נשארתי עם לשון בחוץמופים

שונא את זה שאני מגיב לשירשור ואז פתאום הוא נעול

אז כיון שהייתי באמצע לנצל"ש, אני פותח שירשור חדש

איך אתם מחליטים מי תלמיד חכם?

אדם לא נולד תלמיד חכם, ורוב האנשים אינם תלמידי חכמים

כך שעל כל אדם יש רוב וחזקה דמעיקרא שאינו ת"ח

(מבחנים שעושים ברבנות הם לא מדד לדעתי, כי זה מבחן חלקי מאד, שגם לא מראה על האישיות... מלבד זה יש הרבה רבנים שלא עברו אותו, במיוחד בחו"ל)

אם מספרים לי על אדם שהוא ת"ח ולא בחנתי אותו, אני בעצם צריך להאמין לשמועות

אז כאשר מדובר ברב קהילה, אני מניח שיחסית לקהילה שבה הוא חי - כנראה יש לו ידע תורני יותר מהם, אחרת לא היו ממנים אותו לתפקיד הזה, והציבור סביבו שמכיר אותו היה מזלזל בו

אז כשאומרים לי "פלוני הוא רב" אני שואל מיד - "של מי?" 

כי יש קהילות בחו"ל שבשביל להיות רב שלהם מספיק להיות בחור ישיבה מצוי, וכבר אתה 1000 רמות תורניות מעל כולם, ויש קהילות שצריך להיות בסדר גודל של ת"ח רציני בשביל להיות הרב שלהם

יש עוד דרך לדעת על רב, שרב אחר יאמר לנו שהיהודי הזה הוא ת"ח, וישלח תלמידים לשאול אותו שאילות וכו'

הענין הוא שאצל חסידים המצב יותר מסובך, אדמו"ר נהיה אדמו"ר בירושה, הוא לא צריך להוכיח ידע תורני.

אז מה פתאום להחליט שבגלל שהוא אדמו"ר של הרבה חסידים הוא תלמיד חכם? מישהו בחן אותו?

אני כמובן לא מכיר את אדמו"רים, השאלה מה פתאום מספק צריך לחשוש ליהודי שמא הוא ת"ח? 

אני יודע שמקובל לכבד אדמו"רים, ואני עושה כמו כולם מכח האינרציה, אבל קשה לי להזדעזע...

חחח באמת מעצבן כשנועלים באמצע...נועם ה

זה כאילו רוק שאתה לא יכול לבלוע.

זה כבר קצת הדרדר.. אלי עכשיו אחרי שעיכלנו אתלומדתתתת

העניין נוכל לענות יותר ברוגע ופחות בכעס (גם שלדעתי הוא מצודק אבל בכ"ז...)

לא היתי סומכת רק על שיקול דעתי בענייןלומדתתתת

למה להסתכן בביזוי תלמידי חכמים? 

גם אם אתה לא מסכים, אפשר לכעוס אבל בגלל שבאמת אנחנו לא יכולים לדעת לא היתי מסתכנת בלקרוא לו בכינויי גנאי.

עלתה לי עוד שאלה בעניין אולי היא קשורה לשלך ואם לא, לא להתיחס:

רב שהגיע למסקנה / דרך מתוך התורה שלמד, מה תהיה ההתיחסות לפי דרך התורה אם אותו אדם הגיע למסקנה מוטעית (- שוב, מתוך מחשבה טובה לש"ש)?

זה בעיהמופים

הרי בי אף אחד כאן לא מפחד לזלזל, נכון?

אולי אני תלמיד חכם?

למה יש יותר סכנה במישהו שיש לו תפקיד רשמי?

דעתי - זה עניין של "ידוע בציבור"ברוךש

הרי לא עשינו מבחנים לאף אחד. 
מאיפה לנו מה כל אחד יודע, למד עושה. 
אז הוא מוכר כצדיק\מקובל\תלמיד חכם\רב 

ואולי אפילו שמענו מרבנים אחרים "חוות דעת".. 

ובכל מקרה, מה אכפת לנו לכבד אנשים עם תארים. 
מי שעבר הסכמה לרפואה - גם אם היה הסטודנט הגרוע בכיתה - נכנה אותו רופא או דוקטור. 
ומי שסיים דוקטורט, גם אם זה המסלול המקוצר, או אוניברסיטה ממוצאת - נכנה אותו דוקטור. 
וכל מי שיעבור את מבחני ההסמכה או יוסמך בצורה אחרת - נכנה אותו רב. 
ואם יעשה דיל פוליטי או יקנה את דרכו לממשלה - נכנה אותו שר או חבר כנסת
וכנ"ל עם כל המקצועות האחרים - זהו דרך בשר ודם להמליך אנשים. 

אבל אנחנו נחליט אם הם קיימים בעולם הרוחני והכולל שלנו.
האם אנחנו מתייחסים אליהם, הולכים בדרכם, מושפעים מעולמם, מקבלים את פסיקותיהם. 

כינויים וכבוד, נו שוויין. 

לא התייחסת לעיקר דברימופים

להבחנה מי הוא זה ש"הכיר" לנו אותו

וכבוד לאנשים לא נכונים הוא דבר חמור מאד

אדם שהוא "רב" שאינו תלמיד חכם, יכול להוביל את ההולכים אחריו לשאול תחתית

ועליו נאמר "ועצומים כל הרוגיה"

וזה יגרום שיבואו אנשים ויאמרו - פלוני הרב שלי, ולא ידעו להבחין שהוא בכלל לא רב

ולצערינו הדבר נפוץ מאד

אז אם אתה מכבד אדם כזה, אתה מחזק את העיוות, וגורם לאנשים לטעות

זה חמור מאד! זה לא "נו שוין"

מי הכיר? ה-ציבור\ציבור\רבנים אחרים\תקשורת\מעשיוברוךש

זהו שתלוי איזה ציבורמופים

מעשה שהיה ברב עיר מחו"ל שהגיע אלינו לעיר, ואף אחד כאן לא הכיר אותו, והוא נכנס לכולל אברכים

והתברר שהבן אדם יודע בערך כמו אברך כולל פלוס מינוס

למה שנכבד אותו? מה הוא שונה מכולם? כי הוא יודע למסור נאומים יפה? 

היה לכם מזל לתפוס אדם במערומיו..ברוךש

אבל לרוב אין לנו מזל כזה. 
העיתון כותב: "צדיק בא לעיר",  או מדור של: "והיו עיניך רואות את מוריך". 
ואולי מספיק שאותו רב הקים קהילה\אתר\ערוץ
או שאולי הוא אדם של מילים, דרשן, פלפלן, או עורך ספרים, וכו. 
ואולי יש לו הרבה חברים. 
ואולי הוא מוקף באנשים עם אינטרסים שמקדמים את מעמדו - מאכרים ודומה. 

אני חושב שהגדולים באמת עומדים למבחן. 
פוסק הלכה נבחן לפי הפסיקות שלו. כמה הפסיקות רציניות ועמוקות. איך פוסקים אחרים מתייחסים לפסיקות האלו. 
וכו וכו 

מאידך, מה תעשה עם הדרשנים? 

אה"נמופים

הדרשנים אצלי תמיד נמצאים בעמדה נחותה בדיוק בגלל זה

לא נהיים תלמיד חכם מיכולת לדרוש דרשות

האם הוא ת"ח? הרבה פעמים לא כל כך מסתבר!

הוא לא משקיע בזה, וזה לא התחום שלו...

שוב, השאלה מי מינה אותו, איפה, וכו'

מופים אתה יודע את התשובה.ברוךש

יש ציבור שצמא לרבנים ולהתקדמות רוחנית - ביקוש. 
ואותו ציבור מסתכל על רבנים בחרדת קודש, הם הצינור לאלוקות, הם נציגי האלוקות עלי אדמות, וכו וכו  
ואין שום רגולציה או שליטה על העניין, וכל עוד הם לא עושים שטויות רציניות מידי -כמו עבירה על החוק או ההלכה, אף אחד לא יצא נגדם. (וגם אז.. כמו במקרים האחרונים). 

וככה זה. 
האם זה פחד מהדברים שיכולים לקרות - למי שלא מאמין? 
האם זה קטנות האדם - שמחפש אחרים שיקחו אחריות ויכוונו אותו? 
האם זה חינוך לעדריות ותמימות?

וכמה מהרבנים מעורבים בפוליטיקה בצורה ישירה - או שנעשה שימוש של פוליטיקאים דרכם. 
וכמה רבנים מעורבים בכספים ועסקים, שוחד וכשרות. 
ולכמה רבנים יש כלי תקשורת שמהללים את עצמם ופוגעים באחרים? 

ומאידך,
מי בחן או עמד על פנימיותו או בקיאותו של הבעל שם טוב?

אוחחח בחו"ל זה ממש נפוץ...פנסאי
מספיק שאתה יודע לקרוא עברית ואתה ראש קהילה, בעל קורא ורב ביה״כ!
מה הבעיה??יוני
גם אם הוא אפילו לא יודע לפתוח ספר הלכה ואם מישהו מהקהילה שלו שואל אז הוא מתקשר לרב שלו בשביל תשובה אבל הוא מדריך את הקהל בעבודת השם והם מקבלים אותו עליהם כרבם אז לדעתי הוא רב ואת צריכה להתייחס אליו כרב וגם אם ידיעת התורה שלו לא עולה על צעיר האברכים בכולל של מופים עדיין הם צריכים להתייחס אליו בכבוד הראוי לרב
מעדיפה לעצור כאן מחשש ללשה״ר ורכילות.פנסאי
מן הסתם אני לא צודקת מאהה אחוז, וההסתכלות שלי היא סובייקטיבית.

אבל המצב שאתה מתאר הוא בסדר גמור, ע״ע שליח של הרבי.

אבל יש מצבים אחרים...
לדעתי עוד יותר מסוכנת צורת החינוךלומדתתתת

לפיה יש לי זכות לבקר אמרות של רבנים.

שוב, אתה לא חייב להסכים, אתה יכול גם להזהיר את מי שאתה מכיר אבל לא לכנות בשמות או לבזות!

אם הגענו לזה, אז שמעתי המון המון פעמים משפטים ביקורתיים נגד הר' גורן, הרצי"ה קוק והרבי מלובאוויטש וכו' שבטוח היו ת"ח - זה גם מוצא חן בעיני האנשים פה?

