דוסים ומוזיקה לועזיתמזל גדי

בס"ד

אני קוראת פה הרבה, אבל מעולם לא כתבתי.. אז קודם כל שלום לכולם

עוד לא בקטע של לצאת, אבל לקראת.. ולאחרונה מטרידה אותי השאלה אם יש כזה דבר בחור דוס (יענו עשה ישיבה גבוהה/הסדר, קובע עיתים לתורה וכו'..) שאוהב מוזיקה לועזית? או לחלופין, שלא יהיה אכפת לו שהמוזיקה המועדפת על אישתו זו מוזיקה לועזית..מה שמן הסתם אומר שבבית היא תפתח גלגלצ ותשים שירים באנגלית...??

בבקשה תגידו שכן!!..

מן הסתם שיש..יעל מהדרום
לק"י

מקסימום שהוא לא יהיה בבית, תשמעי מה שבא לך (אם הוא לא יאהב, אבל לא יהיה אכפת לו שאת שומעת).
אני אישית לא אכפת ליפריסבי
מה היא תשמע, כל עוד זה לא פופ זבל. אני גם שומע טיפה (אפשר לשאול באישי מה אני שומע בלי קשר).

יש אנשים שזה חשוב להם שלא ישמעו מוזיקה לועזית בגלל חינוך ילדים. קחי בחשבון.
לי זה היה מפריע -מרדכי

בס"ד

והייתי חושב כמה וכמה פעמים לפני שהייתי יוצא אם מישהי כזאת.

לא כך אני רוצה לראות את ביתי ולהכניס את הזבל הזה (לפחות מבחינתי זה זבל) אליו ולא כך אני רוצה לחנך את ילדיי. ודעתי כך גם בנוגע למוזיקה מזרחית ולשיר אהבה ישראלים וכודמיהם (לגבי שירי א"י אין לי בעיה, למעט שאם יש בזה קול אישה אז שאני לא אשמע)

ואני בכלל לא מבין על מה הדיון, הרי ברור שאין על מוזיקה חסידית (ויהודית) חושף שיניים

אניותן טל

ארצה דבר אחד, והוא - שאשתי, מה שהיא תשמע, תסנן לפי מידת הייראת שמיים שיש בה ולפי האינטואציה הנשית הלכתית שלה, ותהיה כנה ואמיתית עם עצמה מה בסדר לה לשמוע ומה לא. 

באופן אישי אני לא שומע לועזית, וכמובן גם לא שירת נשים - ובכל מקרה אם אישתי תעשה כנ"ל ותגיע להחלטה שיש שירה לועזית שמתאימה לה (כמו גם שירת נשים כמובן שזה אין בעיה לאישה) - אבקש ממנה שכאשר אני בבית, לא תשים על ווליום את המוזיקה כדי שלא אשמע, ומקסימום תשמע באוזניות - וגם כאשר הילדים בבית, שלא תשים את המוזיקה באופן חופשי אלא נחנך ונסביר לילדים שלנו שכל דבר אדם צריך לדעת להגדיר לעצמו בכנות מה מתאים לו - גם מבחינה הלכתית - ומה לא, ולעמוד בהחלטה שלו, גם אם זה קשה וגם אם זה כרוך בהמון וויתורים.

כן!נוני שלי

אנחנו דוסים, בעלי למד בישיבה..ואנחנו שומעים גלגלצ- האמת שפעם יותר, אבל סתם מתישהו הרגשנו שזה לא טוב לנפש שלנו אז עברנו לרשת ג...

איך אפשר לשאול שאילה כזאת כש"מדונה" מלכת הפופ באבלחסדי הים
על מות רבה האהוב הרב שרגא ברג, אתמול בלילה!!! סתם! בכללי היה מפריע לי, אלא אם כן, זה שירים עם משמעות ומילים טהורות וגם מוסיקה טובה ועמוקה, ולא רדודה. איפה בטהובן? איפה מוצרט? איפה הניגונים העמוקים של חב"ד מוזדיץ וניגונים מר' חיים וואלוז'ין? השכחנו אותם?! המוסיקה העתיקה היתה פעם הרבה יותר עמוקה משמעותית וחודרת עצמות.
גם היום יש זמרים עם מנגינות ממש עמוקותטנגענס

לא צריך להיתפס לאופנה של היתרפקות על העבר

לא מסכים, אבל יש לך כנראה טעם שונה משליחסדי הים
מה לא מסכים?טנגענס

שמעת את כל הזמרים היום?

בוא נגיד את הידועים כן. אבל גם אדם אחדחסדי הים
שמאוד מבין במוסיקה, אמר לי את זה. מה לעשות יש "ירידת הדורות". אבל אתה לא חייב להסכים אתי.
לא יודעת מה איתך אבל אני לא מסוגלת לשמוע קלאסיקות.מרב.
בטהובן ומוצרט? אני לא מסוגלת לשמוע אתזה.
ובהחלט יש מנגינות מדהימות ועמוקות ומרטיטות גם בפופ של היום וצריך למצוא את זה. ולא כ"כ קשה למצוא.

אני לא שומעת לפי זמרים אלא לפי שירים ורוב השירים שישלי בפלאפון אני אפילו לא יודעת של מי הם ואיך קוראים להם כי פשוט העבירו לי אותם בלופים. אבל רוב השירים שלי מדהימים.
יפה!!!חסדי הים
זה לא שאני לא שומע שירים של היום, רק אני מרגיש יותר עומק במה שהיה פעם. אבל כל אחד, מה שטוב לו (או לה).

אגב: מה שמדהים ב"מדונה" מלכת הפופ, זה העוצמה שהיא משדרת בהופעות שלה, ופחות התוכן והשירים שלה, שדי רדודים, לפי דעתי האישית.
כןנפשי תערוג

מכיר כמה בחורים כאלה 

יש ..מייכ
יש.מרב.
מכירה כמה.
חמודה, מכל דבר יש היוםיטבתה

רק צריך למצוא אותם קורץ

היה לי חבר ששידכתי למישהיחליל הרועים
והוא בא להתיעץ איתי כי היה לו מוזר שהיא חייבת לשמוע מוזיקה לועזית (היא היתה גם אמריקאית)

אמרתי לו שלא יעשה מזה ביג דיל

היום הם נשואים באושר
אני חושב שכן. אבל דוקא הניק שלךעין הקורא

הוא שם של תקליט ישראלי

קודם כל שלום בחזרה הבעטליר החמישי

מצחיק כי לי בדיוק הייתה שאלה הפוכה..
האם יש מישהי שתרצה בחור דוס וכו' אבל ששומע מוזיקה כזו...
מילא מוזיקה לועזית איכותית, אבל סתם גלגל"צ?

כנראה שיש...

ההגיון אומר*שלי*

שבחור שלומד לימודי קודש ישמע לועזי? שירת גויים?

ממש לא שייך

השאלה עד כמה הוא פתוח ...אבל עדיין. אין לזה קשר בין השניים.

טוב הרגעתם אותי!!מזל גדי

תודה לכולכם על התגובות.

אני חושבת שמי שבאמת דוס אז...לועזית?!!

לגבי הבחור-(אם ההיתי בן..)-לא היה איכפת לי שאשתי תשמע שירת נשים אבל שירה של קודש...לא סתם שירים..

אבל לועזית ממש ממש לא..שוב זה תלוי עד כמה הבחור פתוח..אבל מי שבאמת דוס ויש לו עקרונות אז ניראה לי שזה

מאוד יפריע לו..

ובתור בת...אני לא הייתי מוכנה לצאת עם בן(שזה אגב הכי בעייתי)ששומע שירים לועזיים זה מעיד על משהו..(כמו לדוג' שבן הולך עם גינס קרוע זה מעיד..על משהו אצלו..אפאטי

וסתם לידיעה..אין על שירים חסידיים ושירי קדושה עם תוכן זה טוב לנשמה..!!!מרחף

נ.ב זה גם משפיע על הילדים..הורה אות דוגמא הוא לא יכול לעשות משהו ולהגיד לילדים שלו לא לעשות את זה..(דוג' אישית!!!!!)

לגבי הילדים..מרב.
אם הורה שומע מוזחקה לועזית- מה אכפת לו להיות דוגמא אישית לילדים שלו שישמעו גם לועזית?
אני שומעת לועזית ונהנית מכל רגע.
וממש לא אכפת לי שהילדים ישמעו גם לועזי.
מדובר פה על בן הזוג, לא עלייךמרדכי

בס"ד

למקרה שאני רוצה שילדיי לא התחנכו כך ולא ישמעו את מוזיקה מזרחית, אבל אמא שלהם כן שומעת אז יש פה בעיה שהם יראו שאמא שלהם עושה משהו שהוא נגד החינוך שהם מקבלים.

אהם...הבעטליר החמישי

אני לא חושב שזמרים בתשובה (דוגמת שולי רנד ודניאל זמיר) לא מספיק דוסים,ואני מנחש שהם שומעים מוזיקה לועזית.

אבל בלי שום קשר- אמרתי את דעתי בענין הזה כל כך פעמים כך שאין לי כח לחזור על זה. אני פשוט אשים כאן קישור...

http://www.inn.co.il/Forum/Forum.aspx/t427544#5074372
שוב, שם מדובר על עצם שמיעת מוזיקה לועזית, לא על התוכן שלה (נפקא מינה האם אפשר לשמוע בטהובן).

אני לא יודע מה צריך להגיד יותר מזה..

