נשארתי עם לשון בחוץמופים

שונא את זה שאני מגיב לשירשור ואז פתאום הוא נעול

אז כיון שהייתי באמצע לנצל"ש, אני פותח שירשור חדש

איך אתם מחליטים מי תלמיד חכם?

אדם לא נולד תלמיד חכם, ורוב האנשים אינם תלמידי חכמים

כך שעל כל אדם יש רוב וחזקה דמעיקרא שאינו ת"ח

(מבחנים שעושים ברבנות הם לא מדד לדעתי, כי זה מבחן חלקי מאד, שגם לא מראה על האישיות... מלבד זה יש הרבה רבנים שלא עברו אותו, במיוחד בחו"ל)

אם מספרים לי על אדם שהוא ת"ח ולא בחנתי אותו, אני בעצם צריך להאמין לשמועות

אז כאשר מדובר ברב קהילה, אני מניח שיחסית לקהילה שבה הוא חי - כנראה יש לו ידע תורני יותר מהם, אחרת לא היו ממנים אותו לתפקיד הזה, והציבור סביבו שמכיר אותו היה מזלזל בו

אז כשאומרים לי "פלוני הוא רב" אני שואל מיד - "של מי?" 

כי יש קהילות בחו"ל שבשביל להיות רב שלהם מספיק להיות בחור ישיבה מצוי, וכבר אתה 1000 רמות תורניות מעל כולם, ויש קהילות שצריך להיות בסדר גודל של ת"ח רציני בשביל להיות הרב שלהם

יש עוד דרך לדעת על רב, שרב אחר יאמר לנו שהיהודי הזה הוא ת"ח, וישלח תלמידים לשאול אותו שאילות וכו'

הענין הוא שאצל חסידים המצב יותר מסובך, אדמו"ר נהיה אדמו"ר בירושה, הוא לא צריך להוכיח ידע תורני.

אז מה פתאום להחליט שבגלל שהוא אדמו"ר של הרבה חסידים הוא תלמיד חכם? מישהו בחן אותו?

אני כמובן לא מכיר את אדמו"רים, השאלה מה פתאום מספק צריך לחשוש ליהודי שמא הוא ת"ח? 

אני יודע שמקובל לכבד אדמו"רים, ואני עושה כמו כולם מכח האינרציה, אבל קשה לי להזדעזע...

חחח באמת מעצבן כשנועלים באמצע...נועם ה

זה כאילו רוק שאתה לא יכול לבלוע.

זה כבר קצת הדרדר.. אלי עכשיו אחרי שעיכלנו אתלומדתתתת

העניין נוכל לענות יותר ברוגע ופחות בכעס (גם שלדעתי הוא מצודק אבל בכ"ז...)

לא היתי סומכת רק על שיקול דעתי בענייןלומדתתתת

למה להסתכן בביזוי תלמידי חכמים? 

גם אם אתה לא מסכים, אפשר לכעוס אבל בגלל שבאמת אנחנו לא יכולים לדעת לא היתי מסתכנת בלקרוא לו בכינויי גנאי.

עלתה לי עוד שאלה בעניין אולי היא קשורה לשלך ואם לא, לא להתיחס:

רב שהגיע למסקנה / דרך מתוך התורה שלמד, מה תהיה ההתיחסות לפי דרך התורה אם אותו אדם הגיע למסקנה מוטעית (- שוב, מתוך מחשבה טובה לש"ש)?

זה בעיהמופים

הרי בי אף אחד כאן לא מפחד לזלזל, נכון?

אולי אני תלמיד חכם?

למה יש יותר סכנה במישהו שיש לו תפקיד רשמי?

דעתי - זה עניין של "ידוע בציבור"ברוךש

הרי לא עשינו מבחנים לאף אחד. 
מאיפה לנו מה כל אחד יודע, למד עושה. 
אז הוא מוכר כצדיק\מקובל\תלמיד חכם\רב 

ואולי אפילו שמענו מרבנים אחרים "חוות דעת".. 

ובכל מקרה, מה אכפת לנו לכבד אנשים עם תארים. 
מי שעבר הסכמה לרפואה - גם אם היה הסטודנט הגרוע בכיתה - נכנה אותו רופא או דוקטור. 
ומי שסיים דוקטורט, גם אם זה המסלול המקוצר, או אוניברסיטה ממוצאת - נכנה אותו דוקטור. 
וכל מי שיעבור את מבחני ההסמכה או יוסמך בצורה אחרת - נכנה אותו רב. 
ואם יעשה דיל פוליטי או יקנה את דרכו לממשלה - נכנה אותו שר או חבר כנסת
וכנ"ל עם כל המקצועות האחרים - זהו דרך בשר ודם להמליך אנשים. 

אבל אנחנו נחליט אם הם קיימים בעולם הרוחני והכולל שלנו.
האם אנחנו מתייחסים אליהם, הולכים בדרכם, מושפעים מעולמם, מקבלים את פסיקותיהם. 

כינויים וכבוד, נו שוויין. 

לא התייחסת לעיקר דברימופים

להבחנה מי הוא זה ש"הכיר" לנו אותו

וכבוד לאנשים לא נכונים הוא דבר חמור מאד

אדם שהוא "רב" שאינו תלמיד חכם, יכול להוביל את ההולכים אחריו לשאול תחתית

ועליו נאמר "ועצומים כל הרוגיה"

וזה יגרום שיבואו אנשים ויאמרו - פלוני הרב שלי, ולא ידעו להבחין שהוא בכלל לא רב

ולצערינו הדבר נפוץ מאד

אז אם אתה מכבד אדם כזה, אתה מחזק את העיוות, וגורם לאנשים לטעות

זה חמור מאד! זה לא "נו שוין"

מי הכיר? ה-ציבור\ציבור\רבנים אחרים\תקשורת\מעשיוברוךש

זהו שתלוי איזה ציבורמופים

מעשה שהיה ברב עיר מחו"ל שהגיע אלינו לעיר, ואף אחד כאן לא הכיר אותו, והוא נכנס לכולל אברכים

והתברר שהבן אדם יודע בערך כמו אברך כולל פלוס מינוס

למה שנכבד אותו? מה הוא שונה מכולם? כי הוא יודע למסור נאומים יפה? 

היה לכם מזל לתפוס אדם במערומיו..ברוךש

אבל לרוב אין לנו מזל כזה. 
העיתון כותב: "צדיק בא לעיר",  או מדור של: "והיו עיניך רואות את מוריך". 
ואולי מספיק שאותו רב הקים קהילה\אתר\ערוץ
או שאולי הוא אדם של מילים, דרשן, פלפלן, או עורך ספרים, וכו. 
ואולי יש לו הרבה חברים. 
ואולי הוא מוקף באנשים עם אינטרסים שמקדמים את מעמדו - מאכרים ודומה. 

אני חושב שהגדולים באמת עומדים למבחן. 
פוסק הלכה נבחן לפי הפסיקות שלו. כמה הפסיקות רציניות ועמוקות. איך פוסקים אחרים מתייחסים לפסיקות האלו. 
וכו וכו 

מאידך, מה תעשה עם הדרשנים? 

אה"נמופים

הדרשנים אצלי תמיד נמצאים בעמדה נחותה בדיוק בגלל זה

לא נהיים תלמיד חכם מיכולת לדרוש דרשות

האם הוא ת"ח? הרבה פעמים לא כל כך מסתבר!

הוא לא משקיע בזה, וזה לא התחום שלו...

שוב, השאלה מי מינה אותו, איפה, וכו'

מופים אתה יודע את התשובה.ברוךש

יש ציבור שצמא לרבנים ולהתקדמות רוחנית - ביקוש. 
ואותו ציבור מסתכל על רבנים בחרדת קודש, הם הצינור לאלוקות, הם נציגי האלוקות עלי אדמות, וכו וכו  
ואין שום רגולציה או שליטה על העניין, וכל עוד הם לא עושים שטויות רציניות מידי -כמו עבירה על החוק או ההלכה, אף אחד לא יצא נגדם. (וגם אז.. כמו במקרים האחרונים). 

וככה זה. 
האם זה פחד מהדברים שיכולים לקרות - למי שלא מאמין? 
האם זה קטנות האדם - שמחפש אחרים שיקחו אחריות ויכוונו אותו? 
האם זה חינוך לעדריות ותמימות?

וכמה מהרבנים מעורבים בפוליטיקה בצורה ישירה - או שנעשה שימוש של פוליטיקאים דרכם. 
וכמה רבנים מעורבים בכספים ועסקים, שוחד וכשרות. 
ולכמה רבנים יש כלי תקשורת שמהללים את עצמם ופוגעים באחרים? 

ומאידך,
מי בחן או עמד על פנימיותו או בקיאותו של הבעל שם טוב?

אוחחח בחו"ל זה ממש נפוץ...פנסאי
מספיק שאתה יודע לקרוא עברית ואתה ראש קהילה, בעל קורא ורב ביה״כ!
מה הבעיה??יוני
גם אם הוא אפילו לא יודע לפתוח ספר הלכה ואם מישהו מהקהילה שלו שואל אז הוא מתקשר לרב שלו בשביל תשובה אבל הוא מדריך את הקהל בעבודת השם והם מקבלים אותו עליהם כרבם אז לדעתי הוא רב ואת צריכה להתייחס אליו כרב וגם אם ידיעת התורה שלו לא עולה על צעיר האברכים בכולל של מופים עדיין הם צריכים להתייחס אליו בכבוד הראוי לרב
מעדיפה לעצור כאן מחשש ללשה״ר ורכילות.פנסאי
מן הסתם אני לא צודקת מאהה אחוז, וההסתכלות שלי היא סובייקטיבית.

אבל המצב שאתה מתאר הוא בסדר גמור, ע״ע שליח של הרבי.

אבל יש מצבים אחרים...
לדעתי עוד יותר מסוכנת צורת החינוךלומדתתתת

לפיה יש לי זכות לבקר אמרות של רבנים.

שוב, אתה לא חייב להסכים, אתה יכול גם להזהיר את מי שאתה מכיר אבל לא לכנות בשמות או לבזות!

אם הגענו לזה, אז שמעתי המון המון פעמים משפטים ביקורתיים נגד הר' גורן, הרצי"ה קוק והרבי מלובאוויטש וכו' שבטוח היו ת"ח - זה גם מוצא חן בעיני האנשים פה?

רגע, לא אמרתי שאפשר לבקר אמרות של רבניםמופים

טענתי שצריך קודם לדון אם הם רבנים או לא.