רגע, לא אמרתי שאפשר לבקר אמרות של רבניםמופים

טענתי שצריך קודם לדון אם הם רבנים או לא.

והזכרת כאן שמות, ואני מעדיף לא לדבר עם שמות מכמה סיבות

א. יש איסור לשון הרע גם על מי שאינו רב

ב. אני לא רוצה לפגוע ברגשות של אף אחד

ג. לפי חוקי הפורום אני עלול להסתבך...

סבבה זה היה למטרה טובהלומדתתתת

אבל אתה צודק, אם זה מה שהיית עושה אז בא נשאיר את זה ככה.

השאלה אם לי, האדם הפשוט יש זכות לדון בזה? (אם הבנאדם הוא רב/ לא רב)

אם הוא לא ידון בזה, מי ידון בזה?מופים

הרי אם תתני לרבנים לדון בזה, צריך קודם כל לדון עליהם אם הם רבנים, וחזרנו לאותה בעיה

נשמע כמו לחץ חברתי...יעל...

סליחה, גם ביבי הרשע הזה ידוע בציבור.

ואני לא מכבדת אותו בגרוש.

כי הוא שקרן במצח נחושה! (איפה החוקרים? בדרך אליי כבר? )

אבל אצל רבנים זה אחרת, ובייחוד אדמו"רים.

אז בגלל שאבא שלו היה אדמו"ר הוא חכם? צדיק?

בסה"כ אולי נולד לאיש הנכון...

ושוב, לא מדברת ספציפית, אין לי שום ידע עליו.

ניראליshirsh
שאם הוא מכונה רב בציבור מסויים כדאי להתייחס אליו בכבוד כל עוד הוא לא הוכיח שלא מגיע לו את הכבוד הזה.. תכלס אי אפשר לדעת.. אבל גם אם הוא לא ת"ח אז זכיתי לכבד יהודי, מה שבטוח אני לא מפסיד מזה.. ואפילו יכוךףל להנצל מטעות של בזיון ת"ח..
למה שלא יחברו את השרשורים?נועם ה
שקלתישמואלג

אבל כפי שמופים הגדיר, הוא באיזור יותר ניצלושי

אני לא יודע, ומתייחס בהתאםלשם שבו ואחלמה

אם יש לי חשש שהוא תלמיד חכם 

אני מתייחס אליו כ"ספק ת"ח"

אני קורא לו "רב" כי זה לא מזיק

אני מתייחס אליו בכבוד (תמיד טוב לכבד את הזולת)

אבל עקרונית

כמעט כל רב שיספרו עליו

אני לא יאמין באופן מוחלט שהוא תלמיד חכם

עד שאני אראה את זה בעצמי,

רק יחשוש

כי שמועות זה כלי גרוע להסתמך עליו

רב של קהילה יש בו עוד עניינים חוץ מת״חיוני
אז יש לו חסידים - קהילה שמקבלת אותו - מה זה אומר?ברוךש

האם זה מראה משהו על הרבנות שלו - או שמא הוא כריזמטי, מנטור, קאוצ'יר, דרשן? 
ואולי זה בכלל  דיל פוליטי - כמו רבני הערים .. או רבנים ראשיים.. 

לא מתיימרת להגדיר תלמידי חכמים!טאבולה ראסה

"ועמך כולם צדיקים"
וזהו, למה אני צריכה ךהכניס תראש שלי לזה?
האם ידע בהכרח מעיד על גדלות תורנית-משה ר-

ועל מוסריות? או לחלופין האם ייחוס מעיד על גדלות של אדם?

יש לא מעט בנים של.. שנקראים רבנים רק בגלל הייחוס..

לפעמים מרוב הלהט להגן על התואר רב, עושים את ההיפך ומוזילים אותו, רב הרבה מעבר לידע של מסכת בגמ', רב זה דמות ערכית, מוסרית, אמיתית. שיודע להנהיג, עם יכולת פסיקה וראייה רחבה.

לקרוא לכל אחד שקצת למד-רב, זה לדרוס ולרמוס את התואר המכובד הזה ואח"כ מתפלאים שאנשים בזים לכל מיני רבנים שהולכים ועושים מעשים לא מוסריים ונתפשים על שחיתות.

גם קהילה שהולכת אחרי אדם מסויים וקוראת לו רב אין בזה כדי להעיד וכבר היו סיפורים מזעזעים על מנהיגים כאלה ואחרים..

גם אחרי שבתאי צבי ימ"ש הלכו רבים מעם ישראל..

בשביל להיות תלמיד חכםמופים

צריך להיות בעל ידע ולהיות ירא שמים

יכולת מנהיגות, ראיה רחבה זה פלוס, אבל זה לא ההגדרה של ת"ח

ואתה צודק שידע הוא לא ערובה לזה שיש לו יראת שמים

ברור אמרתי רק שידע זה לא עירבון, יר"ש זה ודאי-משה ר-

הבעייה שהרבה מסתכלים על ידע ובעיקר על ידע, כמה פעמים ראיתי שאומרים על אדם כזה או אחר, וואו הוא שורק את הש"ס, וואו הוא הוסמך רבנות בגיל צעיר, אבל ליר"ש ולאופי לא התייחסו כלל..

מה ההלכה באמת לגבי כאלה ש*מבחינתך* הם לא רבנים?נועם ה

מצד אחד לא יתכן שכל פשפש יחליט לפי שיקול דעתו והשקפתו האם לכנות את הרב X "הרב"...

ומצד שני, זה חילול השם והמושג.

לאחר שהחלטת מי כן רבמופים

ובחרת לעצך רב, תשאלי את אותו רב האם פלוני אלמוני הוא רב, ואיך צריך להתייחס אליו

ואם הוא יאמר שהוא לא תלמיד חכם, אז תתייחסי אליו כמו אל כל שרלטן מצוי

תעייני בדברי רב אברום על ה"רבעלך"ברוךש

|לא מוצאת|נועם ה
נראה לי שהדברים שלו הם אחרים, ומעלים נקודה...אדם כל שהוא

חשובה אחרת.

יש מדרגות ברבנים, ולא כל מי שהגיע להוראה בשאלה פשוטה, יכול להורות בעניינים חמורים יותר.

במילא, זה מוריד בהרבה ממשמעותה של השאלה של מופים, שכן, גם אם נניח שפלוני אלמוני הוא רב, זה לא יתן לגיטימציה לכל פסק שלו. מאידך, זה לוקח אותנו לשאלה דומה, איך בוחנים מה רמתו של הרב.

ציטו של דברים דומים שלו (רק בלי הביטוי רעבלאך) - "רק גדולי תלמידי החכמים שבדור כוחם לפסוק בשאלות חמורות בכל חלקי התורה, ופסקיהם מקובלים בישראל, ראויים לפסוק בשאלות אלה הנוגעים לכלל ישראל. כל מי שלא הגיע למדרגה זו עליו להימנע מלפסוק בעניינים אלו, ואם בכל זאת מורה הלכה כבר קרא עליו הרמב"ם (פ"ה מת"ת ה"ד) – "רשע שוטה וגס הרוח, ועליו נאמר: כִּי רַבִּים חֲלָלִים הִפִּילָה וכו' ועליו נאמר: וַעֲצֻמִים כָּל הֲרֻגֶיהָ אלו התלמידים הקטנים שלא הרבו תורה כראוי והם מבקשים להתגדל בפני עמי הארץ ובין אנשי עירם וקופצין ויושבין בראש לדין ולהורות בישראל, הם המרבים המחלוקת והם המחריבים את העולם והמכבין נרה של תורה והמחבלים כרם ה' צבאות, עליהם אמר שלמה בחכמתו: אֶחֱזוּ לָנוּ שׁוּעָלִים שׁוּעָלִים קְטַנִּים מְחַבְּלִים כְּרָמִים"."

לא יודעהרועה

וזה לא מאוד מפריע לי, זאת לא הפעם הראשונה שאני מרים גבה על התנהגות זולה של רבנים..

הנטייה שלי היא להתעלם, אני לא מחויב אליהם מעדיף לתת לקב"ה להחליט כשהם יגיעו אליו.

הח"ח כותב על תלמיד חכםאם-אם

"ודע שאיסור לשון הרע הוא אפילו על עם הארץ, כי גם הוא בכלל עם ה' וצבאותיו שהוציאם ממצרים, וכל שכן אם הוא תלמיד חכם, בוודאי המספר לשון הרע עליו עונשו גדול בהרבה. ואמרו חזל "כל המספר לשון הרע אחרי מיטתו של תלמיד חכם - נופל בגיהנם". ולפעמים נכנס בגדר מבזה תלמיד חכם. וידוע גודל עונשו של המבזה תלמיד חכם. והיצר הרע מסית לאדם שהאיסור הוא רק על תלמידי חכם של זמן הגמרא, אבל תלמידי חכמים של היום מותר לבזותם. והוא טעות גמורה. כי כל תלמיד חכם הוא לפי הדור. ואפילו בזמנינו, אם הוא יגע בתורה וראוי להורות וללמד - בגדר תלמיד חכם נקרא. והמבזה אותו אפילו רק בדברים, ואפילו שלא בפניו, עוון הוא, וחייבים עליו נידוי. וכל שכן אם התלמיד חכם הוא מורה הוראה בעיר, בוודאי האיסור חמור הרבה יותר. כי בעקבות סיפורו אנשים לא יילכו לשאול אותו הלכות, אלא יפסקו לעצמם, ויבואו לידי קלקול."

זה כבר ש"ךמופים

שמביא אחד מהראשונים (כמדומני ריב"ש)

לא דנתי "מה נקרא ת"ח"

אלא איך יודעים את זה

איך את יודעת שהוא ראוי להורות? בזמן החפץ חיים כשרב קהילה היה מתמנה הוא היה צריך לפסוק הלכה לכל תחומי הקהילה

היום זה שמישהו קרואים לו רב, מה זה אומר?

הראב"ע בפרשנותו התייחס לקראים בתואר "רב".ברוךש

אתה בטוח?אדם כל שהוא

לא זכור לי כזה דבר, זכורים מקומות שהוא דוחה (ולא בכבוד גדול..) פירושים של קראים, זכור לי גם שהוא מביא פירושים של יפת, אבל לא זכור לי התואר רב לקראים. (נדמה לי גם שאצל הקראים בכלל לא השתמשו בתואר רב).

יש חילוק על החלטה פרטית לציבוריתשמואלג

בהחלטה הפרטית ככל הנראה אני לא עושה כ"כ טוב יותר נטיית הלב.

