האם לדעתכם עבדות היא דבר מוסרי?לשם שבו ואחלמה
אתה מתלבט אם לקנות עבד?....ד.
[עי' באיגרות הראיה חלק א, האיגרות לר"מ זיידל. יש שם הסבר יסודי בענין]
על פי תורה - בוודאימושיקו
בדיוק כמו להרוג מישהו באחת מד' מיתות בי"ד
הצד השווה בהם שזה לא תקף כיום
בפרשה האחרונה זה דווקא דבר מוסרי וחינוכי ביותר+mp8
האם אתה בעצמך לא עבד?אריק מהדרום
עבד לפי התורה הוא חלום לעומת העבדות שלנו..מודדת כובעים
קנה עבד - קנה אדון לעצמו..מושיקו
עבדות זו כותרת...תרחיב לבי
תנאי העבדות של התורה הם די מגבילים את האדון, והחיים של העבד די תותים
(בתקופות שהייתה עבדות - עוד לא אסרו לאכול אותם...).
"כל עבד עברי או אמה עברייה--חייב האדון להשוותן אליו במאכל ובמשקה בכסות ובמדור, שנאמר "כי טוב לו עימך" (דברים טו,טז): שלא תהיה אתה אוכל פת נקייה והוא אוכל פת קיבר, אתה שותה יין ישן והוא שותה יין חדש, אתה ישן על גבי מוכין והוא ישן על גבי התבן, אתה דר בכרך והוא דר בכפר או אתה בכפר והוא בכרך--שנאמר "ויצא, מעימך" (ויקרא כה,מא). מכאן אמרו חכמים כל הקונה עבד עברי, כקונה אדון לעצמו" (ע' רמב"ם עבדים א, טז).
ואפילו בעבד כנעני:
"מותר לעבוד בעבד כנעני בפרך. ואף על פי שהדין כך, מידת חסידות ודרכי החכמה שיהיה אדם רחמן ורודף צדק, ולא יכביד עולו על עבדו ולא יצר לו, ויאכילהו וישקהו מכל מאכלו ומכל משקהו. חכמים הראשונים היו נותנין לעבד מכל תבשיל ותבשיל שהיו אוכלין, ומקדימין מזון הבהמות והעבדים על סעודת עצמן. הרי הוא אומר "כעיני עבדים, אל יד אדוניהם--כעיני שפחה, אל יד גברתה" (תהילים קכג,ב). וכן לא יבזהו, לא ביד ולא בדברים: לעבדות מסרן הכתוב, לא לבושה. ולא ירבה עליו צעקה וכעס, אלא ידבר עימו בנחת, וישמע טענותיו. וכן מפורש בדרכי איוב הטובים שהשתבח בהן "אם אמאס--משפט עבדי, ואמתי: בריבם, עימדי. . . . הלוא בבטן, עושני עשהו; ויכוננו, ברחם אחד" (איוב לא,יג-טו).
ואין האכזרייות והעזות מצויה אלא בגויים הערלים. אבל זרעו של אברהם אבינו, והם ישראל שהשפיע להם הקדוש ברוך הוא טובת התורה וציוום בחוקים ומשפטים צדיקים--רחמנים הם על הכול. וכן במידותיו של הקדוש ברוך הוא שציוונו להידמות בהם, הוא אומר "ורחמיו, על כל מעשיו" (תהילים קמה,ט). וכל המרחם--מרחמין עליו, שנאמר "ונתן לך רחמים וריחמך והרבך" (דברים יג,יח)" (רמב"ם סוף עבדים).
כמובן שביחס לעבדות של פעם זו מהפכה ואור גדול.
וגם בימינו, ביחס לתנאים של עובדי קבלן וחברות כ"א...
שכויח, ביקשת הרחבת ליבך, וקיבלת גם הרחבת חכמתךלשם שבו ואחלמה
עבד הוא רכושו של אדם אחר.
עבד עברי לאו גופו קנוי, זה קנין פירותתרחיב לבי
ו.. תודה..
לגבי הכנעני... יש כמה כיוונים, ע' באגרות שד. הפנה אליהן.
אין לי פנאי כרגע...
אבל זה לא יחס שהתורה הכתיבהלשם שבו ואחלמה
בכולופן, ככה לידע הכללי,
אמר לי הרב משה צוריאל שליט"א (בעל אוצרות הראי"ה ועוד ועוד)
שבאמת היום עבד זה דבר לא מוסרי
אם יהודי ייקח לעצמו עבד זה יהיה חילול ה' שהוא ברמה מוסרית פחות מאשר בשאר העולם.
השאלה אם אדם יכול להיות רכוש זולתו היא לפני המוסרעוגי פלצת
שהרי כל המושג של רכוש תלוי באופן שהתרבות
מגדירה רכוש וקניין
(כי רכוש זה מושג הסכמי ורעיוני,
הוא לא חד משמעי כמו השאלה האם העץ ירוק)
אם הנחת היסוד היא שהוא יכול להיות רכוש, אז זה מוסרי
להתנהג באכזריות כלפי העבד זה לא מוסרי
זאת ^ תשובה עם טעם.אלעזר300
(הערה: אני מסכים לדיבור על קניין כמושג חברתי כיוון שהשאלה היתה על מוסר כמושג חברתי, להבנתי, אבל באופן כללי אני חושב שקניין הוא מהותני)
אם תשלול את יכולתו של האדם להיות רכוש,אני77
אתה שולל את אפשרות הנישואים על פי התורה.
והתורה מגדירה קנין בלי קשר להבנה החברתית.
זה ממש לא נכון.יזהר
קניין אישה הוא קניין חוזי. האשה ממש לא הופכת לרכוש הגבר. בשונה מעבד.
אשה היא לא רכושו של הבעל. רק מעשה ידיה קנוי לולשם שבו ואחלמה
לא הוא שולל. התרבות היום שוללת.די"מ
ענית יפה. לפי דבריך אין אפשרות שאדם יהיה עבד היום בתרבותלשם שבו ואחלמה
שלנו
אגב היום יש לעבד שם אחר-עובד קבלןמושיקו
נכוןה-מיוחד
שטויות.די"מ
איש אחד רואה סודני עולה על אופניים ברחוב ומתחיל לסועצריך עיון
אחרי שניה הוא נזער שהסודני שלו שוטף כלים במטבח...
.....בנדא מצוי!!
עבד עברי בוודאי. אין ספק.די"מ
אגב, היה על זה שרשור בעבר. באר"מ ואולי גם פה.
כןחסדי הים
קודם תגדיר מוסר.הקולה טובה
והאם מוסר הוא דבר נצחי או תלוי תרבות.
פילוסופים רבים שברו את עטיהם בניסיון לתת הגדרה מלאה ונצחית למוסר.
גם רבנים רבים.
ברגע שתגדיר את גבולות המוסר תוכל להגדיר אם עבדות היא מוסרית.
(אאל"ט הרמב"ם מתיחס לזה שדיברה התורה בלשון בני אדם, ויש דברים שמתאימים לתקופות מסוימות- ואז זה היה מוסרי. כיום שהעולם כולו התקדם ונהיה מוסרי יותר, אז ההתאמות הללו לא תקפות.
כמו אשת יפת תואר- לכתחילה זה לא מוסרי, אבל בדיעבד עדיף להתיר בדוחק ובצורה הפחות גרועה מאשר לאסור משהו שלא יצליחו לעמוד בו)
מסכים עם הקביעה להגדיר מוסר. וזהו בערך...תרחיב לבי
דברה תורה בלשון בני אדם ברמב"ם די מצומצמת למושגים האלוקיים.
