התורה סוציאלית או קפיטליסטית?טנגענס
קומוניסטית.אריק מהדרום
שטויות.חליל הרועים
שוק חופשי?אריק מהדרום
איפה זה כתוב?
איפה כתוב שהתורה קומוניסטית?ותן טל
רכושו של אדם שייך לו. התורה לא מצווה אדם לשתף רכושו עם האחר, היא לא מצווה להתחלק עם אחרים.
לתורה יש מספר גדול של מצוות סוציאליות, נכון, אבל כולן נובעות מתוך הנחת היסוד שרכושו של האדם שייך לו - בניגוד לקומוניסטיות שטוענת בדיוק הפוך. אין רכוש פרטי לפי הקומוניזם. הכל כללי.
לפי התורה, צריך לתת מעשר כספים. אסור לתת יותר מחומש מממונו.
מוצרי יסוד נצרכים אסור למכור ביותר משתות. מוצרים לא נצרכים "מותרות" - מותר להפקיע מחירים כמה שבא לך על פי ההלכה, אין שום פיקוח מחירים.
ועוד ועוד.
אם כבר, בוא תראה לנו איפה כתוב שהתורה קומוניסטית...
אין דבר מנוגד לתורה יותר מתורתו של המשומד קרל מרקס ימח שמואיש שלום
הקפטליזם אינו מתאים בכל דבר לעמדת התורה אך הכי קרוב אליה מכל השיטות הכלכליות כיום.
לא כתבתי את זה ברצינותאריק מהדרום
פשוט שבתורה לא כתוב "בלשון היום" - אלא כאשר אנו מנסים למצואותן טל
את השיטה הכלכלית שהכי קרובה לשיטה הכלכלית שהתורה מציבה כדרך, מבין השיטות הקיימות היום, אין ספק כמו שאמרתי אני ועוד כמה כאן, שבאמת הדרך שנקראת היום "קפיטליסטית" - היא הדרך הכי קרובה לדרך התורה.
זה לא סותר את זה באמת שיש מצוות שנקראות כיום "סוציאליסטיות", בהשתמשות במונח השגור כיום...
זה בכלל לא ברור שזו הדרך הקרובה ביותראריק מהדרום
איזה דרך כלכלית אחרת מוכרת נשמעת יותר קרובה?ותן טל
לא חושב שיש.אריק מהדרום
קפיטליסטית בכל מובן שהואמשה
אפילו תרומה (סוג של מס, בעצם) היא "רכושו" של הנותן, כלומר הוא קובע לאיזה כוהן לתת אותה (ויש ציפיה לגיטימית ל"טובת הנאה" - רוחנית מהכוהן הזה).
מתנות עניים - לקט שכחה ואפה - העניים צריכים ללכת לעבוד. הם לא יושבים בבית ומקבלים קצבאות בט"לה.
מעשר עני - רק פעמיים בשבע שנים. העני צריך לדעת שיש אופק טוב יותר, אבל צריך גם לעבוד.
שמיטה - (בצורתה המקורית) - הפקר, אבל צריך ללכת לקטוף. זה לא "צדקה" במובן הפשוט.
עבד עברי/אמה עבריה - שיקום אדם שהתדרדר לגניבה/בת שנמכרה מחוסר תקציב, על ידי עבודה אצל אדם ישר ועשיר שיחנך לנהל חיים בריאים ומסודרים.
יש חובה על העשיר לתת, אבל אין זכות של העני לקבל - כלומר יש מנגנון בקרה (של העשיר) לאן הולך הכסף שהוא תורם לצדקה.
אסור לבזבז יותר מחומש, אסור להמר (למעשה, להרוויח כסף בצורה לא יצרנית) ועוד ועוד....
ועוד.
לדעתי מה שכתבת דווקא מעיד שזה לא שיוך תואםשואף לאור
יש גם עזרה קיהלתית כלכלית לדוגמא במקרה שאדם ירד מנכסיו.אישית אני מניח שהיא לא כאן ולא כאן,יש לה דרך משלה
האחריות הכלכלית של הצדקה היא על העשירמשה
העני לא יכול לכפות עליו לתת צדקה דרך חוקים ומיסים כמו שהתאטרון, הקולנוע, הערבים והחרדים סוחטים אותנו (בסדר הזה).
התורה איננה קפיטליסטיתאריק מהדרום
נכון, אבל הקפיטליזם קרוב לתורה לאין ערוך מהקומוניזםאיש שלום
יש יותר עקרונות תורניים בקפטיזםאריק מהדרום
זה נכון ברובד התורה שבכתב.די"מ
ואוצר בי"ד המקורי (מה שמוזכר בתוספתא) נועד לעזור לאותם אלה שלא יכולים לבוא ולקטוף בעצמם את הפרות.ר
לדעתי אתה צודק.בגדול התורה קפטלסטית אך אם דאגה לפרט ומתן כוח לחכמים לכוף נתינת עזרה לחלשים אם הם רואים שהם לא מקבלים אותה.
יכולים לכוף לתת צדקה למי שאין לו 2 סעודותמשה
כלומר, עני באופן קיצוני.
(והחל משלהי בית שני גם קצת לחינוך, כדי לא לגדל דור חדש של עניים/בורים ועמי ארצות / חיי פשע)
אגב, אדם סמית, אבי השיטה הקפיטליסטית, תרם המון לצדקהעלי באבא
זה מה שהיה הזמנם.די"מ
(ואפילו אם הם לא יהיו גדולים במידה ובמניין )
אתה מותח כאן את משמעות הקפיטליזם מאוד..אדם כל שהוא
נכון שהעני הולך לשדה לקצור/ ללקט מתנות עניים, אבל זו לא בדיוק עבודה.
ואם נגדיר את זה כעבודה, אז גם טיפוס בבניני מגורים, ומעבר של דלת דלת לאסוף צדקה, היא עבודה.
^^^עוגי פלצת
זה בדיוק עבודהender13
בזמנם אנשים היו עובדים בשדה, אז אומרים לעני רוצה אוכל? יש כמות של אוכל שפחות משתלם כלכלית לקטוף, לך ותעבוד בשבילה.
זה יותר מקביל לאלה לאוספים בקבוקים למחזור, בהחלט לא אוספי צדקה למיניהם.
פאה פחות משתלם כלכלית לקטוף?אדם כל שהוא
עומר שנשכח בשדה [כשהקוצרים עדיין בשדה] פחות משתלם לקחת?
על פרט ועוללות זה יכול להיות נכון, ואולי גם על לקט. תלוי בנסיבות המדוייקות.
בכל מקרה, התורה דורשת מבעל השדה לוותר מרכושו לעניים, והעניים קוצרים ומלקטים מה שלא זרעו.
אז יש בצורה החיצונית של זה משהו שקצת דומה לעבודה רגילה, ואפשר להסביר את זה כמשהו מכוון, אבל בעל השדה נותן, והעני לוקח מן המוכן.
פאה היא הדוגמא היחידה לעניין הזה, עדיין העני עובדender13
ולא לוקח מן המוכן.
במקרה הזה בעל השדה לא נותן, הוא משאיר קצת עבודה עבור אלו שאין להם.
ההבדל אולי לא נראה לך גדול אבל מבחינת הגישה הוא ענק.
המצב הנפשי של העני אחר לגמרי.
התורה מחנכת ליצרנות, גדול הנהנה מיגיע כפיו יותר מירא שמים.
כמובן שהתורה אינה "קפיטליסטית" ולמרות שהיא נראית קרובה, זו מערכת איזונים שונה לחלוטין.
יש לי שם אחר לדרך של התורה:
אמת.
מקורי לא?
קפיטליזם חברתיגוונא
לדעתי יותר קרובה לגישת שוק חופשישמי תכלת2
בנוסף התורה רואה בצורה טובה שלאדם יהיה עושר כלכלי.
שילוב חכם של שניהםנפשי תערוג
התורה היא השלמות ולכן היא כוללת את הטוב שבכל שיטהחיה רוז
יש בה מצוות מעשר, מתנות עניים, מתנות כהונה, יובל ושמיטה ועוד. לרוב.
אבל עדיין אין הגבלה על סחר ושוק חופשי עפ"י תורה. ולהיפך. יש בהחלט עידוד למסחר של שבטים מסוימים, לרכישת אדמות והתייחסות חיובית לעשירים בעלי רכוש אישי רב בתקופות השונות. לבן אדם מותר להרוויח כרצונו כל עוד הוא סוחר באמונה.
כל שיטה בעולם מתקיימת רק בזכות היניקה שהיא יונקת מנקודה מסוימת בתורה
יפה! ניסחת מעולה.שיראל.
יותר מדי שטחידי"מ
הוא רק משאיר את התפקיד לאזרחים.
יתכן שהניתוח שלי לפרטים לא משהו. אבל העיקרון הוא החשובחיה רוז
קפיטליזם וסוציאליזם זה שיטות שממוצאות על ידי אדם.
אי אפשר לומר שהתורה היא או זה או זה.
להיפך- אסתכל באורייתא וברא עלמא. הכל יונק מהתורה ולא התורה יונקת מהם.
ובלי קשר, עד כמה שידוע לי, קאפיטליזם משאיר את הבחירה לאזרחים האם לעשות חסד.
מצוות מעשר וכל הנל הן חובה ולא בחירה.
ולמרות זאת הוא קרוב יותר לתורה.עלי באבאאחרונה
סוציאליסטית כמובןעוגי פלצת
כמה נדרש האדם לוותר מהונו וממונו עבור העני.
ומבחינה הגותית - כמה האדם הפרטי חייב לראות
עצמו כחלק אורגני מהציבור ולא לפרוש ממנו.
הקפיטליזם במהותו גורס שאין להגביל את חירותו
של הפרט ואין להעמיס עליו מחוייבות כלפי החלש.
זה לא מה שאנחנו רואים בתורה.
מי שמצביע על גג החיוב של נתינת הצדקה,
הוא ממילא מי שמצייר את הסוציאליזם כמגוחך
ומחייב את האדם לפזר את רוב ממונו במיסים.
והראיה לדבריי שרבים לא הבחינו בהבדלעוגי פלצת
הרבה לשונות בתורה יש על אכפתיות למצבו
הממוני של החלש, וכן הרבה חיובים.
היכן התורה מדגישה ומקפידה בלשונה לשמור
על חירות הפרט? הרי אפילו לגבי מצבו הרוחני
יש מצווה מפורשת להתערב - מצוות תוכחה
מצטער, אך אתה טועה כמה וכמה פעמים.ותן טל
נתחיל בפתיחה של ויקיפדיה למושג סוציאליזם:
סוציאליזם הוא שם-אב לקבוצת אידאולוגיות ומערכת כלכלית ושלטונית מדינית ליישומן, שבהן הקניין וחלוקת המשאבים נתונים לפיקוח ממשלתי במטרה לצמצם את הפערים החברתיים, וכך להתקרב, ואף להגיע, לשוויון. כשיטה כלכלית, סוציאליזם מקושר לבעלות משותפת על אמצעי הייצור. שליטה זו על אמצעי הייצור יכולה להיות ישירה - באמצעות בעלות קולקטיבית כגון קואופרטיב - או לא ישירה, בשם "העם", על ידי המדינה.
תמצא לי מקבילה של זה בתורה. אני אחסוך ממך - אין. התורה לא קובעת "בעלות משותפת על אמצעי הייצור", לא "שולטת באזרחים" בשם "העם" - רכושו שלא דם הוא שלו, וישנם מצוות מסוימות שהן מה שנקראו "סוציאליסטיות".
נמשיך, ההבדל בין סוציאליזם לקומוניזם - לצערך, הסוציאליזם זה שם על, שג-ם הקומוניזם נכנס אליו.
אתה אולי מדבר על הסוציאל-דמוקרטיה, שזה עוד ענף של הסוציאליזם - אבל גם הקומוניזם נכנס תחת הגדרה הסוציאליות, ונצטט שוב מויקיפדיה:
הסוציאליזם הוא שם כללי לתנועות שמטרתן היא העקרונות לעיל. תחת שם זה ניתן למצוא תנועות רבות, השונות ביניהן בדרך אותה הן מציעות ליישום מטרה זו, ולעתים אף שינויים משניים במטרה עצמה. מספר התנועות והגישות המשתייכות לסוציאליזם רב מספור, אך ניתן להבחין בשלוש גישות מרכזיות, מבחינת הפופולריות שלהן:
- קומוניזם (מרקסיזם) - תנועה הדוגלת בביטול כליל של הרכוש הפרטי למען בעלות ציבורית ולמען מילוי צרכיו של האדם ללא קשר לתרומתו הכלכלית. המאמצת את התאוריה של קרל מרקס. על פי גישה זו מעמד הפועלים יעלה לשלטון באמצעות מהפכה, ואז יקים דיקטטורה של הפרולטריון שתבטל את המשטר הקפיטליסטי ותקים חברה סוציאליסטית. דיקטטורת הפרולטריון תהיה רק שלב מעבר, אשר יתפתח אט-אט לעבר מיסוד חברה קומוניסטית אמיתית, על ידי הרגלה הדרגתית של ההמון לפרקסיס חופשי.
- סוציאל-דמוקרטיה - גישה הדוגלת בשימוש באמצעים דמוקרטיים לרפורמות חברתיות. בעבר סוציאל-דמוקרטיה היה כינוי גם למפלגות סוציאליסטיות. כיום הסוציאל-דמוקרטיה דוגלת בעיקר בחיפוש דרכים לשילוב בין שוק חופשי לבין הבטחת קיום מערכת רווחה מפותחת, והיא קרובה ברוחה למדינת הרווחה. בתוך הסוציאל-דמוקרטיה יש מספר זרמים. אחדים דוגלים בבעלות ציבורית מלאה או חלקית על חלק מהמשאבים הטבעיים והשירותים החיוניים לאזרח, אחרים מחפשים בעיקר איך לרסן את הקפיטליזם ולהבטיח את קיומה של מדינת הרווחה.
- אנרכיזם - גישה הרואה בביטול יחסי הסמכות את הצעד הראשון בדרך להגשמת האוטופיה הסוציאליסטית
נעבור להגדרת הקפיטליזם, על פי ויקיפדיה:
קפיטליזם היא שיטה כלכלית וחברתית שהתפתחה באירופה בין המאה השש עשרה והמאה התשע עשרה, המבוססת בעיקרה על הזכות לקניין פרטי ועל הסדרת יחסים כלכליים באמצעות מנגנון השוק, תוך הסתמכות על אכיפת זכויותיהם באמצעות מוסדות חברתיים. לאורך ההיסטוריה ואף כיום ישנו מגוון רחב של משטרים חברתיים כלכליים המכנים את עצמם "קפיטליסטים". הנבדלים זה מזה בעוצמת חשיבות עקרון זכות הקניין, ובמקומה של הממשלה כאחראית ליחידים.