והזכרת כאן שמות, ואני מעדיף לא לדבר עם שמות מכמה סיבות

א. יש איסור לשון הרע גם על מי שאינו רב

ב. אני לא רוצה לפגוע ברגשות של אף אחד

ג. לפי חוקי הפורום אני עלול להסתבך...

סבבה זה היה למטרה טובהלומדתתתת

אבל אתה צודק, אם זה מה שהיית עושה אז בא נשאיר את זה ככה.

השאלה אם לי, האדם הפשוט יש זכות לדון בזה? (אם הבנאדם הוא רב/ לא רב)

אם הוא לא ידון בזה, מי ידון בזה?מופים

הרי אם תתני לרבנים לדון בזה, צריך קודם כל לדון עליהם אם הם רבנים, וחזרנו לאותה בעיה

נשמע כמו לחץ חברתי...יעל...

סליחה, גם ביבי הרשע הזה ידוע בציבור.

ואני לא מכבדת אותו בגרוש.

כי הוא שקרן במצח נחושה! (איפה החוקרים? בדרך אליי כבר? )

אבל אצל רבנים זה אחרת, ובייחוד אדמו"רים.

אז בגלל שאבא שלו היה אדמו"ר הוא חכם? צדיק?

בסה"כ אולי נולד לאיש הנכון...

ושוב, לא מדברת ספציפית, אין לי שום ידע עליו.

ניראליshirsh
שאם הוא מכונה רב בציבור מסויים כדאי להתייחס אליו בכבוד כל עוד הוא לא הוכיח שלא מגיע לו את הכבוד הזה.. תכלס אי אפשר לדעת.. אבל גם אם הוא לא ת"ח אז זכיתי לכבד יהודי, מה שבטוח אני לא מפסיד מזה.. ואפילו יכוךףל להנצל מטעות של בזיון ת"ח..
למה שלא יחברו את השרשורים?נועם ה
שקלתישמואלג

אבל כפי שמופים הגדיר, הוא באיזור יותר ניצלושי

אני לא יודע, ומתייחס בהתאםלשם שבו ואחלמה

אם יש לי חשש שהוא תלמיד חכם 

אני מתייחס אליו כ"ספק ת"ח"

אני קורא לו "רב" כי זה לא מזיק

אני מתייחס אליו בכבוד (תמיד טוב לכבד את הזולת)

אבל עקרונית

כמעט כל רב שיספרו עליו

אני לא יאמין באופן מוחלט שהוא תלמיד חכם

עד שאני אראה את זה בעצמי,

רק יחשוש

כי שמועות זה כלי גרוע להסתמך עליו

רב של קהילה יש בו עוד עניינים חוץ מת״חיוני
אז יש לו חסידים - קהילה שמקבלת אותו - מה זה אומר?ברוךש

האם זה מראה משהו על הרבנות שלו - או שמא הוא כריזמטי, מנטור, קאוצ'יר, דרשן? 
ואולי זה בכלל  דיל פוליטי - כמו רבני הערים .. או רבנים ראשיים.. 

לא מתיימרת להגדיר תלמידי חכמים!טאבולה ראסה

"ועמך כולם צדיקים"
וזהו, למה אני צריכה ךהכניס תראש שלי לזה?
האם ידע בהכרח מעיד על גדלות תורנית-משה ר-

ועל מוסריות? או לחלופין האם ייחוס מעיד על גדלות של אדם?

יש לא מעט בנים של.. שנקראים רבנים רק בגלל הייחוס..

לפעמים מרוב הלהט להגן על התואר רב, עושים את ההיפך ומוזילים אותו, רב הרבה מעבר לידע של מסכת בגמ', רב זה דמות ערכית, מוסרית, אמיתית. שיודע להנהיג, עם יכולת פסיקה וראייה רחבה.

לקרוא לכל אחד שקצת למד-רב, זה לדרוס ולרמוס את התואר המכובד הזה ואח"כ מתפלאים שאנשים בזים לכל מיני רבנים שהולכים ועושים מעשים לא מוסריים ונתפשים על שחיתות.

גם קהילה שהולכת אחרי אדם מסויים וקוראת לו רב אין בזה כדי להעיד וכבר היו סיפורים מזעזעים על מנהיגים כאלה ואחרים..

גם אחרי שבתאי צבי ימ"ש הלכו רבים מעם ישראל..

בשביל להיות תלמיד חכםמופים

צריך להיות בעל ידע ולהיות ירא שמים

יכולת מנהיגות, ראיה רחבה זה פלוס, אבל זה לא ההגדרה של ת"ח

ואתה צודק שידע הוא לא ערובה לזה שיש לו יראת שמים

ברור אמרתי רק שידע זה לא עירבון, יר"ש זה ודאי-משה ר-

הבעייה שהרבה מסתכלים על ידע ובעיקר על ידע, כמה פעמים ראיתי שאומרים על אדם כזה או אחר, וואו הוא שורק את הש"ס, וואו הוא הוסמך רבנות בגיל צעיר, אבל ליר"ש ולאופי לא התייחסו כלל..

מה ההלכה באמת לגבי כאלה ש*מבחינתך* הם לא רבנים?נועם ה

מצד אחד לא יתכן שכל פשפש יחליט לפי שיקול דעתו והשקפתו האם לכנות את הרב X "הרב"...

ומצד שני, זה חילול השם והמושג.

לאחר שהחלטת מי כן רבמופים

ובחרת לעצך רב, תשאלי את אותו רב האם פלוני אלמוני הוא רב, ואיך צריך להתייחס אליו

ואם הוא יאמר שהוא לא תלמיד חכם, אז תתייחסי אליו כמו אל כל שרלטן מצוי

תעייני בדברי רב אברום על ה"רבעלך"ברוךש

|לא מוצאת|נועם ה
נראה לי שהדברים שלו הם אחרים, ומעלים נקודה...אדם כל שהוא

חשובה אחרת.

יש מדרגות ברבנים, ולא כל מי שהגיע להוראה בשאלה פשוטה, יכול להורות בעניינים חמורים יותר.

במילא, זה מוריד בהרבה ממשמעותה של השאלה של מופים, שכן, גם אם נניח שפלוני אלמוני הוא רב, זה לא יתן לגיטימציה לכל פסק שלו. מאידך, זה לוקח אותנו לשאלה דומה, איך בוחנים מה רמתו של הרב.

ציטו של דברים דומים שלו (רק בלי הביטוי רעבלאך) - "רק גדולי תלמידי החכמים שבדור כוחם לפסוק בשאלות חמורות בכל חלקי התורה, ופסקיהם מקובלים בישראל, ראויים לפסוק בשאלות אלה הנוגעים לכלל ישראל. כל מי שלא הגיע למדרגה זו עליו להימנע מלפסוק בעניינים אלו, ואם בכל זאת מורה הלכה כבר קרא עליו הרמב"ם (פ"ה מת"ת ה"ד) – "רשע שוטה וגס הרוח, ועליו נאמר: כִּי רַבִּים חֲלָלִים הִפִּילָה וכו' ועליו נאמר: וַעֲצֻמִים כָּל הֲרֻגֶיהָ אלו התלמידים הקטנים שלא הרבו תורה כראוי והם מבקשים להתגדל בפני עמי הארץ ובין אנשי עירם וקופצין ויושבין בראש לדין ולהורות בישראל, הם המרבים המחלוקת והם המחריבים את העולם והמכבין נרה של תורה והמחבלים כרם ה' צבאות, עליהם אמר שלמה בחכמתו: אֶחֱזוּ לָנוּ שׁוּעָלִים שׁוּעָלִים קְטַנִּים מְחַבְּלִים כְּרָמִים"."

לא יודעהרועה

וזה לא מאוד מפריע לי, זאת לא הפעם הראשונה שאני מרים גבה על התנהגות זולה של רבנים..

הנטייה שלי היא להתעלם, אני לא מחויב אליהם מעדיף לתת לקב"ה להחליט כשהם יגיעו אליו.

הח"ח כותב על תלמיד חכםאם-אם

"ודע שאיסור לשון הרע הוא אפילו על עם הארץ, כי גם הוא בכלל עם ה' וצבאותיו שהוציאם ממצרים, וכל שכן אם הוא תלמיד חכם, בוודאי המספר לשון הרע עליו עונשו גדול בהרבה. ואמרו חזל "כל המספר לשון הרע אחרי מיטתו של תלמיד חכם - נופל בגיהנם". ולפעמים נכנס בגדר מבזה תלמיד חכם. וידוע גודל עונשו של המבזה תלמיד חכם. והיצר הרע מסית לאדם שהאיסור הוא רק על תלמידי חכם של זמן הגמרא, אבל תלמידי חכמים של היום מותר לבזותם. והוא טעות גמורה. כי כל תלמיד חכם הוא לפי הדור. ואפילו בזמנינו, אם הוא יגע בתורה וראוי להורות וללמד - בגדר תלמיד חכם נקרא. והמבזה אותו אפילו רק בדברים, ואפילו שלא בפניו, עוון הוא, וחייבים עליו נידוי. וכל שכן אם התלמיד חכם הוא מורה הוראה בעיר, בוודאי האיסור חמור הרבה יותר. כי בעקבות סיפורו אנשים לא יילכו לשאול אותו הלכות, אלא יפסקו לעצמם, ויבואו לידי קלקול."

זה כבר ש"ךמופים

שמביא אחד מהראשונים (כמדומני ריב"ש)

לא דנתי "מה נקרא ת"ח"

אלא איך יודעים את זה

איך את יודעת שהוא ראוי להורות? בזמן החפץ חיים כשרב קהילה היה מתמנה הוא היה צריך לפסוק הלכה לכל תחומי הקהילה

היום זה שמישהו קרואים לו רב, מה זה אומר?

הראב"ע בפרשנותו התייחס לקראים בתואר "רב".ברוךש

אתה בטוח?אדם כל שהוא

לא זכור לי כזה דבר, זכורים מקומות שהוא דוחה (ולא בכבוד גדול..) פירושים של קראים, זכור לי גם שהוא מביא פירושים של יפת, אבל לא זכור לי התואר רב לקראים. (נדמה לי גם שאצל הקראים בכלל לא השתמשו בתואר רב).

יש חילוק על החלטה פרטית לציבוריתשמואלג

בהחלטה הפרטית ככל הנראה אני לא עושה כ"כ טוב יותר נטיית הלב.

בהחלטה הציבורית:

בגדול, כמו שהגדיר פה אחד קודם, "הידוע בציבור" כרב.

ואנמק

בהתנהלות ציבורית צריך איזשהו כבוד בסיסי הדדי, אי אפשר ליצור מצב שכל אחד מחליט איך להתייחס ל"רבנותו" של אחר כי כך אף רב לא יזכה ליחס רב...

