מעניינא דיומאמופים

שבוע שעבר דנתי עם חברים על דיני יהרג ואל יעבור

כתוב בהלכה שיש הבדל גדול מאד אם מישהו מכריח אותי לעשות עבירה - מה המטרה שלו? מה הוא מנסה להרוויח

אם יש לו ריוח אישי, הוא רוצה שאני אעשה בשבילו משהו, וזה מתנגש עם איסור - זה הרבה פחות חמור, ותמיד חייבים לדחות את האיסור משום פיקוח נפש, (חוץ מע"ז גילוי עריות ושפיכות דמים)

אבל אם אין לו ריוח אישי, והמטרה שלו היא שאני אעשה איסור - כאן זה נעשה מאד חמור, שאם יש כאן עשרה מישראל, או שזה גזירה ציבורית (=שעת השמד) חייבים להיהרג ולא לעבור [בכל האיסורים דאורייתא, ויש אומרים אפילו במנהג ישראל שהוא רק מדרבנן]

וגם כשאין עשרה מישראל וזה לא גזירה ציבורית, אין חובה להיהרג, אבל אם רוצה להיהרג - מותר, כיון שיש כאן ניסיון להעביר על הדת.

עכשיו בוא נתאר מקרה שאדם אומר לי - תדליק את האור בשבת, ואם לא נהרוג אותך, וכוונתו שאני אעשה איסור, ואני מתנגד ולא מסכים לעשות איסור, אני לא חייב דוקא למות, עדיף לברוח...

אז אני בורח, והוא רודף אחרי, ובדרך אני עובר במסדרון חשוך, ואני רץ וכדי לא להיתקל בדברים אני רוצה להדליק את האור.

האם מותר לי להדליק עכשיו? 

לכאורה זה פיקוח נפש. יש כאן מישהו שרוצה להרוג אותי, ואני מנסה לברוח ממנו.

אבל אם כך, יכלתי להדליק את האור מלכתחילה, מה ההבדל בין האור הראשון לאור השני? שניהם אותו חילול שבת בדיוק!

ועכשיו נוסיף - לאחר שברחתי במסדרון, אני צריך לקחת רכב וליסוע כדי לברוח, האם יהיה מותר לי?

למה לא? פיקוח נפש! יוצא שחיללתי שבת פי מאה יותר! אם הייתי מדליק את האור, הוא היה עוזב אותי אחרי זה, ועכשיו אני מחלל שבת 100 פעמים בשביל להינצל ממנו

זה לא נראה מוזר?

יש מקום לומר שבאמת במקרה כזה כיון שאני בסכנה בגלל שאני מקיים כאן מצות קידוש ה'- פיקוח נפש לא ידחה שום עבירה

אבל במשנה ברורה (סי' שכ"ח ס"ק ל"א) כתב במפורש שגם במקרה כזה פיקוח נפש דוחה

ונראה ברור שאין כאן בעיה. כשאותו אדם ביקש ממני להדליק את האור - המטרה שלו היתה להעביר אותי איסור, ואז יש כאן חילו ה' אם אסכים לו, מה שאני עושה אח"כ זה לא כי הוא ביקש, אלא כדי להציל את עצמי, ואת זה הקב"ה התיר בשביל פיקו"נ.

ונראה לי שיש מקום לומר שבמקרה כזה אם לא היו עשרה מישראל וזה לא גזירה ציבורית, יהיה אסור לאדם להחמיר על עצמו ולהסכים וליהרג ולא לחלל שבת.

הרי מעיקר הדין מותר לו לחלל שבת, והוא רק רוצה לעשות מידת חסידות, אז שלא יעשה מידת חסידות אם לבסוף יצטרך לעשות הרבה יותר חילולי שבת

אשריך שאלו הענייני דיומא אצלך‎חרותיק
לי היתה פעם תהייה אחרת.

אם ח"ו נתפסת ע"י גוי
והוא מאיים עליך שאם לא תעבור על אחת ממצוות ייהרג ואל יעבור,
תיאלץ לעבור על אחת אחרת מהקבוצה הזו,
מה עושים?‏

לדוג' עבודה זרה ושפיכות דמים..‏‎ ‎
לא הבנתימופים

לא זה ולא זה!

תקפוץ לי. אני לא עושה את שניהם

ואני אסביר

שלושת העבירות החמורות שיהרג ואל יעבור בכל מצב, זה רק כשאדם עושה מעשה, אם האדם לא עושה שום דבר, אלא עושים עבירה על ידו, לא אומרים יהרג ואל יעבור

אז ממילא אין אפשרות להכריח אדם לעשות עבירה. הוא פשוט לא יעשה, וזהו!

‏..חרותיק
דווקא ישלי דוגמא לדרך שכן מכריחים בנאדם.
אבל לא משנה
קבלו ביטול.
נראה לי שמה שהתכוונתמופים

אין עליו יהרג ואל יעבור

אם לא עושים מעשה אז זה לא יהרג ואל יעבור

לומדים את זה מאסתר המלכה, שהיתה נשואה לגוי, ולא נהרגה על קידוש ה', כיון שלא עשתה מעשה

לא כ"כ פשוט.שום וחניכה

והדין משתנה בין גילוי עריות (באיש) שלפעמים חייב אף אם מכריחים אותו למעשה,

לבין ע"ז ושפיכות דמים. עי' בתוס' יומא (פא: ) ובתוס' סנהדרין (עד: ).