ולגבי אשת יפת תאר, לא ברור שהסברה 'דברה תורה כנגד יצר הרע' מוסכמת...
בפשטות, הירושלמי לא קיבל אותה.
אכן יש טענה שההשגחה העליונה סובבה שתתבטל העבדות, ויש בזה סברה.
אבל זאת סברת 'קצה', שמגיעים אליה בסוף, ולא לפני הבירור של מושג העבדות.
לגבי "ההשגחה העליונה"יזהר
חז"ל אומרים לנו ש"משרבו המנאפים בטלו מי סוטה". גם זה משהו חיובי כי כך סיבבה ההשגחה העליונה? אלו אמירות מסוכנות, שאפשר לעשות בהם שימוש אפולוגטי ללא גבול.
אאל"טנולאית
לא זכור לי שכתוב 'הדיבר האחד עשר: תקנה עבד!!!!!!'
כתוב שאם ובמקרה אדם מגיע למצב שהוא קונה עבד/או נמכר לעבד אז.. ובנוסף זה מהמצוות שתלויות זמן(כל עוד היובל לא נוהג)
וגם בעבדים כנענים, אין חובה, זה יותר ב.. 'במקרה ו-' אז..
והאמת שחוץ שחוץ מלקרוא לזה בשם מפורש,תנאי העסקה של עובדים זרים(לפחות בעבודה טיפולית פרטית) בגדול דומים לתנאי העסקת עבד:
נתינת לינה, אוכל, תשלום כספי, יחס הוגן ואני די בטוחה שאפשר לראות בתנאי העסקת עבד כנעני כדוגמה מצויינת ומוסרית לאיך בימינו צריך להעסיק עובדים זרים שעובדים במשק הבית ונהיים סוגשל חלק מהמשפחה
ואין חושבה לגייר אותם(אבל אז צריך להחליף אותם תוך שנה אם הם לא מקבלים עליהם שבע מצוות בני נוח)
ושוב, אין שום חובה לכך.
ואם כמובן בפועל אדם ירצה לעשות כך, יש עניין של להתייעץ עם רבנים וכ', יש עניין של הצד השני (האם בכלל הם ירצו להיות עבדים, או שירצו להיות רק במשך שנה וכ'..)
ויכול להיות שאדם שירצה לקנות עבד לא יוכל מפני שזה מצווה שלא רגילים בה ויש חשש שיהיו אנשים שינצלו את זה לרעה בהיעדר משאבים מספקים בשביל באמת לראות שהכל נעשה כהלכה ונכון. ואז עוד אנשים ירצו וכ', אז בגדול אין לזה 'זמן' למצווה, אבל לפי מה שאני חושבת ראוי שלא תתקיים ממש כל עוד אין לה מענה הולם בצורת קבוצת רבנים שמקובלים על רוב ישראל שהגו ומכירים ולמדו את העניין, ולמדו מה הבעיות שעלולות לצוץ וכ' בשביל שיהיה אפשר לקיים את זה בצורה הכי טובה והכי יפה והכי קרובה לרחמים של הקב"ה אבל מצד שני שלא יהפוך להפסד לבעלים ושתהיה מערכת פיקוח יעילה ומסודרת לראות שהכל הולך תקין וכ'.
עד שהדברים האלה לא מתקיימים, אז ברור שאין מקום לכך, אבל כשיהיה מענה תורני הולם לא רואה בזה שום בעיה.
(מה גם שלא כולם ירצו לקנות עבדים או להיות עבדים, כי זה חתיכת אחריות וחתיכת עול, עדיף יותר להשכיר וזהו)
דווקא על עבד כנעניצריך עיון
אסור לשחרר אותו סתם, רק לצורך (אפילו קטן).
אלא אם כןנולאית
אלא אם כן הם לא מקבלים עליהם אפילו לא- שבע מצוות בני נוח(ואז צריך להפסיק את העסקתו תוך שנה)
^^^ פוסקים כרבי עקיבא מחבירו שזו חובה [סוטה ג.]חסדי הים
אני חושב שאין היום אפשרות לקנות בארץ עבד, כי עצםלשם שבו ואחלמה
רק למ"ד שיש דינא דמלכותא בשלטון יהודי בא"י.יזהר
האמת שבדיוק יצא לי לראות שליל שישי מדרש מעניין,אני77
שאומר שחם נענש בגלל שלא שמר על כבוד אביו כראוי.
ע"פ זה חשבתי לומר שהאדם צריך סמכות שתחנך ותדריך אותו-תהיה מעליו. בטבע זה האב, אך אם האדם ביזה את אביו, אז ראוי לו שימצא את עצמו כעבד, ויקבל חינוך מאדונו.
גם האפשרות שאדם נמכר בגניבתו, הגיונית מאד. בטבע האדם צריך להנות מיגיע כפיו. מי שמנסה להנות מיגיע כפיהם של אחרים-אינו יודע לנהל את חייו, לעבוד בדרך ישרה ולהשיג תוצאה-ע"כ מלמדים אותו איך לחיות באורח ישר ע"י זה שמישהו אחר לוקח אחריות ודואג לניהול חייו.
יש לציין שאפשר גם למצוא קשר בין המקרים, כיון שבד"כ, בהנחה שהאב יציב כלכלית ויודע איך להתנהל בעולם, הוא יכול ללמד את בנו ואף לעזור לו בפרנסתו. רק כשאדם מאבד את היציבות הטבעית, הוא נצרך להנות מהבא ליד.
אז לדעתי, יש מקום מוסרי לעבדות, אבל רק לנפשות לא בנויות שהחרות עבורן היא כמו לזרוק ילד לים (בין אם במובן הגשמי ובין אם ברוחני).
יפה! אולי לא נעים להגיד, אבל יש דעה במדרש רבה שצאצאיחסדי הים
[האתיופים היהודים הם צאצאי שם ויהודים, אז אין בהם עבדות, אבל לצאצאי חם זה סמל עבדות]
עבדות היא קיללת צאצאי כנען נדמה לי, לא צאצאי כושיMp9
המדרש רבה בדעה הזאת, מרחיבה את זה לכל צאצאי חם, כי סוף סוףחסדי הים
בגלל שהם גרו במקום הזה הם קיבלו את תנאי המקוםמושיקו
בלי קשר לאלו שהתערבו בגויים.
גם בני המנשה הם יהודים והם נראים כבני המקום
בחלק מדבריך כיוונת לדברי הראי"ה קוק באיגרות.שום וחניכה
כן.יזהר
בכל אופן לא הייתי רוצה להיות זאת שמממשת קללותMp9
אלא מה?אני77
תתני לאנשים גרועים ממך לממש אותן?
חד משמעית לא מוסרייהודה ש.
וזה גם מההיגיון וגם מהתנ"ך.
מההיגיון:
1) כשיש עבדים, אז סטטיסטית ישנם גם אנשים שמתעללים בעבדיהם, שזה בוודאי פסול מוסרית (וגם עבירה גמורה).
2) גם מי שלא מתעלל בעבד, בכל זאת מונע ממנו את החירות ואת היכולת לתרום לעולם בדרכו שלו. למשל, אם האדון מחליט שהעבד ינקה שירותים למרות שהוא יכול להיות מהנדס או ת"ח ולתרום הרבה יותר - זה עוול לעבד ולעולם כולו.
מהתנ"ך:
"אֶת כָּל זֶה רָאִיתִי וְנָתוֹן אֶת לִבִּי לְכָל מַעֲשֶׂה אֲשֶׁר נַעֲשָׂה תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ, עֵת אֲשֶׁר שָׁלַט הָאָדָם בְּאָדָם לְרַע לוֹ" (קהלת ח',ט') - מכאן שכל שליטה של אדם באדם אחר היא רעה. רש"י מבאר שהשליטה רעה לא רק לנשלט אלא גם לשולט.
