שבוע שעבר דנתי עם חברים על דיני יהרג ואל יעבור
כתוב בהלכה שיש הבדל גדול מאד אם מישהו מכריח אותי לעשות עבירה - מה המטרה שלו? מה הוא מנסה להרוויח
אם יש לו ריוח אישי, הוא רוצה שאני אעשה בשבילו משהו, וזה מתנגש עם איסור - זה הרבה פחות חמור, ותמיד חייבים לדחות את האיסור משום פיקוח נפש, (חוץ מע"ז גילוי עריות ושפיכות דמים)
אבל אם אין לו ריוח אישי, והמטרה שלו היא שאני אעשה איסור - כאן זה נעשה מאד חמור, שאם יש כאן עשרה מישראל, או שזה גזירה ציבורית (=שעת השמד) חייבים להיהרג ולא לעבור [בכל האיסורים דאורייתא, ויש אומרים אפילו במנהג ישראל שהוא רק מדרבנן]
וגם כשאין עשרה מישראל וזה לא גזירה ציבורית, אין חובה להיהרג, אבל אם רוצה להיהרג - מותר, כיון שיש כאן ניסיון להעביר על הדת.
עכשיו בוא נתאר מקרה שאדם אומר לי - תדליק את האור בשבת, ואם לא נהרוג אותך, וכוונתו שאני אעשה איסור, ואני מתנגד ולא מסכים לעשות איסור, אני לא חייב דוקא למות, עדיף לברוח...
אז אני בורח, והוא רודף אחרי, ובדרך אני עובר במסדרון חשוך, ואני רץ וכדי לא להיתקל בדברים אני רוצה להדליק את האור.
האם מותר לי להדליק עכשיו?
לכאורה זה פיקוח נפש. יש כאן מישהו שרוצה להרוג אותי, ואני מנסה לברוח ממנו.
אבל אם כך, יכלתי להדליק את האור מלכתחילה, מה ההבדל בין האור הראשון לאור השני? שניהם אותו חילול שבת בדיוק!
ועכשיו נוסיף - לאחר שברחתי במסדרון, אני צריך לקחת רכב וליסוע כדי לברוח, האם יהיה מותר לי?
למה לא? פיקוח נפש! יוצא שחיללתי שבת פי מאה יותר! אם הייתי מדליק את האור, הוא היה עוזב אותי אחרי זה, ועכשיו אני מחלל שבת 100 פעמים בשביל להינצל ממנו
זה לא נראה מוזר?
יש מקום לומר שבאמת במקרה כזה כיון שאני בסכנה בגלל שאני מקיים כאן מצות קידוש ה'- פיקוח נפש לא ידחה שום עבירה
אבל במשנה ברורה (סי' שכ"ח ס"ק ל"א) כתב במפורש שגם במקרה כזה פיקוח נפש דוחה
ונראה ברור שאין כאן בעיה. כשאותו אדם ביקש ממני להדליק את האור - המטרה שלו היתה להעביר אותי איסור, ואז יש כאן חילו ה' אם אסכים לו, מה שאני עושה אח"כ זה לא כי הוא ביקש, אלא כדי להציל את עצמי, ואת זה הקב"ה התיר בשביל פיקו"נ.
ונראה לי שיש מקום לומר שבמקרה כזה אם לא היו עשרה מישראל וזה לא גזירה ציבורית, יהיה אסור לאדם להחמיר על עצמו ולהסכים וליהרג ולא לחלל שבת.
הרי מעיקר הדין מותר לו לחלל שבת, והוא רק רוצה לעשות מידת חסידות, אז שלא יעשה מידת חסידות אם לבסוף יצטרך לעשות הרבה יותר חילולי שבת