ועי' ברמב"םמופים

שלדעתו לא שייך כלל אונס באיש, והוא נחשב מזיד

אני יודע

וגם לדעת הרמב"ם יש חידוש של הרדב"ז שגם הוא יודה ששיך אונס באיש במקרה מיוחד שלא יעזור בו היסח הדעת

(אני מדבר בקודים, עיין שם)

אבל נראה לי שהיא, בתור אישה, חשבה יותר על אישה, ושם הדין פשוט ברמ"א שלא אומרים יהרג ואל יעבור

אבל גם באיש לדעת תוס', אם מציעים לאדם שתי ברירות - או לעבוד ע"ז בקום ועשה, או גילוי עריות בשב ואל תעשה (שלדעת תוס' אינו נחשב מעשה) ולא נותנים לו ברירה למות, נראה לי ששב ואל תעשה עדיף.

אין שום היתר לקום ולעבור עבירה

בכל אופן, לעצם החקירה של חרותשום וחניכה

יש אכן מדרג גם בג' העבירות עצמן, כמו שמוכח מכמה מקומות, ואכמ"ל.

ומן הסתם יש איזה מקרה שבו תהיה נפק"מ בשאלה הזאת.

אני דווקא דיברתי על גבר.חרותיק
כמו שאחד מכם אמר..

אבל את כל השאר לא הבנתי, יותר מדי קודי בייני"שים..

אל תטרחו להסביר. אני לא מצליחה אף פעם לעקוב בדיונים האלה..
ההבדל בין איש לאישהטוביה2
הוא שבעיקרון אצל איש תמיד יש מעשה אומנם יש על זה כמה קושיות מאשת איש וניראה שזה המקור לשיטת ר''ת שבעילת גוי איננה בעילה ממש (דעת יחיד)
בשלב מסויים אסתר הלכה מרצונהנקדש את שמך..

זהו שנא' "כאשר אבדתי אבדתי".

עד אז היא יכלה לחזור למרדכי כל פעם ("היתה טובלת.. יוצאת וטובלת."), אך כאשר הלכה מרצונה, כבר לא יכלה.

נכוןמופים

ואז היה היתר מיוחד להצלת כלל ישראל (תוס' כתובות ג, וזה לא שייך בכל מקרה של יהרג ואל יעבור, כיון שמדובר על חיים של יחיד

לא הבנתיכורש

אנסה לסדר לעצמי. תקן אותי אחרי זה:

בעצם אקדים: וחי בהם ולא שימות בהם. בבלי- שלוש עברות מתים ולא עוברים ירושלמי מוסיף גזל, לא נפסק.

שואלת הגמרא והא אסתר פרהסייא הייתה? ולמה לא מסרה נפשה.?

הגמרא מביאה שני תירוצים: אמר אביי: אסתר קרקע עולם היתה. רבא אמר: הנאת עצמן שאני. 

אני משער שהגמ' לא שואלת והא אסתר גילו עריות עשתה כיוון שזה רק למ"ד אחד, אבל ממ"נ יש כאן בעיות נוספות של בעילה לגוי.. וכן הבין ר"ת. ועוד הוסיף 'שזרמת סוסים זרמתם'.

אך התוס חולק על ר"ת ומקבל את הדרשה שמרדכי היה נשוי לאסתר וא"כ גילוי ערית?! ומתרץ שזה כאונס, ועוד אין חילול ה' כי "קרקע עולם' - [ולכאורה סברה שהומצאה לאסתר ולא שמענו עליה עד הנה] או "הנאת עצמן שני".

יש ר"ן [לא זוכר איפה] ששמפרש את המצב באופן כללי ואומר:  אם יש מצווה שבן כה וכה יכפו עליך לא לעשות אן עניין למסור את הנפש ותעשה [תלוי במצב, כאן אסתר בין כה הייתה נבעלת ולכן לא שייך שתמסור את נפשה אך אם יש מצב שבו לא בטוח שתעבור על האיסור יהרג ועל יעבור].

הריף והרמב"ם לא גרסו את ההסבר הראשון "קרקע עולם" כי אם רק "הנאת עצמן".ולדעתם מרדכי לא היה נשוי לאסתר שאילולי כן הוי גילוי עריות.

למסקנה, שלושת השיטות מדוע אסתר הייתה פטורה מחייוב על גילוי עריות:

1. לא נשאוה - רמב"ם

2. נכרי - ר"ת

3. אשה לא עושה מעשה - תוספות

לא מכיר את הגמ' והתוס' בכתובות אז עזור לי, איך אומרים לאדם חטא בשביל שיזכה חברך? רק בגלל שזה רבים?

לא בשביל רבים, אלא בשביל כלל ישראלמופים

זה חידוש גדול שנאמר כאן, שגם עבירות של יהרג ואל יעבור - אם לא מדובר על חיים של יהודי אחד אלא של כל כלל ישראל - יעבור ואל יהרג

וזה היה ההיתר של אסתר

וזה אגב היה גם ההיתר של יעל שנבעלה לסיסרא, שגם היא עשתה מעשה, והיא היתה נשואה

והגמרא קוראת לזה "עבירה לשמה", ותוס' מסבירים שהכוונה שבעצם זה היה צריך להיות אסור, וזה הותר רק לצורך הצלת כלל ישראל,

(כנראה זה נקרא עבירה לשמה, כי זה דבר שאין לו מקור בתורה, וזה סברא של מרדכי ברוה"ק שאפשר להתיר איסור דאורייתא לצורך גדול כל כך, וכמו שעל בנות לוט נאמר גם כן שהן עשו עבירה לשמה, שגם הן חשבו שסוף העולם הגיע, ורק כך יכול להימשך העולם)

^^^^נקדש את שמך..

