בעקבות שאלתה של ביתי בת 9בנה ביתך בקרוב

שלום לכולם

ביתי הבכורה בת ה-9 התעוררה לפני והגיעה אלי לחדר, ואז היא שאלה אותי: "אמא, למה המיטות מופרדות?"

הבטחתי לה שאני אענה לה, אבל אני חייבת קודם להתייעץ כאן עם אנשים מנוסים, שיש להם ילדים גדולים בבית, מה לענות לה???

באופן עקרוני, אני מאד בעד לספר לילדים דברים, ובאמת כבר לפני כמה חודשים התחלתי לדבר איתה על עניין מסויים (לא אפרט מכיוון שזה פורום מעורב...). גם אין לי בעיה עקרונית לומר לה שבמצב ההוא שסיפרתי לה עליו, אסור לאבא ואמא לישון ביחד (כמובן נראה לי שצריך לחשוב איך להציג את זה בצורה נעימה).

הבעיה שלי היא שאני ממש לא מעוניינת שהיא תדע באיזה מצב אני בכל פעם. נראה לי שכאן עובר הגבול בין הידע התאורתי שאני מעוניינת לתת לה, לבין מידע אישי וסודי ששייך רק לאבא ואמא.

פיתרון הגיוני הוא שבזמן השינה הדלת של החדר שלנו צריכה להיות סגורה, ובזמן שאנחנו לא ישנים תמיד לחבר את המיטות, וכך הילדים לא יידעו מה מצבינו. הבעיה שזה נראה לי לא ישים כל-כך, משום שיש לנו ברוך-ה' גם ילדים קטנים, אחד מהם בן שנה וקצת שאני צריכה עדיין לשמוע אותו בלילה, ואחד בן 3.5 שעדיין מגיע אלינו לפעמים בלילות. בשביל שניהם חשוב לי שהדלת תהיה מעט פתוחה (כמובן שישנם זמנים שבהם הדלת נעולה, אבל לא לזה אני מתכוונת).

מה אומרים האנשים המנוסים??? אשמח לתשובות

תודה רבה

הילדים שלי עדיין הרבה יותר קטניםאמא...

אך כשהבת שלי בת 4 שאלה אותי, פשוט עניתי לה: "כי ככה לפעמים אבא ואמא ישנים".

חשבתי שזה לא יספק אותה, אבל זה כן סיפק. לא יודעת אם גם בגיל 9...

מאז זה ברור מאליו כמו הרבה דברים אחרים והיא לא חושבת לשאול אפילו...

ולדעתי חשוב שילד ידע שזה מצב שקיים לפעמים ולא להסתיר מהילדים.

(יש לי חברה שכשלמדנו את זה לקראת חתונה אמרה: "ההורים שלי אף פעם לא מפרידים מיטה". והיה לה ממש קשה להתרגל לעניין...)

גם אצלנו ברור להם שלפעמים אבא ואמא ישנים כך...בנה ביתך בקרוב

וזו לא פעם ראשונה שהיא רואה את המיטות מופרדות, ובכל זאת פיתאום היא באה אלי עם השאלה הזאת. אני חושבת שכן מגיעה לה תשובה יותר אמיתית מאשר "ככה".

אני מסכימה איתך שלא צריך להסתיר מהילדים, וכך גם כתבתי, שאין לי בעיה עקרונית לספר לה, הבעיה שלי היא שהם ידעו מה מצבי בכל רגע נתון. נראה לי שזה לא עניינם.

המחשבה,ד.

ש"מגיעה לה תשובה יותר אמיתית"..

היא עצמה הטעיה עצמית לדעתי.

לא פעם, הורים חושבים לדבר "מתקדם" ואמיץ, להסביר לילדים כל דבר. אבל בעצם, זה יותר איזשהו "תיקון" אצל עצמם: אני מדבר בפתיחות, אני לא חושש להסביר וכו'..

כמובן, לעיתים זה נכון - אבל השאלה הבסיסית זה לא "אתה" אלא הילד. 

בנידון זה, את הילדה לא מענין באמת "הסבר" מדויק. זה כלל לא שייך לעולמה. זו יותר סקרנות טבעית לגבי שינוי ששמה לב אליו - אולי לעתים בצירוף רצון לדעת שזה לא מעיד על איזשהו "ברוגז" או משהו כזה..

העסקת ילד בדברים שכלל אינם שייכים לעולמו, אינה מועילה לו - לפעמים אף מזיקה. הוא ממילא לא תופס אותם בכלים השייכים אליהם.

לכן, אם עונים כלאחר יד: "אה, לפעמים שמים כך ולפעמים כך". אז הילד מבין לפי הטון - שאין פה ענין מיוחד (ואכן - לגבי דידו זו תשובה אמיתית לגמרי. שהרי מה הוא רצה לברר? אולי שזה לא מראה משהו בהתייחסות האישית זה אל זה. ואולי אם יש לכך משמעות מבחינת מושגיו. על שניהם התשובה הזו אמיתית לגמרי: זה לא מראה כלום, ואין לכך כל משמעות. משמעות מבחינת הלכות שאינו שייך אליהן כרגע, ומכל מיני בחינות עמוקות - אינה קיימת לגביו כעת, וממילא "הבנתה" באופן כלשהו - גם אינה מחנכת או בונה אותו)

אכן, אחרי שאמרת לה ש"תעני" - כבר "ניפחת" מזה קצת ענין.. כעת כבר יותר בעיה פתאום להגיד כלאחר יד, שלפעמים זה כך..

תודה על תשובתך...בנה ביתך בקרוב

יכול להיות שאתה צודק, וחשוב לי להיות פתוחה בשביל התחושה העצמית שלי (אולי זה משום שאמא שלי לא דיברה איתי בפתיחות כשהייתי נערה...) אבל אני כן חושבת שהפתיחות חשובה גם בשבילה. אני מאמינה שאם לא פתוחים עם הילדים, אז כשיהיו להם שאלות הם יחפשו תשובות בחוץ, וזה בטוח לא רצוי... אני מבינה שלא צריך לרדת לפרטים, משום שזה עוד כל-כך רחוק מעולמה, אבל ידע כללי תאורטי זה לא נראה לי רע.

