אני אשמח אם יהיה פה מישהו שיוכל לתת לי תשובה שתספק אותי.אריק מהדרום
נכון אומרים שכל פעם שכתוב במגילה "המלך" בלי תוספת אחשווראש במגילה הכוונה גם להקב"ה, ובכן בקריאת מגילה השנה ניסיתי לשים לב מתי מופיע רק "המלך" וגיליתי כמה דברים מפתיעים, אבל הכי קשה לי היו הפסוקים להלן:

"ביום השביעי כטוב לב המלך ביין אמר למהומן בזתא חרבונא בגתא ואבגתא זתר וכרכס שבעת הסריסים המשרתים את פני המלך אחשורוש, להביא את ושתי המלכה לפני המלך בכתר מלכות להראות העמים והשרים את יפיה כי טובת מראה היא.
ותמאן המלכה ושתי לבוא בדבר המלך אשר ביד הסריסים ויקצף המלך מאד וחמתו בערה בו".

עד כה לא מצאתי הסבר המניח את הדעת.
נראה לי שרק בתורת הנסתר תמצא הסבר מניח את הדעת.arixon
ניסית לבדוק במדרשי אגדה?קראנץ שוקולד

אולי ב"מעם לועז" או משו?

על פי המדרש הזה,ד.

שמובא בשם רבי יוחנן,

צריך לכאורה לומר:

"כטוב לב המלך ביין", נאמר מפורש במדרש שזה "כטוב ליבו של הקב"ה ביינה של תורה". זה דבר שניתן להסבירו באופן עיוני, איך מכאן מתחיל ה"אירגון" האלוקי של כל האירוע. אבל זו קצת "אריכות דברים" לפרט.

לגבי ההמשך, לכאורה על דרך הפשט של דברי המדרש, הקב"ה מגלגל שהסריסים הללו ילכו להביא את ושתי; ויש פה דין, עונש, כלפיה מצידו (לפני המלך). חז"ל אומרים שהיה "חשבון" עם ושתי על רשעותה. היא מיאנה לגזירה הזו, שהקב"ה גלגל בלבוש של המלך אחשוורוש, עוררה את הכעס כלפיה, שהתבטא בזעמו של אחשוורוש, ומזה התגלגל ההמשך עד להמלכתה של אסתר המלכה.

[גם לפי המדרש, זה לא בא לשלול שאכן אחשוורוש עשה מה שכתוב "המלך" אלא שיש פה התערבות/פעולה אלוקית שמתגלה דרך מעשיו]

לבדוק בזוהר אולי. שאלה יפה! ואולי גם בפורום הישיבותנפש חיה.
מה זה אומר יינה של תורהאריק מהדרום
ומה רבש"ע רצה מהחיים של ושתי?
במגילה כתוב שושתי הייתה סיום השושלת של נבוכדנצרarixon
במותה אם אני לא טועה התקיימה הנבואה על סיום השושלת של נבוכדנצר.

"טוב לב המלך ביין", תשמע, מהממש קצת נסתר שכן למדתי, רואים שיש פה סודות גדולים..
נראה לי ש"יינה של תורה" ,הכוונה לתורת הסוד-"יין "בגימטריההדסדס

"סוד". ו"ושתי" ,כידוע הייתה מרשעת שהעבידה את בנות ישראל בשבת ולכן (בין היתר) נענשה

שאלה טובה ומתבקשתימ''ל

יש הרבה פסוקים שלא מתיישבים יפה עם המדרש הנ"ל.

התשובה שהכי סיפקה אותי היא שהמקור של הדרשה הזאת - "מדרש אבא גוריון" - מפוקפק, כמו רוב 'מדרשי התנאים' ש'נתגלו' באורח פלא בימי הביניים ולא זכו להתייחסות בחז"ל או בראשונים. אם היה נכתב כפירוש של ראשון אז היינו מתייחסים אליו ככזה (גם אם לא ברמה של פירוש חז"לי), אבל העובדה שה'מדרשים' האלו נכתבו אנונימית או יותר גרוע - כהתחזות למדרש תנאים, מעידה על רצינות תוכנם וכותביהם. ולכן קיים כאן הכלל "אין מקשין על הדרשן".

