בס"ד
רובד ראשון -
איזה הרגלים וחינוך כל אחד מקבל ואיפה זה יכול להתנגש
רובד שני -
איך אני עם הרגלים מסויימים ושונים מתנהג כשאני מגיע לבית אחר.
במילים אחרות מודעות ומידות.
לגבי הרובד הראשון שציינתי - "איזה הרגלים וחינוך כל אחד מקבל ואיפה זה יכול להתנגש":
עלה פה בפורום שיש אותם ה"לא נורמלים" (כי הם מבולגנים/לא אכפת להם שנכנסים למרחב הפרטי שלהם/אין להם בעיה שישאירו להם בלאגן/וכו')
ויש את ה"נורמלים" (המסודרים/נקיים/שונאים שמשאירים להם בלאגן שלא ביקשו/וכו')
לדעתי זה לא נכון לשפוט מה נורמלי ומה לא. יותר נכון - זו לא הנקודה!!
הנקודה בעיניי היא להבין מהם הפערים בין איך שאני רגיל/ה לבין איך שהזולת רגיל/ה.
היה חשוב לי להבחין בנקודה הזו.
שזה לא שאלה של "נורמלים" ו"לא נורמלים" ושה"נורמלים" חייבים לנצח כי הם ה"נורמלים". אלא זו שאלה של איך להבין שוני בהרגלים בין בני אדם.
השלב הבא הוא - מידות.
אחרי ההבנה שאין בהכרח צודק וטועה באופן ניהול הבית, איך אני מכבד את ההרגלים של עצמי ומבקש מהזולת לכבד אותם גם, כי בכ"ז - זה המרחב שלי והממלכה שלי. אבל בצורה מכבדת.
או איך אני כאורח/אח/גיס מכבד את המרחב החדש אליו נכנס אחי בביתו שהקים.
וודאי שכל הנ"ל הוא עניין של חינוך. איפה שמים מגבת בתום המקלחת הוא עניין של חינוך, מי מכבס לי בגדים ו"איך" - זה עניין של חינוך, מה אני עושה עם הסוכר והקפה בתום השימוש זה עניין של חינוך, ועוד ועוד.
אבל לדעתי החינוך הכי גדול שצריך לעבור לילדים הוא אולי - איך מתנהגים אצל אנשים שהם לא המשפחה הישירה שלנו.
למרות כל ההרגלים מהבית, זהו עקרון שעומד בפני עצמו.
לדוגמא, אם מישהו בא מבית של אנשים בלגניסטים (וממש טוב להם עם זה אפילו), עדיין ניתן לחנך אותו איך להתנהג כאורח, ושנדרשת ממנו התנהגות מכבדת ושונה מהרגליו במרחב הזה.
דהיינו - לחנך לכבד מרחב שונה.
לא צריך "לחנך מהיסוד" להתנהל שונה בבית של עצמך בדווקא, רק כי אולי זה יתנגש עם הרגלים של מישהו אחר.
כי אין סוף לפערים בין אנשים. ולכל אחד עושה טוב הרגלים שונים. (כן! יש מישהו שעושה לו טוב לא לרדוף כל הזמן אחרי סדר וניקיון!)
אבל כן כדאי לחנך לכך שיש לזולת/לאח מרחב פרטי חדש שהוא שונה מהבית.
(אני מכירה אישה בלגניסטית, כזו שיש לה ירקות במקרר שמעלים עובש, שנותנת לבן שלה ולכלתה המון המון מרחב פרטי. כבוד והערכה עצומים לפרטיות שלהם. בלגניסט לא שווה בהכרח ל"לא מכבד")