טוב, אני מקווה שאני אסתדר עם התשובה אליה (הרי אני צריכה לתת לה תשובה...), אבל עדיין נשארה לי השאלה השניה שעלתה לי בעקבות השאלה של ביתי.

מה עושים עם הדלת של חדר הורים? איך מסתירים מהילדים את המצב הנוכחי שבו ההורים נמצאים, גם מילדים גדולים יותר שכבר כן יודעים ומבינים (מה שאין לי עדיין...)? האם כשהילדים גדולים הדלת חייבת להיות סגורה? ואם כן - איך מסתדרים עם הילדים הקטנים שבבית, שבשבילם כן צריך דלת פתוחה?

תודה רבה

ראשית -ד.

אין מחלוקת עקרונית שטוב להסביר עניינית דברים שעולים בכל מיני נושאים. אבל באופן המתאים לכל גיל, לפי יכולתו קליטתו ולפי ההשפעה הנפשית על מכלול מושגיו. כמו כן, להבחין מה "עולה". כאן לא עלתה באמת שאלה להערכתי, אלא יותר סקרנות וכו', כמו שהסברתי מקודם.

לגבי ילדים גדולים. גם זה הרבה פעמים דמיונות..  לרוב הם לא "יודעים ומבינים". זה לא מעסיק אותם. וגם אם בשלב מבוגר למדו משהו וכן "מבינים", לא מענין אותם מה קורה אצל ההורים. זה פשוט לא בעולמם.

אכן, יש כאלה שאו שמשאירים ביום בקביעות מופרד, או ההיפך. ולא קורה כל אסון אם לפעמים "מזהים" שיש מצבים שונים.

כמה שהורה תופס שזה פשוט לא שייך אל הילד, גם הילד אינו מעסיק עצמו בכך. טבעי לגמרי.

אז בעצם הדלת יכולה להשאר פתוחה?בנה ביתך בקרוב

וכל דכפין יכול להכנס? (זה המצב אצלנו כיום...)

מוזר לי... אני בתור מתבגרת (בלי אחים קטנים בבית, האח הקטן בעצמו כבר היה גדול) זוכרת את הדלת של ההורים שלי תמיד סגורה.

לענ"ד זה ענין של טעם אישי.ד.

לא חייב להיות פתוח לרווחה. הרי גם בשביל שיישאר מסודר, מותר להשאיר סגור.

ובכלל, לא מזיק שיש יחס מכבד ע"י כך שלא נכנסים סתם, לא מקום לבלגן אותו.

אבל לא צריך להגזים. אם "כל דכפין" נכנס, למה לא. אין צורך לייצר מלאכותיות לדעתי. רק באופן טבעי - אין לילדים כ"כ מה לעשות שם, חוץ מאשר כשצריכים מישהו מההורים שבדיוק שם.

סיפור מקרובת משפחהאנונימי (פותח)

הבת שלה נכנסה לחדר שלהם ושאלה למה המיטה ככה?

כשהיא לא קיבלה ישר תשובה היא החלה לצעוק את השאלה בקול גדול.

בסוף האמא מצאה תשובה שסיפקה אותה לחלוטין,

המיטה ככה כי אמא הזיזה אותה,

הילדה נרגעה.

בלי התחמקות, בלי שקר, והילדה קיבלה את התשובה שהיא רצתה.

סיפור חמוד בנה ביתך בקרוב

אבל כמו שדן הבין, אני כבר לא יכולה לפתור את הבת שלי בתשובה של "ככה" לאחר שהבטחתי לה תשובה.

מזכיר לי על עצמי....אלעד

יום אחד הבן שלי, שהיה אז בן 4, מפתיע אותי ושואל "אבא אני מבין איך התינוק יוצא (בטוח?) אבל איך מכניסים את התינוק לבטן של אמא?"

אני הייתי בהלם לשניה, ואז התעשתתי ועניתי לו ככה בטבעיות "ממש בזהירות!"

זה סיפק אותו, ב"ה

אחרת הייתי מתחיל לגמגם

שינוי של מראה החדר?אנונימי (פותח)

אני זוכרת שאצל ההורים שלי הפרדת המיטות היתה כרוכה גם בשינוי מקום הטלויזיה וכו'

וזה היה נראה לי טבעי לחלוטין שבא להם לשנות את מראה החדר.

מכיוון שהבטחת לה תשובה לאחר "חשיבה", אפשר להפנות את משקל החשיבות של המעמד ב- האם גם את רוצה שינוי כלשהו בחדר? (החל מוילון/ תמונה או לשנות מקום של מיטה/ שידה)

אני זוכרת בתור ילדה שהיינו כמה בנות בחדר וכל אחת רצתה את הפרטיות שלה (סביבות גיל תיכון) אז היה לי כ"כ טבעי שהמיטות של ההורים מופרדות...

אצל ההורים שליתות

חדר ההורים היה (ועדין) תמיד בגדר "קודש קודשים". לא היה לי מושג למה, וגם לא חשבתי על זה. אבא שלי תמיד שידר שזה המקום של אבא ואמא, הוא מיוחד רק להם ופשוט לא נכנסים אליו בלי רשות. ותמיד היה גם מפתח בדלת. ככה גדלתי וזה היה נראה לי ככ טבעי ופשוט. על הפרדת מיטות שמעתי אולי בגיל תיכון... למרות שמן הסתם כן יצא לי לראות מיטות מופרדות. לא שלא נכנסנו לחדר של ההורים, אבל תמיד היה צריך לבקש רשות לפני. עד היום (ואני נשואה עם ילדים) אני לא אכנס לשם בחופשיות. לעומת זאת אצל ההורים של בעלי, מאוד מפריע לי שחדר ההורים הוא חדר "של כולם". דווקא בגילאים קטנים הם בטח לא ישנו עם הילדים, אבל גיסתי כנערה יכלה לבוא להתפנק עם אמא שלה במיטה... ואני רואה שמה גם קשר לבעיות בזוגיות.

אצלי בבית כרגע אין אפילו דלת נורמלית לחדר ההורים, וכמובן שעוד ישנים איתנו לפעמים בלילה. בכלל, נורמות השתנו ונראה לנו מאוד נכון לישון עם הילדים (מיטה משפחתית וכו). אבל ברור לי שכשהילדים קצת יגדלו תהיה דלת עם מפתח, התינוקות יישנו איתנו והגדולים - ממש לא. 

