כי אני מכירה משפטים של חז"ל שמדברים על לימוד תורה באופן כללי לאו דווקא גמרא. וגם אלו הם משפטים בסיגנון של כך ראוי לנהוג ולא פסק הלכה. אני מבינה למה פחות שמים דגש על לימוד מסוג זה לנשים אבל יש רבנים שממש אוסרים. על מה הם מסתמכים?
לימוד גמרא לנשיםעדיין טרייה
כי אני מכירה משפטים של חז"ל שמדברים על לימוד תורה באופן כללי לאו דווקא גמרא. וגם אלו הם משפטים בסיגנון של כך ראוי לנהוג ולא פסק הלכה. אני מבינה למה פחות שמים דגש על לימוד מסוג זה לנשים אבל יש רבנים שממש אוסרים. על מה הם מסתמכים?
אין הלכה שאסור.סביון
הבהרה לזורקי עגבניות למיניהם: לא באתי להראות קשר כלשהו בין לימוד גמרא לנשים לבין עלייה להר הבית אלא בדבר אחד: רבנים מסויימים אוסרים לחלוטין דבר שהוא מותר מעיקר הדין, מסיבות שונות.
^^^^^ענבל
איך ניתן לאסור משהו ללא שום קשר להלכה?עדיין טרייה
יש הבדל גדול בין להמליץ לנשים ללמוד דברים שיותר מתאימים להם לממש לאסור. זה לא מבחינת בל תוסיף? (לא נראה שזה גדר לאיסור אחר אלא ממש איסור בפניי עצמו).
זה נפסק להלכה בכל מקום מה זה לא להלכה?צקון לחש
זה ממש לא נכון. הגמרא אומרת שזה נקרא תפלות ומשם אומרים שאסורצקון לחש
כדין, לא כמידת חסידות.
הרמב"ם לא הלכה בעיניך מר @סביון?
רמב"ם הלכות תלמוד תורה א,יג
טור ושולחן ערוך יו"ד סי' רמו ס"ו, והרמ"א שם מסכים עם הדין.
חפץ חיים כמו שאוזכר בשרשור אחר ב ליקוטי הלכות, סוטה דף יא, הערה ג, כותב במפורש שאם מלמדים זה רק מוסרי חז"ל מה שנהוג בכל המקומות היום בעיקר מתוך ספרי מוסר.
זה לא הלכה?
יש פה גם את עיקר המקורות להתיר לה ללמוד לבד בכוחות עצמה:
http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/hamaayan/rambam-2.htm
עריכה: אני מוסיף פה מקורות לאיסור הודות לענבל:
מרן הרב קוק זצ"ל בעין איה ברכות פרק ו אותיות מ"ו-מ"ז.
שו"ת מאזנים למשפט (חלק א' סימן מ"ב) שמביא שזה לא על גמרא על דרך הסוגיות.
צקון לחש אני לא יודע למה אתה קורא חצאי מילים..צייד נמלים
ההלכה הזו מדברת כאשר היא פסיבית והאבא אקטיבי.
ולא כאשר היא אקטיבית ובעלת מוטיבציה ללמוד.
לכן אנחנו נאמר לאשה בוגרת שרוצה ללמוד מעצמה חיזקי ואימצי
זה לא נכון בכלל, כל הפוסקים הבינו מכאן שאסור ללמד בכללצקון לחש
ולא דווקא באב לבת.
וכבר כתבתי בערך 100 פעמים פה שמדובר על איסור ללמד, ואם היא רוצה ללמוד לבד, אשריה.
אבל יש לזה עוד טעמים, בדומה ליין נסך, שגם אם התבטל הטעם הפשטי, יש טעם על דרך הפנימיות והוא הנזק שחזרתי על העניין כבר 100 פעמים גם.
מי שרוצה ללמוד לבד, ולא התייעצה עם ת"ח שמבין בעניין, מסתכנת.