בהחלטה הציבורית:

בגדול, כמו שהגדיר פה אחד קודם, "הידוע בציבור" כרב.

ואנמק

בהתנהלות ציבורית צריך איזשהו כבוד בסיסי הדדי, אי אפשר ליצור מצב שכל אחד מחליט איך להתייחס ל"רבנותו" של אחר כי כך אף רב לא יזכה ליחס רב...

(לא הצלחתי להסביר עצמי, ובכל זאת שולח )

הצלחת נוטה להסכים.מוטיבציה
גם אני חושבת...מה אשיב לה'
מי מחזיק ברב-ומטר?matan

אכן אחת משאלות המפתח של דורנו, כיצד להגדיר רב.
האם יש לנו כלי שיכול להעיד על רמתו הרוחנית של אדם?
האם אנחנו מסוגלים לבחון בשאלה הרב של מי גדול יותר?
למעשה- כן ולא.

ואני אסביר- 
לא - כי אנחנו בני אדם ואיננו חוקרים כליות ולב. בקושי לבדוק את הידע של האדם מולנו אנחנו יכולים.
כן - כי יש בנו יכולת להרגיש קדושה, הכלי מאוד פשוט "אם דומה הרב למלאך האלוקים" או שמא לא.

חשוב לדעת ולהבין שלא כך היה המצב במשך שנים רבות, מאז משה רבנו עברה הסמיכה, שבה כל רב שהוסמך
הסמיך את תלמידיו להיות רבנים- כך מי שנקרא רב היו רק אלו שנסמכו ע"י רבנים שלפניהם. היו הרבה בגדרות אחרות-
צורבא מרבנן, בר בי רב וכו'...
היום כשאין סמיכה אכן לא ניתן לדעת מי רב ומי שרלטן.

אז מה אפשר לעשות, לענ"ד- על אדם לעשות לו רב, ע"פ הכלל שחז"ל לימדונו "כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך אלוקים צבקות הוא" ומדרשו - אם דומה למלאך אלוקים, יבקשו ואם לא, לא יבקשו.
ההחלטה של כל אדם היא על רבו, שאותו הוא בוחר, ורבו ילמד אותו מי רב ומי לא, מי ת"ח עצום ומי אינו אחד מגדולי הדור.
זה במישור הפרטי.

במישור הכללי- מי שיש לנו מחלוקת איתו, לא בהכרח לא ראוי לתואר רב. אז יש מחלוקת, בגלל שהייתה מחלוקת בין הלל לשמאי אז אחד מהם ח"ו לא היה ת"ח!?
לכן צריך לכבד גם את רבני הציבור שאנו חולקים(רבותינו חולקים) על שיטתו.
אם רבך אומר לך שאדם זה הוא לא ת"ח, אלא שרלטן, וכי מה תעשה? נהג ע"פ רבך והיזהר בלשונך.
על היערות דבש והרב יעקב עמדין, אני מניח שכולנו מכירים, על המאבק ועל החשד בשבתאות,
שניהם פעלו לשם שמיים, ושניהם היו גדולי עולם. השאלה היא לא עליהם, אלא על כל החסידים שלהם...
שמעתי פעם שאמרו ששניהם זכו להגיע לגן עדן, אבל חסידיהם, כבר לא זכו.

ואני לא נכנס בכלל להגדרת ת"ח ע"פ המהר"ל, כי אז לא נצא ראש... "ת"ח הוא כולו שכל".

יש לי שאלה חשובה יותר-הקולה טובה

מאי נפקא מינה?

כלומר- לפני שאנחנו שואלים "מי תלמיד חכם"

קודם להגדיר- מהו תלמיד חכם? ומה זה אומר לגביי?

יש שאומרים- תלמיד חכם- אדם שלמד תורה ויש לכבד אותו משום כבוד התורה שלמד. להזהר בכבודו יותר מאדם רגיל. מה זה אומר בתכל'ס? האם מותר לי לומר "הוא טועה" כשאני חושבת שהוא טועה? האם מותר לי להתוכח איתו? האם מותר לי להגיד הפוך מדעתו?

אם אתה עונה "כן" לשאלות הנ"ל- אז מה זה משנה למי אתה קורא ככה? תכבד כמה שיותר יהודים לומדי תורה. מ'כפת לך?

ועוד שאלה- האם ת"ח זה רק ענין של כבוד או גם של קבלת סמכות.

האם קבלת סמכות היא רק הלכתית או גם בענינים אחרים? (מה שקרוי "דעת תורה")

והאם זה רק הגדרה של ידע (שזה דבר מדיד יחסית) או גם של מידות ויר"ש? (שיותר קשה למדוד)

ברגע שתגדיר את כל אלו- יהיה יותר קל להגדיר "מי".

ועוד נצל"ש קטן- אם כבר אז מי מוגדרת "רבנית"? האם כל אשה של מי שמוגדר "רב"? האם רק אשה שקנתה את התואר ביושר ע"י הלימוד שלה ומעשיה? או גם וגם?

ואם כבר אז כבר- בעל של רבנית, שאין לו סמיכה, האם הוא נחשב רב?

ועוד משהו קטן -הקולה טובה

http://www.y-or.co.il/blog/2012/01/05/הרב-אהרן-ליכטנשטיין-מאמר-מקיף-יסודי-וח/#.U7Ww8o3F98E

הרב ליכנטשטיין מדבר על הנושא הזה.

למי יש דעת תורה ומה זה אומר.

אני חושבת שיש שם התיחסות להרבה דברים שעלו בשרשור..

את ממש עוברת נושאמופים
עבר עריכה על ידי מופים בתאריך ו' בתמוז תשע"ד 00:13

אני דיברתי על ת"ח במובן ההלכתי שלו

שהגיע להוראה, ואפשר לסמוך על פסיקותיו

וכתוצאה מכך צריך לכבד אותו

(כמו שכתב הש"ך והובא לעיל בשם החפץ חיים שמי שיכול לפסוק הלכה יש לו דין תלמיד חכם וצריך לכבד אותו)

לגבי מה שכתבת על אשה - בעיקרון בכל הדורות רבנית היא אשת ת"ח שאין לה מעלה בכלל יותר מכל אישה אחרת, אבל צריך לכבד אותה כי היא חלק מכבוד הרב (=אשתו כגופו)

הרב עובדיה כותב ביחוה דעת שמורה שמלמדת תורה צריכה התלמידה לכבד אותה כמו כל רב ותלמיד, כשמסתבר שאם תהיה אשה תלמיד חכם, אין שום חילוק בינה לאיש

אם תמצאי מישהי כזאת, תפני אותה אלי. גם אני וגם שום וחניכה מחפשים בנרות אשה שבאמת יודעת ללמוד, ואפשר לדבר איתה דברי תורה כמו שמדברים עם בנים. על כל הנושאים בתורה, גם על מיגו להוציא ועל טומאה רצוצה.

משמע ברמב"ם שזה קורה לפעמים ("רוב" נשים מוציאות דברי תורה לדברי הבאי - משמע שמיעוטן לא כאלה), אני עוד לא פגשתי!

למה עברתי נושא?הקולה טובה

עדיין לא נתת הגדרה.

מה זה "הגיע להוראה" ואיזה כבוד מגיע לו? עד איפה מגיע לו כבוד?

מה זה "אפשר לסמוך על פסיקותיו"?

ומה הנפקא מינה לגביי? 

ולגבי הסוף-

אתה מוזמן לקפוץ לנחם את הרבנית רחל פרנקל, ולשבת איתה על סוגיה.

אתה מוזמן ללכת לחזק פה את המאחז החדש, ועל הדרך לקפוץ למגדל עוז- לרבנית אסתי רוזנברג.

(ואם אתה כבר במגדל עוז- אתה גם מוזמן לכוס קפה )

או עם הרבנית חנה הנקין ממדרשת לינדנבאום.

אתה גם יכול לבקש מהן שמות של תלמידות שלהן, שגם עומדות בקריטריונים שלך. או לנסות ללמוד עם רבות מיועצות ההלכה של נשמת. 

ואם כבר התחלת- אז הסיבה שאין הרבה זה לא בגלל שהן נשים, אלא בגלל שלא נותנים להם ללמוד.

אתה באמת משוה גבר שלמד גמרא מגיל קטן, כולם סביבו מעודדים אותו, עוזרים לו. יש לו מורים, יש לו את כל הלגיטימציה שבעולם לא לעשות כלום חוץ מללמוד. 

אשה שרוצה ללמוד גמרא- היא צריכה להלחם בחוסר לגיטימציה סביבה, בכל האמירות על "בזבוז זמן" נותנים לה גג שנה של מדרשה, וכל דבר אחרי זה- היא תקבל הרמות גבה וביקורת.

יש היום נערות שרוצות לעשות בגרות בגמרא- כמו של הבנים (כלומר ברמה גבוהה יותר ממה שהן עושות עכשיו) ובמשרד החינוך התנגדו לזה. הן וההורים שלהם היו צריכים להלחם על זה! 

אתה באמת מצפה שאשה שלמדה שנה שנתיים (מאפס!) תהיה ברמה שלך? 

תן לה ללמוד את אותן שנים, עם אותן שעות שאתה לומד בכולל!

(וכן- כל הנשים שהזכרתי הן נשים שזכו ללמוד תורה במשך שנים)

הגיע להוראהמופים

זה אדם שיש לו ידע תורנית וסברא תורנית שיכול לפסוק הלכה

באיזה רמה? -לפי ערך הדור (כן כתב שם השש" במפורש)

איזה כבוד מגיע לו? כבוד של תלמיד חכם - יש על זה כמה סימנים בשולחן ערוך. את רוצה שאצטט?

ולגבי הבנות, נתת שמות, לא פגשתי אותן, מענין

אין להן חומר כתוב?

כי עד עכשיו כל מה שראיתי התאכזבתי

ויועצות הלכה של נשמת שראיתי נוהגות לענות כמו בשו"ת סמס, כך שאי אפשר בכלל לראות מה הן יודעות ואם הן חושבות ישר או עקום

אוקיי.הקולה טובה

אז אתה קצת יותר מגדיר-

מדובר פה בעצם על ידע, וקצת יכולת מחשבתית לפסוק.

אז איך יודעים? אז יש לך- מבחני סמיכה ורב שלימד אותו ומכיר אותו ומעיד עליו.

