מאוחר מדי לויכוח, נמצא זמן.בן-ציון
סביון
#פירוש_סביון
אבל אבל אבל --- גם לקרוא ספר מהתנ"ך בלי ללמוד אותו, זה לא כזה נוראי. אמנם מפספסים את רוב המהות, אבל משהו כן יש כאן.
תלוי מה המטרה.בן-ציון
לקריאה כקריאת תהילים לא😁
אגיב על זה מחר בעז"הסביון
רק אל תגיב לי פה כדי שאוכל לערוך

אה, בעצם למי אכפת, אתה ממילא יכול לערוך לי תמיד |ניסיון לעקיצה| |בודק אם הניסיון הצליח| לא| |מתבאס|

אוף, נמאס לי מהציניות שלי

אז תחמם אותה קצת.בן-ציון
קח אותה לכוכב תכת הקרוב לביתך, ומשם תיקח שאטל לשמש. שמעתי שיש כל חצי שענ לערך.
תשובה רצינית, לשם שינויסביון
על קריאה כקריאת תהלים לא דיברתי, אם כי גם לה יש מקום ולא רק מהצד הסגולי... משתי סיבות עיקריות:
א. גם כשקוראים בשטף בלי להבין כלום, אין מצב שלא מבינים בכלל שום דבר. הרעיון הכללי יהיה מובן יחסית (אא"כ זה מישהו שלא יודע עברית)
ב. יש משמעות גם לקריאה ללא הבנה כלל, בגלל שזו תורה שבכתב - יש טקסט מדוייק מאוד (מספיק לראות את הדקדוקים של הניקוד והטעמים כדי להבין עד כמה הוא מדויק) שאותו לומדים. וכשיש רמת דיוק כזו על כל אות ואות וכל תג ותג, זה מלמד על משמעות עצמית שיש למילים גם ללא ההבנה. כך נראה לענ"ד.
מסכים חלקית.בן-ציון
אבל בהבנת הפסוקים אחרי שאתה שובר את הראש על הבנת הפסוק, אתה לא מסיים שם אלא מעיין מעט (לפחות) בפרשנים, לפחות הבסיסיים.
אם במוצהר זו קריאה ללא הבנה אלא קריאה נטו- אז בסדר, מקובל עליי. אבל כשהאדם מתיימר להבין את התנ"ך עפ"י הבנתו בלבד זה אסון.
משם מגיעים לביקרות המקרא, תנ"ך בגובה הגרביים ושאר מרעין בישין.
אני לא חושב שקריאה בלי פרשנים יכולה להוביל לשם.סביון
בקיצור, ביקורת המקרא יוצאת מתוך נקודת הנחה "סטרילית" - אנחנו לא יודעים עד כמה התנ"ך נכון, אז בואו נפתח ונראה עד כמה הוא נראה אמיתי. וככה מגלים "שקרים" "סילופים" "טעויות" ו"אינטרסים סמויים".
בגישה שלנו, התנ"ך לא מנסה לעבוד עלינו, כי הוא מקודש (אנשי כנה"ג חתמו וקידשו אותו). ולכן אף אחד לא יסלף עובדות, אין "טעויות" שצריך לתקן (מדהים כמה "טעויות" ביקורת המקרא הצליחה למצוא בתנ"ך שאח"כ נאלצה להודות עליהן) ואין אינטרסים סמויים שצריך לגלות (ודאי שהיו להרבה אנשים אינטרסים, אבל התנ"ך לא ניסה להסתיר אותם. ואם הם לא כתובים במפורש זה אומר שהם לא רלוונטיים \ ברורים מאליהם \ נראים מרוח הכתובים).
בקיצור, אנחנו לא מנסים לחקור עד כמה התנ"ך הוא אמת, אלא מנסים לגלות מה התנ"ך רוצה ללמד אותנו. ומתוך גישה כזו של ענווה, אפשר גם ללמוד בלי פרשנים מבלי להגיע לביקורת המקרא. אדם שמנסה לראות מה התנ"ך אומר לו, ולומד תנ"ך על פי התנ"ך (דברי תורה עניים במקום אחד ועשירים במקום אחר) ולא מתוך תחושות בטן שלו, אף פעם לא ייפול לבור הזה. לענ"ד זה בדיוק מה שעושים בגוש, מי יותר ומי פחות (גילוי נאות: אני לא לומד שם).
בקריאה כזו, אפשר גם להוציא פירושים חדשים לגמרי שלא שמעתם אוזן מעולם, והם יהיו בסדר. כי בניגוד להלכה שבה יש כלל "תלמוד - סוף הוראה", בפירושים אין כלל כזה. וכל עוד זה באמת פירוש - כלומר, הוא בא לפרש את מה שהתנ"ך אומר ולא לנתח אותו בצורה ביקורתית - הוא סבבה.
ואגב, אני מאוד אוהב לקרוא את קאסוטו, לדוגמה. יש לו פירושים מאוד מקוריים. אלא מה, התפיסה שלו בעייתית. אז אני זורק את התפיסה שלו לגבי תורה מן השמים (ואת הדברים שהוא אומר שנובעים מהתפיסה הזו), ולוקח את הפירושים שאני אוהב כפירושים שבאים להסביר את התנ"ך. זה יוצא שפחות-או-יותר חצי ממה שהוא אומר הוא מאוד רלוונטי ויפה, אז זה משתלם

