שמעתי שהרב שרלו התיר בנ"ע מעורב.
מישהו יודע איך, ומה הסיבה?
שמעתי שהרב שרלו התיר בנ"ע מעורב.
מישהו יודע איך, ומה הסיבה?
בעקבות סערת הפזמונסניף בגבעת-שמואל שפורסמה ב-ynet, מפרסם הרב יובל שרלו שוב את פסיקתו התקדימית והשנויה במחלוקת, בה הוא קובע: החינוך לחיים בחברה מעורבת וצנועה הוא הנכון לכתחילה
פורסם:
13.07.08, 09:40
סערת הפזמונסניף נמשכת: כמעט שבוע חלף מאז בחר סניף בני עקיבא בגבעת שמואל לקיים את האירוע המוזיקלי המסורתי בהפרדה מלאה, והפולמוס ההלכתי בעיצומו. בעקבות הפרסום ב-ynet ותגובת הרבנים בעניין, מציג ראש ישיבת ההסדר בפתח תקווה הרב יובל שרלו בשנית את פסיקתו התקדימית והשנויה במחלוקת, לפיה החיים בחברה מעורבת והחינוך לקראתם נכונים "לכתחילה".
במסמך עקרונות שניסח בעבר לבקשת מדריכים באחד מסניפי התנועה, ושפורסם בסוף השבוע באתר ישיבת ההסדר בפתח תקווה, קובע הרב: "החברה הצנועה המעורבת היא הדרך הראויה לחיות בה במציאות ימינו, בה אין מתחתנים בגיל העשרה. אין בני עקיבא צריכה לשאוף להפרדה מוחלטת של התנועה, והיא צריכה להתרכז בהפיכתה לצנועה במובן האמיתי של המילה".
הרב שרלו מדגיש כי פסקי הרמב"ם והשולחן ערוך המחייבים ריחוק מנשים ומאיסורי עריות חייבים להיות נר לרגליה של תנועת נוער דתית, אך אין הם מחייבים תנועה נפרדת. הוא לומד גזירה שווה מדיני לשון הרע, ומסביר כי אף שמדובר באיסור חמור ולמרות קביעת חז"ל לפיה לא תיתכן שיחה בלי אבק לשון הרע – אין כל איסור בקיום חיי חֵבְרַה. "הלכות אינן באות לבטל את דרך הארץ הנורמאלית", כותב הרב, "העובדה כי כך עושים אינה המקור והסיבה לפסיקה חס ושלום כי אם סימן שזאת נורמליות החיים מלכתחילה, ועל כן הלכות אלה מחייבות את לקיחת החברה הנורמאלית ועיצובה לאור גדרי ההלכה".
בהמשך מונה הרב שרלו כמה סיבות לכך שהפרדת התנועה אינה נכונה. "לא ניתן לקיים חברה נפרדת כאשר גיל הנישואין הולך ועולה", נכתב במסמך, "חברת המבוגרים היא מעורבת, ועל חברת הילדים להכין עצמה לחיים אלה". עוד טוען הרב כי "לא הוכח שבחברה נפרדת יש פחות בעיות על רקע מיני, או שהחילון בה קטן יותר... בסך הכל, החברה הדתית לאומית יכולה להתגאות שבה לאור המציאות הסובבת בעולמנו. זה הושג בדרך הקיימת וכלל אינו מובטח בהפרדה". בנוסף הוא מזהיר כי מהלך כזה ירחיק ממנה חניכים רבים. "למעשה, הבנים והבנות ימשיכו להיפגש, אך לא בבני עקיבא כי אם במקומות אחרים, ומה הועילו חכמים בקלקולם?".
ראש ישיבת פתח תקווה מביע חוסר נוחות מהעיסוק המוגבר בנושא וקורא לחבריו הרבנים ולראשי בני עקיבא לחדול מכך. "לא ניתן לקיים תנועת נוער כאשר המסר המרכזי העולה בה הוא שהיא בדיעבד", הוא כותב, "מכל עבר משודר מסר תורני כי בעצם על בני עקיבא לפעול לחיסולה של המציאות בה היא פועלת כיום. הדבר מביא נזק רוחני עצום, וחיים מתמידים בהכרה שמדובר בחטא". עוד טוען הרב כי גישה זו גורמת לכך ש"בני עקיבא אינה ממקדת את פעולותיה העיקריות בניסיון המתמיד להיות צנועים יותר במסגרת הנתונה, ועל ידי כך הצניעות מופקרת".
לדבריו, "המציאות של היום אינה טובה דיה, אך לא עוסקים בתיקונה כי אם בויכוח העקר על ההפרדה, וכך אינם מקדמים דבר".
הרב שרלו מסמן ארבעה יעדים להתקדמות בתחום הצניעות במסגרת המעורבת: הוצאתו מהלקסיקון של המונח "שומר נגיעה", שלטענתו מגדיר כ"מיוחד" את זה שנצמד להלכה ונותן לגיטימציה למי שאינו, שמירה קפדנית על דיני ייחוד, הקפדה על צניעות בלבוש החניכים ובהליכותיהם, ו"התקדמות מתמדת בכובד ראש שבין המינים".
