אסתר המלכה?כיפהאדומה
איך יכול להיות שהיא מתחתנת עם גוי והיא הגיבורה בסיפור?

נא לא לצחוק עלייי אני שואלת ברצינות
הגמרא שואלת את זהפריסבי
לא זוכר את התשובה ‎
לא נוראכיפהאדומה
פשש אני חושבת כמו הגמרא
מצאתי משהו בחיפוש קצרפריסבי
גרסת פלאפון. תנסי לפתוח את זה באתר רגיל.

‏http://he.m.wikisource.org/wiki/חבל_נחלתו_ח_כג
לא הצלחתי, זה כותב שהדף לא נמצאכיפהאדומה
לא ברור ליאריק מהדרום

אם להתחתן עם גוי זה יהרג ובל יעבור, אולי זה עריות ואולי לא, צריך בירור.

בכל מקרה, אולי אם זה בשביל להציל את כל עם ישראל משמד זה עדיף.

הרבה זמן לא למדתי את מסכת מגילה.

זה באמתכיפהאדומה
הסיבה היחידה שיכולתי לחשוב עליה..
בהתחלה, זה היה בניגוד לרצונה.מקרוני בשמנת
קודם כל, ממליצה על הספר "מלכה בעל כרחה" של אורנה בורדמן.
לי אישית הוא ממש עזר להבין את הראש והאווירה בתקופה, וגם את כל הסיטואציה.

אבל לשאלתך.
בהתחלה זה היה בניגוד לרצונה. היא לא עברה על שום איסור.
מתי כן הסכימה? כשהיא מיוזמתה פנתה לאחשורוש.
והיא הבינה את חומרת המעשה, ועשתה אותו רק מחוסר ברירה ולמען הצלת עם ישראל.
היא צמה, והתפללה.
והלכה רק לאחר שמרדכי בעצמו ציווה עליה
אין דבר כזה חוסר ברירהכיפהאדומה
אחד הדברים החשובים שהחזיקו את עמ"י בגולה זה שהם לא התבוללו

לא יודעת, חסר לי משהו
יופי, בוגר.מקרוני בשמנת
אז הם לא היו מתבוללים, רק מושמדים עד לאחרון שבהם..
.צ.
אסתר הייתה אנוסה, היא לא הלכה ברצון-משה ר-

ובמקרה כזה גם אין דין של יהרג ובל יעבור, והיא גם הייתה מותרת למרדכי כל הזמן הזה, חז"ל אומרים, הייתה טובלת ונמצאת אצל מרדכי, יוצאת וטובלת והולכת לאחשורוש...

וכי כל השיח פה אינו על העניין שהיא הלכה ברצון?נקדש את שמך..

שנא' "וכאשר אבדתי אבדתי"..?

שימך בעולם...נשמה צפתית
כשם שמקדישים אותו בשמי מרום...
אני מבינה ש..נקדש את שמך..

את רואה אותי פה פעם ראשונה..?

אהההמנשמה צפתית
לא ממש, אבל הפעם החלטתי לתפוס אומץ ו...

להגיד את זה!
נעים להכיר :]נקדש את שמך..
לא. אסתר נלקחה לבית המלך אחשורוש, לא הלכה..-משה ר-

נלקחה- נגד רצונה... 

וכאשר אבדתי אבדתי, זה אחרי שהיא נהייתה מלכה, והייתה צריכה לדבר עם המלך, כדי לבטל את הגזרה...

ועל זה אמרו חז"לאדם ישר

כאשר אבדתי בעולם הזה כך אובד בעולם הבא. כי היא הלכה מרצון לאחשוורוש כדי לרצותו (וכמובן שזה היה בכוונה טהורה- עבירה לשמה)

מה? אתה בעצמך אמרת מה פירוש ההימצאות אצל המלך.נקדש את שמך..
עבר עריכה על ידי נקדש את שמך.. בתאריך י"ב באדר תשע"ג 02:08

בהתחלה - נלקחה שלא מרצונה. וכל פעם שהיא אצל(/עם) המלך - זה באונס.

לכן היא עדיין מותרת לחזור לבעלה.

אבל מרגע שמרדכי אומר לה (סוף פרק ד) שזהו תפקידה, והיא הולכת - מעתה היא תהיה אסורה לבעלה לעולם.

וזה כוונת "וכאשר אבדתי אבדתי"..

רק כשיש עניין שהיא הלכה מרצונה - השאלה הקשה מתאימה. 

("היתה טובלת.. יוצאת וטובלת.." זה מצב שנמשך כ5 שנים מרגע הלקחה לארמון עד הגזירה עצמה. מאז שהלכה מרצונה, לא יכלה לילך שוב למרדכי.)

הגמ' פוסקת כל שתחילתה באונס וסופה ברצון-מותרת..-משה ר-
אפשר את הנ"צ המדויק?נקדש את שמך..

ונגיד ש... 

אז על איזו שאלה הלכתית עונה הרב זצ"ל במקור שהבאתי למטה?

ועכשיו לאחר שמצאתי בעצמי את המקור -נקדש את שמך..

תסתכל ברש"י ד"ה "תחילתה באונס", ותראה שזה לא שייך לעניינו.

חחחג'נדס
אז מה שאני יודעת...

א. סיפור המגילה הוא לא באמת 'סיפור'.. זה היסטוריה..
לכן המילה 'גיבורה" צרמה לי מעט.

ב. אסתר נלקחה מביתה (לפי המדרש, מרדכי היה בעלה, אז נלקחה מבעלה בכוח. ממש נקרעה).

ג. היא התפללה בלי הפסקה לה' ית' שיציל אותה מהגזירה של הכלא בהרמון הנשים... עד שאחשוורוש החליט שהיא המתאימה ביותר לכס המלכות.

ד. רק לאחר חמש שנים שהיתה אנוסה בארמון, בגלל גזירת המן הרשע, הצליחה אסתר לעמוד בנסיון, למען הצלת עמ"י, וליזום הגעה לאחשוורוש...

וזהו מעשה גבורתה.

אם חושבים רק עליה-
זה ממש כואב

אם חושבים על כלל עמ"י-
זו שמחה גדולה!!

שנזכה להרגיש את הגאולה!
חג שמח!
המון שאלות צצות לי!!עבד לה'

תיקון קטן למה שאמרת..( כדי שמי רוצה לבדוק יוכל לעשות זאת..) זה שמרדכי היה בעלה זה לא בדיוק מהמדרש אלא מהגמרא במסכת מגילה דף י"ג עמוד א..

"לקחה לו לבת – אל תקרי לבת אלא לבית"

(יש אנשים שחשוב להם המקור המדויק...כמוני למשל חח..)

שאלות שאין לי עליהם תשובה:

1.פרק ב' פ"ס ב' כתוב: "יבקשו למלך נערות בתולות טובות מראה"

אם אסתר נשואה למרדכי..אז למה לקחו אותה בכלל..היא לא עומדת בקריטריונים..

2.רשי בפרק ב' פס" יז: כותב:"מכל הנשים-הבעולות שאף נשים בעולות קיבץ"

פה כביכול הוא עונה על שאלתי הראשונה..אבל אם כך למה בכל מקום אחר כתוב שקיבץ נערות בתולות....חוץ מזה שהתואר שמדביקים לאסתר תמיד זה "נערה"...כגון:"ותיטב הנערה.." וכ"ו..

3.אם אחשורוש רצה לדעת מאיפה אסתר הוא היה בודק מאיפה לקחו אותה ואם זה מהבית של מרדכי אז כנראה שהיא יהודיה לא?...

מקווה שמישהו יוכל לעזור לי להבין.... 

יש תשובה לשאלה שלך ולעוד המון שאלות תמוהות על-משה ר-

המגילה בשיעור שהעליתי, מומלץ לשמוע

באיזה חלק של ה"פה"?guest

(ארוך מדי)

חמישי-משה ר-
זה היה מהיר - תודה!guest

לא עובד (טוען, וטוען וטוען) guest
זה לא עובד בכרום.בין השורות
שמואל!!!!-משה ר-

רמקול...