זה נשמע הרבה יותר קשור לתורה - הרכוש של אדם הוא רכושו הפרטי ולכן הוא זה שצריך לתת את הצדקה, והוא מחליט על גובהה (לעיתים במקרי קיצון ניתן לכוף על הצדקה אך זה לא פרוצדורה קלה כלל ועיקר, בטח שלא דומה למשטר סוציאליסטי חריף או חריף פחות...). יש הסדרת יחסים כלכליים, "חוקים חברתיים", אך הם נשענים על הנחת היסוד שרכושו של אדם הוא שלו, ולמשל - עצם זה שהוא שולט בחברה גדולה שיש לה "מונופול" בתחום מסוים, לא אומר שחייבים להאלים אותו ולהפוך אותו שייך לעם - זהו רכושו, והוא רק כפוף לכללים שמחייבים את כל העם כולל העניים - מעשר עני, מעשר שני, שמיטה וכו'.
בקיצור - לא הצלחת לשכנע שהתורה היא יותר סוציאליסטית,למרות שניסית לעשות את זה בדרך שמאשימה את אלו שרואים את התורה כקפיטליסטית בכך שהם "תופסים את הסוציאליזם כאיוולת" וכ"מנסים לעשות שמיניות באוויר להפוך את התורה לקפיטליסטית".
אם התורה כל כך סוציאליסטית תראה לי איפה היא קובעת ש"אמצעיי הייצור יהיו בבעלות משותפת"?
^^^ שמיניותעוגי פלצת
רד מהסגנון הלעגני ותתמצת את ההודעה שלך
ואז אתייחס
לעגני? טוב, חבל שאתה מתייחס ככה. אתה לועג בתגובות האלו שלךותן טל
וככה מונע מאנשים לתת לך תשובות רציניות.
"תמצת את ההודעה שלך" - שוב, ניסיון לסנדל אנשים. תשובה רצינית לעיתים היא גם רצינית באורכה - אם אתה לא מסוגל להתמודד עם תגובות ארוכות, זה לא הבעיה שלי, במיוחד שזה מכיל הרבה מידע חשוב.
בדיוק כמו שאתה כותב לי "רד מהסגנון הלעגני" - זה מה שאני חושב כעת על התגובה שלך. "שמניות". האשמות אישיות. מה זה אם לא לעגני?
איפה בדיוק לעגתי לך בהודעה הקודמת? כתבתי דברי טעם, הבאתי דברים מקובלים והסברתי על פיהם מה נראה יותר מתאים, והתשובה? ממש לא לגופה של טענה.
בכל מקרה, ממליץ לך לקרוא את המאמר הזה, שגם הוא בבסיסו טוען שבאמת התורה היא בבסיס קפיטליסטית, רק עוטפת בשכבות מגן במצוות סוציאליסטיות:
אשמח אם בתגובתך הבאה תמנע מהאשמות חסרות בסיס, מהטחת "קביעות" לאל טיעונים מנומקים מאחרויהם, ובעיקר, מניסיון להגחיך ולהקטין כל מי שחושב אחרת ממך, וניסיון להציג אותו כלעגני וכו'... זה לא מכבד אותך ולא את תפיסתך.
תלמד להתדיין ותקבל מענה לכל טענה שהצגתעוגי פלצת
שוב, הגחכת האחר. אני מצפה להתנצלות פומבית. ביישת אותי מולותן טל
פורום שלם, ואני מודיע בזאת בשער בת רבים כי אני לא אמחל לך על זה גם ביום כיפורים הבא, אם לא תתנצל כאן בפני כל הפורום.
זה התנהגות מבישה, ניסיון לדמגג את דברי, ולהכפיש אותי.
"תלמד להתדיין" - התדיינתי כאן בצורה מיטיבית, הצגתי קושיות גדולות על דברים שכתבת, ואתה כדי לברוח מתשובות בחרת ללכת למישור האישי ולהאשים אותי על "סגנון לעגני" וכעת כמובן ששוב תחזור על אותה מנטרה "תלמד להתדיין".
כנראה שכל מי שסובר לא כמוך, ומביא הוכחות רציניות לדבריו, "לא יודע להתדיין". מי שצריך לעשות דין בעצמו כעת הוא אתה, בהחלט, אחרי ניסיון כזה להכפיש את שמי בפני הציבור.
אה, אבל בכל זאת אני אוסיף כאן עוד מאמר, בשביל החבר'ה:ותן טל
מאמר ששווה לקרוא בנושא:עלי באבא
לא ביישת אותו, ביישת את עצמךender13
טוב לדעת מה הרמה של כל אחד מהמתדיינים כאן.
תודה רבה.
הצדק איתך לגמרי, נסחפתי כאן לחלוטיןעוגי פלצת
אני מבקש סליחה ממך ומכל מי שהדיון הותיר לו טעם מר,
אשתדל מאוד לא לחזור על כך להבא 
מודה ועוזב ירוחםender13
נראה לי ששכחתדי"מ
תראהמשיח בן דוד
אתה הרבה פעמים מפספס את המטרה בדיונים
תנסה לתמצת בשלוש שורות זה לא כל כך קשה ...
קודם כל, במחילה,אני אהיה בוטה: לא אמור לשנות לך כמה אני כותבותן טל
כל אדם וסגנונו, כל אדם והאורך שלו - אתה צריך להתייחס לגופה של טענה ולא לגופו של כותב. אם אתה לא מסוגל להתייחס לגופה של טענה כי אתה מתעצל לקרוא הכל, תהיה ישר, תגיד: "אני עצלן מידי לקרוא הכל, האשמה היא בי" ואל תענה. אל תנסה להפוך את זה לנתון לחובתו של הטוען.
זה כמעט כאילו השופט במשפט יגיד לנאשם שהוא אשם ושהוא לעגני ולא מתומצת, ושאת הפרוטוקול טענות שהעורך דין הכין באורך 8 עמודים יתמצת ל3 שורות. זה הרי מגוחך. זה לא עובד ככה.
והעיקר - רוב מה ש"כתבתי" בהודעה שם היה רק ציטוטים מויקיפדיה, ורק מעט משם זה דברים שאני עצמי כתבתי.
ובהחלט מצטער, אני אישית לא חושב שאני יכול לתמצת דברים לשלוש שורות, מבחינתי זה פשע - כואב לך? זאת בעיה שלך, לא שלי. אתה לא תכריח אותי או כל מישהו אחר באיזה אורך לכתוב. אותו דבר אני יכול להגיד לך: "אתה כותב קצר מידי ולא ניתן להבין כלום ממה שכתבת, תפרוס את טענותיך על גבי ארבעה עמודי פוליו ורק אז אגיב להן, לא על שלוש שורות".
אבל כמובן, שוב תחזרו על אותן מנטרות, לגופו של כותב...
לא הבנת את כוונתימשיח בן דוד
ברור לי שאתה צריך להרחיב במקומות מסויימים אחרת לא נבין אותך כמו שאתה מבקש
אבל זה מיותר להביא ציטוטים מוויקיפדיה ולהפוך כל הודעה לכל כך ארוכה ,
לפעמיים בישביל לא ליצור עומס על המערכת (המוח) עדיף לנסות לתמצת כמה שניתן כמובן
ואז ככה הדיון יהיה יותר מובן גם לקוראים מהצד
אני חושב שאתה כותב נפלא אבל לדעתי אתה מתחכם יתר על המידה
(לא בקטע של חוכמה , בקטע של הסגנון)
הציטוטים נועדים כדי להעניק רצינות לתגובה. אני לא "סתם" כותבותן טל
דברים אלא מושקעת מחשבה מאחוריהם, ומאחורי כמעט כל דבר שאני כותב עומד ביסוס כלשהו שאני מביא במקום, או שאני יודע אותו, ואני יכול להביא די בקלות כדי "להוכיח" את מה שאמרתי.
בניגוד לאנשים רבים אחרים בעולם וגם כאן - אני לא מדבר רק מהבטן אלא גם דואג להראות למה אני חושב מה שאני חושב, בטיעונים לוגיים, שכליים ועם מקורות כאלו ואחרים.
ותאמין לי, שלא הכרת את ברוךש עם המגילות שהיה כותב... 
ובכל מקרה, מה שמעצבן אותי שהרבה פעמים אנשים משתמשים בטיעון הדבילי של "אתה כותב ארוך", כדי לנסות בטיעון הזה ממש להגחיך את הטוען עצמו, ולנסות להראות כאילו מה שהוא אמר לא שווה כלום - בי שהם טרחו בכלל לקרוא מה שהוא כתב, פעמים רבות.
זה התנהגות מכוערת, שלא מכבדת אף אדם, ופוגענית, ובטח ובטח לא מתאימה לפורום דתי ששומר על חוקי לשון הרע וכבוד בין אדם לחברו. אתה יכול להגיד לאדם: "לצערי קשה לי לקרוא כל מה שכתבת ועל כן אני לא יכול להגיב" - שאז אתה מפיל את האשמה על עצמך, של-ך אישית קשה - אבל להגיד לאדם משהו בסגנון מה שנאמר פה פעמים רבות: "הוא סתם חופר הרבה, סתם מברבר ומברבר בשכל, שיקצר את מה שהוא כותב, הוא טרחן, וכו' וכו' " - אלו המון סגנונות של תשובות שמנסות להשתמש באורך התגובה ככלי לניגוח נגדי של האדם שממול בלי להצטרך בכלל אפילו לעיין במה שהוא כתב. זה התנהגות נבזית, לעניות דעתי.
בפועל זה בדיוק מה דקורה בבית משפט..די"מ
קודם כל, ממש לא תמיד נכון. הדיונים והטיעונים ארוכים מאוד.ותן טל
דבר שני גם אם באמירה לא אומרים הכל - הכל כתוב והשופט הרציני קורא את כל חומר הראיות.
בדיוק כמו שבסוף מי שחוטף את העונש, העו"ד שלו קורא את עשרות עמודי הפסק דין במקרה שישנם, כדי לדעת איך אפשר להגיש ערעור טוב עליהם.
ככה זה עובד...
לסוציאליזם ולקומוניזם שורשים עמוקים יותר.עלי באבא
אין סכנה גדולה לאנושות יותר מזה, ולכן בלל ה' שפתם ומנע מהם את אשר יזמו לעשות.
לא סתם שלושת הרוצחים הגדולים ביותר בתולדות המין האנושי היו קומוניסטים וסוציאליסטים. זה ממש לא היה במקרה. יישום תורה הגרמנית הזו הוא הדרך היעילה ביותר לשלוט על ההמון ולדכא אותו.
עזוב את הסגנון.די"מ
אדמין היטיב להסביר עד כמה התורה קפטליסטית. וכמו שהגבתי לו לדעתי לחז"ל יש כוח להכניס קצת סוצאליזם.כשהם רואים שלא דואגים לחלשים.
אנשים צריכים לדאוג לחלשים מעצמם. לא החברה בתור הממסד. אם זה לא קורה אז הם יוכלים לכוף את העזרה
נקודה זה מציק
עוגי פלצת
נדמה שאתה ואני הבנו את השאלה בדרך אחרת,
או שאנחנו חלוקים בענייני יסוד.
תמצית הנקודה שלי היא -
שהיכן שיש ריבון עליון שכופה על היחיד להוציא כספים עבור החלש,
ובכלל מתערב לו בהקצאת המשאבים לטובת ערכים "מגבוה" -
זה מוטיב סוציאליסטי מובהק מבחינתי.
אני מניח שאתה ואדמין פשוט לא רואים את הנקודה הזו כמוני.
^^^ מסכים אתך עוגי! סוציאליזם מתונה. אני רק רוצהחסדי הים
לכן הציווים הסוציאליסטים בתורה מכוונים כלפי יהודים, ולא גויים.
סוציאליזם מתאים לגרמנים, ממש לא ליהודים.עלי באבא
תודה ר' חסדי
עוגי פלצת
בדיוק הפוךדי"מ
אבל כן יש הרבה מקום לחירות להיות בעל ממון ועובדמאמע צאדיקה
כל מה שתחת ידו של אדם- שייך לו. בחזקה
אי אפשר סתם לקחת מאנשים את הכסף שלהם
ואי אפשר למנוע מאנשים להרוויח כסף, אלא אם יש לך טענה חזקה כדי להוציא ממנו
כל עוד מדובר על "הרבה מקום" הרי שמדובר לכל היותרעוגי פלצת
על מידת ה"רכות" של הסוציאליזם המדובר
תורף הטיעון שלי, שקשה למצוא בתורה ציוויים בעל אופי קפיטליסטי
שמקדשים את חירות הפרט בדווקא, בנפח שמתקרב לכמות הציוויים
בעליי אופי סוציאליסטי.
על כל מילה שכתבת יחתום כל סוציאליסט ממוצע.
חירות הפרט זה לאו דווקא בתחום הכלכליעלי באבא
וארחיב קצתעוגי פלצת
אם נסתכל על התורה במבט רחב,
נוכל לראות לכמה מצוות יש אופי קפיטליסטי - ולכמה מהן סוציאליסטי.
(היות וכפי שהעירו לעיל ההגדרה האנציקלופדית של "סוציאליזם"
זה אופי של שלטון, אז נגדיר לענייננו מוטיב "סוציאליסטי" כדרישה
של הריבון כלפי הפרט להקצות מהונו וממונו למען החלש,
ומוטיב "לא קפיטליסטי" כהתערבות של הריבון בהקצאותיו של
הונו וממונו של הפרט)
אמנה מסכתות שלכאורה עוסקות (בין השאר) במצוות בעלות מוטיבים שכאלה:
פאה, שביעית, תרומות, מעשרות, מעשר שני, חלה, ערלה, ביכורים,
שקלים, חגיגה, כתובות (התחייבויות ממוניות של הבעל לשם הבטחת מצבה
הכלכלי של האשה), וכן הלאה
הרבה יותר קשה למצוא בציוויי ומוסרי התורה מוטיבים קפיטליסטיים מובהקים,
ולא רק להגן על הונו של הפרט מבחינה משפטית מפני גזל (שהרי כל סוציאליסט
ממוצע דוגל בכך).
על קפיטליזם לא צריך לעשות מצוות מיוחדות - זה הבסיס.ותן טל
מה שצריך לצוות עליו זה דווקא הקטע הסוציאליסטי כי הוא הפחות מובן מאליו.
כך שמה שטענת פה דווקא הוא מה שמוכיח שהתורה בבסיסה יותר קפיטליסטית, רק שמעוגנות בה גם מצוות סוציאליסטיות, בהחלט.