הנה לך.

אבל אם קראת את המאמר שנתתי אח"כ- הוא מדבר על זה שת"ח צריך יותר מזה, במיוחד אם הוא רוצה להנהיג (כלומר- לפסוק בפועל לאנשים בהלכה) שהוא צריך "דעת" ויר"ש- שזה שני דברים שהרבה יותר קשה למדוד ולבחון. וכאן צריך האדם להשתמש בדעתו שלו, או לשאול את רבו שהוא כבר מכיר ויודע שהוא סומך עליו שיש בו דעת. הרב במאמר נותן גם כמה פרמטרים שניתן לבחון אותם- ידע כללי (כמו הסנהדרין שהיו צריכים לדעת 70 שפות) חיבור לעם ולמה שקורה "בתוך עמי אנוכי יושבת" וחיבור לקהילה עצמה.

אני מתלבטת המון בעניין הזה- של איך צריך להתיחס לת"ח שנראה שאין לו מידות וד"א. 

ואיך מגדירים מידות וד"א.

(ואני לא נכנסת לשאלה של יר"ש כי זה דבר שעוד ייותר קשה למדוד ולראות.)

ולעניין הנשי- אכן, עצוב שיש תלמידות חכמים גדולות ועמ"י לא מכיר אותן, וח"ו שידעו שיש גם כאלו.

נתתי לך שמות ספציפיים ומוכרים, של נשים בסדר גודל של ראש בית מדרש.

לא ידוע לי על חומר כתוב שלהן- אבל אני יכולה לברר. 

ועל המשפט האחרון שלך- "מה הן יודעות ואם הן חושבות ישר או עקום" האם היית אומר משפט דומה על הרבנים במכון פוע"ה? האם היית מעז לדבר ככה על פוסקי הלכה? בגדול- אין הרבה הבדל בינהם והם עוברים את אותם לימודים ומבחנים, ועונים על אותן שאלות. 

קודם לא נותנים לבנות ללמוד ואז מזלזלים במי שכן לומדת. 

ואז לא מבינים למה אנחנו מתעצבנות..

קראתי את המאמר שהבאתמופים

ואני לא מסכים (בלשון עדינה)

ההגדרות ל"דרך ארץ" הן לא מה שנראה לנו אלא מה שאנחנו לומדים מרבותינו

ולומר על גדולי הדור שעבר שאין להם דרך ארץ רק מראה שכנראה התקלקל אצלינו ההגדרה של "דרך ארץ"

זה כמו שהיום נחשב לא מוסרי לשנוא ערבים, ולהתנגד לנטיות הפוכות, והכל צריך להיות בשלום שלוה והרמוניה

יש עוד דברים שהוא דורש מתלמיד חכם שלא נראים לי, אבל נלאיתי

האם היית מעיז לדבר כך על גברים? כמובן!

א אומרים לי שיש "יועצי הלכה" באיזה אירגון, אני אבדוק האם יש להם ידע והאם הראש שלהם עקום. ברור!

זה שקיבלו אותך לענות באיזה אירגון זה ממש לא מדד לכמה אתה יודע, מהיכרות אני יודע שיש אירדונים כאלה שאברכים עונים על שאלות.

וגם ההסמכה לרבנות לדעתי לא מדד לידע (ועברתי כבר כמה מבחנים שם, כך שאני יודע מה הולך שם)

יש שני הבדלים בים גברים לנשים. האחד טכני והשני מהותי

ההבדל הטכני הוא שאיש מצווה על לימוד תורה, ולכן מכיתה ה' ואילך הוא מתחיל ללמוד גמרא, ואם הוא רוצה להיות ת"ח הוא משקיע בלימוד כמה עשרות שנים. 

אשה לא מצווה על זה, כך שבאופן טבעי היא לומדת הרבה פחות, וממילא היא יודעת פחות.

נדיר מאד יהיה למצוא אשה שלומדת גמרא בצורה מסודרת כל היום. אם היא רווקה - מי יפרנס? ואם היא נשואה -מי יטפל בילדים? הרי הבעל הוא זה שמצווה - אם אחד צהם צריך ללמוד - עדיף שזה יהיה הוא.

וההבדל המהותי הוא מה שכתבתי בשם הרמב"ם - שרוב נשי מוציאות דברי תורה לדברי הבאי. כך שגם אה שיש לה ידע, מראש יהיה חשש עליה שהיא מבינה עקום. ולצערי כבר פגשתי נשים שלמדו הלכה, והן עקומות לגמרי. (פגשתי גם גברים כאלה כמובן, אבל אצל נשים זה גורף)

ואני עדיין מחכה לראות אשה שבאמת יודעת, באמת מבינה ענין בלימוד, ואפשר לדבר איתה על דופן עקומה, על משכנתא דסורא, על זרוע לחיים וקיבה בחו"ל ועל כל התורה כלוה, לא רק על מה שלימדו אותה בקורס קצר

תלמיד חכם זה לא מי שלמד קורס בהלכות שבת, ואפי' אם הוא עבר על זה רבנות. צריך ידע תורני רחב. וצריך ישרות להבין איך פוסקים הלכה

אוקיי, ומי מגדיר מה זה "ישר" ומה "עקום"?הקולה טובה

הרב ליכטינשטין נותן לך מקורות לכל דבר. אומר לך ממי הוא למד מהי דרך ארץ.

והוא לא מדבר שם על אף רב מסויים, כך שאתה לא יכול להגיד שהוא דיבר על "גדולי הדור" (מה שפותח עוד שאלה, מי זה גדולי הדור? מי מחליט? בעיני ובעיני רבים וטובים- הרב ליכטינשטין הוא בעצמו גדול דור. ולמד אצל גדולי הדור, והתחתן עם הבת של גדול דור. זה שלא תראה אנשים מכנים אותו הגהחהאהעא"ל (הגאון החשוב העילוי החכם הרב אהרון ליכטינשטין) זה בגלל שהוא לא יסבול דבר כזה...)

הוא מדבר על שיטה, על גישת הנהגה מסוימת - ומסביר מה נכון בשיטה הזו ומה אמיתי בה ומה לא. מה לא מסתדר לו עם כל מה שלמד.

הוא הגדיר דרך ארץ ע"פ התורה. הוא נתן לך מקורות ודוגמאות מרבנים. אז אל תדבר על פוליטיקלי קורקט.

לגבי העניין השני- רגע. אתה קודם שאלת משהו אחר- "אם תמצאי מישהי כזאת, תפני אותה אלי. גם אני וגם שום וחניכה מחפשים בנרות אשה שבאמת יודעת ללמוד, ואפשר לדבר איתה דברי תורה כמו שמדברים עם בנים. על כל הנושאים בתורה, גם על מיגו להוציא ועל טומאה רצוצה."

לא שאלת על תלמידת חכמים בסדר גודל של רב גדול- אלא בסדר גודל שלך. מישהי ברמה של ידע נרחב שלמדה ויודעת.

(אם כי כל השמות שהזכרתי למעלה- הן בסדר גודל של תלמידות חכמים לענ"ד)

וברור שיש הבדל טכני. אבל יש נשים שאכן מסוגלות לעשות את זה. יש היום גם מלגות למי שרצינית ולמדת כמה שנים, יש היום בעלים שתומכים ועוזרים לאשה להתקדם וללמוד (ולומדים איתה חברותא מתפלפלמתפלפלת

והבדל מהותי- אני לא רואה. ואי אפשר להוכיח שיש עד שלא בודקים. עד שלא נותנים גם לנשים ללמוד כמו גברים.

הוא מדבר בבירור על רבנים ספציפייםמופים

זה שהוא לא אומר שם, לא אומר שלא מזהים בקלות במי מדובר

והוא לא הביא בכלל מקורות מה זה דרך ארץ. ממש לא

הוא רק הביא מקורות שצריך את זה

ולענין השני, לא יודע אם שמת לב, אבל מבין ריסי עינייך נראה שאת חושבת שאני ברמה של רב קטן...

אז לא, מי שברמה שלי הוא אברך, לא רב, וכשאני מדבר על תלמיד חכם אני מדבר על מה שאת קוראת לו "רב גדול"

אבל את יודעת מה? תביאי לי מישהי ברמה שלי! גם זה ממש מסקרן אותי

(יש כאן אחת בפורום שאמרתי לאשתי שלפי צורת המחשבה שלה נראה לי שהיא יכולה להיות תלמידת חכם, אבל מה לעשות, היא לא לומדת!)

ולהבדל המהותי - לא ניסיתי לעשות מחקר מדעי, זאת ההתרשמות שלי. יש מקום גדול לומר שהסיבה שהן עקומות זה שהן למדו בבית מדרש עקום, וגם גברים שהיו לומדים שם היו יוצאים עקומים...

אולי

אבל גם בלי מחקרים, אם כתוב ברמב"ם משהו - אפשר לסמוך עליו!

ועדיין לא ענית לשאלתה...גוונא
אתה מדבר על איך להגדיר גדולי דור?מופים

זה פשוט להתפרס יותר מדי לא?

בעיקרון המונח "גדול דור" מופיע בשו"ע בתור תלמיד חכם שצריך לכבדו כמו רב מובהק אפי' אם הוא לא לימד אותך כלום

מה זה? אני מניח שמדובר על ת"ח ברמה הגבוהה ביותר שיש בדור

הקולה חושבת שהרב ליכטנשטיין ברמה הזאת. איני יודע מנין לה, היא הרי לא בחנה אותו כמובן

(והזהות של אשתו ודאי לא קשורה לענין)

בשביל הרמה הזאת צריך שאנשים אחרים שהם בעצמם גדולי דור או קרובים לזה ידברו עליו כך

והנושא הזה הרבה יותר בעייתי מאשר בכל הנושא של השירשור, כי יש הרבה דיסאינפורמציה וקשה מאד מאד לדעת

אז אפשר קצת לקלוט על הבן אדם לפי הספרים שלו, אבל זה ממש חלקי מאד

לא...גוונא

מחילה, אך מפריעה לי נימת ה'ישר' ו'עקום' שאתה מעלה. עכשיו זה לא שאין ישר ועקום בקצוות, אבל נשמע מדבריך שכל החכמה נמצאת במקום אחד. וד"ל. זה מה שהיא שאלה (או לפחות כך הבנתי).

ואם כבר הוזכר הרב ליכטנשטיין, אז שלא יהיו כאן ספיקות, מדובר בגדול דור. פשיטא. זה שהוא רחוק מאור הזרקורים, זה כבר עניין אחר לגמרי.