מה הבעיה במוזיקה לועזית???יש מצב שמישהו מסביר?המתיקות שבשכחה

אני חושבת (אולי גם מקווה) שיש אנשים כמו אלה ששאלת על קיומם...

בגדול - המקור של המוזיקה.ותן טל

לא סוד הוא שמוזיקה נוצרת מהנפש של האמן שיצר אותה. כן, אולי זה נשמע מעט מגוחך - אבל כ-ל מוזיקה באשר היא, מושפעת מהמקורות התרבותיים, ומאיכות הנפש של היוצר.

ואחרי שמבינים את זה, יש מקום לשאול - מה המקור הנפשי ממנו לקח היוצר את הלחן. 

ולא יהיה מוגזם להגיד אם נגיד שכמעט כל המוזיקה הלועזית, אין מקורה ביסודות נפשיים ראויים במיוחד... אלא מקורות שברובם אנושיים עד בהמיים, ותסלחו לי על המילה.

(אגב, זה נכון גם לגבי יוצרים יהודים שיוצרים מתוך נקודות שליליות בנפש...).

מוזיקה איכותית לא נמדדת ביהדות על פי כמה אוהבים אותה או כמה היא מרטיטה את הנפש - כי יש גם מוזיקות נוצריות קלאסיות שמרטיטות את הנפש - אלא על פי איכות היוצר והמקורות הנפשיים שלו.

כן כן, גם כשלא מרגישים את זה - המקור הנפשי של היוצר משפיע עליו בעת שהוא יוצר את המוזיקה, ובהמשך גם בתת מודע, גם בלי שתרגיש, זה ישפיע עליך במידה מסויימת בעת שתשמע את המוזיקה.

מספרים על הרב צבי יהודה קוק, בנו של מרן הראי"ה זצ"ל, שהשמיעו לו בלי שיידע מי זה ומה המנגינה,, מנגינה של ואגנר הנאצי יימח שמו, מנגינה שנקראת "דהרת הוולקירות". מסופר שאחרי ששמע 30 שניות בלבד מהמנגינה, ביקש שיעצרו אותה מייד ואמר "אני מרגיש כאן מוות, די!". ואכן, זוהי מנגינה שבין השאר ליוותה את הנאצים במסעם הרצחני, והמנגינה שאובה מעולם המלחמה, הרצח, ושדה הקרב. אדם בסדר גודל של הרצי"ה, יכול לבטא במילים ברורות את מה שהנשמה מרגישה - אנחנו עדיין לא במדרגה כזאת, לכן אנחנו צריכים מראש להיזהר ולברור את מה שאנחנו שומעים.

ואם כבר, אז המלצה.ותן טל

לצערי לא נראה לי שיש את זה - לפחות לא בגרסה המלאה - באינטרנט כך שאין לי קישור להביא לכם - אבל מי שיכול ושומע על הרצאה/שיעור של הרב חגי לונדין (מרצה במכון מאיר, בצבא, במכללת אונו ועוד) על המוזיקה והשפעתה - מומלץ בחום ללכת לזה. אני הייתי בשיעור כזה, שיעור בליווי מצגת מושקעת ביותר - והוא מספק הרבה חומר למחשבה. הרבה.

הייתי גם במצגת שלופריסבי

ממש מסביר יפה. מומלץ! הוא הגיע עד לישיבה והיה ממש מעניין.

זה ענין של מרווחיםמופיע ונעלם

יש מרווח בין טונים שמכונה מרווח השטן ויש עוד מרווחים אן-הרמוניים - שכאשר שומעים אותם, הם יוצרים תחושה שלילית. לרוב משתמשים במרווחים אלה בסרטי אימה ישנים. 

בעולם המוסיקה של פעם היה טאבו לנגן אותם. 

זה יוצר תחושה של מוות ורוע בקרב רוב האנשים כשם שיש מרווחים שכאשר מנגנים אותם הם יוצרים תחושה של שמחה ולכן הם נפוצים מאוד בשירי ילדים. 

האם אדם שמשתמש בהלחנה שמערבת מרווחים כאלה בהכרח מעידה על נפשו של האדם? לא יודע. אולי הבנאדם היה פשוט בתקופה דיכאונית בחיים שלו. לא תמיד הכל קשור לטומאה. 

אז הרצי"ה חשב אחרת ממך.ותן טל

מעדיף להקשיב לו, ולא לך... לגיטימי, לא?

לא יודע איך הסקת את זה, אבל שיהיה.מופיע ונעלם
פשוט, הוא הרגיש שנשמתו של היוצר הפיצה רוע וטומאהותן טל

והכל יחד השתקף במנגינה שייצר.

ההסברים הטכניים שלך הם נחמדים למדע - אבל אנחנו מדברים כאן על רמה מעל, על רוחניות...

וברמת הרוחניות קשה לך להיות זה שחולק על הרצי"ה, לדעתי...

או שהוא שמע את המרווחים הנ"ל והם השפיעו עליומופיע ונעלם

ולכן אמר את מה שאמר - כמו, להבדיל, שאמרו לא מעט כמרים שמוסיקאים החלו לנפץ את הטאבו הזה ולהשתמש במרווח הזה. 

טוב, עזוב, אין עניין להתווכח עם היצר הרע.ותן טל

צריך בעיקר לרוצץ את גולגלתו ולמשוך אותו לבית המדרש, אז אנא ממך, לך לבית המדרש, אולי תצליח בכך.

אני לא אענה יותר ליצר הרע מחופש בדמות ניק בפורום. אכן, כשמו כן הוא - מופיע ונעלם.

מה?ריבוזום

יצר הרע?! אתה יכול לבחור למשוך את ידיך מדיון גם בלי להסביר מדוע בדיוק. זה  נראה לי מאוד פוגע לכתוב לאדם אחר באופן שמשתמע ממנו כינוי כמו שמשתמע כאן

במיוחד שאולי כמוני הוא כלל לא מבין בשל מה הסער.

מה שהבאת בסיפורך הוא כי מסופר על הרצי"ה ששמע מנגינה של וגנר, וטען שהוא מרגיש בה מוות וביקש שיכבו. לא אמרת שהוא טען שהוא מרגיש ברוחניות משהו מנשמתו של המלחין או שום דבר משמעותי אחר מעבר למה שכתבתי בקיצור לעיל. אז באמת מאיפה הסקת שהרצי"ה חשב אחרת מ"מופיע ונעלם"?

מסכים עם ריבוזום, איך אפשר להגיד יצר הרעחסדי הים
על דבר, שלא הבאת שום מקור הלכתי. יש לנו הלכה, וכל מיני סברות אמוניות, לא יכולות לשבור את ההלכה.
במיוחד שהיו גדולי ישראל מלפני מאות בשנים, שכן נהגו לשמוע מוסיקה לועזית, כמבואר בשו"ת "כרך של רומי", ואני מסכים שהיו שלא, אבל איך אפשר להגיד על גדולי עולם, שהיצה"ר מדבר בפיהם.
וגם אם נניח שהוא טועה, אז זה מחוייב שהיצה"ר מטעה אותו.
פשוט לא מבין.
טוב, סליחה. אולי הייתי חריף מידי.ותן טל

אבל יש אבל. והאבל שלי הוא כזה: אם הגעתי למצב שבו אני מגיב בצורה חריפה כזאת, זה בגלל שנגעו בנקודה רגישה ומאוד מאוד חשובה לי, כי בדרך כלל אני מאוד מאופק גם כשמדברים על דברים שמאוד מאוד מרגיזים אותי, ולרוב עונה רק בענייניות בלי להיגרר לחריפות כמו שאולי הייתה כאן - ואם עכשיו הגעתי לזה, זה בגלל שאת הקו האדום שלי כבר עברו.

ואני אסביר, ואענה גם לריבוזום וגם לחסדי הים - דבר ראשון, אני לא נסוג מאף מילה שאמרתי, אולי רק הייתי צריך לעדן את זה, אבל אני עדיין עומד אחריי דברי: העניין של היצר הרע שפה אמרתי, הוא העניין של חוסר בקרה וחוסר נכונות לרצות אפילו לבקר (מלשון בקרה) תכנים שאתה רואה, כל עוד לא כתוב במפורש במפורש בשולחן ערוך שאסור לראות אותם. וזה טעות, וזה בדיוק היצר הרע - הוא מושך ראשית כל ממקום שמותר, אתה בטוח שאתה בסדר גמור, הרי לכאורה הדבר הזה מותר לגמרי, ואז אתה שאנן ולא עם יד על הדופק, ואז, כמו שכתב אחד אחר פה מתחתי ("אדם כל שהוא") - אתה לא באמת מסנן בקפידה את התוכן, ואז, בשם האמירה ש: "מה אתם רוצים - עקרונית אין בעיה לשמוע מוזיקה לועזית", מגיעיעם ונגררים יותר ויותר, ולא שמים לב בכלל איזה סוג מוזיקה שומעים, ומגיעים לשמוע גם דברים שבהכרח לא טובים לנפש, ובסוף, כן, ובינינו זה מה שקורה - אתה גם מגיע למצב שאפילו על מה שגדרת קודם, אתה לא עומד - מתחיל לשמוע שירת נשים, כי "אני לא רואה אותם וכי זה רדיו וכו' וכו'", ומתחיל לשמוע שירים על "Tהבה עלאק" כי "זה בסדר, אני לא בן אדם רדוד ויודע להפריד בין השיר לבין התאוות שלי, וזה לא כאילו שהוא שר בוטה יותר מידי", וככה זה נגרר...

