אבל בבקשה אל תנסי להיכנס יותר מדי לפרטים, כי כנראה שזה לא יתן לך כלום. וכמו שכתבתי בשירשור הקודם, הכי טוב זה לדבר עם מי שאת נפגשת איתו, שיספר באופן פרטני על הישיבה שלו (בלי ללכלך על ישיבות אחרות).
כי גם אם הדיון יהיה רציני, ולא יגלוש ללשון הרע, מי שלא חי בעולם הישיבות (ות'אמת גם מי שכן חי) יהיה לו קשה להבין את הניואנסים.
מה שכן אפשר אולי קצת לדון בו, זה לאן הישיבה נוטה...
לדוגמא: תקוע, רמת-גן, רמת-השרון, צפת (של הרב שיינברג), "שיח יצחק" (באפרת) וכו' - נטייה לחסידות
ישיבת מרכז הרב, הר-המור, חומות ירושלים (נאות-דוד), בית-אל, אלון-מורה, הר-ברכה, מצפה רמון, ניר-קריית ארבע, שבי חברון, ת"א (של הרב גנץ), מעלות, אילת וכו' - הולכות לאורו של הרב קוק (אני יודע שאת חלק מכם זה קצת ירגיז, אבל אני כותב את כולם ברשימה אחת).
ישיבת הגוש (באלון שבות) וירוחם... - דרכו של הרב סולובייצ'יק
במעלה אדומים יש יחסית דגש על הרמב"ם.
יש ישיבות שיש בהן יותר פתיחות מחשבתית (כמו לימוד תנ"ך בגובה העיניים וכד') - הגוש, עתניאל, מעלה גלבוע...
בכל הישיבות כמובן לומדים את אותו ש"ס גמרא, אבל הרבה פעמים ההסתכלות הלימודית קצת שונה, אבל גם כמעט תמיד קורה שבאותה ישיבה יש רמי"ם שלומדים את הגמרא באופן מעט שונה ושמים את הדגשים שלהם בדברים שונים (לדוגמא: יכול להיות רב אחד שיותר ישים את הדגש על הדיוק במילים, ורב אחר שישים יותר את הדגש על סברה - לנסות להבין מה עמד מאחורי דברי התנא, מה הייתה הסיבה שבגללה הוא נקט בעמדתו.).
יש ישיבות שיותר נוטות ללימוד הלכתי, שזה בד"כ אומר שהחשיבה יותר פשטנית. ויש ישיבות שיותר נוטות ללימוד עיוני, שזה בד"כ מעיד על חשיבה יותר מעמיקה. אבל ממש ממש כדאי להיזהר מלהכליל.
יש ישיבות שיש להן הרבה שיעורים באמונה, ויש ישיבות שכמעט ולא נוגעות בזה.
מה שכתבתי ברשימה לעיל זה רק הדגש של הישיבה, מה שזה אומר שבישיבות גם הרבה פעמים לומדים מתורתם של הישיבות האחרות. למשל, ברוב (כמעט מוחלט) של הישיבות הציוניות לומדים את תורתו של הרב קוק. ויש גם ישיבות בדרכו של הרב קוק שלומדים בהם חסידות והרב סולובייצ'יק.
יש ישיבות שמשלבות אמריקאים - שעלבים, הכותל, הגוש, כרם ביבנה...
יש ישיבות שאצלם רכישת תואר אקדמי זה כמעט חלק מהמסלול הישיבתי והן גם נותנות כלים תורניים שמלווים את התלמידים בזמן לימודי התואר, כמו ישיבת הר-ברכה וישיבת חיפה.
רשימה של ישיבות הסדר - http://hesder.org.il/yeshivot/list
מתוכם, אלון-מורה, אילת ומצפה רמון - מוגדרות כישיבות גבוהה-הסדר (היינו שיש אפשרות בישיבה להיכנס למסלול הסדר, אבל הישיבה לא רושמת באופן אוטומטי את תלמידיה למסלול ההסדר, אלא כל תלמיד שרוצה להתגייס במסלול זה, פונה לישיבה והיא מאפשרת לו)
ויש ישיבות של הסדר-משולב שעושים בהם 3 שנים אבל מחולקות - מעלה גלבוע וישיבת מודיעין.
כמובן שבכל הישיבות לומדים כל היום תורה, אבל בד"כ בישיבות ההסדר יש יותר דגש חברתי, ובישיבות הגבוהות יש יותר דגש לימודי, הגבוהות-הסדר מנסות לאחוז את החבל משני קצותיו. אבל כמובן שזה משתנה מישיבה לישיבה, כלומר יכול להיות ישיבת הסדר שהרמה הלימודית אצלה תהיה יותר טובה מישיבה גבוהה, אך בד"כ זה לא כך.
השתדלתי לא לתת סטיגמות, אבל בכ"מ צריך ממש ממש להיזהר לא לפסול בחור על עצם שהוא למד בישיבה מסויימת, אבל מה שכן אם מציעים לך בחור מישיבה מסויימת (שלא מתאימה לך) אז אפשר ואולי אפילו כדאי לבדוק אם אותו בחור עונה לסטיגמה של הישיבה. כי בכל ישיבה יש אחוז ניכר של תלמידים שהגיעו לישיבה מסיבות שונות (לדוגמא הוא רצה ישיבה שיש בה שילוב של הסדר-גבוהה, אבל מה לעשות שכולן הולכות בדרכו של הרב קוק, אבל הוא בחור שנוטה מאד לדרכו של הרב סולובייצ'יק).
בקשר למה שכתבו בשרשור הקודם, לפני כ-15 שנה לצערינו, נהייה פיצול בתוך הישיבות שהולכות לאורו של הרב קוק זצ"ל, כיום הרבה מהתלמידים של אותן ישיבות לא מבינים בעצמם את שורשי הפיצול, ונתפסים רק לביטויים חיצוניים. אבל ב"ה בתקופה האחרונה חלה התקרבות משמעותית בין ראשי הישיבות שהתפצלו בעבר וכיום הם אפילו משתתפים בפורומים משותפים.
אני יודע שלא סגרתי הרבה פינות וגם לא דייקתי בהרבה דברים, אז מן הסתם חברי הפורום יתקנו אותי.
מקווה שהועלתי יותר מאשר הזקתי, עניתי לך למרות שאני חושב שזה לא המקום, כדי לצמצם נזקים, וכדי שלא יקרה משהו כדוגמת השירשור הקודם.
בהצלחה!!!