בעזהי"ת.
ייראת שמיים.
ובלשון חילונית יותר: מוסריות.
מי שנכנס לאיזשהו מסלול (ולא משנה עכשיו אם זה הסדר או תוכנית מצויינות בלימודים, לדוגמא), מחוייב למסלול על כל תנאיו.
אם ניקח לדוגמא את מסלול המצויינות, אז כן, סטודנט שמקבל תשלום על עצם לימודיו- זה לא מוסרי אם הוא מבריז (מדי)! משלמים לך על זה! זה כמו שעת עבודה!
אני למשל, נמצאת בתוכנית בימ"ד מסויימת עם מלגה, וכן- זה מחייב אותי. למרות שאין בדיקת נוכחות..
אני מגיעה ביום הבימ"ד למכללה יותר מימי לימודים אחרים במכללה
כי אין מה לעשות, על מה שמשלמים לך\נותנים הטבות- אתה מחוייב, ועליך לדאוג לתת את התמורה הראויה והנדרשת.
ונחזור לביינישים:
אני לא לגמרי מכירה את כל תנאי המסלול, אבל אני חושבת שבייניש חייב למלא את החובות המוטלות עליו בעצם כניסותו לתוכנית, בדומה לתוכניות אחרות.
ובכללי "לעקוץ את המערכת" זה מושג מאוד לא חיובי..
לעשות תנאי קבלה? אני חושבת שזה לא יביא את המטרה והתוצאות. בכלל- זה אנשים גדולים כבר, לא מדובר בתיכוניסטים שצריך להחליט בשבילם מי מתאים לאיזה תוכנית.
זה עניין של חינוך, מגיל צעיר יותר: כמה אתה מודע למה שאתה עושה וכמה אתה יודע את היכולות שלך ולמה אתה יכול להתחייב ולמה לא.
אני חושבת שעיקר האחריות מוטלת על הבייניש עצמו, זו בחירה שלו לאיזה מסלול להיכנס, אפחד לא הכריח אותו להיות בייניש...
אבל מה שכן- על הר"מים מוטלת חובת ההכוונה. כן, אם אתה רואה תלמיד שלך שמזגזג- דבר איתו, אולי באמת לא מתאים לו להיות בייניש...
וזה נגיד משהו שממש אהבתי בישיבת הר ברכה- הרב מלמד בועט משם תלמידים שלא מתאימים ללימוד תורה להרבה זמן. לא כל אחד שם מרשה לעצמו להישאר לשיעורי ה'-ו'...
שנזכה.