הרי אם נהיה כנים עם עצמנו - שירת נשים לפחות, גם עם כל ההקלות שניתן למצוא, ברור שלא כדאי לשמוע, על זה אין ספק, ורוב רובם של הרבנים אומרים כך, וכן, יש כאן כוח לרוב כמו שיש גם כוח לגדולי ישראל שדעתם נחשבת בזה יותר. אז שירת נשים - אאוט.

עכשיו נשארנו עם הגברים. הייתי רוצה שכל אחד שיש לו מוזיקה לועזית בכמויות בפלייליסט בפלאפון, יבדוק את עצמו בכנות כמה מהם קשורים לנושאים שבינו לבינה - גם ברמה ה"נמוכה ביותר" כביכול?

העובדות מדברות בעד עצמן ורוב רובם של השירים נוגעים בצורה זאת או אחרת לקשר שבין איש לאישה - וזה לא ראוי ולא צריך להיות ובושה וחרפה שיהודים מאמינים ושמחשיבים את עצמם כאלה שרוצים להידבק בריבונו של עולם, שומעים כאלו שירים. אז כן, זה מה שמוכר היום, ועוד רגע יבואו הצדקנים שיגידו לי: "אתה מגזים לגמרי! כבר אי אפשר לשמוע שום שיר שמוזכרים בו בנשימה אחת גברים ונשים?" - זהו, שאי אפשר. הנשמה שלנו קדושה וטהורה וצריך לשמור אותה כזאת. זה רק מרדד לנו את הנפש. ולא, שיר השירים זה ל-א דוגמה. כשתהיה שלמה המלך ותדע לחבר שיר שהוא קודש קודשים, נדבר...

אז עם מה נשארנו? רק עם השירים של הגברים שלא מדברים על קשר זוגי למינהו. עכשיו נוריד גם את כל השירים עם הגסויות למיניהם - שום מילה גסה בשום שפה שהיא בעולם, לא ראויה להיכנס לאוזן של יהודי מאמין - גם אם זאת רק מילה אחת בכל השיר, כן, זה פוסל את השיר כולו - נקודה. בדיוק כמו שמספיקה בחורה אחת לא צנועה במעיין כדי שאתה לא תיכנס אליו - ככה גם עם שיר. יש בו קטע לא צנוע, אין דבר כזה לסנן משמיעה (כלומר לשמוע ולבחור סלקטיבית למה להאזין ולמה לא) - זה בלתי אפשרי, וזה ידוע. וכמובן שלא רלוונטי לערוך שירים כמו שלפעמים עורכים סרטים וכו'... ככה שכן, השיר נפסל.

אז עם מה נשארנו? מישהו מוכן לאמוד כמה אחוז מתוך כלל השירה הלועזית נשאר בתוך התרמיל של ה"מותר" כעת? וזה עוד ל-פ-נ-י שדיברנו על השפעת המוזיקה עצמה על הנפש, לפני...

אז נשארנו עם לא הרבה - וקשה לי לראות כל אחד ואחת פה מספיק מוכשרים כדי לדעת לסנן מראש את השירים ולדעת למה להקשיב ולמה לא - וגם בפועל, זה לא קורה.

הרי גם כדי לסנן אתה צריך להקשיב לפחות פעם אחת, או שמישהו יעשה את זה בשבילך - למה? (אגב - כל הנ"ל תקף גם לבנות, מלבד הקטע של שירת נשים -אבל גם שם, שירת נשים עם גסויות/דיבורים על "אהבה" - החוצה).

אז קודם כל אני רוצה לראות את זה שיגיד לי שהוא מקפיד לעשות את כל הסינונים האלו, ובתיקיית שירים הלועזיים שלו יש רק שירים "כשרים". (אגב - זה נוגע כמובן גם לשירים בעברית).

אחרי זה אתקדם איתו לשלב של ההשפעה של המוזיקה עצמה.

אבל העניין הוא שרוב האנשים בגלל טענות כמו ש"מופיע ונעלם" הביא לי כאן, מראש לא עושים את רוב הסינונים האלו, ולאט לאט נופלים ונופלים בקטע הזה... אז הם אפילו לא מתקרבים לרמת המינימום שממנה אני רציתי לצעוד הלאה לעבר השפעת המוזיקה עצמה. 

לכן אני, הצבתי רף עליון, גרשתי את היצר הרע ואמרתי לו (במקרה הזה לכאורה זה הופיע בצורת הטיעונים של מופיע ונעלם - אבל זה היה יכול להיות באותה מידה מישהו אחר, או מישהי) - אתה לא תעבוד עלינו. אנחנו נציב את הרף גבוה מאוד, כדי שלפחות נשאף לטפס לשם, ואז, לפחות את המינימום נשמור, אם לא נצליח להגיע לגמרי למקסימום...

מבינים? כשמציבים את הרף גבוה יותר, גם הדרישות ההלכתיות מעצמך עולות ואתה תצליח לטפס יותר גבוה מאשר אם היית מציב את הרף נמוך יותר.

זה העניין. לכן קראתי יותר לטיעונים של מופיע ונעלם מאשר לניק עצמו, "יצר הרע".

ולגבי הרצי"ה - אתם באמת צריכים לשמוע את השיעור של הרב חגי לונדין על כך, הוא מסביר הרבה יותר טוב ממני וגם מרחיב ומביא דוגמאות חיות. כן, הרצי"ה הרגיש שמשהו בנשמה של ואגנר מקולקל, וזה מה שהשפיע על המוזיקה שלו. הרצי"ה היה בעל אוזן רגישה גם למוזיקה אם היא קדושה או לא. ומה הדרך לדעת מהי מוזיקה קדושה ומהי לא? בגלל שאנחנו לא מספיק בעליי אוזן רגישה - אז יש דרך או להסתכל על אורחות חייו של זמר, לראות מאין הוא הגיע, מהם המקורות התרבותיים שלו, איך הוא חי את חייו, ואז לראות בבירור שהכל זבל וזוהמה (הרי בינינו - כמויות הזמרים שנופלים לסמים, אלכוהול, מתגרשים כמה פעמים, מתאבדים, ועוד ועוד - היא רבה. זה לא סוד. זה רק מעיד משהו על אורח החיים שלהם. יוצר לא יהודי, לרוב לרוב, סופג את ההשראה שלו ממקומות לא בריאים לנפש יהודיה).

ולחסדי הים - דבר ראשון, כמו שכבר כתבתי - יש גם את רוח ההלכה. ורוח ההלכה היא דבר עדין ולא ברור אבל אמיתי וקיים. קשה לי למצוא עכשיו דוגמאות מעניינים ומנושאים אחרים אבל אם אמצא, אביא - על מקומות שבהם לפי ה"הלכה היבשה", האדם נקי ומה אתה רוצה ממנו - אבל בשכל ישר, על פי "רוח ההלכה" - אתה מבין שמשהו פה מסריח, וברור לך שיצר הרע נכנס פה ולא זאת הדרך להנהיג את חייך (בטוח יש דוגמאות ממש טובות, למשל, בתחום דיני ממונות, אני רק צריך להיתפס על אחד טוב ולהיזכר בו ואז בלי נדר אכתוב). אז כן, לדעתי, זה יצר הרע.

ולגבי גדולי ישראל ששמעו - שוב, כבר אמרתי כמה פעמים קודם, ואגיד שוב - באמת לא כ-ל המוזיקה הלועזית פסולה מיסודה, ואם ניתן לעשות את ההבחנה, עושים - אבל לרוב, בגלל שאנחנו לא מספיק קדושים, אנחנו לא אלו שמסוגלים לעשות את ההבחנה. גדולי ישראל כן ידעו ויודעים לעשות את ההבחנה הזאת. לכן אתה יכול להידבק ברב קדוש כזה ולהתייעץ איתו בנושאים הללו.

הרב עובדיה נגיד, אום כולתום הוא שמע, כן - אבל האם הוא שמע את מדונה? האם הוא שמע ראפרים דרום אמריקאיים? לא שמעתי על זה מעולם - אשמח אם תביאו לי מקור אמין שיודע לטעון שהוא אי פעם האזין מרצון ואהב שירים של מדונה או ראפרים כנ"ל.

זה אומר משהו, לא? שגדולי ישראל - יודעים לסנן טוב.

אנחנו - לא כל כך. לא ברור העניין?

כל טוב וחג שמח!

בפשטות,ה' מלכנו

בן תורה אמיתי לא שומע מוזיקה לועזית\חילונית.