אותי כילדה זה חינך להבנת קדושת הזוגיות של ההורים שלי, ולהרבה צניעות.

אני מאד מתחברת למה שאת מכנה "קודש קודשים"בנה ביתך בקרוב

לא שכרגע זה המצב אצלנו... ממש לא. כבר כתבתי שאצלנו כל דכפין נכנס (הבהרה - רק הילדים. כשיש אורחים אני מקפידה לסגור את הדלת), אבל ברמה תאורתית אני מתחברת לעניין. השאלה איך אפשר ליישם זאת כשיש ילדים קטנים, שבשבילם אני צריכה את הדלת פתוחה (ואין סיכוי שהמיטה שלי תהיה גם המיטה של התינוק. לרעיון המיטה המשפחתית אני ממש לא מתחברת. אמנם הם ישנים איתי לפעמים אבל זה לא מתוך עקרון - אלא מתוך צורך רגעי נקודתי שיש להם באותו רגע).

אין קשר בין זה לבעיות בזוגיותאנונימי (פותח)

סליחה שאני סוטה מהנושא השירשור..

אבל אני לא רואה בלבוא להתפנק עם אמא במיטה

קשר כלשהו לבעיות בזוגיות... אלו שני דברים נפרדים שקיימים אצלה,

ואת החלטת שאחד מוביל לשני.

אני גדלתי בבית עם המון פתיחות, 

והייתי הרבה פעמים באה סתם לשכב במיטה ליד אמא או אבא בערב, ולראות טלוויזיה, או לדבר איתם,

עד שהתחלתי לצאת עם בעלי בשירות לאומי, ושאז באמת זה היה נראה לי לא מתאים,

שה"עוד רגע כלה", תבוא להימרח עם אמא ואבא שלה במיטה... 

וב"ה אין לי בעיות בזוגיות, התחתנתי צעירה, ילדתי אחרי שנה, יש לנו חיי נישואים והורות מאושרים,

והשאיפה שלי, זה שהזוגיות שלי תגיע למדרגה של הזוגיות של ההורים שלי,

שהיא כל כך יפה, טובה ומלאת אושר ב"ה.

ההורים שלי הם אנשים מדהימים ואני מלאת אהבה והערכה כלפיהם,

יש להם טוב לב של99% אחוז מהאנשים שאני מכירה אין אותו.

אחרי שילדתי הייתי כמה זמן אצל ההורים שלי אחרי הלידה, ובבוקר הייתי ישנה במיטה

של ההורים כשאמא שלי, הבאמת צדקת, טיפלה בתינוקת. 

ולא חשבתי עד שקראתי ת'שירשור הזה שזה משהו לא לגיטימי לנערה מתבגרת

להימרח עם אמא במיטה אחרי שהיא סיימה את כל העבודות והמטלות שלה ואין פה עצלנות,

או לישון במיטה של אמא ואבא...

אנשים סתם נראה לי מנפחים דברים למימדים מוגזמים...

ולפותחת השירשור, 

אני חושבת שתגידי לה שלפעמים את רוצה לשנות את המראה של החדר כמו שאמרו קודמיי...

לא נראה לי כדאי לשתף אותה במתי את ככה ומתי ככה. 

אני אישית ידעתי תמיד מתי אמא שלי במצב מסויים לפי הפח

אבל זה לא עניין אותי ולא הזיז לי... לא ייחסתי לזה חשיבות.

(אני מדברת על גילאים יותר גדולים, כיתה ו' ומעלה. בגיל 9 לא ידעתי בכלל מה זה וסת).

יכול להיות שגם אם היא תדע מתי את כך או מתי אחרת, היא לא תייחס לזה חשיבות

ולא תתעמק בזה, אבל אם אני הייתי נמצאת בשאלה הזאת, לא הייתי משתפת... 

תודה על תשובתךבנה ביתך בקרוב

במקרה שלנו נראה לי שזה לא שייך. הזזת המיטה לא גורמת ל"שינוי מראה החדר". החדר נשאר אותו דבר, רק שהמיטה זזה. והיא לא זזה לשבועיים שלמים, אלא גם בזמן הזה היא מתחברת מדי פעם (למשל אחרי שקמנו, או אחד מאיתנו קם). החדר גם קטן ואין בו הרבה רהיטים, כך שבאמת אין מה לשנות במראה החדר (מבחינת מיקום הרהיטים)

פעם שמעתי מרבנית שאמרהאנונימי (פותח)

שהיא חושבת שהילדים צריכים לראות שזה מדי פעם כך ומדי פעם כך. והיא אמרה שהיא בכלל לא מסתירה את המצב (גם כשיש בנים גדולים בבית) אלא שהיא משתדלת לטשטש את המעברים. בעצם זה מה שאת כתבת. אני גם מזדהה עם הרעיון הזה, אלא שאני לא יודעת איך ליישם אותו. קורץ לצערי באותו שיעור לא שאלתי על כך כי הגדול שלי היה אז תינוק- זה היה לפני כמכה וכמה שנים...

אומנם אין לי ניסיון עם ילדים, אבל מהניסיון שלי כבתציליגילימימי

אצל ההורים שלי אפשר להיכנס לחדר.

רק קצת לפני שהתחתנתי הם הלחילו לישון עם דלת סגורה, לפני כן בכלל לא שמתי לב.

אני מאוד בעד השיטה שביום המיטות צריכות להיות כל הזמן מחוברות, ולמרות שהמיטה אצלינו כבדה, אנחנו משתדלים לחבר אותה גם ביום, אם אנחנו יודעים שמישהו צריך להגיע או אם יש סיכוי שמישהו יגיע (אפילו שברור שאין סיבה מלכתחילה שהוא ייכנס לחדר שלנו).

אני באופן אישי לא חושבת שילדה בת 9 צריכה לדעת באמת למה המיטות מופרדות. אני גם לא ידעתי, לא בגיל 9 ולא בגיל מאוחר יותר, וזה ממש לא הפריע לי להתחתן. אני חושבת שתשובה שלא עושה עניין נכונה (ואני מבינה שכרגע נקלעת למצב שאת לא יכולה לתת תשובה כזאת). אני חושבת שהילדים הם הרבה יותר תמימים ממה שאנחנו חושבים. אצלינו זה נראה שאנחנו מתחמקים אם לא ניתן תשובה אבל הילדים, כמעט כל תשובה (לא בטון מתחמק), תספק אותם.