מקורות אחרים - תקפים כנראה רק עבור עבדים יהודים:
1) בנחמיה פרק ה' רואים בפירוש שנחמיה גוער בעשירים שלקחו את העניים לעבדים.
2) "לֹא תַסְגִּיר עֶבֶד אֶל אֲדֹנָיו, אֲשֶׁר יִנָּצֵל אֵלֶיךָ מֵעִם אֲדֹנָיו" לפי הפשט הכוונה שלא יסגיר עבד בורח לאדוניו מכל סיבה שהיא. (אם כי אונקלוס וכן חלק מהמפרשים שם פירשו שהכוונה ליהודי שהוא עבד של גוי וברח ממנו, ובגמרא יש אוקימתא אחרת. אבל אין פסוק יוצא מדי פשוטו.)
3) גם מהתורה עצמה ניכר היחס השלילי לעבדות של יהודים והניסיון להגביל את העבדות בהרבה סייגים (שחרור כל 6 שנים, וגם אם העבד מתעקש להישאר - אז שחרור ביובל, תנאים טובים ככל האפשר לעבד וכו').
לגבי עבד כנעני - לפי חז"ל זו מצווה (למדו מ"לעולם בהם תעבודו". אם כי לכאורה פשט הפסוק רק שמותר להחזיק בהם לעולם ולא שחייבים). אך מהפסוק בקהלת שהובא לעיל נראה שגם זה לא מוסרי ולא חיובי. אפשר להסביר את דברי חז"ל בכך שעדיף לאדם להיות עבד אך עובד ה' מאשר להיות אדם חופשי אך עובד ע"ז. כמו כן, אם יהודים לא יקנו את הגוי הזה שעומד למכירה, יתכן שיקנו אותו גויים ויתעללו בו, לכן זוהי טובתו של העבד שיקנו אותו יהודים ויתייחסו אליו יפה.
אבל ברור שבימינו שהסיבות הנ"ל לא שייכות - עבדות היא דבר לא מוסרי מכל וכל.
חד משמעית??יזהר
לכל דבריך יש פירכות.
אקדים ואומר שכל דבריי מתייחסים לעבד כנעני. עבד עברי זה סיפור אחר לגמרי, ושגם במסר של התורה הוא פחות לכתחילי, ומעיקרא מוגבל בזמן. חוץ מזה שיש לו תנאים סוציולוגים מפליגים.
מההיגיון:
1) זו טענה מופרכת מיסודה. באותה שיטה אתה יכול לפסול עוד אלף דברים. עצם העובדה שאחוז המתעללים עולה אינה פוסלת אוטומטית. צריך לבדוק הן את ההסתברות עצמה, והן את תוחלת הנזק, וכל אלו מול הרווח שמנגד.
2) כפי שכבר הובא לעיל, היעוד של בני כנען (או חם) בעולם זה להיות עבדים. זו הקללה שהם קיבלו.
מהתנ"ך:
אני ממשל לא חושב שזה הפשט בפסוק. ודאי לא חד משמעית כמו שאתה מנסה לטעון. הפרשנים, ובתוכם רש"י שהזכרת - מדברים על כיבוש ושלטון על עמים זרים. והמצודת דוד מסביר ש"לרע לו" זה בדווקא: כשהכוונה היא לעשות רע לשני.
ממילא גם אין שום סתירה בין חז"ל לפסוק.
מקורות אחרים:
1) שם אכן מדובר בעבדים עבריים שנלקחו בכפייה. זו מציאות שלא הותרה על ידי התורה בשום מצב, וממילא היא בהחלט אסורה ולא מוסרית.
2) לא מקרא יוצא מידי פשוטו זה לא ג'וקר שאפשר לעשות איתו מה שרוצים. במקורות בגמרא בהם הוא מובא, ניכר שזה נאמר רק כשהדרשה מוציאה את הפסוק מפשוטו באופן מובהק. כאן, לעומת זאת, הפשט עצמו לא ברור ויכול להתפרש לכמה כיוונים, ובאים חז"ל ומסבירים לנו מהו הפשט הנכון. כמו כן, ניכר בגמרא ש"אין מקרא יוצא מידי פשוטו", הכוונה שאינו יוצא מידי פשוטו לגמרי, אבל ברור שהעיקר הוא דרשת חז"ל.
3) כנ"ל, רק בעבד עברי.
ולגבי "לעולם בהם תעבודו" - מאיפה כל כך ברור לך שזה הפשט? והאוקימתא שלך בחז"ל לא מתחילה כלל ועיקר, לאור פרטי הדינים הנלמדים מהפסוק הזה.
^^^מסכים, ואוסיף עוד שיש אנשים שכאשר הם חופשיים הםחסדי הים
אומר כאן דבר קשה, אבל אני חושב שיש בזה צד אמת: נגיד, אם מסתכלים בארה"ב, כמה שכונות פשע של שחורים יש, מלא, והם לא רק מזיקים והורגים אחרים, אלא גם לעצמם.
אדם תמיה, האם לא היה עדיף שרובם יהיו עדיין עבדים. [ברור לי שיש יחידים השחורים, שהיה צריך לשחרר אותם להיות אנשים חופשיים, אבל לא את רובם. ברור, גם שצריך הרבה חוקים להגן על העבד מפני עריצות מוגזמת של האדון, אבל עדיין היה עדיף לפענ"ד שרובם ישארו עבדים.]
יפה חסדי, מדהים כמה האמת יכולה להיות לא פליטקלילשם שבו ואחלמה
זה לא נכוןצריך עיון
רק אם תקח תינוקות כושים ותגדל אותם בסביבה טובה ועדיין תזהה נטיה מוגברת לפשע תוכל להגיד את זה, וגם אז רק בעירבון מוגבל
אני מכיר כושים גויים שגדלו במקום מתקדם, ועדיין היה עדיףחסדי הים
תראה את כל הרפש שמשפיעה על כל ארה"ב, שמספקים הרפרים והזמרים הכושים שהם כביכול מתקדמים. [נכון, שתמיד יש רפש אצל רפרים וזמרים גויים, אבל הם לוקחים את זה לרמה אחרת, ולא אתחיל לצטט פה תכנים שלהם, שאני מתבייש לכתוב פה בפורום.]
רק כדי להמחיש, היה מספיק לצפות ב'Beyonce' אתמול בלילה בסופרבול, ולהבין שהיה עדיף שהיא תגדל באחוזה של לבנים בדרום ארה"ב, שיחנכו אותה, במקום שתזהם את האומה האמריקאית.
[שלא נדבר על הקליפ שלה, שהיא רוצחת אשה לבנה על ידי תלייה של הגוף שלה כשהיא *****, ואז רוחצת בדמה.]
גם תיקח יהודי כמו 'דרייק', שגדל אצל אמא שלו בשכונה יהודית לבנה מתקדמת בטורונטו, ועדיין הצד של אבא שלו מזהם אותו.
יש לי מכרים שהם כושים גויים, והם באמת אנשים טובים, אבל כולם עובדים בעבודות שהם מעין עבדות, וזה מחנך אותם, והם צריכים את זה כדי להתפתח בצורה טובה. [כאמור זה לא רעיון שלי, אלא של המדרש רבה בבראשית שמדברת על כל הכושים העבדים.]
עדייןצריך עיון
עוד פעם, כל עוד לא בדקת את זה בניטרול משתנים אחרים אתה לא יכול לטעון שהם פחותים.
(אלא אם תמצא את הגן הספציפי שגורם להם להתנהג ככה, בהצלחה...)