בידידות,

גוונא

כיון שאתה מרמזמופים

מגלה טפח ומכסה טפחיים, קשה לי להבין אותך

כשאני אומר ישר ועקום, אני כמובן מדבר על דעתי, לפי הרגשתי, לפי איך אני שרואה את העולם. אני מניח שיהיו אנשים שיגדירו אחרת עקום.

בסופו של דבר נצטרך לסמוך על השכל שלנו, אחרת לא נדע כלום ונוכל להחליט שנתניהו הוא גדול הדור, או אולי אפילו אחמד טיבי

וזה הבעיה כשמזכירים שמות, לך זה ברור (לא יודע מנין לך) לי לא! וזה שהצהרת את זה כאן לא ביטל את הספיקות...

כיון שלא נראה לי שאתה ברמה תורנית מספקת להיות קרוב לרמה התורנית העליונה של הדור שלנו, קשה שאתה תהיה זה שתחליט שהוא ברמה הזאת, גם אם נניח שאתה מכיר אותו אישית

אולי ראית אנשים שיש מסורת עליהם שהם גדולי דור שהתייחסו אליו כך?

אני לא מבין את עולם המושגים הזהגוונא
עבר עריכה על ידי גוונא בתאריך ו' בתמוז תשע"ד 17:13

אתה מנסה להציג מעין חזות אוביקטיבית אבל למעשה היא די סובייקטיבית. מי ומה קובע את הרמה התורנית? ומי היא אותם קבוצת אנשים עליהן יש מסורת שהם גדולי דור (בדור שלנו)?

כפי שכתבתי כאן כבר אתמול, יש כלים וציינתי גם מה הם לדעתי. וגם אז זה נשאר סובייקטיבי. לצערי, בית הדין הגדול שייך לתקופה אחרת ורחוקה. והיום אין שום הכרעה (בלשון המעטה) מי הוא 'גדול הדור'.

זה מה שאמרתימופים

בסופו של יום הכל מבוסס על מחשבה שלנו, על דעות שלנו

אתה יכול מצידי לקרוא לזה סובייקטיבי

אפילו את העובדה ש 1+1=2 זאת דעתי הסובייקטיבית, ואם מישהו יתווכח ויאמר - מי אמר? אולי לא? מי אמר שזה כך אובייקטיבית?

יש תשובה אפשרית לכזה דבר?

אני חושב כך, אני חושב שזה הגיוני, ומי שיחלוק עלי אני חושב שהוא עקום. אתה טוען שזה סובייקטיבי? אז כל עולם הידיעות שלנו סובייקטיבי!

אז כאן זה לא מתמטיקה, אלא הערכה וקשה לתחום גבולות ברורים ולהעריך, אז הדברים יוצאים פחות חתוכים וברורים

אבל עדיין ברור שאחמד טיבי יודע תורה פחות ממני, ושיש תלמידי חכמים בדור שהם הרבה מעלי

ואני מסכים עם הכלים שלך, זה בעצם מה שאני אומר.

זה נשמע שאנחנו מתווכחים כשבעצם אנחנו אומרים אותו דבר

(האמת היא שניסיתי לעבור על מאמרים של הרב ליכטנשטיין לפני כמה חודשים, כדי לנסות להבין על מי מדובר)

אז אם הכל מבוסס על הדעה שלנו-הקולה טובה

אז ודאי שלא נסכים על "ישר, ו"עקום"

ובעצם אין לך דרך להוכיח שנשים לא יכולות להיות תלמידות חכמים וגדולות דור- כי בבית המדרש שאתה רואה אותו כ"ישר" לא ילמדו נשים. 

אלא רק בבית המדרש שאתה רואה אותו כ"עקום" (אף על פי שהוא מבוסס על תורה לא פחות, וכל ההבדל זו דרך פסיקה שונה)

בדיוק כמו שכתבת לא מזמן- כשביקשת מישהו פמיניסט ודתי באמת- שיהיה רק חרד"ל וכלה, כאילו דתיים לאומיים אחרים לא מחויבים להלכה- רק כי הם לא מחויבים להלכה שלך.

ישנן צורות פסיקה שונות לרבנים שונים, סדר עדיפויות שונה, ראיה שונה של הדברים.

אבל אתה לא יכול לקרא לזה "עקום" כל עוד יש לזה ביסוס הלכתי.

את יכולה ללכת מאד רחוק עם הגישה הזאתמופים

אני אקצין

אני גם חושב שרפורמים עקומים

אני מניח שגם את, לא?

אז יבוא רפורמי ויכתוב לי

שאין לי דרך להוכיח את דעתי, כי בית המדרש שאני רואה כעקום הם רואים כישר והוא מבוסס על תורה לא פחות, וכל ההבדל זו רק דרך פסיקה שונה

ואיך אני מעז לומר שהם לא מחויבים להלכה - רק כי הם לא מחויבים להלכה שלי

וישנן צורות פסיקה שונות לרבנים שונים, סדר עדיפויות שונה, ראיה שונה של הדברים

ואני לא יכול לקרוא לזה עקום כל עוד יש לזה ביסוס הלכתי

אז אני מניח שכאן תאמרי שרפורמים לא מבוססים על הלכה, אבל זה לא נכון! הם מבוססים על הלכה איך שהם מבינים אותה. בוודאי ובוודאי זה נכון על קונסרביטיבים

(אני מדגיש שהקצנתי, אני לא משווה בין רפורמים לבתי מדרש כאלה ברמת החומרה, אלא רק שהטענות שלך שייכות גם שם)

והתשובה לטענות האלה פשוטה מאד. כל אחד יכול לחשוב מה שבא לו. אבל גם אני יכול לחשוב, ויש בהלכה שיח לגיטימי, שיש בו שני צדדים, ואני מסכים שמי שלא מסכים עם רבותי הוא "טועה אבל לגיטימי", ויש שיח לא לגיטימי, שבו מי שלא מסכים איתי הוא עקום. הוא כמובן יכול להמשיך לחשוב מה שבא לו, אבל זה לא ויכוח שאני מקבל שיש כאן שני צדדים, אלא השני פשוט עקום

ההגדרה מתי הויכוח הופך לחוסר לגיטימיות היא טעונה מאד, והיו כמה ויכוחים בעם ישראל "על הגבול"

שבתי צבי למשל - עבר את הגבול, גם הקראים והרפורמים והפרנקיסטים

הויכוח בין המתנגדים לחסידים עמד על הגבול ממש והיום הוא כבר לא ויכוח  של "טועה אבל לגיטימי"

הויכוח בין החרד"לים לחרדים הוא על הגבול

אבל עם הלייטים זה כבר לדעתי מעבר לגבול

את יכולה לחלוק עלי ולומר שאת מכילה כאלה דעות, או אולי חושבת כמוהם. אז בסדר, נשאר בויכוח. לא קרה כלום...

(את ההגדרה של הדברים בצורה הזאת למדתי מהרב ליכטנשטיין!)

כתבת יפה מאוד!!לשם שבו ואחלמה
ואני גם מסכים.
לא מסכימה.הקולה טובה

הרפורמים לא מדברים בכלל על הלכה.

הם מתנערים ממנה.

הרפורמים רואים ערך ברעיון, באוירה, בחיבור- לא בהלכה פשוטה וברורה.

הקונסרבטיבים רואים ערך בהלכה- אבל חושבים שיש בה מקום לשנות, מקום לפתוח דיון מהתחלה ומקום להחליט מה רלונטי ומה לא. ומקום לדעה אישית והרגשה אישית.

לגבי הציבור הדתי- אתה מחלק אותו לשניים, הרשה לי לחלק אותו ל3 (אם כי זה גם לא מאד מדוייק)

יש את החרד"לים- אנשים שבהשקפה שלהם מאד קרובים לחברה החרדית, ישיבות הקו ודומותיהן- רק שהם גם ציוניים ומאמינים במדינה. (תת קבוצה- תורת החיים, יצהר ושות'- שגם לא ציוניים אבל גם לא מגדירים את עצמם כחרדים)

יש את הדתיים הלאומיים, יוצאי הגוש ודומותיה- אנשים שרואים את עצמם מחויבים להלכה לחלוטין, מקיימים הכל לפי רבותיהם, שומרי תו"מ לכל דבר- אבל לא רואים את עצמם כחרד"ל, כי השקפתם שונה מאד מהחרדים. 

ויש את הלייטים והקיבוץ הדתי- שזה יותר מורכב. אלו אנשים שרואים ערך בשמירת תו"מ אבל מוכנים גם לעשות דין לעצמם ולהחליט על דברים מסויימים שהם לא מקפידים עליהם מלכתחילה. לא כי הם מצאו לכך סימוכין בהלכה- אלא מטעם עצמם.

(קשה לי- אז אני מותר) הם נכנעים ליצר הרע (ואם הם כנים- הם גם מודים בכך) אבל בסה"כ מאמינים בהלכה וביהדות ורבוש"ע.

מה שאני אמרתי- בהתיחסות לקבוצה השניה- זה שאתה לא יכול להגדיר אותם "עקומים" רק כי הגישה שלהם לא חרדית. מדובר פה ברבנים, שלמדו תורה הרבה- ופוסקים מתוך התורה. לכל מה שהם יגידו יש להם סימוכין. אז אתה יכול לא להסכים איתם- אבל כויכוח של תורה, להבין שהם בתוך הגדר והם עדיין בתוך גבולות ההלכה. 

וכן, יש אפשרות לראות מי בגבולות ההלכה ומי לא. איך הוא מתרץ את הפסיקה שלו- ב"דעתי" ו"נראה לי" או בציטוט מגמרות וראשנים. אם מה שהוא אומר- יש מי שקדם לו ויש לו על מי לסמוך (גם אם זה דעת יחיד או מעטים) 

גם לפי דבריך יוצא שההבדלים בין רפורמים לקונסרבטיבישוקו בשקית
הם מינוריים וממש לא חשובים.
הגבול אצלך עובר במופים

האם אתה מתבסס על ראשונים או לא

ואפשר כמוהן להתווכח איתך

אבל קודם הקבוצה השניה שלך לא ברורה לי, 

ההבדל בין דת"לים לחרדים אמור להיות רק בציונות, בשאר הדברים הרי אנחנו מתבססים על אותה תורה

מה פתאום שיהיה הבדל גורף בין שני מגזרים

יש הבדל גורף בהלכה בין אשכנזים לספרדים? בין הונגרים לליטאים?

