יש לי בן שבכתה ג לא היה בבית ספר.
מאמצע כתה ב סרב ללכת, התנגד ללמוד, לא הסכים לחזור; ונאלצנו לחפש פתרונות יצירתיים מסוגים שונים - ולא הפסקנו לחשוב... שבועיים לפני סוף השנה - אחרי סוף השנה ברוב בתי הספר, הכנסנו אותו לתלמוד תורה ביישוב אחר.
היום הוא שם בכתה ד ולומד יפה.
(ודווקא אחיו הצעיר בכתה א עושה קצת בעיות...).
הרבה תובנות עלו לי בשנה וחצי האחרונות, ואני מקווה שיהיה זה לעזר.
קודם כל - הורי הילד מכירים אותו יותר טוב מכל אדם אחר. אנשי מקצוע, חכמים ונבונים ומקצועיים ככל שיהיו, יכולים לייעץ על סמך נתונים שונים ומשונים; אבל רק ההורים יכולים לדעת מה טוב לילד - ואולי עוד יותר, רק הילד עצמו יכול להגדיר מה מפריע לו.
הילד רוצה להישאר בבית - קחו זאת כמחמאה! טוב לו בבית!
הילד לא רוצה ללמוד? צריך לברר למה. אין אדם למד אלא במקום שליבו חפץ. לפעמים הוא צריך דרבונים חיצוניים שיגרמו לו לחפוץ; לפעמים פרסים קטנים או גדולים יכולים להוות אתגר שהוא יחפוץ לעמוד בו - ופעמים רבות, חשוב לו לקבל תשומת לב מאביו או מאמו, וכאשר הוא יישאר בבית, הוא יודע שיקבל זאת.
אני חושב שהצלחתי להשפיע על הבן שלי לחזור ללמוד, בשלב שהצלחתי להגיע להזדהות מאוד ברורה עם הסיבות שגרמו לו להפסיק לרצות. להבין שההתנגדות שלו ללכת ללמוד אינה משהו נגד ההורים ולפעמים אדרבה, ביטוי לאהבתו כלפיהם.
שמעתי כל מיני דברים מכל מיני אנשים. קב"ס, יועץ בית ספר, פסיכולוג, עו"ס, פסיכיאטר, אבחון פסיכודיאגנוזי, ועדת שילוב, ועדת השמה, ועדת ערר, חינוך ביתי, חינוך מיוחד, פנימיה, ועוד ועוד רעיונות שהיו אצלי בשלבים שונים ומשונים.
אבל כאשר היה ברור לי מה אני רוצה, מה אנחנו ההורים רוצים, ומה טוב לילד, יכולתי להיפרד לשלום או לא לשלום מכל האנשים והרעיונות הזרים שהיה ברור שלא שייכים אצלנו, ולהתקדם בדרך שברור לנו כי היא הדרך הנכונה.
ולא כפיתי על בני את החזרה. השקעתי זמן איכות ביחד איתו, רק אני והוא. בילינו ביחד בפיצריה, כשלושה חודשים מדי שבוע. הלכנו יחד למקומות שהוא אוהב, למעיין, לבריכה, סתם לטייל, ובדרך כבר הכנתי את החזרה - כמו קפיצה באמצע לחנות מכשירי כתיבה לשם תכנון משותף של מה שנעשה כשנחזור ומה נקנה.
תוך כדי, שוחחתי איתו הרבה. מה הציק לו ומי הציק לו בבית הספר, מה הוא יותר אוהב ללמוד ומה פחות; ומדי פעם היינו יושבים לחברותא קצרה, רחוק מהאנושות. אמרתי לו, ואני אמרתי זאת ברצינות - די לעולם אני ואתה...
כשהבנתי שהוא אוהב ללמוד משנה יותר ממקרא, עודדתי אותו ותגמלתי אותו בפרסים על לימוד משניות - אחרי תקופה שכלל הוא לא רצה ללמוד!
אחר כך הוא בקש ממני מבצעים גם על מקרא.
ועדיין, יש לו פער לימודי - אך הוא לומד במקום שהוא שמח ללכת אליו וששמחים בו; והוא מתמיד לקום ולהגיע בזמן, כבר כמה חודשים, באופן שמעולם הוא לא היה עושה.
וכל הזמן כשאני רואה אותו אני מרגיש כמה אני גאה בו, איך הוא הצליח לחזור ללימודים נגד כל הרעיונות המשונים של המומחים והמבינים. אבל אני חושב שהוא הצליח לחזור בין היתר גם כי הייתי גאה בו עוד לפני שהוא חזר. טוב, זו לא חכמה, אתם בכלל לא מכירים אותו. יש הרבה על מה להיות גאה בו. חוץ מזה שהוא היה מוכן להקדיש לי כל כך הרבה זמן ולהשקיע איתי זמן איכות ביחד...