[מתוך YNET]
שלא תבינו לא נכון!
הוא לא מתיר תנועה מעורבת סתם, אלא הוא אומר שמותר מעורב, אבל עם כולם יהיו דוסים,
וזה לא מציאותי!!!
"לצנועה במובן האמיתי של המילה"- ההפרדה לא תביא את הצניעות, אלא הרצון של התנועה הוא זה שיביא, גם אם זה יהיה מעורב.
"אך לא עוסקים בתיקונה"- אנחנו צריכים לתקן, ולא רק להגיד "הרב שרלו מתיר מעורב"!
"התקדמות מתמדת בכובד ראש שבין המינים"- כנ"ל. המטרה היא להקפיד על ההלכה, גם אם אנחנו מעורבים.
מישהו יכול להעיד על הסניף שלו\ על עצמו, שאין קלות ראש והסתכלות ליופי בישב"צ\ פעולה\ סתם...????
אין חכמה לקחת רק חלקית את הדברים שהרב אומר....
יש עוד מלאן סיבותתת
תשאלו את השאלה הזאת בתח"ב...
שקיימת בהפרדה לדוג'
למטבע יש שני צדדים..
והעביר שיחה, וחבר שלי שאל אותו אם מותר חברה מעורבת בבנ"ע, והוא אמר שבצניעות, אז אין בעיה שזה יהיה מלכתחילה.
[לא פוסל, מכבד.. לא מסכים]
בצניעות!!!
והצניעות הזאת לעיתים מתפספסת,אז כמו שחז"ל נהגו ננהג גם אנחנו
ננסה לעשות גדר לקושי הזה.
והגדר הוא במקום הנכון והראוי,לא עם שכרנו והפסדנו,צריך להפריד.בענווה!
אתם אומרים שבחברה מעורבת- לא יכולה להיות צניעות, אבל בחברה נפרדת- היא בטוח תהיה.
אם אתם שואלים אותי- במקום שיש צניעות, זה לא משנה מעורב או נפרד (או שזה משנה, אבל לא ממש משמעותי) ובמקום שבנים ובנות ביחד כל הזמן- זה לא משנה אם יהיה סניף נפרד!! אני יודעת את זה, יש לי חברות בערים, שהסניפים שלהם נפרדים, אבל תמיד אחרי הפעילות בבנ"ע הבנים ובנות נפגשים, מדברים, נוגעים אחד בשני וכו'.. לעומת זאת, בסניף שלנו שהוא מעורב- אין שום דבר כזה, הרוב שומרים נגיעה ולא עושים דאווינים.
זאת אומרת- אפשר להיות בחברה מעורבת שהיא גם צנועה. זה קשה, ולכן עדיף להפריד- אבל זה עדיין אפשרי..
תלוי איפה, אבל בד"כ זה באמת קשה. אבל מה שאמרו פה- זה שבלתי אפשרי שתהיה צניעות בסניף מעורב!
בינתיים ב"ה הבנתי שצריך להפריד ת'סניפים, ושאין שום הצדקה להשאיר אותם מעורבים.
היום חברה שלי, שעדיין חושבת שאין סיבה להפריד, הראתה לי בדיוק את המאמר הזה. נזכרתי שהוא היה פעם בפורום הזה, ורציתי לראות מה התגובות שלכם, אבל רובכם פשוט לא הסכמתם- בלי לפרט..
אני אשמח אם תעזרו לי!
בנטיעות וכזה נראה לי שכן
במחנה יש משהו נפרד
יש למישו אולי?
לאיזה גיל, איזה חלק שקשור לתפילה?
חלק ממערך בת מצוה
באמת להעביר להם את ההרגשה שתפילה זה לא עול, זה לא עוד משימה מעיקה שצריך לסמן עליה וי..
להלן מערך שיעור של חצי שעה בנושא תפילה, המיועד לנוער דתי בכיתה ו' ומחולק לשלושה חלקים של 10 דקות כל אחד. המערך מותאם לגיל ולרקע הדתי של התלמידים, תוך שימוש בשפה פשוטה ופעילויות קצרות וממוקדות:
חלק ראשון: פתיחה והיכרות עם הנושא (10 דקות)
מטרה: לעורר עניין ולחבר את התלמידים לנושא התפילה.
דקה 1-2: שאלה פותחת
שאל את התלמידים: "מה אתם מרגישים כשאתם מתפללים? משהו מיוחד או אולי משהו שקשה לכם בזה?"
תן ל-2-3 תלמידים לשתף בקצרה (30 שניות לכל אחד).
דקה 3-5: סיפור קצר
ספר סיפור קצר על חנה מהתנ"ך (שמואל א', פרק א'): "חנה התפללה בלב שלם לבקש בן, והתפילה שלה הייתה כל כך חזקה שהיא ממש דיברה עם ה' כמו עם חבר."
שאל: "מה אתם חושבים שהפך את התפילה שלה למיוחדת?"
דקה 6-10: דיון קצר
שאל: "למה לדעתכם חשוב להתפלל? מה זה נותן לנו?"