אם היא התעייצה עם ת"ח אמיתי שמבין בעניין, שתלמד בעצמה. הלוואי שירבו כאלה!
אגב דבריך שזה רק בקטנותה זה דברי ה"מעין גנים" (לא יודע אם זה הרמ"ע מפאנו עצמו), והוא מביא את זה רק בדרך אפשר:
"ומאמר חכמינו כל המלמד בתו תורה כאילו מלמדה תיפלות, אולי נאמר כשהאב מלמד בקטנותה".
בכל שאר הפוסקים מביאים בפשטות כמו שאמרתי, אם רוצה - שתלמד לבד. להצליח להבין גמרא לבד לגמרי, זה בוודאי מעיד על סגולה ללימוד גמרא.
אם רוצה שילמדו אותה, יש בעיה.
לא נכון.צייד נמלים
הלא נכון הזה שלך חסר בסיס, יש לך העתקה ברורה מהפוסקיםצקון לחש
חלאס עם הסברות מהמותן
לימוד גמרא לנשים :משיח נאו !
יש פה עניין אחר ,
לא אסור ומותר אלא מהו העיקר ומה הטפל .
לגבי לימוד הגמרא , אמר הרבי מליובאבוויטש שמותר לאישה ללמוד גמרא בדורנו מהסיבה שאמא נמצאת רוב זמן בבית והילד נצרך לעזרה בשיעורי הבית ולכן אם היא יכולה לסייע לו ,אדרבה.
אבל צריך להפריד כאן בין עיקר לטפל .
אישה לא מחוייבת בלימוד התורה ,מלבד הלכות שקשורות לנשים : נידה ,טהרה,כשרות ,צניעות וכו'...
למרות שהיום הנשים יותר משכילות ומעוניינות לרכוש ידע בכל תחום , גם במכמני התורה .
לע"נ וממה שהבינותי , לימוד גמרא זה עניין רציני למדי , יש מסלול "עיוני" ו"בקיאות" אולי יש עוד אפילו.
שזה דורש מאמץ רב והבנה וכמובן אדם שילמד אותך...
לקרוא גמרא זה באמת אישה יכולה , אם יש לה יכולת לתפוס ארמית ע"י מילון וכו'..
ונניח והיא מצליחה לקרוא , אז היא מבינה את הפשט ..." אמר רב הונא וכו.."
היא לא תבין את עצם העניין ואת עומק הפשט , אילו קושיות צריך לשאול , האם יש סתירה עם גמרא אחרת וכו' ...
זה כמו לענ"ד לימוד כל ספר גבוה - קבלה / זוהר וכו' ..שמבינים מעט מאוד מן הפשט אבל אין זה אומר שהאדם מבין קבלה או שהוא יהפוך למקובל ,ממש לא.
צריך כל אחד להבין את מקומו בעולם , מהי תכלית האישה ומהי תכליתו של הגבר.
לא לחינם הגבר מחוייב בלימוד התורה והאישה פטורה וגם ממצוות שהזמן גרמא ,
יש לה עניינים לטפל בבית , חינוך וגידול הילדים , לבנות את ביתה בחוכמה , להעצים ולחזק את בעלה.
זה דורש המון כוח ועבודה עצמית , היש זמן מיותר ?
לכן ,לימוד זה הוא ה"טפל" בעניין זה . ובפרט בתקופה שאנחנו לקראת התגלות המשיח ,כדאי יותר לשים דגש על "העיקר" שכל אחד יתקדם בעבודה האישית שלו , במה שהוא צריך לתקן ולעבוד "המלאכה מרובה ובעל הבית דוחק וכו'.."
לגבי מה שהרבי מליובאבוישט התייחס ,זה במיקרה של עזרה בשיעורי הבית !