יש"כ על כל מה שכתבת כתבת הרבה נקודות אמתיות אבלחסדי הים
עבר עריכה על ידי חסדי הים בתאריך י"ט בתשרי תשע"ד 11:04
ז"ל החוות יאיר סימן קט': "כי תכלית השירים הוא התעוררות השומעים לתמצית הדבר המובן ומכווין בשיר, לכן אם מעורר האדם לדעת ותבונה לקחת מוסר השכל ודברי תורה הרי טוב, ואם מעורר לתאוה ולשחוק וקלות ראש וליצנות ודאי תכליתו רע."
יוצא לפענ"ד מהחוות יאיר, שהשאילה מה השיר מעורר באדם. יכול להיות אותו שיר, ואצל אחד זה יעורר רגשות קדושה, ואצל השני זה יעורר רגשות טומאה. אדם יכול לשמוע שיר אהבה (נקי כמובן), ולחשוב כל השיר על אשתו, וזה פשוט מעורר אותו לאהבה בינו לבין אשתו, וזה מצויין.
מה שאתה טוען, שמחבר השיר והזמר יש להם כוח להכניס רוח מסויימת לשיר זה נכון, אבל ההשפעה הכי חזקה, זה של כוונתו של השומע. לכן גדולי ישראל נהגו "לגייר" שירים של גויים.
לגבי הטענה של "רוח ההלכה". אולי לא הבנתי אותך נכון. אבל זה יכול להיות, מאוד מאוד מסוכן. כל סברא שאומרים שנוגע למעשה, צריך שיהיה לזה מקור מדוייק בראשונים ובאחרונים להיסמך עליו. הטענה כאילו שאפשר לחדש כל מיני סברות אמוניות למעשה, בלי לחקור ביסודות של האחרונים והראשונים, זה בעיה גדולה. הרבה הרבה חורבן נעשו מסברות "אמוניות" אלו, שנאמרו בלי בסיס אולי לא הבנתי אותך נכון בנקודה זו.
אכן יש ערך גם למה שהאדם עצמו חושב.ותן טל

אבל זה לא מבטל לחלוטין את ההשפעה של היוצר ושל מקורו של השיר והתרבות ממנה נלקח. שוב - גם אם לא מרגישים את זה עכשיו בחוש, זה מחספס את הנפש פנימה...

וכמו שגם אתה כתבת - גדול ישראל שיש בידו כוח לגייר שיר של גוי, אכן אם עשה את זה השיר בסדר - אבל צריך בדיוק בשביל זה להיות גדול ישראל כדי לבטל את הטומאה משיר, למשל, שמקורו בעבודה זרה...

אגב - גם מה שכתבו על התקווה שחלק מסויים מהלחן שלה נלקח משיר גוי (רוסי נראה לי?) ראיתי שהרב אבינר כתב שזה נכון אבל הלחן הגוי הזה עצמו נשאב ממקור יהודי מאיזה לחן שחובר על קטע בתפילה לפני המון המון שנים... ככה שאומנם לחן יכול לעשות מסע ארוך - השאלה היא בסוף מה המקור שלו. וזה בלי להתייחס כמובן למילים.

אני אישית חושב - בעקבות רבותיי - שאם ישנן מילים לא ראויות בשיר - וזה כולל גם דיבורים של צנעה על עניינים בינו לבינה ("אני אוהב אותך את הכי יפה בעולם" "אני רוצה לנשק אותך להרגיש את מגע שפתייך בשפתיי" וכן על זה הדרך...סתם בילפתי עכשיו לא נראה לי שיש שירים שאומרים בדיוק מה שאמרתי עכשיו, זה היה דוגמה...אז איך אני בתור משורר מזרחי? ) - וגם דיבורים של גסות ועניינים שפלים שבאדם - כל זה, פוסל אוטומטית את השיר. לא ראוי לאדם להכניס למוחו דברים כאלה גם אם המנגינה היא של שיר שבמקור קדוש.

לגבי רוח ההלכה - התכוונתי בעיקר שאנחנו צריכים להיות עם יד על הדופק ולהרגיש גם על ידי הסתכלות בגדולי עולם, מהי הדרך הנכונה לנהוג וללכת בה, גם אם היא לא מוזכרת בפירוש בהלכה... מה לעשות, ההלכה לא כיסתה כל תחום לגמרי כי העולם מתפתח, כמו שגם התורה לא כיסתה - אלא ניתן כוח לגדולי התורה בכל דור להנהיג הנהגות ולהראות מהי דרך ישרה שיבור לו האדם... 

תבין קודם כל שמסיפור אחד על הרצי"ה שהיה או שלא היהמופיע ונעלם

הסקת כאן תילי תילים של גיבובים ואמירות שחלקן לא מדויקות ואחרות לחלוטין לא נכונות. 

הרצי"ה שמע מנגינה אחת ולא אהב אותה. הוא חשב שהיא מזכירה לו מוות או טומאה או לא יודע מה. כל מי ששומע את מארש ההלוויות או מנגינות דומות גם מרגיש כך.

במקרה את המנגינה הזאת כתב וגנר. 

מכאן הסקת שזה בעייתי לשמוע מוסיקה לועזית. בעיני זה הזוי לחלוטין. 

את ההסחפות שלך לגבי שמיעת מוסיקה לועזית שתביא לבסוף את הבנאדם למקום שבו הוא יעבור על ההלכה אתה יכול גם להשליך על עוד דברים. לדוגמא: 
אדם אוכל בשר גלאט מהדרין בית יוסף. אבל אז הוא לא יודע לעשות את ההבחנה באכילת בשר ואוכל רבנות שזה עוד בסדר, ואז היצר הרע אומר לו לאכול חזיר - מסקנה: לא לאכול בשר. 

זה קו המחשבה שלך. 

אני לא יודע איזו מוסיקה אתה שומע, אבל יש המון המול להקות לועזיות של גברים שלא שרות כמעט בכלל על קשר בין איש לאישה ויש גם מוסיקאים שאפילו לא שרים, רק מנגנים. 

ג'ואי סטריאני, ינגווי מלמסטין, חלק מהמוסיקה של מרק קנופלר, ג'ון פטרוצ'י, מייק פורטנוי וג'ורדן רודס שלפעמים מנגנים (או ניגנו עד שהתפרקו) יחד, אריק קלפטון, אריק ג'ינסון', סטיב ואי וכו'... הרשימה רק נמשכת ונמשכת וזו מוסיקה שאין אף אחד בארץ שאפילו מתקרב לרמה שלהם. 

(אה, ויש גם את symphony x ואפילו מטאליקה). 

אז מה שאמרת לגבי זה שאין מוסיקה לועזית שלא מושרת ע"י אישה ולא מדברת על קשר בין איש לאישה הוא פשוט לא נכון לחלוטין. 

זו המוסיקה שאני באופן אישי שומע. 

וכל זה עוד פני שבכלל דיברנו על זה שרוב הפוסקים מתירים לשמוע זמרת ברדיו. רובם, לא מיעוטם!

לגבי השפעת המוסיקה על הנפש של השומע ועל השפעת המצב הנפשי של המוסקאים על הנפש של מי ששומע את המוסיקה שלו לרעה - מדובר בקשקוש מוחלט של רבני ניו-אייג' שמנסים לעשות רושם כאילו הם יודעים על מה הם מדברים. 

יש גם רבנים שעושים את אותו הדבר תוך כדי שימוש ב"מדע" - ולמי שמגיע מרקע מדעי זה פשוט שעשוע אחד גדול. 

אני חולק על דעתך: הרצי"ה לא היה בעל אוזן רגישה למוסיקה טמאה - יש סוגים שונים של מוסיקה והרצי"ה לא אהב מוסיקה אפילה בדומה לרוב בני האדם. 

נכון, יש הרבה מוסיקאים שעושים שטויות - אבל יש גם כאלה שהם ילדים טובים. בכל מקרה, אנשים יודעים לעשות את ההפרדה בין המוסיקה של האנשים לבין סגנון החיים שלהם. 

אין שום דבר שמופיע ברוח ההלכה לגבי מוסיקה לועזית אין אפילו הדרכה לא בראשונים ולא האחרונים. לא במשנה ולא בגמרא. 

לא קיים. אתה רוצה להמציא רוח חדשה להלכה? בבקשה. אל תהפוך את זה לדרישה מאחרים או לסיפוק התחושה שלך שאתה טוב מהם בגלל זה - כי זה לא נכון. 

אני לא חושב שצריך קדושה מיוחדת כדי להבדיל בין מוסיקה ראויה ללא ראויה ואני לא חושב שאף רב השתמש בכוחות מיסטייןם או קבליים כדי להבחין בכך - הם פשוט הקשיבו ושמעו מה שהיה נראה להם ראוי. 

מהסיפור על הרצי"ה אתה מזכיר לי את הבדיחה על הרב שלפני הדלקת נרות חנוכה עם התלמידים שלו בדיוק סיים לטאטא. הגיעו התלמידים וראו את הרב מטאטא. הרב שהכיר את תלמידיו הבין לאן נושבת הרוח אז הוא אמר בקול: "זה לא מנהג" ושם את המטאטא בצד.

מאז, בכל שנה, תלמידי הרב בטרם הדליקו נרות חנוכה היו מטאטאים את הבית, אומרים בקול: "זה לא מנהג" ומניחים את המטאטא בצד...

משהו שכתבתי בעבר על ההשפעה של המוזיקהמרדכי

בס"ד

זה ארוך אבל חשוב!!!!! לא באתי להיכנס לכם למה שאתם שומעים, רק הבאתי חומר למחשבה .

(מתוך החוברת 'בשביל החופש' ).

"בסך הכול שירים. קצת מוסיקה, מה רע?" פטר אותי שימי, בן דודי האהוב. שימי היה ידע במשפחה באמונתו החזקה ובלהט דיבורו. הוא היה מסוג המדריכים שכשהם מתחילים לדבר הם היו מדביקים בהתלהבות שלהם את כל החניכים. בזמן האחרון שימי התחבר למוזיקה של זמר ישראלי מפורסם, והתחיל לשמוע אותו בכל הזדמנות.

מה הבעיה, תשאלו?

הזמר שלנו היה ידוע בחילוניותו המוצהרת וביטא את זה ללא הרף בשיריו.

"שימי זה ישפיע עליך!" אמרתי לו.

"מה יש קצת מוזיקה. מדובר באחד מהיוצרים הכי בולטים שהיו פה בארץ בשנים האחרונות".