גם לי זה לא עובדכיפהאדומה
זה כותב שצריך להתקין משהו
אני ממש לא בקי בענייןאדם ישר

רק זורק בשתי מילים תשובה ששמעתי פעם: עבירה לשמה.

פירוש המושג הוא שלפעמים יהודי נדרש לעשות מעשה שנראה ממש עבירה אבל זה לצורך חיובי (מה שנקרא "לשמה").

כמובן שצריך מאוד להיזהר ולדעת את הגדרים ולא שכל אחד עכשיו ילך לאכול שווארמת זברה עם גבנ"צ כי הוא מתכוון להחזיר בתשובה את המוכר...

אני לא סגור על הפרטים לכן לא רוצה להרחיב. מי שיודע ורוצה להרחיב לטובת הכלל- בכבוד.

חחחחח קרעת אותי עם השווארמה זברהכיפהאדומה

חחח דוחהכיפהאדומה
לעעעאדם שיכור

זה כשרמבולבל |פיכס|

"עת לעשות לה'.....הפרו תורתך"ת.מ.
ודורשים שלפעמים מה שצריך לעשות זה להפר את התורה....
קחו הכל בערבון מוגבל אני עייפה ממש ואפילו במעורפל לא ממש זוכרת...
ושימו לב - שאחד מראשי הסנהדרין אמר לה לעשות זאת!כתר הרימון
זברה זה כשר ואני מכיר מישהו שמכיר מישהו שאכל את זהלשם שבו ואחלמה
אתה כנראה מתבלבל עם ג'ירפהאדם שיכור

משום מה אנשים מתבלבלים בין השמות שלהם.

הזברה היא תת סוג מהמשפחה של הסוס ואינה כשרה בעליל (אינה שוסעת שסע).

אבל היא טעימהיאמי

תעיינו בספרו של האיזבצ'ר בנושא זה.הינדיקאחרונה
שאלנו על זה רב והוא אמר שזה מורכב אבל בכלליות כזה-מתו"ש

אסתר כאילו יצאה מגדר הפרטיות, בהתחלה מתארים אותה בתור עצמיות ומה קורה לה וכו אבל לאט לאט היא נהיית יותר כללית ובסוף כבר בכלל היא לא מוזכרת... היא הפכה לאמצעי ולא לאישיות עצמה. משו' כזה.

ואגב, זה לא מדובר על החתונה, כי זה היה באונס. זה דובר רק על החלק שבו היא מתקשטת והולכת לפניו לבקש שיבוא למשתה (אגב2, זאת בכלל לא היתה התכנית שלה מלכתחילה לבקש את זה), זאת ה"עבירה" שאם כבר אפשר לחשוד בה ח"ו.

בהנחה ששאלתך לעניין שאסתר הלכה מרצונה:נקדש את שמך..

הרב קוק זצ"ל משיב בעניין זה בספר שו"ת "משפט כהן" הלכות מלכים:

"מיהו הדבר מצד עצמו מסתבר, דאין לך הוראת שעה כ"כ נחוצה, ראויה להורות לעבור על דברי תורה, כמו הצלת כלל ישראל. (גם לעבור עלי שפי"ד וג"ע – שם עמוד שח).

אבל החובה התדירית למסור נפש היחיד בשביל הכלל, הוא משום מגדר מילתא והוראת שעה. ואסתר משום הכי חשבה לכתחילה שהדבר רחוק שתציל, שהרי ודאי ימיתוה ותפסיד חיי שעה. וגם שהיתה חושבת שאולי במשך הזמן תהיה נקראת ותוכל להציל אז באופן יותר קרוב ובלא סכנה. ומרדכי הורה לה הוראת שעה, שבמקום הצלת כלל ישראל, אין לדחות כלל, ויפה שעה אחת קודם." 

ובהמשך:

"וממליץ אני על זה מה שכתוב בתנא דבי אליהו רבה פי"ד: אמר לי, רבי! שני דברים יש בעולם ואני אוהבם בלבבי אהבה גמורה, ואלו הן: תורה וישראל, אבל איני יודע איזה מהם קודם. אמרתי לו בני, דרכם של בני אדם אומרים, התורה קדמה, שנאמר (משלי ח. כב) ד' קנני ראשית דרכו. אבל אני אומר, ישראל קדמו, שנאמר (ירמי' ב, ג) קדש ישראל לד', ראשית תבואתו."

אורייתא וישראל - מי קודם למי? ישראל לתורה. ובמקום שכלל ישראל מצוי בסכנה, מרדכי, מראשי הסנהדרין, מורה לאשתו לעבור על  איסור דאורייתא בשביל הצלת עם ישראל. ואכן אסתר הולכת במסירות נפש עצומה ע"מ להציל את עמה. ועל זה אמרה "וכאשר אבדתי אבדתי".

אני לא רוצה להיות מעצבנתכיפהאדומה
אבל בשואה אנשים מתו על קידוש ה'.
אני לא מבינה כ"כ איך מחליטים מתי זה קידוש ה' ומתי זה בכדי להציל את ישראל.

אולי באמת בגלל שמרדכי הורא לה והוא מהסנהדרין..

תודה רבה על ההשקעה!
זה ממש שונה!מקרוני בשמנת
היא כבר הייתה בבית המלך גם ככה. כלומר כבר הייתה אנוסה לו מלכתחילה. כך שהמעשה שלה, גם אם היה חמור, לא היווה שינוי משמעותי במצבה. תחשבי על זה.
ההבדל הוא האם ישנה נבואה בעם ישראל או אין.נקדש את שמך..

במגילה אנחנו מדברים על תקופת אחרוני הנביאים בעם ישראל: חגי, זכריה ומלאכי. 
וחותמת הנבואה - אסתר המלכה.

ע"מ להחליט שנצרך כהוראת שעה לעבור על איסור דאורייתא בשביל הצלת כלל ישראל, לכך נצרכת נבואה. 
אסתר הולכת אל אחשוורוש מרצונה, עוברת חדר בתוך חדר, עד שמגיעה לבית הצלמים ומרגישה שרוח ד' סרה מעמה ובאותה שעה אמרה "אלי אלי למה עזבתני". לכאורה, ברגע זה אסתר אמורה לחשוב שמעשה אינו המעשה הנכון, אבל מראשית קבלה בנבואה שזה כן המעשה הנכון וביחד עם ציווי מרדכי הולכת ומוסרת נפשה על הכלל.

בתקופת השואה עלו שאלות קשות מאוד.

ומאחר ולצערנו אין נביאים בעם ישראל, מענה לאותן שאלות היה בחילופי שו"תים עם רבני הקהילות וגדולי הדור דאז.

בן ארי בשיעורו באחרון הגדיר זאת כ׳גדולה עבירה לשמהרק נצח
פריסבי צודק, זה כתוב בגמרא.הינדיק

"אסתר קרקע עולם הווי"

אביי השיב: "אסתר קרקע עולם היתה" ולא עשתה מאומה, לכן לא היתה חייבת למסור את נפשה כיוון שבמעשה האישה היא פסיבית "קרקע" (מגילה כג,ב; סנהדרין עד,ב).

באותם מקומות כתוב שכיוון שהיא עשתה את זה עבור עמ"י (קידוש ה') זה מסוג העבירות שמותר לעבור בשעת השמד

(כך נפסק ברמב"ם בהלכות איסורי ביאה.)

שיעור של רב אברום שפירא זצ"ל בנושא :הינדיק

קידוש השם

מסכת כתובות: דף ג' ע"ב

סוכם על ידי תלמידים

מוקדש לעילוי נשמת
ר' אברהם בן דוד ז"ל

מראי מקומות:
* דף ג ע"ב "ולידרוש להו" וכו' תוספות, רשב"א, הגהות אשרי, והגהות הגר"א שם;
* סנהדרין דף עד ע"א "כי אתא רב דימי" וכו', וחידושי הר"ן שם ד"ה אבל, ד"ה והא אסתר, וד"ה ואם איתא;
* שו"ע יו"ד סימן קנז סעיף א, וביאורי הגר"א שם ס"ק י.