ולגבי הפוסקים ,רבותינו ז"ל ,שחוכמתם היא כמעיין המתגבר לא נחלוק עליהם ונכבד את הבנתם בנושא ,
שאישה לא אמורה ללמוד תורה שב"עפ (עיון בקיאות וכו..) לקרוא את זה כמו ספר אין בעיה , יש אפילו ספרים שמבארים את סיפורי הגמרא בלשון קלילה למי שמסוקרנת לקרוא על רבותינו התנאים ,דוגמא לספר : "ספר מעשי גדולים" וודאי שיש עוד ..
אבל זכרו שהזמן קצר , והמלאכה מרובה ובמקום להתעסק בהבלים , נעסוק בדבר החשוב מכול לעשות הכול מכל כל להביא לימות המשיח ! ![]()
הרבי מליובאוויטש אמר, למיטב זכרוני מפעמים רבות, שלאישה מותרצקון לחש
כמו שאר הפוסקים שהתירו, בדיעבד, אם היא תלך במקום זה ללמוד פילוסופיה ושאר דברים שנגועים בעבודה זרה.
עם כל השאר אני מסכים, חוץ מהטענות לגבי העניין השכלי. האיסור לא תלוי באם מבינים או לא, אחרת צצות סברות כמו של הדעת יחיד, שאם הבחורה מבינה את הגמרא, אז זהו, הכל מותר.
אתייחס רק להתחלהסביון
שוב חוזרים על אותו דבר? מה שנפסק בכל גדולי הפוסקים להלכהצקון לחש
נראה לך לא "עניין של אסור או מותר"?
באמת שאני לא מבין אותך
אין לי כוח להתווכח על העניין הזה...סביון

חחחח כשפוסק כותב הלכה, זה נקרא הלכה. לא מבין מה הקושיצקון לחש
א. קישקוש מוחלט, זה לא נפסק בכל גדולי הפוסקים.סטופ
בעז''ה ימציא לך ה' אישה בורה בתורה ובהלכה במהרה בימינו.
ג. נשמע שאתה/ היית בייניש. אני לא צריכה להסביר לך את ההבדל בין לדעת מה ההלכה אחרי לימוד מעמיק של גמרא, טור, בית יוסף, שולחן ערוך ומשנה ברורה למעשה, לבין לימוד הלכה מקוצר ומכוון לפרטי הדינים, שבשעת מעשה קשה הרבה יותר לזכור כי אין את היסודות. בפועל מה שקורה הוא שרוב הנשים *לא* לומדות את ההלכה המינימלית שהן צריכות לדעת **מדאורייתא** שבזה אין מחלוקת. (מותר לאכול עם חלבי אוכל שנתבשל בסיר בשרי? אם עבר זמן ק''ש, מה אומרים בתפילה ומה לא? ואלו דוגמאות קטנות יחסית שהמון נשים לא יודעות.)
וכיוון שלבחורות דוסיות חשוב להרחיב את הידע התורני שלהן, אז הן לומדות אמונה, מסלש כוזרי הרב קוק וכדומה. אני חלילה לא מזלזלת, זה דבר גדול. אלא שזה הפוך על הפוך. כי זו התוספת, ואת העיקר זנחנו בצד.
זה נפסק. כל שאר הדברים שלך קשקוש מוחלטצקון לחש
אההה אז מי שלא פוסק כך הוא לא פוסק גדול?..סטופ
שכוייח על התשובה העניינית.
או... שתפסיקי לדון בדברים שאת לא מבינהצקון לחש
אני לא עונה עניינית לתגובות שמתחילות ב"קשקוש מוחלט".
כל השטויות שכתבת כבר קיבלו תשובה בשאר השרשור, את מוזמנת לקרוא, אני לא אתייחס עניינית כל פעם מחדש לכל אחד שאין לו סבלנות לקרוא.
מחילה, לא זכור לי שאת משלמת לי משכורת להיות המורה הפרטי שלך.