כמובן שאפשר גם ליישב בכל מיני הסברים, גם אם חלקם קצת פתלתלים. למשל - מאד מובן מה ה' רוצה מהחיים של ושתי - להכניס את אסתר לארמון אחשוורוש, כמו שדרשו חז"ל בעניין הזה "'אחר הדברים האלה' מאי אחר? אמר רבא: אחר שברא הקדוש ברוך הוא רפואה למכה. דאמר ריש לקיש: אין הקדוש ברוך הוא מכה את ישראל אלא אם כן בורא להם רפואה תחילה".

לצורך זה הקב״ה יכל סתם לסדר לה התקף לבאריק מהדרום

נכון אבלימ''ל

אז לא היה את הסיפור עם האיגרות שהוא שלח על כבוד הגברים וכו' שגם בזה היה עניין.

אבל כבר כתבתי שזה לא התירוץ העיקרי והנכון בעייני אליבא דאמת אלא שהדרשה הזאת מפוקפקת.

שמעתי בפורים תשובה יפה על זה -עוד סתם אחד

בשם יושי פרג'ון (מי ששמע עליו יודע ששווה לפחות לחשוב על זה...): שפרק א' של המגילה נועד להבהיר שהמלכה, עם כל החשיבות שלה, לא יכולה לעשות מה שהיא רוצה בארמונו של אחשורוש. וזה מעצים את מסירות הנפש של אסתר ואת חרדותיה מהמעשה הנועז שהיא הולכת לעשות בהמשך המגילה. ובשביל זה אי אפשר היה סתם להעניק לושתי התקף לב... 

טעות. זה מופיע כבר ב'מדרש רבה':חסדי הים
"ר' יודן ור' לוי בשם רבי יוחנן כל מקום שנאמר במגלה זו 'למלך אחשורוש' באחשורוש הכתוב מדבר, וכל מקום 'למלך' סתם משמש קודש וחול" [אסתר רבה ג,י]

ועיין עוד בבלי מגילה טו:
הבדל גדולימ''ל

הדרשה מדברת על המילה 'למלך' שמופיעה סה"כ 5 פעמים במגילה, והגמרא מדברת על פסוק ספציפי אחד שגם בו רבא חולק ואומר שהמלך הכוונה רק לאחשוורוש, מה שמעיד גם על נכונות הדרשה עצמה (נכון שזה לא עניין הלכתי אבל בהלכה פוסקים בד"כ כרבא).

'מדרשים' כמו 'אבא גוריון' ודומיו מ'מדרשי התנאים' משתמשים הרבה בחצאי ציטוטים או ציטוטים מסולפים של דברי חז"ל. כנראה גם כאן.

רבי יוחנן שהוא בעל המאמר בעצמו דורש על 'המלך'חסדי הים
שזה הולך על הקב"ה:
" 'וחמת המלך שככה'- חמתו של מלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא" [אסתר רבה ג,טו]

גם מההשוואה למדרש רבה שיר השירים, רואים שזה כל 'מלך' שמודגש: (שיר השירים רבה א, ד"ה ר' אלעזר): "ר' יודן ור' לוי בשם ר' יוחנן כל מקום שנאמר במגלה זו 'במלך שלמה' 'במלך שלמה' הכתוב מדבר, 'במלך' סתם בהקדוש ברוך הוא הכתוב מדבר."

נכון שרבא סובר אחרת, אבל 'אריק מדרום' שאל לפי דעה זו, שהיא דעה של אמוראים כפי שהבאנו מהמדרש (ואולי אף של תנאים, רבי תנחום ועיין פרקי דרבי אליעזר), וח"ו להגיד שדרשה זו מפוקפקת.
היא הנותנתימ''ל

אתה רואה שעל המילה 'למלך' ר"י נותן כלל ואת "חמת המלך" הוא דורש נקודתית.