פעם סיפרו לי על זוג שלא היה להם מקום בחדר להפריד את המיטות, אז הם שמו מטאטא בין 2 המיטות ובבוקר הילד שאל "אמא, למה יש פה מטאטא?" אז האמא אמרה לו "אתה לאיודע מה קרה לי אתמול, טאטאתי את הבית והייתי כ"כ עייפה עד שנרדמתי עם המטאטא ליד המיטה".

אני חושבת שצריך תשובה שתישמע טוב. אם הילד מבין, אני לא חושבת שמותר להכחיש, כי אח"כ כשהוא יגלה הוא יחשוב ששיקרתם, אלא תשובה מתחמקת, לא להגיע בכלל לנקודה הזאת.

כפי שכתבתי אצל ההורים שלי היה אפשר להיכנס לחדר, ואני כל פעם שראיתי את המיטות מופרדות חשבתי שזה או שהם רצו לנקות את החדר, ולא הספיקו להחזיר את המיטה (כי כל פעם שאמא שלי הייתה מנקה את הבית היא הייתה מזיזה את כל המיטות, לא רק את שלהם, אז זה היה נראה לי הגיוני מאוד), או שנפל להם משהו והם היו צריכים להחזיר. ממש לא היה נראה לי מוזר.

היום, כשאני נשואה אני עדיין נכנסת לחדר של ההורים שלי באופן חופשי (רק כשהדלת פתוחה כמובן), ואני אף פעם לא רואה את המיטות מופרדות (והם עדיין צעירים..), וזה ברור לי שהם יודעים שעכשיו יש כבר ילדים יותר גדולים, והם חייבים כל בוקר להחזיר את המיטות.

לגבי הדלת: האמת סתם חשבתי על איזה רעיון שהציעו לנו פעם, לישון עם איזה הוקי טוקי, שאתם יכולים לשמוע מה קורה בחדר של הילדים, ואז אין שום בעיה לסגור את הדלת. וגם אם אחד הקטנים בא ופותח, הוא לא יודע על זה, ואחרי שהוא חוזר למיטה, אתם שוב מקפידים לסגור. לא ניסיתי. סתם חשבתי כי אמרת שאת צריכה לשמוע אותם. תחשבו על זה... (אני יודעת שיש בשילב מוניטור, שאפשר לשים בחדר של הילדים ולשמוע בחדר שלכם מה קורה שם, ואפילו לדבר איתם. הציעו לנו לקנות את זה כי חיפשנו מוניטור. בטח זה יקר. אני מאמינה שבמקומות אחרים יש דברים פשוטים וזולים יותר).

בהצלחה.

כשהילדים שלי שאלוggg

על המיטות, אמרתי שהם זזו. כשאני קמה אני מחברת את המיטות בחזרה ואז הילדים יכולים לחשוב שהמיטות זזו בלי כוונה.

(ככל הידוע לי גם לא צריך קילומטר בין המיטות. מרחק קטן לא מעורר הרבה תשומת לב)

מסכימה מאוד עם דן שלא צריך להעמיס על ילדים מידע שמוקדם בשבילם לדעת, אפשר להתחמק. זה לטובתם.

יצא לי הרבה פעמים לטבול בשבת לצערי, והילדים לפעמים שאלו, לאן אני הולכת, אז עניתי שאני צריכה ללכת לאיזה מקום,

שאני לא יכולה ולא צריכה לספר להם לאן ואני כבר חוזרת. או שאני הולכת לדבר עם חברה. זה הספיק להם.

וגם ביומולדת שלי בני החמוד בן ה10 החליט שכל אחד צריך לברך את אמא ואח"כ לתת לי נשיקה וחיבוק. והיינו אסורים באותו זמן. אז בעלי מברך אותי והבן אומר- אבא עכשיו תחבק את אמא. אז בעלי אמר לו שהוא ישמור את החיבוק לאח"כ. לילד זה הספיק.

לדעתי צריך להיות פשוטים איתם. לא לעשות מהכל סודות, לחשושים, הורים מגמגמים ומתבלבלים, זה רק מסקרן יותר ככה. לענות תשובה פשוטה ולעבור בטבעיות לנושא הבא.

תודה רבה לכל העוניםבנה ביתך בקרוב

ברוך ה' יש הרבה עונים, וכבר קשה לענות לכל אחד באופן אישי...

מבחינת הדלת - אני בהחלט מתחברת לעניין ה"קודש קודשים", אך זה לא אפשרי כרגע אצלנו עם 2 הקטנים (ובעזרת ה' כשהם יגדלו יהיו קטנים חדשים...). לכן אני חושבת שאני אשאיר את המצב כמו שהוא עכשיו, ואני אשתדל לטשטש את העניין ולא לעשות ממנו "עסק גדול" .

לגבי תשובה לבת שלי - קיבלתי את העניין שלא צריך להעמיס עליה את הידע הזה בגיל הזה, ואני מבינה שסיבכתי את עצמי... בעלי אומר שאולי היא שכחה ואפשר לא לענות לה, אבל לדעתי אם הבטחתי לה תשובה אני חייבת לחזור אליה.  אני עדיין חושבת איך לצאת מזה טוב, אשמח לרעיונות...

נושא דומה - מה לעשות עם בן 11 ששואל שאלות?אנונימי (פותח)

אתמול הבן שלי ( בן ה - 11) ראה ברחוב פרסומת לטמפונים ושאל אותי מה זה? עניתי לו שזה משהו של נשים.

הוא לא הרפה ושאל מה עושים עם זה... אני כולי הייתי נבוכה וממש לא ידעתי מה לענות.

מה דעתכם? האם כבר בגיל כזה צריך להתחיל לדבר איתם על נושאים כאלו ? זה לא היה נראה לי רלוונטי לבנים בגיל כזה...

מה פתאום?ד.

כל טיפשות שישימו ברחוב תדברי עם הבן שלך?