אינני זוכרת מתי בפעם האחרונהסטופ
כפי שציינתי בהודעה הקודמת, ה''קשקוש מוחלט'' היה כלפי עובדה שגויה לחלוטין שהכרזת עליה מסיבה לא ברורה כלשהי.
מאוד מרגשת מסירות הנפש שלך כלפי מצווה מדאורייתא שלא תלמד אישה תורה, תוך ביטול כבוד הבריות, וכבוד חכמים.
עכשיו ברשותך אלך לעסוק בדברים חשובים יותר, יש לי שיעור במשנה להעביר לילדות מתוקות מחר שטרם עברתי עליו פעם נוספת.
לכתוב למישהו "קשקוש מוחלט" כשאין אפילו שמץ של טענהצקון לחש
אינטליגנטית בדבריך, זה ודאי לא דבר שנחשב לדיון לעניינו של שום דבר.
לא בא לי לדון איתך, את יכולה לקבל את זה בהבנה.
את יכולה גם להמשיך לזעוק שאני לא בסדר כי לא בא לי לטחון איתך משהו שכבר חזרתי עליו מאה פעמים.
שיבושם לך.
עריכה: הייתי חייב לציין שהמשפט האחרון שלך הצחיק אותי.
יפה מצידך לנסות לספר לי מידע לא רלוונטי לכלום על זה שאת מלמדת בנות, כאילו שזה ישנה משהו.
מעיד שנפגע לך האגו, אבל זכותך.
מציע לך להבא לא לנסות להשתמש בביטויים מזלזלים לחינם.
מזומנת לכאן:
אתה באמת חושב שאישה לא יכולה להבין מעבר לפשט??עדיין טרייה
טענות כמו תכלית האישה או דברים שפחות קשורים אליה לנפש אני עוד יכולה להבין איכשהו אבל זה שאישה פשוט לא תבין ולא תשאל קושיות כמו גבר אתה באמת מאמין בזה?!? לא ראינו חלוקה כזאת בשום תחום לימוד אחר שפתוח לנשים (אני למדתי הנדסת מחשבים תחום מאוד גברי לא ראיתי ולא קמצוץ של הבדל בהבנה בין נשים וגבים את הנושאים השונים) בוודאי שלאישה יותר קשה ללמוד גמרא ולהבין ארמית כי היא לא למדה את זה מילדות. כאילו לגבר שלא למד ארמית מימיו יהיה קל להבין את הארמית יהיה קל להשוות לגמרות אחרות (שהוא עוד לא למד) יהיה קל להבין מיד את דפוס החשיבה של הגמרא? בוודאי שלא. אומנם אני לא מבינה ארמית כי לא למדתי את השפה מילדות אבל כמעט תמיד כשבעלי נתקל בסוגיה שהוא לא מבין והוא מקריא לי אותה אנחנו מצליחים להבין אותה יחד אף פעם לא ראיתי הבדל בין ההבנה לעומק של הדברים אם כבר אז אני זאת שמקשה בדרך כלל את הקושיות על הפשט. מפתיע אותי שכל אלו שממהרים לתת תיאורים והסברים לנפש האישה הם גברים אפילו אם נשים יגידו לכם שזה לא כך אתם סוברים שזה כך כי כך סיפרו לכם.
זה פשוט מקסים שאתם לומדים יחד...
סטופ
חחח תודה
עדיין טרייה
אתן רוצות ללמוד גמרא ואפילו תגובות בפורום אתן לא קוראות? ;)צקון לחש
לא אמרתי מעולם את מה שכתבת, ויותר מזה, עניתי לטענה המרכזית שלך, שאתה חושבת שהיא כזאת מכריעה, לפחות עשרה פעמים.
קשיים בהבנה much?
הגבתי למשיח נאו!...עדיין טרייה
היא בחורה... וצודקת, בגלל הלשון זכר הנחתי שזה לי ולא הסתכלתיצקון לחש
למי התגובה מכוונת, מחילה 
אוי כיוונתי את התגובה לגברעדיין טרייה
חחחחח כן הן גם לא נכונות וזלזול בגדולי עולםצקון לחש
אבל ניחא...