(לא הצלחתי להסביר עצמי, ובכל זאת שולח )

הצלחת נוטה להסכים.מוטיבציה
גם אני חושבת...מה אשיב לה'
מי מחזיק ברב-ומטר?matan

אכן אחת משאלות המפתח של דורנו, כיצד להגדיר רב.
האם יש לנו כלי שיכול להעיד על רמתו הרוחנית של אדם?
האם אנחנו מסוגלים לבחון בשאלה הרב של מי גדול יותר?
למעשה- כן ולא.

ואני אסביר- 
לא - כי אנחנו בני אדם ואיננו חוקרים כליות ולב. בקושי לבדוק את הידע של האדם מולנו אנחנו יכולים.
כן - כי יש בנו יכולת להרגיש קדושה, הכלי מאוד פשוט "אם דומה הרב למלאך האלוקים" או שמא לא.

חשוב לדעת ולהבין שלא כך היה המצב במשך שנים רבות, מאז משה רבנו עברה הסמיכה, שבה כל רב שהוסמך
הסמיך את תלמידיו להיות רבנים- כך מי שנקרא רב היו רק אלו שנסמכו ע"י רבנים שלפניהם. היו הרבה בגדרות אחרות-
צורבא מרבנן, בר בי רב וכו'...
היום כשאין סמיכה אכן לא ניתן לדעת מי רב ומי שרלטן.

אז מה אפשר לעשות, לענ"ד- על אדם לעשות לו רב, ע"פ הכלל שחז"ל לימדונו "כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך אלוקים צבקות הוא" ומדרשו - אם דומה למלאך אלוקים, יבקשו ואם לא, לא יבקשו.
ההחלטה של כל אדם היא על רבו, שאותו הוא בוחר, ורבו ילמד אותו מי רב ומי לא, מי ת"ח עצום ומי אינו אחד מגדולי הדור.
זה במישור הפרטי.

במישור הכללי- מי שיש לנו מחלוקת איתו, לא בהכרח לא ראוי לתואר רב. אז יש מחלוקת, בגלל שהייתה מחלוקת בין הלל לשמאי אז אחד מהם ח"ו לא היה ת"ח!?
לכן צריך לכבד גם את רבני הציבור שאנו חולקים(רבותינו חולקים) על שיטתו.
אם רבך אומר לך שאדם זה הוא לא ת"ח, אלא שרלטן, וכי מה תעשה? נהג ע"פ רבך והיזהר בלשונך.
על היערות דבש והרב יעקב עמדין, אני מניח שכולנו מכירים, על המאבק ועל החשד בשבתאות,
שניהם פעלו לשם שמיים, ושניהם היו גדולי עולם. השאלה היא לא עליהם, אלא על כל החסידים שלהם...
שמעתי פעם שאמרו ששניהם זכו להגיע לגן עדן, אבל חסידיהם, כבר לא זכו.

ואני לא נכנס בכלל להגדרת ת"ח ע"פ המהר"ל, כי אז לא נצא ראש... "ת"ח הוא כולו שכל".

יש לי שאלה חשובה יותר-הקולה טובה

מאי נפקא מינה?

כלומר- לפני שאנחנו שואלים "מי תלמיד חכם"

קודם להגדיר- מהו תלמיד חכם? ומה זה אומר לגביי?

יש שאומרים- תלמיד חכם- אדם שלמד תורה ויש לכבד אותו משום כבוד התורה שלמד. להזהר בכבודו יותר מאדם רגיל. מה זה אומר בתכל'ס? האם מותר לי לומר "הוא טועה" כשאני חושבת שהוא טועה? האם מותר לי להתוכח איתו? האם מותר לי להגיד הפוך מדעתו?

אם אתה עונה "כן" לשאלות הנ"ל- אז מה זה משנה למי אתה קורא ככה? תכבד כמה שיותר יהודים לומדי תורה. מ'כפת לך?

ועוד שאלה- האם ת"ח זה רק ענין של כבוד או גם של קבלת סמכות.

האם קבלת סמכות היא רק הלכתית או גם בענינים אחרים? (מה שקרוי "דעת תורה")

והאם זה רק הגדרה של ידע (שזה דבר מדיד יחסית) או גם של מידות ויר"ש? (שיותר קשה למדוד)

ברגע שתגדיר את כל אלו- יהיה יותר קל להגדיר "מי".

ועוד נצל"ש קטן- אם כבר אז מי מוגדרת "רבנית"? האם כל אשה של מי שמוגדר "רב"? האם רק אשה שקנתה את התואר ביושר ע"י הלימוד שלה ומעשיה? או גם וגם?

ואם כבר אז כבר- בעל של רבנית, שאין לו סמיכה, האם הוא נחשב רב?

ועוד משהו קטן -הקולה טובה

http://www.y-or.co.il/blog/2012/01/05/הרב-אהרן-ליכטנשטיין-מאמר-מקיף-יסודי-וח/#.U7Ww8o3F98E

הרב ליכנטשטיין מדבר על הנושא הזה.

למי יש דעת תורה ומה זה אומר.

אני חושבת שיש שם התיחסות להרבה דברים שעלו בשרשור..

את ממש עוברת נושאמופים
עבר עריכה על ידי מופים בתאריך ו' בתמוז תשע"ד 00:13

אני דיברתי על ת"ח במובן ההלכתי שלו

שהגיע להוראה, ואפשר לסמוך על פסיקותיו

וכתוצאה מכך צריך לכבד אותו

(כמו שכתב הש"ך והובא לעיל בשם החפץ חיים שמי שיכול לפסוק הלכה יש לו דין תלמיד חכם וצריך לכבד אותו)

לגבי מה שכתבת על אשה - בעיקרון בכל הדורות רבנית היא אשת ת"ח שאין לה מעלה בכלל יותר מכל אישה אחרת, אבל צריך לכבד אותה כי היא חלק מכבוד הרב (=אשתו כגופו)

הרב עובדיה כותב ביחוה דעת שמורה שמלמדת תורה צריכה התלמידה לכבד אותה כמו כל רב ותלמיד, כשמסתבר שאם תהיה אשה תלמיד חכם, אין שום חילוק בינה לאיש

אם תמצאי מישהי כזאת, תפני אותה אלי. גם אני וגם שום וחניכה מחפשים בנרות אשה שבאמת יודעת ללמוד, ואפשר לדבר איתה דברי תורה כמו שמדברים עם בנים. על כל הנושאים בתורה, גם על מיגו להוציא ועל טומאה רצוצה.

משמע ברמב"ם שזה קורה לפעמים ("רוב" נשים מוציאות דברי תורה לדברי הבאי - משמע שמיעוטן לא כאלה), אני עוד לא פגשתי!

למה עברתי נושא?הקולה טובה

עדיין לא נתת הגדרה.

מה זה "הגיע להוראה" ואיזה כבוד מגיע לו? עד איפה מגיע לו כבוד?

מה זה "אפשר לסמוך על פסיקותיו"?

ומה הנפקא מינה לגביי? 

ולגבי הסוף-

אתה מוזמן לקפוץ לנחם את הרבנית רחל פרנקל, ולשבת איתה על סוגיה.

אתה מוזמן ללכת לחזק פה את המאחז החדש, ועל הדרך לקפוץ למגדל עוז- לרבנית אסתי רוזנברג.

(ואם אתה כבר במגדל עוז- אתה גם מוזמן לכוס קפה )

או עם הרבנית חנה הנקין ממדרשת לינדנבאום.

אתה גם יכול לבקש מהן שמות של תלמידות שלהן, שגם עומדות בקריטריונים שלך. או לנסות ללמוד עם רבות מיועצות ההלכה של נשמת. 

ואם כבר התחלת- אז הסיבה שאין הרבה זה לא בגלל שהן נשים, אלא בגלל שלא נותנים להם ללמוד.

אתה באמת משוה גבר שלמד גמרא מגיל קטן, כולם סביבו מעודדים אותו, עוזרים לו. יש לו מורים, יש לו את כל הלגיטימציה שבעולם לא לעשות כלום חוץ מללמוד. 

אשה שרוצה ללמוד גמרא- היא צריכה להלחם בחוסר לגיטימציה סביבה, בכל האמירות על "בזבוז זמן" נותנים לה גג שנה של מדרשה, וכל דבר אחרי זה- היא תקבל הרמות גבה וביקורת.

יש היום נערות שרוצות לעשות בגרות בגמרא- כמו של הבנים (כלומר ברמה גבוהה יותר ממה שהן עושות עכשיו) ובמשרד החינוך התנגדו לזה. הן וההורים שלהם היו צריכים להלחם על זה! 

אתה באמת מצפה שאשה שלמדה שנה שנתיים (מאפס!) תהיה ברמה שלך? 

תן לה ללמוד את אותן שנים, עם אותן שעות שאתה לומד בכולל!

(וכן- כל הנשים שהזכרתי הן נשים שזכו ללמוד תורה במשך שנים)

הגיע להוראהמופים

זה אדם שיש לו ידע תורנית וסברא תורנית שיכול לפסוק הלכה

באיזה רמה? -לפי ערך הדור (כן כתב שם השש" במפורש)

איזה כבוד מגיע לו? כבוד של תלמיד חכם - יש על זה כמה סימנים בשולחן ערוך. את רוצה שאצטט?

ולגבי הבנות, נתת שמות, לא פגשתי אותן, מענין

אין להן חומר כתוב?

כי עד עכשיו כל מה שראיתי התאכזבתי

ויועצות הלכה של נשמת שראיתי נוהגות לענות כמו בשו"ת סמס, כך שאי אפשר בכלל לראות מה הן יודעות ואם הן חושבות ישר או עקום

אוקיי.הקולה טובה

אז אתה קצת יותר מגדיר-

מדובר פה בעצם על ידע, וקצת יכולת מחשבתית לפסוק.

אז איך יודעים? אז יש לך- מבחני סמיכה ורב שלימד אותו ומכיר אותו ומעיד עליו.

הנה לך.

אבל אם קראת את המאמר שנתתי אח"כ- הוא מדבר על זה שת"ח צריך יותר מזה, במיוחד אם הוא רוצה להנהיג (כלומר- לפסוק בפועל לאנשים בהלכה) שהוא צריך "דעת" ויר"ש- שזה שני דברים שהרבה יותר קשה למדוד ולבחון. וכאן צריך האדם להשתמש בדעתו שלו, או לשאול את רבו שהוא כבר מכיר ויודע שהוא סומך עליו שיש בו דעת. הרב במאמר נותן גם כמה פרמטרים שניתן לבחון אותם- ידע כללי (כמו הסנהדרין שהיו צריכים לדעת 70 שפות) חיבור לעם ולמה שקורה "בתוך עמי אנוכי יושבת" וחיבור לקהילה עצמה.