לא צריך שיהיו "ציווויים קפיטליסטיים", מספיק שיש כמה סוציאליסטיים, כדי להבין שזה בגלל שרכושו של האדם הוא שלו, ולכן התורה צריכה לעגן כמה מצוות סוציאליסטיות שיעזרו לעניים.
התורה מתעקשת להבהיר בכל כך הרבה מקומותעוגי פלצת
לאפוקי מההווה אמינא (יש מושג כזה בלימוד הגמרא),
שלא תהיה לך מחשבה כלשהיא שכלכלת התורה היא קפיטליסטית:
שיש פיקוח על המחירים, עם אכיפה נוקשה;
שיש סמכות לבית דין בענייני צדקה, אפילו לאמוד כמה כל אדם חייב;
שיש כל כך הרבה מצוות שהריבון הרוחני דורש מהאדם לתרום לעני,
וכן להוציא מכיסו למען ערכים.
אחרי כל זה, איזה מקום נשאר בשביל הקפיטליזם של התורה לבוא לידי ביטוי?
להיות משמעותי בכלל?
יראה האדם ההגון וישפוט.
בסוציאליזם יכולים חוקית למנוע הקמת "פרמידות עסקיות".ותן טל
בתורה אין שום מניעה לאדם במה לעבוד (כל עוד זה מקצוע כשר), כמה עסקים יהיו לו, איזה מבנה ארגוני, או כמה הוא ירוויח. לא מגבילים אדם בכמות המפעלים שיכולה להיות לו - בניגוד לתורה הסוציאליסטית.
קודם כל, תסתכל על משפט המלך בספר שמואלחסדי הים
כל חיובי מתנות העניים ש'מחוייבים' מהתורה לתת, יש כוח לב"ד לכוף עליהם, וזה לא סתם כדי ליעל את המדינה כמו מיסים במדינה קפיטליסטית, אלא יש בהם דבר מהותי, שבממונך אתה חייב לעזור לאחר.
נכון שהתורה היא לא מלאימה את כל הרכוש של האדם כמו בקומוניזם, אבל יש לכלל שלטון חלקי בממון שלך לפי התורה, וזה נכלל כבר בסוג של סוציאליזם.
הזכויות הממוניות הן של המלך, לא של העם.ותן טל
המלך לצורכו יכול לעשות כך וכך, והוא יכול לקחת מיסים, נכון - אבל האם כתוב שם במשפט המלך שהמלך יכול להפקיע את כל האדמות שבמדינה ולחלק אותם למי שהוא רוצה? ממש לא.
האם כתוב שם במשפט המלך שהמלך יכול לקבוע שלאדם אסור שיהיו יותר מ5 מפעלים בארץ כי אז הוא מונופול? ממש לא.
האם כתוב במשפט המלך שהמלך יכול לקבוע ששכרו של אדם לא יהיה יותר מככה וככה שקלים? ממש לא
האם כתוב במשפט המלך שהוא יכול לכפות את האדם לתת צ-ד-ק-ה, נניח 300 שקל לצדקה החודש? (ואני מדגיש - צדקה, לא מס. מס זה משהו אחר לחלוטין).
כל הדברים האלו, לא כתובים שם.
המלך לעצמו יכול לכוף, נכון. המלך יכול להטיל גם מיסים לצורך העם, נכון. אבל כל זה מגיע מתוך הכרה מלאה בכך שקניינו הפרטי של האדם, כבדרך קבע, הוא שלו, ורק במקרים מיוחדים, וכאשר זה נצרך, המלך יכול להפקיע סמכות.
ולמשל, תזכור את אחאב וכרם נבות היזרעאלי...
'תוספות' מתרצים הפוך ממך, שמותר לו לקחת לעבדיוחסדי הים
[תוס' סנהדרין כ:]
ברור שכל חיובי התורה שהציבור יכול לכוף, הוא לא רק לצרכי מס לתועלת יעול המדינה, אלא זה בעיקר לצרכי היחיד, כמבואר בפרק שמיני של פאה.
לא הבנת אותי. לעצמו/לעבדיו - זה היינו אך. הכוונה היא, שהואותן טל
לא יכול להפוך את זה למדיניות קבועה, שבה הוא מפקיע תמידית את רכושו של האזרח ומחלק לכל מי שבא לו.
כנראה שאני ואתה לא מדברים בכל מקרה על אותו סוציאליזם. בבירור שהתורה לא תומכת בהפקעת רכושו הפרטי של אדם. זה שאפשר במקרים מסויימים לכוף על סכומים מסוימים - בסדר, זה חלק מתקנות הציבור לעצמו - אבל זה לא מדיניות שקובעת שאין רכוש פרטי או שהרכוש פרטי רק למחצה, שזה בערך מה שהסוציאליזם שאני מדבר עליו, עושה.
הבסיס הוא שהרכוש שייך לאדם. זה קפיטליזם. גם בקפיטליזם יש מיסים, ויש דאגה לצד החברתי - אבל שמגיע מתוך הבנה שמדובר ברכושו של האדם.
(אגב, עצם זה שאתה אומר ש"הציבור יכול לכוף" - לכוף, משמעו שהרכוש שייך לאדם הפרטי, ולכן צריך לכוף אותו לתת כך וכך. אם הרכוש לא היה של האדם הפרטי לא היה צריך לכוף - מראש זה היה המצב...
השוויון החומרי מעולם לא היה יסוד בתורה.ותן טל
אין שוויון, והתורה מעולם לא טענה שצריך להיות שוויון, אלא רק אמרה שיש להחזיק בידיהם של העניים כדי שלא יפלו - אך זה לחלוטין לא מגמת הסוציאליזם שגורס שצריך שוויון. זה בסגנון הקפיטטליזם שגורס שרכושו של אדם הוא שלו אך יש חוקים חברתיים ותקנות ציבוריות על מנת להסדיר את המימד החברתי במדינה גם כן - אך ללא התערבות ממשלתית אגרסיבית ברכושו של האדם הפרטי.
גם הסוציאליזם המתונה לא דוגלת בשוויון מוחלט, אלא הואחסדי הים
כל אדם רוצה לחיות בהרחבה, לכן אם יש ביכולתו, העני יעבוד וינסה לחיות בהרחבה, ולא בצמצום.
התורה גם דורשת מהציבור להביא לעני את צרכיו הבסיסיים, כמבואר בפרק השמיני של מסכת פאה ונפסק ביו"ד.
אתה יודע איך עובדות מערכות סוציאליות? אני כן, אמא שלי עו"סיתותן טל
אדם כיום במדינה יכול להחליט מראש שהוא יושב בבית ולא עובד - באלף ואחת דרכים הוא יכול לתחמן את לשכות התעסוקה, ולקבל קיצבת אבטלה, לקבל ביטוח לאומי, לקבל לקבל לקבל. וזה עוד לפני שדיברנו על העזרה החוץ ממסדית - הוא יקבל עזרה במזון, בבגדים ועוד - כל הדברים האלו זה דברים שקורים יום ביומו, שאני גם רואה בעיניים וגם שומע סיפורים מפי מי שממונים על המסכנים האלו (מסכנים - לא תמיד בכסף, אלא בנפש, ואני מרחם על אדם שמעדיף להיות נטל על הציבור).
וכמו שאמרתי, זה לא שבתורה אין מצוות סוציאליות - בהחלט יש, אבל הבסיס הוא כרעיון הקפיטליזם - רכושו של אדם שייך לו, ומתוך כך, יש עליו חובות מסויימים לתת כאן או שם. לא ההיפך, לא: "רכושו של אדם שייך למדינה בכללי, והמדינה בטובה מרשה לו להשאיר אצלו חלק מהרכוש, אבל היא תטיל עליו מגבלות כל כך רבות שכמעט מעקרות מתוכנה את האמירה שזהו באמת רכושו הפרטי של האדם".
...ורוב החברה עובדת היום או לא? ברור שהיא עובדתחסדי הים
ברור שאפשר לתחמן, אבל לא בגלל זה יפסידו אלו שבאמת אין להם יכולת לעבוד.
תתפלא, אבל אחוז המובטלים הגבוה הוא לא בגלל שכל מיותן טל
שמובטל לא יכול לעבוד. לצערנו יש מובטלים רבים שפשוט נוח להם במצב הזה. זה עובדה.
יש כאלו שהשיקול האמיתי שלהם הוא שאם הם יוצאים לעבוד, הם יקבלו ככה וככה שקלים לחודש, ואם ישארו בבית ירוויחו סכום כזה וכזה, ושהפער הוא לא גדול (כי גם בעבודה מראש הם לא חושבים אפילו להשתדרג או לעבוד בדברים שמרוויחים טוב) - ולכן כבר "שווה" להם להישאר בבית ו"להרוויח" קצת פחות.
לא אמרתי שלא צריך לעזור לחלשים - אבל זה צריך להיות עזרה! כשמה כן היא - עזרה! לא שיוויון ולא יצירת מצג שווא כאילו זה "צימצום פערים". ברגע שיש עני ויש עשיר והעשיר עוזר לעני - זה לא צימצום פערים אלא בדיוק להיפך, יצירת מדרג ברור שבו אני העשיר, אתה העני, ואני עוזר לך.
זה לא מציאות סוציאליסטית שבה העשיר הוא לא עשיר והעני הוא לא עני, כי אם יש מישהו שמעז להיות עשיר מידי, אז לוקחים לו 80 אחוז מס ונותנים את זה לעני כדי שהוא יהיה "מעמד גבוה יותר".
ובשולי הדברים אוסיף, שלצערי, בחברה החרדית עדיין יש אחוזים מאוד גבוהים של גברים חרדים שלא עובדים - אחוזים הגבוהים מהאחוזים בשאר המשק, אומנם לא כפי שהאנטי דתיים מנסים להציג את זה, אבל בהחלט באחוזים גבוהים יותר - וזה דבר לא טוב ולא בריא אדם שצריך לכלכל את משפחתו צריך לצאת לעבוד, זה הערך הראשון במעלה. וחי בהם. ללמוד - תלמד בערב, תלמד בשבת, תלמד במנוחות בין המשמרות. לבסס חיים על מלגות, ועל קצבאות ביטוח לאומי, ועל בן זוג אחד עובד, ועל כך שארגוני מזון וסיוע יעזרו בשעת צרה, או "אנשים טובים" יעזרו - זה מציאות מעוותת, לטעמי.
"זבולון ויששכר" זה משהו שיששכר צריך להסכים אליו בלב שלם כדי שיוכל לעבוד אמיתי. כיום זה לא ככה.
זה גם מה שהביא את מחאת החרדיות החדשות.עלי באבא
חילוף התפקידים הזה הוא נוראי, ושורשו בעיוות הליטאי החולני הזה.
גם קומוניזם הוא סוציאליזם. סוציאליזם קיצוני אך בתוך "מטריית"ותן טל
הסוציאליזם. והקומוניזם גורס שאין רכוש פרטי. בוודאי נגד תפיסת התורה.
לא סתם יש את גרמניה מול ארה"ב ובריטניה.עלי באבא
הקפיטליזם התפתח באנגליה וארה"ב - מדינות ששאבו מהתנ"ך השראה רעיונית בתחומים רבים.
הסוציאליזם והקומוניזם הם בעד שוויון והאפלה של הכלל על הפרט - ואין עיקרון אנטי יהודי גדול מזה.
יהודי דואג קודם כל לעצמו ולמשפחתו, אח"כ לעניי עירו, אח"כ לשאר היהודים, אח"כ לגויים ואח"כ להבדיל לחיות.
אין שוויון.
סתם לשם השוואה, אדם סמית מול קרל מרקס:עלי באבא
בויקיפדיה נכתב עליו בין היתר כך: 'אחרי מותו נודע כי הקדיש חלק ניכר מהכנסותיו לצדקה בסתר'.
מרקס לעומתו היה אדם אלים, אנטישמי ושונא דת מאין כמותו, שאף אמר על הדת כי היא 'אופיום להמונים'. הוא סבר שכל מהפכה חייבת להיות אלימה,
מה שהומחש אח"כ בשיר האינטרנציונאל הטמא 'עולם ישן עדי יסוד נחריבה' (או 'נחרימה'). את ההחרבה הזו ואת תוצאותיה ראינו כולנו במאה השנים האחרונות.
תורות מתפתחות אצל אנשים לפי מהותם ודעתם.
האדם הטוב מביע רעיונות טובים וכן להפך.
בסוציאליזם אדם יכול למעשה לא לעבוד רוב חייו, ולסמוך על כךותן טל
שהחברה תממן אותו, גם אם היה יכול לעבוד - כי כל עוד הוא לא עובד, הוא נכנס למעגל האבטלה ומקבל כמו כולם קצבאות שבעולם סוציאליסטי לגמרי הן ממש ממש גדולות.
בתורה אין דבר כזה. השו"ע פוסק: "עשה שבתך חול ואל תזדקק לבריות". אדם מצווה אפילו לוותר על מצוות מסוימות ובלבד שלא יצטרך עזרה מהבריות. וגם כאשר ניתנת עזרה לעני זה המינימום הנדרש - מזון שתי סעודות, וכו'.
בנוסף, החיוב של האדם הוא לא מצד העני, לא מצד החובה המשפטית שבדבר, אלא חובה הלכתית.
הלכות צדקה מופיעים ביורה דעה ולא בחושן משפט.
נראה לי שהמחלוקת בנינו {ביני לבין ותן טל}: הוא איך להגדירחסדי הים
לפענ"ד אם הבנתי נכון, מה שמבדיל בעיקר בין שתי שיטות הכלכלה, האם יש רכוש מסויים של הפרט שהציבור יכול לקחת אותו לצורכי רווחה של יחידים אחרים, או שכל לקיחת רכוש של הפרט ע"י הציבור, חייב להיות דווקא לצרכים כלליים.
הסוציאליזם גורסת כצד הראשון, והקפיטליזם כצד השני.
[נכון שיש הרבה תתי קבוצות בתוכם, אבל זה מה שמחלק ביניהם]
לכן אני אומר שהתורה היא סוציאליסטית, כי היא גורסת שמותר לציבור, והרבה פעמים הציבור מחוייב, לקחת חלק מרכוש היחיד לרווחת יחידים אחרים.
לא, זה לא מה שמגדיר, לעניות דעתי.ותן טל
גם לפי הקפיטליזם הציבור יכול להחליט שהוא שם חוקים חברתיים שידאגו גם ל"יחידים".
ההבדל לפי מה שהבנתי, בין הסוציאליזם לקפיטליזם, הוא נקודת המוצא. נקודת המוצא של הקפיטליזם הוא רכוש פרטי, אשר עליו ניתן לבצע כללים מסוימים.
