חפירה על ערכים והחברה המערביתמופים

בעקבות השירשור של ותן טל על השירים אני מעלה לכאן הגיגים שלי:

יש בתורה מצוות שהם חוקים, שהם גזירת מלך עלינו, ואנחנו עושים כי כך ה' ציווה וזהו!

ויש בתורה מצוות שיש להם בסיס ערכי, התורה לימדה אותנו בזה ערך.

הרמב"ם בשמונה פרקים מאריך שמצוות שהם חוקים צריך לומר במפורש "אני עושה כך רק בגלל שה' ציווה, ולולי שה' היה מצווה לא הייתי עושה כך" ובמצוות שיש בהם ערכים אדם צריך להזדהות איתם, ולעשות אותם כי הוא מרגיש איתם לא מוסרי, ולא רק בגלל שה' ציווה.

יש עוד נפ"מ בין המצוות לגבי הגויים, שהם לא חייבים במצוות, אבל כן מחויבים להיות אנשים ערכיים, וראיה פשוטה לזה מפרשת השבוע - יוסף נענש בגלל שדיבר לשון הרע לשבת בכלא 10 שנים. למה? זה בשבע מצוות בני נח? (ויוסף הרי סבר שלפני מתן תורה אין להם דין יהודים) ובע"כ שלשון הרע שהוא מצוה ערכית, מצווים עליה גם גויים (כך שמי שחשב שעפ"י התורה יש לגויים חיים קלים - טעות!)

לפי מיטב הבנתי החיוב של האדם בערכים נובע מעצם מה שהקב"ה נטע בנו הרגשה של ערכים, ונטע בנו הרגשה שאם מישהו עושה משהו לא מוסרי אנחנו מזדעקים. ולכן זה שייך גם בגויים.

השאלה הגדולה היא מהם הערכים האמיתיים!

אין כל כך אפשרות לענות על השאלה הזאת אובייקטיבית, יש המון חברות והמון תרבויות, ובכל תרבות מגדירים משהו אחר כדבר לא ערכי.

די ברור לי שצריך לנסות לכוין את עצמינו למה שמבואר בתורה.

וכאן נכנסת הסכנה הגדולה. אנחנו מאד מושפעים מהערכים של החברה המערבית, אנחנו אוטומאטית מרגישים כמוהם לגבי ערכים מהסיבה הפשוטה שאנחנו כל הזמן מתחככים בהם.

אבל, האם זה נכון? זה גורם לנו להגיע לרצון ה' או לא? מה ההגיון ללכת אחרי רגשות של גויים?

מצטער על האורך והחפירה, זה דברים שאני חושב עליהם הרבה זמן

.

הציבור הד״לי נגוע בזה מאוד, כפי שכתבתי בשרשור השנייונתן 1
רובו נוטה הרבה יותר לדעות המעוותות של המערב
מאשר לדעת התורה, ומודד את ׳נאורותה׳ של
חברה ביחס שלה לאנשי סדום וברמת העיוות
של הנשים שבה ונטייתם לפמיניזם הארור.
לשון הרע זו גם עבירה?איש השקים

והוצאת שם רע?

אכן, אלו גם עבירות למיטב ידיעתי...הלליש
לא שווה תגובה. תתייחסו לדברים עצמם.יונתן 1
לשון הרע דבר נורא אפילו יותר מחצאית קצרהאיש השקים
בכלל לא בטוח, וזה לא לשון הרע.יונתן 1
הרב עובדיה כתב שאולי החללים במלחמת
יום כיפור נפלו בגלל החצאיות הקצרות.
בכל מקרה, כל מה שאמרתי פה הוא דברים
שגם רבנים אומרים ואין בכך שום לשה״ר.
ולשון הרע הורגת שלושה המספר השומע ומי שמספרים עליואיש השקים

לא נכשיר את השרץ

מהתגובות המתלהמות אני מניח שכולם מסכימים איתי!מופים

זה נשמע שדברי כל כך פשוטים, שמי שאומר שהד"לים חושבים לא כמוני, הוא נקרא "משמיץ", ומדבר לשון הרע!