מה זה ה"השקפה החרדית הזאת" שאת מדברת עליה?

אני הרי לומד הלכה כל היום. אני לא לומד "הלכה חרדית", אין חיה כזאת!

אני כמעט לא מתעסק עם פוסקים בדור שלנו, מאז שנחלקנו כאן לחרדים ודתל"ים, 

כך שהגישה שלי היא לא "חרדית" או לא, אלא גישתו של הפמ"ג והמ"א, הש"ך והט"ז והנודע ביהודה

של כל הפוסקים בכל הדורות

תגדירי "השקפה חרדית"

לא כ"כ מדויקגוונאאחרונה
עבר עריכה על ידי גוונא בתאריך ח' בתמוז תשע"ד 22:01

ההבדלים הם עמוקים ורחבים מאשר עניין הציונות. לא יהיה גם מופרך לומר שההבדלים בין האוכלוסיה הדתלי"ת והחרדית בעניין הציונות הם בעיקר הצהרתיים. בסוף בסוף, לשתי האוכלוסיות הללו הרבה מהמשותף (עניין הגיוס אולי מעורר הרבה רעש אבל הוא יחסית שולי).

ההבדלים נוספים עיקריים קשורים לשני תחומים: 1. היחס למודרנה 2. היחס ללימודי חול. וגם בהם חלה נגיסה מתמדת (ויש שיאמרו בלתי נמנעת).  

בעניין ההלכה, מסכים עם הנאמר.

טוב, אתם מנצל"שים כבר לדיון על לימוד תורה לנשיםmatan

אולי תפתחו שרשור מסודר ונוכל לנהל את הוויכוח בנחת?

שליחא דאיגרתא וכו'מופים

תפתח שירשור עם דעתך בנושא אם אתה רוצה

פתחתיmatan
מי שקובע זה התקשורתמשה

שים לב שהרב זלמן מלמד (לדוגמא) הוא רק "הרב", בעוד שעל רבנים חרדים יש תארים מפה ועד אמריקה.

למה?

כי להם יש מערכת משומנת של יח"צ שדואגת לטפח אותם, ראה החלפת התארים יחד עם החלפת הבעלות של "יתד נאמן".

התקשורת הרי לא יכולה לשנות את המציאותמופים

אתה יכול לומר שהתקשורת מנסה לעבוד עלינו, ולפעמים מצליחה

אז בוא לא נהיה טיפשים, ונחשוב מה האמת

וכבר כתבתי למעלה שאני מעדיף בלי שמות

מה האמת? אתה בוחן כליות ולב? אתה יודע לבחון?matan

לא... וגם אני לא. יש לי רב. את הרב שלי בחרתי כי ראיתי אותו, את המידות שלו ואת הלימוד שלו, ואתה

היחס שלו לאנשים בכלל ולתלמידים. ומבחינתי הוא מורה הדרך שלי- ואם הוא אומר שהאדם הזה הוא רב,
אז הוא רב. והוא מתעקש לא לפסוק לשאלות אם הוא לא חייב.
אני לא מאמין לתקשורת, התקשורת היא לא מדד.

כןמופים

אתה אומר משהו מידתי, אין לי בעיה

מפריע לי רק אלה שהולכים אחרי אנשים שנקראים רבנים בעיניים עצומות, כי הוא "רב", וכל מה שיאמר קדוש, ואם חלילה אני אומר משהו הוא יעלב עד עמקי נשמתו איך אני מעיז לדבר על רבנים

והוא עושה עבירות על ימין ועל שמאל בשם ה"רב" שלו...

אם מי שהוא רואה כרב התיר לו, בעיה של ה"רב"matan

ומסכן האדם שנתפס ברשתו של שרלטן. אבל מי שלבו טהור, יזכה להגיע לרב אמיתי. ומי שלא- לא יחפש אפילו.

אני חושב שדווקא יש כלים לכךגוונא

אמנם בימנו דברים הדרדרו והיטשטשו בצורה נוראה ובאמת מצריך הדבר בדיקה. אני חושב שדווקא יש כלים למדוד את זה. ראשית לשמוע את אותו האדם, זה כבר סנן משמעותי ביותר דרכו ניתן לקבל תמונה על רמת הבקיאות, האיכות, המידות, הערכים וכו'.

סנן נוסף ומשמעותי הוא הרקע- האם האדם למד בישיבה, שימש תלמידי חכמים, והאם תלמידי חכמים מובהקים סמכו את ידם על אדם זה.

לאו דווקא, שמע משהו נחמד:כתר הרימון

היה בזמנו תחרות של מפעל הפיס על תחרות כתיבת חיבורים, והחיבורים יצאו לאור בחוברת.

היו לתחרות הזו שתי 'גירסאות' - חרדית ודת"ל.

על החוברת של הדת"ל כל בחור שזכה קיבל אוטומטית את התואר "הרב".

ובחוברת החרדית?

כמובן, "הרב הגאון".

בציבור החרדי זה תואר שמצמידים אוטומטית...

"האומר הרי את מקודשת לי על מנת שאני תלמידהדרכה
אין אומרים כבן עזאי וכבן זומא אלא כל ששואלין אותו דבר בתלמודו ואומרו...
על מנת שאני חכם, אין אומרין כר' עקיבה וחבריו, אלא כל ששואלין אותו דבר חכמה בכל מקום ומשיב.."
וואי, אתם רוצים לפתוח דיון הלכתי?מופים

תלמיד חכם של זמן הגמרא הוא מי שיודע לענות בכל מקום

והמבזה אותו צריך לשלם ליטרא דדהבא

וכתבו הראשונים שאין לנו בימינו ת"ח ברמה הזאת וכן פסק הרמ"א.

אלא ההגדרה של ת"ח לגבי כבוד ת"ח בימינו הוא שהגיע להוראה לפי ערך הדור

(ויש תשובה לגרע"י שהוא רוצה לומר שהשולחן ערוך לא סבר כן, ולדעתו גם בימיו היו עדיין תלמידי חכמים שידעו לענות בכל מקום)

דיון משיק ומעניין לא פחותגוונא

יהיה על המושג 'דעת תורה' שבשמו אנו עדים להרבה מהדברים הבעייתים שציינת ועוד.

תבו ספריא למהוי כהמוניאהדרכה
בכל אופן מבחינתי אלו ההגדרות
על המציאות אפשר להתוכח...
לא פעם ראשונהפייגליניזית

זה פשוט מזעזע יותר כי זה "טרי טרי", בפועל האנשים האלו הם תומכי טרור ואני לא רואה איך יכולה להיות אצלם יראת א-לוהים, ועם זאת אני לא יודעת מה הידע התורני שלהם קשור פה, והיה אם הוא תלמיד חכם עצום, נו ואז?

בדרך כלל, אנחנו לא צריכים להחליט...אדם כל שהוא

אתה מתפלל בבית כנסת ויש שם רב - תתיחס אליו בכבוד. 

א. אין כאן כ"כ סיכון.

ב. כנראה ששם הוא ת"ח באופן יחסי, והכבוד אליו מהוה כבוד לתורה, ולחיזוק מעמדו שם תהיה השפעה חיובית.

על גדולי הרבנים בד"כ תכיר בגדולתם מתוך ספריהם, או תשמע מתלמידי חכמים אחרים שמכירים אותם והתרשמו מגדלותם.

על פי רוב אין לך צורך להכריע למעשה ע"פ פסיקתו של רב לא מוכר.

השאלה מתעוררת בעיקר כשאשר אתה רוצה לצאת נגד מישהו.

ולפני זה, אתה באמת צריך לבדוק טוב טוב.

תתקלחו ותתרחצו. נאחובאס. באראכהקעלעברימבאר
אוליקעלעברימבאר

יש מי שמקפיד לא להתקלח בספירת העומר.

@זיויק  @אריק מהדרום 

כל אחד וההתמחות שלופ.א.
@אריק מהדרום מתמחה ברחצה בימי בין המצרים, לא בספירת העומר 
אנחנו ייקים לא נוהגים מנהגי אבלות בניסןאריק מהדרום
מבחינתנו מתחילים בראש חודש אייר.
זה רק פולנים. ייקים לא אומרים תחנון באדר,קעלעברימבאר

כי זה לא חודש מצחיק

תודה על התזכורתבנות מרכלות עלי
יש לך שמפו טוב להמליץ לנו עליו?נוגע, לא נוגעאחרונה

משהו בלי הסימן של לא נוסה על בעלי חיים שלא נהפוך אנחנו לשפני הניסיון

הכי טוב אם יש לך "נוסה בהצלחה על סוורוס סנייפ"

תתקלחוזיויק

זאת בקשה אלמנטרית מטרמפיסטים.

עדיין מתאושש מהנסיעה שהיתה לי עכשיו 🤢

אתה מתלונן הרבה ביחס לאדםאריק מהדרום

שיש לו הפריבילגיה להתמודד עם הבעיה ופשוט לא להעלות טרמפיסטים.

ומה יעזור לך להתלונן כאן?

חס וחלילה לא לעשות חסד??זיויק
אשריך שאתה מעלה!ל המשוגע היחידי

אנ בתור טרמפיסט חשוב לי מאוד לשמור על הגיינה ועל התנהגות נורמלית בתור אורח,

ואני גם מתעצבן על אחרים שגורמים לאנשים טובים לא לרצות להעלות טרמפים

(ואני מכיר כמה סיפורים..), 

מבקש סליחה בשם כלל הטרמפיסטים למיניהם

אשריךזיויק
או לעשות חסד ולא להתלונן במקומות לא רלוונטייםאריק מהדרום
או לא לעשות חסד בכלל אם קשה לך, אף אחד לא מחייב אותך לעשות חסד ואף אחד לא מחייב אותך לעשות חסד דווקא בצורה של טרמפים אבל מה אתה רוצה מגולשי צמ"ע לא ברור.
ואף אחד לא מחייב אותך לקרוא😃זיויק
פשוט תדלג הלאה על מה שלא מעניין אותך
אף אחד לא מחייב אותך לקרוא את מה שאני כותבאריק מהדרום

תדלג הלאה, אתה יכול לסגור את האינטרנט גם.

מה התגובה המוזרה הזו? אתה כותב כאן בפורום מה אתה מצפה שאנשים יעשו?