עודד תשובות כמו: קשר עם ה', שקט בלב, תחושת תמיכה.
חלק שני: הבנת התפילה דרך פעילות (10 דקות)
מטרה: להמחיש את המשמעות של התפילה בצורה חווייתית.
דקה 1-2: הסבר קצר
אמור בצורה פשוטה: "תפילה היא כמו שיחה עם ה'. לפעמים אנחנו מבקשים, לפעמים מודים, ולפעמים סתם רוצים להרגיש קרובים."
דקה 3-8: פעילות קבוצתית
חלק את הכיתה ל-3 קבוצות קטנות.
תן לכל קבוצה משימה:
קבוצה 1: כתבו 3 דברים שהייתם מבקשים בתפילה.
קבוצה 2: כתבו 3 דברים שהייתם מודים עליהם.
קבוצה 3: כתבו 3 דברים שמרגישים לכם קרובים ללב בתפילה (למשל: שיר, מילה או רגע).
כל קבוצה מקבלת דף ועט, ויש להם 5 דקות לעבוד יחד.
דקה 9-10: שיתוף מהיר
נציג מכל קבוצה משתף בקצרה (30 שניות לקבוצה).
חלק שלישי: סיכום וחיבור אישי (10 דקות)
מטרה: לעזור לתלמידים לקחת את הנושא איתם ליום-יום.
דקה 1-3: דבר תורה קצר
אמור: "בתפילה אנחנו לא רק מדברים, אלא גם מקשיבים. כמו שכתוב בתהילים 'קרבת אלוקים לי טוב' – כשאנחנו מתפללים, אנחנו מתקרבים לה'."
דקה 4-7: פעילות אישית
תן לכל תלמיד דף קטן וכתוב עליו: "כתבו משפט אחד שהייתם רוצים להגיד לה' בתפילה שלכם היום."
תן להם 2-3 דקות לכתוב בשקט.
דקה 8-10: סיום מעודד
אמור: "כל תפילה חשובה, גם אם היא קצרה או פשוטה. נסו השבוע להתפלל משהו קטן מהלב שלכם."
סיים בשאלה: "מי רוצה לשתף את המשפט שלו?" (רשות, לא חובה).
הערות למנחה:
שמור על אווירה קלילה ומכבדת.
התאם את הקצב לפי התגובות של התלמידים – אם חלק אחד מתארך, קצר את הבא.
הבא דף ועטים לפעילויות.
אם זה בשבת קודש תעביר בעל פה.
בהצלחה!
אני ממש מסכימה איתך..
אחי אהוביה
אחי אהוביהאחרונהחברה שלי מחפשת וכדאי גם סניף שהוא נורמלי ולא עכשיו ממש חילוני (סניף מעורב זה ממש אחלה)
טוב נושא קשוח אז ככה..
בתחילת ההדרכה היה לי ולמדשית שלי(נקרא לה א )בעיה עם עוד מדשית שלנו(נקרא לה ב) (אנחנו רביעיה). היה קשוח ממש. מלא אנשים התערבו בזה (הקומונרית, מהנוער ובכללי כל הצוות וכו)אומרת דוגרי הרבה מזה זה אני ומדשית א הגזמנו וחיפשנו אותה מלא ממש וכל דבר שעשתה הערנו לה ודווקא מדשית ב היתה בהקשבה וכיבדה ממש וממש השתדלה לשנות(מה שאני משה לב בדיעבד עכישו אז סתם הייתי חמה עליה ברמות לאיודעת להסביר למה).
אחרי התערבות ודיבור הבעיה נפתרה(לפחות ככה אני ראיתי אתזה.) ביקשתי סליחה ושמנו את הדברים מאחורה.
עכשיו שמתי לב שמדשית א כל הזמן מעירה/ מחפשת את מדשית ב כאילו על סתם דברים היא איחרה טיפה כי אבא שלה במילואים ועזרה קצת בבית והיא עשתה פרצוף ואמרה לי אחכ שזה לא ניראה לה ובכללי על כל דבר היא מעירה מעקמת אף וכו.
עכשיו יש לי התלבטות אם להעיר לה ולהגיד לה כאילו היה מריבה את צודקת אבל שמנו תדברים מאחורינו תני לה קצת להוכיח את עצמה לא כל הזמן להסתכל בזכוכית מגדלת על מה שהיא עושה. או להתעלם ולראות מה יקרה ואולי להגיד לקומונרית
קיצור מקווה שיצא מובן מה אומרים?
מצרף סרט קצר שעשינו, מסוקרן לשמוע תגובות ומחשבות שלכם עליו
במשפט - יוני המדריך, חותך את הקשר עם סיגל מבני עקיבא, בשם התחזקותו הרוחנית, אך מגלה שההתמודדות רק מתחילה.
מה עושים בחודש ארגון? לגבי צביעת קירות
רעיונות לקטעים/משפטים לקלסר הדרכה?
וכמובן רעיונות למה להכניס לבפנים (חוץ מהכנת פעולה, רעיונות לערבים וכו)
ואשמח גם לקטעים ולמה להכניס לקלסר של נחשון (קטעים על עשיה וכו)
תודה רבה!