מה, עד כדי כך זה ברור מה שאני אומר?!

חיוך

לא יודע אם זה נכון שמרגישים אוטומאטי לגביאיש השקים

ערכים מערביים..

באמת?מופים

לא יצא לך אף פעם שמישהו העיר לך בעדינות על דבר של הלכה, והרגשת בלב "סליחה! מה הוא מתערב?, זה החיים שלי!"

זה ערך מערבי של "חיה ותן לחיות". עפ"י התורה יש לכולנו ערבות הדדית, ומצוה להוכיח, ואם הוא הוכיח אותך בעדינות, הוא עשה בדיוק מה שהוא היה צריך, והיית צריך לומר לו תודה ולא להתקומם.

זה אנושי להרגיש מותקף כשמוכיחים אותך, ומסתבר שזה  היה כך בכל הדורות, אבל למה להתקומם? למ ההרגשה שאין לו זכות להתערב? זה מערבי!

וזאת רק דוגמא אחת.

אני לא חושב שזה מערבי.. זה אנושיאיש השקים

נכון שלא תמיד זו התגובה הנכונה אבל למה החלטת שזה דווקא מהמערב? 

כי ה"ערכים" של זכויות אדם נובע משםמופים

בוא נשנה את הסיטואציה, אתה צופה במישהו שמעיר למישהו אחר בעדינות, גם אז לא תרגיש ש"מה הוא מתערב בכלל?"

לא.. אם זה בדבר מוסכם ובעדינות המתבקשתאיש השקים

כבר אמרו חכמים שהיום אין מי שיודע להוכיח

הלואי!מופים
אנס משלם קנס ומתחתן עם האישה?הרועה

בעיני בעולם שבו אנחנו חיים זה לא מוסרי ויהיה לך קשה לשכנע אותי אחרת.

לדעתי השאלה מתחילה קודם, האם יש מוסר אמיתי מעבר לתורה? האם יש טוב אבסולטי מעבר להלכה? מה תעשה בהתנגשות בינהם?

לדעתי אנחנו מחוייבים בהלכה אבל במרווח שההלכה משאירה לנו אנחנו דוחפים למוסר.

יש גם מקומות שאנחנו מוסיפים תקנות כי יש משהו לא מוסרי בלי מענה הלכתי.

זאת לא דוגמא טובה.מישהו10

אתה מתעלם מכך שבמציאות של פעם זאת היתה תקנה לטובת האשה שאילולי כך אף אחד לא היה מוכן להתחתן איתה.

נכון.. אבל זאת הלכה דאורייתאהרועה

בעצם מה שאתה אומר שההלכה הזאת נועדה להתמודד עם מציאות שלא קיימת היום?

בדיוק, במציאות של פעם. זה מה שהרועה אמר. והרועה-דינה ל.
יש טוב אבסולואי ומוסר גם מחוץ לתורה.
גם בגויים יש מוסר, ללא תורת ישראל.
ועם הזמן ה״מוסרירויות״ (אוך אומרים מוסריות ברבים?) מתערות, מפרות זו את זו, וזה לא רע. הפוך, אפילו טוב.

את דעתי אני יודעהרועה

אני רק מתנהל בנבזיות קלה ולא מתווכח על הדעה שלי אלא מנסה לעמת אנשים עם העולה מדעתם.

יכול להיות שאפשר ללמוד קצת מהגוייםמופים

יש לי יסוד להניח שהרמב"ם למד ערכים מהפילוסופיה.

ובעיקרון אין סיבה שלא יהיה מה ללמוד מהם בכלל, הם ג"כ בני אדם וגם הם תרגישים את המוסר הטבעי, הרי זה מה שאמרתי בהתחלה, שגם גויים מחוייבים בזה.

אבל יש שתי הגבלות:

1. שלא יהיה משמע בתורה הפוך.