הרב קוק זצ"ל משיב בעניין זה בספר שו"ת "משפט כהן" הלכות מלכים:

"מיהו הדבר מצד עצמו מסתבר, דאין לך הוראת שעה כ"כ נחוצה, ראויה להורות לעבור על דברי תורה, כמו הצלת כלל ישראל. (גם לעבור עלי שפי"ד וג"ע – שם עמוד שח).

אבל החובה התדירית למסור נפש היחיד בשביל הכלל, הוא משום מגדר מילתא והוראת שעה. ואסתר משום הכי חשבה לכתחילה שהדבר רחוק שתציל, שהרי ודאי ימיתוה ותפסיד חיי שעה. וגם שהיתה חושבת שאולי במשך הזמן תהיה נקראת ותוכל להציל אז באופן יותר קרוב ובלא סכנה. ומרדכי הורה לה הוראת שעה, שבמקום הצלת כלל ישראל, אין לדחות כלל, ויפה שעה אחת קודם." 

ובהמשך:

"וממליץ אני על זה מה שכתוב בתנא דבי אליהו רבה פי"ד: אמר לי, רבי! שני דברים יש בעולם ואני אוהבם בלבבי אהבה גמורה, ואלו הן: תורה וישראל, אבל איני יודע איזה מהם קודם. אמרתי לו בני, דרכם של בני אדם אומרים, התורה קדמה, שנאמר (משלי ח. כב) ד' קנני ראשית דרכו. אבל אני אומר,ישראל קדמו, שנאמר (ירמי' ב, ג) קדש ישראל לד', ראשית תבואתו."

אין ירושלמי על גזלטוביה2
לפי מה שזכור לי בדקנו פעם באוצר החוכמה וזה רק בריתא שנמצאת רק אצל הרמבן לא מצאנו שום מקור אחר
דווקא ישכורש

עיין ע"ז ב,ב

וכן שבת יד, ד.

ופרוש בקרבן העדה שם. ואם בא לך להעמיק ולשמוע הסבר אחר ומעניין עיין ב'עלי תמר' שם

"....אמר רבי חנינה זאת אומרת שאין מתרפין משפיכות דמים.  דתנינן תמן יצא רובו אין נוגעין בו וכו' חיישינן שלא ימות ואין דוחין נפש מפני נפש לא סוף דבר שאמר לו הרוג את איש פלוני אלא אמר לו חמוס את איש פלוני. "

תודה רבהטוביה2
כשחיפשנו היה לנו את גריסת הרמב''ן ''ר''מ אומר אף על הגזל''
יש לי רק תהיה אחת...נקודה טובה
איך תספיק להדליק את האור כשאתה נכנס למסדרון החשוך?! לא נראה לי שמישהו יתחיל לחפש איפה המתג כדי לראות לאן הוא בורח ..

באמת אשריך שאלו הם ענייני יומך..
לכאורה פשוט שמותרשום וחניכה

עד שכמעט איני מבין איך אפשר להעלות אפשרות אחרת.

הרי החיוב של מסירת נפש אינו רק על גוף החפצא של העבירה באותו זמן שקיימת גזירת שמד,

אלא תלוי גם בסיטואציה (אא"כ גזירת השמד הייתה כוללת).

הגע עצמך, הרי שהכריחוהו לאכול נבלה על מנת להעבירו על דת, ונמלט מהם והתחבא

במקום מסתור, ואח"כ נחלה, ורפואותו היחידה היא אותה נבלה - האם נאמר שכאן לא 

ידחה פיקו"נ את אותו איסור? וא"כ מה לי אם נרדף ע"י אדם (כבציור שלך) או ע"י מחלתו.

א. עיין שם בשער הציוןמופים

שמעלה אפשרות אחרת

אני באתי להציג כאן את המצב האבסורדי שנוצר שבשביל להינצל מחילול שבת, הוא מחלל 100 פעמים שבת בשביל להינצל מחילול שבת

אבל גם אני מסכים שכך יוצא לדינא

השאלה היא במקרה שכתבתי בסוף שאין חיוב להיהרג מה יהיה הדין

גם שם יתכן מאוד לומרשום וחניכה

שיהיה רשאי להחמיר על עצמו ולהרוויח את המצווה, אע"פ שאח"כ יצטרך לעבור עליה

בע"כ, מ"מ יעשה אז את העבירה בהיתר גמור, ואין לי בכה"ג לדונו אלא באשר הוא 

שם.

וזכר לדבר, דעת הרז"ה הידועה בההיא דאין מפליגין שסובר שהטעם הוא משום שמתנה

לחלל את השבת. והנה מפורש שם בברייתא שכל האיסור הוא דווקא כשמפליג לדבר הרשות

אך לדבר מצווה מותר אף ג' ימים קודם השבת, ומכאן שאם עושה מצווה כלשהי, אע"פ שיצמח

ממנה אח"כ אונס לעבור עבירה או אפילו כמה עבירות, אין לחוש. 

אני שומעמופים

אבל שים לב שדבריך שייכים רק לאחר מעשה

אם באותו רגע עצמו שמציעים לו את העבירה הוא יכול להינצל ע"י איסור, בזה לא שייכת הסברא שלך

ויש מקום לומר שגם בזה יהיה מותר, כי יש כאן קידוש ה', ומבחינתו זה לא אופציה לחלל את שמו יתברך, אע"פ שהוא מותר מדינא.

איני מביןשום וחניכה

אדרבה, היא שייכת דווקא בשעה שמציעים לו, שאז, ע"י החלטתו להימנע, מקיים המצווה.

