ואת זה הרבה שוכחים.
מישהו אמר לי משפט חכם, שלא משנה על מה תאמר אותו- הוא נכון.:
בן תורה (אמיתי) הוא בעל מידות, אז מי שאינו בעל מידות אינו בן תורה אמיתי.
תלוי אם בן תורה זה רק אחד שלומד מהבוקר ועד הלילה ולא מתמקד גם בעשיה ולקיחת המוסר אל הלב- אם כך, הוא לא ניקרא שהתורה הוא 'אביו'- הוא לא בן תורה. התורה לא מחנכת אותו- הוא פשוט לומד אותה.
שמעת על המוסג "נבל ברשות התורה"-?
הכוונה היא שאדם יכול לעשות מעשים שהם מבחינת "נבל"- מעשים רעים, מידות רעות וכו' וכל זה "ברשות התורה"- כאילו, כביכול, התורה נותנת 'רשות'- לגיטימציה למעשים המושחתים ולמידות הרעות.
הדוגמה הקלאסית היא: ת"ח שהולך על גשר, פתאום הוא רואה אדם בקצה השני של הגשר- מתחיל ליפול. הת"ח רץ לכיוון הבנ"א כדי להציל אותו, אך ברגע שהוא רואה שזה אישה- הוא אומר: אני לא יכול להציל אותך, אני לא נוגע בבנות...
הסיפור הזה מצחיק ועצוב. זה משקף את המצב של רבים מהדור: לומדי תורה שמשתמשים בתורה עצמה כדי לתרץ את מעשיהם ומידותיהם הלא טובות. זה עצוב ולא נכון- ומכל מקום זה לא מה שהתורה דורשת מאיתנו.
ואיך עוצרים את זה: רק אם המוסר והדרך ארץ קדמה לתורה. רק אם יהודי יודע מוסר, מידותיו מתוקנות וכו' אז יהודי יכול לגשת לתורה. למה אשת ר' עקיבא יעדה אותו לגדולות?- כי ראתה את מ י ד ו ת י ו. ועל פי זה היא הסכימה להתחתן איתו (בתנאי שיצא ללמוד כמובן), כי היא ראתה פוטנציאל ל'בן תורה'- לא בגלל שהוא ידע את כל הש"ס בע"פ, ולא בגלל שבישיבה הקודמת בו היה ציינה אותו 'ראוי לשבח'- ממש לא. היא ראתה מידות ואמרה: הנה- מי זה יכול לגדול גדול בישראל. ווואהו- עד כמה שהיא צדקה...
לימוד התורה הוא לא רק לידיעה גרידה (את זה אפשר גם לעשות באוניברסיטה...) אנו לומדים תורה כדי לקיים. ב"שמע", ב"ואהבת" במדרשים ובכל התורה כולה (בכתב ובע"פ) רואים את החשיבות של לימוד התורה עם העשייה. עשייה- זה גם אומר תיקון המידות.
את כתבת:
מסתבר שגם בחור ישיבה עילוי, בעל ידע תורני נרחב והשגות גבוהות, יכול להיות עם מידות מקולקלות.
והסברת את זה יופי:
יהודי יכול להיות עם ידיעות עצומות בתורה, במשנה ובמה לא- וזה מעיד על המון התמדה וכוח רצון, דחיפה ושאיפה- ויש המון מה ללמוד מזה לחיים. המסירות נפש שלהם- הלוואי על כל אחד...
ויהודי יכול להיות גם עם מידות מקולקלות- כי הוא פשוט לא עובד עליהם.
יהודי שהוא בעל ידיעות בתורה, זה לא בהכרח מעיד על כך שהוא רוצה או בפועל עובד על מידותיו.
אבל- יהודי שהוא גם בעל ידע נרחב בתורה, ודרך ארץ (מידות, יר"ש, מוסר וכו') קדמה לתורה ומתעצמת עם כל תג בתורה- אזי הוא 'בן תורה' אמיתי.
מסקנה: כל מי שעובד על מידותיו- מידותיו מתוקנות, ומי שלא עובד עליהם - לא משנה כמה ידע תורני יש לו- מידותיו יהיו רעות ומושחתות.