אבל לא כל הילדים מסתפקים בתשובות סתמיותאלעד

כפי שאתה מנחה כאן..

יש כאלה בלשנים קטנים, לא ינוחו ולא ישקטו עד שיקבלו תשובה הולמת ומדוקדקת.

לכן גם אני, כשעניתי לבן שלי (עיין לעיל) הקפדתי לא לומר סתם "ככה" גם כי תשובה כזו תגרור אחריה את הטיעון המנצח "אבל ככה זו לא תשובה!" ובעיקר משום שהיה לי חשוב לתת לו מין תשובה שתספק אותו, תפעים אותו ותסיח את דעתו בצורה מסויימת.

"ככה"..ד.

זה היה על השאלה האפשרית למה יותר נוח (בהודעה הבאה)..

ויותר נוח - זה ענין סובייקטיבי. גם הילדה מבינה שיש דברים שיותר נוח לה. ילדה רגילה, שאומרים לה באופן הכי טבעי (וזה גם אמיתי), "לפעמים נוח ככה", בד"כ לא תשאל. ואם תשאל ויענו לה בסתמיות לגמרי (לא "התרסה"), "ככה".. היא תקבל את זה כמובן מאליו, לדעתי. כמו שמקבלת אותה תשובה, למשל, על אם היתה שואלת דבר "פרווה": אמא, למה אתמול בושם כזה והיום כזה?  לפעמים נוח לי זה ולפעמים זה. למה? מן הסתם היא תמשוך בראשה ותענה "ככה"..  מה ההבדל? כנראה שלדידה של הילדה אין בדיוק הבדל..  לעיתים זה יותר בראש של ההורים.

ההודעה שהגבת עליה - זה ענין אחר. עקרונית אני חושב שלא יעלה על הדעת שה"רחוב" יכתיב לאמא על מה לדבר.. אבל האמת לא התייחסתי שם מה כן לומר. והיא ענתה בסדר.

בעיקרון, אני מסכים איתך. צריך להשיב - והתשובה ה"עניינית" היא לכל אחד לפי מושגי עולמו..

[ואני כמובן לא "מנחה". סה"כ מציע כיוון..]

לדעתי ברור ברור ברור לא להגידציליגילימימי

אפשר להגיד שזה תחבושת.

אפשר להגיד שאת לא יודעת (ולי זה לא נשמע מתחמק, יש הרבה פרסומת שאני רואה אין לי מושג מה זה הפרסומת...).

תגידי לה,ד.

לפעמים זה יותר נוח כך ולפעמים כך.

למה?

ככה..

הבת שלי לא רוצה בקבוק היא רוצה רק הענקה!?שוהמוש
הענקה שבהנקה- ברור שהיא תרצה..~א.ל
לדעתי את יכולה לא לחזור אליהציליגילימימי

אבל תכיני לך תשובה שאם היא תשאל עוד פעם, תגידי לה "אה נכון, שכחתי... זה ככה..."

גם אם את לא מסכימהציליגילימימי

יש דרך להגיד את זה.

רציתי להתייחס, להגיב, אפילו להתלבט אולי את צודקת.

אבל הדרך שבה כתבת את תגובתך - פגעה בי. (תתביישו!!!).

אני חושבת שאת גם צריכה להתבייש בתגובה שלך, בזה שפגעת. חבל.

לא אמרתי לשקרציליגילימימי
עבר עריכה על ידי ציליגילימימי בתאריך ל' בניסן תשע"ג 21:56

ואם את רוצה שאני אסביר את עצמי, את מוזמנת לעשות את זה בצורה קצת יותר נעימה.

זה נכון שהייתי בלי מצב רוח כשעניתי לך, אבל נפגעתי מהתגובה והייתי מצפה לפחות להתנצלות.

זו בדיוק הגישה של בעליבנה ביתך בקרוב

אבל אני בכל זאת מרגישה שאם הבת שלי שאלה, ואמרתי לה שאני אחזיר לה תשובה, אז אני צריכה לעמוד בדיבורי

בדיוק שמעתי שיחה טובה בנושאאנונימי (פותח)

שמעתי שיעור של מישהי שמתעסקת המון עם הנושא הזה.

מה שהיא מדגישה כל הזמן זה א.שהילדים ידעו וירגישו שאפשר לדבר איתנו-ההורים על הנושא הזה.

ב. לא לפחד לספר לילדים דברים בנושא הזה (כמובן שלא צריך לספר הכל, אבל בהחלט לדבר על זה)

נגיד לשאלתה של פותחת השירשור: לענות לילדה כי ככה ההלכה אומרת שלפעמים אבא ואמא צריכים להתרחק קצת.

או אם ילד שואל איך התינוק נכנס לבטן, אז קודם כל אפשר וכאדי לשאול אותו מה הוא חושב (וזה נכון לכל שאלה של ילדים בתחום הזה, שאז יותר קל לענות להם אחרי ששומעים אותם). וגם לענות: שהזרע של אבא מתחבר עם הביצית של אמא. אם שואלים איך? אז לומר ששאבא ואמא שוכבים ממש קרוב אחד לשני וה' עושה נס.

מה שאמרו פה, בכל מיני תשובות, כגון לא לענות או להמציא תשובות לא נכונות, עלול לגרום לילד/ה להבין שלא מדברים על הנושא הזה עם ההורים וכדאי להסתיר/להתבייש במה שקשור לזה.

זה נכון גם לילד בן 11 שלא מסבירים לו כלום בעניין.

ילדים בגילאים האלו כבר מתחילים לראות בעצמם סימני התבגרות, לפעמים הם נבהלים מזה ולא יודעים מה זה. לפעמים אין להם את מי לשאול. או שהם הולכים לחפש תשובות במקומות שהיינו מעדיפים שלא יסתובבו או שהם מפתחים תיאוריות לא נכונות, או שהם לומדים לדבר על זה עם החברים, אבל לא עם ההורים.

הילדים קולטים את הבושה וההסתרה שלנו, ועושים את אותו הדבר כלפינו

לא צריך כמובן לדבר על הנושא בפורום נרחב, אבל כן לשבת עם הילד בנפרד בפינה שקטה, בבית ולדבר איתו.

ילדים צריכים להתחנך לאהוב את הגוף שלהם. לא לפחד ממנו.