אני מתכויןמופים

שאתה בעצם אמרת - עכשיו אני מקיים את המצוה, ואח"כ אם אצטרך לחלל שבת - זה יהיה פיקוח נפש, ומותר לי להכניס את עצמי לאונס כשאני עושה מצוה

ואני אומר שזה שייך רק החילול שבת הוא אח"כ, אבל אם בשעת עשיית המצוה גופא אני צריך לחלל שבת, ודאי לא מתירים לעשות מצוות ובגלל זה לחלל שבת. רק אם עשית מצוה ונכנסת לתוך מצב של אונס, ועכשיו כשאתה כבר בתוך האונס אין לך ברירה, מותר לחלל שבת משום פיקו"נ

אז אם כאן במקרה הזה נניח שהוא רוצה לברוח ולחלל שבת הרבה פעמים בשעת הבריחה, באותו זמן שהוא עדיין יכול להדליק את האור ולהינצל, הוא עדיין לא "נכנס לאונס", הוא יכול עדין להדליק את האור ולא לחלל כל כך הרבה פעמים שבת

עדיין איני מביןשום וחניכה

גם במקרה של הרז"ה כמו כאן, יכול להימנע מקיום המצווה ומהכניסה ההכרחית לאונס.

גם שם יוכל לרדת מהספינה בכל עת שירצה.

באמצע המים?!מופים

אם הוא יכול לרדת באמת אין כאן שום אונס, וכשמגיע שבת הוא חייב לרדת

זכור לי שזה כתוב במפורש

אני מחפש

בשו"ע סי' רמ"ח ס"דמופים

לגבי ההולך במדבר, אם הגיע לעיר שאין בה סכנה, חייב להישאר בתוכה ואסור חהמשיך עם השיירה

לא מצאתי שם.שום וחניכה
בשו"ע שם מבוארמופים

שיכול לצאת מחוץ לתחום משום פיקו"נ, ואם הגיע לעיר מהלך את כולה, ומשמע שלא ימשיך עם השיירה לאחר שהגיע לעיר

וכן מפורש ברשב"ץ (ח"א סכ"א) שימעט ברכיבה בכל כוחו שלא הותר לו אלא הצורך לפיקו"נ

והדברים פשוטים, שאם יכול להישאר בעיר ולצאת מהספינה - אין כאן פיקו"נ ולא אונס.

למה שנתיר לו איסורים?

התרנו לו רק להיכנס למצב של אונס, אבל צריך שיהיה אונס. עכשיו הוא לא אנוס!

שם זה מדין אחרטוביה2
יש דין בשבת שאם נאנס לצאת מחוץ לתחום לתוך רה''י מרוחקת. מהלך את כולה ושירה במדבר ( במציאות אז כנראה שהכוונה לכול מקום שאינו מקןם ישוב)
שותיה דמר לא גמירנאשום וחניכה

אתה מדבר על שבת??

מלבד זאת שזה לא "מפורש" שם, אף לו יהיבנא לך מאי דבעית, אני הרי מדבר

על כך שיכול גם יכול לפרוש לפני כניסת השבת.

בן אני מדבר על שבתמופים

לא על לפני שבת

זה בדיוק מה שאני מנסה לומר, שכל ההיתר הוא להיכנס לאונס, ואז לאחר שאתה באונס ולא יכול לצאת ממנו, הותר פיקו"נ, אבל לא הותר להישאר באונס ולומר "אנוס אני" בזמן שיש לך איך לצאת מזה

וממילא במקרה שלנו כל הוורט שלך שייך רק בציור שציירתי, שלאחר שהוא סירב להקשיב לאותו גוי - הוצרך לחלל שבת,

אבל אם בעודו מסרב לגוי הוצרך לחלל שבת - לא שייך לומר "אני מכניס את עצמי לאונס, ולכן אני מחלל שבת"

הרי אתה עכשיו ברגע זה לא באונס. אתה יכול פשוט להקשיב לגוי, ולא תצטרך לחלל שבת כל כך הרבה

ממה שזכור לי..רוני60

ברגע שנכנסים לדיני "פיקוח נפש" (אני לא מדבר על שעת השמד)

לא מתחילים לחשב מה יותר חילול שבת ומה פחות... יוצאים לגמרי מהלכות חילול שבת!

אז אין דבר כזה, מחלל שבת 100 פעמים וכו', הוא בכלל בכלל לא מחלל שבת!!!

לדוגמא:

אם ילד הלך לטיול מחוץ לעירוב-שבת, ונפצע קשה.

עכשיו כשהרופא/חובש צריך להביא ציוד רפואי, כדי לטפל בו,

לא צריך (ואפילו אסור) לחשוב אם הוא צריך להעביר את הציוד הרפואי דרך מקום פטור וכד'.

(רציתי להביא דוגמאות שהיו לי כששירתתי בצבא קודשינו, אבל התאפקתי)

מה? האם לא חושבים מה דאוריתא ומה דרבנןריבוזום

וכו'? לפי הזכור לי יש כלל: הקל הקל תחילה.

לגבי שבת - תלוי במחלוקת האם הותרה או דחויה.שום וחניכה
??מופים
עבר עריכה על ידי מופים בתאריך ז' באדר ב תשע"ד 15:52

השו"ע פוסק שהותרה

והשו"ע פוסק שהקל הקל תחילה

הותרה נאמר רק שאפשר להתיר דברים שהם לצורך החולה גם אם אין בהם פיקו"נ

כלל לא מדוייקשום וחניכה

לא ברור שדעת מרן ששבת הותרה אצל פיקו"נ ויש הרבה אחרונים (והגרע"י מכללם)

שהסבירו בדעתו ששבת רק דחוייה.