אני מתלבטת המון בעניין הזה- של איך צריך להתיחס לת"ח שנראה שאין לו מידות וד"א. 

ואיך מגדירים מידות וד"א.

(ואני לא נכנסת לשאלה של יר"ש כי זה דבר שעוד ייותר קשה למדוד ולראות.)

ולעניין הנשי- אכן, עצוב שיש תלמידות חכמים גדולות ועמ"י לא מכיר אותן, וח"ו שידעו שיש גם כאלו.

נתתי לך שמות ספציפיים ומוכרים, של נשים בסדר גודל של ראש בית מדרש.

לא ידוע לי על חומר כתוב שלהן- אבל אני יכולה לברר. 

ועל המשפט האחרון שלך- "מה הן יודעות ואם הן חושבות ישר או עקום" האם היית אומר משפט דומה על הרבנים במכון פוע"ה? האם היית מעז לדבר ככה על פוסקי הלכה? בגדול- אין הרבה הבדל בינהם והם עוברים את אותם לימודים ומבחנים, ועונים על אותן שאלות. 

קודם לא נותנים לבנות ללמוד ואז מזלזלים במי שכן לומדת. 

ואז לא מבינים למה אנחנו מתעצבנות..

קראתי את המאמר שהבאתמופים

ואני לא מסכים (בלשון עדינה)

ההגדרות ל"דרך ארץ" הן לא מה שנראה לנו אלא מה שאנחנו לומדים מרבותינו

ולומר על גדולי הדור שעבר שאין להם דרך ארץ רק מראה שכנראה התקלקל אצלינו ההגדרה של "דרך ארץ"

זה כמו שהיום נחשב לא מוסרי לשנוא ערבים, ולהתנגד לנטיות הפוכות, והכל צריך להיות בשלום שלוה והרמוניה

יש עוד דברים שהוא דורש מתלמיד חכם שלא נראים לי, אבל נלאיתי

האם היית מעיז לדבר כך על גברים? כמובן!

א אומרים לי שיש "יועצי הלכה" באיזה אירגון, אני אבדוק האם יש להם ידע והאם הראש שלהם עקום. ברור!

זה שקיבלו אותך לענות באיזה אירגון זה ממש לא מדד לכמה אתה יודע, מהיכרות אני יודע שיש אירדונים כאלה שאברכים עונים על שאלות.

וגם ההסמכה לרבנות לדעתי לא מדד לידע (ועברתי כבר כמה מבחנים שם, כך שאני יודע מה הולך שם)

יש שני הבדלים בים גברים לנשים. האחד טכני והשני מהותי

ההבדל הטכני הוא שאיש מצווה על לימוד תורה, ולכן מכיתה ה' ואילך הוא מתחיל ללמוד גמרא, ואם הוא רוצה להיות ת"ח הוא משקיע בלימוד כמה עשרות שנים. 

אשה לא מצווה על זה, כך שבאופן טבעי היא לומדת הרבה פחות, וממילא היא יודעת פחות.

נדיר מאד יהיה למצוא אשה שלומדת גמרא בצורה מסודרת כל היום. אם היא רווקה - מי יפרנס? ואם היא נשואה -מי יטפל בילדים? הרי הבעל הוא זה שמצווה - אם אחד צהם צריך ללמוד - עדיף שזה יהיה הוא.

וההבדל המהותי הוא מה שכתבתי בשם הרמב"ם - שרוב נשי מוציאות דברי תורה לדברי הבאי. כך שגם אה שיש לה ידע, מראש יהיה חשש עליה שהיא מבינה עקום. ולצערי כבר פגשתי נשים שלמדו הלכה, והן עקומות לגמרי. (פגשתי גם גברים כאלה כמובן, אבל אצל נשים זה גורף)

ואני עדיין מחכה לראות אשה שבאמת יודעת, באמת מבינה ענין בלימוד, ואפשר לדבר איתה על דופן עקומה, על משכנתא דסורא, על זרוע לחיים וקיבה בחו"ל ועל כל התורה כלוה, לא רק על מה שלימדו אותה בקורס קצר

תלמיד חכם זה לא מי שלמד קורס בהלכות שבת, ואפי' אם הוא עבר על זה רבנות. צריך ידע תורני רחב. וצריך ישרות להבין איך פוסקים הלכה

אוקיי, ומי מגדיר מה זה "ישר" ומה "עקום"?הקולה טובה

הרב ליכטינשטין נותן לך מקורות לכל דבר. אומר לך ממי הוא למד מהי דרך ארץ.

והוא לא מדבר שם על אף רב מסויים, כך שאתה לא יכול להגיד שהוא דיבר על "גדולי הדור" (מה שפותח עוד שאלה, מי זה גדולי הדור? מי מחליט? בעיני ובעיני רבים וטובים- הרב ליכטינשטין הוא בעצמו גדול דור. ולמד אצל גדולי הדור, והתחתן עם הבת של גדול דור. זה שלא תראה אנשים מכנים אותו הגהחהאהעא"ל (הגאון החשוב העילוי החכם הרב אהרון ליכטינשטין) זה בגלל שהוא לא יסבול דבר כזה...)

הוא מדבר על שיטה, על גישת הנהגה מסוימת - ומסביר מה נכון בשיטה הזו ומה אמיתי בה ומה לא. מה לא מסתדר לו עם כל מה שלמד.

הוא הגדיר דרך ארץ ע"פ התורה. הוא נתן לך מקורות ודוגמאות מרבנים. אז אל תדבר על פוליטיקלי קורקט.

לגבי העניין השני- רגע. אתה קודם שאלת משהו אחר- "אם תמצאי מישהי כזאת, תפני אותה אלי. גם אני וגם שום וחניכה מחפשים בנרות אשה שבאמת יודעת ללמוד, ואפשר לדבר איתה דברי תורה כמו שמדברים עם בנים. על כל הנושאים בתורה, גם על מיגו להוציא ועל טומאה רצוצה."

לא שאלת על תלמידת חכמים בסדר גודל של רב גדול- אלא בסדר גודל שלך. מישהי ברמה של ידע נרחב שלמדה ויודעת.

(אם כי כל השמות שהזכרתי למעלה- הן בסדר גודל של תלמידות חכמים לענ"ד)

וברור שיש הבדל טכני. אבל יש נשים שאכן מסוגלות לעשות את זה. יש היום גם מלגות למי שרצינית ולמדת כמה שנים, יש היום בעלים שתומכים ועוזרים לאשה להתקדם וללמוד (ולומדים איתה חברותא מתפלפלמתפלפלת

והבדל מהותי- אני לא רואה. ואי אפשר להוכיח שיש עד שלא בודקים. עד שלא נותנים גם לנשים ללמוד כמו גברים.

הוא מדבר בבירור על רבנים ספציפייםמופים

זה שהוא לא אומר שם, לא אומר שלא מזהים בקלות במי מדובר

והוא לא הביא בכלל מקורות מה זה דרך ארץ. ממש לא

הוא רק הביא מקורות שצריך את זה

ולענין השני, לא יודע אם שמת לב, אבל מבין ריסי עינייך נראה שאת חושבת שאני ברמה של רב קטן...

אז לא, מי שברמה שלי הוא אברך, לא רב, וכשאני מדבר על תלמיד חכם אני מדבר על מה שאת קוראת לו "רב גדול"

אבל את יודעת מה? תביאי לי מישהי ברמה שלי! גם זה ממש מסקרן אותי

(יש כאן אחת בפורום שאמרתי לאשתי שלפי צורת המחשבה שלה נראה לי שהיא יכולה להיות תלמידת חכם, אבל מה לעשות, היא לא לומדת!)

ולהבדל המהותי - לא ניסיתי לעשות מחקר מדעי, זאת ההתרשמות שלי. יש מקום גדול לומר שהסיבה שהן עקומות זה שהן למדו בבית מדרש עקום, וגם גברים שהיו לומדים שם היו יוצאים עקומים...

אולי

אבל גם בלי מחקרים, אם כתוב ברמב"ם משהו - אפשר לסמוך עליו!

ועדיין לא ענית לשאלתה...גוונא
אתה מדבר על איך להגדיר גדולי דור?מופים

זה פשוט להתפרס יותר מדי לא?

בעיקרון המונח "גדול דור" מופיע בשו"ע בתור תלמיד חכם שצריך לכבדו כמו רב מובהק אפי' אם הוא לא לימד אותך כלום

מה זה? אני מניח שמדובר על ת"ח ברמה הגבוהה ביותר שיש בדור

הקולה חושבת שהרב ליכטנשטיין ברמה הזאת. איני יודע מנין לה, היא הרי לא בחנה אותו כמובן

(והזהות של אשתו ודאי לא קשורה לענין)

בשביל הרמה הזאת צריך שאנשים אחרים שהם בעצמם גדולי דור או קרובים לזה ידברו עליו כך

והנושא הזה הרבה יותר בעייתי מאשר בכל הנושא של השירשור, כי יש הרבה דיסאינפורמציה וקשה מאד מאד לדעת

אז אפשר קצת לקלוט על הבן אדם לפי הספרים שלו, אבל זה ממש חלקי מאד

לא...גוונא

מחילה, אך מפריעה לי נימת ה'ישר' ו'עקום' שאתה מעלה. עכשיו זה לא שאין ישר ועקום בקצוות, אבל נשמע מדבריך שכל החכמה נמצאת במקום אחד. וד"ל. זה מה שהיא שאלה (או לפחות כך הבנתי).

ואם כבר הוזכר הרב ליכטנשטיין, אז שלא יהיו כאן ספיקות, מדובר בגדול דור. פשיטא. זה שהוא רחוק מאור הזרקורים, זה כבר עניין אחר לגמרי.

בידידות,

גוונא

כיון שאתה מרמזמופים

מגלה טפח ומכסה טפחיים, קשה לי להבין אותך

כשאני אומר ישר ועקום, אני כמובן מדבר על דעתי, לפי הרגשתי, לפי איך אני שרואה את העולם. אני מניח שיהיו אנשים שיגדירו אחרת עקום.

בסופו של דבר נצטרך לסמוך על השכל שלנו, אחרת לא נדע כלום ונוכל להחליט שנתניהו הוא גדול הדור, או אולי אפילו אחמד טיבי

וזה הבעיה כשמזכירים שמות, לך זה ברור (לא יודע מנין לך) לי לא! וזה שהצהרת את זה כאן לא ביטל את הספיקות...