ערכתי לפני ששלחת הודעה.חסדי הים
ומה תגיד על הרבה כושים נאורים ומשכילים?צריך עיון
למעשה, אתה חושב שרופא/עו"ד שחור צריך להיות משועבד? מה ההבדל המהותי בינו לבין הראפר?
(אני לא מתייחס לדוגמאות שהבאת כי אין לי מושג מי זה דרייק, וגם על ביונסה אני לא יודע כלום...)
כמו שכתבתי לפני כן, אני מסכים על יחידים מסויימים,חסדי הים
וואי חסדי איך אני אוהב את הכתיבה שלךלשם שבו ואחלמה
פנוי לכוס בירה/קפה בפדואל?
כדאי לך לפגוש אותועוגי פלצת
אני לא מגיע לשם בד"כ. דווקא הזכות יהיה שליחסדי הים

אני מקווה שאתה לא, חס ושלום, מטייל בצפון אמריקה ומשמיע כזאת.מי האיש? הח"ח!
מפני שהשילוב של שומר תורה ומצוות, שנשמע כאחרון מגישי הרדיו המקומי בגלים ארוכים מתחנה מקומית של הקלאן בסמולוויל, עם מעיל הציד ומכנסי ההסוואה למארב דביבונים בביצות המאנאטי, המזוהמים מבוץ שלא כובס כבר כמה שנים, לא ממש יקסום לרוב רובם של תושבי המקום, שחורים כלבנים דהיום. אבל מה, אני יכול להפנות אותך לכמה מקומות שישמחו להכיר אותך שם (במידה וימחלו לך על שאינך מצטלב תשעים פעם בפני יאשקע פאנדערע)!
אני כבר לא מדבר על הרייט ביצ'ר סטואו - אני מדבר על ג'נגו ללא מעצורים. באמת נראה לך שאפשר להיות כל כך איטי גם כיום? אומר לך ככה: אפילו היו נכונות כל טענותיך (והן כמובן לדעתי שגויות ללא תקנה), וושינגטון דיסטריקט אוף קולומביה כבר לא שם. וזה, בסיכום, מה שבאמת חשוב.
לכל הדוגלים בתאוריית ה"יעוד"יהודה ש.
לכל מי שהזכיר ש"היעוד של בני כנען (או חם) בעולם זה להיות עבדים. זו הקללה שהם קיבלו." (יזהר, ואח"כ חסדי הים):
אני חושב שאתם מערבבים בין חשבונות שמים לבין חובת האדם.
ניתן דוגמא מתחום אחר: לאדם מסוים יש יעוד להיות עני, וזה מאת ה' ולטובתו. האם יעלה על הדעת שבגלל זה לא ניתן לו צדקה כי "היעוד שלו להיות עני"?!
כמו כן האישה התקללה "בעצב תלדי בנים" - האם בגלל זה נאסור לקחת אפידורל?!
או דוגמא מנושא קרוב מאוד - גם על עם ישראל היתה נבואה "ועבדום ועינו אותם" אך המצרים בכל זאת נענשו על השעבוד... (ואם תאמרו שלפי רוב הפרשנים המצרים נענשו מפני שהוסיפו על השעבוד יותר מן הגזירה - מי אמר לכם שזה לא המצב גם בשעבוד עבד כלשהו?)
כך גם כאן - נכון שמהצד של חשבונות שמים היתה עליהם קללה, אבל מהצד שלנו- זה לא אומר שזה מוסרי לקחת עבד. לכן אתם לא יכולים להביא את זה בתור ראיה לכך שעבדות היא מוסרית.
לחסדי הים: אני לא מכיר את התרבות המערבית כמוך (אין לי מושג מה עשתה ביונסה אתמול בסופרבול או מי זה בכלל דרייק), אבל אתה באמת חושב שרוב (!) השחורים משפיעים רפש ומזהמים (כהגדרתך) את ארה"ב?
יש לך נתונים שיתמכו בכך?
וגם אם לדעתך רובם מקולקלים - האם רשעותם גדולה יותר מזו של האירופים ה"נאורים" או הערבים?
למה לדעתך הם צריכים להיות עבדים ואחרים לא?
סלח לי שאני אומר, אך דבריך (ובעיקר - צורת הביטוי שלך) נראים כדעות קדומות ללא כל ביסוס.
דבריך היו יכולים להיות דברי טעםיזהר
אם כל העניין של עבד כנעני היה נסמך על קללת נח לנכדו בלבד. אבל ב"ה אנחנו לא קראים, ויש לנו מקורות נוספים בחז"ל, מהם עולה תמונה די חד משמעית, או לפחות נוטה מאוד לכיוון שלא כדבריך. על כך כתבתי לך בארוכה, ובינתיים עוד לא הגבת.
לשחורים בארה"ב בהחלט יש תרבות ענפה של עוני, אלימות ופשע, והיא גם מתועדת במחקר (ראה "עוני בין דיסציפלינות" חיה שטייר, החל מעמ' 15).
^^^די"מ
ככה שהתאוריה שלך לא ממש נתמכת.
אלא אם כן יש לך מקורות, אז בכבוד תציג אותם.
ליזהריהודה ש.
מה שכתבת לי בארוכה היה אך ורק פירכות לדברי - לא הבאת שם אף ראיה לכך שחז"ל תומכים בעבדות.
יש לי תשובות לכל פירכותיך, אך מכיוון שהנושא תיאורטי בלבד ואני די עמוס כרגע, לא מצאתי טעם בוויכוח.
הגבתי שוב רק בגלל דבריו המזעזעים (לדעתי) של חסדי הים והתגובות הנלהבות שהוא קיבל.
ערב טוב, ושנזכה להיות עבדי ה' ולא עבדי זמן...
מכלול פרטי ההלכותיזהר
הנלמדות מהפסוק "לעולם בהם תעבודו" - בהחלט מצביעים על תמיכה.
דווקא את קללת נח לנכדו, ואת ההשוואה לעונש לחוה..אדם כל שהואאחרונה
אפשר לקחת לכיוון שיש כאן איזה שהוא חיסרון, שבסופו של דבר יתוקן. [ואולי כבר בתהליכי תיקון, בשני המקרים]
וגם אם בחלק מההיסטוריה זה מציאות שאנחנו צריכים לשתף איתה פעולה, וישנם אנשים שעדיף שהם יהיו עבדים מבני חורין, זה לא אומר שזה ישאר כך לנצח.
האמת שלא הצלחתי כל כך לשמוע את המילים של השירדי"מ
Lebron James
עוגי פלצת
מלכתחילה הפיכתם לעבדים היתה עוולעוגי פלצת
אני לא חושב שזה היה עוול. הפוך, זה סיפק להם מקוםחסדי הים
[תסתכל על כל הפליטים עכשיו מאפריקה, שמוכרים את עצמם למעין עבדות, רק לגור בארצות מתקדמות]
זה היה מעיישה עוולעוגי פלצת
עצם זה שהטיב לחלקם או רובם בהמשך
לא משנה את זה
לא רבים היו בוחרים בסבל של שדות כותנה
תחת השוט של אדון במדינה דרום אמריקנית
על פני הסיכוי להגר מארצו לארץ טובה יותר
נכוןנולאית
גם לקיחת אדם לכלא זה עוול, מתישהוא הוא היה אדם חופשי... ואז הוא בחר לפשוע.. בין אם בשביל השעשוע ובין אם בגלל עניותו..
גם אדם בחר להיות עבד, בין אם בגלל עניותו ובין אם בגלל מעשיו..
התורה זיהתה מצב קיים, ונתנה לנו כלים כיצד להתנהג באותח מצב בצורה הכי נכונה ומוסרית.