וההיא דהקל הקל - כעין חילוקי, ראה בספר קרית מלך רב (דף י ע"ב).

אתה מתכוין למה שהוא כותב בדוחק?מופים

אני מודה ומתוודה

לא למדתי את הנושא הזה של שכ"ח בעיון כראוי, רק שו"ע - משנה ברורה - ילקוט יוסף

כך שיתכן ואתה צודק

אבל הרי בשו"ע שם סי' שכ"ח סט"ז מפורש לעשות בשינוי כשאין הדבר בהול, וכ"כ המ"ב סקל"ה

שניכם צודקיםמופים

כשהמצב בהול לא מחשבים

כשהמצב לא בהול יש כמה סעיפים בשולחן ערוך סי' שכ"ח איך לעשות הקל הקל תחילה

דיברתי על מצב בהול, כמו שתארת לעיל (כגון בריחה)רוני60
אה"נמופים

אבל אולי מלכתחילה כשהוא חושב בדעתו אם להיכנס לכל הסיפור הזה, יש לו זמן לחשוב ואינו בהול כלל

ריבוזום!מעיין טוהר

הצילו! מה את עושה כאן? את לא שמה לב שיש פה רק גברים

יש שאלה שתמיד הטרידה אותילשם שבו ואחלמה
נניח שאני רואה מישהו שרוצה לאכול חזיר, אז אני לוקח אקדח ומאיים עליו שאם הוא לא יאכל אז אהרוג אותו,
אז הוא אוכל בהנאה רבה ושלום נחל ישראל, לכאורה אף אחד לא חטא
אתה יוצא מתוך נקודת הנחהריבוזום

שמותר לך לשקר בשביל להציל אותו מעבירה חמורה יותר. מאין לך?

בעצם זו שאלה מעניינתריבוזום

אם אתה מתנה תנאי שאתה בטוח שלא יתקיים, האם זה נקרא שקר?

אם יש צורך - לכאורה אין איסור.שום וחניכה

ואין ביכולתי לבדוק כעת, אך לכאורה כן מוכח מריהטת הגמ' ברפ"ג דנדרים גבי נדרי זירוזין

שהדיון כלל לא נגע בשקר.

יש על זה תוס'מופים

מתי אומרים שעדיף לעשות עבירה חמורה כדי להציל את חבירו מעבירה קלה

ויש שני תירוצים בתוס'

או שזה תלוי אם החוטא אשם או לא

או שזה תלוי אם אני איכשהו גרמתי לעבירה

בסיפור הזה לא גרמתי לעבירה וזה אשמתו, כך שבאמת אין סיבה שיהיה מותר לי לעשות איזה שהוא איסור

אבל אני זוכר שיש גרי"ז שמי שעובר עבירה במקום פיקו"נ, והוא היה עובר גם בלי זה, והפיקו"נ לא מענין אותו - זה לא מועיל לו

השאלה לדעתי היאטוביה2
הרי לך אסור לעשות איסור (אפילו דרבנן) כדי שחברך לא יחטא (אפילו דאוריתא) ומי התיר לך להכריח אותו לעבור
מה פתאום? אתה החטאת אותו, אז העבירה עליךשוקולד לבן

נכון שהוא היה אוכל גם ככה, אבל בגלל האיום הוא עשה בסופו של דבר את העברה בגללך

לא מומלץ

אולי אפשר לענותריבוזום

שאם באמת האדם מאמין לאיום שלך ויפעל על פיו - יכולת לאיים עליו הפוך, ולמנוע ממנו לאכול. ויש חובה לאפרושי מאיסורא (?)

ואם הוא לא מאמין - אז הוא חטא באכילה.

לשםמופים

היום ממש במקרה ראיתי חזו"א (יו"ד סי' ק"ד סק"ב)

שכותב במפורש שמי שאונס את חבירו לעשות עבירה עובר על לפני עוור

מעניין, אבל למה זה "מכשול"? הרי הוא אנוס!לשם שבו ואחלמהאחרונה
לא בהכרחהרועה
לא יושב מול הספר אבל באיש על העדה (בתשובה לגבי גיוס בכפייה לצבא האמריקאי) יש דיוק לגבי דברים שקשורים לזה.
הכנסת עצמך לפיקוח נפש, ההבדל בין אונס כשיש אחר לאונס כשאין.
שווה עיון
אין לי איפה לחפשמופים

לא נמצא לא באוצר החכמה ולא בהיברו בוקס

יש לך את זה איכשהו?

יש אצל ההורים שליהרועה

אם אני אזכור אני אסרוק ואשלח, זה ממש שווה קריאה

מי אני לעומת מורנו הדגולטוביה2
אבל יש כמה הערות והארות על דיברי קודשו

קודם כל צריך לזכור את דעת הרמב''ם שאם אין חיוב מסירות נפש אז יש מצוות וחי בהם ויש איסור לההרג . הרמבם כותב ש''אם נהרג ולא עבר הרי זה מתחייב בנפשו'' הפשט הוא שאנו מתיחסים אליו כאל רוצח את עצמו שעובר על שפיכות דמים ( באווירת פורים ניתן לפצל''ש על האם מותר להורגו ( בלי בררה כמובן) מדין אפרושי מאיסורה)

לעניות דעתי נראה שלפי הראשונים שמותר למשסור את הנפש שם יהיה מותר מאחר שאחרי שהחליט למסור את הנפש וכעת רוצים להורגו הרי שבת דחויה אצל פקוח נפש ולכן יוצה שאינו עובר שום עברה
יש דיון דמה אבל שונה על חנוכה (אני יודע שזה מחג אחר) לגבי החשמונאים שהסתפקו לגבי מלחמה בשבת אבל שם השאלה היתה שמאחר וכול גזרת היוונים היא על שבת הרי כאשר אני נליחם אני בעצם עושה את רצונם ואז אסור לי להלחם