דברי הגמרא והגהות אשרי
שנינו בתחילת מסכת כתובות "בתולה נישאת ליום הרביעי". הגמרא 1 מספרת על גזירתו של ההגמון "בתולה הנישאת ליום הרביעי תיבעל להגמון תחילה", וגזירה זו גרמה לסכנה משום שהיו נשים צנועות שמסרו נפשם למיתה, ומשום סכנה זו התירו לבתולה להינשא בימים אחרים. על כך שואלת הגמרא "ולידרוש להו דאונס שרי", כלומר מדוע לא אמרו חכמים שבשעת האונס אין איסור להיבעל להגמון, מטעם פקוח נפש, ושוב לא יהיה חשש שאותן נשים ימסרו נפשם למיתה! ועל כך עונה הגמרא "איכא פרוצות, ואיכא נמי כהנות" 2 .

בעל "הגהות אשרי" 3 מביא שלושה דינים, ועליהם מעיר הגר"א שלש הערות.
ולקמן פ"ב פירש ר"י דוקא בפרהסיא, אבל בצנעה יעבור ואל יהרג, ואין חילוק בין עבודת כוכבים וגילוי עריות ושפיכות דמים וכל עבירות שבתורה, דבכולהו בפרהסיא יהרג ואל יעבור, ובצינעא יעבור ואל יהרג, ואין פרהסיא פחות מעשרה ישראלים, ובעת צרה אפילו ערקתא דמסאנא לא ישנה. וצריך עיון היכא דמתכוין העובד כוכבים להנאת עצמו בעת צרה אי שרי. וגם אם רוצה להחמיר על עצמו וליהרג היכא דקיימא לן דיעבור ואל יהרג צריך עיון אי שרי אי לא שרי.

הדין הראשון – דין ג' עבירות
בדין הראשון כותב ההגהות אשר"י שאין הבדל בין שלוש העבירות החמורות ובין שאר העבירות, ותמיד בפרהסיא ייהרג ואל יעבור, ובצינעה יעבור ואל ייהרג, ונראה שהוא מכריע כדעת התנאים המובאים בגמרא בסנהדרין 4 , שסוברים כך. אולם הגר"א מעיר 5 ש"אין הלכה כן", מכיוון שרוב הראשונים סוברים כדעת התנאים המובאים בגמרא בסנהדרין, שלפיהם יש לשלוש העבירות החמורות דין חמור יותר מאשר לשאר העבירות.

הדין השני – הנאת עצמו בשעת השמד

בדין השני כתב בעל "הגהות אשרי" ש"צריך עיון היכא דמתכוין העובד כוכבים להנאת עצמו בעת צרה, אי שרי". כלומר, יש להסתפק מה הדין בשעת השמד, שבה הדין בדרך כלל שיהרג ואל יעבור, אבל העובד כוכבים מתכוין להנאת עצמו. על כך כתב הגר"א 6 : "נ"ב, והרמב"ן פסק דשרי, דדווקא בג' עבירות דחמירי בעצמן אסור אפילו להנאתו". ואכן הרמב"ן 7 כתב:
איכא דקשיא ליה, והא דינא הוא שתהרג ואל תעבור, דהא פרהסיא הוא, ושעת השמד היא; ואיכא למימר: להנאת עצמן היא, ואפילו בשעת השמד תעבור ואל תהרג, דהא ודאי הנאת עצמן הוא, מדלא גזרי תהרג אלא תבעל, אלמא אינהו גופייהו להנאת עצמן מתכוונין, ואפילו בשעת השמד שרי.

הרמב"ן אינו מקשה אלא מדין פרהסיא ושעת השמד, ולא מדין גילוי עריות, כפי שהקשו התוספות בסוגייתנו, מכיוון שבעל "הגהות אשרי" כתב שאין הבדל בין שלוש העבירות החמורות ובין שאר העבירות, והוא מתרץ ש"להנאת עצמן מתכוונין, ואפילו בשעת השמד שרי", וכפי שהביאו הגר"א.

אולם הרמב"ן ממשיך ומביא את דעתו של הראב"ד שחולק עליו:
ושלא כדברי הראב"ד שאמר: כל בשעת השמד אפילו להנאת עצמן תהרג ואל תעבור; ואפשר שכל בשעת השמד אפילו להנאת עצמן אסור, כדי שלא יהיו מצות בזויות בעיניהם וקלות לבטלם, מאחר שגוזרין שמד לבטל מצוותינו, אבל כאן שכל עיקר לא גזרו אלא להנאת עצמן אינו שמד, ואין זה נכון.

הראב"ד חולק על הרמב"ן, וסובר שבשעת השמד קיים דין של "יהרג ואל יעבור" אפילו אם הגוי מתכוון להנאת עצמו, ולפי זה חוזרת הקושיה לקדמותה: מדוע "אונס שרי"? הרי הן צריכות להיהרג ולא לעבור, מדין פרהסיא ושעת השמד! ואם כי ניתן היה לומר שגם הראב"ד מודה שאמנם "בשעת השמד אפילו להנאת עצמן אסור, כדי שלא יהיו מצות בזויות בעיניהם וקלות לבטלם, מאחר שגוזרין שמד לבטל מצוותינו, אבל כאן שכל עיקר לא גזרו אלא להנאת עצמן אינו שמד", אולם "אין זה נכון".

וקשה: מדוע לדעת הראב"ד אומרת הגמרא ש"אונס שרי?" הרי יש דין של פרהסיא ושעת השמד. ועוד יש צורך להבין: כיצד הראב"ד אומר שבשעת השמד קיים דין "יהרג ואל יעבור" אפילו בהנאת עצמן? הרי הגמרא בסנהדרין 8 אומרת ש"הנאת עצמן שאני", ולכן היה מותר לאסתר למסור עצמה לגוי. ואם כי ניתן היה לומר ש"הנאת עצמן שאני" נכון רק לגבי דין פרהסיא, ולא לגבי דין שעת השמד, אולם אין מסתבר לומר זאת, שהרי באופן פשוט נראה שהגמרא מתרצת בתירוצה זה את שני הדינים שאמר רבי יוחנן: הן את דין הפרהסיא, והן את דין שעת השמד, ולא רק אחד מהם, ואף מסברה אין נראה שיש חילוק בין שני הדינים הללו, שהרי בשניהם קיימת הסברה ש"הנאת עצמן שאני". ומכל מקום, מכיוון שיש מחלוקת בין הרמב"ן לראב"ד בדין זה של הנאת עצמן, כותב בעל "הגהות אשרי" שצריך עיון בדבר.

ומחלוקת זאת מובאת אף בחידושי הר"ן לסנהדרין 9 , אלא שהוא מביאה בינו לבין הרמב"ם:
ומיהו היכא שהכותים עושין הגזירה להנאת עצמן, בין בצנעא בין בפרהסיא, כל שהן משאר עבירות חוץ מעבודה זרה וגילוי עריות ושפיכות דמים, לא אמרינן יהרג ואל יעבור, והכי איתא בירושלמי במסכת שביעית: בראשונה היתה המלכות אונסת, הורה ר' ינאי שהי' חורשין חרישה ראשונה... אימר לא איתכוין מגזירתן, לא איתכוון אלא למיגבי ארנונין, כלומר שלא היה הדבר להעביר, אלא להנאת עצמן לגבות הארנוניה, שאין רצון המלכים להוביר השדות, וזה היה גזרה על הכל, ולא עשו אותה שעה גזרה מפני שלא היה להעביר, וזאת ראיה ברורה, וכן הסכים ה"ר דוד ז"ל בלי שום חולק. ומשמע לי שאין כן דעת הרמב"ם ז"ל בפ"ה מה' יסודי התורה, דקאמר: וכל הדברים האלו שלא בשעת הגזרה וכו', דאחר שהתיר הנאת עצמן משמע דבשעת הגזירה לית ביה שריותא כלל".