כיון שלא נראה לי שאתה ברמה תורנית מספקת להיות קרוב לרמה התורנית העליונה של הדור שלנו, קשה שאתה תהיה זה שתחליט שהוא ברמה הזאת, גם אם נניח שאתה מכיר אותו אישית

אולי ראית אנשים שיש מסורת עליהם שהם גדולי דור שהתייחסו אליו כך?

אני לא מבין את עולם המושגים הזהגוונא
עבר עריכה על ידי גוונא בתאריך ו' בתמוז תשע"ד 17:13

אתה מנסה להציג מעין חזות אוביקטיבית אבל למעשה היא די סובייקטיבית. מי ומה קובע את הרמה התורנית? ומי היא אותם קבוצת אנשים עליהן יש מסורת שהם גדולי דור (בדור שלנו)?

כפי שכתבתי כאן כבר אתמול, יש כלים וציינתי גם מה הם לדעתי. וגם אז זה נשאר סובייקטיבי. לצערי, בית הדין הגדול שייך לתקופה אחרת ורחוקה. והיום אין שום הכרעה (בלשון המעטה) מי הוא 'גדול הדור'.

זה מה שאמרתימופים

בסופו של יום הכל מבוסס על מחשבה שלנו, על דעות שלנו

אתה יכול מצידי לקרוא לזה סובייקטיבי

אפילו את העובדה ש 1+1=2 זאת דעתי הסובייקטיבית, ואם מישהו יתווכח ויאמר - מי אמר? אולי לא? מי אמר שזה כך אובייקטיבית?

יש תשובה אפשרית לכזה דבר?

אני חושב כך, אני חושב שזה הגיוני, ומי שיחלוק עלי אני חושב שהוא עקום. אתה טוען שזה סובייקטיבי? אז כל עולם הידיעות שלנו סובייקטיבי!

אז כאן זה לא מתמטיקה, אלא הערכה וקשה לתחום גבולות ברורים ולהעריך, אז הדברים יוצאים פחות חתוכים וברורים

אבל עדיין ברור שאחמד טיבי יודע תורה פחות ממני, ושיש תלמידי חכמים בדור שהם הרבה מעלי

ואני מסכים עם הכלים שלך, זה בעצם מה שאני אומר.

זה נשמע שאנחנו מתווכחים כשבעצם אנחנו אומרים אותו דבר

(האמת היא שניסיתי לעבור על מאמרים של הרב ליכטנשטיין לפני כמה חודשים, כדי לנסות להבין על מי מדובר)

אז אם הכל מבוסס על הדעה שלנו-הקולה טובה

אז ודאי שלא נסכים על "ישר, ו"עקום"

ובעצם אין לך דרך להוכיח שנשים לא יכולות להיות תלמידות חכמים וגדולות דור- כי בבית המדרש שאתה רואה אותו כ"ישר" לא ילמדו נשים. 

אלא רק בבית המדרש שאתה רואה אותו כ"עקום" (אף על פי שהוא מבוסס על תורה לא פחות, וכל ההבדל זו דרך פסיקה שונה)

בדיוק כמו שכתבת לא מזמן- כשביקשת מישהו פמיניסט ודתי באמת- שיהיה רק חרד"ל וכלה, כאילו דתיים לאומיים אחרים לא מחויבים להלכה- רק כי הם לא מחויבים להלכה שלך.

ישנן צורות פסיקה שונות לרבנים שונים, סדר עדיפויות שונה, ראיה שונה של הדברים.

אבל אתה לא יכול לקרא לזה "עקום" כל עוד יש לזה ביסוס הלכתי.

את יכולה ללכת מאד רחוק עם הגישה הזאתמופים

אני אקצין

אני גם חושב שרפורמים עקומים

אני מניח שגם את, לא?

אז יבוא רפורמי ויכתוב לי

שאין לי דרך להוכיח את דעתי, כי בית המדרש שאני רואה כעקום הם רואים כישר והוא מבוסס על תורה לא פחות, וכל ההבדל זו רק דרך פסיקה שונה

ואיך אני מעז לומר שהם לא מחויבים להלכה - רק כי הם לא מחויבים להלכה שלי

וישנן צורות פסיקה שונות לרבנים שונים, סדר עדיפויות שונה, ראיה שונה של הדברים

ואני לא יכול לקרוא לזה עקום כל עוד יש לזה ביסוס הלכתי

אז אני מניח שכאן תאמרי שרפורמים לא מבוססים על הלכה, אבל זה לא נכון! הם מבוססים על הלכה איך שהם מבינים אותה. בוודאי ובוודאי זה נכון על קונסרביטיבים

(אני מדגיש שהקצנתי, אני לא משווה בין רפורמים לבתי מדרש כאלה ברמת החומרה, אלא רק שהטענות שלך שייכות גם שם)

והתשובה לטענות האלה פשוטה מאד. כל אחד יכול לחשוב מה שבא לו. אבל גם אני יכול לחשוב, ויש בהלכה שיח לגיטימי, שיש בו שני צדדים, ואני מסכים שמי שלא מסכים עם רבותי הוא "טועה אבל לגיטימי", ויש שיח לא לגיטימי, שבו מי שלא מסכים איתי הוא עקום. הוא כמובן יכול להמשיך לחשוב מה שבא לו, אבל זה לא ויכוח שאני מקבל שיש כאן שני צדדים, אלא השני פשוט עקום

ההגדרה מתי הויכוח הופך לחוסר לגיטימיות היא טעונה מאד, והיו כמה ויכוחים בעם ישראל "על הגבול"

שבתי צבי למשל - עבר את הגבול, גם הקראים והרפורמים והפרנקיסטים

הויכוח בין המתנגדים לחסידים עמד על הגבול ממש והיום הוא כבר לא ויכוח  של "טועה אבל לגיטימי"

הויכוח בין החרד"לים לחרדים הוא על הגבול

אבל עם הלייטים זה כבר לדעתי מעבר לגבול

את יכולה לחלוק עלי ולומר שאת מכילה כאלה דעות, או אולי חושבת כמוהם. אז בסדר, נשאר בויכוח. לא קרה כלום...

(את ההגדרה של הדברים בצורה הזאת למדתי מהרב ליכטנשטיין!)

כתבת יפה מאוד!!לשם שבו ואחלמה
ואני גם מסכים.
לא מסכימה.הקולה טובה

הרפורמים לא מדברים בכלל על הלכה.

הם מתנערים ממנה.

הרפורמים רואים ערך ברעיון, באוירה, בחיבור- לא בהלכה פשוטה וברורה.

הקונסרבטיבים רואים ערך בהלכה- אבל חושבים שיש בה מקום לשנות, מקום לפתוח דיון מהתחלה ומקום להחליט מה רלונטי ומה לא. ומקום לדעה אישית והרגשה אישית.

לגבי הציבור הדתי- אתה מחלק אותו לשניים, הרשה לי לחלק אותו ל3 (אם כי זה גם לא מאד מדוייק)

יש את החרד"לים- אנשים שבהשקפה שלהם מאד קרובים לחברה החרדית, ישיבות הקו ודומותיהן- רק שהם גם ציוניים ומאמינים במדינה. (תת קבוצה- תורת החיים, יצהר ושות'- שגם לא ציוניים אבל גם לא מגדירים את עצמם כחרדים)

יש את הדתיים הלאומיים, יוצאי הגוש ודומותיה- אנשים שרואים את עצמם מחויבים להלכה לחלוטין, מקיימים הכל לפי רבותיהם, שומרי תו"מ לכל דבר- אבל לא רואים את עצמם כחרד"ל, כי השקפתם שונה מאד מהחרדים. 

ויש את הלייטים והקיבוץ הדתי- שזה יותר מורכב. אלו אנשים שרואים ערך בשמירת תו"מ אבל מוכנים גם לעשות דין לעצמם ולהחליט על דברים מסויימים שהם לא מקפידים עליהם מלכתחילה. לא כי הם מצאו לכך סימוכין בהלכה- אלא מטעם עצמם.

(קשה לי- אז אני מותר) הם נכנעים ליצר הרע (ואם הם כנים- הם גם מודים בכך) אבל בסה"כ מאמינים בהלכה וביהדות ורבוש"ע.

מה שאני אמרתי- בהתיחסות לקבוצה השניה- זה שאתה לא יכול להגדיר אותם "עקומים" רק כי הגישה שלהם לא חרדית. מדובר פה ברבנים, שלמדו תורה הרבה- ופוסקים מתוך התורה. לכל מה שהם יגידו יש להם סימוכין. אז אתה יכול לא להסכים איתם- אבל כויכוח של תורה, להבין שהם בתוך הגדר והם עדיין בתוך גבולות ההלכה. 

וכן, יש אפשרות לראות מי בגבולות ההלכה ומי לא. איך הוא מתרץ את הפסיקה שלו- ב"דעתי" ו"נראה לי" או בציטוט מגמרות וראשנים. אם מה שהוא אומר- יש מי שקדם לו ויש לו על מי לסמוך (גם אם זה דעת יחיד או מעטים) 

גם לפי דבריך יוצא שההבדלים בין רפורמים לקונסרבטיבישוקו בשקית
הם מינוריים וממש לא חשובים.
הגבול אצלך עובר במופים

האם אתה מתבסס על ראשונים או לא

ואפשר כמוהן להתווכח איתך

אבל קודם הקבוצה השניה שלך לא ברורה לי, 

ההבדל בין דת"לים לחרדים אמור להיות רק בציונות, בשאר הדברים הרי אנחנו מתבססים על אותה תורה

מה פתאום שיהיה הבדל גורף בין שני מגזרים

יש הבדל גורף בהלכה בין אשכנזים לספרדים? בין הונגרים לליטאים?

מה זה ה"השקפה החרדית הזאת" שאת מדברת עליה?

אני הרי לומד הלכה כל היום. אני לא לומד "הלכה חרדית", אין חיה כזאת!

אני כמעט לא מתעסק עם פוסקים בדור שלנו, מאז שנחלקנו כאן לחרדים ודתל"ים, 

כך שהגישה שלי היא לא "חרדית" או לא, אלא גישתו של הפמ"ג והמ"א, הש"ך והט"ז והנודע ביהודה

של כל הפוסקים בכל הדורות

תגדירי "השקפה חרדית"

לא כ"כ מדויקגוונאאחרונה
עבר עריכה על ידי גוונא בתאריך ח' בתמוז תשע"ד 22:01

ההבדלים הם עמוקים ורחבים מאשר עניין הציונות. לא יהיה גם מופרך לומר שההבדלים בין האוכלוסיה הדתלי"ת והחרדית בעניין הציונות הם בעיקר הצהרתיים. בסוף בסוף, לשתי האוכלוסיות הללו הרבה מהמשותף (עניין הגיוס אולי מעורר הרבה רעש אבל הוא יחסית שולי).

