רציתי בבקשה לשאול שאלה בנושא חינוכי.
מתנצלת מראש על האריכות.
אני ב״ה עובדת בגן, ולאחרונה קרה לי מקרה שבחיים לא קרה לי עד אותה הפעם, ולא ידעתי איך להתמודד איתו ומה לעשות.
ילד אחד שבכלל לא פשוט להתמודד איתו, עשה בלאגן והרביץ לילד אחר (או משו בסגנון. לא זוכרת מה בדיוק הלך שם), וזו לא הייתה הפעם הראשונה שלו באותו היום...
באופן כללי, לפי המקרה והסיטואציה אני משתדלת להפעיל שיקול דעת כיצד נכון לפעול - האם לנהוג ביד קשה יותר או רכה יותר.
הפעם החלטתי שאני צריכה להגיב בחומרה כיוון שהוא עשה הרבה בלאגן באותו היום, וזה אחרי שדיברתי איתו, ביקשתי והזהרתי.
קראתי לו לבוא אליי, והוא התחיל לברוח.
אמרתי לו בנחרצות - אני לא מתכוונת לרדוף אחריך כי אני לא משחקת איתך תופסת, בבקשה בוא אליי עכשיו!
אז הוא התקרב כזה אבל לא בא אליי, ואז אומר לי בטון מתנשא וחצוף - אז את לא נותנת לי עונש!
הייתי בהלם מהתעוזה שלו!!!
אמרתי לו - אתה לא אומר לי מה כן ומה לא. בבקשה בוא אליי עכשיו!
בקיצור בסוף הוא בא אליי. לקחתי אותו ביד והסברתי לו שעכשיו בגלל מה שהוא עשה הוא יצטרך לשבת בצד לחשוב קצת על מה שעשה, וכשהוא יבין את הטעות שלו, הוא יגיד לי ,ואז הוא יוכל לחזור לשחק.
שמתי אותו עם כסא וביקשתי ממנו לשבת.
ואז... הוא פשוט בעט בכיסא והעיף אותו על הרצפה!
הרמתי את הכיסא, הושבתי אותו עליו, ואמרתי לו שעכשיו הוא בעונש והוא לא קם. נקודה.
הוא התחיל לעשות בלאגן, לדבר בחוצפה כזאתי שהייתי בהלם ממה ששמעו אוזניי, הרים ידיים וכו וכו...
התיישבתי על הכיסא והחזקתי בו בשתי הידיים ע״מ שירגע, אבל הפעם זה לא עזר...
הוא התחיל לירוק, לחקות אותי (!!!) [ולא, בבקשה לא לצחוק, אולי זה נשמע מצחיק אבל זה היה מאוד מאוד לא מצחיק!], ללעוג לדברים שאמרתי לו, להשתולל...
ניסיתי להרגיע אותו ע״י זה שהחזקתי אותו והסברתי לו שבצורה כזו שהוא מתנהג הוא ישאר בעונש, ואני לא אתן לו לחזור לשחק אם כך הוא מתנהג, והזהרתי אותו שיפסיק מיד עם ההשתוללות שלו.
בקיצור הוא לא הפסיק והמשיך עוד יותר - לירוק, להשתולל, לחקות אותי, להתנשא ולהתחצף.
בכללי, אם קורה לי מקרה שילד משתולל אני מחזיקה אותו עד שירגע, אבל הבעיה שכאן הוא גם ירק לי על הידיים והרביץ (!!!) אז לא ממש יכולתי פשוט לשבת ולשתוק...
הרגשתי שעוד רגע אני מאבדת את העשתונות שלי! (וב״ה זה כמעט לא קורה לי אף פעם... אבל עכשיו פשוט לא ידעתי איך אני אמורה ״לאכול״ את זה!!)
זה נמשך ככה כמה דקות ובאיזשהו שלב שמתי לו כזה יד על הפה (לפחות שיפסיק לירוק, בחייאת!!) וזה לא עזר כמובן והוא העיף לי את היד...
בקיצור, בסוף ביקשתי מאחד הילדים שיקרא לזו שעבדה איתי והייתה עם שאר הילדים בחצר, ואז היא לקחה אותו לצד, דיברה איתו וכאן נגמרה הסצנה הזו...