וכמובן שאחרי כל זה, לפעמים צריך להגיד לילד זה משהו פרטי/אישי של אבאמא.

זה בדיוק מה שעשיתיבנה ביתך בקרוב
עבר עריכה על ידי בנה ביתך בקרוב בתאריך א' באייר תשע"ג 07:14

שתינו מצאנו את אותו פתרון חיוך גדול

ראי הודעה שלי בהמשך

קצת מופרז לדעתי.ד.אחרונה

פירטתי להלן.

התשובה שעניתי לה בסופו של דברבנה ביתך בקרוב

אתמול אחר הצהריים מצאתי זמן שאני איתה לבד, ושאר הילדים מתעסקים בעינייניהם בחדר אחר. אמרתי לה בלי יותר מדי הקדמות דרמטיות, את זוכרת ששאלת על המיטות ואמרתי לך שאני אחזיר לך תשובה? היא כמובן אמרה שכן.

אמרתי לה שמבחינה הלכתית יש זמנים שאסור לאבא ואמא לישון ביחד, וזו גם הסיבה שיש לנו מיטות שיכולות להיות צמודות או נפרדות. כמובן שהיא שאלה למה, ועניתי לה שבגלל שהיא עוד לא מתחתנת אז לא חשוב עכשיו בדיוק לפי מה יודעים מתי כן ומתי לא, אבל שאין לה מה לדאוג, כשהיא תתחתן אני אסביר לה את כל מה שהיא תצטרך לדעת, ואיך יודעים מתי להפריד ומתי לחבר.

התשובה הזו סיפקה אותה בהחלט, לשימחתי.

תודה רבה לכולכם,

מבחינתי קיבלתי תשובה לשאלותיי, וברור לי כיצד לנהוג גם להבא.

פורום נהדר חיוך

כל הכבודחילזון 123
ענית יפה.ד.

אבל עם מה שכתבה האנונימית לפנייך אינני מסכים.

זו לדעתי הגזמה ועירבוב של כמה עניינים.

כשלא מספרים לילד מה שלא שייך אליו - אין שום בעיה.

ורגש של "בושה" וצניעות מסויים - אינו רע כלל. מי שזה הופך אצלו ליחס שלילי כלפי הגוף - זה מהתנהלות לא נכונה. זה עדיין לא מחייב להקצין לצד השני.

מה שאת עשית - זו דוגמה טובה לאיזון טוב, במקרה שכבר היה צורך להסביר משהו.

וגם ילד שלא מדברים איתו על כל דבר - קולט יפה אם אפשר לשאול את הוריו על כל תופעה שהוא נתקל בה/רוצה לשאול עליה.

זה יותר שאלה של האופן הרציני והענייני שמקשיבים לו, ושעונים לו - מאשר של ה"מה". ומי שמתייחס כראוי, יכול לשדר יחס של ענייניות ושל עדינות/צניעות כאחד.

יוגה עם פרשת שבוע לילדי מילואיםאיתי פ

אהלן, הכנתי סרטון של יוגה להורים וילדים לפרשת השבוע.

הוא מעולה לילדי מילואים/קבע כי יש בו המון מגע, עיטוף, הענקת ביטחון. ומתאים כמובן לכל משפחה, לא רק מילואים.

תהנו

יצירתי!תהילה 3>אחרונה
בהצלחה
אולפנה או תיכון בירושליםאילת אלישיב

מחפשת בירושלים אולפנה או תיכון דתי לבת שלי, מקום טוב וחם עם רמה לימודית טובה וחינוך טוב.

כן שמאפשר טלפון חכם ולק ג'ל. 

מציעה לך לשאול גם בפורום אמהות. בהצלחה בחיפוש!יעל מהדרום
אולי אולפנת חורב?הרמוניהאחרונה
אירועי תרבות בקהילה- מה הכי אהבתם?טליולה

קיבלתי תפקיד חדש יו"ר ועדת תרבות בקהילה שלנו

התקציב דיי דל 🤧

אשמח להמלצות למפעילים באירועי קהילה שהייתם בהם!

תודה!

מקסיםזיויק
באיזו קהילה?
אני אוהבת ערבי נשים שיש זמן לפטפט ולהכיריעל מהדרום
לק"י

יכול להיות יצירה קלילה, סתם ערב שכל אחת מביאה משהו טעים, אוכלים ומדברים.

ומציעה לך לשאול בפורומים פעילים יותריעל מהדרום
סיורים בגינות וחורשות קטנות מקומיות עם מדריכים,ירושלמית טרייהאחרונה

זה נקרא סיורי טבע עירוני. מגלים צמחים ובעלי חיים.

פיתות על הטאבון ביער..

זה עולה מעט כי זה רק תשלום למדריך.

סעודות שבת - קטסטרופה אבא פגום
עבר עריכה על ידי אבא פגום בתאריך י"ח בחשוון תשפ"ו 16:30

אני סובל בשבתות, פשוט סובל, כל סעודה היא סיוט. יש לנו ב"ה 6 ילדים מגיל 3 עד 17 וכל סעודה היא בעיקר הקנטות בין הגדול לכולם. אני מכין דברי תורה, חידונים, סיפורים (כן, ניסיתי גם את "עושים עניין" של הרב יוני לביא) ופשוט לא מצליח להחזיק יותר מ 20 שניות. אני רק פותח את הפה הגדולים על הספה במקרה הטוב קוראים עלונים, או בחדר, נחים מחוסר עזרה בשישי.. אני מרגיש מועקה גדולה, תחושת כישלון, אפילו הקטנים לא מקשיבים לסיפורים.

יש למישהו עצה מלבד תפילה?

אני עובד עצות..

לצערי מוכר גם ליליפא העגלון

החלטתי בשלב מסויים להגיע לסעודה מתוך גישה פנימית: אין לי ציפיות מאף אחד. אני לא אחראי על אף אחד. אני מתחיל שלום עליכם אחרי הודעה מספקת, מי שלא רוצה שלא יהיה. אני מקדש - מי שלא נמצא שיקדש לעצמו או שלא יקדש בכלל. אחרי כל כך הרבה סעודות שבהן ניסיתי להחזיק בכוח, לשלוט בסיטואציה, להשליט ''צורה של שולחן שבת'' - חלאס, זה לא שווה את הכעס.

