לאחרונה היתה לנו ישיבת סוף שנה על הילדים בבית ספר, כשהגענו לדיון על אחד הילדים, נטען שיש איתו בעיה, זה ילד מאוד תוסס והתקווה היא שהכדורים קצת ירגיעו אותו ויעזרו לו להתאפס על עצמו ולהתקדם בלימודים, ואפילו הילד בעצמו מצפה לכך מתוך מודעות למצבו, אבל מפני סיבות מסוימות ישנו עיכוב ומניעה בדבר.
כשהגיע תורי לדבר טענתי שאני חש שישנה נטיה כללית ורווחת להשליך את האחריות על הכדורים בתור תרופות פלא, אם משהו לא בסדר עם הילד למרות שהוא מקבל כדורים כנראה שיש בעיה עם הכדורים ואולי צריך לשנות את המינון, אם הילד לא מקבל כדורים, אז למה לא? ומה עושים כדי שהוא כן יקבל?
ברור לי שישנם ילדים שפשוט אין ברירה, או כאלה שזה כן עוזר להם ומקדם אותם, אבל באופן כללי צורת החשיבה הזאת מעבירה את המיקוד מהמחשבה על הבעיות האמיתיות לטיפול בסימפטומים, אותו ילד אמנם תוסס, אבל הוא ילד רגיש ומודע לעצמו, ואולי זה יהיה קצת יותר קשה אבל עדיף קודם לנסות ללמד אותו לשלוט בדחפים שלו, שילמד לשתף כדי שאפשר יהיה לעזור לו להרגע, וישנם כמה דברים שאפשר לתת לו לעשות כדי להרגע. לפעמים הילד רוצה קצת חום ויחס וחיזוקים חיוביים ומה שהוא מקבל זה כדורים וכימיקלים. פשוט כי זה הכי קל ונוח למערכת.
אחרי זה כשחזרתי הביתה חשבתי לעצמי על עניין נוסף שגם לו אני מתנגד בתכלית וגם ממנו אני סולד וזיהיתי שבעצם גם זה נובע מאותו שורש, והשורש הוא הרצון לתרופת פלא קלה ונוחה, כזאת שחוסכת את הצורך המעיק הזה לקחת אחריות לפעול ולהתאמץ כדי לשנות ולתקן. ואני מתכוון לאמונה בסגולות במובן הרחב. ויש לציין שלא אכפת לי באיזה ספרים קדושים או לא קדושים הסגולה הזאת או הזאת מופיעים, *כולם* (או לפחות כמעט כולם, מלבד אלה שניתן לתת להם הסבר רציונלי) לדעתי בשורשם רעים ופסולים |כוס מים קרים למי שצריך| ונובעים מהרצון של האדם לתרופת פלא קלה ונוחה, בלי הצורך המעיק הזה לקחת אחריות ולתקן. בניגוד לתכלית התורה שנועדה לחנך את האדם ולגרום לו לקחת אחריות.
במקום שאדם יפשפש במעשיו ויחשוב כיצד הוא ינהג בצורה זהירה ובטוחה הוא מעדיף להרגיע את עצמו בעזרת עלה של ערבה חבוטה או מצה מליל הסדר או מה שזה לא יהיה (שוב, לא אכפת לי מה המקור לסגולות האלה!).
במקום שאדם יאמץ את עצמו בעבודה קשה, או ינסה ליזום וליצור כדי לפתח את העולם הוא מעדיף לקנות כוס של ישועות והבלים.
במקום שאדם יפשפש במעשיו ויחשוב למה באו עליו היסורים האלה וינסה לחזור בתשובה ולתקן את מה שצריך כמו שהתורה מנחה ומכוונת אותו בלי הרף, הוא מעדיף לחפש סגולות בתקווה לטפל בסימפטומים שמציקים ומפריעים לו במקום לטפל בשורש של הבעיה.
|סטייק עסיסי מפרה קדושה|

] אז למה לא לעזור לו בזה?
מנסיון עם חניכים שלי