אני הרגשתי שצריך לעשות משהו שיגרום לו לזעזוע ולהבין שאין מצב בעולם יותר שהוא מתנהג ככה, לא משנה מה!! אבל לא היה לי מושג מה לעשות במצב כזה.
בקיצור אחרי זמן מה, שוב הילד הזה עשה משהו (נראה לי הרביץ) ואז החלטתי שאני מנסה דרך אחרת.
ניגשתי אליו, התיישבתי, העמדתי אותו מולי, הסתכלתי לו בעיניים ופשוט דיברתי איתו, השתדלתי בנחת.
אמרתי לו ״אני לא כועסת״ (למרות שכן כעסתי. מאוד. אבל לא ראיתי דרך אחרת לפעול במצב זה).
שאלתי אותו אם הוא זוכר מה הוא עשה מקודם. הוא ענה שכן. אמרתי לו - אתה יודע למה אני החזקתי אותך ככה ולמה כעסתי? הוא ענה לי - כי אני הרבצתי וירקתי וכו.
אמרתי לו - אתה מבין שזה לא בסדר מה שעשית?
הוא ענה לי - אני לא יודע מה קורה לי... (תשובה שהפתיעה אותי - לשמוע את זה מילד קטן..?)
שאלתי אותו - אתה פשוט התבלבלת?(כדי לתת לו לרדת מהעץ...) פתאום זה קרה לך בלי כוונה ואתה עכשיו מבין שזו הייתה טעות? הוא ענה לי שכן.
הסברתי לו בטון שקט שמה שהוא עשה זה ממש לא בסדר, וממש חבל. ביקשתי ממנו שלא יחזור על זה שוב. אמרתי לו - כשיצר הרע בא אליך ואומר לך לעשות דברים לא טובים - תילחם בו חזק, אל תיתן לו להשתלט עליך, תגרש אותו!
היה נראה שהוא מצטער. חיבקתי אותו, והשתדלתי לתת לו תחושה שאני סומכת עליו ומאמינה בו, ושלחתי אותו להמשיך לשחק.
אחרי כמה זמן ששוב התחילה סצנה שלו - אמרתי לו - אל תיתן ליצר הרע לנצח! תילחם בו! תגרש אותו!... וב״ה זה עזר להפעם...
אח״כ דיברתי עם מי שעבדה איתי והיא הסבירה לי שזה ילד שזה קורה לו הרבה, ובמקרה כזה צריך פשוט לשבת, להחזיק אותו ולשתוק. פשוט לשתוק. אחרת, מבחינתו זה שהוא מצליח להכעיס אותי בדיבורים שלו, מבחינתו זה ״ניצחון״ שלו. הבנתי והסכמתי, אבל מצד שני אני תוהה - איך יכולתי לשתוק ולא לעשות כלום, אם הילד מרביץ לי ויורק עליי?! כלומר - מה? פשוט לשבת ולתת לו להרביץ ולירוק וכו? מילא אני יכולה להתעלם מהדיבורים החצופים שלו, אבל לא לעשות כלום כשהוא מרביץ?! מה?? זו לא הפקרות!! כל פעם שהוא מרביץ - פשוט לשתוק?!?
בסוף ביום הזה, זה נגמר ב״ה בטוב, אבל לא כל פעם אפשר וצריך לגשת לילדים ב״ריגשי״ כמו שעשיתי בסוף... יש פעמים שחובה להראות להם שאנחנו כועסים, ולא כל מקרה ניתן לסיים אותו ביד רכה...
סליחה על האריכות, תודה למי שהחזיק מעמד עד פה.
פשוט יש לי שאלה אחת עיקרית - מה צריך לעשות במקרה כזה עם ילד כזה שכל מה שלא עושים - הוא פשוט מתחצף ומשתולל??
הרגשתי ממש חוסר אונים בסיטואציה הזו, ואשמח לתשובותיכם המחכימות כדי שאדע כיצד נכון לנהוג במקרים כאלו (שיהי רצון שבעז״ה לא יקרו), ובכלל - אשמח שתחכימו אותי לגבי המקרה.
האם נהגתי נכון או לא? מה יכולתי לשנות/ לשפר?
תודה רבה מראש!

ברוך ה׳...