אבל יש אבל. והאבל שלי הוא כזה: אם הגעתי למצב שבו אני מגיב בצורה חריפה כזאת, זה בגלל שנגעו בנקודה רגישה ומאוד מאוד חשובה לי, כי בדרך כלל אני מאוד מאופק גם כשמדברים על דברים שמאוד מאוד מרגיזים אותי, ולרוב עונה רק בענייניות בלי להיגרר לחריפות כמו שאולי הייתה כאן - ואם עכשיו הגעתי לזה, זה בגלל שאת הקו האדום שלי כבר עברו.
ואני אסביר, ואענה גם לריבוזום וגם לחסדי הים - דבר ראשון, אני לא נסוג מאף מילה שאמרתי, אולי רק הייתי צריך לעדן את זה, אבל אני עדיין עומד אחריי דברי: העניין של היצר הרע שפה אמרתי, הוא העניין של חוסר בקרה וחוסר נכונות לרצות אפילו לבקר (מלשון בקרה) תכנים שאתה רואה, כל עוד לא כתוב במפורש במפורש בשולחן ערוך שאסור לראות אותם. וזה טעות, וזה בדיוק היצר הרע - הוא מושך ראשית כל ממקום שמותר, אתה בטוח שאתה בסדר גמור, הרי לכאורה הדבר הזה מותר לגמרי, ואז אתה שאנן ולא עם יד על הדופק, ואז, כמו שכתב אחד אחר פה מתחתי ("אדם כל שהוא") - אתה לא באמת מסנן בקפידה את התוכן, ואז, בשם האמירה ש: "מה אתם רוצים - עקרונית אין בעיה לשמוע מוזיקה לועזית", מגיעיעם ונגררים יותר ויותר, ולא שמים לב בכלל איזה סוג מוזיקה שומעים, ומגיעים לשמוע גם דברים שבהכרח לא טובים לנפש, ובסוף, כן, ובינינו זה מה שקורה - אתה גם מגיע למצב שאפילו על מה שגדרת קודם, אתה לא עומד - מתחיל לשמוע שירת נשים, כי "אני לא רואה אותם וכי זה רדיו וכו' וכו'", ומתחיל לשמוע שירים על "Tהבה עלאק" כי "זה בסדר, אני לא בן אדם רדוד ויודע להפריד בין השיר לבין התאוות שלי, וזה לא כאילו שהוא שר בוטה יותר מידי", וככה זה נגרר...
הרי אם נהיה כנים עם עצמנו - שירת נשים לפחות, גם עם כל ההקלות שניתן למצוא, ברור שלא כדאי לשמוע, על זה אין ספק, ורוב רובם של הרבנים אומרים כך, וכן, יש כאן כוח לרוב כמו שיש גם כוח לגדולי ישראל שדעתם נחשבת בזה יותר. אז שירת נשים - אאוט.
עכשיו נשארנו עם הגברים. הייתי רוצה שכל אחד שיש לו מוזיקה לועזית בכמויות בפלייליסט בפלאפון, יבדוק את עצמו בכנות כמה מהם קשורים לנושאים שבינו לבינה - גם ברמה ה"נמוכה ביותר" כביכול?
העובדות מדברות בעד עצמן ורוב רובם של השירים נוגעים בצורה זאת או אחרת לקשר שבין איש לאישה - וזה לא ראוי ולא צריך להיות ובושה וחרפה שיהודים מאמינים ושמחשיבים את עצמם כאלה שרוצים להידבק בריבונו של עולם, שומעים כאלו שירים. אז כן, זה מה שמוכר היום, ועוד רגע יבואו הצדקנים שיגידו לי: "אתה מגזים לגמרי! כבר אי אפשר לשמוע שום שיר שמוזכרים בו בנשימה אחת גברים ונשים?" - זהו, שאי אפשר. הנשמה שלנו קדושה וטהורה וצריך לשמור אותה כזאת. זה רק מרדד לנו את הנפש. ולא, שיר השירים זה ל-א דוגמה. כשתהיה שלמה המלך ותדע לחבר שיר שהוא קודש קודשים, נדבר...
אז עם מה נשארנו? רק עם השירים של הגברים שלא מדברים על קשר זוגי למינהו. עכשיו נוריד גם את כל השירים עם הגסויות למיניהם - שום מילה גסה בשום שפה שהיא בעולם, לא ראויה להיכנס לאוזן של יהודי מאמין - גם אם זאת רק מילה אחת בכל השיר, כן, זה פוסל את השיר כולו - נקודה. בדיוק כמו שמספיקה בחורה אחת לא צנועה במעיין כדי שאתה לא תיכנס אליו - ככה גם עם שיר. יש בו קטע לא צנוע, אין דבר כזה לסנן משמיעה (כלומר לשמוע ולבחור סלקטיבית למה להאזין ולמה לא) - זה בלתי אפשרי, וזה ידוע. וכמובן שלא רלוונטי לערוך שירים כמו שלפעמים עורכים סרטים וכו'... ככה שכן, השיר נפסל.
אז עם מה נשארנו? מישהו מוכן לאמוד כמה אחוז מתוך כלל השירה הלועזית נשאר בתוך התרמיל של ה"מותר" כעת? וזה עוד ל-פ-נ-י שדיברנו על השפעת המוזיקה עצמה על הנפש, לפני...