"דווקא בגלל שהוא מוכשר ובגלל הכישרון המיוחד שלו אני חושש שאתה תושפע! ככל שאומן כשרוני יותר הוא מכניס יותר את נשמתו דרך השירים והמוזיקה שהוא כותב"

"עזוב שטויות זה מוזיקה נטו" כך הסתיימה השיחה.

כמה חודשים חלפו מאז. הספקתי כבר לשכוח ההיא. נפגשנו למשחק כדורסל. שימי ואני.

"אגב" הוא אומר לי תוך כדי משחק "הפסקתי לשמוע אותו".

"למה?!" שאלתי.

"התחלתי להרגיש שאני לא שלם עם עצמי. או שאתה מאמין בה' או שאתה שומע שירים שכל התוכן שלהם הוא כפירה וחוסר צניעות. וואלה, זה לא הולך ביחד... האמת, אפילו הרגשתי טיפה שאני מושפע. לא שזרקתי את הכיפה, אבל כשאתה שומע בלי סוף שירים כאלה, משהו בך קצת נכבה. האש שבוערת בפנים דועכת... וזה ממש לא מתאים לי..."

יש דברים שבהם אין לנו בחירה. איפה נולדתי, מי הוריי, מה יהיה צבע העניים שלי. אפילו לשאול אותי אם אני רוצה לרדת לעולם הזה לא שאלו אותי. יש משהו אחר שכן יש לי בחירה: ממה אני אושפע. אילו ספרים אקרא, איזה סרטים הצפה ואיזה מוסיקה אשמע!!

את מי אנחנו רוצים לעבוד, את הזמר או את ה'? ממי אנחנו צריכים להיות מושפעים? המוזיקה ההישראלית, המזרחית והלועזית מחריבים את הנשמה, מכבים את הניצוץ היהודי! שימו לב לאיזה מוסיקה אתם מקשיבים!!!
(מקור)

אני אשמח אם מישהו יגיב עניינית למה שכתבתיהבעטליר החמישי
הרב לונדין עונה יותר מעניינית.ותן טל

רק צריך לשמוע את ההרצאה שלו. אני הבאתי רק מעט מזעיר.

בגדול - יש הלכה ויש רוח ההלכה... גם אם תתקטנן ותגיד שלפי ההלכה פרופר לא "מוכח" שאסור דבר כזה או אחר, ניתן להרגיש בחוש מה ההלכה מצפה ממך שתעשה, ויותר מזה, כן, במקרה הזה טוב להסתכל על גדולי עולם ולראות הנהגותיהם - וגם מה שהבאת על הרב עובדיה ואום כולתום, לא מספיק משכנע - דבר ראשון כי דווקא זה שאנחנו יודעים ששמע אום כולתום, אומר ששמע דווקא אותה ולא אחרים, אחרת היו אומרים גם עליהם - ואם שמע רק אותה כנראה יש דברים בגו ויש עניין למה שמע רק אותה, שידע שאותה זה בסדר לשמוע, ודבר שני - ואני שונא בדרך כלל להשתמש בזה אבל זה נחוץ - כשאתה תהיה בסדר גודל של הרב עובדיה ותדע לברור בחוש קודש אמיתי מה ראוי לשמוע ומה לא, תוכל להרשות לעצמך לבדוק גם דברים על גבול הבעייתיים - אבל כל עוד אתה לא מספיק רגיש הלכתית ורוחנית, עדיף לקחת 10 צעדים אחורה מאשר להסתכן בנפילה לתהום רוחנית אפילו בלי שאתה יודע שאתה נופל...

ודבר אחרון, וזה ברור - שירת נשים, לועזית ושלא לועזית, בכלל אסור לשמוע וגם מה שהרב עובדיה התיר לעצמו לשמוע זמרת כזאת כמו אום כולתום, אני מקווה שגם אתה יודע שזה רק בגלל שלא ראה מעודו תמונה שלה, וכאשר ראה תמונה שלה - אף שהייתה זקנה ממש ממש, ואפילו אחרי שמתה - בכל זאת הפסיק מייד לשמוע אותה - מה שאומר שאפילו הוא שהתיר דברים מסויימים, הגבול שלו היה ראיית תמונה של הזמרת. מה שהיום אני סבור שכל אחד ששומע שירה לועזית של זמרת כזאת או אחרת כמעט אין סיכוי שלא יודע בצורה כלשהי איך היא נראית... אז בקטע של נשים - זה כמעט בלתי אפשרי באמת לא לדעת איך היא נראית, וגם כשלא יודעים - רבנים גדולים עדיין אוסרים.

חוץ מזה, כמובן, שבינינו - רוב מוחלט של השירים בכלל היום, ובפרט הלועזיים - וכן, אני מדבר עכשיו על המילים - בעליי תכנים בעייתיים. לכן אי אפשר להתיר אותם...

מנגינות ונעימות, נניח קלאסיות וכדומה - שוב, תלוי מי חיבר ומה המקור הנפשי שלו...

הרב חגי לונדין, למשל, מסביר שבטהובן, היצירות שלו באו ממקום ראוי וממקום של צמיחה, התחדשות ועוד ועוד (צריך לשמוע את הרב מסביר, אני אולי לא מסביר מספיק טוב) - ולכן אותו בסדר לשמוע. אבל מלחינים כדוגמת ואגנר  - חלילה וחס לשמוע. גם בלי מילים. ועיין מה שכתבתי על הרצי"ה ומנגינתו של ואגנר.

בקיצור - יש כל כך הרבה סייגים ומקום לבדוק עצמך שוב ושוב ולהיזהר גם בדברים שלא ידועים כל כך ולא מובן כל כך ש"מה פתאום שהתת מודע שלי יתרגש ממוזיקת טראנס שמקורה בפולחנים הפרימיטיביים של האינדיאנים לפני מאות בשנים בזמן טקסי העבודה זרה שלהם?" - תופי טאם טאם אתה מכיר - וזה רק דוגמה אחת....

אני באופן אישי סבור שכל אחד יעשה לו באמת רב שהוא הולך לפיו בתחום הזה - אבל רצוי שלא תחפש קודם כל את הרב שמתיר ואז תלך אחריו, אלא בלי שתדע מה הרב פוסק, תחשוב לאיזה רב בכללי אתה הכי מתחבר ואז תלך אחריו בנושא באש ובמים, וגם אם הוא אומר לך לזרוק את כל הדיסקים של המוזיקה לועזית ושירת נשים עברית וזמרים ישראליים ששרים על "אהבה" עלאק - אתה תעשה את זה (ותשאר עם בערך 5 אחוז מהשירים שהיו לך בעבר... אני לא מדבר עליך ספציפית אלא על בן נוער ממוצע כיום בישראל, לצערנו גם דתי לאומי...).

ואם הרב הזה במקרה יותר מקל (שוב - בלי "להתכוונן" אליו מראש אחרת זה ממש צחוק מהעבודה...) - אז תוכל להקל.

העיקר, "תמים תהיה עם ה' אלוקיך", "ווהייתם קדושים" - אלו בכוונה ציוויים כלליים בלי הדרכה מפורטת מה בדיוק צריך לעשות בהם - בדיוק כדי לסגור את כל הפינות האפלות בהלכה, ולהגיד שישנה גם "רוח ההלכה", ושצריך להיות עם יד על הדופק, כנים עם עצמנו ועם הישמעות לרבותינו, מה ראוי לעשות ומה לא.

ובנוגע לפסקי הרבנים שהבאת - בבקשה שאל אותם כיום האם לעצמם הם שומעים שירים כאלו, ואם למשפחתם הם משמיעים שירים כאלו, ויותר מדוייק - האם הם ממליצים לשמוע אותם, או רק מתירים אותם לכאלו שבדרגה פחותה...

לא כל מה שרב מסויים מתיר בגדול, הוא גם חושב שכדאי לעשות... הוא רק מכוון עצמו להמון העם, ולפעמים בשביל זה ימצא גם את הקולות שניתן בדרך מסוימת להקל, כדי שלפחות מי שישמע אותו ויסתמך עליו בקולה שחיפש,, לא יחטא באי הקשבה לרב - אבל לרוב אם באים לרב עצמו באופן אישי ושואלים אותו על קולה כזאת או אחרת, לך באופן אישי אם יראה שאתה רציני, יגיד שעדיף לא להקל בזה - וזה אפילו לא להחמיר, אלא להגיע לנקודת המוצא, במקום ההקלה שניתנה...

מקווה שעניתי מספיק למה שכתבת. להרחבה עוד יותר אתה יכול לפנות אלי באישי ונמשיך את הדיון שם...

אם אתה מתכוון לאיסור הלכתי - אז אין לזה שום מקורמופיע ונעלם

הרמב"ם כתב:

"ודע, כי השירים המחוברים, באיזו לשון שיהיו, אמנם יבחנו בענייניהם, והם נוהגים מנהג הדיבור, אשר כבר חילקנוהו. ואמנם בארתי זה, אף על פי שהוא מבואר, לפי שראיתי זקנים ואנשי מעלה מאומתינו, שכאשר יהיו במשתה יין, בחתונה או בזולתה, וירצה אחד לשיר שיר ערבי, אפילו היה ענין זה השיר בשבח הגבורה או הנדיבות - וזה מן החלק האהוב - או בשבח היין, יגנו זה בכל אופן מן הגינוי, ואין מותר אצלם לשומעו. ואם ישיר המשורר שיר מן השירים העבריים - לא יגונה זה, ולא יחשב חמור, עם היות בזה הדיבור מה שהוזהר ממנו, או המאוס"

והמשיך: 
"וזו סכלות גמורה, לפי שהדיבור לא יאסר, ויותר, ויאהב, וימאס, ויצווה באמירתו, לפי לשונו, אלא לפי עניינו. שאם יהיה ענין זה השיר מעלה - צריך לאומרו, באיזו לשון שיהיה; ואם יהיה עניינו פחיתות - צריך להניחו, באיזו לשון שיהיה... ". 