עריכה: משום מה זה לא הובן, התגובה שלי לא פונה ל@משיח נאו !
זורקי עגבניות...נוצת זהב
![]()
![]()
![]()
משום מה פספסתי את שיטתך על עליה להר הבית חחצקון לחש
בעיקרון העליה להר הבית היא דיון גם בראשונים, דם הדעה שאפשר לעלות חופשי נדחתה.
הם זה רק השיקול של מה הורדוס עשה מההר מבחינה טופוגרפית.
בכל אופן, אני אישית לא ממליץ לעלות, מנסיון. ולשיטתי, גם הלכתית, עשיתי טעות (יצר הרע מה נעשה).
אבל הצער מלראות מה קורה שם, לא שווה את זה
מה הדחף לעלות לשם??נוצת זהב
או שזה נצל"ש ולא נעים...
מרגישים ממש קדושה...צקון לחש
אני חייב להודות שלא רציתי לעלות ואיכשהו מצאתי את עצמי שם (כמובן אחרי כל התנאים ההלכתיים של מי שמתיר)
תראה לי דעה אחת שאומרת שטמא מת אסור בהר הביתסביון
אתה אמיתי?????? לא ציפיתי ממך ליציאה הזויה כזאתצקון לחש
משנה מסכת כלים פרק א' משנה ח':
"לפנים מן החומה, מקודש מהן - שאוכלין שם קודשים קלים, ומעשר שני. הר הבית, מקודש ממנו - שאין זבים וזבות נידות ויולדות נכנסין לשם. החיל, מקודש ממנו - שאין גויים וטמא מת נכנסין לשם. עזרת הנשים, מקודשת ממנו - שאין טבול יום נכנס לשם, ואין חייבין עליה חטאת. עזרת ישראל, מקודשת ממנה - שאין מחוסר כיפורים נכנס לשם, וחייבין עליה חטאת. עזרת הכוהנים, מקודשת ממנה - שאין ישראל נכנסין לשם אלא בשעת צורכיהם, לסמיכה ולשחיטה ולתנופה."
ואם תאמר שנתחלק מזמן המקדש להיום...
רמב"ם משנה תורה, הלכות בית הבחירה, ו', י"ד:
"וּבְמַה נִּתְקַדְּשָׁה? בִּקְדֻשָּׁה רִאשׁוֹנָה שֶׁקִּדְּשָׁהּ שְׁלֹמֹה, שֶׁהוּא קִדֵּשׁ הָעֲזָרָה וִירוּשָׁלַיִם לִשְׁעָתָן וְקִדְּשָׁן לֶעָתִיד לָבוֹא".
הראב"ד חולק שם מרוח הקודש (תרתי משמע), והרבה הראשונים נגדו, אתה מוזמן לעיין במקורות.
וגם על פי הראב"ד, הרב קוק אומר (משפט כהן, תשובה צ"ו), שלאו עדיין יש, גם אם אין כרת.
וככה פסקו להלכה האחרונים.
גם אני לא ציפיתי ממך..ברגוע
אנחנו מדברים על הר הבית ואתה מראה שלטמא מת אסור להיכנס לחיל.
צדיק, החיל זה חלק מהר הבית, וטופוגרפית הוא רובוצקון לחש
נכוןברגוע
ובגלל זה נכנסים רק למקומות מסויימים בהר הבית.
תעבירו את זה לדיון נפרד בבקשהצקון לחש
ולא אמרתי שאין מי שמתיר, ולא אמרתי שאין דרך להתיר.
מי שאוסר, אוסר את זה שמא אנשים יעלו בלי לדעת, או שיטעו אחרי שעלו וזה כרת דאורייתא.
מי שמתיר, מתיר כי הוא סומך על האנשים האלה.