ואפילו את הסוגיה המפורסמת של "שני ישעיהו" אפשר לראות בצורה שלא נוגעת בכלל בביקורת המקרא - זה לא בהכרח כפירה - צעירים מעל עשרים
עריכה: תשובה של הרב אבינר שמחזל"שת-לכאורה את כל מה שכתבתי כאן:

אבל מה לעשות, שיש הרבה פרשני פשט שלא פירשו לפי המסורת אלא לפי הבנתם תוך הסתמכות על יראת שמים גדולה שהיתה להם (רשב"ם, אבן עזרא, רמב"ן הרבה פעמים, רס"ג כמדומני, ועוד ועוד).
וכדי לא לפרש פירושים מקולקלים אנחנו לא צריכים להיות גדולים וצדיקים כמוהם, אלא מספיק שתהיה לנו ענווה כלפי התנ"ך (לדעת שהוא מקודש) כדי לפרש אותו בצורה שבה הכותב רצה שנבין, ולא לעוות.
אבל ככה זה משאיר את האדם להיות דיין לעצמו.בן-ציון
מי יכול להעיד על עצמו שהוא ירא שמיים מספיק כך שלא יפרש בצורה לא נכונה, כלומר ללא שום בסיס? (דברים בעייתיים, כמובן.)
לדוגמה נושא רגיש כדוד המלך ובת-שבע.
אם הולכים עפ"י הפשט ללא מפרשים, אפשר להגיע לכך שדוד המלך נכנע ליצרו, וזהו ח"ו.
כמובן שאפשרי גם להגיע לפירושים אחרים, אך כוונתי היא שהענווה מתבטאת בכך שההבנה האישית שלי אינה סוף פסוק, אלא אחרי שאנסה להבין בעצמי אלך לראות מפרשים.
הסתמכות בלעדית על השכל זו בדיוק הטעות של הגוש.
אין דבר כזה שתורה מופיעה משום מקום, צצה משכלו של אדם בודד.
תורה מסיני זה העניין שאת כל מה שאומרים ומפרשים בכל דור, מתבסס (לפחות רעיונית) על חכמים מדורות קודמים, אדם מרבו ומשאר החכמים כך עד משה רבנו מפי הגבורה.
תשתדל לא לזרוק עלי עגבניות, בבקשהסביון
לתנ"ך יש הרבה מה ללמד אותנו כבני אדם קטנים. והוא נותן לנו הצצה לעולמם של ענקים כדי שנלמד מזה לעולמנו. והוא לא תמיד כותב את המציאות האובייקטיבית, כי היא לא תמיד מעניינת אותנו. אנחנו לומדים דרכו את ההיסטוריה בעיניים אלוקיות, את מה שיש לקב"ה ללמד אותנו (כמובן ש"מציאות סובייקטיבית" זה לא אומר שהתנ"ך משקר לנו בתיאור המציאות, אלא שהתיאור הוא "מוטה" לפי נקודת מבט אלוקית - אין לי כינוי טוב יותר לזה...). אז אם כתוב שם שדוד חטא בחטא כזה וכזה, זה מה שאנחנו צריכים ללמוד! כי זו המציאות הסובייקטיבית שהתנ"ך רוצה להעביר לנו, וזה מה שיהפוך אותנו לאנשים טובים ואלוקיים יותר! אלא מה, מי שלא לומד את התנ"ך כמכלול (ורואה שהוא לא מתקרב לגודל של דוד המלך וממילא גם החטאים שלו לא מתקרבים אליו) עלול לטעות ולחשוב שהחטא של דוד המלך הוא כמו החטא שלו. בדיוק בשביל זה מגיעה הגמרא ואומרת לנו, אל תטעה לחשוב ככה.