הר"ן מביא מחלוקת בינו לבין הרמב"ם, האם מעשה שנעשה להנאת עצמן מותר בשעת השמד או לא, ומקשה הר"ן על הרמב"ם מתוך הירושלמי שמתיר לחרוש בשביעית אם הגזרה היא משום הנאת עצמן. אולם לפי חידושו של ה"נימוקי יוסף", שגזרה הנגזרת על כל העמים, ולא רק על ישראל, אינה מוגדרת כשעת השמד, אם אין זו גזרה על אחת משבע מצוות בני נח, וכפי שביארנו בשיעור הקודם 10 , אין כל קושי בדבר, מכיוון שהגזרה על החרישה נגזרה "על הכל", וכפי שכותב הר"ן עצמו, ואין היא מוגדרת כלל כשעת השמד. ואף אם הייתה נגזרת רק על ישראל, היא לא הייתה מוגדרת כשעת השמד, מכיוון שנגזרה על כל השנים ולא רק על השנה השביעית, שבעלי השדות חייבים לעבד את שדותיהם על מנת שיוכלו לשלם את הארנונה, ומכיוון שכן אין זו גזרת השמד, ואי אפשר להוכיח מכאן שמעשה שנעשה להנאת עצמן מותר אף בשעת השמד.

ביאור מחלוקת אביי ורבא
הגמרא במסכת סנהדרין 11 אומרת שבשעת השמד אסור לעבור אפילו עבירה קלה, לא רק על שלש עבירות. וכן גם בשלא בשעת השמד, אם גוי דורש מיהודי לעבור עבירה בפרהסיא אסור לו לעבור, וזאת משום חילול ה'. על הדין האחרון שאלה הגמרא "והא אסתר פרהסיא הואי!", כלומר – כיצד מסרה אסתר עצמה להיבעל לאחשורוש, הרי היה זה בפרהסיא! ועונה הגמרא שתי תשובות: "אמר אביי: אסתר קרקע עולם היתה. רבא אמר: הנאת עצמן שאני" 12 .
וכתב שם הר"ן בהמשך דבריו 13 בבאור שיטות אביי ורבא:
ותירץ אביי דאסתר קרקע עולם היתה, כלומר שלא עשתה שום מעשה, וכיון דלא עבדא שום מעשה, ואפילו היתה ערוה ממש דאורייתא אין לה למסור את עצמה למיתה, שאחר שאפשר לאנוס אותה בעל כרחה ולעשות בה מעשה מה תועיל אם מוסרת עצמה להריגה? הרי לא יהרגוה, אלא שיעשו בה מעשה בעל כרחה. וכשהקשו 'והא אסתר פרהסיא הויא', הכי נמי הוה להו לאקשויי והא אסתר גילוי עריות הואי, אלא דלא פסיקא להו אם היתה אשת איש אם לאו, ולרווחא דמילתא קא מקשו פרהסיא הואי. ורבא תירץ: הנאת עצמן שאני, לא בא לחלוק אמאי דאמר אביי דקרקע עולם היתה, דקושטא הוא וכדכתיבנא, אלא שבא לחדש שאפילו במקום שעושה מעשה, כל שהוא להנאת עצמו אין לה למסור עצמה למיתה היכא דלא הויא עריות ממש דאורייתא, ואע"ג דהויא פרהסיא. אבל בתוספות ז"ל מפרשים דעיקר קושיא ליתא, דמקשה ודאי ידע דאפילו ישראל האונס אשת ישראל אין לה למסור עצמה למיתה, דמהיכא ילפינן לגילוי עריות שיהרג ואל יעבור? מרוצח, ורוצח גופא הוי סברא, דאמרינן: מאי חזית דדמא דידך סומק טפי? דילמא כו', שהכוונה בו שאינו בדין שינצל עצמו בדמו של חבירו, וכן נמי יש לומר שאין סברא שימסור עצמו למיתה כדי שיציל את חבירו מן המיתה... ומכאן הם למדין שהאשה שאינה עושה מעשה, אלא שאומרים לה שתניח להם לעשות מעשה, שאין לה למסור את עצמה למיתה, ומשום הכי לא מקשו בגמרא והא אסתר גילוי עריות הואי, דפשיטא להו שאין אשה בכלל יהרג מטעם גלוי עריות, אבל הקשו פרהסיא הואי, שהיה המקשה סבור שאע"פ שאינה בכלל גלוי עריות החמור להיות נהרגת בצנעא משום עריות, מכל מקום ראוי לומר שלא יהא היתר גמור, אלא הרי היא לכל הפחות כשאר כל המצות, ובמקום פרהסיא, דאיכא חילול השם, היתה צריכה למסור עצמה למיתה. ותירץ אביי: אסתר קרקע עולם היתה, שאינה עושה שום מעשה כלל, אפילו בפרהסיא דאיכא חילול השם, אין לה למסור את עצמה למיתה, שהיא אינה מחללת את השם, שאינה עושה שום מעשה, ורבא פליג עליה דאביי ואמר דאשת איש גמורה בצנעא אינה מחוייבת למסור עצמה, מכל מקום כשהיא בפרהסיא, אע"ג דאינה עושה מעשה, ראוי למסור עצמה למיתה מפני חילול השם, אלא טעמא דאסתר לא מסרה עצמה למיתה משום דלהנאת עצמן היתה, ולהנאת עצמן אין שם חילול השם" וכו'.

הר"ן מתייחס תוך כדי דבריו לשאלה, מדוע שאלה הגמרא ממעשה אסתר רק מצד שהיה זה בפרהסיא, הרי גם אם לא היה זה בפרהסיא היה הדבר אסור מדין גילוי עריות? לשאלה זו התייחסו גם התוספות בסוגייתנו 14 :
וא"ת, והא אמרינן בפרק בן סורר ומורה': על כל עבירות יעבור ואל יהרג חוץ מעבודת כוכבים וגלוי עריות ושפיכות דמים; ותירץ ר"ת, דאין חייבין מיתה על בעילת מצרי, דרחמנא אפקריה לזרעיה... ואין נראה לריב"ם... ויש לומר דהכי פריך: ולדרוש להו דאונס שרי, לפי שהאשה היא קרקע עולם ולא עבדה מעשה, כדמשני בפרק 'בן סורר ומורה': אסתר קרקע עולם היתה, והא דלא פריך התם גילוי עריות הויא, דפשיטא ליה דאיכא לשנויי קרקע עולם היא, ואין לה למסור עצמה, אבל לענין חילול השם לא היה נראה לו שיועיל טעם דקרקע עולם, ומשני: קרקע עולם היתה ואפילו חילול השם ליכא" וכו'.

לפי הסברו של ר"ת, וההסבר הראשון בר"ן, הגמרא לא הקשתה מדין גילוי עריות מכיוון שלא הייתה זאת ביאת איסור, ואילו לפי הסברו של הריב"ם, וההסבר השני בר"ן, הגמרא לא הקשתה מדין גילוי עריות מכיוון שהיא ידעה שבמציאות של קרקע עולם אין חיוב מסירות נפש על גילוי עריות, אלא שהיא סברה שיהיה חיוב של מסירות נפש מכיוון שנעשתה העבירה בפרהסיא, ותירצה שגם בפרהסיא אין חיוב של מסירות נפש, מכיוון שהיא קרקע עולם.

אולם הר"ן מחדש שיש הבדל נוסף בין שני ההסברים, ואם כי לפי ההסבר הראשון אין רבא חולק על אביי, מכל מקום לפי ההסבר השני רבא חולק עליו, ויש צורך להבין מדוע קיים ההבדל הזה בין שני ההסברים.

ונראה להסביר, שלפי ההסבר הראשון אמרנו שהגמרא לא הקשתה מדין גילוי עריות מכיוון שלא הייתה זאת ביאת איסור, אלא רק מדין חילול השם בפרהסיא, ועל כך תירץ אביי, שאמנם יש כאן חילול השם, אלא שבקרקע עולם אין חיוב של מסירות נפש, ורבא תירץ שאין כאן כלל חילול השם מכיוון שהגזרה הייתה להנאת עצמן, וחילול השם קיים רק כשהגזרה נועדה להעביר על הדת.