אז נשארנו עם לא הרבה - וקשה לי לראות כל אחד ואחת פה מספיק מוכשרים כדי לדעת לסנן מראש את השירים ולדעת למה להקשיב ולמה לא - וגם בפועל, זה לא קורה.
הרי גם כדי לסנן אתה צריך להקשיב לפחות פעם אחת, או שמישהו יעשה את זה בשבילך - למה? (אגב - כל הנ"ל תקף גם לבנות, מלבד הקטע של שירת נשים -אבל גם שם, שירת נשים עם גסויות/דיבורים על "אהבה" - החוצה).
אז קודם כל אני רוצה לראות את זה שיגיד לי שהוא מקפיד לעשות את כל הסינונים האלו, ובתיקיית שירים הלועזיים שלו יש רק שירים "כשרים". (אגב - זה נוגע כמובן גם לשירים בעברית).
אחרי זה אתקדם איתו לשלב של ההשפעה של המוזיקה עצמה.
אבל העניין הוא שרוב האנשים בגלל טענות כמו ש"מופיע ונעלם" הביא לי כאן, מראש לא עושים את רוב הסינונים האלו, ולאט לאט נופלים ונופלים בקטע הזה... אז הם אפילו לא מתקרבים לרמת המינימום שממנה אני רציתי לצעוד הלאה לעבר השפעת המוזיקה עצמה.
לכן אני, הצבתי רף עליון, גרשתי את היצר הרע ואמרתי לו (במקרה הזה לכאורה זה הופיע בצורת הטיעונים של מופיע ונעלם - אבל זה היה יכול להיות באותה מידה מישהו אחר, או מישהי) - אתה לא תעבוד עלינו. אנחנו נציב את הרף גבוה מאוד, כדי שלפחות נשאף לטפס לשם, ואז, לפחות את המינימום נשמור, אם לא נצליח להגיע לגמרי למקסימום...
מבינים? כשמציבים את הרף גבוה יותר, גם הדרישות ההלכתיות מעצמך עולות ואתה תצליח לטפס יותר גבוה מאשר אם היית מציב את הרף נמוך יותר.
זה העניין. לכן קראתי יותר לטיעונים של מופיע ונעלם מאשר לניק עצמו, "יצר הרע".
ולגבי הרצי"ה - אתם באמת צריכים לשמוע את השיעור של הרב חגי לונדין על כך, הוא מסביר הרבה יותר טוב ממני וגם מרחיב ומביא דוגמאות חיות. כן, הרצי"ה הרגיש שמשהו בנשמה של ואגנר מקולקל, וזה מה שהשפיע על המוזיקה שלו. הרצי"ה היה בעל אוזן רגישה גם למוזיקה אם היא קדושה או לא. ומה הדרך לדעת מהי מוזיקה קדושה ומהי לא? בגלל שאנחנו לא מספיק בעליי אוזן רגישה - אז יש דרך או להסתכל על אורחות חייו של זמר, לראות מאין הוא הגיע, מהם המקורות התרבותיים שלו, איך הוא חי את חייו, ואז לראות בבירור שהכל זבל וזוהמה (הרי בינינו - כמויות הזמרים שנופלים לסמים, אלכוהול, מתגרשים כמה פעמים, מתאבדים, ועוד ועוד - היא רבה. זה לא סוד. זה רק מעיד משהו על אורח החיים שלהם. יוצר לא יהודי, לרוב לרוב, סופג את ההשראה שלו ממקומות לא בריאים לנפש יהודיה).
ולחסדי הים - דבר ראשון, כמו שכבר כתבתי - יש גם את רוח ההלכה. ורוח ההלכה היא דבר עדין ולא ברור אבל אמיתי וקיים. קשה לי למצוא עכשיו דוגמאות מעניינים ומנושאים אחרים אבל אם אמצא, אביא - על מקומות שבהם לפי ה"הלכה היבשה", האדם נקי ומה אתה רוצה ממנו - אבל בשכל ישר, על פי "רוח ההלכה" - אתה מבין שמשהו פה מסריח, וברור לך שיצר הרע נכנס פה ולא זאת הדרך להנהיג את חייך (בטוח יש דוגמאות ממש טובות, למשל, בתחום דיני ממונות, אני רק צריך להיתפס על אחד טוב ולהיזכר בו ואז בלי נדר אכתוב). אז כן, לדעתי, זה יצר הרע.
ולגבי גדולי ישראל ששמעו - שוב, כבר אמרתי כמה פעמים קודם, ואגיד שוב - באמת לא כ-ל המוזיקה הלועזית פסולה מיסודה, ואם ניתן לעשות את ההבחנה, עושים - אבל לרוב, בגלל שאנחנו לא מספיק קדושים, אנחנו לא אלו שמסוגלים לעשות את ההבחנה. גדולי ישראל כן ידעו ויודעים לעשות את ההבחנה הזאת. לכן אתה יכול להידבק ברב קדוש כזה ולהתייעץ איתו בנושאים הללו.
הרב עובדיה נגיד, אום כולתום הוא שמע, כן - אבל האם הוא שמע את מדונה? האם הוא שמע ראפרים דרום אמריקאיים? לא שמעתי על זה מעולם - אשמח אם תביאו לי מקור אמין שיודע לטעון שהוא אי פעם האזין מרצון ואהב שירים של מדונה או ראפרים כנ"ל.
זה אומר משהו, לא? שגדולי ישראל - יודעים לסנן טוב.
אנחנו - לא כל כך. לא ברור העניין?
כל טוב וחג שמח!