שיר השירים זה עניין אחר, גם "שלמה" האמור בשיר השירים הוא קודש כמובא בגמרא וזה גם נכון הלכתית. א"א להקיש משם לכאן.

*רבי יוחנן אומר את זה כחלק מהסבר שלם לפסוקיםחסדי הים
שם.

מה הסברא שזה יהיה רק במילת 'למלך'?
לכאורה זה בגלל הדגש, ולכן גם 'המלך' יהיה כלול.

*לפי ההסבר שלך גם בשיר השירים זה יהיה רק במילת 'במלך', ושוב למה ב'שיר השירים' משתנה הדגש ל'ב'.

לדבריך - למה לו להגיד את זה כשהוא כבר אמר זאת בכלל שהזכרת?ימ''ל

נכון שזה בא כחלק מדרשות אחרות, ועדיין הוא לא דרש זאת ככלל אלא כפירוש נקודתי שלדבריך חוזר על הכלל שהזכיר בלא שום חידוש מעבר לו. ואני גם מזכיר את הגמרא לגבי אותה הדרשה שהזכרת בה רבא חולק על הדרשה של ר"י פה.

יכולות להיות הרבה סברות למה דווקא 'למלך' (למשל שזה לצורך המהלך של הנס או תפילה למלך כהעניין הוא דיבור) אבל אי אפשר להקיש ולהרחיב דרשה מעבר למה שכתוב, בטח כשלא מבינים את מהותה.

ואתה צודק, כנ"ל לגבי שיה"ש. מה שלא כתוב - לא כתוב. למה? אותה תשובה כנ"ל, וגם כי עניינם שונה.

לגבי שיר השירים- יש שם איפה שהוא "במלך" סתם, בלי שלמה?אדם כל שהוא

יש שם עוד מקום שמופיע "במלך שלמה", חוץ מ"צאינה וראינה בנות ציון במלך שלמה"?

איןימ''ל

אבל יכול להיות שהכוונה הייתה לדרוש את הפסוק מתוך הכלל אפילו שהכלל בא לידי ביטוי בפס' אחד.

כבר הזכרתי את הגמרא בשבועות שאומרת על השם 'שלמה' שבשיר השירים שהוא קודש, נכון שזה נראה מתאים לדעת חכמים בשיה"ש רבה אבל זה לא מוכרח שזאת אותה השיטה ובטח לא שזו אותה דרשה אלא ייתכן ואלו שתי דרשות מתאימות (והראייה שהגמרא נותנת יוצאים מהכלל לשם 'שלמה'). בכל מקרה אי אפשר להקיש למגילת אסתר.

*זה אותם חכמים (ר' יודן ור' לוי) בשם רבי יוחנן.חסדי הים
הטעם הברור בשניהם, כי 'מלך' מודגש 'למלך' 'המלך' 'במלך'.
לפי דבריך אין שום טעם ברור למה באסתר יהיה דגש דווקא על 'ל' ובשיר השירים על 'ב' (והעירו כבר ש'ב' ב'במלך' בכלל לא מופיע ב'שיר השירים', וזה מוכיח שזה לאו דווקא ה'ב' אלא ש'מלך' מודגש).
גם יש דעות בגמרא ור' יוחנן בהמשך במדרש דורשים 'המלך' כפי שהבאתי, וזה מראה שיש גם סברא לדרוש 'המלך'. למה? כי זה מודגש.

*ר' צדוק מלובלין סובר כמו שכתבתי, כפי שהוא מבאר בכמה מקומות.