נקודת המוצא של הסוציאליזם - וכאן זה תלוי ברמת הסוציאליזם - היא שהרכוש הוא "כללי" ותפקיד הממשלה הוא לווסת אותו ולדאוג ל"חלוקת הרכוש" בין האזרחים - החל מהצורה הכי קיצונית, של הקומוניזם שסובר שכל הרכוש כולו משותף ומחולק כמו בקיבוץ לפי הצרכים, ועד לסוציאליזם הרך, שקובע רגולציות רציניות על יכולתו של אדם "לפתח פער" על פני מתחריו (דוגמת איסור הקמת פרמידות עסקיות, שבירת מונופולים וכו' - דברים שלא קיימים במובנה בקפיטליזם).
חזק וברוך על המאמר המחכיםגאולה
בס"ד
שלום לכולם,
לעניות דעתי,נקודת המוצא הבסיסית שכל אדם שונה.
לכל אדם וכו' ישנם צרכים שונים שיש לדאוג להם בהתאם.
לדוגמא, ילד החולה במשהו זקוק לטיפול שהאחר לא
זקוק ברוך השם.
עם זאת המנהיגות אחראית (בהתאם למצוות צדקה מן
המובחר), לעבודה, לימודים כדי שהאדם יתפרנס בכבוד.
כמובן שאם ישנם אנשים שאין ביכולתם יש לדאוג להם
בהתאם.
אם נתפלל כל איש על רעהו לבריאות, ברכה והצלחה
בעז"ה הקב"ה ידאג לכל מחסורינו.
בתודה ובברכה
שיבנה בית המקדש במהרה
כשמדברים על סוציאליזם וקפטליזם...אדם כל שהוא
אז הגורמים הפעילים הם השלטון המרכזי, והאדם הפרטי שפועל ע"פ רצונו החופשי.
כל מה שלא בידי השלטון המרכזי, נתון לרצונו הפרטי של האדם.
ע"פ התורה, גם האדם הפרטי כפוף לקב"ה. והוא לא רשאי לפעול ככל העולה על רוחו.
זה אחת הסיבות, שאני לא חושב שאפשר להציב את התורה בצורה פשוטה על הציר של סוציאליזם- קפיטליזם.
[זו לא הסיבה היחידה, אבל אין לי כח כרגע לפרט יותר].
לפי התורה המצוות האלה הן חובתו של האדם, לא של השלטוןמשה
והתורה נכנסת לכיס של האדם, ולא מאפשרת לו חירותעוגי פלצת
בהקצאת המשאבים שלו...
בכך היא מעבירה את המסר, שאדם מחוייב לתמוך מכיסו בחלשים.
מה זה משנה מי הריבון שמכריח? זה מסר מאוד סוציאליסטי במהותו.
וכפי שחסדי הים העיר, לבית דין יש סמכות לכוף על מתנות עניים.
כלומר: התורה מעניקה פה סמכות משטרית ברורה.
(אם התורה לא הייתה נותנת את הסמכות הזו, הייתי אומר שהיא
אמביוולנטית ולא מכריעה בסוגיה, שהרי עדיין התורה לא הביעה *מסר*
קפיטליסטי מפורש)
אדם חייב שליש השקל בשנה לצדקה. זה הרבה פחות ממסותן טל
שיש בכל מדינה הכי קפיטליסטית שיש.
ולגבי מעשר של כסף (בשונה ממעשר תבואה) - לא בטוח שהוא אפילוותן טל
מצווה דרבנן - ייתכן שהוא רק מנהג, כך לחלק מהפוסקים, והרחבה בדברי הרב מלמד:
ואצטט את הרמב"ם פ"ז מהלכות עניים, והשופט ישפוט:עוגי פלצת
ט'
מִי שְׁאֵינוּ רוֹצֶה לִתֵּן צְדָקָה, אוֹ שֶׁיִּתֵּן מְעַט מִמַּה שֶׁרָאוּי לוֹ--
בֵּית דִּין כּוֹפִין אוֹתוֹ, וּמַכִּין אוֹתוֹ עַד שֶׁיִּתֵּן מַה שֶׁאֲמָדוּהוּ לִתֵּן;
וְיוֹרְדִין לִנְכָסָיו בְּפָנָיו, וְלוֹקְחִין מֵהֶן מַה שֶׁרָאוּי לוֹ לִתֵּן.
וּמְמַשְׁכְּנִין עַל הַצְּדָקָה, וְאַפִלּוּ בְּעַרְבֵּי שַׁבָּתוֹת.
זה בדיוק מה שאמרתי.די"מ
ועוד איזו סמכות!עוגי פלצת
הרי זה בדיוק לב ותמצית הדיון שלנו,
האם יש סמכות משטרית לכפות על הצדקה.
מה ראית להוציא את זה מהכלל?
התורה לא זה ולא זהדי"מ
צריך לדאוג לחלשים אם זה לא קורה אז בי"ד מתערבים.
זה כמו להגיד שהתורה קומנסטית כי במקרה שהאבא לא דואג לבן(פיזית או רוחנית) אס בית דין דואגים לו.
זה מקרה חריג
השיטות הומצאו אבל מבטאותעוגי פלצת
לפי דבריך לא תתווכח אם אגיד שלכל הפחות
יש לתורה מאפיינים או מוטיבים דומים לסוציאליזם.
לומר שהתורה קומוניסטית בגלל שבית דין באים
במקום האב זה לדלג על רוב העקרונות של
הרעיון הקומוניסטי.
אבל אם התורה אומרת שכופין על הצדקה,
בהחלט די בכך בכדי לאפיין אותה כיותר סוציאליסטית
על הציר סוציאליזם קפיטליזם.
רעיונית אתה צודק.די"מ
אך מורת ההתנהחות השלטטנית הרבה יותר קםטליסטית
התורה קרובה רעיונית לסוציאליזם כמו לנאציזם.איש שלום
אין הכי נמידי"מ
אין הכי נמידי"מ
אשמח לדוגמאות...עוגי פלצת
איפה מצינו שלוקחים מיסים בשביל שהשלטון יוכל לממןדי"מ
אתה זה שצריך להביא הוכחה שזה לא ככה
הבאתי דוגמא והיא צדקהעוגי פלצת
חייבים לתת כסף לעני, ואם לא נותנים השלטון כופה,
וזה העיקר. אין סיבה להתחכם
בעיקרון אין חיוב על כמה. ודאי שלא למי.די"מ
וכבר אמרתי. בית דין יכולים לרכך קצת את הקפטליזם כשהם רואים שזה נצרך
הבאתי רמב"ם שנותן כח לבית דיןעוגי פלצת
זה יותר מאשר להשאיר את האומדן בידיו
מרוב ריכוכים לא רואים את הקפיטליזם...
זה באמת לא קפטלעזם ולא סוצאליזםדי"מ
כמו שאמרתי פה כבר כמה פעמים
זה לב העניין והדיוןעוגי פלצת
כפי שאף אני אמרתי כמה פעמים
לא, זה לא העיקר. העיקר זה העיקרון שממנו אתה בורח מלהתדיין.ותן טל
העיקרון של הסוציאליזם, של כל גישה סוציאליסטית באשר היא - הוא חתירה לשוויון כלשהו. חלק מהגישות שוויון מלא, וחלק שוויון מופחת.
לגישה הזאת אין זכר בתורה, ואתה במודע מתחמק מלדון בעקרון ובבסיס כי אתה יודע שבמישור הזה לא תצליח להביא הוכחות. אז אתה מביא מצווה פה ומצווה שם שמדברות על משהו שיש לו אופי סוציאליסטי - אבל במהות, בלב השיטה הכלכלית של התורה, אתה לא מנסה - וגם לא מצליח, כמובן, בגלל זה - להראות שהשיטה הכלכלית של התורה חותרת לשיוויון כלשהו - ואכן, התורה לא חותרת לשיוויון, אלא לסדר חברי - ולכן, בהחלט השיטה הא קפיטליסטית - לא קפיטליסטית חריפה, אבל קפיטליסטית, עם חוקים חברתיים - כמו בכל מדינה קפיטליסטית בעולם.
להשתמש בדוגמא כזו או אחרת מוריד את הדיון מהמאקרו למיקרו - במאקרו, לא הצלחת ולו פעם אחת לאורך כל השרשור, להראות שהתורה שואפת לשיוויון כלשהו בין כל האנשים.
אבל איזה כיף להתדיין עם עצמי
ככה אף אחד לא סותר את מה שאני אומר...
לא, זה ממש לא הדיון. הדיון הוא נקודת המוצא.ותן טל
ונקודת המוצא היא לא מזה. נקודת המוצא היא שרכושו של אדם שייך לו.
אם נקודת המוצא הייתה שאין דבר כזה רכוש פרטי אלא הכל נתון לידי הממשלה, לא היה צריך "מצווה" ו"הלכה" מיוחדת כזאת.
בעולם סוציאליסטי, בתורה סוציאליסטית - מצווה כזאת זה בערך כמו להגיד שבית דין צריכים לכפות על בנאדם לנשום.
ולכן זה בדיוק כמו שדי"מ אמר. עצם זה שיש את המצווה הזאת, זה ב--ד-י-ו-ק מה שמראה שהתורה עצמה הבסיס שלה הוא שיטה קפיטליסטית, ועל כן, לצרכים חברתיים מסויימים, המשטר נאלץ לחוקק חוקים ולכפות נתינה כזאת או אחרת.
אלו מצוות אלוהיות.די"מ
האומר עד קן ציפור יגיעו רחמיך משתיקים אותו. ..
לא נתתי פירוש, דיברתי במושגים טכניים ויבשים לחלוטיןעוגי פלצת
בפועל יש לנו פה צו עליון להקצות משאבים למען החלש
דווקא מ"על קן ציפור" אתה מקשה?
נדמה לי שאני הראשון שהוציא ממך משהו נגד הרמב"ם 
בהשקפה אני לר רמבמיבסטדי"מ
סבבה, ועדיין מדוע הקשית עליי קושיאעוגי פלצת
שאתה יודע מה הרמב"ם ענה עליה?
מה שאתה אומר לא מכורח.די"מ
וזה בדיוק אני רוצה להבין למהעוגי פלצת
ממוניים אחרים ומעצם זה שיכולתם לסייג אותם קצת
כבר הסקתם שהתורה "קפיטליסטית בכל מובן שהוא"
או לכל הפחות לא סוציאליסטית.
אני ראיתי שקיימים בכלל חיובים כאלה בתורה
ואמרתי שעצם קיומם זה מאפיין סוציאליסטי.
אשמח שתרחיב לי מה יותר ספקולטיבי אצלי
מאשר אצלכם
בתורה יש מצוות פה ושם שיש בהם ערכים סוציאליסטייםותן טל
אך בתור שיטה כלכלית, זוהי לא השיטה של התורה.
סוציאליזם מטרתו לשאוף כמה שיותר לשוויון - בשום מצווה מכל המצוות שהזכרת, אין את השאיפה לשיוויון בין העני לעשיר. התורה מודעת לכך שהוא עני, והוא עשיר, ולא אומרת לעשיר לדאוג שהעני יהיה שווה לו - אלא אומרת לו לעזור לו שלא ימות, לדאוג לו למחסורו. זה הכל. אם העשיר טס לנופש בתאילנד הוא לא צריך לממן טיסה דומה הכל כלול גם לעני, רק כדי שהעני יהיה שווה לו. לעני הוא צריך להביא כסף שיהיה לו מה לאכול/מה ללבוש/איפה לישון.
זוהי, בפשטות, לא שיטת הכלכלה הסוציאליסטית.
יש נקודות סוציאליסטיות, נכון - אבל הן לא השיטה הכלכלית של התורה.
מאיפה הבאת שהשיטה הסוציאליסטית היא לשאוףחסדי הים
[אמנם יש זרמים כאלו בתוך הסוציאליזם, אבל זה לא מאפיין כללי.]
כאן:ותן טל
סוציאליזם הוא שם-אב לקבוצת אידאולוגיות ומערכת כלכלית ושלטונית מדינית ליישומן, שבהן הקניין וחלוקת המשאבים נתונים לפיקוח ממשלתי במטרה לצמצם את הפערים החברתיים, וכך להתקרב, ואף להגיע, לשוויון.
ציטוט של ההגדרה סוציאליזם, מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית.
אם יש לך ציטוט של הגדרה אחרת מאנציקלופדיה אחרת שטוען שמטרתו של הסוציאליזם הוא לא לחתור לשיוויון, אז תביא...
וגם הערך בויקימילון:ותן טל
http://he.wiktionary.org/wiki/%D7%A1%D7%95%D7%A6%D7%99%D7%90%D7%9C%D7%99%D7%96%D7%9D
אין סיבה להניח שהם סתם משקרים. יש בקרת מידע רצינית מאוד על מה שנכתב בויקיפדיה.
כולם שואפים לצמצום מסוים של פערים,חסדי הים
לא אמרתי שוויון מוחלט. אם זה מה שהשתמע מדברי, אזי זהותן טל
היה אי הבנה. אמרתי שוויון. והתורה בכל מקרה לא שואפת אפילו להתקרב לשוויון כלשהו, אפילו חלקי לא - התורה מודעת לכך שיש פערי מעמדות, שיש אנשים עשירים ויש כאלו שלא, ורק דואגת שגם אלו שלא, לא ימותו, ויוכלו לחיות ("וחי אחיך עימך"). אבל אין בזה שום דרישה לשיוויון.
ככה שזה הבדל משמעותי מסוציאליזם.
אבל זה נחמד לדון ככה, כי בגלל החרם שסופגי כנראה הטיל על דברים שאני כותב (תוך שהוא בורח בכך מלהתנצל התנצלות פומבית בפני על מה שבייש אותי קודם מול כולם) - אז למעשה רק אני מראה מה לא נכון במה שהוא אומר, והאו "לא יכול" (="לא רוצה") להגיב, ככה שלמעשה אין לו תשובות בפועל, והקוראים רואים רק למה הוא לא צודק...אבל זאת הייתה בחירה שלו. שיהיה.