אני נוטה לפחד על חיי מאז שהייתי שם, ומי שהיה והרגיש את הקדושה שם יבין, לענ"ד..
הסתכלתי כאןסביון
ולמקרה שלא הבנת - החיל הוא רק בחלק מהר הבית.
איזו דעה לא ראית? תסתכל בקישור הבאצקון לחש
מה גודלו של החיל. אם תזכור איך היה נראה הר הבית לפני שהורדוס שיטח אותו, אתה תבין לבד שכל הר הבית הוא החיל בתכל'ס.
הר הבית של היום בחלקו הגדול בעייתי בקרי מדרבנן.
אפשר לראות כאן את הצורה המקורית של הר הבית,
https://sites.google.com/site/madrichfiles/הרחבתהרהמוריה.jpg
@סביון ו@ברגוע!, אפשר לפתוח על זה שרשור נפרד, בפורום של בני הישיבות, כי זה לא רלוונטי לכאן בכלל, וזה דיון הלכתי מאוד מעניין (וגם היסטורי).
אני אשמח
לא בני הישיבות אלא בית המדרשסביון
זה דווקא דיון מאוד מעניין, אם מישהו רוצה להרים את הכפפהצקון לחש
ולפתוח את הדיון שם, בשמחה, אני בכוונה לא עושה את זה
אין ענייןברגוע
את הוויכוח ההלכתי אני משאיר לרבנים.
אני רק אומר שיש רבנים גדולים שמתירים לעלות.
ואני לא אמרתי שאין...צקון לחש
אין פה ויכוח, יש פה דיון תורני יפה מאוד בעיניי והוא לא שייך לפה פשוט
לא יודע למה אני לא יכול לערוך. אגב, גם המתירים לעלות סובריםצקון לחש
כמו הרמב"ם, ומדייקים שצריך לדעת איפה מותר לעלות ואיפה לא.
אגיד לך מחווייתי האישית, הייתי במקווה, ועליתי והלכתי צמוד לחומות, ועדיין כולי בפחדים מהכרת.
ואני מודה שיצר הרע ניצח אותי שם בודאות
מקורות שאינם מרבני הגוש, וכמה עקרונות כלליים בנושאים דומים:מרווין42
ראשית כל, הרב יעקב אריאל, רב העיר של רמת גן, בספרו אהלה של תורה מתיר. כך גם הרב נחום נרי'ה, ראש ישיבת תורה בציון (שמגדיר עצמו כחרד"ל).
הפוסק המוכר שמסתמכים עליו הוא החפץ חיים, בליקוטי הלכות על מסכת סוטה, שם הוא מתיר למידת נשים - אם כבר לומדות כל תפלות שבעולם, מדוע לא ילמדו זאת.
אכן, כבר מצינו בתקופתו ובכל התקופות נשים מרשימות ידעניות ות''ח, כמו אשת הנצי"ב, וראשת הישיבה התורכית שששמה נעלם ממני כעת. כך גם מספרים שאשתו של הרב דרוקמן סיימה ש''ס שש-שבע פעמים ושהרב קנייבסקי היה שולח בהלכות ברכות לאשתו.
כמו כן - גם אם נקבל את האיסור - תוקפו מעורפל; וודאי שאינו דאורייתאי וגם אינו סייג מדרבנן או מצווה מדרבנן, אלא ככל הנראה 'עצה טובה קמ"ל', או שיש כאן מנהג/נוהג שהתקבל.
בנוסף, להפוסקים האשכנזיים הראשונים, סבורים שגדר לימוד התורה שהותר ומחוייב לנשים הוא לימוד יסודי, מהמסד - גמרא, עד הטפחות - הלכה למעשה.
באופן כללי, בסוגיות שאינן מוכרעות ע'יי כל הדורות, והטבעים השתנו, יש מקום רב לעיון ייסודי בסוגיה, ולשמיעת כלל הדעות בצורה שקולה ועמוקה.
