קודם על שאלתך לבנים ואז ארחיב עוד קצת מעצמי:
איך אפשר? אני תמיד בגישה שהתרופה הטובה ביותר היא המנעות מהמחלה. הכלי הראשון במעלה הוא חינוך מגיל אפס שכולל את כ-ל הסביבה - הורים, חברים איתם הוא מתרועע מגיל קטן, המורים, במחנכים, איך המנהל בבית הספר מתייחס למורים שלו, איך ההורים מתייחסים אחד לשני, לילדים, לסביבה, לילדים כאשר נמצאים בסביבה. איך הילד יודע לפתור בעיות, האם לימדו אותו יישוב סיכסוכים בדיבור נעים וענייני, האם ללימדו אותו שליטה עצמית, ראייה חיובית על החיים.
כן, אני מדבר על עולם אידיאלי וברור לי שזה לא המציאות כיום - אבל אנחנו צריכים לשאוף למצב שכל מה שיעטוף אותנו בגיל הילדות והבחרות, יהיה דברים טובים, יהיה מציאות שאנחנו ממש נהיה חייבים לשאוף להיות כמוה. כשילד רואה זוגיות הורית תומכת ואוהבת, גם בן זוג כלפי זוגתו - הוריו, וגם כלפיהם, הילדים - זה מחזק אותו. כשהיד לומד בבית הספר שדברים פותרים בדרכי שלום - זה מחזק אותו. כשהוא רואה שגם המורה לא מרים את קולו יותר מהנדרש, שהוא רואה איפוק עצמי ג-ם אצל המבוגרים - הוא מתחזק. כשהוא רואה שניתן להצליח בחיים בלי מכות ובלי אלימות מילולית, כשחושפים אותו ל"גיבורי תרבות" חיוביים, מעצימים אצלו את הרצון להיות טוב.
זה בנוגע לחינוך. אם מגדלים ילד נכון הוא גדל להיות גם נער נכון, שידע לאן לא מידרדרים (שתייה/סמים/סיגריות - עוד מאפיין פעמים רבות של גברים אלימים. לא רק, אבל גם, ולא כל מעשן/שותה - הוא אלים...חלילה מלהוציא לעז).
מעבר לזה, אם כבר הגיע למצב הזה, כבר בפעם הראשונה שהוא מרים את קולו בצורה לא פרופרציונלית, אשתו צריכה להיזהר ולבקש ממנו לדבר איתה שיחה בנעימות ובמתינות, ובמקרה הצורך ללכת לייעוץ זוגי (לא בטוח שעל כל אלימות חייבים ישר לפרק את החבילה. כל אדם יכול להשתקם ואם הוא יידע שיש לו בשביל מה - אישה, ילדים וכו' - זה יעודד אותו). אני אופטימי מטבעי ואני מאמין שאין באמת אדם שבטבעו הוא רע ורגזן ומכה ואלים כי זה מה שהוא - זה נטיות שנוצרות עם השפעת החברה, עם מסרים שנקלטים, עם חוסר יכולת לתקשר נכון - ואת כל זה ניתן לתקן. אדם טוב משורש נשמתו,, אדם רוצה לעשות טוב, ובמיוחד לאלו שיקרים לו. בהנחה שהוא לא התחתן איתך על מנת להרביץ לך - הוא אוהב אותך. תני לו צ'אנס. ברגע שהוא יראה שאת מאמינה בו ב-א-מ-ת, מכל הלב, ותומכת בו ללכת למסע של טיפול עצמי ושיקום - הוא ירגיש בטוח הרבה יותר בעצמו.מבחינת גבר זה כמעט פגיעה בגבריות, להגיד לו שהוא צריך טיפול - אבל ברגע שהוא ידע שיש אישה אוהבת ותומכת מאחוריו שמאמינה בו ורוצה שהוא יצליח, למען כל המשפחה - זה כבר ירכך וישקיט את החששות ואת העלבון שיכול להגיע מהמצב הזה. וכאן אני מדבר אפילו לפני השלבים הקשים ביותר של המכות הבלתי נפסקות. צריך לגדוע מצבים כאלו בעודם קטנים. במקרה שהגיע כבר המצב של "אישה מוכה" לא עלינו - יש עבודה גם לאישה לבחור לא להיכנס לתסמונת האישה המוכה, ולדעת לעמוד על שלה ולהתריע בבעלה שהוא פשוט חייב ב-ש-ב-י-ל-ם (זאת מילת המפתח. לא בשבילו. בשביל המשפחה, בשבילה, בשביל הילדים - ברגע שהוא יבין שזה לא רק בשבילו, זה כבר פחות פגיעה באגו הדפוק הזה שלעיתים יש לגברים. הוא יירגע כשהוא ידע שהוא עושה את זה בשביל כולם, הוא יגיד: " בשביל עצמי הייתי מסתדר לבד, אבל למען הילדים, למענך, אני אלך על זה, אני אלך לפסיכולוג/ליועץ וכו'...) ללכת לטיפול. אסור לאישה לשדר חוסר אמון בגבר ומצד שני אסור לה לשדר נכנעות. אם היא רוצה להציל את הנישואים שלה - היא צריכה לקחת את העניינים בידיים. כשבעלה ישוקם בעזרת ה', הוא יודה לה על כך למשך כל שארית חייהם המשותפים ויהפוך אותה לנסיכה של ממש, לנצח. רק, שתאזור אומץ בהתחלה. למענם.
והגבר - ובכן, העבודה הקשה ביותר בשבילו היא כאמור היציאה מעמגל הנורא הזה, ההבנה שיש דרך אחרת, שיש מציאות ורודה שרק מחכה שיקטוף אותה. האישה תעזור לו והוא יעזור לה וביחד הם יצליחו לחזור לאהבה הגדולה שבערה בליבות שניהם עת עמדו תחת החופה.
עכשיו לגבי מה שאני רוצה להוסיף מעצמי (כן כן, עד עכשיו זה היה רק תשובה לשאלה שלך, ונסי, אם שרדת עד כאןן
אם לא, לא נורא...) :
מציאות של נשים מוכות לצערנו קיימת ממש במדינה, וכנרא שגם בציבור הדתי, לא ברור לי באיזה כמות ובאילו אחוזים, אבל קיימת - זה ברור. זה ידוע לכולם. השאלה היא, האם מקרה הפוך, יכול למשל להתקיים בכלל? אני לא מדבר על גבר מוכה ברמה של מצב הופכי אחד לאחד ממצב של אישה מוכה - אלא יותר ל"גבר מדוכא רגשית" שאשתו היא אדם חזק ש"שולט" בבית ופחות או יותר מכתיבה לו מה לעשות ובכך עוד יותר מורידה את רוחו וגורמת לו להרגיש עוד פחות גבר מקודם וחוזר חלילה - כך שבעצם היא "מכה אותו רגשית". האם מצבים כאלו גם קיימים? האם מישהו בכלל מאבחן מצבים כאלו או ש"גברים יודעים להסתדר, הם בחיים לא יגיעו למצב כזה שהאישה שולטת בהם בצורה כזאת"? האם אתן, הנשים, מודעות למצב אפשרי כמו שאני תיארתי עכשיו ומבינות שגם מצב כזה הוא אבסורדי ואסור לאשר לו להתקיים? (גם אם באחוזים זה לא באותו סדר גודל של נשים מוכות..עדיין...).
עד כאן להיום. לילה טוב