אלה ילדים גם של הקב''ה ומנקודה מסויימת שייקח אחריות... או כמו שרבי נחמן אומר: ''וכן כשמגיע שבת או יום טוב, אזי אני מוסר כל ההתנהגות וכל הענינים והתנועות של אותו השבת או היום טוב להשם יתברך, שיהיה הכל כרצונו יתברך. ואזי איך שמתנהג באותו השבת ויום טוב שוב אינו חושב וחושש כלל שמא לא יצא ידי חובה בהנהגת קדושת אותו היום, מאחר שכבר מסר הכל להשם יתברך וסמך עליו יתברך לבד''

בקיצור, לשחרר וזהו. לאורך זמן השחרור הזה מביא לשיפור במצב. 

תתרכז אולי בשירים וחוויה.זיויק

שיחות משפחתיות, צחוקים ודאחקות.

אולי התוכן מועבר בצורה מעיקה?

שיטה טובה, עובדת אצלנו:חירטטתי
להתחיל לשיר שירי עונג שבת, מניסיון זה מושך את אלה שעוד נשאר בהם קצת ניחוח של שבת ואלה שלא, כבר בעיה אחרת
מטורףזיויק
שחרר אותם…רינת 24

זה נשמע מאד מעיק.

למה לא פשוט לאכול ביחד, לפטפט ולספר חוויות מהשבוע שחלף?

אני מבינה את האידיאל שאתה רואה לנגד עיניך אבל נשמע שזה עושה יותר נזק מתועלת

מאוד מבינה אותךשם פשוט

מאוד מאוד מבינה אותך💔

מאוד כבר אמרתי?

אבל הכי חשוב שתהיה להם חוויה טובה משולחן שבת.

אל תכביד עליהם

תקליל

שישמחו בשולחן שבת, שיהיה כיף, קולות של צחוק, טעם מתוק וזכרונות טובים

א כלהעני ממעש

צריך שילד יזכור חוויה חיובית משבת , שולחנו, וכלליותו .

תשחרר

שיעור כללי תעביר במקום אחר

בנוסף שים לב יש לך טווח גדול של גילאים

אולי לא צריך ארוחה כל כך ארוכה?משה
יש דרך!!!אוצרי

יש דרך!! בגישת "שפר" להורות תוכל למצוא דרך לשפר את סעודת השבת, לשפר את מערכת היחסים בתוך הבית, להבין את הדינמיקה שבין הורים וילדים ומכאן, השמים הם הגבול. חבל לסבול כשאפשר ליהנות מגידול הילדים. גישת שפר, המפתח להורות אחרת. 

פרסומת?זיויק
לא מתאים לכל הורה, לא מתאים לכל ילד.טויוטה
מגפה כלל יהודיתטויוטה

אם כי ידיעה זאת, לא עוזרת במיוחד...

קח ממנו כמה טיפים. מנסיון.

1) תעלה נושא עם אמוציות לדיון, והם המדברים. ולא הקהל. אתה מנהל הדיון. 

2) תציב דרישה וציפייה, שאין שלילי בסעודה. רק חיובי !

3) תגרום לחוויה בשולחן, שירה חידונים וכו'

4) תעשה קואליציה עם שניים מהילדים בשירה או בדיון, השאר יצטרפו בהמשך.

5) תעשה קידוש מיד, אנשים רעבים הם אנשים עצבנים.... גם אתה.

6) תהיה אתה רק בחיובי ולא בשלילי.

8) תנמיך ציפייה, ותוציא מראש את כל התמונות והסירטונים והתיאורים מהידברות וכו' ששולחן שבת יש אוירה מדהימה ומשפחתית... לרוב זה לא כך, כל מה שבא ברוך הבא.

9) מסתבר שרוב הריבים הם על אותם דברים פחות או יותר כל שבוע, אוכל, מקום, וכו', תשב עם עצמך או אשתך ותפתור את הבעיות לפני שבת. [כגון חלוקת מקומות שונה]

10) בד"כ יש ילד אחד או שניים שהם עושים את הבלגן - תבודד אותם... בעדינות כמובן. ובלי לפגוע.

11) אם יש לך ילד עם הפרעת קשב ריכוז שייקח ריטלין גם בשבת.

12) אם יש לך הפרעה קח ריטלין לפני הסעודה ..... זה עובד. [וגם אם אין לך הפרעה.... זה עושה את העבודה...]

אם תרצה עוד, פנה אלי באישי.

כמה מוכר...arlan

לגבי ההקנטות- האם הן ממש מעליבות? האם ילדים יוצאים פגועים? אם כן זה (ורק זה) מצריך ומצדיק מלחמת חורמה. אם כולם בסבבה, תזרום.

לגבי זה שהילדים קמים- אנחנו מאוד קיצרנו את הסעודה תמורת זה שהם לא קמים.

משהאחרונה
לא מבין..יהולב

יש לך אחריות על דברים מסויימים, ולילדים יש אחריות על דברים מסויימים (כמו כל דבר בחיים).

נראה שאתה עושה את מה שלדעתך מוטל עליך.

אתה לא יכול לשלוט על אחרים (קדרא דבי שותפי..)

תזרום עם הדברים הטובים שאתה עושה ואל תפנה למקומות שבהם אין לך ממילא שליטה

כמה דברים:תהילה 3>

1. תדאג שלך ולאשתך יהיה כיף וטוב בשולחן. תיהנו, תאכלו טוב, תפטפטו בכיף, תספרו דברי תורה.

אנשים רוצים לבוא למקום שטוב בו, ושולחן שבת צריך להיות עונג, לא מטלה.

תנסי לשכול מכל שאר ההגדרות ופשוט לדאוג שיהיה לכם כיף, וכל השאר מפסידים...

2. אפשר להוסיף דברים שכיפיים לבני הבית, ואפילי לשאול מה אוהבים..

סבב של מה היה טוב השבוע, שירה ב2 קולות/סולו של שירים כיפיים והווי משפחתי.

3. לגבי הגדול שמקניט, זה בדרך כלל ככה או רק בסעודה? התנהגויות של הצקות או מריבות על מקום בשולחן זה מגיע מחיפוש מקום במשפחה, מתחושת מצוקה מול המקום שלי וכו.