2. שלא ינבע מדעות מעוותו של הגויים. הרי הגויים לא מקשיבים לה', מאמינים בע"ז ומקשיבים לתאוות שלהפ.

ממילא צריך לקחת אותם בעירבון מאד מוגבל.

ולדעתי הערכים נכנסים מהדלת האחורית, הרגשית, בלי שנקדיש מחשבה אם זה מתאים לתורה ואם זה נבע מהשקפות מעוותות

כנראה שהוא לקח משם יותרהרועה

הרבה רעיונות על צורת האמונה בה' הרמב"ם לוקח מאומות העולם.

ומדברי הפילוסופים גם כן הקדמונים והחדשים, ומחיבורי הרבה בני אדם - ושמע האמת ממי שאמרה.

נכוןמופים

אבל כתבתי הגבלות, ואני חושב שאני מדבר בהיגיון.

אם אתה חולק עלי, תענה לי. אל תביא דוגמאות!

ההגבלות קצת ברורות מאליהם וחסרות משמעותהרועה

1. שלא יהיה משמע בתורה הפוך. לא בשמיים היא.. לצערנו אפשר לטעון הרבה בשם התורה וגם עושים את זה.

2. שלא ינבע מדעות מעוותו של הגויים. הרי הגויים לא מקשיבים לה', מאמינים בע"ז ומקשיבים לתאוות שלהם. את זה אפשר להגיד על כל דבר..

בגלל שהיהדות היא לא אמירה אחת אלא מגוון דעות, אני יכול לקחת המון דעות ולהסביר איך הם מתאימות ליהדות ולהפך, ואני יכול גם לטעון על כל דבר שגוי ממציא שהוא מעוות.

אתה בעצם אומר ששום דבר לא מוחלטמופיםאחרונה

אבל אני חושב שאין לשנינו מספיק ידע תורני.

רב בסדר גודל יוכל להכריע בדעתו את כל ההתלבטויות שלך. זה שאני ואתה לא יכולים לעשות את זה, אל מחייב שמי שיש לו שכל של תורה לא יוכל.

יש כמה מקרים בודדים בגמ' שהמוסר יכול לדחות הלכה, וזה נקרא "עבירה לשמה" (שאב ישא את בתו כדי שישאר קיום לעולם, ולהיבעל לגוי כדי להציל את כלל ישראל) והחתם סופר כותב על זה שצריך רוח הקודש בשביל להחליט על כזה דבר.

אז יש הבדל בין אנשים, לא כולם יודעים אותו דבר בתורה.

בכל מקרה כל אחד יכול ללמוד את התורה ולנסות לומר מה שיוצא לו.

אתה אומר הלכה מול מוסרמופים

אבל יש בתורה עוד דברים חוץ מהלכה יבישה!

השאלה על איזה מוסר אתה מדבר. אני טוען שצריך לחפש את המוסר שהרקב"ה טבע בנו בלי השפעה מהגויים, ולפש את המוסר בדברי התורה.

אתה טוען שעפ"י התורה המוסר הוא שאונס משלם קנס ומתחתן? בוא לא ניכנס לעצם הויכוח אם זה בעצם ה"מוסר" של התורה,

אבל אם זה היה פעם נכון, מה גרם לזה להשתנות? מה גרם לך באופן אישי לחשוב אחרת ממשה רבינו שלדעתך חשב שזה מוסרי?

האם זה לא השפעה של הגויים?

אני מסכים איתך שיש מוסר אבסולוטי מעבר להלכה, אני אפילו יכול להרחקי לכת ולומר שיש מקרים שזה ידחה את ההלכה, כי לא מסתבר שהתורה התכוונה לעבור על המוסר. אבל צריך מוסר תורני, של הקב"ה, ולא מוסר של גויים שמחליטים לפי התאוות שלהם

יפה..הרועה

אז הגענו למצב שבו אנחנו מסכימים שההלכה היא לא האמת האבסולוטית ושצריך מוסר.

מאיפה המוסר מגיע? מה זה מוסר תורני? 