כמו שהתורה זיהתה מצב בהלכות צער בעלי חיים בעת שחיטה.
אבל רגע... מה עם הזמן בו נהיה צמחונים לפי הרב קוק בגאולה? זה יהיה בלתי רלוונטי? בלתי מוסרי?
כי בכל זאת.. הלכות שחיטה בעת שכל האנושות כבר צמחונית זה נשמע מזעזע..
התורה זיהתה מצב נפוץ בעולם בכלל, והדריכה את ישראל כיצד לנהוג באותו מצב, ואם היא הדריכה את בני ישראל #כיצד לנהוג באותו מצב# ולא פשוט אמרה שזה לא בסדר וזהו ואל תקחו עבדים, כנראה שהיה לזה מקום, ואם זה כתוב בתורה אני גם בטוחה שאפשר לקחת את זה לימינו.
כמו שהיום רוב רובו של עם ישראל בכלל לא משתמש בחמורים, אך הפסוק:לא תראה את חמור אחיך או שורו נופלים בדרך והתעלמת מהם הקם תקים עמו..
רלוונטי לגמרי, גם מבחינת צער בעלי חיים וגם מבחינת עזרה הדדית
אז נכוו שהפעם זה יהיה השונא שלך שנתקע עם כל משפחתו דקה לפני שבת באוטו שהפסיק להתניע או הפעם זה יהיה התוכי של השונא שלך ולא חמור שאתה יכול למנוע את הסבל שלו -אם רק תתפוס את הכלוב שנפל, אבל זה לגמרי על אותו עיקרון.
אז נכון כיום אין עבדות, וגם התורה לא ממש אהבה את העניין, אבל מצד שני כן הכירה בקיומה ונתנה לה מקום,
אני חושבת שהרעיון באותם פרקים היה,
אוקי-יש תופעה כזאת שאנשים לוקחים לעצמם עבדים לביתם, נכון זה לא בידיוק אידיאלי, אבל כן יש לזה מקום - כשזה בא בצורה המוסרית שלו.
אני חושבת שהעניין שם, זה לא העסקת עבדים- אלא זה הצורה שבה אנשים מתנהגים אליהם, זה הצורה שחובה על כל בן אדם להתייחס לבן אדם אחר גם אם הוא עבד וגם אם הוא 'תחת שליטתו'.
וזה-- תקף גם להיום. איך אתה מתייחס לאנשים שאתה 'שולט' עליהם? איך בוס מתייחס לעובדים שלו? איך מעביד מתייחס לעובדים שלו? איך אדם מתייחס 'לפחותים' ממנו?
ענישת פושע היא לא עוול אלא הכרחעוגי פלצת
גם העבדותנולאית
גם כשאדם נהיה עבד, זה או בגלל שהוא עני ומצא את העבדות כפתרון או אדם גנב מאדם אחר ולא יכול להחזיר את הגניבה אז מוכרים אותו לעבד בשביל להחזיר את סכום.
גם כיום, אנשים עובדים בעבודות שהם אפילו יותר גרועים מעבדות עברית תנכי"ת, בגלל שהם צריכים לכלכל את משפחתם וזה הדרך שהם מצאו
(לא חסר, עבודות בנייה, חקלאות, עובדי חשמל בחורף וכ')
לא כתוב שהתורה מצווה לקחת עבדים, אלא שהתורה *במקרה ויש* מאירה לנו כללים מוסריים שיש לנהוג על פיהם, או במילים אחרות מנסחת חוזה עבדות מוסרי.
אז כן, יש דבר כזה חוזה עבדות מוסרית, וזה החוזה שהתורה מנסחת לנו.
האם עבדות רלוונטית לזמננו או לא?
לא יודעת. אולי לא במתכונת 'הישנה', אבל יש כמה דגמים של עבדות מודרנית שאפשר להציץ ב'חוזי העבדות התנכי"ת' ולנסות לגבש מזה מוסר להיום.
עבדות מודרנית יכולה להיות אנשים קשיי יום שמנצלים אותם
עבדות מודרנית יכולה להיות עובד הייטק שמרוויח אלפים בשבוע אבל לא חי מעבר לשעות העבודה שלו ואשתו כמעט אלמנה וילדיו כמעט יתומים
עבדות מודרנית יכולה להיות בגירסה של העובדים הזרים שחלק מהעיסקת העסקתם זה לינה, אוכל ותשלום
לא חסר
אז עבדות *לפי התורה* מוסרית? כן
עבדות במתכונת ימי קדם רלוונטית לימינו? באמת אפשר להגיד שלא
האם יש מה לקחת ממוסר התורה לגבי העבדות התנכי"ת 'למודלי עבדות בת זמננו'?
כן
אבל אני עסקתי בעבדות בדרום אמריקה ועליה אמרתיעוגי פלצת
שהפיכתם לעבדים הייתה עוול
בעיני הדיון סביב לגיטימיות של עבדות (שלגביה התשובה שלי רלוונטית)
מתחיל רק במקרים שהעבדות נגרמה כעונש על חטא, כיוזמה של העבד
מחוסר ברירה, או כשבויי מלחמה.
לצוד אנשים חופשיים לעבדות נגד רצונם זה בעיני לא חלק מהדיון.
אה? הגבתי אלי?נולאית
הגבתי לתגובתך לתגובתיעוגי פלצת
אה!! הייתי בטוחה שהגבת ליזהרנולאית
בתחילת השירשור
ממש לא קשור שהם אפריקאים, הם מהגרים!יוני
מהגרים??יזהר
אחי, תלמד היסטוריה. הם הובאו לאמריקה מראש כעבדים.
אני חושב שאתה זה שצריך ללמוד קצתיוני
לרוב האפרו לא היה סבא עבד.
הם הובאו לאמריקה כעבדיםה-מיוחד

בריטניה היתה "יבואנית" העבדים הגדולה
אחרי שכתבתי את ההודעהיזהר
ולפני ששלחתי, לא הייתי בטוח ב100% שאכן כך, אז הלכתי לויקיפדיה לוודא, ואכן כך. בשלב כלשהו הגיעו גם מהגרים, אבל הם מיעוט.
זה קיים גם היוםמודדת כובעים
עבודות שירות.
בנאדם עשה מעשה נגד החברה - אז הוא תורם לחברה.
בעבר היה מדובר על מעבידים מורמים מעם שרק המגורים עימם הביא את החוטא (הגנב) לתשובה ונתן דוגמה להתנהגות מרוממת ואצילית.
זה עבד עברי לא כנעני.די"מ
השרשור על כנעני? לא הבנתי כך מהודעת הפתיחה..מודדת כובעים
לא יודע.די"מ
^^^צריך עיון
כןיוני
והוא לקח אותנו בתור עבדים שלו...
אז...
אז???מודדת כובעים
גם אנחנו יכולים לקחת אחרים?
לו היית אלוקים
למה שלא תגידי שרצחתי את רבין, אה?יוני
לא שאני מנסה להידמות לאלוקים
פשוט מאוד מה שאלוקים עושה- מוסרי לעשות. כי הוא מתנהג איתנו בצורה שהוא מצפה שאנחנו נתנהג (ואל תבקשי עכשיו ציטוטים מחז"ל כי אני לא ליד ספרים כל היום)
אנחנו צריכים להידמות לו במידותיומודדת כובעים
אבל אם הוא מעניש מישהו, האם גם לנו מותר?
אם הוא מביא צרות לאנשים כדי שיגדלו וילמדו, מה זה קשור אלינו?
אלו מידותיויוני
פורום תורני דתי לאומירוצה להשתחרר
מכירים את פורום אוצר החכמה? לתורה? ועוד כמה קצת פחות מוצלחים?