ועיין מהר"ל בבאר הגולה, באר חמישי פרק י', שמפרש את חטא דוד ובת שבע בצורה מופלאה מאין כמוה.
ושוב אחזור על מה שכתבתי בעריכה של התגובה הקודמת - היו הרבה מפרשים שאכן הסתמכו על שכלם ולא על מסורת של פרשנות. אז אתה רואה שזה בסדר, אם יש ענווה ויראת שמים, ולומדים בצורה מקיפה את התנ"ך כדי לקלוט באמת את המסרים שהוא מעביר לנו...
אז איך אדם יכול להעיד על עצמו שהוא ירא שמים מספיק? אפשר. כי לא צריך להיות גדול הדור כדי לפרש פירושים, מספיק לדעת בדיוק מה "אנחנו" (יענו הטובים, good guys
) חושבים לגבי קדושת התנ"ך ואמינותו, ושתהיה לך מטרה ברורה לגלות מה התנ"ך רוצה להגיד לנו. מסובך? לא כ"כ. ואם תטעה בפירוש? נו שוין. טעויות מהותיות אתה לא תוכל לעשות אם תבוא בגישה כזו. אז מקסימום יהיו טעויות קטנות, לא נורא. כל אדם יכול לטעות. וגם גדולי עולם (וגדולי הפרשנים...) עשו טעויות לפעמים.אז מה לגבי תורה מסיני והסתמכות על הדורות הקודמים? ודאי שיש דבר כזה, גם בפרשנות. ועל זה נאמר "אם קבלה היא - נקבל". אבל מקרים כאלה - שקיבלנו במסורת שיש פירוש אחד והשני הוא לא נכון - הם מעטים ביותר.
ולגבי כל הדרשות שעוברות במסורת (כמו בחטא דוד ובת שבע לדוגמה) הדרשות באות להעביר מסר מסוים. זה לא אומר שזה פשט הפסוק, וזה גם לא אומר שפשט הפסוק חייב להתאים לפשט הדרשה...
עלה לי פעם רעיון, ש"רצח האופי" שחז"ל עושים לכל מיני אנשים (לבן לדוגמה, שמפשט הפסוקים הוא לא יוצא כזה רשע) הוא מוגזם בכוונה כדי להבהיר לנו מי הgood guys ומי הbad guys. ואלה דברים שאפשר להבין גם מפשט הפסוקים, אבל צריך אבחנה דקה מאוד בשביל זה, ולכן חז"ל באו ועזרו לנו. אנחנו רגילים להבין על פי חז"ל כי ככה למדנו בגן, אז מראש אנחנו קוראים את הפסוקים ככה... ולכן גם הפירושים החדשים שנפרש מדעתנו יהיו מותאמים להנחיות של חז"ל! יפה, לא?
|מעיד על עיסתו|אכן, כתבת יפה.בן-ציון
לכן בד"כ לא מומלץ.
הי,סביון