ואילו לפי ההסבר השני, כל הדיון של הגמרא היה לגבי דין חילול השם, ואמנם הגמרא לא הקשתה מדין גילוי עריות מכיוון שהיא הבינה שבקרקע עולם אין חיוב של מסירות נפש בגילוי עריות, אולם מדין פרהסיא היא הקשתה מכיוון שלגביו היא סברה שיהיה חיוב של מסירות נפש אף על פי שמדובר במציאות של קרקע עולם, מכיוון שיש בכך חילול השם. ואם הגמרא הייתה סוברת גם במסקנה, שיש כאן דין של חילול השם, לא היה מובן מדוע אין כאן חיוב של מסירות נפש? הרי חיוב של מסירות נפש על חילול השם קיים גם כשמדובר במציאות של קרקע עולם. ולכן היא הייתה צריכה לתרץ שאין כאן חילול השם כלל, וזאת משני טעמים: לדעת אביי אין כאן חילול השם מכיוון שהיא קרקע עולם, ולדעת רבא אין כאן חילול השם מכיוון שהגזרה הייתה להנאת עצמן. ומתוך שלא קיבל רבא את תירוצו של אביי, שאין כאן חילול השם מכיוון שהיא קרקע עולם, משמע שהוא חולק על סברתו, וסובר שגם בקרקע עולם קיים דין חילול השם, ואם כן יש ביניהם מחלוקת.

מה שאין כן לפי ההסבר הראשון, שלפיו אין הכרח לומר שיש ביניהם מחלוקת, שהרי תירוצו של אביי לא עסק בגדרי דין חילול השם כלל.

הדין השלישי – האם אדם רשאי להחמיר על עצמו?
למחלוקתם של רבנו תם והריב"ם יש נפקא מינה גם לגבי הדין השלישי שמביא בעל "הגהות אשרי". בדין השלישי כותב בעל "הגהות אשרי": "אם רוצה להחמיר על עצמו וליהרג היכא דקיימא לן דיעבור ואל יהרג, צריך עיון אי שרי אי לא שרי", ועל כך מעיר הגר"א 15 : "נ"ב, מפורש בירושלמי ובמדרש רבה דשרי, וכן פסקו הפוסקים".

ואכן השולחן ערוך 16 פוסק "שכל העבירות שבתורה חוץ מעבודת כוכבים וגלוי עריות ושפיכת דמים, אם אומרים לו לאדם שיעבור עליהם או יהרג, אם הוא בצינעה יעבור ואל יהרג, ואם ירצה להחמיר על עצמו וליהרג רשאי, אם העובד כוכבים מכוין להעבירו על דת", ואם כן מותר לאדם להחמיר על עצמו, ולמסור עצמו ליהרג תמיד. אולם בהמשך הסעיף כותב הרמ"א: "ודוקא אם רוצים להעבירו במצות לא תעשה, אבל אם גזרו גזרה שלא לקיים מצות עשה אין צריך לקיימו ושיהרג, מיהו אם השעה צריכה לכך ורוצה ליהרג ולקיימו, הרשות בידו". ולכאורה יש סתירה בדעת הרמ"א, שכן בתחילת הסעיף כתב השולחן ערוך שאם אדם רוצה להחמיר על עצמו ולהיהרג – רשאי, והרמ"א לא הגיה, ואם כן הוא מסכים לכך; ואילו בסוף הסעיף כתב הרמ"א שמותר להחמיר על עצמו וליהרג רק אם השעה צריכה לכך, וכבר עמד על סתירה זו הגר"א בביאוריו שם, וכתב 17 : "וצ"ע, שהרי בש"ע פסק שלא כדברי נ"י וכמש"ל ואם ירצה כו', ולא הגיה שם כלום, ודא ודא אחת היא".

אולם לפי הריב"ם ניתן לכאורה להסביר שאין קושי בדבר, מכיוון שב"שב ואל תעשה" כקרקע עולם אין חילול השם כלל, ואין על מה למסור את הנפש. לפי רבנו תם, גם ב"שב ואל תעשה" יש חילול השם, אלא שאין חיוב של מסירות נפש עליו, ואם כן קשה מדוע אין אדם יכול להחמיר על עצמו וליהרג אלא כשהשעה צריכה לכך? הרי גם אם השעה אינה צריכה לכך יש בזה חילול השם. אולם לפי הסברו של הריב"ם אין ב"שב ואל תעשה" חילול השם כלל, וממילא אין מקום שיחמיר האדם על עצמו ויהרג, שהרי הוא לא יקדש את השם בכך, ולכן מובן שרק אם השעה צריכה לכך יש מקום שימסור אדם את עצמו ליהרג לא משום חילול השם שבדבר, אלא משום שהשעה צריכה לכך מסיבה כל שהיא. מה שאין כן בדין הראשון של השולחן ערוך, העוסק בצנעה, ששם אם ימסור אדם את נפשו יקדש בכך תמיד את השם, שהרי הוא ב"קום עשה", ולכן ניתן תמיד להחמיר ולמסור את הנפש, גם אם השעה אינה צריכה לכך.

ולכאורה ניתן לומר שגם מחלוקתם של הרמב"ן והראב"ד תלויה במחלוקת רבנו תם והריב"ם. הרמב"ן כתב שחייבים לומר שאין במציאות של הנאת עצמן חיוב של מסירות נפש, מכיוון שאם לא כן לא יובן מדוע אונס שרי? הרי יש דין של פרהסיא ושל שעת השמד. ואילו הראב"ד חלק על כך ואמר שגם במציאות של הנאת עצמן יש חיוב של מסירות נפש, ונראה שהוא יסביר שאונס שרי על אף שיש דין של פרהסיא ושל שעת השמד, מכיוון שהיא קרקע עולם. ולפי זה תהיה מחלוקתם של הרמב"ן והראב"ד תלויה במחלוקת ר"ת והריב"ם. הרמב"ן יסבור כריב"ם, שאביי ורבא חלקו בדין קידוש השם, ומכיוון שההלכה היא כרבא ולא כאביי, הרי גם בדין שעת השמד ניתן לומר שאונס שרי רק מטעם הנאת עצמן, ולא מטעם קרקע עולם. אולם הראב"ד יוכל לסבור כרבנו תם, שאין מחלוקת בין רבא לאביי, ושני התירוצים קיימים למסקנה, וממילא ניתן יהיה לומר גם בדין שעת השמד, שאונס שרי אף מכיוון שהיא קרקע עולם, וממילא אין מכאן כל הוכחה שאין חיוב של מסירות נפש במציאות של הנאת עצמן.

פטור "הנאת עצמן"
אלא שעדיין יש צורך להבין את שיטת הראב"ד: מהי הסברא שמציאות של "הנאת עצמן" פותרת רק את האיסור של פרהסיא, אך לא את האיסור של שעת השמד? הרי באופן פשוט, מסירות הנפש של פרהסיא אינה שונה ממסירות הנפש של שעת השמד.

ונראה להסביר זאת על פי המשך דברי הר"ן. הגמרא בסנהדרין (שם) אומרת שגוי אינו מצווה על קידוש השם, וכמו שנאמר: "לדבר הזה יסלח ה' לעבדך, בבוא אדני בית רמון להשתחות שמה, והוא נשען על ידי, והשתחויתי בית רמון, בהשתחויתי בית רמון יסלח נא ה' לעבדך בדבר הזה; ויאמר לו: לך לשלום" וגו' 18 , והר"ן 19 מקשה על כך: "ואכתי איכא למידק, ואף אם היו בני נח מצווין על קדוש השם והיה פרהסיא, למה יהרג? להנאת עצמן היה, שהמלך היה נשען על ידי נעמן ולא היה מכריחו להשתחוות אלא להנאת עצמו, שהיה נשען על ידו, ולפי מה שתירצנו למעלה בן נח הרי הוא בעבודה זרה כישראל בשאר מצות, וכל הנאת לעצמן מותר אפילו בפרהסיא", ומתרץ: "ויש לומר שנעמן לא היה ידוע לכל שהיה כופר בעבודה זרה, והרואה אותו שהיה משתחוה עם המלך היה סבור שישתחוה ממש לעבודה זרה והיה חלול השם בדבר" וכו'.