הסוציאליזם הוא אנטי תורני ואנטי מוסרי במהותו.איש שלום
מאמרו של הרב ברנדס בנושא:
פרשת בהר בחוקותי: בין אחוה לסוציאליזם / הרב ד"ר יהודה ברנדס
פרשת בהר עוסקת בכלכלה. היא פותחת במצוות שמיטה ויובל, עוברת לסדרי מכירת קרקעות ובתים בארץ ישראל, ופורטת את מצות גאולת הקרקע מיד הקונה והשבתה לבעליה המקוריים, תוך הבחנה בין שדות, בתים, ערי חצרים וערי חומה. החלק השני של הפרשה פותח ב"כי ימוך אחיך" ומתאר את מהלך ההתדרדרות הכלכלית של ה"מך", ואת הדרכים לעזור לו, על מגבלותיהן; יש להלוות לו כסף, אך בלא ריבית. אפשר להעסיקו בשכר, אך אין להחיל עליו מעמד של עבד. בסופה של ההתדרדרות הוא עלול להגיע לידי מכירת עצמו לעבדות לנכרים, ואז חלה חובה על קרוביו לגאלו ולפדותו. יש בפרשה שילוב של מצוות ציבוריות כלליות המסדירות את סדרי הממונות והקניינים, עם מצוות פרטיות, אישיות, המכוונות את האדם לאחריות כלפי זולתו וזהירות בשכרו ובכבודו.
הביטוי "אחיך" חוזר חמש פעמים בפרשה, בעוד שבפרשת משפטים, העוסקת אף היא בענייני ממונות וכלכלה, לא מופיע "אחיך" ולו פעם אחת. ללמדך, שקיים הבדל מהותי בין המצוות הממוניות שבפרשתנו לבין אלו שבפרשת משפטים. פרשת משפטים עוסקת במשפט כחוק כללי, ציבורי, ואילו פרשת בהר עוסקת ביחסים המושתתים על קשר האחוה שבין בני ישראל.
המערכת המשפטית של חומש שמות היא מערכת שוויונית, כללית. החוק מתייחס לכל אדם באופן שווה – למעט קבוצות באוכלוסיה שיש להן מעמד נבדל, שלא כאן המקום להרחיב בהן. לא כן הדבר במערכת של אחוה, בה יש שונות מובהקת בין החברים בקבוצה. "ובא גואלו הקרוב אליו" – "הקרוב קרוב קודם". קשרי המשפחה מופיעים כמעגלים מסביב לגרעין של היחיד. המעגל הראשון הוא המשפחה הגרעינית, הורים, ילדים, אחים. ביחידה הזו קשרים הדוקים ביותר, חובות האיש לאשתו ואשה לבעלה, חובות הורים לילדיהם וחובת הבנים כלפי הוריהם, כל אלו מעוגנים במצוות ובפרטי הלכות רבים. מעגל שני הוא המשפחה הרחבה, אלו שיש ביניהם איסורי עריות: סבים ונכדים, דודים ובני דודים. אלו הם הקרובים שמהם מצופה, בפרשתנו, לגאול ולסייע לאח המך. על פי עקרון של "מבשרך לא תתעלם", מצווה אדם לדאוג תחילה לקרובי משפחתו, להקדימם במתן צדקה ובסיוע. מעגל רחב יותר הוא המעגל של "בית אב" ושבט, עד ההיקף רחב ביותר של אחוה המוכר בתורה כמחייב מבחינת מצוה והלכה, שהוא ההיקף הלאומי. כך לדוגמה, מצות השבת אבדה, מוסברת בכך שזו "אבדת אחיך". הביטוי "אחיך" מופיע בפרשת השבת אבדה בספר דברים שש פעמים בארבעה פסוקים. ומלמד, שזהו חסד מיוחד הנדרש ביחסים האחוה הפנים לאומיים, אך אינו נדרש כחיוב ראשוני גם כלפי נכרים. (אמנם, במקום שזהו חוק מדינה או שיש בכך ריבוי כבוד שמים, מצוה להשיב אבדה גם לנכרים). איסור ריבית אף הוא, גם בפרשתנו וגם בספר דברים, מיועד ל"אחיך" בלבד. ובו אף נוספת הדגשה "לנכרי תשיך ולאחיך לא תשיך". שכן התורה אינה רואה עוול בסיסי בדרישת תשלום עבור אשראי, כמקובל בכלכלות מודרניות. היא דורשת ויתור על הריבית כשמדובר בהלוואה ל"אחיך", כחלק מכינונה של האחוה ההדדית בין בני ישראל.
קיים בתורה גם מעגל רחב יותר של אחוה, עם לאומים שאינם מבני ישראל, אך קרובים לנו, כמבואר ביחס לאדום: "לא תתעב אדומי כי אחיך הוא". ויש לדון בנפרד בשאלה מה מחייבת הבחנה זאת, אם כי, כיום, לאחר ש"בא סנחריב ובלבל את האומות", לא ניתן להבחין עוד בהבחנות היסודיות של התורה בין העמים, לטוב ולמוטב, אין עוד בעולם עמלק – ואין חובה להשמידו, ואין עוד בעולם אדום – שאסור לתעבו.
יש המבקשים להשוות בין מערכת מצוות האחוה הכלכליות שבפרשתנו עם התפיסה הכלכלית הסוציאליסטית, הגורסת קיומה של אחוה אנושית בסיסית בין כל הבריות, מכל העמים. הסוציאליזם מצפה לאיחוד "פועלי כל העולם" ברוח שוויונית, ואילו התורה אינה גורסת שוויוניות שכזאת. בעולמה של תורה יש חלוקה של תפקידים ומטלות, מותאמים לאישים, שבטים ועמים שונים זה מזה. בהתאם לכך, גם הציפיות לאחריות הדדית ולזיקה של אחוה משתנות בהתאם. יתר על כן, תפיסה סוציאליסטית – שוויונית, מרדדת את הזיקה בין איש לרעהו למערכת יחסים שקולה ומאוזנת, הגונה ומנומסת, חוקית וצודקת, ותו לא. (דוק – לאו מילתא זוטרתא היא, ואין לזלזל בדרישה הזאת). אך היא אינה דורשת, ואינה יכולה לדרוש, אהבה לכל הבריות, ובמידה והיא עושה כן, היא מצפה לסטנדרט נמוך של "אהבה" והשתמעויותיה, שהרי אם הדרישה היא לאהוב את הכל במידה שווה, אי אפשר להניח שאדם יאהב את הזר הרחוק ממנו כפי שהוא אוהב את אשתו וילדיו. אי אפשר לדרוש מאדם להתנדב לתרום כליה באותה מידה של דחיפות וחשיבות, לאחיו החולה או לאדם לא מוכר במדינה אחרת. וממילא, יש לחוש שהמדידה השווה תפעל בכוון ההפוך, ותנמיך את מידת האהבה לקרובים והמחויבויות הנובעות ממנה. תפיסה המבוססת על יחס של אחוה מודה מלכתחילה במידרג של קשרים ומחויבויות הנגזרות מהם. היא מניחה שמידת האהבה ורגש האחוה שבתוך המשפחה שונים מאלו שמחוצה לה, וממילא גם הדרישות לנשיאה משותפת בנטל, אחריות הדדית ועזרה בעת הצורך, גבוהה יותר ככל שהקרבה גדולה יותר.
בהעדפה של הקרובים אין חלילה משום דחיה של האחר והזולת אל מחוץ לתחום המחויבות האנושית הרחבה. העובדה שמידת המחויבות של אדם להחלץ לעזרת אחיו גדולה ממידת המחויבות שלו להחלץ לעזרת הזר, עדיין אינה מתירה לו להשאר שווה-נפש לנוכח סבלו של הזולת באשר הוא, כלפי כל כל אדם שנברא בצלם א-להים יש חובה לנהוג בכבוד, בצדק וגם בעשית חסד, כמידת האפשר.
נראה, שהסוציאליזם הוא פיתוח חילוני שצמח על קרקע גידול של המחשבה הנוצרית, שניסתה גם היא לכפור במבנה הטבעי של החברה ובמערך הרגשות הבסיסי של האדם כלפי זולתו. הפניה של הנצרות אל כלל עמי העולם והויתור שלה על הייחודיות הלאומית, הדרישה של אבי הנצרות להתייחס באופן שווה אל כל בני האדם, למוכסים ולזונות כלכהנים ולחכמים, רעיון הושטת הלחי השניה לאויב – כל אלו מצטברים יחד לסוג של תודעה המבטלת ומעקרת את הבסיס הרגשי הטבעי של יחסי אדם לזולתו, של הדרגה באהבה ושל שונות במידת יחסי האחוה בין תוך המשפחה למעגלים המתרחבים והולכים מחוצה לה. על בסיס ההקבלה שבין הנצרות לסוציאליזם נקל להבין גם מדוע שתי האמונות הללו, שפתחו באחוה אינסופית, הגיעו בסופו של דבר לרצחנות נוראית. בין שיאיהן אפשר למנות את האינקויזיציה הנוצרית, את הגולאגים הקומוניסטים של לנין וסטאלין בברית המועצות ואת מסע הרצח המכונה "מהפכת התרבות" של מאו-צה-דונג בסין העממית. שתי האמונות הללו ניסו להרחיב את הרגשות הטבעים שעליהם מבוסס המוסר האנושי לממדים על-אנושיים, ובכך מוטטו את התשתית המוסרית האנושית מיסודה. הדרישה לאהוב את הכל באופן שווה, ולהיות אחראי לכל האנושות באותה מידה, יותר משהועילה להגדלת כמות האור, חוללה "שבירת הכלים". כאשר המערכות הטבעיות מבוטלות וקורסות, יכול אדם בשם האידיאלים הכלל-אנושיים הגדולים, לאבד את הרגישות האנושית הפשוטה שממנה יונקת החמלה על אחיו ומשפחתו.
וריאציות שונות של התובענות המוסרית הנוצרית והסוציאליסטית, מופיעות גם בעולם שאחריהן, בעידן הפוסט-מודרני. שבירת הירארכיות, עולם גלובלי, דה-לגיטימציה להעדפת אמונות ודעות מקובלות ומסורתיות על פני אלו הרחוקות מעולמו של אדם ומן התרבות המקומית, מתוך מחשבה שהכל יחסי, הכל עשוי להיות לגיטימי, באו לעולם יחד עם שבירת ערכי המסורת, ובראשם – קריסת מבנה המשפחה המסורתי והחרבתו המכוונת. הנסיון ההיסטורי מורה, שקריסה של המערכות הבסיסיות של הזיקות האנושיות, גם אם היא נעשית בשם אידיאולוגיה כלל-אנושית קסומה, לא יכולה להביא שום ברכה מוסרית לעולם. סכנתה מרובה מתועלתה שכן "תפסת מרובה, לא תפסת". מוטב להחזיק במערכת המוסרית המסורתית, על גבולותיה וגדרותיה, איזוניה ויכולתה להתחשב בנפש האדם ואופיה של האנושיות.
אני לא לגמרי מסכים עם אדמין.די"מ
אז מה אתה כן אומר?
עוגי פלצת
השלטון. קפטלסטידי"מ
אם הוא לט עושה את נדרשת התערבות
יש גם קופת העיר ותמחוי וכו' כמבוארחסדי הים
לא אמר.י שזה לא ציבורידי"מ
וגם טם כן זנ תקנת חכמים /גזרת בי"ד.
לא ברובד של הגאורייתא
תורה זה לא רק דאורייתאעוגי פלצת
אם חכמים מימשו סמכותם התורנית בכיוון סוציאליסטי
סימן שהבינו בתורה עניין סוציאליסטי
לא נכון.די"מ
זה כמו להגיד שפרוזבול זה אדיאלי.
זה כי הוא ראה שנמנעים לעבור על דברי תורה. זה בגלל שאנשים היו לא בסדר אז חכמים נאלצו לתקן תקנות
ועדיין הם הבינו את סמכות חכמיםעוגי פלצת
בעולם אידאלי אין צורך בסוציאליזם וקפיטליזם,
כי אין פערים ואין חלש שצריך לסייע לו
כל השאלה מתחילה מה עושים
כשמתברר שיש פערים
האם מכניסים בכח את היד לכיסו של
בעל האמצעים?
בעולם אדיאלי אין צורך להתערבדי"מ
גם מרקס יחתום על זה
עוגי פלצת
כופין גם אדם עני לתת צדקה, ככה שהטיעון עקר מתוכן.ותן טל
בעולם סוציאליסטי רק העשיר מביא לעני, כדי לקדם את השיווין. בתורה, ובתקנות חכמים - כולם מחויבים לתת צדקה, וניתן לכוף אפילו אדם עני לתת צדקה, ואפילו אם בגלל זה לא יקיים מצוות מסויימות. מבחינה סוציאליסטית אין היגיון בלחייב גם את העני לתת צדקה ויכולת אפילו לכוף אותו.
גם פער בין עני שיכול לתת לעני שלא - הוא פערעוגי פלצת
צא וראה כמה גדול ערך השיוויון בתורה:
אם העני מסוגל לתת צדקה, אז אין סיבה שישתמט ממנה
ויניח את חובת הצדקה רק לעשירים.
נראה שההגדרה שלך ל"קפיטליסטי" כאן היא:
כל מה שמחוץ להגדרה המדוייקת שלך לסוציאליסטי.
הסוציאליזם כתפיסת עולם מנוגד לחלוטין בתורהעלי באבא
הסוציאליזם לא שולל שזה הונו הפרטיעוגי פלצת
שים לב שאתה עדיין מבלבל בין סוציאליזם לקומוניזם
לא נכון.די"מ
כלומר סוציאליזם מותאםעוגי פלצת
והנה דווקא הריכוכים לדבריכם הם לכיוון הקפיטליסטי,
לא עצם הדין
עדיין, יש פה פיקוח של התורם על הנתרםמשה
כלומר, העני לא יכול לכפות על העשיר לתרום לו. העשיר בוחר את העניים וצריך לדאוג שכספו ינוצל היטב. זה שונה מהשיטה הכושלת של ביטוח לאומי שזה סוג של הונאת פונזי...
ב"ה שהסוציאליזם של התורה בריא
עוגי פלצת
וזה לא לחלוטין נכון שנותן הצדקה חופשי לבחור את העני...
כעקרון יש קדימות של עניי עירך,
ושבאופן עקרוני "בא עני ושאל די מחסורו, ואין ידו משגת - נותן לו כפי השגת ידו"
(רמב"ם מתנות עניים ז ד)
קומוניזם זה סוציאליזם.ותן טל
באותו משט אתה אומר גם: "לפחות לא כל השקפה סוציאליסטית"
וגם "אתה עדיין מבלבל בין.." - זה לא שייך זה לזה. קומוניזם זה השקפה סוציאליסטית.
גם הקפיטליזם לא שולל מיסים ונטילה מהונו של הפרט לטובת הציבור ולטובת החברה, גם לטובת הפרטים שבה. ככהשגם אין מניעה להגיד שהתורה קפיטליסטית. העניין הוא נקודת המוצא, ונקודת המוצא של התורה היא שיטת כלכלה קפיטליסטית, ולצורך זה לא צריך "מצוות" או "מימרות" - זה הבסיס המובן והברור, האדם רכושו הוא שלו, והוא סוחר בו ומותר לו להגדיל אותו כמה שהוא רוצה. רק ש, כמו בכל מדינה גם הכי קפיטליסטית (ארה"ב, למשל) - השלטון, כמייצג הציבור, יכול להטיל גם מיסים וחוקים חברתיים יותר או פחות - ועדיין זה יישאר קפיטליסטי.