*מאיפה לך לדעת מה המקור של המדרש 'אבא גוריון', אולי זה מקודש. למה על דרך הספק אתה מפקפק. אולי ראשון חכם כתב את זה, ואתה נכשל בזלזול בדברי חכמים.
עניתי כבר על השאלות האלו אבל אתה מתעלם ולא מתייחס לטענות שליימ''ל

אז שוב:

א. זה שהמימרות נאמרו בשם אותו חכם לא מצדיק היקש בינן. זה שיש מכנה משותף זה נכון אבל עדיין אי אפשר להרחיב דרשה ע"פ דרשה אחרת במיוחד לא בהגדה.

ב. "לפי דבריך אין הסבר ברור וכו'" - התייחסתי לזה לפני 2 תגובות. יכולים להיות הרבה הסברים (למשל שבאסתר היחס הוא של הסתרת פנים וההתנהלות היא מול ה' והוא מולנו לעומת שיה"ש שהיחס הוא של קרבה) וגם לך אין הסבר להרבה פסוקים שמוקשים ע"פ הבנתך (בגלל זה נפתח השרשור..), אבל בכל מקרה זאת לא סיבה להרחיב דרשה מעבר למה שכתוב.

ג. "גם יש דעות וכו'" - כבר כתבתי לעייל שהיא הנותנת, עיין שם. וכן שזאת לא מסקנת הגמ' שם אלא שמדובר באחשוורוש בלבד ולא במלכו של עולם.

ד. ר' צדוק סובר שזה הפשט במדרש? כדאי שתצטט אותו. בכל מקרה אין חיוב להבין דווקא כמותו.

ה. אני לא טוען שמדרש 'אבא גוריון', בדומה לרוב 'מדרשי התנאים', הוא ב-100% זיוף של נוכל קדום וייתכן שכתב אותו חכם. כתבתי שהוא מפוקפק (=מסופק) ויש להתייחס אליו ככזה, לדעתי רוב הסיכויים שהוא מזויף מהסיבות שכתבתי שהוא לא הוזכר בדברי הקדמונים ושהחכמים היו כותבים את שמותם ולא מסתירים את זהותם ובטח שלא תולים את דבריהם בשם תנאים. וגם לו הוא היה של חכם מהראשונים אין בזה זלזול גם כי הוא לא הזדהה בשמו וגם כי לא כתבתי שום דבר רע על הכותב.

*קודם כל, השם 'אבא גוריון' לא קשור לייחוס,חסדי הים
הם פשוט המלים הראשונות במדרש, לכן מכנים את המדרש על שם המלים הראשונות כמו הרבה מדרשים.

*רבינו בחיי מצטט מהמדרש בפתיחה שלו לבראשית [פתיחה רבינו בחיי בראשית א,א], וכותב כך על זה 'רז"ל חכמי האמת יודעי הצפונות' וכו'
"תני רבי חייא מל"ך עולה תשעים וכו' "

*גם האלשיך מצטט מהמדרש כמו שזה חז"ל

*גם החיד"א ב'שם הגדולים' אות מ' [סב] מזכיר אותו כמדרש.

הנה כמה אחרונים שסוברים כמותי וכמו 'אריק מדרום' בפירוש המדרש רבה ולא כמותך:

1.ר' צדוק מלובלין- 'פרי צדיק' בראשית 'ויגש' אות ז' ד"ה 'ובאסתר דכתיב'

2. 'תורה תמימה ו,א בהערות
לא כתבתי שהוא מיוחס/מתחזה לאבא גוריון דווקאימ''ל

הוא כנראה אנונימי (כמו מדרש 'ילמדנו') ואולי מתייחס לאבא גוריון, לא ברור. בכל מקרה הוא מיוחס לתנא או תנאים. 

אסתכל אח"כ ברבנו בחיי, כנ"ל לגבי האלשיך (היכן בדיוק?) והחיד"א.

