ממליצה:
הספרים של אריך קסטנר (ובראשם אורה הכפולה).
לילדים עם קצת נטייה פלספנית וכוח לספרים מעט 'כבדים' - הספרים של מיכאל אנדה (הסיפור שלא נגמר, מומו, ולצעירים יותר - הסוד של לני, ממש נפלא).
סדרת 'דוד אריה' נהדרת, עשירה ועמוקה מאוד, מעוררת מחשבה (רק מעירה לתשומת לב - בספר 'יערות הסהרה' יש דיון סמוי בנושאי דתות ודתיות. כדאי לקרוא ולדון עם הילדים במסרים, שלא סתם יחליקו להם לתת-ההכרה).
מתוך ההפכה - מקסים, עשיר ומלמד.
לבוגרים יותר -
אפשר לקרוא לך אמא - ספר חרדי רגיש ומקסים על יתמות ונישואין שניים, אבל אני חוששת שהוא כבר נעלם מהמדפים...
הספרים של חוה רוזנברג - תשעים ותשע, פקעת... ממש מקסימים.
גם הספרים של הרב סבתו יכולים להתאים לנוער, ואין מילים לתאר את כל הרגישות והעומק שלהם, אהבת ה' ואהבת התורה... ולמי שהספרים הארוכים שלו כבדים מדי - שיתחיל מהסיפורים באמת מארץ תצמח. למשל הסיפור שברי לוחות - יצירת מופת בעיניי. מרגש עד דמעות.
מצטרפת להמלצות על אן מאבונלי ועל היידי בת ההרים.
ספרים שהוזכרו במעלה השרשור ואני לא ממליצה:
הסדרות של גלילה רון פדר (ג'ינג'י, מנהרת הזמן ויש לה עוד המון סדרות) - היחסים בין אחים שמתוארים שם ממש עצובים בעיניי. בלי סוף קנאות, התנצחויות, נקמות... למרות שמנהרת הזמן מלמדת היסטוריה, אני בספק אם יוצא שכרו בהפסדו. יש לה סדרה מוקדמת יותר, רגישה ויפה מאוד - 'אל עצמי'. אבל אני לא מציגה אותה לבן שלי כי אני יודעת שהוא יסתקרן ויחפש את ספרי ההמשך של הסדרה, והם בוטים מאוד (שמים את ספרי אסתר שטרייט וורצל בכיס הקטן...)
ג'ורג' הסקרן - מלא כולו במסרים צרכניים, בג'אנק פוד, קניות, נסיעות, בילויים... אני גם לא אוהבת את הסיפור שבבסיס הסדרה, איך ה'דוד' המחוכם הצליח לגנוב את הקוף מאמא שלו ולאמץ אותו. מסר רע מאוד בעיניי.
נשים קטנות - נכון, ספר יפהפה (אם כי אני לא מכירה ילד שנהנה ממנו אלא רק מבוגרים. הוא די משעמם לילדים, לא?) אבל המסרים הנוצריים בו הם הרבה מעבר לתיאור הליכה לכנסייה. הוא נכתב מתוך אמונה עמוקה, ואי אפשר לפספס את זה. כרגע ממש עולה בזיכרוני סיפור אחד חזק מאוד שמופיע שם שמוכיח (בלי להגיד את זה במפורש) כמה חכם ונכון להושיט את הלחי השנייה... אז בסופו של דבר טוב בעיניי שהוא משעמם ילדים - עדיף לקרוא אותו כמבוגרים, בעיניים פקוחות ובתשומת לב. כנ"ל פוליאנה...