השאלה היא ממה מורכבת ההשקפה
נכון שיש הבדלי השקפה בין גדולי ישראל, הבדלים שנובעים מהסתכלות שונה על המציאות. ומבחינה זאת יכול להיראות כאילו "העובדה שפלוני למד הרבה תורה לא משנה לעניין השקפתו האישית - עובדה שזו לא השתנתה בעקבות לימוד התורה", אבל זה לא נכון בכלל.
ההשקפה של האדם מורכבת משניים - מהבנתו את המציאות, ומדעתו עליה. לצורך העניין לגבי המצב הפוליטי - יכול להיות שסמוטריץ' וזהבה גלאון רואים עין בעין את המציאות, המחלוקת היא בדעות ובייחס אליה.
גם ההשקפה של ת"ח מורכבת משניים - מהבנתו את המציאות, ומהבנתו את דעת התורה עליה. בגלל החלק הראשון יש הבדל בין גדולי ישראל (וכמובן גם בחלק השני ייתכנו מחלוקות), אבל להגיד בגלל זה שהתורה לא משפיעה על דעתם זאת אי הבנה בסיסית של מה זאת השקפה ומי הם גדולי ישראל. הרב טייכטל אמנם שינה את דעתו בגלל השואה, אבל זה כי המציאות טפחה על פניו והוא ראה אותה מזווית שונה, וגם את זה הוא עשה רק אחרי עיון חוזר במקורות ולא ע"ב ההרגשה.
יכול להיות שיהיו שניים בעלי השקפה דומה בייחס לסוגיה מסוימת, אבל ההבדל בין השקפותיהם יהיה תהומי. השאלה אם ההשקפה מבוססת על ביטול לרצון ה' ולדעת התורה יותר חשובה מאשר ההשקפה עצמה לפי דעתי, אני חושב שלנקודה הזאת כיוונה @הולם במיוחד (תקני אותי אם אני טועה).
נסה לחשוב על סוגיה השקפתית שאינה טעונה, כמו למשל הישארות הנפש. ההבדל בין מי שמעיין בסוגיה הזאת מתוך בסיס תורני ורצון לכוון לדעת התורה לבין מי שמעיין בזה בשכלו וסברותיו בלבד הוא מהותי (וגם התוצאות יכולות להיות שונות).