יש הרבה פורומים תורניים חרדיים. הראשונים שהזכרתי מוצלחים מאוד בהרבה מובנים, פעילים, ואפשר למצוא בהם דברים מעניינים גם לאחר זמן.
האם יקום פורום תורני דתי לאומי? שיהיה ברמה, פעיל, לגופו של עניין (בדרך כלל כמובן), ומעניין?
תגיד אוצר החוכמההפי
תגיד לי אלפי ספרים תורניים ב"ה שעזרו לי שנים
באיזה הקשר זה פורום?
תחפשי בגוגל 'פורום אוצר החכמה'רוצה להשתחרר
ותגלי מקום מעניין מאוד. זה לא 'אוצר החכמה' עצמו - ספריית הספרים הענקית, אם כי יש ביניהם קשר כמובן.
זה פורום תורני, רובו חרדי אך לא כולו. חלק מהכותבים מוכרים (הרב איתם הנקין ז"ל, יבל"א הרב יוסף בדיחי, הרב יואל קטן, ועוד מן הסתם), אם כי כולם משתמשים בשמות אנונימיים כמו כאן.
זה קצת מצחיק אבלנקדימון
מי ששם בפורומים אלה מי שנחלשו רוחנית והתדרדרו לפורומים. אצלנו, החזקים לא משוטטים בדברים כאלה באינטרנט וממילא לא תראה מקבילה.
זו פרשנות בלבד.
לא חושב שזה נכוןרוצה להשתחרראחרונה
כלומר, מן הסתם יש שם רבים כאלה, אבל ודאי לא כולם. יש שם אנשים גדולים, ידענים ומעניינים, יראי שמיים בהחלט.
חלקם גם רבנים מוכרים, כפי שכתבתי להפי.
בסוף השימוש בכלים כאלה מועיל לפיתוח של שיח תורני, לפתרון שאלות, ועוד.
אה, ואני מכיר חברה חזקים מאוד אצלנו שמכירים את הפורומים האלה. כל מי שמחפש באינטרנט מדי פעם תשובות לשאלות תורניות עיוניות (לא הלכתיות פשוטות), כמעט בטוח נפגש בזה. דווקא חברה ברמה גבוהה לדעתי. אז אמנם הצדיקים הנ"ל אינם משוטטים יומם ולילה באינטרנט, אבל יוצא לפעמים להיכנס.
ממש מושך אותי כל הנושא הזה של בניה ויצירהרק נשמה
עכשיו יש לי אפס ניסיון אבל אני ממש רוצה לדעת לעבוד עם חומרים לעשות חריטות בעץ לבנות רהיטים וכאלה לא בקטע של מקצוע סתם כתחביב אבל אין לי מושג איך מתחילים וגם איך משלבים הכל עם לימודי תואר 
יש למישהו רעיונות לקורסים או סדנאות או ליודעת מה?
פשוט להתחיל, בכל דרך, להשקיעזיויקאחרונה
דייטיםאבוד
הפורום הלא נכוןארץ השוקולד
יש פורום לנו שנועד לזה.
לגופו של עניין, יש מגוון סיבות להחליט שכן או לפסול, לא הייתי מניח שהמראה היה הסיבה.
מוזמן לשאול בפורום לקראת נישואין וזוגיותפשוט אני..אחרונה
ו...
בנות הן לא בנים, תחליף דיסקט 🤭
פלאפון חדש. באיזה מחיר כדאי? מה היתרון של דגם יקר?מתיעצת28
אממ... מניחה שזאת שאלה קצת מצחיקה וילדותית כי זה כמו לשאול למה יש רכב שעולה 50K ולמה פרארי עולה 300K..
ובכל זאת.. אני רוצה לקנות סמארטפון חדש אחרי 5 שנים.. מה היתרונות לקנות ב2000 ולא ב1000/1500 ש"ח? ואולי בכלל כדאי חד"פ להוציא 3000 ש"ח?
השאלה מה חשוב לךפשוט אני..
לדעתי, לאדם הממוצע טלפון ב-1,000 ש"ח (מהדור האחרון של שיאומי למשל) יכול לספק את כל הצרכים +++.
אבל אם למשל חשוב לך מצלמה מעולה, כזאת שתאפשר לך לפתח את התמונות שצילמת בלי שיראו שזה צולם בטלפון (כלומר בלי פיקסולים, מריחות וטשטושים), אז המחיר כבר קופץ פי כמה...
נתונים נוספים שאם הם חשובים לך, יכולים להשפיע על המחיר: עמידות למים ואבק, בהירות מסך (לנוחות צפייה באור שמש), עמידות לנפילות, זיכרון RAM (ככל שגבוה יותר - הטלפון יוכל לשרוד יותר משימות גם בלי להאט ולהיתקע), קליטה של דור 5 (מאז שיש לי דור 5 - אני כבר לא מחפש WIFI באף מקום, כי האינטרנט שלי במכשיר יותר מהיר מרוב הרשתות הביתיות), אפשרות לסים וירטואלי (בשביל להתחבר לחברות סלולר בלחיצת כפתור בלי צורך בסים פיזי, כולל למשל אם רוצים חבילת גלישה בחו"ל כמעט בחינם), טעינה מהירה, סוללה חזקה...
מכשיר שמצטיין בכל מה שכתבתי עכשיו, כנראה יעלה לפחות 3,000 ש"ח. אבל מי שלא חייב את כל התכונות האלה, בהחלט יכול לקנות מכשיר פשוט יותר.
נקודה למחשבה: מכשיר פשוט של היום שעולה רק 1,000 ש"ח, הרבה יותר משוכלל ומתקדם ממכשיר דגל שעלה לפני 5 שנים 3,000 ש"ח.
מצטרף לנאמרנפשי תערוג
הכל תלוי מה תרצי לעשות עם זה
לאחרונה קולגה רכשה את הדגם האחרון של אייפון הכי טוב.
עלה 7000+
שאלתי אותה מה הצורך, היא הסבירה שהיא מצלמת הרבה סרטונים לפרסום העסק שלה והיא חייבת שזה יהיה הכי טוב שיש
לעומת זאת.
אצלי התכונה הכי חשובה במכשיר סלולרי זה אינפרא אדום. לצורך שליטה במזגנים במקום עבודתי. לכן חיפשתי דווקא את התכונה הזאת.
את חייבת להגדיר לעצמך מה אופי השימוש שלך בוזיויק
כי זה יכול להיות כלי זניח שאת לא נוגעת בו כמעט וזה יכול להיות מרכז היום שלך ללימודים / עבודה וכאלה.
אם למשל את מצלמת ועורכת סרטונים זה גם שיקול ובגלל זה כדאי לחשוב עם עצמך מה הפונקציות שחשובות לך ומה התקציב.
כמו שכתבו כולםפצל"פ
זה תלוי למה את משתמשת...
וגם לכל חברה ודגם יש יתרונות וחסרונות
אני מציע לך אם את באמת פחות מבינה ומכירה את העולם הזה של מפרטים של פלאפונים וההבדלים ביניהם
אז פשוט תכתבי מה השימושים שאת עושה בפלאפון וכמה מהם במקביל
אם בא לך אז יכולה גם לומר איזה מכשיר יש לך עכשיו ומה את מרוצה ולא מרוצה ממנו ככה יהיה מקום להשוואה וידעו לתת לך יותר מדויק
אם יש לך גם חברה של פלאפונים שאת רוצה רק מהם אז תכתבי
מה הצורך?משה
מכשירי ביניים (1500+) מספיקים לדעתי לרוב השימושים. אני עצמי מסתפק במכשיר ביניים שקניתי בפסח של 2021 ועבר מאז קצת שדרוגי תוכנה קצת יותר מורכבם (כן, בניתי לו רום !). הוא אחלה ומשרת אותי יפה לבינתיים.