אולם לכאורה אין זה מובן מה בכך שהרואה אותו סבור שהוא משתחווה ממש לעבודה זרה? הרי יש כאן פטור של הנאת עצמן, ובהנאת עצמן אין חיוב של מסירות נפש על קידוש השם. אלא מכאן ניתן להוכיח שהמציאות של הנאת עצמן אינה גורמת לכך שהאיסור יהיה יותר חלש, אלא שהפרהסיא תהיה יותר חלשה. מעיקר הדין לא היה כאן חיוב של מסירות נפש, וחיוב מסירות הנפש קיים רק מכיוון שזה נעשה בפרהסיא וגרם לחילול השם, אולם אם כופים אותו להנאת עצמן ולא לעבור על הדת, הרי זה מחליש את חילול השם שבדבר, ולכן אין חיוב של מסירות נפש. ולפי זה מובן שאם הרואה אותו סבור שהוא משתחווה ממש לעבודה זרה, ואינו יודע שהוא כופר בעבודה זרה, כפי שהיה לגבי נעמן, אין קיים הפטור של הנאת עצמן, ונשאר החיוב של מסירות הנפש.

וניתן להסביר שכך סובר גם הראב"ד, ולכן הוא אומר שהפטור של הנאת עצמן קיים רק לגבי חיוב מסירות הנפש בפרהסיא, ולא לגבי חיוב מסירות הנפש בשעת השמד. חיוב מסירות הנפש של פרהסיא נובע מחילול השם הקיים בכך שהאדם עובר על מצוותיו של הקב"ה בפרהסיא, ולכן אם העבירה נעשית מפני הנאת הגוי, ולא על מנת להעביר את היהודי על דתו, אין בכך אותו חילול השם הקיים במציאות רגילה של פרהסיא, ואין חיוב למסור את הנפש. אולם חיוב מסירות הנפש בשעת השמד נובע ממצוות "ואהבת את ה' אלהיך", ולא מחילול השם, כפי שהוא בדין פרהסיא, והוא גורם לחומרא בעבירה עצמה, ולכן גם אם הכפייה לעבור על העבירה נעשית מחמת הנאתו של הגוי, ולא מחמת רצונו של הגוי להעביר את היהודי על דתו, חייבים למסור את הנפש על כך.

בפרהסיא חיוב מסירות הנפש נובע מכך שרואים את האדם עובר עבירה, ויש בכך משום חילול השם, ולכן אם יודעים שאין הוא עובר אותה אלא להנאתו של הגוי אין בכך אותו חילול השם, ואין קיים חיוב של מסירות נפש.

אולם בשעת השמד, חיוב מסירות הנפש אינו נובע מכך שרואים את האדם עובר עבירה, אלא מצד עצם העבירה, שרוצים לעקור את קיומה, ולכן גם אם רואים שהדבר נעשה להנאתו של הגוי נשאר חיוב מסירות הנפש קיים, וממילא מובן שההיתר של הנאת עצמן קיים לדעת הראב"ד רק בפרהסיא ולא בשעת השמד. אולם ההיתר של קרקע עולם קיים גם בשעת השמד, שהרי אם אין חיוב של מסירות נפש ב"שב ואל תעשה", אין הוא קיים בין אם מדובר בפרהסיא ובין אם מדובר בשעת השמד, וממילא מובן שיש לדעת הראב"ד הבדל בין ההיתר של הנאת עצמן ובין ההיתר של קרקע עולם, ואם כי ההיתר של הנאת עצמן קיים רק בפרהסיא, מכל מקום ההיתר של קרקע עולם קיים גם בשעת השמד.

-----------------------------------------
מתוך הספר "שיעורי מרן הגר"א שפירא" בעריכתו של הרב בנימין רקובר. כל הזכויות שמורות לרב בנימון רקובר © ירושלים תשמ"ט.
אוזניות נגד רעשיםנקדימון

אני מחפש המלצות לאוזניות מגן נגד רעשים אבל כאלה שלא מוחצות את המוח המסכן.

לא אוזניות שמתחברות למכשיר אלא פשוט אוזניות שמבודדות רעש. לא אלחוטיות.

מכירים כזה? אשמח מאוד מאוד לקבל המלצות.

מי עוד מתקשה לזכור פרצופים?חתול זמני
מכיר 2 אנשים כאלו. זו תופעה קיימת ולא נדירהקעלעברימבאר
זה ייחודי יחסיתהרמוניה

רוב האנשים דווקא מתקשים עם שמות אבל את הפרצוף זוכרים

מעניין

כן מענייןל המשוגע היחידי

שמות אתה זוכר?

כן פחות או יותרחתול זמני

בעיקר אם אני רואה אותם כתובים.

אבל יש הרבה שמות שאני פשוט לא טורח להכניס למאגר.

פרצופים לעומת זאת, כשאני מנסה להיזכר בהם, כמעט כולם מיטשטשים לי

ויש פרצופים שראיתי המון ואף ניסיתי בכל־כוחי לחרוט אותם בזיכרוני ואני פשוט לא מצליח להיזכר בהם

(לזהות כשאני רואה אותם, אין לי בעיה)

זה לא נשמע כ"כ חריגל המשוגע היחידי

בזיכרון פרצופים במחשבה

גם אני (ונראלי עוד אנשים) לא טוב,

אבל אם אח"כ אתה מזהה אותם

זה נשמע סבבה לחלוטין.

זו תופעה ממש שונה ממה שחשבתיריבוזום
שהתכוונת אליה ושאליה התייחסתי בהודעה הקודמת שלי בשרשור. זה לא שאתה לא זוכר, זה נשמע קשור יותר לכוח הדמיון. אתה מסוגל לדמיין באופן מוחשי דברים אחרים?
אז אולי אני כמוךל המשוגע היחידי

כשאני מדמיין

קשה לי לראות בראש את הפנים של האדם

גם אם אני מכיר אותו די טוב

אז זה משהו נקודתינוגע, לא נוגע

אני חושב שקשה לדמיין פרצופים כי הם דינאמיים (הבעות פנים), לעומת דברים דוממים או אפילו בעלי חיים. ובפרט לגברים שהמוח שלהם אנליטי יותר מטבעו.

נשמע שאצלך זה אולי דרסטי יותר, אבל זה עדיין לא משהו בעייתי.

הממ,ריבוזום
טוב, הדימיון שלי לא כל כך מוחשי. כלומר, אני לא ממש יכולה לראות ב"עיני רוחי" כמו שאני רואה בעיניים האמיתיות. אבל אני כן יכולה לדמיין "רושם", קשה להסביר - נראה לי כאילו מה שהמוח מפרש מתוך התמונה שרואים (אפשר לתכנן ציור באופן מדויק כך). במובן הזה אני מסוגלת לדמיין פנים כמו כל דבר אחר. 
בעיקרוןריבוזום
זה לא ממש שימושי להיות מסוגל לשלוף פנים, בניגוד לשמות. לא עשיתי מחקר אבל נשמע לי שזה ממש נורמלי להיות מסוגל לזהות ולהתקשות לדמיין. מעניין אם למי שמצייר הרבה יש יכולת שליפה חזותית טובה יותר מאנשים שלא. 
אני מתקשה, חוץ ממי שאני מדבר איתו בלימודחסדי הים
ולומד ממנו, כי אז בעל השמועה לפני.
לי לוקח זמן לזכור פרצופים של מדוייטותצדיק יסוד עלום
מה זה מדוייטות?חתול זמני
הבחורה שיוצאים איתה לדייטפ.א.
לא מכיר כזה דברחתול זמני
אחרי זמן מה זוכר די טובזיויק
אניאנימה

לרוב אם אני אראה את הבן אדם הנכון אני אזהה, אבל קשה לי לצייר את הפרצוף כשאני לא מולו ואז אין לי בטחון שאזהה.

עושה לעצמי סימנים: לקחתי את העט מההיא עם הסוודר הסגול, הבחור גבוה עם עיניים מודגשות.