וכן ככלל, בדיונים הלכתיים, כידוע לכל צורב, אין מקום לקטלוגי רבנים אלא לישרות ללא משוא פנים, ולהתמודדות עם טענות ומקורות.
היו שלום ותודה על הדגים
(כיף לראות דיונים בכאלה נושאים כאן. בזמני לא היו דברים כאלה מעניינים. אומנם, רמת הדיון והתגובות מאכזבת)
תביא מקורות כמו שצריך. ציטטת את החפץ חיים *הפך מדבריו*.צקון לחש
הובאו כאן במקורם (הוא התיר רק מוסרי חז"ל מתוך ספרי מוסר, במפורש).
זה ממש לא נכון. הגמרא אומרת שזה נקרא תפלות ומשם אומרים שאסור - צעירים מעל עשרים
ציטטת את דברי הרב אריאל למשל, שאמר הפך גמור מדבריך.
הרב אריאל: לימוד גמרא לנשים עלול להזיק להן
http://www.kipa.co.il/jew/49416.html
ודאי שיש מקום לקטלוג רבנים, וזה חלק מכללי ההלכה. וזאת לא שאלה בכלל.
וכל מי שרוצה לדחוף political corectness לפסיקת הלכה, מוזמן לעשות השתלת תורה בשכל, במקום תרבות המערב.
לגבי ראש[ת?!] הישיבה, זה היה בכורדיסטן כמדומני, וגם זה היה רק כי לא היו עוד ת"חים שם.
אין שום ראיה מנשים יוצאות דופן, אף אחד לא אומר שאין נשים מוכשרות ואף אחד לא אומר שאין נשים שלמדו תורה, ואף אחד לא אומר שאין נשים ת"חיות. כבר נכתב פה רבות שיש הבדל בין הנהגה כללית להנהגה פרטית.
אגב כך, הזכרת את הרב קנייבסקי, שגם הוא אמר הפך גמור מדבריך, אבל הוא אמר ביטוי חריף מאוד שפורסם לאחרונה בעלון דברי שי"ח, שהובא פה פעם בפורום, והוא כתב "עפ"ל" של הנשים שמלמדות גמרא, ושלא ראוי לאישה ללמוד.
אז נא לדייק ולא להנפיץ דברים ללא בסיס.
תודה על המקורות הנוספיםעדיין טרייה
לגבי ההבחנה בין סייג מדרבנן ועצה טובה איך ניתן לדעת אם משהו נאמר כאיסור או רק כעצה? הייתי חושבת שזה תלוי באיזה הקשר ובאיזה ספר הדבר נאמר. אבל הציטוט של הרמב"ם הוא מהלכות לימוד תורה אז מצד זה זה נראה שזה אכן איסור מבחינתו.
הוא הביא מקורות הפוכים לגמרי מדבריו.צקון לחש
הוא הביא שמות של רבנים ומקורותעדיין טרייה
לא יודעת אם הם סותרים זה את זה או לא בכל זאת זה נותן לי אפשרות לחפש במקורות ולגבש דעה.
והוא טעה בהם, כמו שהוכחתי בתגובה לו...צקון לחש
הרב קנייבסקי יצא בחריפות הבאנו את זה פה לפורום לא מזמן כמה פעמים אאל"ט.
החפץ חיים אסר.
הרב אריאל אמר שזה מזיק.
אין לי איך להגיע לדברי הרב נחום נריה.
במומך פסלת.מרווין42
ראשית, עיין שם. לפי זכרוני המאמר של הרב יעקב נמצא גם ברשת.
אין בדברים שציטטת משמו שום סתירה למה שכתבתי ולמה שהוא כתב - אתה מוזמן לקרוא ולהבין. כמו כן - שוב - עלול להזיק לא הופך את זה ל'אסור.'