התורה לא יוצאת מנקודת הנחה שצריך שוויון כלשהו, אפילו לא חלקי - וזה נקודת המוצא של כל התפיסות הסוציאליסטיות ובמשך כל השרשור התחמקת מלדון בזה, ולא הבאת טיעון אחד אפילו למה הסוציאליזם לא קשור לשיוויון, או איפה התורה מדברת על הצורך בשיוויון. יותר נוח לדבר על מצווה כזו או אחרת שהיא באופייה סוציאליסטית ולנסות להראות בזה שהתורה היא "סוציאליסטית" מאשר לעסוק בעקרונות, במהות, ששם, לא הצלחת עדיין להוכיח את מה שאתה אומר.
א. שיעור בלוגיקה: אם אמרת שקומוניזם זה סוציאליזםעוגי פלצת
זה עדיין לא אומר שסוציאליזם זה *רק* קומוניזם,
ושכל היגד שנכון לקומוניזם נכון לכל הסוציאליזם באשר הוא.
ב. זהו פלפול. כל עוד בתורה יש רק דינים שמגבילים את השוק,
ונותנים כוח לשלטון ולחברה בעניינים של שוק, צריך להתאמץ קצת
אם רוצים לומר שהיא קפיטליסטית.
נתחיל לשמוע קצת מימרות (בפרט כאלה שנפסקו להלכה),
או אפילו דברי אגדה - ונמשיך משם הלאה.
לא עוזר לי שזה "נשאר קפיטליסטי" - כי מעולם לא התחלת לשכנע
שהתורה קפיטליסטית, מעולם לא נוצר הרושם הראשוני בכדי שנצטרך
להוכיח שעדיין לא נס ליחו.
ג. שוב, המכנה הכי כללי של השקפות הסוציאליזם הכלכלי -
הוא חותר לצמצום הפערים הכלכליים, ודוגל בהתערבות מלמעלה בשוק,
ובשימוש בכלים רגולטוריים שונים.
שיעור בהבנת הנקרא - אתה לא קורא מה שאני כותב.ותן טל
אם היית קורא מה שכתבתי, או אם קראת - אם היית מבין מה כתבתי, כל הרישא של דבריך היה מתייתר לגמרי.
אני לא רואה צורך רב מידי לדון עם אדם שהוא גם משמיצן, וגם לא טורח באמת לקרוא או להבין מה שכותבים לו.
מאחל לעצמי שכל ויכוח ארוך יסתיים ככה
עוגי פלצת
בקצב הזה תגיעו לקרום כדור הארץמשיח בן דוד
וזה ממש ממש מסוכן ![]()
אני אפילו יודע מהם כלי החפירה שליעוגי פלצת
פטיש ומגל 
קרום זו בסה"כ השכבה החיצוניתגוונא
זה לא יוצא כזה עמוק, בטח אם מדובר בקרום אוקיאני. אגב, הקידוח הכי עמוק שנעשה הוא 12.2 ק"מ שזה פחות מעשירית האחוז מהרדיוס של כדוה"א (!)
רואים? כל דבר אתם אוהבים לסבךמשיח בן דוד
גם לסבך אני אוהבעוגי פלצת
כי כל מה שאנחנו צריכים - זה אהבה!
"האהבה צריכה שתהיה בלב לכול" - גם לסבך! 
סיבכת אותי
משיח בן דוד
יש
עוגי פלצת
זו התגובה ה115עוגי פלצת
זרוע במצוות שמפגינות אופי סוציאליסטי,
ואיש לא ידע לשלוף או לצטט אפילו ציווי אחד
או מימרא אחת בעלת אופי קפיטליסטי.
אני עדיין מחכה להבין מהיכן כ"כ ברור לכם...
מעמידין אגרדמין למדות, ואין מעמידין אגרדמין לשערים; ב"ב פט.ותן טל
סוף סוף
ועכשיו עיין מה שנפסק להלכה בענייןעוגי פלצת
בשו"ע חושן משפט סי' רל"א סעיף כא (ואם כבר, גם סעיפים כז-כח)
אני לא הולך לעשות דבר ממה שאתה אומר לי עד שאתה מבקשותן טל
סליחה על הביזיון ומה שניסית לבייש אותי למעלה, ואני גם לא אסלח לך על זה גם ביום כיפור הבא, מבטיח לך - עד יום מותי.
ניסית להשפיל אותי מול פורום שלם, ואני לא סולח על זה עד שגם תכתוב התנצלות אמיתית ורצינית מול פורום שלם.
בהצלחה
עוגי פלצת
חבל. חשבתי שאתה אדם יותר בוגר.ותן טל
וזכור, אני רציני במילתי - ביום כיפור הבא כשתנסה לחשוב על כל האנשים שפגעת בהם - אומנם אני לא בטוח שתזכור את זה, אבל גם זה יעמוד לחובתך.
בניגוד למה שאתה חושב, לא א-ת-ה מחליט מי פוגע ומי לא פוגע (אפילו אם אתה מנהל בערוץ 7) - אלא האדם אם הוא נפגע או לא. חבל שאתה מתנהג בזלזול ובלעגנות, בבת אחת ריסקת אצלי (ואולי אצל עוד אחרים) את כל מה שחשבתי עליך.
למה להביא גמרא שבאותה גמרא המסקנה הפוכה?!חסדי הים
וכן נפסק ברמב"ם: "וכל מי שמפקיע השער ומוכר ביוקר, מכין אותו ומוכר כשער השוק." [הלכות גנבה ח',כ']
ועיין עוד בערוך השולחן [חו"מ רלא', כ'], שהוא צועק ככרוכיא על זה.
דווקא הגמרא הזאת ראיה שהתורה סוציאליסטית.
[עכשיו גם ראיתי שעוגי העיר בזה.]
ממש לא. תעיין ברמב"ם ותראה על מה מדברים.ותן טל
לא שונה במיוחד ממדיניות קפיטליסטית שמגבילה מחירים על מוצרי יסוד מסוימים.
פסנתר אני יכול למכור במחיר של פי מליון וחמש מאות אלף ממחירו ואף אחד לא יכוף אותי לכלום ז-ה לא מדיניות סוציאליסטית. זה קפיטליזם עם גדרים חברתיים.
תעיין בסמ"ע בחו"מ [רל"א, ל"ו]: שנפסק שמגבילים גםחסדי הים
עכ"פ עצם זה שמגבילים את חופש המסחר באופן כל שהוא, יש בזה מימד סוציאליסטי, ובוודאי אין ראיה משם למדיניות קפיטליסטית.
^^^^עוגי פלצת
פעם אחת אמרתי שאין עוגנים חברתיים במדיניות קפיטליסטית?ותן טל
אתה מבלבל ביני לבין קפיטליזם קיצוני. מעולם לא אמרתי שאין עוגנים חברתיים בקפיטליזם.
אני מבקש ממך דבר אחד - תראה לי איפה בתורה יש שאיפה לשיוויון בין עשירים לעניים?
ההגדרה הבסיסית של כל סוג סוציאליזם שהוא, הוא שאיפה לשיוויון סויים. בתורה זה לא קיים.
אשר על כן, השיטה הכלכלית בבסיס היא קפיטליסטית, עם עוגנים חברתיים - בדיוק כמו מחירים מיוחדים למוצרים מסויימים, וכו'.
זה שיש מימדים חברתיים במדיניות קפיטליסטית לא הופך אותה לשיטת מסחר סוציאליסטית - אתם כל הזמן בורחים לדוגמאות במקום לעסוק במהות, בעיקר, בהגדרות של השיטות. למה אתם לא מצליחים להביא לי מקור אחד שאומר שהתורה קוראת לשייויון כלשהו בין המעמדות?
לא שיוויון אלא צמצום פערים חברתייםעוגי פלצת
עיניך הרואות שהתורה משופעת בכלים כלכליים רגולטוריים,
שיש מלא כח לבית דין ואף לבני העיר ובני האומנות לכפות על היחיד,
ועוד לא הבאת לנו דבר, חוץ מדעה שלא נפסקה להלכה.
כל מה שאמרת זה שההתערבות במחירים היא לא כזאת גרועה,
אז אין לך ראיה גדולה מזו להשקפה כלכלית קפיטליסטית בתורה ובהלכה?
אין פה שום צימצום פערים, רק שמירה על חייהם של בני אדם.ותן טל
המצווה לתת צדקה לעני הוא לא כדי לצמצם את הפער החברתי בינו לבין העשיר, אלא כדי שלא ימות, וכדי שיהיה לו את הצרכים הבסיסיים שלו. צריך לתת לו בגדים, צריך לתת לו מקום לישון. לא יותר מזה.
אדם שהוא עני (ונניח לרגע שלא היה פעם עשיר, כדי שלא תקשה עלי מ"מספקין לו סוס") - אני לא צריך לצמצם את הפער החברתי שלו מהעשיר. ממש לא. ופעם אחת לא הוכחת בשום מצווה שהבאת, שמטרתה של המצווה לצמצום פערים חברתיים.
ונשמרתם מאוד לנפשותיכם, ו"ואהבת לעך כמוך", גורמים לכך שאנחנו מחוייבים לשמור גם על חייהם של האחים שלנו - נכון, בהחלט - אבל זה ממש אבל ממש לא קרוב ל"צמצום פערים חברתיים". ממש לא.
מבחינת התורה שיהיו עשירים שיש להם מליארד דולר בבנק, ושלשאר יהיה מספיק כסף כדי מחסורו, אוכל לאכול, בגד ללבוש וכו' - ברגע שיש לאדם מספיק כדי לחיות, אין צורך להביא לו כלום.
כלומר, נניח לרגע עולם שבו לכל היהודים יש מספיק כסף לאכול, לישון, ללבוש - ובכל זאת הפערים החברתיים הם עצומים. מקרה כזה לא יהיה צריך לתת צדקה. כי לכולם יהיה כסף כדי לקנות אוכל למחר, ויהיה מה ללבוש ואיפה לישון. זה שלאחד זה במינימום ולאחד זה במליארד דולר - זה לא מזיז לתורה. ממש לא מזיז.
התורה לא רוצה שיהיו אנשים עניים שאין להם מה לאכול או ללבוש או איפה לישון. אין לה שאיפה שהם יהיו עשירים או יתקרבו במעמדם לעשיר.
אין לתורה בעייה שיהיו אנשים עניים.עלי באבא
כלומר, זה שיש עניים זו מציאות קיימת ונורמלית, ויש חובה לתת צדקה. אך הצדקה לא תהפוך את העניים ללא עניים. וכמובן שהמעלה הראשונה בצדקה הוא להמציא לאדם עבודה - הרבה יותר מלתת לו כסף.
בדיוק לזה התכוונתי כשאמרתי שבתורה יש סוציאליזם בריאעוגי פלצת
אתה מכיר השקפה סוציאל דמוקרטית שאוסרת על התעשרות?
אם כן אשמח שתחכימני.
השתמשתי במושג של צמצום פערים כדי להבהיר שבהגדרה הרחבה של סוציאליזם,
המטרה היא לאו דווקא שיוויון ממוני מוחלט.
התורה בוחרת בכלים של הסוציאליזם כדי לטפל בעוני,
וגם כאשר הובאה עמדה כלכלית קפיטליסטית (שהגיונה מבואר היטב שם ברשב"ם),
היא לא נפסקת להלכה.
היא בהחלט נפסקת להלכה. כל המוצרים שאינם לצורך נפש -ותן טל
מותר להפקיע מחירים כמה שרוצים. פסנתר אני יכול למכור במחיר פי שבע מאות מכמה שקניתי.
אתה שוב בורח מדיון על המהות, לדוגמאות.
עוד לא הראת שהתורה שואפת לשיוויון. שאיפה לשיוויון הוא המהות של הסוציאליזם, מכל סוג שהוא - כל סוג, ברמה אחרת.
צמצום פערים - זה מכבסת מילים לשיוויון - ולא, התורה לחלוטין לא שואפת בשום דרך שהיא לצמצום פערים, לא הצלחת להוכיח את זה פעם אחת, אתה רק כל פעם מכבס בצורה שונה את הדברים.
אם אדם הוא לא עני, אלא "רק" מעוט יכולת - זה לא מזיז לתורה. כל עוד יש לו כדי מחסורו - מבחינת התורה שהפערים יהיו גרנזיוזים.
זה לא שיטת כלכלה סוציאליסטית.
זה בסך הכל העמדת מספר עוגנים סוציאליסטיים בתוך שיטה כלכלית קפיטליסטית.
בשיטת כלכלה סוציאליסטית, התורה לא הייתה מסתפקת בכך שלעני יהיה "רק" כדי מחסורו - אלא הייתה שואפת לצמצם את הפער שיש בין עניים לעשירים. זה דבר שלא קורא בתורה.
ושוב, כדי שלא תנסה שוב לברוח למקום הזה - אף אדם לא אמר שיוויון ממוני מוחלט. שוויון יש בדרגות שונות - והסוציאליזם על כל הספרקטרום שלו, שואף לדרגות של שיוויון כלשהו, בעוד הקפיטליזם ל-א שואף לזה.
בהיות שהתורה ל-א שואפת לשיוויון כלשהוא בשום צורה, אלא רק לשמירת חייהם של בני אדם - הרי שהתורה היא ל-א פועלת בשיטת מסחר סוציאליסטית. אלא, קפיטליסטית עם עוגנים סוציאליסטיים.
אחד העוגנים האלו, הוא באמת קביעת מחיר סף למספר מוצרים שנצרכים לאוכל נפש ולצרכי חיים אמיתיים. אך כל השאר, שגם לא מכשירי אוכל נפש - אפשר להפקיע מחירים כמה שרוצים.
עוד לא הראת מימרא אחת קפיטליסטית שנפסקה להלכהעוגי פלצת
אז בינתיים אתה משחק איתי מטקות בתשובות מרוחות.
כל פסיקת הלכה שהזכרנו הביאה לידי ביטוי עוד היגיון כלכלי סוציאליסטי.
תדגים פעם אחת ההיפך, עד אז תגיב כמה שתרצה, אתה טוחן מים.
ואם אתה סתם מנסה להתיש אותי ולהיות זה שיגיב אחרון,
אני מספיק משועמם כדי לשחק איתך את המשחק הזה 
כמובן שדוגמאות חשובות, ואני לא היחיד שחובת ההוכחה מוטלת עליו.