בשביל לדעת מה זה צריך ללמוד תורה!מופים

זה לא פשוט?

אני רק טוען שאסור ללמוד מהגויים! הם ודאי לא מדד מה המוסר הנכון.

יפת אלהים ליפתהרועה

פדופיליה לא נאסרה במסגרת היהדות, זאת השפעה זרה..

נו, אז לדעתי אין בה פסול!מופים

יפה! הגעת לנקודת ויכוח בינינו.

יפת אלוקים ליפת מדבר כעל יופי לשוני, לא על ערכים.

שיהיה לך בהצלחההרועה
אם אתה תומך בפדופיליה אין לי על מה לדון איתך.
אני אתן לך עוד דוגמא.מופים

העבדות למשל היא היום ממש פשע נגד האנושות, בזמן שלאבות הקדושים היו עבדים, ויש איסור בתורה לשחרר עבד כנעני 

(הזכרתי את זה איפה שהוא בימים האחרונים)

מישהו חושב שהוא יכול לומר לאברהם אבינו - "אתה לא מוסרי! למה לא שיחררת את עבדיך?"

אז זה מוסכם שאז זה היה מוסרי, אז מה השתנה מאז? זה שהגויים החליטו שזה לא מוסרי שינה משהו בפנימיות הדברים?

ספציפית בעבדות אני תומך בצורה מסוימתהרועה
אבל אנחנו באמת עם סולם ערכים שונה במהות שזה דיון מיותר.

בהצלחה לך, שבת שלום
רציתי לכתוב משהו, לוחשוב, שבת שלום.יונתן 1
פדופיליה כן נאסרהחרדי מקורי
רק בהגדרה שונה ובגילאים שונים (12) ע"י ערך מפתה בגמ', פיתוי קטנה כאונס זה פדופיליה בהגדרה שונה ( לדוג' נישואין אם קטנה מותרים אבל בעילת מצווה נדחית עד שתגדיל)
עם ההגדרה שלך אני מסכים!מופים

הנושא שלי הוא ערכים של התורה מול ערכי המערב.

אתה דן על דברי התורה, ואתה צודק. אבל ברור שבעיניים מערביות גם בהגבלות שלך זה נקרא פדופיליהץ

מה העונש בהלכה על זה?הרועה
קשה ללמוד מהעונש בהלכה על רמת חומרהמופים

מה העונש למי שנותן מכות?

הוא סך הכל צריך לתת כסף.

עפ"י תורה (לדעתי) אין הבדל בין תקיפה מינית לסתם תקיפה, בשניהם משלם נזק צער ריפוי שבת ובושת, וצריך לבקש מחילה.

אני מניח שמי שתוקף אנשים בצורה סדרתית בי"ד יחמיר איתו.

אני לא בטוח שהוא נותן כסף תמידהרועה

אם היא אמתו? אם היא קטנה משלוש?

אתה טוען שאין קשר בין חומרת העונש לחומרת העברה? זה גם מה שאני טוען.. אבל במקרה הזה די ברור שפדופילה (גם אם נניח בת שלוש עשרה ובן ארבעים) היא מזעזעת ומותרת הלכתית.

מזעזעת אותך!מופים

על זה גופא אני דן, אתה מרגיש כך.

ואם היא אמתו או קטנה משלוש יהיה מותר לו להכאיב לה?

עיקר העונש הכספי על אונס הוא לא הקנס, שהוא "דמי הנאת שכיבה", אלא הצער והבושת, ובזה אין הבדל בגיל ובמעמד.

כתבת יפה, חוץ משורה 11פייגליניזית

שם התחילה הבעיה. אני לא חושבת שזו שאלה ככ גדולה מהם. כלומר, יש תרבות יהודית, התרבות לא הומצאת במערב, ולא הנצרות הייתה הראשונה לה.

אמשיך לכתוב במוצ"ש, חייבת לזוז.

אםרועישםטוב

אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?

לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
במובן סמלי מסורתי
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד

הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה

לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
גוי פוגם פגימה קטנה בפסל כדי לבטא שהוא לא מאמין בע"ז הזאת, אז הוא כבר יצא מכדי ע"ז ומותר בהנאה ליהודי.

חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?

שאלה מעניינתנקדימון

תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.

כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.

צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור

אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:

הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון

זו אמירה מאוד מוזרה.

לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.

השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
השאלה אם סתם פסל שנמצא מה חזקתו.

אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה

הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ב' בשבט תשפ"ו 18:14

שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים

(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)

השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
המחקר. והשאלה איך נקבעת חזקה.

אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?

למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת

את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אם אתה רוצה להוסיף משהו לדיון, תביא תשובות
אולי בבית שנינקדימון
אבל ממצאים בבית ראשון בוודאי יהיו עבודה זרה גמורה.

אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין

בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר

התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.

או האריות בכסא שלמה.

גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות

הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אוראחרונה

(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)

וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍

יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניoo

מחבבת שגרה

היא לא חייבת להיות משעממת

בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה

שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי

לא שזכרתי את זה

אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום 

מרגשזיויקאחרונה
מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח
סקר שמעניין אותי על תורה ועל דתמרגול

כותבת בלשון נקבה, מיועד לכולם כמובן.

1. האם את מרגישה שהחברה החרדית מייצגת את היהדות כפי שאת מאמינה בה?

2. האם את מרגישה שיש סתירה בין היהדות לבין הדרך של החברה החרדית?

3. האם את לוקחת דעות של פוסקים חרדיים בחשבון? האם אותם הפוסקים לוקחים דעות של הרבנים שלך בחשבון?

ואגיד גם למה אני שואלת.

פתאום הגעתי למסקנה שמדייקת את הקושי שלי עם החברה החרדית.

זה שהם (כחברה) לא מתגייסים, נגד גיוס וכו- מובן בעיניי הקושי.

הקושי שלי הוא עם האמירה שהם "מחזיקים את עולם התורה", או שומרים על היהדות וכו. וגם שצריך לתת להם חופש דת…

כשהאמת עבורי היא, שהחברה החרדית לא מייצגת את היהדות כפי שאני ורבנים ורבניות שאני מעריכה תופסים אותה.

ואף לעתים נוגד.

ואפשר כמובן להגיד שהכל טוב כל עוד גם לי וגם לחרדים יש חופש דת. אבל החברה החרדית לעתים לא מאפשרת את חופש הדת שלי.

ובטח שלא נושאת את לפיד היהדות.

אז האמירה שאולי אנחנו כחברה צריכים "להחזיק" אותם כי הם תורמים לעולם הרוחני והיהודי במדינה, לא רלוונטית עבורי, כי הם מקדמים גישות נוגדות יהדות.

הם מייצגים את עצמם. ויש עוד אנשים שמזדהים איתם. אבל הם לא "היהדות", ולעתים אף להפך 

אולינחלת

אתה מבין בנצרות, באלילות, אבל ביהדות, כפי שמתבטאת למשל באורח החיים והתפישה החרדית, ולא רק, משהו מאוד מעוות,  ידידי.....רחמנות. באמת.

חבל.

לא רוצה להתעסק עם זה יותר. זה הביא לכל כך הרבה דברים לא נכונים, ומכוערים (!), שחבל שהתחלנו עם זה.

חודש טוב לכולם! 

הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
וואו, מחזק כלכךךך, תודה רבה ששלחת🙏תמימלה..?
🤗הרמוניהאחרונה
POVבין הבור למים
חיכיתי שש שנים להגיע לגיל עשרים ולהיות מורשית בפורום אבל משרשרת בדיליי של שנתיים
תוסיפי לווידוי ביו"כפצל🤫
מזעזעזיויק
ברוכה הבאהארץ השוקולדאחרונה
שהכתיבה שלך תמיד תהיה טובה עבורך ועבור הקוראים

אולי יעניין אותך