באשר לשאר השאלה לעניות דעתי נראה שבמקרה שמותר או
ושכחתי לצייןטוביה2
לפי חלק מהראשונים דעת רבא היא שגם בג' עברות להנאתם מותר
זה גם הפשט בגמרא שואלים 'והא אסתר פרהסיה... רבא אמר הנאת עצמם שרי' והתוס' באמת דן למה לשטתו מודכי לא ביה צריך להשתחוות להמן (נדמה לי בסא או בסב
הבאתי את פסק השו"עמופים

יש עוד דיעות בראשוינם. אני יודע

בדעת הרמב"ם יש מחלוקת גדולה אם הוא דיבר גם כשמעבירים על דת, או שבזה הוא מודה שמותר לההרג

ומה שהבאת מהחשמונאים - זכרתי משהו כזה במעורפל, אשמח למקור

ברמב''ם פשט ההבדלטוביה2
בין שמד ללא שמד זה מסירות נפש על דאוריתא במקום שאין 10 מישראל. קשה מאוד אם בכלל לטעון שם אחרת

לגבי החשמונאים אני לא זוכר מה המקור
עזרה מחוכמת הדוסיםפצל"פ

אני כרגע עם בלנדסטון מידה 11

איפה אפשר למצוא רדבק במידות האלה בפחות מ400 שקל?

כמה זמן בערך רדבק באמת מחזיק?

ויש הבדל כלשהו במידות בין רדבק לבלנדסטון? לקנות גם ברדבק מידה 11?

האם אחרי שמחת תורה התשפ"ד הפכתם לאנשים טובים יותר?זיויק

או שנשארתם אותו הדבר?

ומה המשמעות למה שעברתם? או שלא עברתם..

לצערי לא. אותו בן אדם.צע
חח מה יש לפרט?צע

ובכל זאת..

המלחמה יכלה לנטוע בי גבורה, מסירות נפש, רצון לחיים משמעותיים יותר בשל הידיעה כמה חיי אדם נגדעו... איזה אנשים איבדנו שיש להשלים את החלל שלהם..

לא זכיתי שקרה..

מבין אותךזיויק
לפחות אתה מרגיש וזה המון
המילואים השפיעו..ולא לטובהנחמד מאוד
חושב שיש השפעות לא קלות על החיים שלנו מהמילואים שזה די קשור לשמחת תורה תשפד
בעיקר עייף יותרבחור עצוב
שכח לישון צהרייםבנות רבות עלי
..הרמוניה

ב"ה לא חוויתי מקרוב ואני יודעת שאי אפשר להשוות את העוצמה וההשפעה לעומת מישהו שכן, אבל זה כן הוביל לחשבון נפש והוציא אותי משאננות. ברור שהשתניתי. מעבר לזה, בעקבות ה7.10 התבררו לי כל מיני סוגיות כמו היחס לכלל ופרט בעם ישראל (חטופים), שירות- עד כמה, היחס שלי לגיוס בנפרד ולקריאות לגיוס חרדים בנפרד. עד כמה אני מעורבת במה שהעם עובר, כמה אכפת לי ומה אני עושה עם זה. היחס שלי לשמועות קשות וסיפורי זוועה- איך אני מתמודדת עם זה, איך אני מתמודדת עם אנשים סביבי שרואים את זה אחרת ממני ורוצים לשתף אותי... נגיד אני נמנעת מלשמוע סיפורי זוועה, ואני לא אוהבת להגיב בזעזוע ולשקוע בזה אבל מה לעשות כשמישהו שכן בוחר לשמוע בא לפרוק אצלי תזעזוע שלו (בדרך קבע). וגם היה מדהים לראות את ההתעוררות של הזהות היהודית בעם.

תודה על זהזיויק
👍הרמוניהאחרונה
במה לעבוד ומה אפשר לעשות בתקופת חיפוש עבודה?צע

כבר כמעט חודשיים שאני מחפש עבודה.

נראלי שיש מין תום כזה שבע"ה נמצא בקלות עבודה, ולכן זה בסדר לקבל דמי אבטלה נמוכים שנגזרים ממשרת סטודנט..

ואז מגיע הרגע הזה, שאתה מבין שאולי ח"ו זה יכול לקחת הרבה יותר זמן .. ויפה שעה אחת קודם גם לחשוב על הכנסה זמנית וגם על לוז או משהו כזה ..

אני מניח שלרבים מילואים זאת אופציה אבל אין לי כח ורצון לפרט למה, אבל ישמצב גדול שאני מנוע מלעשות מילואים..

(לא עשיתי במלחמה..)

האם יש רעיונות אחרים למקומות עבודה זמניים?

במהלך התואר לא קמתי בזמן אז קל וחומר עכשיו שאני ללא מסגרת.. ואני מניח שאולי עבודה תוכל לגרום לי לבריאות ויציבות .. וכמובן גם להכנסה..

רעיונות אחרים לסדר ויציבות עשיה לימוד והתקדמות בתקופה מאתגרת זו מלבד עבודה זמנית/או על הצד שאתקשה למצוא עבודה זמנית זה גם מבורך..

בתפילה לפרנסה בשפע ולמציאת מקום עבודה מתאים ומספק לכולם.. ואולי אפילו השבוע אעדכן שדברים יסתדרו והתקבלתי😃

תודה רבה..

