יסכה פדרמן, בתו של פעיל הימין הקיצוני נועם פדרמן, תזכה כנראה להיות סרבנית המצפון הראשונה בישראל ממחנה הימין. פדרמן הבת מסרבת להתייצב בלשכת הגיוס, כיוון שלטענתה "צה"ל אינו הצבא שלי".
פינוי מאחז חוות פדרמן. צילום: פלאש 90
יסכה היא הבכורה בילדי המשפחה ופעילה במאבקים נגד פינויים זה שנים. גם אביה, נעם פדרמן, מראשי הימין הקיצוני, לא שירת בצבא - צעד שנחשב לפני 20 שנה לחריג בחברה הדתית. ילדיו גדלים באווירה אנטי-ממסדית וסופגים את הבוז שהוא רוחש לשלטונות ולכוחות הביטחון.פעמים רבות ראו אותו ילדיו נעצר על ידי המשטרה, ולפני כשלוש שנים אף הוחזק תשעה חודשים במעצר מינהלי.
הסרבנות היחידה על רקע אידיאולוגי שהייתה מוכרת עד כה במגזר זה הייתה סירובי פקודה נקודתיים,
כאשר חיילים נקראו לקחת חלק בפינוי מאחזים או בהתנתקות. "אני מודעת למחיר שאצטרך לשלם ואני חפצה לשלמו", כותבת פדרמן. "אני מתכוונת להיות סרבנית הגיוס הדתייה הראשונה שמודיעה קבל עם ועולם: צה"ל אינו הצבא שלי!".
פדרמן הסבירה אתמול כי "עד היום היו רק שמאלניות שמסרבות מטעמי מצפון, עכשיו יש גם מהימין. אני מקווה שבנות נוספות ילכו בדרך הזאת. לא אשרת בצבא ולא בשירות לאומי במדינה שמגרשת יהודים בארץ ישראל ופועלת נגד ההלכה".