(מצטערת שיצא ארוך וחפרני, אבל אשמח עם "הדריכני" יקח זמן ויקרא., אני גם לקחתי זמן לכתוב את תשובה לשאלה שלו...
)
מה שענבל ועין הקורא אומרים לך הוא שאתה מכוון מסביב למטרה, ולא אליה.
אני לא בטוחה אם "מומלץ" זה התואר שהייתי נותנת לספר כזה, או לספרים שמקבלים את ההערכה הדומה.
הייתי קוראת לזה "יצירת מופת ספרותית", או במונח פחות פלצני: "ספרות טובה".
הספר מעלה נושאים לחשיבה אצל הקורא, נושאים שרלוונטים לחייו או לחיים של החברה שהוא חלק ממנה.
וכן, בדרך כלל הוא גם מעביר מסרים בנוגע לנושאים האלה.
לדוגמא (דוגמא לא מדוייקת, אין לראות בה משהו שמשקף את תוכן הספר):
הספר "גארווה ודעה קדומה" של ג'יין אוסטין מעלה, בין השאר, את הנושא של סטיגמות, דעות קדומות שייש לנו על אנשים מטיפוס מסויים. אנחנו פוגשים את האיש הזהת מתוודעים לעובדה שהוא משתייך לקבוצה מסויימת- כמו שאליזבת' התוודעה לכך שמר.דרסי משתייך לחברה הגבוהה והעשירה, ומחליטה שהוא פשוט אדם גאה, שמסתכל עליהם מלמעלה למטה. כאשר למעשה, כשהיא קיבלה להכיר אותו קצת יותר ולהביא את הקשר ביניהם לרמת אינטימיות מסוימת, היא מגלה שזאת סתם הייתה סטיגמה. שהיא חשבה את זה עליו, ולאורך כל הדרך התעקשה לראות בו כזה, כיוון שזאת הייתה הדעה שהייתה לה על "אנשים כמוהו": עשירים ומהמעמד הגבוהה.
אבל יותר ממה ש"עין הקורא" אומר, אחד המדדים המאוד חשובים בהגדרת ספרות טובה, הוא שהמסרים שהספר מעביר והנושאים שהוא מעלה לדיון צריכים להיות רלוונטיים לא רק לתקופה של הסופר, אלא גם לאורך הדורות של המין האנושי.
(אבל נכון שזה גם מעניין וחשוב לבחון את היצירה לאור התקופה והסיפור חיים של הסופרת, כמו ש"עין הקורא" אומר)
משהו אחרון: לג'יין אוסטין יש סגנון כתיבה די יפה. ובהקשר לשורה מעל, אחת הדבריםם שהופכים את הסגנון כתיבה שלה למרתקים, הוא העניין שייש בלקרוא סגנון כתיבה של סופרת, אישה, אנגליה, מהתקופה שבה היא חייה.
ומצטערת שאני לא מאריכה בנקודה הזאת יותר, פשוט יש לי ארוחת ערב להכין וכביסה להוריד ולקפל, ואת הנקודה המרכזית שלי כבר העברתי...