כן כדאי לנתב אותו למקום שירגיש משמעותי, ושיש לו מקום ומשמעות במשפחה. אפשר לבקש ממנו להכין דבר תורה, לשיר איתך איזה שיר, לעזור בהגשה, או סתם לפרגן לו על משהו.

בכללי לשים לב שהוא בטוב, ומה קורה לו.

ילד שמציק זה ילד שמשהו מציק לו.

4. כמובן תפילות!!

מחפשת מטפל רגשי מומלץ מנסיוןבננה צהובה

הבן שלי בן 16. מתוק, אבל  עם חרדה חברתית ודימוי עצמי נמוך.
מחפשת מטפל רגשי ממש טוב באיזור פתח תקווה והסביבה.
אשמח להמלצות!
תודה רבה!!

מציעה לך לשאול גם בפורומים נוספים ופעילים יותריעל מהדרום

לק"י

אמהות

הריון ולידה

ועוד

אפשר דרך השרות הפסיכולוגי של פתח תקווהמתיכון ועד מעון

יש שם פסיכולוגים גברים מצוינים, אבל לא דתיים אם זה חשוב

עניתי לך בפרטי, אם עדיין רלוונטיחירטטתי
מה טעות?חירטטתיאחרונה
כמה עובדותאריק מהדרום

1. כלכלת ארהב היא כרבע מכלכלת העולם כולו.

2. כלכלת סין היא הבאה בתור עם כ-17% מכלכלת העולם כולו.

3. אחריה כלכלת גרמניה בפער משמעותי של כ4.3% מכלכלת העולם כולו

4. שלוש הכלכלות האלה יחד לבדן מהוות כמחצית מכלכלת העולם כולו

5. כשמונים אחוז מכלכלת העולם מתבצעת במדינות G8 שהן היום G7 בתוספת רוסיה שממודרת כרגע מהמועדון.

6. 86 אחוז מכלכלת העולם מתבצעת במועדון G20 שהם 19 המדינות החזקות כלכלית בעולם והאיחוד האירופי שנחשב לחברה בפני עצמה (כלומר יש נציגות גם למדינות אירופאיות נחשלות באיחוד)

7. כל שאר העולם מתחלק ב14 אחוז הנותרים

8. ישראל איננה חברה בG20.

9 סדר גודל של התלג לנפש בישראל הוא סדר גודל של תלג לנפש של גרמניה

10. אנחנו לא כמו גרמניה כי אין מספיק נפש, לא כי אנחנו לא מוכשרים או חכמים מהם אלא כי אין מספיק נפשות.

מסקנה שלי, הביאו ילדים זה טוב לכלכלה, שאו ברכה.

(זה איננו פוסט כלכלי ולכן לא נכתב בפורום חיסכון השקעה וצריכה, אני יודע שאני משקר ביודעין שקרים לבנים למשל לגבי התלג לנפש של סין ולא אכפת לי ואני לא נכנס לדיון על כח קניה כי זה לא פוסט כלכלי, רק שורת המסקנה חשובה לי פה וכל השאר לא מעניין אותי)

תמיד נהיה עם קטן יחסית לאומות העולם, "כי אתם המעטקעלעברימבאר
מכל העמים". אף פעם לא נהיה 70 מיליון כמו גרמניה, ולא בטוח שיש מספיק מקום בארץ ישראל המורחבת להיות כמו הסינים.

אף פעם לא נהיה המעצמה הכלכלית של העולם כי אנחנו עם קטן.

לכן הנביאים אומרים שבעתיד הגויים יסייעו לנו כלכלית כמו שהאומן והמניקה עוזרים לתינוק קטן "והיו מלכים אמנייך ושרותיהם מניקותייך"

ישראלאריק מהדרום

היא המדינה המערבית היחידה שהאוכלוסיה שלה מתרבה בעוד שאוכלוסיית המדינות המערביות האחרות צונחת.

ישראל היא מדינה שיש סיכוי לדור שלנו להזדקן בה בכבוד כי יש לה צעירים שישלמו מיסים למחלקת הרווחה.

כבר היום ישראל יכולה לקיים את התעשייה שלה ללא מהגרים (ברוב ענפי התעשיה, יש עבודות בבניין ובמוסכים ובסיעוד שזה יותר קשוח).

ישראל צפויה להגיע ל24 מליון נפש עד שנת 2100 ויש הערכות שזה יקרה עוד לפני כן.

בקיצור הבאת ילדים לעולם זה ברכה לישראל.

מסכים איתך שזה ברכה, פשוטקעלעברימבאראחרונה

לא נראה לי שיום אחד נהיה מליארד כמו הסינים.

ואם מתישהוא נמנה מליארד, אז הסינים ימנו 500 מליארד (ויגורו בכוכבים אחרים או לא יודע מה יהיה. ובכלל השאלה אם ארץ ישראל יכולה הלכתית להתפשט על כל העולם, או שהטבעים ישתנו בעתיד או הטכנולוגיה בעתיד הרחוק תאפשר לנפח את כדור הארץ או לא יודע מה יהיה). בכל מקרה תמיד נהיה עם שמהווה אחוז קטן כמותית מהאנושות, ואף פעם לא נהיה המעצמה הכלכלית של העולם

קראווניםיוני21

עד כמה ילדים זה מתאים

עם 2 ילדים איך זה?

כמה המחירים היום לקראוון בברוכין?

מערב השומרון

תודה רבה

תלוי בגודל של הקראווןעזריאל ברגראחרונה

אנחנו נכנסנו לגור בקראוון כשהיו לנו שני ילדים, ועברנו ממנו עם שלשה ילדים, והיה סביר.

לא זוכר כמה מ"ר הוא היה, אבל היו בו שני חדרי שינה - אחד לנו ואחד לילדים, שהיה בו מקום להשכיב את שלשת הילדים במרווח.

והיתה חצר גדולה שהילדים שוטטו בה בכל זמן שמזג האוויר איפשר את זה....

הבת שלי שאלה אותי. אבא למה יש לך קוויםאדם פרו+

היא מתכוונת קווים בעור.

אני חושב שאלו קמטים.

מה עונים לה?

אולי יעניין אותך