אז לגבי המקורות שהבאתימ''ל

@חסדי הים

רבנו בחיי - הוא לא מזכיר את הקובץ 'מדרש אבא גוריון במילה אחת, יותר מזה - המדרש שהוא מצטט אפילו לא מופיע בו. הוא מצטט בשם חז"ל מדרש של כמה משפטים שחצי המשפט האחרון (שהוא בכלל שולי למדרש שרבנו בחיי הביא) מוזכר גם ב'מדרש אבא גוריון', כנראה בגלל זה ראה לנכון המהדיר לציין אותו בתור מקור והטעה אותך. וגם לגבי אותו חצי המשפט - אם כבר יש קשר אז יותר סביר להניח שמרבנו בחיי הוא הגיע ל'מדרש אבא גוריון' ולא הפוך כמו שמצינו בכמה 'מדרשים' דברים מהרמב"ם.

האלשיך - בכל פירושו לאסתר האלשיך מזכיר את אבא גוריון פעם אחת (ולא בתור מדרש או קובץ מדרשים אלא בתור בעל מימרא) וגם מה שהוא מביא בשמו לא מופיע בכלל בקובץ המכונה 'מדרש אבא גוריון' אלא בילקוט שמועני - קובץ שכמעט כ"ע מודים שהוא מאוחר מאד.

החיד"א - הוא מזכיר אותו במערכת הספרים בקטגוריית 'מדרשים' אבל לא בתור ספר המיוחס לחז"ל בדווקא, הוא מכליל שם גם 'מדרשים' שהם במובהק לא דברי חז"ל (מדרש הוא שם לפירוש שאינו פשט על סדר הפסוקים).

לגבי הבנת ר' צדוק ומהר"ב אפשטיין - אכן נראה שהם הבינו כך את הדרשה. אבל שים לב ששניהם מביאים אותה בתור פירוש של דרשה אחרת שנדרשה בפני עצמה (ר' צדוק בהקשר של המדרש של "מלפני המלך..." שדורשים באסתר רבה כרוח הקודש, והתורה תמימה כפירוש לגמרא על "נדדה שנת המלך"), זאת אומרת שאין ראייה שגם הם עצמם השליכו למקומות אחרים שלא פורשה בהם הדרשה אלא רק פירשו על דרכה. מעבר לקושיה העניינית שהזכרתי של הכפילו שלא התייחסת אליהם, שתקפה במיוחד לגבי דבריהם המיוחסים לדרשות מפורשות אחרות.

מצאתי מקור מפורש ב-ר' צדוק שלא כהסברחסדי הים
שלך, וכהבנתי בחז"ל:
'רסיסי לילה' אות י"ט: "וחז"ל פירשו זה הסוד במה שאמרו כל מקום שנאמר המלך סתם במגילת אסתר במלך מלכי המלכים הכתוב מדבר וכו' ".
כבר כתבתי שכך נראה בר' צדוק והגבתי על זה. למה אתה מתעלם?ימ''ל

אני מתייחס ברצינות לכל טענה שלך, למה אתה לא מתייחס לתשובות שלי?

ולגבי ה'מקורות' שהבאת על 'מדרש אבא גוריון', הבנת למה הם לא רלוונטיים?

רק רציתי להראות ש-ר' צדוק סובר ככה לגבי כל 'המלך'חסדי הים
והוא חושב שזו דעת חז"ל, וזה כמו שאני הבנתי בחז"ל, ויש בסיס לשאלה של 'אריק מהדרום'.

לגבי שאר הדברים, אני מבין את השקפתך, ואין לי הוכחה חותכת נגדך.

אם אכתוב את דעותיי יהיה ויכוח עקר.
לדוגמה: לי יותר מסתבר שרבינו בחיי הביא בליל של מדרשים, אבל אכן מדרש אבא גוריון אחד מהמדרשים.
לפי דעתי, כשהחיד"א מביא מדרשים, הוא רק מביא מדרשים שאפשר לסמוך על אמתותם.
נראה לי, שאר הדברים כבר כתבתי, בתגובות אחרות.