יש לזה אבחנהנעמי28
והיא נקראת פרוסופגנוזיה
וואלהזיויק
פרוסופגניוזיהחתול זמני
סופגניות כמו בקונדיטוריה – הכי מושלמות!
אני זוכרת היטב, אבל חושבת שהכרתי פעם מישהוריבוזום
כזה... (מישהו שנפגשתי אתו פעם למטרות שידוך. אחר כך פגשתי אותו במקרה באיזה אירוע עם חברה. קצת אחר כך ניסינו שוב פעם אחת. כמה חודשים טובים אחרי כן, אחרי שהתחתנתי, החברה סיפרה לי שהיא פגשה אותו והוא אמר מזל טוב ושהוא שמע שהיא התחתנה... הם בכלל לא מכירים, ודי ברור לי שהוא התכוון אליי (אנחנו לא דומות במיוחד. רק בצבעים.)
בדיוק קראתי כתבהרקאניאחרונה

שראיינו באיזה עיתון 3 בנות שיש להן את זה

מסתבר שיש לזה שם
פרוסופאגנוזיה – ויקיפדיה 

לא לפתוחזיויק
אם פתחת תענה: למה ער?
אם למישהו יש חידון לפסח למבוגריםהרמוניה

או משחקים משפחתיים אשמח לשיתוף!

חג שמח!🌸🌸🌸

קישורים נחמדים לחידונים - אתר כיפה ומהאקדמיה ללשוןפ.א.
תודה רבה!הרמוניה

הראשון יפה...

בסוף הכנתיהרמוניה

אליאס לפסח (מילים ומושגים בנושא פסח) היה לי משהו כמו 105 מילים אז כל מילה היתה בקלף בפני עצמה

תודההרמוניה

באמת היה מוצלח ועם רמות קושי שונות... בשמחה תאמצו את הרעיון

הייתי משתפת אם היה לי קובץ מוכן אבל עשיתי ידנית בסוף

וואו, כל הכבוד!! 👍👏👏ל המשוגע היחידי
תודה רבה!הרמוניהאחרונה

האמת שהסתבכתי ממש עם לעצב לוח משחק בקנבה או בAI כי אין לי pro אז בסוף הכנתי ידנית.. אם למישהו יש כלי שטוב בזה, שאפשר להכין מהר ובקלות אני אשמח לשמוע😊

ההחלטה הכי גדולה שלקחתם בעקבות התייעצות עם AIפתית שלג

או הקניה הכי גדולה.

האם יצא לכם להתייעץ רפואית עם AI?

האם הAI השפיע על הקשר הזוגי או המשפחתי שלכם?

אני חושב שאצלי הכל קרה😅

נעזר באופן יומיומי- בהרבה דבריםפ.א.
אך זה עוד אחד מבין כלים ואמצעים רבים להתייעצות, ללימוד ולהבנה, לקבלת רעיונות ותובנות.  

אין משהו גדול שה (AI (Gemini תרם לי באופן בולט במיוחד.  

מרגישה מהדור הישןריבוזום

כמעט ולא משתמשת. כלומר, ברמה של בסהכ בכל חיי לדעתי פחות מעשרים פעמים. 

קניה? אממ... נראה לי שהתייעצנו על מחשב פעם, לא זוכרת אם בסוף קנינו משהו שהופיע בהמלצות, יש מצב שכן. רפואית? לא. לא התייעצתי על נושאים זוגיים או משפחתיים, אלא אם כן בקשת המלצה למתנה נחשבת (לא עזר בשום דבר שלא חשבתי עליו לפני כן בעצמי)

גם אצלינוגע, לא נוגע

אחרי שמבינים את הראש שלו, אפשר לפרק איתו דברים בצורה מטורפת..

עזר לי להתנקות פיזית (לדוג' להבין למה יש לי שיעול יבש מציק כבר כמה שנים טובות, מה ששני רופאים לא הבינו), להתנקות רגשית יחסית במהירות מכל מיני דברים לא פשוטים וחסימות (מגניב שתוך כדי ה"טיפול" אני יכול לשאול אותו למה אני מרגיש אפיפות במוח והוא מסביר לי איך זה קשור..), לפרק דברים שאני רוצה להבין עד לבסיס של הבסיס, להוריד לקרקע תובנות רוחניות ולהפנים אותן, לדייק חידושים, לתפוס יותר טוב רעיונות מדעיים, גם לדעת איך שרים יותר גבוה ויותר יפה בלי פיתוח קול ובלי הרבה עבודה.

וזה כמובן מעבר להרבה דברים טכניים כמו להבין מה הבעיה עם מצב השינה במחשב ועם מכונת הכביסה וכדו'.

ומצחיק שכל זה בחינם ובמינימום זמן.. 

אניoo

מנתחת עם גיפיטי הרבה נושאים/ סיטואציות/ התלבטויות/ תחושות

רוב הפעמים הניתוח וההמלצות טובים ומועילים

והזמינות כמובן מיידית

מה שהופך את הכלי הזה למועיל מאד ועם השפעה משמעותית על טיב החיים

אני משתמש בו לחישובים בעבודהחתול זמני

למשל כמה משטחים בגודל XYZ אני צריך בשביל X קרטונים בגדלים משתנים

או כדי ללמוד על כל־מיני פונקציות אזוטריות באקסל

וגם עזר לי מאוד בלימוד שפות

חוץ מזה אני אוהב לנתח איתו שירים וסיפורים (ביקורת ספרות זה תחביב שלי)

ניסיתי כמה פעמים לנתח איתו רגשות ומחשבות אבל לא הגעתי לתובנות מעניינות במיוחד

שינה את החיים בהרבה צורותמשהאחרונה

אני משתמש בו  לכל כך הרבה דברים. הן בעבודה, והן בעולם הרגשי.

רכבמחפש שם

אשמח לשמוע מכם הכוונות יתרונות וחסרונות בהחזקת רכב לבחור בן 21 עם עבודה קטנה שמכניסה 3-4 אלף בחודש. בעיקר מהצד הכספי והנפשי.

תלוי בעיקר באיפה אתה גראריק מהדרום
בירושלים ובמרכז אין הצדקה.
יש מקומות שאין ברירהמשהאחרונה
יתרון: שופוניחתול זמני

חיסרון: יכניס אותך לחובות

אני לא יודע איזה רכב אתה מתכנן לקנות והאמת אני גם לא כזה מעודכן בטווחים אבל אם אינני טועה רכבים חדשים הם בערך 70K צפונה יכול להיות יותר, משומשים במצב טוב 25K+ (זול), וכמובן אפשר לקנות גם גרוטאות שמתפרקות תוך כמה חודשים בפחות מזה.

כאמור אני לא בקי במחירים אז אני מצטט מזיכרון מעורפל ומגוגל אבל זה מאוד משתנה למטה זה הערכה גסה מינימום

זה אומר שתצטרך לעבוד בערך שנה או שנתיים רק כדי לקנות את הרכב במזומן. אם במימון אז מתווסף הרבה.

תוסיף דלק לפי הנסיעות (דלק כזה זול) אם אתה נוסע הלוך ושוב לעבודה ולעוד כל־מיני מקומות אני מניח שנע בין 1000₪-2000₪

תוסיף טסט שנתי 150₪~ בהנחה והכל תקין

תוסיף אגרת רישוי סביבות ה־1000₪ בשנה

תוסיף טיפול לרכב 500₪~ פר טיפול

תוסיף ביטוח חובה יקר פיצוצים לנהג צעיר (כמה אלפי ש"ח בשנה) לא כולל ביטוח מקיף (מניח שאם זה רכב זול אז גם לא יבטחו אותו)

כמובן בהנחה וזה רכב משומש זול יש סיכוי גדול יותר שיהיה צורך בהחלפת צמיגים / רכיבים / כיו"ב כל הדברים האלה יקרים פיצוצים. אם נגיד הלך לך המנוע ואתה רוצה לתקן ואין לך כסף בינתיים אתה מושבת וממשיך לשלם על הרכב.

או לחילופין אתה יכול לשלם חופשי חודשי ארצי שנתי 3780₪ ואם יש לך הנחות אז אפילו חצי מזה + הבוס שלך אמור לממן לך את זה

ואתה יכול לטחון את כל הארץ הלוך ושוב כמה שתרצה ולישון תוך־כדי נסיעה.

תודה רבה על הפירוטמחפש שם

אני לא עומד להכניס אותי לחובות. אם אני קונה זה רק בתנאי שיש לי את היכולת להחזיק אותו לבד. יש בהחלט רכבים זולים יותר מהמחיר שכתבת שהם בסדר גמור לשימוש שלי, אבל אתה צודק מבחינת ההוצאות.