הבעיה שמאזן הדוגמאות כל כך קיצוני ומוחלט לצד אחד,
שעוד לפני לדבר על הוכחות, צריך להתחיל לדבר על קצה חוט.
על רמיזה כלשהיא שיש גם ערכים של הכלכלה הקפיטליסטית בתורה.
עוד לא הראת לי פעם אחת שהתורה שואפת לשיוויון.ותן טל
אני לא צריך להראות מימרות קפיטליסטיות - אתה זה שצריך להראות שהתורה שואפת לשיוויון.
אבל רואים בצורה מובהקת שאתה מתחמק מלהגיב לשורש העניין - קל לך מאוד לעסוק בדוגמאות ספציפיות שלא נוגעות בשורש השיטה - אז שיהיה לך בכיף.
("ואני לא היחיד שחובת ההוכחה מוטלת עליו" - נכון, אתה לא היחיד. אני הסברתי את שורש השיטות ולמה התורה היא יותר בשורש הקפיטליסטי. אתה רוצה להוכיח שהשורש הוא יותר סוציאליסטי - תתייחס לשורש).
כל עוד אתה פעם אחת לא מראה שהשורש של השיטה של התורה הוא שאיפה לשיוויון, כל המריחה הזאת שאתה מנסה למרוח בלהראות דוגמא ספציפית כזאת או אחרת, לא רצינית מספיק.
מצד שני, מאדם שמבזה אחרים ברבים ולא מוכן להודות בכך, אני באמת כבר לא מצפה ליותר מידי.
התורה בטוח לא אומרת שצריך לבייש וללעוג לאנשים על גבי פורום ציבורי, בזה תהיה בטוח - הרבה לפני שהיא סוציאליסטית או קפיטליסטית.
כל טוב.
בלי נדר, זאת התגובה האחרונה שלי אלא אם תדבר לעניין לשורש הדברים. עד אז - אתה מוזמן בהחלט לכתוב את התגובה האחרונה, אני לא ילד קטן שכותב סתם כשלא צריך. אתה יכול לכתוב את התגובה האחרונה, להיות זה שיגיב אחרון ולהרגיש טוב עם עצמך.
ביי.
כהרגלך אתה מתעקש, אתה ניסית בעצמך לטעוןעוגי פלצת
שהתורה קפיטליסטית, ולהבדיל ממני שהצגתי כמעט בכל תגובה
אסמכתאות ממשיות או שדנתי בגדרים*, רוב מה שכתבת פה
זה ספקולציה ומלל אינסופי.
תראה, התעייפת מהניסיונות, ואני מבין לליבך.
כנראה שבאמת אין דוגמאות לגישתך, היות ואיננה נכונה,
לכן אין טעם במאמצים בלהגן על גישות שכבר הפנמת שאינן נכונות.
* - טיפלתי היטב לפחות פעמיים בשאלת השיוויון והפערים שהצגת,
ואני לא הייתי היחיד שענה לך על נקודה זו, ועדיין אתה בוחר לדמיין
ששאלתך (הנכונה והקולעת) נותרה ללא מענה.
כהרגלך אתה מתעקש. הצבתי 13 תגובות שעל אף אחת מהןותן טל
אפילו לא הגבת, לא כל שכן על מה שכתוב בהן.
להבדיל ממני שהצגתי כמעט בכל תגובה אסמכתאות לכך שהמהות והשורש של השיטה בתורה היא קפיטליסטית, רוב מה שכתבת כאן זה בריחה מדיון במהות, ומלל אינסופי בדוגמאות חסרות משמעות.
תראה, עייפת מלהגיב לדברים שאני כותב, ולכן לרוב ההודעות והדברים שכתבתי לא טרחת לענות, ואני מבין לליבך.
כנראה שאין לך באמת יכולת להביא הסבר לבסיס השיטה הסוציאליסטית, ולראות שהמהות של התורה היא שאיפה לשיווין, היות וזה באמת אינו נכון,
לכן אין טעם במאמצים להגן על שיטות שאתה בעקביות לא מוכן להראות איפה הן נוגעות בבסיס השיטה.
כל טוב.
דרך צלחה! אני מרשה לך להפסיק להגיב,עוגי פלצת
אתה מבקש כל כך יפה 
הנה בא שוטר
ט'
!!!
זה קצת מורכבהרועה
בכל זאת כנראה שיש בה יותר יסודות סוציאליסטית, הסמכות הרחבה של בית דין ושל המלך לגבי הפקעת רכוש היא סוציאליסטית.
התורה קפיטליסטית בעיקרה.ותן טל
קפיטליזם היא שיטה כלכלית וחברתית שהתפתחה באירופה בין המאה השש עשרה והמאה התשע עשרה, המבוססת בעיקרה על הזכות לקניין פרטי ועל הסדרת יחסים כלכליים באמצעות מנגנון השוק, תוך הסתמכות על אכיפת זכויותיהם באמצעות מוסדות חברתיים. לאורך ההיסטוריה ואף כיום ישנו מגוון רחב של משטרים חברתיים כלכליים המכנים את עצמם "קפיטליסטים". הנבדלים זה מזה בעוצמת חשיבות עקרון זכות הקניין, ובמקומה של הממשלה כאחראית ליחידים.
היות שעד לרגע זה אף אדם לא הצליח להראות כאן שהתורה לא מתבססת בעיקר על הזכות לקניין פרטי, ועל הסדרת יחסים כלכליים באמצעות מנגון השוק, תוך הסתמכות על אכיפת זכויותיהם באמצעות מוסדות חברתיים (שכוללים כמובן גם אמצעים רגולטוריים ומיסים שונים, כעין שמיטה, סכום מסויים שינתן למס צדקה, הגבלה חלקית על מוצרים מסוימים בשוק, ועוד) - הרי שברור לכל בר דעת כי בסיס השיטה של התורה הוא קפיטליסטי, דהיינו, מסתמכת על כלכלת השוק, תוך שכמו בכל חברה בריאה, יש בה מנגנוני בקרה שנועדו ליצב את המשק ואת החברה, את המוסדות החברתיים, כדי למנוע קריסה טוטאלית של ענפים או של אנשים מסויימים בעסק- אך כל מנגנוני הבקרה האלו לא סותרים ולו לרגע את בסיס השיטה, שהוא, כאמור, שוק חופשי.
כל טוב לכולנו, ויהי רצון שגם בלי שהתורה תחייב אותנו לצמצם פערים, מעצמנו נשאף לכך שלאנשים מעוטי יכולת, תהיה היכולת לא רק לחיות (כמו שהתורה מצווה אותנו לדאוג להם) אלא גם לחיות בכבוד ואפילו עם מעט מותרות (שזה דבר שהתורה לחלוטין לא מצווה אותנו, ומשאירה לשיקול דעתנו, ולרוחב ליבנו).
יהי רצון שנזכה לדון על התורה ולא להתעקשעוגי פלצת
על הגדרה כלשהיא לא מבוססת וראשונית שהגדרנו,
וכל הוכחה חותכת שאנחנו מקבלים להגדיר כ"הסתייגות" -
בעוד שאנו עצמנו לא מסוגלים לבסס את שיטתנו במילה אחת
מתוך התורה עצמה.
זה מה שנקרא לכופף בכוח את האמת.
נכון, אתה בהחלט מכופף את האמת, ויודע לעשות זאת באלגנטיות.ותן טל
כשהיא מתעקמת, טוב שמישהו כמוני נמצא באיזור לכופף חזרה
עוגי פלצת
אודה לך שתפסיק להשמיץ, להעליב, לבזות, להלבין פנים ברבים,ותן טל
ללעוג, לזלזל, לדמגג דברים שאחרים אומרים, להיות ילדותי.
בקיצור, כדאי שתפסיק לענות לדברים שאני כותב - זה רק מוציא ממך את כל השלילי שבך.
כל טוב.
אני פשוט האמנתי לך שהתגובות שליעוגי פלצת
הא ראיה שלא הפסקת להגיב כפי שהבטחת
כשאני יכול להציל יהודי מחטא חמור אני מנסה. לא תמיד עובד.ותן טל
אגב, יש גבול לעיוות. מעולם לא "הבטחתי". כתבתי בלי נדר.ותן טל
אוי, אתם מבשלים למנהלות את התבשיל שהן כ"כ אוהבותשום וחניכה
אל תיתנו להן את תחושת העליונות הזאת.
אני הכי אוהבת עוף בקדרה עם סילאן ובטטהשוברת גלים

אבל אני לא המנהלת ואף אחד לא מבשל לי ![]()
אני לא אוהב להכין עוף בבטטה כי אני פשוט לא אוהב בטטה.ותן טל
עוף בדבש או בתיבול פפריקה מלח פלפל אבקת מרק - גם מתאים לך? כי את זה אני יכול להכין 
אתה לא אוהב בטטה??שוברת גלים
שומו שמיים
![]()
האדם השני המוזר בייקום שלא אוהב בטטה
נורא ואיום לשמוע. אתה בסדר עם זה?
ואסור אבקת מרק.. אני בגמילה.
אני מאוד בסדר עם זה. ואני מכיר עוד כמה אנשים שלא אוהבים בטטהותן טל
בטטה זה איכסהדי"מ
בטטה זה תענוג שנתן לנו הבורא יתברךעוגי פלצת
הכתום החזק שלה רומז לאדום שבדגל ברית המועצות
^^ על הכותרתיוני
בהזדמנות זו - כשאת מחזירה את הסילאן לארוןשום וחניכה
נא הקפידי לסגור את האריזה (שם, שם).
אחרת, היא מתמלאת נמלים.
באמת? הוא תמיד בחוץ! |מבוהל|שוברת גלים
עכשיו אני מקווה שתבינישום וחניכה
שהנרי בזמן האחרון לא נעשה אנין טעם.
פשוט הטעם של נמלים לא עושה לו את זה.
הנרי?שוברת גלים
זה לא בשבילו?שום וחניכה
מי זה הנרי ולמה אני קשורה אליו?שוברת גלים
האוגר שלהעלי באבא
אופס...את אוהבת בטטה, ואני אוהב סלט... מה יש?שום וחניכה
יופי.
שוברת גלים
אבל מה שכן-השימוש בפרדוקס הביצה והתרנגולת,לא חייב שעוזר *לך*ותן טל
הסוציאל דמוקרטיה חותרת לשיווין חומרי, שהתורה לא חותרת אליו.ותן טל
הסוציאל-דמוקרטים גורסים כי חירות ושוויון פוליטיים הם ריקים מתוכן בהיעדר שוויון חומרי, במידת עושרו של האדם.
יסוד נוסף של הסוציאל-דמוקרטיה מתייחס לפגיעה מסוימת בחירות למען השוויון; בעוד תומכי הליברליזם מדגישים את עקרון החירות והשוויון בפני החוק, הרי שהסוציאל-דמוקרטיה מבליטה את מרכזיות השוויון החומרי בכל תפיסה דמוקרטית. כדברי ריצ'רד הנרי טוני: "בשעה שרואים את החירות ראייה מציאותית כהסדר שמחייבים ממנו לא מינימום של זכויות אזרחיות ופוליטיות בלבד, אלא גם ערבויות שהחלש מבחינה כלכלית לא יהיה תלוי בחסדו של החזק מבחינה זו, ושהאספקטים של החיים הכלכליים המשפיעים על מצבם של הכל יהיו כפופים לרצונו של הכלל – הרי מידה גדולה של שוויון לא זו בלבד שאינה סותרת חירות זו, אלא אדרבה, היא אף חיונית לקיומה"[1].
בהגדרה זאת, למעשה, אנו מבינים שדווקא מצוות הצדקה בתורה הן ההיפך מסוציאל דמוקרטיה - הן מבססות את תלותו של החלש במתן הצדקה של החזק, שעדיין נשאר חזק והחלש לא הופך מזה לחזק, אלא רק נהיה "פחות חלש" - ממש לא מתקרב לשיוויון אליו חותרת הסוציאל דמוקרטיה.
לא יודע מה זה קפיטליזם ומה זה סוציאליזם במדויק.דתי
ב"ה קפיטלסטית עם הוראה לעזור לזולתmetorafi
^^^משהו כזהדי"מ
אלוקית (-:Hakuna.Matata
תשובה כל כך פשוטה והכי נכונהמשיח בן דוד
כבר חשבתי שלא ישימו לב..Hakuna.Matata
ילדה שיוצאת מלא פעמים בלילה ממיטת מעבר, מותשים.עינב66
אשמח לשמוע מנסיונכם כשילדה בת שנתיים ותשע עברה למיטת מעבר (כי למדה לצאת מהמיטת תינוק), מה הכי עזר לכן שתשאר במיטה שלה במהלך הלילה ולא תבוא אליכם חמש פעמים?
רוצים להתחיל איתה מהלך אבל מנסים להבין מה יגרום לה להישאר במיטה שלה ולא לבוא אלינו כי היא יכולה וזה מפתה לצאת ולהיות עצמאית.
מבחינת שפה היא מבינה אבל לא הכי מדברת עדיין.
תכתבי בפורוםרקאני
הריון ולידה
פה זה פחות רלוונטי
בפועלנפשי תערוגאחרונה
מה שיעזור זה להחזיר כל פעם
כל פעם
אבל זה מתיש ומנסיון אישי באיזה שלב באמצע הלילה נשברים כי רוצים לישון
עם הזמן זה עובר.
ואתם כהורים.
אל תרגישו שנכשלתם אם היא בכל זאת מגיעה למיטה
אנשים שמבינים בכסף השקעות וכוניק זמניק
פורום תורני דתי לאומירוצה להשתחרר
מכירים את פורום אוצר החכמה? לתורה? ועוד כמה קצת פחות מוצלחים?
יש הרבה פורומים תורניים חרדיים. הראשונים שהזכרתי מוצלחים מאוד בהרבה מובנים, פעילים, ואפשר למצוא בהם דברים מעניינים גם לאחר זמן.
האם יקום פורום תורני דתי לאומי? שיהיה ברמה, פעיל, לגופו של עניין (בדרך כלל כמובן), ומעניין?
תגיד אוצר החוכמההפי
תגיד לי אלפי ספרים תורניים ב"ה שעזרו לי שנים
באיזה הקשר זה פורום?
תחפשי בגוגל 'פורום אוצר החכמה'רוצה להשתחרר
ותגלי מקום מעניין מאוד. זה לא 'אוצר החכמה' עצמו - ספריית הספרים הענקית, אם כי יש ביניהם קשר כמובן.
זה פורום תורני, רובו חרדי אך לא כולו. חלק מהכותבים מוכרים (הרב איתם הנקין ז"ל, יבל"א הרב יוסף בדיחי, הרב יואל קטן, ועוד מן הסתם), אם כי כולם משתמשים בשמות אנונימיים כמו כאן.