אולי משלוחים? ראיתי מלא שעושיםזיויק
והכי חשוב להתמקצע במה שאתה טוב
עבודה היא ברכה בלי קשר לתוכן שלהמשה

מה הכישרון הטבעי שלך? מה למדת?

סיימתי לימודי ראיית חשבון ב"ה.צע
לא עולם שאני מכירמשה

בינתיים אני במקומך הייתי יושב בבית ולומד שני דברים לעומק

1.AI

2. אקסל

ולא פחות חשוב מזה את השילוב בניהם.

נשמע רעיון ממש טוב, תודה.צע

אקסל אני מכיר קצת, היה לא מעט בתואר..

וגם יודע שיש קורסים חינמיים..

איך לומדים ai? אתה מכיר דרך או קורס?

ותוכל להסביר מעט מה יש ללמוד בזה? 

אתה צריך בסוף ללמוד איך לעשות את העבודה שלךמשה

כללומר. לנצל את הזמן כדי להתקדם מקצועית ולא רק "לחכות" שמישהו יואיל בטובו להסתכל עליך. כמובן גם הקו"ח שלך יתעדכנו  בהתאם.

לימודי AI ברשת - למה זה לא שורה? 

AI יש לא מעט חומר. הייתי מחפש ללמוד על השילוב בין AI לבין המקצוע שלך. כלומר  איך לשאול שאלות על טבלאות דוחות וחשבוניות וכל אלה. בסוף איך לעשות את העבודה שלך טוב יותר.

אופס… טעותפ.א.
יש בקמפוס ILהרמוניה
אתה כבר עם רישיון רו"ח, אחרי סטאז' של שנתיים?פ.א.

יש הבדל גדול בין סיום לימודי חשבונאות ובין מי שמחזיק ברישיון לעסוק בראיית חשבון.  

אם אתה עם רישיון - חיפוש העבודה הוא שונה מחיפוש מקום לעשות בו סטאז'  

גם כיוון תעסוקתי הוא שונה - עם רישיון אתה כבר צריך לבחור כיוון התמחות / תת-התמחות מקצועי בתחום הגדול של ראיית חשבון.   

מניסיון של הרבה תקופות כאלהעשב לימוןאחרונה

לעשות לו"ז יומי. שכולל לימוד קבוע קודש או חול, אם אפשר כזה שמתקדמים בו.

לקבוע יעדים, כמו ספר קודש מסויים או פרק זמן קבוע או קורס מקצועי אונליין, אפילו סדרת שיעורים תורניים באתר של ישיבה או מכון מאיר

זמני ארוחות יחסית קבועים, ארוחות מזינות.

לשים לב לזמנים האידיאליים בשבילך לשיון ולקום, להתאים את הזמנים של היום למקצב הטבעי שלך.

לשמור על קשר עם אנשים אחרים

לטפח את הבית והסביבה.

למצוא התנדבות- זה משהו שיכול להיות זמני ואחר כך להיפסק או להשתלב בעבודה שתמצא

לחפש פרויקט כלשהו שלך, שאתה רוצה לממש בזמן הבינתיים הזה.

בהצלחה ושיעבור מתישהו

פורום תורני דתי לאומירוצה להשתחרר

מכירים את פורום אוצר החכמה? לתורה? ועוד כמה קצת פחות מוצלחים?

יש הרבה פורומים תורניים חרדיים. הראשונים שהזכרתי מוצלחים מאוד בהרבה מובנים, פעילים, ואפשר למצוא בהם דברים מעניינים גם לאחר זמן.

האם יקום פורום תורני דתי לאומי? שיהיה ברמה, פעיל, לגופו של עניין (בדרך כלל כמובן), ומעניין?

תגיד אוצר החוכמההפי

תגיד לי אלפי ספרים תורניים ב"ה שעזרו לי שנים

באיזה הקשר זה פורום? 

תחפשי בגוגל 'פורום אוצר החכמה'רוצה להשתחרר

ותגלי מקום מעניין מאוד. זה לא 'אוצר החכמה' עצמו - ספריית הספרים הענקית, אם כי יש ביניהם קשר כמובן.

זה פורום תורני, רובו חרדי אך לא כולו. חלק מהכותבים מוכרים (הרב איתם הנקין ז"ל, יבל"א הרב יוסף בדיחי, הרב יואל קטן, ועוד מן הסתם), אם כי כולם משתמשים בשמות אנונימיים כמו כאן.

זה קצת מצחיק אבלנקדימון

מי ששם בפורומים אלה מי שנחלשו רוחנית והתדרדרו לפורומים. אצלנו, החזקים לא משוטטים בדברים כאלה באינטרנט וממילא לא תראה מקבילה.

זו פרשנות בלבד.

לא חושב שזה נכוןרוצה להשתחרר

כלומר, מן הסתם יש שם רבים כאלה, אבל ודאי לא כולם. יש שם אנשים גדולים, ידענים ומעניינים, יראי שמיים בהחלט.

חלקם גם רבנים מוכרים, כפי שכתבתי להפי.

בסוף השימוש בכלים כאלה מועיל לפיתוח של שיח תורני, לפתרון שאלות, ועוד.

אה, ואני מכיר חברה חזקים מאוד אצלנו שמכירים את הפורומים האלה. כל מי שמחפש באינטרנט מדי פעם תשובות לשאלות תורניות עיוניות (לא הלכתיות פשוטות), כמעט בטוח נפגש בזה. דווקא חברה ברמה גבוהה לדעתי. אז אמנם הצדיקים הנ"ל אינם משוטטים יומם ולילה באינטרנט, אבל יוצא לפעמים להיכנס.