ההבדלים נוספים עיקריים קשורים לשני תחומים: 1. היחס למודרנה 2. היחס ללימודי חול. וגם בהם חלה נגיסה מתמדת (ויש שיאמרו בלתי נמנעת).  

בעניין ההלכה, מסכים עם הנאמר.

טוב, אתם מנצל"שים כבר לדיון על לימוד תורה לנשיםmatan

אולי תפתחו שרשור מסודר ונוכל לנהל את הוויכוח בנחת?

שליחא דאיגרתא וכו'מופים

תפתח שירשור עם דעתך בנושא אם אתה רוצה

פתחתיmatan
מי שקובע זה התקשורתמשה

שים לב שהרב זלמן מלמד (לדוגמא) הוא רק "הרב", בעוד שעל רבנים חרדים יש תארים מפה ועד אמריקה.

למה?

כי להם יש מערכת משומנת של יח"צ שדואגת לטפח אותם, ראה החלפת התארים יחד עם החלפת הבעלות של "יתד נאמן".

התקשורת הרי לא יכולה לשנות את המציאותמופים

אתה יכול לומר שהתקשורת מנסה לעבוד עלינו, ולפעמים מצליחה

אז בוא לא נהיה טיפשים, ונחשוב מה האמת

וכבר כתבתי למעלה שאני מעדיף בלי שמות

מה האמת? אתה בוחן כליות ולב? אתה יודע לבחון?matan

לא... וגם אני לא. יש לי רב. את הרב שלי בחרתי כי ראיתי אותו, את המידות שלו ואת הלימוד שלו, ואתה

היחס שלו לאנשים בכלל ולתלמידים. ומבחינתי הוא מורה הדרך שלי- ואם הוא אומר שהאדם הזה הוא רב,
אז הוא רב. והוא מתעקש לא לפסוק לשאלות אם הוא לא חייב.
אני לא מאמין לתקשורת, התקשורת היא לא מדד.

כןמופים

אתה אומר משהו מידתי, אין לי בעיה

מפריע לי רק אלה שהולכים אחרי אנשים שנקראים רבנים בעיניים עצומות, כי הוא "רב", וכל מה שיאמר קדוש, ואם חלילה אני אומר משהו הוא יעלב עד עמקי נשמתו איך אני מעיז לדבר על רבנים

והוא עושה עבירות על ימין ועל שמאל בשם ה"רב" שלו...

אם מי שהוא רואה כרב התיר לו, בעיה של ה"רב"matan

ומסכן האדם שנתפס ברשתו של שרלטן. אבל מי שלבו טהור, יזכה להגיע לרב אמיתי. ומי שלא- לא יחפש אפילו.

אני חושב שדווקא יש כלים לכךגוונא

אמנם בימנו דברים הדרדרו והיטשטשו בצורה נוראה ובאמת מצריך הדבר בדיקה. אני חושב שדווקא יש כלים למדוד את זה. ראשית לשמוע את אותו האדם, זה כבר סנן משמעותי ביותר דרכו ניתן לקבל תמונה על רמת הבקיאות, האיכות, המידות, הערכים וכו'.

סנן נוסף ומשמעותי הוא הרקע- האם האדם למד בישיבה, שימש תלמידי חכמים, והאם תלמידי חכמים מובהקים סמכו את ידם על אדם זה.

לאו דווקא, שמע משהו נחמד:כתר הרימון

היה בזמנו תחרות של מפעל הפיס על תחרות כתיבת חיבורים, והחיבורים יצאו לאור בחוברת.

היו לתחרות הזו שתי 'גירסאות' - חרדית ודת"ל.

על החוברת של הדת"ל כל בחור שזכה קיבל אוטומטית את התואר "הרב".

ובחוברת החרדית?

כמובן, "הרב הגאון".

בציבור החרדי זה תואר שמצמידים אוטומטית...

"האומר הרי את מקודשת לי על מנת שאני תלמידהדרכה
אין אומרים כבן עזאי וכבן זומא אלא כל ששואלין אותו דבר בתלמודו ואומרו...
על מנת שאני חכם, אין אומרין כר' עקיבה וחבריו, אלא כל ששואלין אותו דבר חכמה בכל מקום ומשיב.."
וואי, אתם רוצים לפתוח דיון הלכתי?מופים

תלמיד חכם של זמן הגמרא הוא מי שיודע לענות בכל מקום

והמבזה אותו צריך לשלם ליטרא דדהבא

וכתבו הראשונים שאין לנו בימינו ת"ח ברמה הזאת וכן פסק הרמ"א.

אלא ההגדרה של ת"ח לגבי כבוד ת"ח בימינו הוא שהגיע להוראה לפי ערך הדור

(ויש תשובה לגרע"י שהוא רוצה לומר שהשולחן ערוך לא סבר כן, ולדעתו גם בימיו היו עדיין תלמידי חכמים שידעו לענות בכל מקום)

דיון משיק ומעניין לא פחותגוונא

יהיה על המושג 'דעת תורה' שבשמו אנו עדים להרבה מהדברים הבעייתים שציינת ועוד.

תבו ספריא למהוי כהמוניאהדרכה
בכל אופן מבחינתי אלו ההגדרות
על המציאות אפשר להתוכח...
לא פעם ראשונהפייגליניזית

זה פשוט מזעזע יותר כי זה "טרי טרי", בפועל האנשים האלו הם תומכי טרור ואני לא רואה איך יכולה להיות אצלם יראת א-לוהים, ועם זאת אני לא יודעת מה הידע התורני שלהם קשור פה, והיה אם הוא תלמיד חכם עצום, נו ואז?

בדרך כלל, אנחנו לא צריכים להחליט...אדם כל שהוא

אתה מתפלל בבית כנסת ויש שם רב - תתיחס אליו בכבוד. 

א. אין כאן כ"כ סיכון.

ב. כנראה ששם הוא ת"ח באופן יחסי, והכבוד אליו מהוה כבוד לתורה, ולחיזוק מעמדו שם תהיה השפעה חיובית.

על גדולי הרבנים בד"כ תכיר בגדולתם מתוך ספריהם, או תשמע מתלמידי חכמים אחרים שמכירים אותם והתרשמו מגדלותם.

על פי רוב אין לך צורך להכריע למעשה ע"פ פסיקתו של רב לא מוכר.

השאלה מתעוררת בעיקר כשאשר אתה רוצה לצאת נגד מישהו.

ולפני זה, אתה באמת צריך לבדוק טוב טוב.

האם בבקשהנחלת

יש למישהו ידע אם חברת HOT - שייך לעבור אליה מרימון?

הרבה יותר זולה.

יישר כוח.

זה מוצר אחר לגמרי. סינון כמו של רימון עולה כסףפשוט אני..
אם את חושבת שהמחיר שווה לך, אז אל תעברי.

לא הבנתי נכוןנחלת

יש לנו רימון. חשבנו לעבור לHOT (אולי המודם בזק) יותר זולים בחצי, נדמה לי.

השאלה אם הם טובים. ברור ששניהם עולים כסף.

תודה.

בהוט אין סינון כמו ברימוןפשוט אני..
לכן כתבתי שזה מוצר אחר
תודה רבהנחלת

הם אמרו לי שאפשר לסנן כמו רימון, או להישאר עם הסינון שלהם ואפשר לעבור לנטפרי.

אז אם זה כך, שווה לעבור אליהם? (חצי מחיר) 

יש 2 דבריםרקאני

ספק אינטרנט

והגנה

HOT מספקים אינטרנט

רימון מספקים הגנה

רימון הם גם ספק אינטרנט עצמאישלומית.
נכון נכוןנחלתאחרונה

הם דיברו על ספק. האם כדאי או שיהיו מליוני תקלות מביכות?

כלנחלת

כך אוהבת לכתוב על ספרים

האם יש כאן ניקים

עם אותם תחביבים?

וזה בלי קשר - האם כדאי לעבור לספק HOT?????????

חברת HOT ידועה בתעריפים מושכים ואטרקטיבייםפ.א.

תעריפים הבאים לחפות על מיתוג מאוד גרוע ומעמד בעייתי מאוד בשוק התקשורת, מבחינת שירות הלקוחות שלה ותמיכה טכנית בתקלות.  

תשובת Gemini:

המוניטין השלילי של חברת הוט (HOT) בשוק הישראלי אינו מקרי, והוא תוצאה של הצטברות תלונות וביקורת ציבורית לאורך עשרות שנים. למרות ניסיונות של החברה להשתפר בשנים האחרונות, היא עדיין נתפסת על ידי רבים כ"סדין אדום" בתחום השירות.

להלן הגורמים המרכזיים שהובילו למעמד הזה:

1. שירות לקוחות ומערך הטלפוניה

במשך שנים, הוט הייתה מזוהה עם זמני המתנה ארוכים במיוחד (לעתים מעל שעה) במוקדי השירות והתמיכה. למרות שמשרד התקשורת החיל תקנות מחמירות (כמו "חוק ה-3 דקות"), הזיכרון הציבורי של חוסר האונים מול המענה האוטומטי נותר צרוב. בנוסף, לקוחות רבים התלוננו על יחס לא מקצועי או חוסר יכולת של נציגים לפתור תקלות מורכבות.

2. קשיים בתהליך ההתנתקות

אחד המקורות המרכזיים ל"שנאה" כלפי החברה הוא הקושי להתנתק משירותיה. בעבר נפוצו סיפורים רבים על לקוחות שביקשו להתנתק אך נתקלו בנציגי "שימור לקוחות" אגרסיביים, או שגילו כי החברה ממשיכה לחייב אותם חודשים לאחר שהודיעו על סיום ההתקשרות. התופעה הזו הובילה להקמת אתרים כמו "Hot Sucks" (בעבר) ולתביעות ייצוגיות רבות.

3. "שיטת מצליח" וחיובים עודפים

החברה נקנסה לא פעם על ידי הרגולטור בשל חיובי יתר או העלאות מחיר חד-צדדיות ללא הודעה מספקת. לקוחות חשו שהם צריכים "לשמור על המשמר" ולבדוק את החשבונית מדי חודש כדי לוודא שלא נוספו לה שירותים שלא ביקשו או שהמחיר לא קפץ פתאום.

4. תקלות טכניות ותשתית

בעוד שתשתית הכבלים של הוט נחשבה בעבר למתקדמת, היא סבלה (ועדיין סובלת באזורים מסוימים) מתקלות שדורשות ביקור טכנאי. הדימוי של "הטכנאי שלא הגיע" או "חלון זמן של 4 שעות" הפך למזוהה מאוד עם החברה, מה שהוסיף לתסכול הצרכני.