דווקא עדיף שיכתוב פהל המשוגע היחידי

ויקבל תשובה מכאלה שאכפת להם מזה,

מאשר שימשיך עם זה ולא ירצה להעלות טרמפים.

הוא יכול להתלונן קצת פה, זה חלק מהמטרות של הפורום

הוא יכול להתלונן קצת והרבהאריק מהדרום
ואני יכול להגיב לו שהוא מתלונן הרבה ביחס למישהו שיכול לפתור את הבעיה.
כן ברורל המשוגע היחידיאחרונה

אבל הוא כן רוצה להעלות טרמפים ואני מבין אותו ומעריך אותו על זה.

ואני משתדל לתת לו פידבק על החסד ולא לנסות להניא אותו מזה.

בכל מקרה מותר להגיד מה שאתה רוצה, פשוט נראלי כדאי קצת יותר בנחת...

אוזניות נגד רעשיםנקדימון

אני מחפש המלצות לאוזניות מגן נגד רעשים אבל כאלה שלא מוחצות את המוח המסכן.

לא אוזניות שמתחברות למכשיר אלא פשוט אוזניות שמבודדות רעש. לא אלחוטיות.

מכירים כזה? אשמח מאוד מאוד לקבל המלצות.

מקפיצו שובנקדימון
זה לא אוזניות זה אטמיםoo

תחפש בגוגל אטמים נגד רעש

אני מכירה את הפשוטים שמוכרים בסופר פארם אבל יש הרבה סוגים לאיטום מקצועי יותר

אטמים יש לי. אני מדבר על אוזניות נגד רעשנקדימון
אולי תמדוד בחנויות?יעל מהדרום
איזה חנויות מוכרות כזה?נקדימון
נראה לי חנויות של כלי עבודהיעל מהדרום

לק"י

ראיתי פעם בדן דיל.

בטוח גוגל יידע לכוון אותך.

רק קח בחשבון שככל שהאוזניות אוטמות יותר טובנוגע, לא נוגעאחרונה
ככה אתה תשמע הדהוד חזק יותר של עצמך (נשימות, לעיסה, נחירות חלילה)
מי עוד מתקשה לזכור פרצופים?חתול זמני
מכיר 2 אנשים כאלו. זו תופעה קיימת ולא נדירהקעלעברימבאר
זה ייחודי יחסיתהרמוניה

רוב האנשים דווקא מתקשים עם שמות אבל את הפרצוף זוכרים

מעניין

כן מענייןל המשוגע היחידי

שמות אתה זוכר?

כן פחות או יותרחתול זמני

בעיקר אם אני רואה אותם כתובים.

אבל יש הרבה שמות שאני פשוט לא טורח להכניס למאגר.

פרצופים לעומת זאת, כשאני מנסה להיזכר בהם, כמעט כולם מיטשטשים לי

ויש פרצופים שראיתי המון ואף ניסיתי בכל־כוחי לחרוט אותם בזיכרוני ואני פשוט לא מצליח להיזכר בהם

(לזהות כשאני רואה אותם, אין לי בעיה)

זה לא נשמע כ"כ חריגל המשוגע היחידי

בזיכרון פרצופים במחשבה

גם אני (ונראלי עוד אנשים) לא טוב,

אבל אם אח"כ אתה מזהה אותם

זה נשמע סבבה לחלוטין.

זו תופעה ממש שונה ממה שחשבתיריבוזום
שהתכוונת אליה ושאליה התייחסתי בהודעה הקודמת שלי בשרשור. זה לא שאתה לא זוכר, זה נשמע קשור יותר לכוח הדמיון. אתה מסוגל לדמיין באופן מוחשי דברים אחרים?
אז אולי אני כמוךל המשוגע היחידי

כשאני מדמיין

קשה לי לראות בראש את הפנים של האדם

גם אם אני מכיר אותו די טוב

אז זה משהו נקודתינוגע, לא נוגע

אני חושב שקשה לדמיין פרצופים כי הם דינאמיים (הבעות פנים), לעומת דברים דוממים או אפילו בעלי חיים. ובפרט לגברים שהמוח שלהם אנליטי יותר מטבעו.

נשמע שאצלך זה אולי דרסטי יותר, אבל זה עדיין לא משהו בעייתי.

הממ,ריבוזום
טוב, הדימיון שלי לא כל כך מוחשי. כלומר, אני לא ממש יכולה לראות ב"עיני רוחי" כמו שאני רואה בעיניים האמיתיות. אבל אני כן יכולה לדמיין "רושם", קשה להסביר - נראה לי כאילו מה שהמוח מפרש מתוך התמונה שרואים (אפשר לתכנן ציור באופן מדויק כך). במובן הזה אני מסוגלת לדמיין פנים כמו כל דבר אחר. 
בעיקרוןריבוזום
זה לא ממש שימושי להיות מסוגל לשלוף פנים, בניגוד לשמות. לא עשיתי מחקר אבל נשמע לי שזה ממש נורמלי להיות מסוגל לזהות ולהתקשות לדמיין. מעניין אם למי שמצייר הרבה יש יכולת שליפה חזותית טובה יותר מאנשים שלא. 
אני מתקשה, חוץ ממי שאני מדבר איתו בלימודחסדי הים
ולומד ממנו, כי אז בעל השמועה לפני.
לי לוקח זמן לזכור פרצופים של מדוייטותצדיק יסוד עלום
מה זה מדוייטות?חתול זמני
הבחורה שיוצאים איתה לדייטפ.א.
לא מכיר כזה דברחתול זמני
אחרי זמן מה זוכר די טובזיויק
אניאנימה

לרוב אם אני אראה את הבן אדם הנכון אני אזהה, אבל קשה לי לצייר את הפרצוף כשאני לא מולו ואז אין לי בטחון שאזהה.

עושה לעצמי סימנים: לקחתי את העט מההיא עם הסוודר הסגול, הבחור גבוה עם עיניים מודגשות.

יש לזה אבחנהנעמי28
והיא נקראת פרוסופגנוזיה
וואלהזיויק
פרוסופגניוזיהחתול זמני
סופגניות כמו בקונדיטוריה – הכי מושלמות!
אני זוכרת היטב, אבל חושבת שהכרתי פעם מישהוריבוזום
כזה... (מישהו שנפגשתי אתו פעם למטרות שידוך. אחר כך פגשתי אותו במקרה באיזה אירוע עם חברה. קצת אחר כך ניסינו שוב פעם אחת. כמה חודשים טובים אחרי כן, אחרי שהתחתנתי, החברה סיפרה לי שהיא פגשה אותו והוא אמר מזל טוב ושהוא שמע שהיא התחתנה... הם בכלל לא מכירים, ודי ברור לי שהוא התכוון אליי (אנחנו לא דומות במיוחד. רק בצבעים.)
בדיוק קראתי כתבהרקאניאחרונה

שראיינו באיזה עיתון 3 בנות שיש להן את זה

מסתבר שיש לזה שם
פרוסופאגנוזיה – ויקיפדיה 

לא לפתוחזיויק
אם פתחת תענה: למה ער?
אם למישהו יש חידון לפסח למבוגריםהרמוניה

או משחקים משפחתיים אשמח לשיתוף!

חג שמח!🌸🌸🌸

קישורים נחמדים לחידונים - אתר כיפה ומהאקדמיה ללשוןפ.א.
תודה רבה!הרמוניה

הראשון יפה...

בסוף הכנתיהרמוניה

אליאס לפסח (מילים ומושגים בנושא פסח) היה לי משהו כמו 105 מילים אז כל מילה היתה בקלף בפני עצמה

תודההרמוניה

באמת היה מוצלח ועם רמות קושי שונות... בשמחה תאמצו את הרעיון

הייתי משתפת אם היה לי קובץ מוכן אבל עשיתי ידנית בסוף

וואו, כל הכבוד!! 👍👏👏ל המשוגע היחידי
תודה רבה!הרמוניהאחרונה

האמת שהסתבכתי ממש עם לעצב לוח משחק בקנבה או בAI כי אין לי pro אז בסוף הכנתי ידנית.. אם למישהו יש כלי שטוב בזה, שאפשר להכין מהר ובקלות אני אשמח לשמוע😊

ההחלטה הכי גדולה שלקחתם בעקבות התייעצות עם AIפתית שלג

או הקניה הכי גדולה.

האם יצא לכם להתייעץ רפואית עם AI?

האם הAI השפיע על הקשר הזוגי או המשפחתי שלכם?

אני חושב שאצלי הכל קרה😅

נעזר באופן יומיומי- בהרבה דבריםפ.א.
אך זה עוד אחד מבין כלים ואמצעים רבים להתייעצות, ללימוד ולהבנה, לקבלת רעיונות ותובנות.  

אין משהו גדול שה (AI (Gemini תרם לי באופן בולט במיוחד.  

מרגישה מהדור הישןריבוזום

כמעט ולא משתמשת. כלומר, ברמה של בסהכ בכל חיי לדעתי פחות מעשרים פעמים. 

קניה? אממ... נראה לי שהתייעצנו על מחשב פעם, לא זוכרת אם בסוף קנינו משהו שהופיע בהמלצות, יש מצב שכן. רפואית? לא. לא התייעצתי על נושאים זוגיים או משפחתיים, אלא אם כן בקשת המלצה למתנה נחשבת (לא עזר בשום דבר שלא חשבתי עליו לפני כן בעצמי)

גם אצלינוגע, לא נוגע

אחרי שמבינים את הראש שלו, אפשר לפרק איתו דברים בצורה מטורפת..

עזר לי להתנקות פיזית (לדוג' להבין למה יש לי שיעול יבש מציק כבר כמה שנים טובות, מה ששני רופאים לא הבינו), להתנקות רגשית יחסית במהירות מכל מיני דברים לא פשוטים וחסימות (מגניב שתוך כדי ה"טיפול" אני יכול לשאול אותו למה אני מרגיש אפיפות במוח והוא מסביר לי איך זה קשור..), לפרק דברים שאני רוצה להבין עד לבסיס של הבסיס, להוריד לקרקע תובנות רוחניות ולהפנים אותן, לדייק חידושים, לתפוס יותר טוב רעיונות מדעיים, גם לדעת איך שרים יותר גבוה ויותר יפה בלי פיתוח קול ובלי הרבה עבודה.

וזה כמובן מעבר להרבה דברים טכניים כמו להבין מה הבעיה עם מצב השינה במחשב ועם מכונת הכביסה וכדו'.