מוזמן לבקר בפורומים הנזכרים.אלה פורומים ברמה גבוההפתית שלג
רמה למדנית גבוההנקדימון
לא מנבאת רמה רוחנית גבוהה.

אני מכיר קצת את הפורומים שם, במיוחד את עצכ"ח הידועה. הלמדנות והחריפות אכן רמה גבוהה, היתר לא תמיד.

לא מכיר. מחיפוש בגוגל זה נשמע לי משהו אחר לגמריפתית שלגאחרונה
בינינו, קשה ברשת להישאר בדיונים מעמיקים כל הזמןמתוך סקרנות
להבנתי, סוד ההצלחה של הפורומים שהזכרת הוא שרוב גולשיו עם חסימה חזקה מאוד לרשת, ככה שאין לה באמת "רשת" שמושכת אותם לכל מיני מקומות ומפריעה לריכוז...
יש סיפור מעניין עם אוצר החכמה והפורום שלהםמשה

לעצם העניין. כנראה בעולם הדתי לאומי יש לא מעט פעילות כאן (פחות משהייתי רוצה) ולא מעט גדולי תורה צעירים כותבים דווקא בפייסבוק.

יש קבוצת פייסבוק/ווטסאפ של רבנים לדעתיארץ השוקולד
אבל לא יודע אם היא סגורה, רק שמעתי עליה מרב שאני מכיר
אני חושב שלתלמידי חכמים שעוסקים בכל רחבי התורהפתית שלג

ובפועל ב95% באותם התכנים שעוסקים בהם תלמידי החכמים החרדיים, הפורומים שהזכרת מספקים את הסחורה שצריך.

זה אפילו יתרון עצום, ומהמקומות הבודדים שבהם יכולים לדון באותה הסוגיה אברך מרמת גן עם אברך בכולל ברכסים וכד'.

אני מכיר יותר את פורום לתורה, והוא באמת נועד להיות מקום סגור יותר מאוצר החכמה, אבל עדיין הוא משרת המון לומדים מכלל הישיבות.

ייתכןרוצה להשתחרר

הבעיה שה'בעל הבית' שם חרדי. אתה יכול לבוא, אבל תרגיש אורח.

באיזה מובן?נקדימון
באווירהרוצה להשתחרר

וגם בתוכן. זה כמו להיכנס לבני ברק. גם אם יקבלו אותך יפה, אתה אורח. כתבת שאתה מכיר את הפורומים. לא הרגשת כך?

צורת החשיבה, המקורות, די הכול. לרוב המנהלים מכבדים את תופשי התורה אצלנו, אבל עדיין הם בעלי הבית.

דברים שאני עושה לפעמים/משה

יחד עם שאר פרוייקטי הווטסאפ של ערוץ 7, הנה עוד אחד: אייטמים מעניינים שאני (או הצוות) דגים מהפורום.

מוזמנים להצטרף. קבוצה שקטה של 2 אייטמים ביום בממוצע .

ערוץ 7 הפורומים - Whatsapp

ילדה שיוצאת מלא פעמים בלילה ממיטת מעבר, מותשים.עינב66

אשמח לשמוע מנסיונכם כשילדה בת שנתיים ותשע עברה למיטת מעבר (כי למדה לצאת מהמיטת תינוק), מה הכי עזר לכן שתשאר במיטה שלה במהלך הלילה ולא תבוא אליכם חמש פעמים?

רוצים להתחיל איתה מהלך אבל מנסים להבין מה יגרום לה להישאר במיטה שלה ולא לבוא אלינו כי היא יכולה וזה מפתה לצאת ולהיות עצמאית.

מבחינת שפה היא מבינה אבל לא הכי מדברת עדיין.

תכתבי בפורוםרקאני

הריון ולידה

פה זה פחות רלוונטי

בפועלנפשי תערוג

מה שיעזור זה להחזיר כל פעם

כל פעם

אבל זה מתיש ומנסיון אישי באיזה שלב באמצע הלילה נשברים כי רוצים לישון

עם הזמן זה עובר.

ואתם כהורים.

אל תרגישו שנכשלתם אם היא בכל זאת מגיעה למיטה 

לא נוראנחלתאחרונה

כיף להיות במיטה עם אבא ואמא!  לא נורא בכלל. אם יש מיטה רחבה מספיק

והילדונת לא בועטת נוראות תוך כדי שינה, לא נורא. חושבת שזה נותן בטחון

לילד.  אולי להתפלל על זה, אם זה מפריע? לבקש עצה טובה מהשם?

אנשים שמבינים בכסף השקעות וכוניק זמניק
אני אשמח לשמוע אותכם שם בשאלה קטנה שאלה על חסכון קטן - חיסכון השקעה וצריכה
ממש מושך אותי כל הנושא הזה של בניה ויצירהרק נשמה

עכשיו יש לי אפס ניסיון אבל אני ממש רוצה לדעת לעבוד עם חומרים לעשות חריטות בעץ לבנות רהיטים וכאלה לא בקטע של מקצוע סתם כתחביב אבל אין לי מושג איך מתחילים וגם איך משלבים הכל עם לימודי תואר

יש למישהו רעיונות לקורסים או סדנאות או ליודעת מה?

פשוט להתחיל, בכל דרך, להשקיעזיויק
מהאינטרנט בשלב א', ואחר כך תתקדמי לדברים ממשיים יותר
יש ביוטיוב כמויות של חומר בחינםמשהאחרונה

משם אפשר להתחיל. אחר כך להתקדם...

אולי יעניין אותך