שוב, אני מדגיש שאני מבין במה אתה חולק עלי.
הדבר היחיד שאני יכול להגיד שאני בחברה טובה עם ר' צדוק מלובלין שהבין כמותי.
ולגבי הקושיות הענייניות?ימ''ל

השאלה היחידה שראיתי היה על הכפילויותחסדי הים
ואינני רואה את זה כקושיא, כי זה דרכו של מדרש לכפול ולהדגיש.

[אם יש עוד קושיות אנא הפנה אותי אליהם.]
שאלתי על הגמרא שבפירוש לא מקבלת את הדרשה לגבי נדדה שנת המלךימ''ל

ושאלתי איך אפשר להרחיב דרשה מסברא, בהלכה גם היית דורש כך?

ההשקפה שלי היא שאין להתייחס לקובץ ש'נתגלה' בדור מאוחר כמקור תנאי בלי ראייה לכך (כנ"ל לגבי עשרות ואף יותר קבצים כאלה ש'נתגלו'), למה זה יהיה ויכוח עקר לדון בזה?

לדוגמא:

לגבי רבנו בחיי - כתבת שלדעתך הוא הביא מ'אבא גוריון', יש לך ראייה על זה? יש איזו דרשה שהוא מביא משם (מעבר לחצי המשפט הנ"ל)?

לגבי החיד"א - כתבת שנראה לך שהחיד"א מביא רק מדרשים שאפשר לסמוך על אמיתותם, התכוונת שמקורם בתנאים? כי אם תעיין שם ברשימה תראה מדרשים שבמובהק אינם כאלה. 

אני לא מסכים שדרכו של המדרש לכפול ללא תוספת, זו לא דרכם של חז"ל לא בהלכה ולא באגדה.

*יש כמה דעות בגמרא. באגדה לא שייך פסיקה. כל דעהחסדי היםאחרונה
מבאר בחינה אמונית אחרת, כמו שהמהר"ל מבאר בהרבה מקומות ב'חידושי האגדות', והרב קוק זצ"ל ב'עין אי"ה'.

*לפי דעתי זו לא הרחבה, כוונת המדרש להגיד מקומות ש'מלך' מודגש. רואים את זה בבירור ממדרש שיר השירים, שמביא 'במלך' כשאין 'במלך' בכלל, אלא כוונתו בשתי המקומות (שיר השירים ואסתר) שמביא דרשה דומה, 'מלך' שמודגש.
[זה שהגמרא מגילה טו: לפי רבי תנחום ורבנן, ור' יוחנן בהמשך המדרש מפרט כוונת הדרש 'המלך' (ולא רק 'למלך') זה רק מחזק בעיניי, שזו דרשה כללית. (בעיניך זו כפילות, לפי דעתי זו רק פירוט איך מתבטא הדרשה ומה בדיוק כוונתה. עכ"פ דרך המדרש גם לכפול כפי שאבאר בהמשך.]
כן בהלכה אם זאת הייתה כוונת הדרשה, הייתי דורש כך.

*לגבי רבינו בחיי, דרך הראשונים לחבר בין מדרשים, ואם הוא כותב שהוא מצטט ממדרש, יש אפשרות שזה חיבור מדרשים שונים שאחד מהם 'מדרש אבא גוריון' (כי מצאתי עוד חלקים ממה שמצטט באותו מאמר במדרשים אחרים). אני מסכים שיש אפשרות שהוא מצטט ממדרש עצמאי שלא בידינו, וגם מדרש 'אבא גוריון' כמו רבינו בחיי שאבו מאותו מקור.

*לגבי מדרש 'אבא גוריון', מהסגנון נראה שזה מזמן הגאונים, אבל אינני יכול לדעת מתי זמנו. עכ"פ מהחיד"א רואים שזה מדרש אמתי ומוסמך וצריך להתייחס אליו ברצינות (גם אם זה רק מזמן הראשונים, זה כמו שאני מצטט ראשון מוסמך שסובר כך).