קנית בסוף גלאקסי כלשהו אבל אל תשאלומתיעצת28
נמחקה לי כל היסטורית הצטאים בווצאפ במכשיר *הישן* .. ואחרי דו שיח ארוך עם הצאט GPT/גמיני נראה שאין לי שום גיבוי... מצד שני אם להיות רציונלית מה כבר איבדתי? הודעה ממשהי מהעבודה שמארה לי כמה אני מיוחדת.. נראלי נחיה..
תתחדשי🤗 ומעכשיו את מקפידה לגבות את הדברים בסלולריפ.א.
שלך באופן שוטף
תתחדשי! נשמע לא קריטי בכללזיויק
"הודעה ממשהי מהעבודה שמארה לי כמה אני מיוחדת.. "יוני.ו.אחרונה
כתיבה ברשתות חברתיות: מה אתם אומרים עלחסדי הים
הכלל לא לכתוב למישהו ברשתות החברתיות אלא אם כן הייתי אומר לו את זה בפנים או שדווקא המרחב נותן לבן-אדם אפשרות להביע את דעתו באמת מה שהוא לא יכל לעשות בפנים של הבן-אדם?
איזה צד עדיף.
תמיד עדיף לבחור באופציה הראשונה.בנות מרכלות עלי
זה מונע מהמצב להדרדר למקומות לא נעימים.
הבעיה שזה מונע יצירתיות וכנות.חסדי הים
יש צד טוב שאפשר להתבטא ככה, כשאתה ממש לא מול השני.
השיקול שלך מאוד רציני, וזה יכול למנוע הרבה דברים לא נעימים.
קשה להכריע.
ברור לי, צריך להיזהר מאוד במה שכותבים, אבל אולי לא יותר מדי.
כלל נחמדזיויק
דווקא פנים מול פניםהפיאחרונה
חברים - אלו שצופים מדי פעם בסרטים\סדרותשפיכת לב
כמה הייתם מוכנים לשלם עבור שעת וידאו, עבור מעבר על כל התוכן וסינון המקומות שבהם יש בעיה של צניעות (נניח שניתן לבחור מידה - עירום, בגדי ים, או גם מקרים גבוליים יותר כמו שמלות לא צנועות וכד') חותך ומסדר את הקובץ הסופי לצפייה? אני מדבר פר שעה (נניח לסרט שאורכו שעה וחצי: אני מוכן לשלם 2 שח).
לא הבנתי מה השאלהבנות בזות לי
אתה שואל כמה היינו מוכנים לשלם בכדי שיצנזרו לנו סרטים? אם גוי היה עושה את זה.. הייתי משלם הרבה.
בטח לא 2 שקל..
בעיתונות הכתובה פתרו את הבעיה בצורה יותר חכמהפ.א.
במקום לצנזר ולשפר את בעיות הצניעות בעיתונות החילונית, יש עיתונות המותאמת לציבור הדתי.
נראה לי מוזר לצרוך תוכן ומדיה עם בעיות צניעות גם אם יש מי שיחתוך וידביק וינקה את מה שמפריע.
אם זה חותך לגמרי את החלקים הבעייתיים..בנות בזות לי
ולא רק מצנזר בקטע של להסתיר, אז אולי יש בעיה אחרת של עצם הסרט והתוכן שלו. זה כבר דבר אחר..
לא הבנתי כלוםכְּקֶדֶם
^^^
פ.א.
אם הייתי צופה, הייתי משלם אלף שקל לכלחסדי הים
יש גם בעיה של אלו שצופים כדי לסנן, אבל אולי אתה מתכוון אם איזה אלגוריתם.
הבהרה חשובהשפיכת לב
מדובר כמובן על סרטים או סדרות שבגדול הן 'נקיות', אבל לפעמים יש פתאום כמה שניות של בעיה.
הסינון מתבצע ע"י AI ולא ע"י שום אדם יהודי וכד'.
השאלה הייתה האם מבחינתכם הייתם משקיעים סך מסוים שעבור כל סרט או פרק שאתם צופים - תוכלו לשים אותו בתוכנה שתעבור על כולו ותחתוך את המקומות הבעיתיים.
הייתי קוראת לזה נקודות למחשבה/ מסר, אבל לימוד?נפש חיה.
למה?הרמוניה
סרט זו חוויה חזקה ולכן זה כלי שאפשר לרתום אותו לקדושה את לא חושבת?
אנשים הולכים לסרטים, להצגות, כדי להתענג, להתנתקפ.א.
לשעתיים מטרדות היום יום, מלחצים ודאגות.
הולכים לקולנוע או צופים בבית בסרט, יוצאים להצגה, כדי להכנס לזמן קצר לעולם אחר. ההפוגה הזו מעניקה למוח "מנוחה" מרעשי הרקע של המציאות.
לפעמים אנחנו נהנים אפילו מסרטים שגורמים לנו לפחד או לבכות. זה קורה כי המוח שלנו יודע שזה "רק סרט" 🙃
מי מחפש לקבל שעת חינוך בצפייה בסרט?
לשם כך יש שיעורים ולימודים.
אני חשבתי על סיבה אחרתנפש חיה.
סרט הרבה מחצין דברים ומציג אותם בדו מימד ולפעמים תלת מימד חזותי
יש נושאים יפים וחשובים שמעבירים אותם בסרט,
עדיין הדיבור ןהעומק שבשיח או לימוד אמיתי מתוך ספר, נותן מימד אחר שא"א להעביר בצורה שטחית וצבעונית
נראלי שמסר או תוכן אמיתי או רעיון זה דבר שצריך עיבוד או שיח עמוק, לא דרך רדודה
שתעביר אותו
או תתיימר לחנך איתו
..הרמוניה
בסרט יש יתרון שאין בלימוד מספר וכן להיפך.
זה כמו סיפור רק בצורה משודרגת וחיה יותר. בעיניי אין רע בלשלב... כל עוד הסרט חיובי.
ולאו דווקא בתור שעת לימוד, גם בשביל העשרה.
..הרמוניה
בין אם תרצה ובין אם לא הסרט מעביר מסרים, ובצורה הכי חזקה שיש... שאגב המטרה שאתה מתאר לענ"ד לא אידאלית בכלל. זה לברוח מהמציאות. אבל אם כבר, אז לפחות שיהיה משהו יחסית מועיל ולא מזיק. (מסייגת שאין בעיה בעיניי שיציאה לסרט תהיה שעת בילוי מדי פעם, אבל שוב שזה יהיה סרט חיובי)
מנסה להבין אותך - למה את מתכוונת לברוח מהמציאות?פ.א.
בניגוד למדיום ויזואלי שבו הכל מוגש לנו "מוכן", הקריאה דורשת מאיתנו להיות שותפים ליצירה. כששוקעים בספר טוב ומעניין, אנחנו בונים בדמיון שלנו את הדמויות, את תיאור המקומות, המוח שלנו הוא זה שמפיק את הסרט מהמילים הכתובות. וממש נכנסים למציאות המתרחשת בספר, ומתנתקים זמנית מהמציאות סביבי בזמן שאני שקוע בספר.
וכשעוצרים באמצע קריאת ספר וחוזרים אליו כעבור יום/יומיים, שוב צריך להכנס למציאות המדומיינת של העלילה.