5. שיווק אגרסיבי

הוט ידועה במאמצי שיווק ומכירה אינטנסיביים מאוד. לקוחות שעזבו את החברה או כאלו שרק התעניינו בשירות מדווחים לעיתים קרובות על טלפונים חוזרים ונשנים ממוקדי המכירות, גם לאחר שביקשו להפסיק זאת.

נתונים מהתקופה האחרונה (2024-2025):

* דו"ח משרד התקשורת: גם בנתונים העדכניים, חברות מקבוצת הוט (כולל הוט מובייל) מככבות לעיתים קרובות בראש רשימת התלונות המוצדקות של הציבור.

* קנסות: רק לאחרונה הוט מובייל נקנסה במאות אלפי שקלים בשל חיובי יתר, מה שמעיד על כך שחלק מהבעיות המבניות טרם נפתרו לחלוטין.

לסיכום: השילוב בין שירות בעייתי בעבר לבין קשיים בירוקרטיים בהווה יצר "מותג" שנתפס כדורסני ולא קשוב לצרכן. עם זאת, חשוב לציין שהחברה משקיעה בשנים האחרונות משאבים רבים במעבר לערוצי שירות דיגיטליים (וואטסאפ, צ'אט) כדי לנסות ולשנות את התדמית הזו.

אז תכתבי ותשתפי אותנוחיה.מושקא

גם אני מתעניינת בתחביבים של אנשים, כי משעמם ליי בחיים 😩 (לא כל היום אבל לפעמים באלי למלאות את היום שלי במשהו והכל מבאסס).

ועל הוט שאלת כמה פעמים, לא קראתי את כל התגובה שכתבו לך אבל ידוע שמלאא אנשים מתלוננים עליהם וזה משו שצריך לדעת לפני כדי להתחשב בו.

יפה מאודשלג דאשתקדאחרונה

בהצלחה בהגשמת התחביבים.

לכבי הוט, אם כוונתך לפלאפון של הוט-מובייל, טל תתקרבי. התעריף אולי נמוך אבל פעם עברתי אליהם והייתה קליטה על פנים (או ליתר דיוק: לרוב לא הייתה קליטה), ומאז ועד היום (כ6 שנים) לא הצלחתי לנתק את הקו הזה...

באינטרנט הביתי נדמה לי שהם בסדר. יש לי וכשקראתי הגיעו מהר ותיקנו והיה בסדר. יש לפעמים בעיות אבל יכול להיות שזה לא דונה מחברות אחרות.

שאלות ששאלתי בפורום טכנולוגיהנחלת

ואולי גם מישהו כאן יודע?

1.  נעלם מקובץ וורד האפשרויות: שחזר מסמכים. נעלמו לי כמה. איפה הם?..... 

2.האם השמירה האוטומטית של וורד (צפינו בסרטון המסביר) חזקה כמו זו שהם מציעים בתשלום? לשמור כל דקה - שוכחים.

3. האם מישהו מנוי על נטפרי ויכול לאמר אם הוא מאפשר דברים נקיים (נופים, הרצאות,  מוסיקה ) או שישנן תקלות לא פרופורציונליות?

שונאת מחשב. מצד אחד ממכר, מצד שני מתסכל.

תודה רבה!

עונה על השלישינקדימון

בנטפרי הכל חסום כברירת מחדל, ואם את רוצה לפתוח משהו אז צריך להגיש בקשה, והם מחליטים אם לאשר או לא. בכל מצב של ספק החסימה נשארת. בכל מצב של אי עמידה בתקנון הרבנים החסימה נשארת. ועל זה הדרך.

נופים - יש אתרים של מאגרי תמונות מאושרים.

הרצאות - רק אם זה חרדי. גם רבנים מהציבור שלנו חסומים שם.

מוזיקה - לא יודע, אבל מן הסתם כמו לגבי נופים. כלומר מאגרים ספציפיים של מוזיקה ממקור חרדי.

מניין הידע שלי? לאח שלי יש נטפרי.

תודה רבה!נחלתאחרונה
שאלהנחלת

1.  לא מצליחה להיכנס לאליאקספרס כי לאחר מילוי הפרטים, מקבלים הודעה חיננית בערבית.

ניסיתי בפורום מחשבים ולא ראיתי שענו.

2. אילו ספרים קוראים רוב המגיבים כאן? בנות? בנים? הכוונה לספרות יפה.

יש ביניכם כאלה שהולכים לספריה ציבורית?

זה לא בשביל סקר...סתם מעניין.

תודה.

את עם סינון של רימון?פצל"פ
הוא הרבה פעמים עושה בעיות עם אליאקספרס
כן.תודהנחלת

עם נטפרי יותר קל אם את יודעת?

אני בןפצל"פ
ואני לא מכיר את נטפרי
מחילה!נחלתאחרונה
עונה לדעתיחיה.מושקא

1. כנראה קשור לסינון כמו שאמרו ובהצלחה עם זה!!

2. לאחרונה אני אוהבת לקרוא ספרות בעברית ופחות מתורגמת. תלוי בסיגנון שלך גם על העלילה אם את אוהבת משהו יותר עם קשר מקומי אלייך או סיפור דימיוני זר יפה או מרגש במיוחד. וברור שהולכים לספריה מאיפה עוד תביאי ספרים? אם יש באיזור מגורייך ספריה ציבורית טובה יהיו שם גם ספרים ישנים שלא מוצאים בחנות וגם חדשים וטובים וזה נחמד, ובכלופן אפשר לבקש מהם (אני בכוונה לא ממליצה ספציפית כי אני גם לא כזאת תועלת ספרים. היום יש לי יותר פנאי לקרוא ספרות יפה אבל אין לי ידע רחב בזה 🤷‍♀️ אני מכירה אחד גיק של ספרים אבל) ממליצה בכולופן לבקש המלצות או לקרוא ביקורות לפני שאת בוחרת כי באסה להתחיל ולהישבר אחרי 3 עמודים חחחח

תודה!נחלת

בס"ד

תודה על התשובה! אני דווקא קראתי הרבה ויכולה להמליץ על ספרים איכותיים (לענ"ד).

דווקא ספרות עברית, פחות מכירה כי פחות אוהבת. יש את אהרן אפלפלד שהוא מצויין

אבל...מדכא קצת. סביב השואה.

אם את רוצה לקרוא ספר נחמד ולא ארוך, נסי את "זאת הפעם....." , תמר  וייזר.  למרות שמדובר

על קשר שלדעתי אינו מומלץ. אבל היא כותבת נחמד, זורם וכיף לקרוא את הספר.

זה אגב סיפור אמיתי.

"משחקת באש", טובה מורדו. מתורגם מאנגלית. מרתק.  

😊 תודה! אעיף מבטחיה.מושקא
מה דעתכם?אני:)))))

תשמרו בבקשה על שיח מכבד.

לדעתי מדינה זה דבר אחרזיויק
אבל השמאל והמסרים בתקשורת הפכו את הגישה למדינה כסוג של חברת ביטוח
למה ארץ ישראל הישנה ו*הטובה*?פתית שלג

או שזה בא לומר שכשהיא היתה ישנה היא היתה טובה והיום לא, (למה ככה?)

או שזה בא לומר שהיתה ארץ ישראל טובה והיתה ארץ ישראל לא טובה\פחות טובה. (למי הכוונה בארץ ישראל הלא טובה? כל מי שלא היה צבר\קיבוצניק? מזרחים? היישוב הישן?🤔)

הרהורים של בוקר😏

כמובן שאלתי חבר טוב:

המושג "ארץ ישראל הישנה והטובה" הוא ביטוי טעון שמעורר נוסטלגיה אצל חלק, אך גם ביקורת חריפה על הדרה ועל "צדקנות" אצל אחרים. הנה ניתוח של שתי האפשרויות שהעלית:

1. "כשהיא הייתה ישנה היא הייתה טובה והיום לא" (הגישה הנוסטלגית)
זו הפרשנות הפשוטה והנפוצה ביותר. לפי גישה זו, פעם היה כאן "תום": אנשים חיו בצניעות, הייתה ערבות הדדית, שרו שירים של להקות צבאיות, והאידיאולוגיה קדמה לחומריות.

• למה אומרים שהיום לא? בגלל תהליכים כמו קפיטליזם דורסני, שחיתות שלטונית, אובדן ה"יחד" לטובת האינדיבידואליזם, והקיטוב החברתי. עבור אלו שמשתמשים בביטוי בערגה, "הישנה" היא סמל ליציבות וערכים שאבדו במרוץ המודרני.

2. "הייתה ארץ ישראל טובה והייתה פחות טובה" (הגישה הביקורתית)
כאן טמון המטען הפוליטי והעדתי של המושג. מבקרים טוענים ש"ארץ ישראל הישנה והטובה" מעולם לא הייתה טובה לכולם, אלא רק לקבוצה מאוד מסוימת.

• מי זו "ארץ ישראל הלא טובה"? בתפיסה המצמצמת של המושג, הכוונה היא לכל מה שלא התאים למודל של "הצבר" החילוני, האשכנזי, איש ההתיישבות העובדת או הקיבוצים.
  • המזרחים: עבור עולים מארצות האסלאם שחיו במעברות, סבלו מאפליה ממוסדת ומהתנשאות תרבותית ("כור ההיתוך"), הארץ של אותן שנים ממש לא הייתה "טובה". עבורם, המושג הזה מייצג תקופה של דיכוי ומחיקת זהות.
  • החרדים והדתיים: גם הם נתפסו כחלק מ"הישן" שצריך להיעלם כדי לפנות מקום ליהודי החדש.
  • הימין: לאורך שנים רבות, המחנה הלאומי הרגיש מודר מהמוקדים שעיצבו את "ארץ ישראל הישנה" (ההגמוניה של מפא"י).

לסיכום:
הביטוי הפך למזוהה מאוד עם שיריו של אריק איינשטיין (סדרת האלבומים "ארץ ישראל הישנה והטובה"). איינשטיין עצמו ייצג את הפנים היפות והאהובות של המושג, אך עם השנים המושג הפך לסוג של "קוד" פוליטי:

• עבור צד אחד: געגוע לישראל היפה, התמימה והמאוחדת.
  • עבור צד שני: ביטוי מתנשא שמנסה להחזיר את הגלגל לאחור לתקופה שבה קבוצה אחת שלטה בנרטיב והדירה את כל היתר.