ומצחיק שכל זה בחינם ובמינימום זמן.. 

אניoo

מנתחת עם גיפיטי הרבה נושאים/ סיטואציות/ התלבטויות/ תחושות

רוב הפעמים הניתוח וההמלצות טובים ומועילים

והזמינות כמובן מיידית

מה שהופך את הכלי הזה למועיל מאד ועם השפעה משמעותית על טיב החיים

אני משתמש בו לחישובים בעבודהחתול זמני

למשל כמה משטחים בגודל XYZ אני צריך בשביל X קרטונים בגדלים משתנים

או כדי ללמוד על כל־מיני פונקציות אזוטריות באקסל

וגם עזר לי מאוד בלימוד שפות

חוץ מזה אני אוהב לנתח איתו שירים וסיפורים (ביקורת ספרות זה תחביב שלי)

ניסיתי כמה פעמים לנתח איתו רגשות ומחשבות אבל לא הגעתי לתובנות מעניינות במיוחד

שינה את החיים בהרבה צורותמשהאחרונה

אני משתמש בו  לכל כך הרבה דברים. הן בעבודה, והן בעולם הרגשי.

רכבמחפש שם

אשמח לשמוע מכם הכוונות יתרונות וחסרונות בהחזקת רכב לבחור בן 21 עם עבודה קטנה שמכניסה 3-4 אלף בחודש. בעיקר מהצד הכספי והנפשי.

תלוי בעיקר באיפה אתה גראריק מהדרום
בירושלים ובמרכז אין הצדקה.
יש מקומות שאין ברירהמשהאחרונה
יתרון: שופוניחתול זמני

חיסרון: יכניס אותך לחובות

אני לא יודע איזה רכב אתה מתכנן לקנות והאמת אני גם לא כזה מעודכן בטווחים אבל אם אינני טועה רכבים חדשים הם בערך 70K צפונה יכול להיות יותר, משומשים במצב טוב 25K+ (זול), וכמובן אפשר לקנות גם גרוטאות שמתפרקות תוך כמה חודשים בפחות מזה.

כאמור אני לא בקי במחירים אז אני מצטט מזיכרון מעורפל ומגוגל אבל זה מאוד משתנה למטה זה הערכה גסה מינימום

זה אומר שתצטרך לעבוד בערך שנה או שנתיים רק כדי לקנות את הרכב במזומן. אם במימון אז מתווסף הרבה.

תוסיף דלק לפי הנסיעות (דלק כזה זול) אם אתה נוסע הלוך ושוב לעבודה ולעוד כל־מיני מקומות אני מניח שנע בין 1000₪-2000₪

תוסיף טסט שנתי 150₪~ בהנחה והכל תקין

תוסיף אגרת רישוי סביבות ה־1000₪ בשנה

תוסיף טיפול לרכב 500₪~ פר טיפול

תוסיף ביטוח חובה יקר פיצוצים לנהג צעיר (כמה אלפי ש"ח בשנה) לא כולל ביטוח מקיף (מניח שאם זה רכב זול אז גם לא יבטחו אותו)

כמובן בהנחה וזה רכב משומש זול יש סיכוי גדול יותר שיהיה צורך בהחלפת צמיגים / רכיבים / כיו"ב כל הדברים האלה יקרים פיצוצים. אם נגיד הלך לך המנוע ואתה רוצה לתקן ואין לך כסף בינתיים אתה מושבת וממשיך לשלם על הרכב.

או לחילופין אתה יכול לשלם חופשי חודשי ארצי שנתי 3780₪ ואם יש לך הנחות אז אפילו חצי מזה + הבוס שלך אמור לממן לך את זה

ואתה יכול לטחון את כל הארץ הלוך ושוב כמה שתרצה ולישון תוך־כדי נסיעה.

תודה רבה על הפירוטמחפש שם

אני לא עומד להכניס אותי לחובות. אם אני קונה זה רק בתנאי שיש לי את היכולת להחזיק אותו לבד. יש בהחלט רכבים זולים יותר מהמחיר שכתבת שהם בסדר גמור לשימוש שלי, אבל אתה צודק מבחינת ההוצאות.

למה אתה מתכוון שהיתרון הוא שופוני?

25K זה עבור טויטה קורולה עתיקה במצב מדהיםחתול זמני

מניח שיש יותר זול מזה

האם וואו? זה איני יודע

ואם לא וואו אז צריך לקחת בחשבון שצריך להחליף א' ב' ג' ד' ה' ו'

ובשלב מסוים הרכב "מתעייף" ואין מה לעשות כל־כך חוץ מלהחליף

לעניות דעתי ביחס למשכורת שאתה מדבר עליה (בהנחה שאין לך שום הוצאות אחרות) זה נתח ענקי שנותן יתרון מועט מאוד על־פני תחבורה ציבורית ומוניות

זה לא בהכרח יכניס אותך לחובות אבל בשלב מסוים קלטתי שהרבה אנשים מסביבי מרוויחים כמוני או יותר (לרוב יותר) אבל המצב הכלכלי שלהם גרוע משמעותית ובסוף ה־פקטור תמיד היה הרכב

לגבי שופוני גם אין הכוונה כפשוטו כן יש לזה קצת יתרונות של ניידות אבל מעשית היתרון הוא זניח זה יותר פסיכולוגי

מעשית צריך לעמוד בפקקים, לחפש חנייה, לפעמים יש דו"חות (קורה לטובים ביותר), יש סיכוי נמוך אבל קורה לכולם בשלב מסוים להיתקע באמצע הדרך וגרר ובלגן

צא וחשב כמה יעלה לך להחליף את כל הנסיעות המיוחדות במוניות

נניח נסיעות רגילות כמו עבודה וחזור / נסיעות ארוכות בתחבורה ציבורית

אבל כל־מיני דברים של להסיע בחורה / לסחוב רהיטים / סתם לנסוע בעיר מונית יכולה לסגור את הפינה בקלות

נניח 10 נסיעות במונית בחודש 300₪-400₪ וכמה כבר בן־אדם יכול לנסוע במונית

אם אתה גר בפריפריה קיצונית (נניח לא יודע, איזה כפר ערבי נידח בצפון) יכול להיות שיש בזה משהו אבל גם אז איני יודע

הגזמתאני:)))))
זה אחוז גבוה מההכנסהארץ השוקולד
למה לא להסתמך על תחבורה ציבורית?
זה פשוט תלויל המשוגע היחידי

אם אתה מרגיש ששוה לך להוציא על זה בסביבות 2000 ש"ח, זה תלוי ברמת חיים שאליה אתה מתרגל...

ואפשר למצוא גם רכב סבבה שנוסע טוב באזור 10/15Kל המשוגע היחידי
נכוןנפשי תערוג
אבל צריך להבין טוב כדי להבדיל בין רכב תקול לרכב תקין בסביבות מחיר כזה
נכוןארץ השוקולד
אבל האם לא עדיף לחסוך משהו כשזה אחוז כה גבוה מההכנסה?
כל עוד אפשר להסתייע בתחבצ ברור שעדיףאריק מהדרום
אם אתה גר בחור ביו"ש מה תעשה?
לאו דווקא עדיףנפשי תערוג

זמן זה פרמטר חשוב בחיים

בדיוק כמו שאנחנו מחזיקים מכונת כביסה. מייבש ומדיח.

גם רכב זה על אותו בסיס

שילוב של נוחות+חיסכון זמן

אתה לא מוציא כסף על מכונית כמו כל השאראריק מהדרום

על מכונת כביסה מייבש ומדיח אתה לא עושה טסט, דלק, ביטוחים, חניונים, מוסכים, אחזקה, ריביות, לא דומה ולא קרוב.

בירושלים ובמרכז ובערים חרדיות לרוב עדיף לחיות בלי רכב, ביו"ש לרוב אין לך ברירה.

נכון.נפשי תערוג

אבל זה על אותו משקל.

אומנם מחיר גבוה יותר, אבל זה כסף תמורת נוחות + זמן

גם בריכה פרטית זה כסף תמורת נוחות+זמןאריק מהדרום
נכוןנפשי תערוג

ובאמת יש כאלה ששמים בחצר כזה

לי אישית אין חצר, אז אין לי את הדילמה הזאת

ויש סבירות גבוהה שאם היתה לי חצר הייתי שם שם בריכת אינטקס

על אותו משקל אפשר פשוט לעבוד פחות...חתול זמני

אם השכר של מיודענו הוא נניח 50₪/שעה

וההוצאה על רכב זה נניח 2000₪ בחודש

אז הרכב צריך לחסוך לו 40 שעות בחודש מינימום כדי שזה ישתלם.

או משהו כזה.

נכוןנפשי תערוג

לכן זה שיקול של עלות תועלת

במקרה שלו לדעתי זה לא כדאי

אבל יש כאלה שזה שווה להם

(ושווה זה לאו דווקא רק חיסכון כספי. כי רכב לא מביא בדרך כלל חיסכון כספי)

👍מחפש שם
מעניינת הנקודה שאתה מעלה על רמת החיים
זה גם קשור בהרבה לזהל המשוגע היחידי

תמצא הרבה יותר חרדים מקרית ספר בלי רכב כי הם התרגלו לרמת חיים אחרת, ואין להם שום סיבה להוציא עוד הרבה כסף בשביל זה (וגם בשביל חופשה בחו"ל נגיד), כמובן זה כלול בנוחות ובזמן כדלעיל.

רכב הכי פשוט עולה כ1000 שח בחודשנפשי תערוג

השאלה האם אתה חושב שזה מוצדק

יתרונות: נוחות

חסרונות: עלות

זה בגדול

תתחיל בלהבין כמה עולה ביטוח (אתה נהג צעיר)מרגול

עוד לפני שהרכב נסע מטר, כבר ירד לך סכום

תוסיף עלות שנתית של טסט

אתה כנראה תקנה רכב ישן אז מוסך

וכמובן דלק

אנחנו מחזיקים רכב, אבל אל תטעה- זה יקר מאוד.

ומוסיפה לגבי הביטוח- סביר שאין לך "היעדר תביעות" (אלא אם ההורים רשמו אותך בביטוח שלהם, או בחלק מהחברות מאפשרים לקבל היעדר תביעות על סמך ההורים אם היית נוהג ברכבם דרך קבע)

אם הצורך הוא ניידות עירונית: קורקינט/אופנייםמשה

אולי יעניין אותך