*לגבי שדרך המדרש להכפיל ולהאריך, כל מי שעוסק במדרשים רואה זאת, וזכור לי שראיתי כלל זה באחרונים ואנסה למצוא מקורו.
פשוט לא צריך להגזים. כמה פעמים נראה לך מתאים? - מספיק !אקמול

ואתה לא צריך להתעקש להבין כל מקרה. אולי גם מי שאמר את זה מראש התכוון שככה זה הרבה פעמים.

העיקר זה להודות  לקב"ה שעזר אז ליהודים , ושהצבא של אחשורוש לא הפריע ליהודים להתארגן נגד אלה שבאו לתקוף אותם.

אני לא קונה תשובות כאלה.אריק מהדרום
עדיפה שאלה טובה על פני תירוץ צולע (מר שושני).
לדעתי השאלה לא טובהדי"מ

למה לקחת מדרשים ברצינות-שטחיות שכזאת?

אני יוצא מנקודת הנחה שמדרשים אמורים ללמד אותנו משהואריק מהדרום
גם אם לא הלכות.
ואני יוצאת מנקודת הנחה שבלימודדת כובעים

לימוד מעמיק לא תקבל תשובות.

מה נראה לך אני עושה?אריק מהדרום

גם אני.די"מ
אבל למה נראה לך שהכוונה באמת לכל פעם שכתוב המלך?
כי ככה אמרה הגננת.אריק מהדרום

די לזלזל בגננת, היא אדם גדולעוגי פלצת

בדיוק.מה נירא לכם שככה סתם היא מוציאה דברים מהפה?ציף

מהיכרות עם כמה גננותימ''ל

יש כאלו ממש בסדר אבל לחלק מהן יש חידושים נפלאים ומופלגים ממש 'פה מפיק מרגלליות'.

כן ברור זה חלק מהתפקידציף

וברצינות,
חלקם באמת לא מקפידות לבדוק יותר מידי,אז ב"ה עכשיו רואים דור אחר של גננות חכמות יותר שמנסות לתקן את מה שעשו להם בגן.
ממה שאני רואה.
שנא'עוד סתם אחד

כמה מידידותיי הטובות ביותר הן גננות

תנסה לבדוק בביאור הגר"א..אדם כל שהוא

יש לגר"א ביאורים על מגילת אסתר, על דרך הפשט, הרמז והסוד.

יש פירוש על זה על דרך הקבלה בספר 'אור מאיר' על פרשיותחסדי הים
השבוע. בסוף ספר 'שמות', יש לו פירוש על פורים והמגילה.
למה להתאמץ להסביר מדרש שלא הראו שהוא באמת מחז"ל ?אקמול

למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה

🤡

אשריך. באמת! שנה טובה!נחלתאחרונה

לכבוד ראש השנהאוי טאטע!

ארץ אשר ד' אלהיך דרש אתה תמיד עיני ד' אלהיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה

לכבוד ראש השנה ראיתי משהו ממש יפה ומשמעותי

קבוצה של תמונות יפות מהארץ עם מקורות על שבח ומעלה ארץ ישראל

מוזמנים להצטרף

קמפיין 'טובה הארץ מאוד מאוד'

תודה רבה!נחלתאחרונה

ת

מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק

אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי

אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.אחרונה

אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח

שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת

אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד

שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום

אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה

יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..

כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,

למרות שהוא לא קרוב משפחה,

ולא חבר קרוב,

ולא בוס,

אלא ''רק'' מנחה ומנטור.

מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,

ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.

נוחי בשלום,

פרופסור עדה יונת.

וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..

אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...

למה מוזר?משה

היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.

מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום

היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.

יהי זכרה ברוך.