זה קצת מצחיק אבלנקדימון
מי ששם בפורומים אלה מי שנחלשו רוחנית והתדרדרו לפורומים. אצלנו, החזקים לא משוטטים בדברים כאלה באינטרנט וממילא לא תראה מקבילה.
זו פרשנות בלבד.
לא חושב שזה נכוןרוצה להשתחרר
כלומר, מן הסתם יש שם רבים כאלה, אבל ודאי לא כולם. יש שם אנשים גדולים, ידענים ומעניינים, יראי שמיים בהחלט.
חלקם גם רבנים מוכרים, כפי שכתבתי להפי.
בסוף השימוש בכלים כאלה מועיל לפיתוח של שיח תורני, לפתרון שאלות, ועוד.
אה, ואני מכיר חברה חזקים מאוד אצלנו שמכירים את הפורומים האלה. כל מי שמחפש באינטרנט מדי פעם תשובות לשאלות תורניות עיוניות (לא הלכתיות פשוטות), כמעט בטוח נפגש בזה. דווקא חברה ברמה גבוהה לדעתי. אז אמנם הצדיקים הנ"ל אינם משוטטים יומם ולילה באינטרנט, אבל יוצא לפעמים להיכנס.
בינינו, קשה ברשת להישאר בדיונים מעמיקים כל הזמןמתוך סקרנות
יש סיפור מעניין עם אוצר החכמה והפורום שלהםמשה
לעצם העניין. כנראה בעולם הדתי לאומי יש לא מעט פעילות כאן (פחות משהייתי רוצה) ולא מעט גדולי תורה צעירים כותבים דווקא בפייסבוק.
יש קבוצת פייסבוק/ווטסאפ של רבנים לדעתיארץ השוקולדאחרונה
ממש מושך אותי כל הנושא הזה של בניה ויצירהרק נשמה
עכשיו יש לי אפס ניסיון אבל אני ממש רוצה לדעת לעבוד עם חומרים לעשות חריטות בעץ לבנות רהיטים וכאלה לא בקטע של מקצוע סתם כתחביב אבל אין לי מושג איך מתחילים וגם איך משלבים הכל עם לימודי תואר 
יש למישהו רעיונות לקורסים או סדנאות או ליודעת מה?
פשוט להתחיל, בכל דרך, להשקיעזיויק
יש ביוטיוב כמויות של חומר בחינםמשהאחרונה
משם אפשר להתחיל. אחר כך להתקדם...
פלאפון חדש. באיזה מחיר כדאי? מה היתרון של דגם יקר?מתיעצת28
אממ... מניחה שזאת שאלה קצת מצחיקה וילדותית כי זה כמו לשאול למה יש רכב שעולה 50K ולמה פרארי עולה 300K..
ובכל זאת.. אני רוצה לקנות סמארטפון חדש אחרי 5 שנים.. מה היתרונות לקנות ב2000 ולא ב1000/1500 ש"ח? ואולי בכלל כדאי חד"פ להוציא 3000 ש"ח?
השאלה מה חשוב לךפשוט אני..
לדעתי, לאדם הממוצע טלפון ב-1,000 ש"ח (מהדור האחרון של שיאומי למשל) יכול לספק את כל הצרכים +++.
אבל אם למשל חשוב לך מצלמה מעולה, כזאת שתאפשר לך לפתח את התמונות שצילמת בלי שיראו שזה צולם בטלפון (כלומר בלי פיקסולים, מריחות וטשטושים), אז המחיר כבר קופץ פי כמה...
נתונים נוספים שאם הם חשובים לך, יכולים להשפיע על המחיר: עמידות למים ואבק, בהירות מסך (לנוחות צפייה באור שמש), עמידות לנפילות, זיכרון RAM (ככל שגבוה יותר - הטלפון יוכל לשרוד יותר משימות גם בלי להאט ולהיתקע), קליטה של דור 5 (מאז שיש לי דור 5 - אני כבר לא מחפש WIFI באף מקום, כי האינטרנט שלי במכשיר יותר מהיר מרוב הרשתות הביתיות), אפשרות לסים וירטואלי (בשביל להתחבר לחברות סלולר בלחיצת כפתור בלי צורך בסים פיזי, כולל למשל אם רוצים חבילת גלישה בחו"ל כמעט בחינם), טעינה מהירה, סוללה חזקה...
מכשיר שמצטיין בכל מה שכתבתי עכשיו, כנראה יעלה לפחות 3,000 ש"ח. אבל מי שלא חייב את כל התכונות האלה, בהחלט יכול לקנות מכשיר פשוט יותר.
נקודה למחשבה: מכשיר פשוט של היום שעולה רק 1,000 ש"ח, הרבה יותר משוכלל ומתקדם ממכשיר דגל שעלה לפני 5 שנים 3,000 ש"ח.
מצטרף לנאמרנפשי תערוג
הכל תלוי מה תרצי לעשות עם זה
לאחרונה קולגה רכשה את הדגם האחרון של אייפון הכי טוב.
עלה 7000+
שאלתי אותה מה הצורך, היא הסבירה שהיא מצלמת הרבה סרטונים לפרסום העסק שלה והיא חייבת שזה יהיה הכי טוב שיש
לעומת זאת.
אצלי התכונה הכי חשובה במכשיר סלולרי זה אינפרא אדום. לצורך שליטה במזגנים במקום עבודתי. לכן חיפשתי דווקא את התכונה הזאת.
קצת דיוקיםגירגירמיאחרונה
כל מה שכתבת גם מכשיר ב-1000₪ יכול לתת, חוץ מסים וירטואלי שזה שמור למכשרים יקרים.
כמו שכתבת בעצמך, המכשירים הפשוטים היום הם הכי טובים שהיו לפני 5 שנים.
ההבדלים בעיקר הם "הפרמיום", ועל זה משלמים הרבה מאוד.
לדוגמא, אם המכשיר מפלסתיק או מאלומיניום מוסיף עלויות ייצור של בערך 30$, האם זה משנה? כנראה שלא, עוד לא הכרתי מישהו שלא משתמש בקייס (חוץ ממני).
כנ"ל לגבי מסך אם הוא LCD או OLED מדובר על הפרשים של 100$ לפחות עבור היצרן, אני אישית לא רואה הבדל בצבעים או בבהירות גם באור שמש.
כנ"ל לגבי המצלמה, אם אתה מצלם צילומים קלים (ללא תנועה, אור טוב) ולא אכפת לך ש-AI ישפר את הצילומים, לא תוכל להבדיל בין תמונה שצולמה למכשיר יקר או זול.
כנ"ל לגבי איטום למים, כל המכשירים שראיתי מבפנים היו חסינים למים, זה בסה"כ אטמי גומי פשוטים יחסית, אבל לזה שאין תקן אומר שהיצרן לא לוקח אחריות ולא משלם תמלוגים עבור ההסמכה.
יש עוד הרבה הבדלים כאלו, היצרנים יודעים את זה ולכן המכשירים הזולים פשוט חותכים את על הפינות האלה.
כל האמור לעיל לא מנע ממני לקנות את מכשיר יקר מאוד מאוד.
אגב, סים וירטואלי לא יותר זול מסים רגיל מחברה מקומית או סים רגיל גלובלי שתזמין מאליאקספרס, הוא רק יותר נוח, זה יותר זול רק עבור סים עם חבילת גלישה בלי מספר.
את חייבת להגדיר לעצמך מה אופי השימוש שלך בוזיויק
כי זה יכול להיות כלי זניח שאת לא נוגעת בו כמעט וזה יכול להיות מרכז היום שלך ללימודים / עבודה וכאלה.
אם למשל את מצלמת ועורכת סרטונים זה גם שיקול ובגלל זה כדאי לחשוב עם עצמך מה הפונקציות שחשובות לך ומה התקציב.
כמו שכתבו כולםפצל"פ
זה תלוי למה את משתמשת...
וגם לכל חברה ודגם יש יתרונות וחסרונות
אני מציע לך אם את באמת פחות מבינה ומכירה את העולם הזה של מפרטים של פלאפונים וההבדלים ביניהם
אז פשוט תכתבי מה השימושים שאת עושה בפלאפון וכמה מהם במקביל
אם בא לך אז יכולה גם לומר איזה מכשיר יש לך עכשיו ומה את מרוצה ולא מרוצה ממנו ככה יהיה מקום להשוואה וידעו לתת לך יותר מדויק
אם יש לך גם חברה של פלאפונים שאת רוצה רק מהם אז תכתבי
מה הצורך?משה
מכשירי ביניים (1500+) מספיקים לדעתי לרוב השימושים. אני עצמי מסתפק במכשיר ביניים שקניתי בפסח של 2021 ועבר מאז קצת שדרוגי תוכנה קצת יותר מורכבם (כן, בניתי לו רום !). הוא אחלה ומשרת אותי יפה לבינתיים.
קנית בסוף גלאקסי כלשהו אבל אל תשאלומתיעצת28
נמחקה לי כל היסטורית הצטאים בווצאפ במכשיר *הישן* .. ואחרי דו שיח ארוך עם הצאט GPT/גמיני נראה שאין לי שום גיבוי... מצד שני אם להיות רציונלית מה כבר איבדתי? הודעה ממשהי מהעבודה שמארה לי כמה אני מיוחדת.. נראלי נחיה..
תתחדשי🤗 ומעכשיו את מקפידה לגבות את הדברים בסלולריפ.א.
שלך באופן שוטף
תתחדשי! נשמע לא קריטי בכללזיויק
"הודעה ממשהי מהעבודה שמארה לי כמה אני מיוחדת.. "יוני.ו.
ווטסאפ זה צרה צרורהמשה
וגיבוי שלו (באמצעי חיצוני, כלומר קובץ טקסט) בעיניי זה די קריטי.
לשבור הרגלים קבועיםזיויק
יוצא לכם? קל? קשה? יש טיפים?
כמו כן היה לי הרגל טוב שנטשתי ורוצה לחזור אליו.
איך שוברים את הכבדות שחוסמת ביני לבינו?
ההובי של חייoo
לשנות הרגלים רעים
ליצור הרגלים טובים
כשהבנתי את הקונספט של ההרגל זה הפך קל
ממליצה על ספר כוחו של הרגל
הוא מסביר את הרעיון של
טריגר- פעולה- תגמול
איך להיפטר/ ליצור הרגל
אמיתי? זה קל לך?זיויק
לשנותoo
או ליצור הרגל זה תהליך מתמשך
הרבה אנשים אוהבים תוצאות של כאן ועכשיו
לא אוהבים תהליכים
וזה גורם לקושי בהשגת דברים
אני כן אוהבת תהליכים
מסוגלת לראות את התוצאה העתידית ולחכות בסבלנות
לרוב גם נהנת מהדרך
לכן בעיניי זה לא קשה
אחרים בטח יקראו לזה קשה עד בלתי ישים
נשמע נדיר ממשזיויק
זה באמת קשה מאד מאד, מתאים לאנשים ספציפייםנפש חיה.
חדמשזיויק
כןנפש חיה.
לאט לאטנפש חיה.
ממליצה לקרא קצת טורים של הרב יצחק פנגר
ללכת בצעדים קטנים
ולחלק את החזון הגדול למטרות קטנות ברות ביצוע
תהיי ספציפית?זיויק
אשתדלנפש חיה.
לפני כמה שבועות בעלון הידברות הרב פנגר רשם טורים בנושא שינוי התנהגות
ופירט איך לעשות את זה צעד צעד
זה עלונים לפני חודש- חודש וחצי ככה.
לגבי הצעדים הקטנים-
נגיד שאתה רוצה לרוץ מרתון שזאת המטרה הגדולה, אז
קודם אפשר כצעד ראשון להגביר מוטיבציה ובמקביל להוריד את המושג המופשט (רוצה לרוץ מרתון)
לפס מעשי (שינויים קטנים - לשים את הנעליים ליד הדלת, אפילו בלי לנעול, בשלב מאוחר יותר לקבוע זמן לריצה)
כשהייתה לי מטרה גדולה
השיטה של צעדים קטנים עזרו לי להגיע אליה....
היום אני מתמודדת עם דברים שאותה טכניקה בהחלט תשמש אותי
רק צריך לרצות
ולעשות משהו קטן בכיוון.
תודההזיויק
מתחילים לאט לאטנפשי תערוג
ומוסיפים כמה שיכולים
אי אפשר לשבור הרגליםצדיק יסוד עלום
אפשר לשבור הרגלים, זה לוקח זמן אבל קורהקעלעברימבאראחרונה
דייטיםאבוד
הפורום הלא נכוןארץ השוקולד
יש פורום לנו שנועד לזה.
לגופו של עניין, יש מגוון סיבות להחליט שכן או לפסול, לא הייתי מניח שהמראה היה הסיבה.
מוזמן לשאול בפורום לקראת נישואין וזוגיותפשוט אני..אחרונה
ו...
בנות הן לא בנים, תחליף דיסקט 🤭
רעיונות למשחקי קופסאהרמוניה
מגבשים וכייפים ששווה לקנות?
תודה
אליאסדרור אל
תודההרמוניה
קטאן כמובןריבוזום
נראה ככה...הרמוניה
שם קוד!ריבוזום
זהוו גם אליאס...הרמוניה
סיאנס. לא משחק קופסא אבל מגבש.די שרוט
אני בוכה😂Shandy
אציע כמה שונים:ארץ השוקולד
שם קוד,
אליאס,
דיקסיט,
עידן האבן,
טיקט טו רייד,
Robo rally,
The crew,
Avalon,
Shadows over Camelot,
Nefarious,
Colloretto,
סושי גו,
אזול,
Draftasorus
יואוהרמוניה
מה זה השמות האלה אתה בטוח שזה בישראל?😂
ממש תודה!
מה ה3 הכי מומלצים בעיניך? (חוץ משם קוד ואליאס)
הרבה משחקים הם באנגלית במקורארץ השוקולד
ולא יודע אם תרגמו אותם, בכל מקרה, בכלל המשחקים שפירטתי אין מלל כמעט.
תלוי מה הסגנון שאת מחפשת?
האורך? מספר השחקנים?
אה וואלה...הרמוניה
טוב אז יש לי שיעורי בית לחקור.
לא משנה הסגנון והאורך העיקר שיהיה אפשר גם בשני שחקנים ומעלה ולא מ-4
מה שלא מתאים רק ל2 מהרשימהארץ השוקולד
שם קוד (יש לו גרסה לזוג),
אליאס,
דיקסיט (אפשר לבצע התאמות שיעבוד לזוג),
Avalon,
Shadows over Camelot
סושי גו,