בס"ד
עשרות אנשי התיישבות, ראשי מועצות ויישובים ביהודה ושומרון באו אתמול להפגין תמיכה בזאב (זמביש) חבר, בעקבות התנכלויות כלפיו מצד גורמים שונים בהתיישבות
ישי פרידמן
בשבוע שעבר מספר נערים פנצ'רו את גלגלי מכוניתו של יו"ר אמנה, זאב חבר (זמביש). מעשה ההתנכלות עורר הדים בהתיישבות ביהודה ושומרון ובתקשורת והוא מבטא את הניכור שחשים גורמים מסוימים בהתיישבות כלפי מועצת יש"ע. אתמול הגיעו לעפרה עשרות אנשי התיישבות מיהודה ושומרון, ביניהם ראשי מועצות וראשי ישובים, רבנים ותושבי התנחלויות שבאו להפגין תמיכה והזדהות עם פועלו של זמביש.
חיים פוגל שהשתתף בכנס אמר ל'מקור ראשון' כי אירועי האלימות כלפי זמביש הם חציית קו אדום. "הכי מפריע לי", אמר פוגל, "זה קשר השתיקה. לא יכול להיות שעל מעשים מכוערים כאלו עוברים לסדר היום. לא יכול להיות שהגינויים יהיו רפים. אני מצפה לאמירה ברורה וחד משמעית שכולנו נגד כל גילוי אלימות. קשה לי להבין איך יכול להיות שביישוב כמו בית אל, שהוא לא מקום נידח, איש כמו זמביש צריך לעבור חוויה משפילה כזו ועוד אחרי זה אני קורא בעיתונים ש'חילצתי' אותו משם. כלומר, הוא היה בסכנה כביכול. זה נורא".
"אלימות זו לא דרכנו", אמר ל'מקור ראשון' דוידי פרל, יו"ר מועצת גוש עציון, "זו לא דרכם של המתיישבים. הגיע הזמן שנתאחד כולנו נגד גילויי האלימות הללו". "באנו לזעוק די", אמר חננאל דורני יו"ר מועצת קדומים, "די לאלימות ודי לשתיקה. לא נעבור לסדר היום נגד אלימות והרמת יד נגד מפעל ההתיישבות ונגד זמביש". גרשון מסיקה, יו"ר מועצת שומרון, "אמר כי כל פגיעה באיש ציבור המקדיש את עצמו למפעל ההתיישבות ובפרט פגיעה בזמביש הינו מעשה מביש ומחפיר". עם זאת הוסיף כי אסור להשתיק את חילוקי הדעות בין הגופים השונים בתוך ההתיישבות. "האמת והשלום אהבו. זמביש אוהבים אותך. זה שפגע בך מה שאתה עושה ביום הוא לא יעשה כל חייו".
קובי אלירז, יו"ר מזכירות אמנה: "יש לנו הרבה אויבים מבחוץ שאיתם אנחנו יכולים להילחם אבל ודאי לא בפנים. אנחנו חייבים לדעת לסנגר. אולי התעוררנו מאוחר מדי, אבל הפגיעה בחטמ"ר אפרים גם זו הייתה אלימות שהיינו חייבים לגנות אותה".
הרב יעקב מדן: "מי שלא מחה כשזרקו בקבוק תבערה נגד אישה פלסטינית לא מחה נגד פגיעה בחיילי צה"ל והוא גם לא מחה נגד מה שעשו לזמביש. החטא הוא שלנו שלא מחינו בשעה הנכונה. הצמיגים של זמביש הם הצמיגים שלי מי שחתך את הצמיגים שלו חתך את הלב שלי ושל כולנו. זה הנוער שלנו, אנחנו צריכים למצוא תקציבים לטיפול בבעיה הזו".
זאב חבר הוא סרבן ראיון סדרתי. אתמול באופן נדיר הוא נשא דברים באירוע שהיה פתוח לתקשורת. זמביש הסביר את יציאתו לחזית: "לא חפצתי בערב הזה אבל הבנתי את הצורך והרצון של האנשים שמרגישים אחרי תקופה ארוכה של דיבורים כנגד צורת העבודה שאנו פועלים בה שאם נמשיך לשתוק זה ייפגע בדרך הפעולה הנכונה.
הדברים לא פשוטים במשך שנים נהגתי בנסיעות הרבות שלי בכבישי ארצנו לאסוף את כל הנערים שמסתובבים אך בתקופה האחרונה ובשנה האחרונה אני רואה את הזעם בעיניים את השנאה עד כדי כך שלפעמים אני מדלג בחוסר רצון ולא עוצר כדי לא לחוות את החוויה הקשה הזאת. זה מוזן מדברים שנשמעים בציבוריות שלנו במשך תקופה ארוכה ואני חושב שאחרי שתיקה ארוכה מידי, אמנם אנחנו לא אוהבים לייצר מחלוקת, אבל אי אפשר לשתוק יותר צריך לשפר את האווירה לעשות את זה בדרכים הנכונות ולעמוד על הדברים ביסודם. אנו בונים את ארץ ישראל יחד עם, עם ישראל, ובדרך זו נמשיך במסירות ובערמה והפנצ'רים בצמיגים לא יחסמו זאת".
יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, שדיבר אחרון אמר לבאי הכינוס כי "האלימות הפכה למטבע עובר לסוחר במחננו. זה מתבטא בעשרות צורות ואנחנו שותקים. כולנו פעלנו למען מגרון ולמען שכונת האולפנה, אך עם יד על הלב, כמה מהנוכחים עשו משהו כדי שתיפסק התופעה האיומה והמבישה של רעולי פנים יהודים עם רוגטקה ואבן ביד? ידינו אינן נקיות. ידינו שותפות לחיתוך הצמיגים".
דיין הוסיף כי "זו הסכנה העיקרית שקיימת היום להתיישבות היהודית – לא אובמה, לא נתניהו ולא ברק. שתיקתנו באה היום אל קיצה – נפסיק להשלים עם הפקפוק בנאמנותנו. אנחנו נאמנים לא פחות ממי שמתבצר על גג בית או מסרב להיפגש עם שר הביטחון" אמר דיין.