איזו תקרת זכוכית?shaulreznik

לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית

נכון עקרוניתאריק מהדרום

בפועל היתה רק אחת

היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה

לא היו גונבים ממנה את הגילוי

יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע

חיילי גבעתיאריק מהדרום

אמר לו פפוס מי הביאך לכאן אמר ליה אשריך רבי עקיבא שנתפסת על דברי תורה אוי לו לפפוס שנתפס על דברים בטלים

לא מכבים אש עם דלק!Nachman Wilhelmאחרונה

מעגל דמים ללא קץ או עוצמת נצח: התודעה היהודית שתכריע את האויב

החרות הפצועה של מדינת ישראל, המנסה לבנות את ביתה הלאומי ללא זיקה עמוקה לשורשיה ולקודש, גובה מאיתנו מחיר דמים יומיומי וכואב. אנו מוצאים את עצמנו במרדף אינסופי של "כיבוי שריפות" מול פני רוע משתנים: פעם אלו בלוני תבערה ועפיפונים המכלים את שדותינו, פעם נחילים של כטב"מים ורחפני נפץ המאיימים על ערינו, ופעם מטחי רקטות, מנהרות ופיגועי טרור מגוונים. אנו ניצבים מול מציאות שבה אין לנו רגע של שקט; מציאות שבה אנו לא מפסיקים לכבות דליקות פיזיות וביטחוניות, מבלי לראות את האופק או את הקץ.

בכל פעם שאנו גוברים על איום אחד, מיד צומח איום אחר במקומו. הניסיונות לפתור את הבעיה בכלים טקטיים, טכנולוגיים או צבאיים בלבד דומים לטיפול בסימפטום ולא במחלה עצמה. אנו משיגים שקט זמני, אך נכשלים פעם אחר פעם מלגמור את הסיפור עד הסוף ולעקור את האיום מן השורש — משום שהשורש האמיתי הוא רוחני במהותו.

אירועים אלו אינם יד המקרה. הטרור הבלתי פוסק, על כל סוגיו וטכנולוגיותיו, הוא תזכורת רוחנית וקיומית רבת עוצמה. האויבים מציקים לנו, אך מלמעלה מכוונים אותנו בניסי ניסים — באמצעות מסרים שמימיים שאין לנו ברירה אלא להקשיב להם — להבין שאיננו יכולים להסתמך על כוחנו ועוצם ידינו בלבד. המציאות דוחקת בנו לחזור "מלא על מלא" לשורשינו העוצמתיים, המוצקים והקדושים.

הטרור והלחימה האינסופית ייפסקו רק מכוח נחישותנו המוחצת, שתנבע מתוך זהות יהודית מבוררת. ברגע שנתחבר לשורש הנשמה המשותפת של עם ישראל, יתקיים בנו: "כל המקום אשר תדרך כף רגלכם בו לכם יהיה" (דברים יא). נחישותנו הרוחנית והמעשית תנפץ את אשליות האויב, כהבטחת התורה: "ונתתי שלום בארץ... ורדפתם את איביכם ונפלו לפניכם לחרב" (ויקרא כו). אז, מתוך עוצמה פנימית בלתי ניתנת לערעור, יסתיים מעגל כיבוי השריפות ויראו כולם את ניצחוננו המוחלט: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך" (דברים כח).ל

פיייייי סחטיין על הדשבורד. מה רבו וגו'די שרוט
לא רואים כלום מהצילום מסך שהעלתאריק מהדרום

קטן מידי.

מה הבעיה להגדיל?אני פה דברו!
היי, מזמן לא היית פה!מבולבלת מאדדדד

כי אי אפשר מהפלאפוןאריק מהדרום

בוודאי שאפשרנפשי תערוג

תעבור למצב מחשב

ואז הגדלה/הקטנה על ידי צביטה

אפשר מהטלפוןמשה

החל מלפני כחודש שהחלפנו את הckeditor הנוראינב tiptap.

א-אהאריק מהדרוםאחרונה

עכשיו הכל מובן.

זה בדרך אבל אתם לא יודעים את זהקפיץ

אולי יעניין אותך