התכוונתי לגבי המטרה של הצפיה.הרמוניה
סרט יכול למלא בהשראה, להעשיר וללמד כמו ספר, אבל אם המטרה היא להסיח את הדעת מהמציאות אז משהו במציאות לא תקין. אלו שתי מטרות שונות. לא קוראים או צופים רק בשביל להפעיל את הרגש ולכבות את השכל... מסכים?
המטרה היא הנאה נטו, בילוי חברתי נעיםפ.א.
וככה גם מספר טוב.
נראה לי מרחיק לכת להגדיר יציאה לסרט שנהנים ממנו, ובעקבות כך התנתקות לשעה/שעתיים, כבריחה מן המציאות.
אין בעיה עם בילוי מדי פעםהרמוניה
כי המטרה מוגדרת, כמו שמכניסים מנוחה בלו"ז אבל זה לא מה שהיה נשמע שאמרת. חוץ מזה גם בילויים צריכים להיות כשרים, ותאמין לי שאין בזה אמצע בד"כ... או שזה חיובי וממלא, או שזה מוריד.
חזרתי לקרוא עכשיו את התגובה מאתמולפ.א.
אכן אפשר היה להבין ממני משהו אחר ממה שהתכוונתי
אז אני בא להדגיש שאני מדבר על יציאה לבילוי מידי פעם כדי להינות מהפנאי ולא כדי לברוח ממציאות חיים, מצרות ובעיות.
אוקייהרמוניהאחרונה
לא ברור לי איך זה יעבודברגוע
המקום שלכם בעולםזיויק
הוא קיים בכלל? הוא ברור לכם?
יהיה ברור אי פעם?
איך אחרים רואים את המקום שלכם?
זה למעשה תפקיד? שליחות? כישרון?
רק מי שהבין את השאלה שיענה. תודה 🙂
אולי הבנתי, אז-הרמוניה
אין לי "מקום" בעולם... אני כאן כל רגע שה' מחליט שאהיה כאן, כל רגע מחדש.
שליחה, כל מה שיש לי זה מה', ממה שהוא נותן לי משתדלת לתת.
אחרים רואים את מה שאני באמת מכוונת. כשאני מצליחה באמת לכוון ולהיות בתודעה של מה שכתבתי לפני- אנשים רואים את זה, זה ממש כאילו "שם ה' נקרא עליך ויראו ממך". יראת כבוד כזו.
אבל לא תמיד אני ככה, וכשאני פועלת ממניעים אגואיסטים זה ניכר.
זה לא יוצר פיזור? לא עדיף מיקוד? יש דבר כזה בכלל?זיויק
לא, כיהרמוניה
אין לנו תפקיד אחד בעולם חוץ מלעשות את רצון ה' ולהתקרב אליו.
וזה כן בא ביחד עם מודעות עצמית, לראות מה הכלים שה' שם לך.
אם זה יכולת לשמח אנשים, אם זה לימוד שאתה צריך להפיץ... מבינים את זה לפי מה שקורה איתך, אתה יודע במה אתה טוב, ועדיין כל פעם ה' שם אותך בסיטואציה אחרת, כל רגע בפני עצמו.
יכול להיות שאתה אדם תוסס ואתה יודע איך להשתמש בזה לטוב אבל עכשיו ה' רוצה אותך בפקק ולראות איך אתה מגיב ואם תתעצבן. זה מלא דברים. המגמה היא אחת.
בלבלתזיויק
התכונה היא לא המיקוד בעינייהרמוניה
היא הדרך, לא המטרה.
מי שמתקבע על התכונה שבעיניו היא התפקיד שלו עלול לחטוא לעיקר.
הטלת כאן פצצהזיויק
כי תמיד חשבתי שכישרון ויעוד קשורים זה לזה.
תוכלי לבאר את כוונתך?
אין לי כוחהרמוניה
בעיהזיויק
היעוד שליoo
ברור לי מאד
לעשות טוב לעצמי ולאחרים
ללמוד ולהשתפר מיום ליום
אני לא מוטרדת ממה אנשים אחרים חושבים על התפקיד שלי
את התפקיד שלי רק אני קובעת ושאחרים יתעסקו בתפקידים שלהם
זה לא יעוד של כל אחד?זיויק
זה יכול להיותoo
יעוד של כל מי שרוצה בזה
לא רואה צורך לתחום את תפקידי לתחום מסוים
לגמרי הבנתי את השאלה. עונה:די שרוט
בסוף, זה תלוי במינון של כמה אתה צורך. כי אם תגזים אתה בסוף תמצא את עצמך בחמש לפנות בוקר מתעורר ליד פח זבל עם גרביים שהם לא שלך.
ככה זה בחיים. צריך לקבל אותם כמו שהם. כל ניסיון להתכחש להם נועד לכישלון. כי מה הם החיים אם לא צבר אירועים שמפריעים לנו לישון?
מתברר עם הזמן-יש כיוון אבל רק ה' יודעהרשפון הנודד
אם רק ה' יודעזיויק
אני יודע את הכיוון לפי מה שאני מבין ומרגישהרשפון הנודדאחרונה
אבל בסוף מה יקרה איתי בפועל זה רק ה' יודע ומוביל
לשבור הרגלים קבועיםזיויק
יוצא לכם? קל? קשה? יש טיפים?
כמו כן היה לי הרגל טוב שנטשתי ורוצה לחזור אליו.
איך שוברים את הכבדות שחוסמת ביני לבינו?
ההובי של חייoo
לשנות הרגלים רעים
ליצור הרגלים טובים
כשהבנתי את הקונספט של ההרגל זה הפך קל
ממליצה על ספר כוחו של הרגל
הוא מסביר את הרעיון של
טריגר- פעולה- תגמול
איך להיפטר/ ליצור הרגל
אמיתי? זה קל לך?זיויק
לשנותoo
או ליצור הרגל זה תהליך מתמשך
הרבה אנשים אוהבים תוצאות של כאן ועכשיו
לא אוהבים תהליכים
וזה גורם לקושי בהשגת דברים
אני כן אוהבת תהליכים
מסוגלת לראות את התוצאה העתידית ולחכות בסבלנות
לרוב גם נהנת מהדרך
לכן בעיניי זה לא קשה
אחרים בטח יקראו לזה קשה עד בלתי ישים
נשמע נדיר ממשזיויק
זה באמת קשה מאד מאד, מתאים לאנשים ספציפייםנפש חיה.
חדמשזיויק
כןנפש חיה.אחרונה
לאט לאטנפש חיה.
ממליצה לקרא קצת טורים של הרב יצחק פנגר
ללכת בצעדים קטנים
ולחלק את החזון הגדול למטרות קטנות ברות ביצוע
תהיי ספציפית?זיויק
אשתדלנפש חיה.
לפני כמה שבועות בעלון הידברות הרב פנגר רשם טורים בנושא שינוי התנהגות
ופירט איך לעשות את זה צעד צעד
זה עלונים לפני חודש- חודש וחצי ככה.
לגבי הצעדים הקטנים-
נגיד שאתה רוצה לרוץ מרתון שזאת המטרה הגדולה, אז
קודם אפשר כצעד ראשון להגביר מוטיבציה ובמקביל להוריד את המושג המופשט (רוצה לרוץ מרתון)
לפס מעשי (שינויים קטנים - לשים את הנעליים ליד הדלת, אפילו בלי לנעול, בשלב מאוחר יותר לקבוע זמן לריצה)
כשהייתה לי מטרה גדולה
השיטה של צעדים קטנים עזרו לי להגיע אליה....
היום אני מתמודדת עם דברים שאותה טכניקה בהחלט תשמש אותי
רק צריך לרצות
ולעשות משהו קטן בכיוון.
תודההזיויק
מתחילים לאט לאטנפשי תערוג
ומוסיפים כמה שיכולים