למה אתה מתכוון שהיתרון הוא שופוני?

25K זה עבור טויטה קורולה עתיקה במצב מדהיםחתול זמני

מניח שיש יותר זול מזה

האם וואו? זה איני יודע

ואם לא וואו אז צריך לקחת בחשבון שצריך להחליף א' ב' ג' ד' ה' ו'

ובשלב מסוים הרכב "מתעייף" ואין מה לעשות כל־כך חוץ מלהחליף

לעניות דעתי ביחס למשכורת שאתה מדבר עליה (בהנחה שאין לך שום הוצאות אחרות) זה נתח ענקי שנותן יתרון מועט מאוד על־פני תחבורה ציבורית ומוניות

זה לא בהכרח יכניס אותך לחובות אבל בשלב מסוים קלטתי שהרבה אנשים מסביבי מרוויחים כמוני או יותר (לרוב יותר) אבל המצב הכלכלי שלהם גרוע משמעותית ובסוף ה־פקטור תמיד היה הרכב

לגבי שופוני גם אין הכוונה כפשוטו כן יש לזה קצת יתרונות של ניידות אבל מעשית היתרון הוא זניח זה יותר פסיכולוגי

מעשית צריך לעמוד בפקקים, לחפש חנייה, לפעמים יש דו"חות (קורה לטובים ביותר), יש סיכוי נמוך אבל קורה לכולם בשלב מסוים להיתקע באמצע הדרך וגרר ובלגן

צא וחשב כמה יעלה לך להחליף את כל הנסיעות המיוחדות במוניות

נניח נסיעות רגילות כמו עבודה וחזור / נסיעות ארוכות בתחבורה ציבורית

אבל כל־מיני דברים של להסיע בחורה / לסחוב רהיטים / סתם לנסוע בעיר מונית יכולה לסגור את הפינה בקלות

נניח 10 נסיעות במונית בחודש 300₪-400₪ וכמה כבר בן־אדם יכול לנסוע במונית

אם אתה גר בפריפריה קיצונית (נניח לא יודע, איזה כפר ערבי נידח בצפון) יכול להיות שיש בזה משהו אבל גם אז איני יודע

הגזמתאני:)))))
זה אחוז גבוה מההכנסהארץ השוקולד
למה לא להסתמך על תחבורה ציבורית?
זה פשוט תלויל המשוגע היחידי

אם אתה מרגיש ששוה לך להוציא על זה בסביבות 2000 ש"ח, זה תלוי ברמת חיים שאליה אתה מתרגל...

ואפשר למצוא גם רכב סבבה שנוסע טוב באזור 10/15Kל המשוגע היחידי
נכוןנפשי תערוג
אבל צריך להבין טוב כדי להבדיל בין רכב תקול לרכב תקין בסביבות מחיר כזה
נכוןארץ השוקולד
אבל האם לא עדיף לחסוך משהו כשזה אחוז כה גבוה מההכנסה?
כל עוד אפשר להסתייע בתחבצ ברור שעדיףאריק מהדרום
אם אתה גר בחור ביו"ש מה תעשה?
לאו דווקא עדיףנפשי תערוג

זמן זה פרמטר חשוב בחיים

בדיוק כמו שאנחנו מחזיקים מכונת כביסה. מייבש ומדיח.

גם רכב זה על אותו בסיס

שילוב של נוחות+חיסכון זמן

אתה לא מוציא כסף על מכונית כמו כל השאראריק מהדרום

על מכונת כביסה מייבש ומדיח אתה לא עושה טסט, דלק, ביטוחים, חניונים, מוסכים, אחזקה, ריביות, לא דומה ולא קרוב.

בירושלים ובמרכז ובערים חרדיות לרוב עדיף לחיות בלי רכב, ביו"ש לרוב אין לך ברירה.

נכון.נפשי תערוג

אבל זה על אותו משקל.

אומנם מחיר גבוה יותר, אבל זה כסף תמורת נוחות + זמן

גם בריכה פרטית זה כסף תמורת נוחות+זמןאריק מהדרום
נכוןנפשי תערוג

ובאמת יש כאלה ששמים בחצר כזה

לי אישית אין חצר, אז אין לי את הדילמה הזאת

ויש סבירות גבוהה שאם היתה לי חצר הייתי שם שם בריכת אינטקס

על אותו משקל אפשר פשוט לעבוד פחות...חתול זמני

אם השכר של מיודענו הוא נניח 50₪/שעה

וההוצאה על רכב זה נניח 2000₪ בחודש

אז הרכב צריך לחסוך לו 40 שעות בחודש מינימום כדי שזה ישתלם.

או משהו כזה.

נכוןנפשי תערוג

לכן זה שיקול של עלות תועלת

במקרה שלו לדעתי זה לא כדאי

אבל יש כאלה שזה שווה להם

(ושווה זה לאו דווקא רק חיסכון כספי. כי רכב לא מביא בדרך כלל חיסכון כספי)

👍מחפש שם
מעניינת הנקודה שאתה מעלה על רמת החיים
זה גם קשור בהרבה לזהל המשוגע היחידי

תמצא הרבה יותר חרדים מקרית ספר בלי רכב כי הם התרגלו לרמת חיים אחרת, ואין להם שום סיבה להוציא עוד הרבה כסף בשביל זה (וגם בשביל חופשה בחו"ל נגיד), כמובן זה כלול בנוחות ובזמן כדלעיל.

רכב הכי פשוט עולה כ1000 שח בחודשנפשי תערוג

השאלה האם אתה חושב שזה מוצדק

יתרונות: נוחות

חסרונות: עלות

זה בגדול

תתחיל בלהבין כמה עולה ביטוח (אתה נהג צעיר)מרגול

עוד לפני שהרכב נסע מטר, כבר ירד לך סכום

תוסיף עלות שנתית של טסט

אתה כנראה תקנה רכב ישן אז מוסך

וכמובן דלק

אנחנו מחזיקים רכב, אבל אל תטעה- זה יקר מאוד.

ומוסיפה לגבי הביטוח- סביר שאין לך "היעדר תביעות" (אלא אם ההורים רשמו אותך בביטוח שלהם, או בחלק מהחברות מאפשרים לקבל היעדר תביעות על סמך ההורים אם היית נוהג ברכבם דרך קבע)

אם הצורך הוא ניידות עירונית: קורקינט/אופנייםמשה
מתחילים עם שעון קיץ..נועה.

מה זה הדבר הזוועה הזה. אין לילה, ושבת נמתחת כ'כ...

לא מבינה למה בכלל עוברים לשעון קיץ 

יום שישי ארוךךךךך - אפשר להספיק הרבה דבריםפ.א.
השבת נמתחת … זו באמת בעיה 
הפוךפצל"פ
אפשר להספיק גם שנצ וגם ללמוד וגם לשחק עם המשפחה
בכיף מוכן לישון פחות היום בישביל שבתות ארוכותכְּקֶדֶם
מת על זה
מה זה מדהיםחתול זמני

חוזרים מהעבודה יש זמן להסתובב בחוץ בשמש

מלא זמן להכנות שבת ומנוחה לפני

ים זמן לשיעורי תורה בשבת

ולעייפים סוף זמן ק"ש זז שעה קדימה

היום ערב פסח. אני בשעון הקודםמשה

ואני מצליח להחזיק בלי שעון קיץ. כלומר, החיים שלי מתנהלים לפי שעון חורף כמו שהיו עד עכשיו. מגיע לעבודה בסביבות 9-9:30 במקום 8-8:30

אין מסגרות להעיר אליהן ילדים אז למי אכפת.

רק התפילה ב9 קצת מציק בשבת (באחרונה לא קמתי).

שעון קיץ זה אחלהרקאני

רק חבל שהמזג אוויר לא מבין את הרמז

עד כדי כך?זיויקאחרונה
יש פה מדריכי חתנים בקהל?אוי טאטע!

אם כן אשמח לעזרה בפרטי

תודה מראש!

מזל טובל המשוגע היחידיאחרונה

אולי יעניין אותך