הרמב"ם הגדיר פסילת מוסיקה בשל השפה שבה שרים אותה כסכלות. וכבר שמעתי שירים לועזיים שמדברים על נושאים מאוד חשובים עם מילים בעלות משמעות מאוד עמוקה. 

במאמר מוסגר - מבחינה מוסיקלית, כל מי שמבין במוסיקה או מנגן ברמה קצת יותר גבוה מ-3 אקורדים בשיר (בד"כ AM, EM ו-C... ובהזדמנות זאת אני רוצה להודות לאבי ברק שבזכותו יש לנו כאן דור של "מוסיקאים" שלא יודעים לקרוא תוים...) יודע שאין מוסיקה טובה בארץ כמעט בכלל. 

אין מה להשוות בין האיכות של המוסיקה הלועזית לישראלית. עצוב, אבל זה המצב. 

דיברת כאן רק על המילים.ותן טל

לא על המוזיקה עצמה...צריך לעשות הפרדה...

במוזיקה עצמה אם המקור הנפשי הוא שלילי - לא יעזור גם אם ילבישו על זה את המילים הכי קדושות שיש - המקור עדיין שלילי. כן - גם כש"מגיירים שיר" ומלבישים על מנגינה גויה מילים בעברית, לא תמיד זה עוזר.

הדרך "לתקן" מנגינה עוברת דרך התבוננות עמוקה של אדם גדול בתורה וביראת ה' בניגון מסויים, ו"שידרוגו" באמצעים כאלו ואחרים להיות קדוש, על ידי שינוי חלקים בעייתיים בו, או בכלל, כן, הפכת "קדושה" בשיר, עד כמה ערטילאי שזה נשמע.

הדוגמה הטובה ביותר היא ניגון 4 בבות שהוא ניגון מרכזי ביותר בחב"ד - מקורו בנעימה רוסית עתיקה, קרוב לוודאי שאובה גם מעבודת אלילים וכו' - אבל האדמו"ר הזקן בחוכמתו כי רבה, ידע להתבונן עמוק בניגון, ולקדש אותו, ולשנות אותו כך שיהפוך להיות ניגון קדוש ובעל משמעויות עמוקות.

הווי אומר - לא כל מנגינה מראש נפסלת - אבל רק אם מישהו קדוש וטהור חותם על המנגינה הזאת שהיא ראויה... אפשרי לעשות את זה, אבל לא כל זמר מתחיל ששומע מנגינה לועזית ומחליט לקחת אלמנטים ממנה - רק בגלל שהוא יהודי נגיד שעכשיו המנגינה בסדר ושהיא "גוירה". ממש לא.

כן, אני מודע שהכל מאוד ערטילאי ולא מחושי, וזה ככה כי מדברים על מוזיקה, על צלילים שהם רובד גבוה של הנשמה וחסר ממשיות עצמית באופן שאפשר לחוש...לכן גם הדיבור עליו הוא לא פשוט כמו דיבור, למשל, על מאכל מסויים וכדומה...

לא הבנתי מילה ממה שכתבת.מופיע ונעלם

הרמב"ם כתב על שירים  ששרים אותם - גם על מוסיקה וגם על מילים ואני כתבתי על המוסיקה עצמה, לא על המילים. 

מעבר לזה, אני לא מסוגל להבין למה אתה מתכוון. 

את עולם הנפש ובחינת הכליות והלב של המוסיקאי - אני משאיר לקב"ה. 

אסביר:ותן טל

הרמב"ם דיבר על היבט המילים, זה מה שהתכוונתי. הוא לא דיבר על היבט שבו המוזיקה עצמה פסולה, אלא דיבר על כך שהמילים אם הן טובות, אפשר לשר אותן אם הן לא טובות, אז בשום שפה לא.

אבל יש רובד נוסף שהוא פחות התייחס אליו וזה כאשר המוזיקה עצמה באה ממקור טמא.

ומסתבר שהרצי"ה לא חשב שיש להשאיר את עולם הנפש ובחינת הכליות והלב רק לקב"ה, ולמען האמת זה גם די מגוחך לטעון את זה - כי אז אתה למעשה לא מאפשר לעולם להחליט אם משהו מסויים הוא טוב או לא על פי הסתכלות בשורש הדבר, אלא רק אם במפורש זה כתוב בהלכה, אז זה יהיה אסור.

וזה לא נכון. נקודה.

יש ציווי "תמים תהיה עם ה' אלוקיך", וציווי "והייתם קדושים" - ציוויים כלליים שלא מובן לנו בדיוק מה צריך לעשות כדי לקיים אותם. וזה העניין - הם נועדו כדי "לאבטח" את כל המקומות האפורים והחללים הריקים שההלכה לא מכסה במלואם, ומורים לנו לנהוג על פי השכל והרגש הנקיים והקדושים ולדעת מה מתאים לנפש היהודית התמימה ומה לא.

אתה - לא אחד שיכול להחליט החלטה כזאת, גדולי ישראל כמו הרצי"ה -כן. לכן אדם ייקח לעצמו רב שמבין בנושא, ויישאל לדעתו מה הוא חושב על ניגונים כאלו ואחרים.

אין פה עניין להשאיר את זה לקב"ה - הקב"ה השאיר את זה לחכמים.

אבל כמו תמיד, היצר הרע אוהב בעיקר להופיע בגלימת התלמיד חכם ושעון על הסטנדר, מתנצח ומתנצח, ובסוף הוא זה שייצחק לך בפנים אחרי 120, לא אני...

אם אתה רוצה הרחבה יותר, באישי.

הרמב"ם דיבר על שיר. שיר מכיל מילים ומוסיקהמופיע ונעלם

הרמב"ם אפילו לא התייחס למוסיקה אלא רק למילים - כי אין מה להתייחס למוסיקה. 

הוא אמר שאם המילים בסדר, אז אין בעיה. המוסיקה או המלחין שלה אפילו לא שיחק תפקיד במה שכתב וזה אומר הכל. 

את ההתבווננות ב"שורש הדבר" אני משאיר לבורא עולם וזה שהרצי"ה לא אהב מנגינה מסוימת - לא הופך אותו למי שחשב שהוא מסוגל לבחון כליות ולב. 

אף רב מעולם לא הורה לאף אחד לא לשמוע מוסיקה לועזית. גם לא הרצי"ה. 

יש דברים שהם לא קשורים להלכה ואין שום סיבה לשאול רב. אני גם לא אשאל רב אם לאכול לחם עם חמאה כי אולי מי שהכין את החמאה היה אדם רע ושורש נשמתו היתה ייצור חמאה... 

אוהו כמה שאתה טועה ידידי...ותן טל

רחמי עליך.

שום רב מעולם לא הורה לאף אחד לא לשמוע מוזיקה לועזית.

לפחות אל תשקר - חביבי, מה גם שאין לך שום דרך להוכיח דבר כזה, ולי דווקא כן יש דרך להוכיח הפוך-  אצלי מספיק להביא רב אחד (ורציני, לא רב קטן) שאוסר - והמשפט שאמרת מופרך. אתה לעומת זאת תצטרך להראות בדרך כלשהי שכל רבני העולם כולל כולם מעולם לא אסרו את זה.

אני רואה שאתה חולק כבוד מאוד גדול לרצי"ה, ברכותיי. <צ> 

תתבייש לך ידידי שככה אתה מדבר על רב גדול ועצום.

זה דבר שועוד איך קשור להלכה, רק היצר הרע שלך עכשיו הוא "תולמיד חוכם" שיושב לך חזק בלב. מקווה שהתום הטבוע בלב כל יהודי יעור לך לשוב לעצמיות שלך ולנצח את היצר הרע שלך.

ובקשר לרמב"ם - הוא לא דיבר על מוזיקה, הוא דיבר בעיקר על השיר מהיבט המילים שלו - זה שאתה כל כך צר שלא מסוגל לעשות חילוק בין מילים לבין השיר עצמו - הבעייה היא בך, לא ברמב"ם.

שיר לא שווה מוזיקה פלוס מילים -שכח מזה. שיר מולחן, הוא שיר שהלבישו עליו מנגינה... זה העניין. דייק בלשונך. אני מכיר מאות שירים שאין להם ולו לחן אחד, ומצד שני מכיר מאות לחנים שאין להם ולו מילה אחת בתוכם (מה שנקרא - ניגון) - ככה שעשה טובה ואל תקבע קביעות כמו מגוחכות כמו שקבעת עכשיו.

הרמב"ם בסך הכל בדברים הספציפיים האלו שהבאת דיבר על מתי אפשר לשמוע את המילים ומתי לא. אין זה אומר שבמקום אחר הוא לא התייחס למוזיקה עצמה. אני לא יודע אם כן התייחס - אבל אתה לא יכול להביא ראייה מכאן שלא התייחס, ועוד יותר, כמו שאמרתי בתחילה - אין לך שום דרך, וזוהי יומרה חצופה מצידך, לטעון ששום רב לא אסר זאת מעולם.