מי זה יהודי טוב?בן-ציון
כמו העולם האקדמי.
לא אמרתי באופן גורף!סביון
אעתיק לכאן:
אז איך אדם יכול להעיד על עצמו שהוא ירא שמים מספיק? אפשר. כי לא צריך להיות גדול הדור כדי לפרש פירושים, מספיק לדעת בדיוק מה "אנחנו" (יענו הטובים, good guys
) חושבים לגבי קדושת התנ"ך ואמינותו, ושתהיה לך מטרה ברורה לגלות מה התנ"ך רוצה להגיד לנו. מסובך? לא כ"כ.טוב נו. |נכנע|בן-ציון
...יכול לפרש לפי מה שהוא חושב לנכוןסביון
נ.ב. אין צורך להיכנע, כי לא ניסיתי להילחם איתך

הו, זה בדיוק העניין.בן-ציון
נכון.סביון
רוב האנשים הם חילונים ולכן זה פוסל אותם

גם הדתיים לא נורמלים.בן-ציון

אם אתה מכיר כאלה, חבל
סביון

פירוש *סבי"וןפסידונית
וכבר פירשנו ראשי תיבות אלו מה הם.
מה הם?סביון
לא זכור לי שפירשנו...
פסידונית
למיטב זכרוני, הר"ת ניתנו באותה נשימה עם הפירוש עצמו.
והיי, אהבתי את החתימה! 
ומה הם?סביון
ותודה!
שפיות
סביון
אז הוא צינזר לי ל"חצוף בהווה"...אני גם זוכרת משהו כזה. לא זוכרת מהציף
ציף ציף!פסידונית
ישלך זיכרון של פיל.
ואני אוהבת אותך בגלל זה 
(לא רק במקרה הזה.)
אם לא הייתי מכירה את הפיל שלציף
אין כמוךהנסיך הקטן.
שמחתי לראות אותו היוםציף
אממ |נדחף| זהומר שהיא יכולה לזכור בתוך השבעים שנה האלה דבריםמדענית
לא קשור זקנה
^^^פסידונית
לא הבנתי את הקשר בכלל.
הוא סתם רצה להוציא אותי זקנהציף
באסה, לא הלך לו.פסידונית
חןחן,לא הייתה צריך.ציף
מי,מה?אחיתופל
אמרתי לך כבר שלא מגיע לכם לדעתציף
![]()
ציף בואי!!נפש חיה.
לאן?ציף
אליי לאישי..... או לפלאפון...נפש חיה.
או אליאחיתופל
אמאמאמאמאמאמאמאמאמאמאמאמאמאממממממממממממנפש חיה.
אבאבאבאבאבאבאבאבאבאבאבאבאבאבאבאבאבאבאבאבאבבבבבבבבבבבאחיתופל
השםהשםהשםהשםהשםהשםהםשםהשםהשםהשםהשםהשםהשםנפש חיה.
שלמישלמישלמישלמישלמישלמישלמישלמישלמישלמישלמישלמישלמישלמישלמיאחיתופל
שלי!
פסידונית
והוא?אחיתופל
פסידוניתפסידונית
היו לך ספקות?
עדיין ישאחיתופל
אז תסתפקפסידונית
מסתפקאחיתופלאחרונה
לא מדבר עם בנים באישי
ציף
מדברת* ואפשר פהאחיתופל
מדברת נכון. ואפשר גם במקום חביב יותר מפהציף
אבל שם זה אישי ושם את לא מדברת,או שזה שם אחר?אחיתופל
אבל אבל אבל למה?אחיתופל
למישהו יש קישור לסרט כפולה פרק 2 לא ביוטיוב?מישהו יפה!
פורום ישל"צהאר"י פוטר
אתם אולי מכירים את המנהלים של פורום ישל"צ? אני רוצה להכנס אליו והוא נעול
בדיקהטיפות של אור
הלכות ריבית – שיעור 2 - ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים
דוגמאות בשיעור:
האם מותר ללוות בקבוק יין מהשכנים?
האם צריך לדייק כשמחזירים חצי כוס סוכר?
מתי מותר להחזיר טיטול יוקרתי במקום הטיטול שלויתי?
ועוד...
נושאים בשיעור:
איסור הלוואת מוצרים מחשש ריבית בשינוי מחיר | היתר הלוואה כש'עושהו דמים' וגדריו | היתר הלוואה כשיש ללווה ממין ההלוואה וגדריו | היתר הלוואה בדבר מועט וגדריו | היתר הלוואה במוצרים בעלי מחיר ידוע קבוע | כללים בהחזר מוצרים לאחר הלוואה.
לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:
ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים
לצפיה ביוטיוב:
לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב
הלכות ריבית שיעור 3 – ריבית ברכישה בתשלום דחוי
נושאים בשיעור:
ההבדל בין אשראי בשכירות לאשראי במכירה | איסור רכישה באשראי במחיר גבוה | ריבית קיימת גם כשהמוכר לא נזקק לתוספת | תנאים להיתר רכישה באשראי כשהריבית לא ניכרת | מכירה באשראי בהצמדה למדד לדולר או למחיר המוצר | הגדרת של 'מחיר קבוע' | מכירה באשראי במציאות של הנחות למזומן | הצעת מחיר למזומן לאחר גמר המכירה | עסקים שדרכם במכירה באשראי | קיום מכירה באשראי שנעשתה באופן האסור
לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:
לצפיה ביוטיוב:
לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב
בנוסף למעוניינים יש שיעורים ב הלכות שבת
וכן ב הלכות ברכות
בהצלחה בלימוד
~~ ( זה יותר יפה מהנקודות שאנשים שמים כאן)מחכה לחורף
חורף בריא לכולם
- לקראת נישואין וזוגיות