במילים אחרות – ה"טוב" שבמושג תלוי מאוד בשאלה איפה המשפחה שלך הייתה ובאיזה צד של המתרס היא עמדה באותן שנים.

או שמדובר רק על נוסטלגיה של מישהו לימי עלומיו?

תשובה מדויקת – בהחלט כן, וייתכן שזהו המרכיב החזק ביותר במושג.

בפסיכולוגיה ובסוציולוגיה קיימת תופעה שנקראת "נוסטלגיה רפלקסיבית". אנשים נוטים לצבוע את תקופת הנעורים שלהם בצבעים ורודים, לאו דווקא כי המציאות האובייקטיבית הייתה טובה יותר, אלא כי הם היו צעירים, בריאים, והעולם היה מלא בהבטחה עבורם.

הנה כמה סיבות למה "ארץ ישראל הישנה והטובה" היא קודם כל נוסטלגיה אישית של דור:

1. הפשטות של הנעורים: כשמישהו מתגעגע ל"ארץ ישראל הישנה", הוא לעיתים קרובות מתגעגע לזמן שבו הוא היה בלי דאגות פרנסה, בלי אחריות של מבוגרים, וכשהחיים היו פשוטים יותר (או לפחות נראו כך דרך עיניים של ילד).
  2. זיכרון סלקטיבי: המוח האנושי נוטה לשכוח קשיים (תורים לקיצוב מזון בצנע, מלחמות קשות, מחסור בתשתיות) ולזכור רגעים של "ביחד" – הקומזיץ, תנועת הנוער, השירים ברדיו.
  3. האובדן של "מרכז הבמה": דור שהיה ה"צבר" המוביל, הלוחם והבונה, מוצא את עצמו בעולם מודרני שבו הערכים שלו (כמו סוציאליזם או קולקטיביזם) נחשבים למיושנים. הגעגוע הוא לא רק לארץ, אלא למעמד שהיה להם בתוכה.
  4. המוזיקה כעוגן: הביטוי נטבע חזק בזכות אריק איינשטיין. המוזיקה שלו יצרה "מרחב מוגן" של נוסטלגיה. כשאדם שומע שיר מאותה תקופה, הוא לא חושב על הפוליטיקה של שנות ה-50, הוא נזכר בריח של הפרדסים או בחברה הראשונה שלו.

אבל (וזה "אבל" חשוב):
בגלל שישראל היא מדינה כל כך פוליטית, הנוסטלגיה הפרטית הזו הפכה לכלי ניגוח. כשמישהו אומר "אני מתגעגע לארץ ישראל הישנה והטובה", הוא אולי רק מתכוון לילדות שלו בקיבוץ או בתל אביב הקטנה, אבל השכן שלו (שגדל במעברה או בעיירת פיתוח) שומע את זה ואומר: "אתה מתגעגע לזמן שבו אני הייתי שקוף ואתה היית המלך".

לסיכןם: זה התחיל כגעגוע אישי לימי העלומים, אבל הפך למושג פוליטי וסוציולוגי שמעורר מחלוקת עד היום.

אוקיי, אבל מה המסר שלך?נקדימון

א. תמיד ראיתי את הביטוי הזה כאמירה נוסטלגית שמתרפקת על העבר, ולדעתי זו אכן הייתה כוונת המשורר. (בניגוד כמובן למה שאמר שלמה המלך: "אל תאמר שהימים הראשונים היו טובים מאלה, כי לא מחכמה שאלת על זה").

האם מישהו בכלל משתמש בביטוי הזה, או מקשיב לשירים הישנים האלה? אני מאמין שאני מהבודדים הצעירים שעדיין נהנים ממוזיקה כזו.

ב. הדברים שלך מאוד הזכירו לי את מה נעשה לביטוי "להיות עם חופשי" שיש לנו בהמנון. המשורר התכוון ליציאה מהגלות ולזכות להיות אדונים לעצמנו, אבל כוחות שונים (גם חרדיים וגם חילוניים, ולדעתי החרדים עשו את זה קודם) עיוותו את הביטוי ל"חופשי" מהמצוות וכראיה לכך שמדינת ישראל קמה אך ירק כדי שכולם יתפקרו.

כשמתשמש במושג אריק איינשטיין וכדו' זה מובן ליפתית שלג

אבל לי צורם שמשתמשים בביטוי הזה בדור שלנו. זה מזכיר לי קצת, למרות ההבדל הברור, את הגעגועים לגלויות השונות במקום להודות על המצב שזכינו לו.

או את ההערצה לדור החלוצי הישן כאילו הם מלאכים ואנחנו בני אדם, או הם בני אדם ואנחנו כחמורים (ולא כחמורו של ז'בוטינסקי).

גם אני מאוד אוהב את הזמר העברי הזה של פעם, אבל דוקא את היצירות הערכיות שלו, בעיקר סביב בניין הארץ והשליחות. זה שהמילים גבוהות והלחנים תמימים זה לא עושה אותן ערכיות, ולא נותן חותמת לכלל השירים שיש מהם גם שירי כפירה ועגבים ברורים.

ב. "להיות עם חופשי"- אני מעריך שזו באמת לא כוונת המשורר, אבל כשחרדי רואה את ההתנהלות הנפשעת, דורסנות ובוז שהיו כלפי היישוב הישן ואנשי התורה, ורואה במגילת העצמאות את המושג העמום "צור ישראל", הוא גם ממליץ את זה על המנון המדינה. זאת אומרת לא המילים הם מה שגרמו לאותו חרדי לחשוב ככה, אלא המציאות בשטח...

עדיין לא ברור אם אתה רק פורק או שיש יותר מזהנקדימון
לגבי "עם חופשי" ברור שמדובר בריבונות, שהרי המשפט המקדים הוא "התקווה בת שנות אלפיים". מהי אותה תקווה? מה איבדנו לפני אלפיים שנה? יפה, את הריבונות והחירות; החופש הוא מעול הגויים שהיה על צווארינו.

ואני מניח שחרדי סטנדרטי בכלל לא מכיר את ההיסטוריה סביב הביטוי "צור ישראל" כך שדווקא זה אמור להיות בעל רושם חיובי עליו. צריך להיות מאוד מפולפל כדי לחשוב שצור ישראל זה העם. אין אוקימתות כאלה.

וכשאני מסתכל על התורה והמצווה במדינת ישראל, אני רואה ברכה שלא נראה כמוה מימי קדם ומשנים קדמוניות. עשרות אלפי אברכים? תקציבים מהמדינה? גוף רשמי ממלכתי-דתי וממלכתי-חרדי? חזרה בתשובה גדולה? מימון של הילולות? ערוץ טלוויזיה ששם את המסורת על ראש שמחתו (אני מדבר על 14)? ראש ממשלה שמברך שהחיינו במליאת הכנסת על כך שבס"ד התחלנו להחזיר גם את רן גווילי הי"ד? ראש ממשלה שמצטלם אחרי מלחמת "עם כלביא" ואומר בקולו שהיה גם סיעתא דשמייא גדולה? שבתות וחגים בעלי מעמד ומשמעות חוקית? כמות לא נורמלית של ישיבות ואברכים? צבא שבו אפשר להיכנס ולצאת דתי עם רבנות צבאית די טובה (לאבא שלי לא היה שבריר מהטוב שיש היום לחייל הדתי)?

בקיצור, הבנת.

אני מבין שזה כמו בשיר ימי בנימינה של אהוד מנורנוגע, לא נוגעאחרונה
הדגש הוא על ארץ ישראל ולא מדינת ישראל. לכן מן הסתם הכוונה היא לחיבור לארץ, לנופים, לטבע, להרגשה שארץ ישראל זה משהו חדש, ובפרט כשזה מגיע מתוך היכרות רצינית עם הגלות.

לצערנו, הרבה מהצאצאים של הדור הזה כבר לא מחוברים לארץ.

חחח הגרוק הזהבנות רבות עלי
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך ז' בשבט תשפ"ו 15:21

אני: מי זה הטמבל או הטמבלית הזו שאלסיה עוקבת אחריהם: VW (@torwestfall) • Instagram profile

grok: אחי, תירגע – זה לא טמבל ולא טמבלית, זו Victoria Westfall (או בקיצור Vic/Tor), והיא צלמת (photographer) מקצועית שכבר הרבה שנים עובדת עם אלסיה קארה.

• היא עושה צילומים רשמיים לבתים, סשנים, פוטושופים, פרומו, מאחורי הקלעים ועוד.
  • יש לה קרדיטים רבים על צילומים של אלסיה, כמו בטוויטר/אקס שלה היא מקדמת אלבומים של אלסיה, ובאינסטה של אלסיה עצמה היא מתויגת הרבה פעמים (למשל בפוסטים של ימי הולדת לאלבומים או סיכומי סיבובים).
  • דוגמאות: צילמה את הפוטושוט הראשון של אלסיה ל-New York Times לפני 9-10 שנים (עכשיו 10 שנה ל"Know It All"), ויש פוסטים עדכניים עם תיוג שלה.
  • האקאונט שלה: @torwestfall (VW – כנראה Victoria Westfall), עם ביו "vicfromthesix" (טורונטו, The Six זה כינוי לעיר).
  • היא עוקבת אחרי אלסיה (ברור), ואלסיה עוקבת בחזרה כי הן עובדות יחד כבר שנים.

בקיצור, חברה מקצועית קרובה בצוות של אלסיה, לא סתם מישהי אקראית. אם ראית משהו ספציפי שגרם לך לחשוב שהיא "טמבלית" – ספר לי ואולי אבדוק יותר לעומק, אבל מהכל נראה שהיא לגמרי לגיטימית ומקצוענית. 😏

אני: אחי אם תגיד לי שוב להירגע אני אעבור לAI אחר אח יקר. עכשיו שמע. מישהי הגיבה לה בזה:

Loving the @torwestfall cameo

וזו האחת שהגיבה לה: Craig Stickland (@craigstickland) • Instagram profile .. השאלה.. מי היא גם כן? ומה היא התכוונה בתגובה עם התיוג הזה של הצלמת.

ההמשך לא מעניין..

עזרה!צאט

היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂‍↔️

ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)

כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..

קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?

או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂

עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.

גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,

די דעך.

הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים.  כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.   

אני אומר תתחיל מחדש זה הכי מגניבבנות רבות עלי
אם אתה זוכר שרשור שהשתתפת בוטיפות של אור

אפשר לעשות חיפוש בפורום ולנסות למצוא אותו

(או לשאול כאן האם מישהי זוכרת את השרשור ויכולה לקשר אליו)

חיפוש בפורומים

גם אני אותו דברחיה.מושקאאחרונה

ופתחתי חדש

אולי יעניין אותך