ייערב לך ידידי, שמע מוזיקה לועזית כמה שאתה רוצה - אבל לפחות אל תפיץ דברי בלע ושקר כאן, שמעודדים להסית עוד אנשים תמימים אל פי פחת. ועוד יותר - אל תעיז לפתוח פיך על מרן הרצי"ה, גאון אדיר שאתה עפר ואפר לרגליו. וכאן ביצעתי את מצוות מחייה על ביזוי כבוד תלמידי חכמים (שכן בוודאי ובוודאי שרב יכול במידה מסויימת להחליט שטבעו של אדם זה לרשע או לא לרשע, על פי חוכמה אלוקית. וגם על מוזיקה שיוצרה בידי אותו אדם או כל דבר אחר שיצא תחת ידיו. זה שאתה קטן אמונה ברבנים - הבעייה היא רק בך,לא באף אחד אחר).

המצחיק הוא שרבנים שאתה רוצה אתה יודע להשתמש בדבריהם הסלקטיביים שנבררו תחת ידך יפה מאוד - כמו הרמב"ם, ורבנים שאתה לא רוצה להקשיב לדבריהם, אתה מבטל מכל וכל את דבריהם.

בושה וחרפה.

כל טוב לך ידידי, מקווה שבאמת תעשת ויום אחד כשתגדל אולי, תבין.

אתה הוא זה שטועה ורחמי הם עליךמופיע ונעלםאחרונה

תראה לי בבקשה את הפוסק האוסר על שמיעת מוסיקה לועזית. 

ואני לא כתבתי שום דבר רע על הרצי"ה - אני חושב שהוא היה רב מאוד גדול, אבל הוא היה אדם ולא מלאך - בדיוק כמו כל רב אחר. 

אני לא מבין איפה הבעייתיות במה שכתבתי. בוחן כליות ולב יש רק אחד ובכל יום כיפור אנו טורחים לומר זאת כמה וכמה פעמים. גם הרצי"ה לא היה בוחן כליות ולב. 

אם אתה חושב אחרת, אני מציע לך לחזור אל ספסל הלימוד להתחזק קצת באמונה. 

הרמב"ם דיבר על שירים שמלווים בכלי נגינה. לנגינה הוא אפילו לא התייחס כי לא היה צורך להתייחס לזה - ולכן הוא התייחס רק למילים. 

אם המוסיקה פסולה - אז מה יש בכלל לדבר על המילים? זה משנה משהו? לא! כי אסור מצד המוסיקה. 

זה כמו לדבר על האם מותר לאכול חזיר שנשחט כהלכה... 

אני לא מפיץ דברי בלע ואני לא משקר - את זה אני משאיר לך. 

מהכתיבה שלך אני מניח שאתה בערך בן 16-17 וכל מילה שמישהו עם זקן אומר לך הפכת אצלך לתורה למשה מסיני. תלמד קצת לחשוב, תקרא ספרים (קודש) ותראה שאתה פשוט טועה. 

ושוב אזכיר לך: הרצי"ה הוא בנאדם. אדם גדול ורב גדול. פוסק ואחד מגדולי הדור - אבל הוא בנאדם, והסיפור הזה, אם התרחש במציאות או לא, רחוק מאוד מהפרשנויות מרחיקות הלכת ששמעת מישהו עם זקן מספר לך והמסקנות שלך ממנו פשוט מגוחכות. אין שם טיפה אחת של רצף מחשבתי. 

אני חושב שלבזות תלמיד חכם הוא להעלות אותו למדרגתו של הקב"ה עצמו. אני מאמין שאם הוא היה היום בחיים, הוא היה אומר לך זאת בעצמו. אתה זה שמבזה כאן תלמיד חכם. לא אני. 

טול קורה מבין עיניך. 

זכור לי שהרמב"ם מתייחס למוזיקה והשפעתה על הנפשאדם כל שהוא

במקום אחר...

וכמדומני שעמדתו, לפחות באחת ההתיחסויות, קיצונית יותר מכל העמדות שהוזכרו כאן, ומהדעה המקובלת היום.

בחור ששומע מוזיקה לועזית, אבל מסנן בקפידה את התוכןאדם כל שהוא

עשוי להיות טיפוס מעניין..

נדמה לי שזה לא נפוץ כ"כ.

לא נראה לי שיש בעיה הלכתית גרידאטנגענס

יכול להיות בעיה אמונית, כמו הרבה תגובות שנכתבו פה.

אישית אני הרבה יותר אוהב שירים שהמשמעות שלהם היא עמוקה

ולא סתם מילים בעלמא.

חוץ מזה שהמוזיקה היהודית הולכת ומשתפרת לאט לאט.

וגם אם יש מוזיקות הרבה יותר משובחות אצל הגויים

זה לא מעניין אותי. אני לא מבין בזה, ולא אכפת לי!!

אני שומע מה שאני נהנה. ואני נהנה ממוזיקה יהודית!

אם יש בחורה שנהנית מלועזית, שתשמע, מה אכפת לי...

אני מספיק טובחקלאי

אני נשבע לך שאתה מספיק טוב

כן, אתה מספיק טוב

המציאות זו לא האמת

אתה מספיק טוב, אני נשבע שאתה מספיק טוב.

גם שאף אחת לא רואה את זה בך, אני רואה.

גם שאתה בעצמך לא רואה, אני רואה.

גם אם במציאות אף אחת לא רוצה אותך, זה לא אומר כלום.

אני אומר לך, א ת ה  מ ס פ י ק  ט ו ב.

אני נשבע.

גם אם אתה בטוח שהקב"ה לא זוכר אותך.

אתה מספיק טוב.

וואי כמה הוא לא זוכר.

שחכת אותי ריבנו של עולם.

אני גם פה

ואני כבר מספיק טוב

א נ י. מ ס פ י ק  טוב.

אני כבר לא מסוגל להתפלל אליך, אני מרוסק מצפייה

ואני מספיק טוב, אתה יודע את זה.

אני ראוי, גם שאני רוצה יותר מדי,

אני לא מסוגל להמשיך לבקש ממך את זה, כי אני כל כך מאמין בך, שאני ממש מתאכז

וזה כואב לי האכזבה, כואב,

מה דעתכן על מישהו שמתחיל בקינוח?זכרושיצאנולרקוד
וזה הצחיק אותי ממש😂

סביר להניח שהפערים בהשקפה הדתית היו צפים די בהתחלהפ.א.
גם אם לא היה נופל בסינון הראשוני הזה, די מהר היו מתגלים פערים בינהם בדברים אחרים 
אולי מתחכם מידי בתור הכנה לדייטנקדימון

אבל בעיקרון היא צודקת, לא?

הבעיה כאן היא חוסר האמון במי שהציע לה.. 

יש סיפור על הרב אליהואחד איש

פעם מישהו שאל אותו אם מותר להתגלח בספירת העומר לצורך פגישות

הרב אליהו שאל אותו אתה רוצה להתחתן עם מישהי שלא מפריע לה שבן אדם מתגלח בספירת העומר?;)

אז הנה משהו הפוךנחלת

אדם אמין סיפר לי שכשהוא (או חבר שלו, לא זוכרת במדויק) שאל

את הרב מרדכי אליהו זצ"ל, איך לבחון יראת שמים של בחורה,

הוא ענה לו: אם היא מברכת על מה שאוכלת. 

ולא הוסיף יותר.

למה זה הפוך?אחד איש
באמת לא הפוך.נחלת
חח למה לא?Lavender

אני בעד, 

לפעמים אני גם מתקילה בשאלות(:

לענ"דנחלת

1.  היא לא חוקרת משטרה שמנסה ל"התקיל" עבריין.  

2.  זה לא כן, זה לא ישיר, ואם הייתי בחור, לא הייתי שמח עם בחורה כזו.

3  הוא אמר שהוא מעדיף חצאית. למה להמשיך לחפור ולהתעקש?!

א. אפשר לשאול באופן ישירנחלת

ואם חוששים שהצד השני לא יודה על האמת (שב"כ....?)

אז אולי כן להיפגש ובמהלך הפגישות ניתן להבין לבד.

וגם, אולי הבחור מאוד רוצה קשר, אז הוא אומר כך.

לפי ענ"ד.

מסכים איתךארץ השוקולדאחרונה
אתם רוצים לפרגן?advfb

תפרגנו על מעשה טוב ואז ממנו תדברו על התכונה שאתם אוהבים בה/ו באישיות.

דוגמא - 

תודה שאתה מפרגן לי כל הזמן, ממש אני רואה בזה את העין הטובה שלך

אתה אחד הניקים האהובים עליי בפורומיםקעלעברימבאר
הניק האהוב עליי...חתול זמני
אני מעריך שגם אתה תהיה הניק האהוב עליי בבוא הזמן,קעלעברימבאר

פשוט עדיין לא הכרתי אותך מספיק זמן בפרום  

אני מזמין אותך לַפּרוֹם.חתול זמני
התרקוד איתי?חתול זמני
וודאי. בוא לשטו"ל. אני לא רוצה לשגע כאן את הניקיםקעלעברימבאר

עם שטויות

למה שטויות?חתול זמני
לא שטויות. שטויות שאני ממלמל. ניקיםקעלעברימבאר

פה לא אוהבים שמשגעים פה את הפורום עם דיבורים לא קשורים🙃

מה הכוונה בו במי, על מי מדובר?הפי
באדם שאת רוצה לפרגן לוadvfb

זאת אומרת להתחיל לפרגן על המעשה הטוב שהאדם עשה - "איזה מעשה X טוב עשית"

ואז להגיד לו שזה לא רק המעשה אלא המעשה נובע מתכונה טובה שלו - "זה שעשית ככה זה מראה שאתה X Y Z"

למה בעצם?ריבוזום
מה עומד מאחורי ההצעה?

