בס"ד
אני דווקא יותר מתחברת למה שחסדי הים אמר.
כשגדלים בבית שהכסף בו לא שופע זה משפיע.
נכון, אפשר מאוד לאהוב את התורה ולהבין את זה שזה בא ממקום אמיתי וטוב,
אבל בסופו של דבר מושפעים מזה.
כי כשאבא בחובות ואין לו איך לקנות לילד שלו מה שיש לכל הילדים האחרים אז הילד רואה את זה.
נכון, הוא סופג את זה ואולי אפילו מבין, אבל זה עדיין עושה תחושה לא נוחה.
כשאין להורים כסף לקנות לילדים שלהם בגדים אז כן, זה משפיע עליהם, לא משנה כמה הם מבינים שהתורה חשובה.
לפעמים אני מרגישה שלהיות אברך זה לחיות בישיבה ולא לדעת מה באמת קורה בבית שלך ואיך הילדים והאישה מתמודדים עם זה.
זה נשמע לי קצת לחיות בבועה ובחלום ורוד.
זה נכון שיש אנשים שאצליהם אין את הבעיות האלה, אבל זאת עובדה שרוב בני האדם מושפעים מסביבתם וכשאין התאמה בין מה שיש בבית לבין מה שהם רואים שיש לילדים אחרים זה משפיע.
גדלתי בבית כזה, אמנם לא בגלל תורה אלא בגלל דברים אחרים אבל עדיין.
הבנתי את המצב, הבנתי שצריך להסתפק במועט, אני לא אחת שמבזבזת על ימין ועל שמאל, אני לא אחת שקונה בגדים, שקונה משחקים, שקונה אוכל יקר ושיוצאת כל יום לבלות.
ועדיין ההרגשה הזאת שאני בשביל לקנות בגד צריכה לחשוב אלף פעם וברוב הפעמים להחליט לא לקנות אותו כי וואלה, אני צריכה את הכסף הזה, זאת לא הרגשה נחמדה, וזאת הרגשה שהייתי מוכנה בשמחה לוותר עליה למרות שאני מבינה את היתרון בלהסתפק במועט.
אגב, סתם אנקדוטה קטנה-
לחברה יש דרך בה היא מסתכלת עלייך.
קחי למשל דייטים ומראה חיצוני כדוגמה-
כמה בנים את מכירה שיפסלו מישהי כי היא באה לכל דייט שלישי בערך עם אותו בגד?
הרבה נכון?
כי הם מצפים שנבוא יפות ומסודרות.
אבל מה אם אין לי יותר משלושה סטים נורמלים לדייטים?
ומה אם אין לי כסף לקנות עוד?
את מבינה?
וכן, ילדים רואים את זה, ילדים רואים איך הסביבה מתייחסת אליהם.
וזה לא רק בדייטים, אני ספגתי את זה גם בבית ספר.
ולא כי לא קיבלתי באהבה, ולא כי לא הבנתי, ומעולם לא כעסתי על ההורים שלי כי ידעתי מה המצב בבית וידעתי למה כל זה.
אבל יחס החברה השפיע עלי.
והיום ילד שגדל בבית שאין בו כסף זה לא כמו ילד שגדל פעם בבית שאין בו כסף.
אתם יכולים להגיד שזאת דוגמה אישית והיא לא משליכה על כולם, ונכון, יש משפחות וילדים שב"ה השבח לאל זה לא ככה.
אבל אי אפשר גם לומר שברגע שמבינים הכל נהיה מתוק וורוד, כי זה לא.
כי לא הכל תלוי בהבנה ובהסתכלות שלי על החיים.
הרבה תלוי גם בחברה והרבה תלוי גם בהרגשה הפרטית שלי.
אני חושבת שאפשר פשוט לחלק את זה-
אני מבינה בשכל הכל, אני מבינה את הצורך להסתפק במועט ואני שמחה שאני לא רודפת אחרי בגדים וכו' [יש לי חברות שכן וזה מזעזע אותי לחלוטין. הן נכנסות למינוסים מטורפים בשביל זה והן בנות שירות בסך הכל..], בשכל זה יושב לי מעולה.
אבל בלב, בהרגשה שלי, זה לא נעים.
ולא משנה כמה אבין את זה, עדיין יהיה לי לא נעים.
ואל תשכחי שאני נערה בת 18, לילדים ביסודי ובתיכון זה לפעמים הרבה יותר משמעותי.