אני שואלת כי ספציפית לגבי מחמאות לילדים, דווקא הבנתי שעדיף להחמיא על מעשים, ועל מאמצים. ולהימנע מלהדביק תוויות של תכונות אופי (חיוביות, כמובן. שליליות זה מובן מאליו)

למה עדיף להמנע?advfb

את מציגה את זה כהנחת יסוד שאני לא כל כך מבין.

אדרבה, אם מדברים על ילדים - אדם תופס את עצמו עם תכונות חיוביות שהן מהותיות בשבילו, זה בונה לו תדמית טובה. 

והסיבה שאליה כיוונתי - ברגע שאת מפרגנת רק על מעשה יש בזה משהו שיטחי. אבל כאשר את מפרגנת על עצם האישיות בזה משהו הרבה יותר אישי והרבה יותר מחמיא. זה לראות את מי שמולך ממש ולא רק בתועלת שהוא עושה. כל אחד רוצה ש"יראו אותו".

כחתול זמני,חתול זמני

רצוני הוא להיות סמוי מן־העין.

אסבירריבוזום
לגבי ילדים, יש מחקרים בנושא. לדוגמא: נתנו לכמה ילדים לצייר ציור, לחלק החמיאו שהציור מקסים ושהם "ממש ציירים", ולחלק החמיאו על דברים ספציפיים בציור: "אני רואה שהשתמשת בהרבה צבעים. עבדת ממש קשה על הציור הזה!". משהו בסגנון. אחר כך הציעו לילדים לנסות משימת ציור מסובכת יותר. הילדים שהחמיאו להם המחמאה מהסוג הראשון נטו יותר להימנע, לעומת הילדים מסגנון המחמאה השניה שיותר קידמו בברכה אתגר חדש. 
המשךריבוזום

יש עוד מחקרים דומים.

הרעיון הוא שאם ילד מתרגל להתיחס לעצמו כ"חכם", "צייר", "מוכשר", "יפה", ורואה בזה את עצמו ואת הערך שלו - מה יקרה כשזה כבר לא יעבוד? אם הוא ינסה לפתור תרגיל ולא יצליח? הוא כבר לא יהיה חכם? אבל אם הוא לא יהיה חכם אז מה הוא בכלל? הוא ינסה לצייר ציור ולא יצליח - אז הוא כבר לא צייר, אבל אם כך, מה הוא שווה?

ולכן עדיף להחמיא על מאמץ, לחזק מסוגלות שמגיעה על ידי ניסיון, ולא להחמיא על כשרונות.

זה קצת שונה מהדוגמא הספציפית שנתת, לגבי עין טובה, כי בדוגמאות שלי מדובר על כשרונות ולא מידות. ושוב - גם מדובר על ילדים. אני צריכה לחשוב על ההבדל בין הדוגמא שלך לדוגמאות היותר ברורות של כשרונות, וגם כמובן על השוני בין הקשר חינוכי לקשר בין מבוגרים. 

נכון מאודadvfb

המטרה באמת היא למצוא את האישיות שמאחורי המעשה, 

ולכן להגיד לילד "כל הכבוד שהתאמצת", זה לראות אותו, לראות את המאמץ שהוא עשה.

לכן לצורך העניין, פחות משנה מה המקרה בדיוק, השאלה אם מאירים חלק טוב ומהותי באישיות או שאנחנו מתמקדים בעניין חיצוני במחמאה.

אני רוצה לפרגן למישהו עם צרכים מיוחדיםהפי
למה? לא יודעת מלא אור אהבה חמלה רק להיות לידו זה עוזר לי להיות טובה יותר ולראות מה חשוב באמת בחיים

הוא כמובן לא קשור לכאן

להגיד שכיף לך להיות לידו זה אחלה בחלהadvfbאחרונה

באמת פחות התכוונתי לעניין שהוא לא אישי, אבל זה נשמע גם טוב מאוד

יש הרבה, זה בעיהאני:)))))
תודה רבה. מאמצת. בעזרת השם.נחלת
נראלי זמן טוב לספרמבולבלת מאדדדד
ב"ה התארסתי לא מזמן

ותודה לכל מי שידע כבר ולא סיפר

בקרוב אצל כולם בע"ה!

מזל טוב!! שיהיה לכם הרבה טוב ביחד!!יעל מהדרום
דיי באמת(;?הפי
חח אין עליך 
מזל טוב!אנונימי 14
וואו מזל טובבברקאני

איזה מרגש

שתבנו בית קדוש ושמח ביחד

מבולבלתתתת!!!! מזזזלללל טווובבב!!!🤩🥰❤הרמוניה
מרגש ממשארץ השוקולד

מזל טוב,

שיתמלאו כל משאלות ליבכם לטובה בבית הנפלא שתקימו יחד באהבה, בריאות, שמחה ואושר לאורך שנים רבות

תודה רבה לכולם!🤗מבולבלת מאדדדד
מזל טוב!חדשכאן

איזה יופי!

שתזכו לבנות בית נאמן בישראל מתוך אהבה, שמחה, נחת ורווח!

איזה יופי, בשעה טובה!! הרבה נחת ושמחה!נפש חיה.
כיף לשמוע, מזל טוב!advfb
מזל טוב! איזה יופי ב"הוהוא ישמיענו
ברוך השם!נחלת

המון המון מזל טוב! כן תרבינה הודעות משמחות כאלו!

וואו יקרה! מזל טוב ענקי 🥳❤️נגמרו לי השמות

איזו בשורה משמחת ומרגשת

בשעה טובה ומבורכת ממש

שתזכו לבניין עדי עד בשמחת עולם ובאהבה גדולה ❤️🌟🥳

מזל טוב!ניצן*
בשמחה ובאהבה
...רחל יהודייה בדםאחרונה
מזל טוב 
קבוצות שידוכים לדתי תורני/ חרדלניקיsh121234

שלום

האם קיים קבוצת ווצאפ עם הצעות של בחורים דתי לאומי תורני או חרדלניקים בגיליי 20-29?

קורס קצינים בשנה הראשונהמסיבת ישרים

היי לכולם,

בעז"ה אנחנו נתחתן בחודש אב, ובאזור חנוכה שאחרי אני מתחיל תפקיד ג'וב בתור קצין פרוייקט דרך עתודה (עדיין אין שיבוץ לאיפה נהיה בארץ)

כל הזמן מדברים איתנו על קורס קצינים וואלה בא לי לצאת כי אי אפשר להתקדם בצהל בפיקודי אם אתה לא קצין

הקטע זה שאם נגיד אצא בתחילת התפקיד כלומר 3 חודש אחרי שנתחתן, אז זה אומר שכשאהיה בבהד אחד 3 חודש אחזור רק לשישי-שבת

ודיברתי איתה על זה והיא מוכנה ודוחפת אותי שאני אצא כדי שדלתות בצבא יפתחו.

אבל לאחרונה גיליתי שגם ההכשרה החילית היא שבועיות ואז זה יוצא חצי שנה של רק שישי-שבת, זה לא יותר מידי?

מה שאר החיילים הנשואים עושים?

אם קבעתם תאריך - לוקחים בחשבון שיהיה קשה בחודשיםפ.א.

הראשונים.

לא דוחים חתונה בגלל זה, ובוודאי לא לוותר על קורס הקצינים וההכשרה החיילית. ממש חשוב לטובת פיתוח הקריירה שלך בצבא ובהמשך באזרחות, עפ"י הניסיון שתצבור בצבא.  

מה שכן, ממליץ לתכנן בינכם מניעה בחודשים הראשונים. עד שתכנס למסלול שירות צבאי נוח מבחינת הבית.  

לא כל כך מסכימה. אבל לא כדאי להיכנס לויכוח.נחלת

רק חושבת שלאשתך יהיה קשה. שנה ראשונה יעשה לביתו....

חושבת שהקשר בין בני הזוג בתחילת דרכם, הוא החשוב ביותר.

נניח שזו היתה קרירה אחרת, לא צבאית?

הוא ציין שהתכנון לצאת לקורס 3 חודשים אחרי החתונהפ.א.אחרונה
כל שאת החוויות הראשונות של החודשים הראשונים של תחילת הנישואים, הם יעברו בנעימים.  
מחפשת המלצה לבתי מלון עם אוכל טוב/ צימר עם א. בוקרעינב66

באזור כייפי, ויפה עם מגוון אפשרויות לטייל ולכייף באזור..

חשבנו על אזור גוש עציון/עמק האלה/סובב ירושלים..

מתכננים חופשה חלומית לרגל יום נישואין ואחרי תקופה אינטנסיבית...

פנקו אותי בהמלצות מנסיון

תודה רבה!

להעביר לפורום המתאיםברוקוליאחרונה
זה מדהיםהפי

איך מעניין בו,  טעות אחת שלו

והוא לא רלוונטי

אם מישהו מאכזב אותי באמת פעם אחת

אני כבר לא רוצה אותו

גם אצלכן זה ככה? 

( שאלתי את הנשים בקהל ולא את הגברים ..

כי לא מעניינת אותי כאן הדעה שלכם)

אמןהפי