שנית, המצוטט בשם הח''ח הוא טעם ההיתר ועצם היכולת להתיר. שוב, אתה מוזמן להסתכל במקורות ולא בציטוטים ברשת. להגיד שזה 'בדיוק הפוך' היא איוולת
שלישית, לא מצינו שיש באיסורים חילוק בין הנהגה פרטית לבין הנהגה כללית (לדוג' חריפה נגד, ראה קבצים מכתי''ק ב, הפסקה הראשונה)
לדברייך - המצערים - אין שום קשר למה שכתבתי. לא אמרתי את דבריי מנימוס, אלא להפך - אמרתי שאין מקום לנשיאת פנים בהלכה, כשעוסקים בדבר ה', אין מקום לקטלוג רב לפי דעותיו הפוליטיות, אלא לפי פירוש הסוגיה והטענות שלה. כך בהלכות שבת, כך בהלכות נידה, כך בהלכות תלמוד תורה.
אומנם, אחרי זה - ישנו מקום ל'הנהגות' פוליטיות. מאידך, לא שאלו כאן לדעתך הפוליטית.
בקצרה, אומר רק שיכולות הבנת הנקרא, הניתוח האבחנתי שלך וידיעתך באיך פוסקים הלכה, טעונות שיפור.
בעברית, שב תלמד גמרא, ואל תכלה את זעמך ותסכולך על קירות ומקלדות.
אתה לוקח טעם ומשנה את המסקנה. ובוודאי שיש בהלכה חילוקים ביןצקון לחש
פרט לכלל, וזה פשוט מגמרא "הלכה ואין מורים כן"...
בקיצור הדברים שכתבת נחמדים, אבל לא מחזיקים מים.
אתה מוזמן לחזור לגמרא בעצמך, אולי תתקל ב"הלכה ואין מורים כן", ויתחדש לך משהו.
אגב, אם כבר הבנת הנקרא, נראה לי שמצחיק שאתה מביא את הרב יעקב להיתר כשהוא אומר בדיוק מה שאמרתי, אבל ניחא. מציע לך לחזור לשיעורי לשון, לפני שאתה מציע לאחרים לחזור לגמרא.
אם אתה רוצה שיעור קצר בהבנת הנקרא בדברי הרב אריאל, נראה לי שאפשר:
הוא מביא את הדעה כמות שהיא, כלומר אסור ללמד, מותר לה ללמוד בפני עצמה, ועדיין יש נזק.
לכן אין שום חילוק על מה שאמרתי ואין שום היתר ללמד בנות גמרא.
זה יעלה לך 10 ש"ח 
נו.מרווין42
כן. אני לוקח עיקרון ומשתמש בו. בעיה?
עושים כך בפסיקה ובלמדנות.
קראת את המאמר שלו באוהלה של תורה? לא? יופי. שכוייח. הטענה שלך לא מחזיקה מים, כל מה שאמרתי התייחס ליחס בין שתי אמירותיו. כשתוכל לדון בהם, דון.
לעניין הלכה ואין מורים כן - וקיוויתי שתגיע לזה, זה צפוי -
א. לא מדובר באיסורים בעלי רמת עוצמה גבוהה, אלא נמוכה.
(יתרה מזאת) ב. כמעט תמיד מדובר בקולא מקומית לאיסור רחב שלא רוצים לפרסם, כדי שלא ייגרם מכך נזק בהבט מסויים.
ראה על כך בויקיפדיה/ א. תלמודית הקרובה לביתך
מה שלמעשה מביא אותך למצב מעניין: לשיטתך יש איסור (מקורו בפסוקים? לאיזה הלכה הוא נועד לשמש סייג? איזה אחת משבע מצוות דרבנן הוא, חנוכה?) מחודש בגמרא, שלמעשה מותר אלא שלא מפרסמים כן אלא למי שראוי(ה).
מעניין.
מה שמזכיר שמהשאלה המרכזית, חוץ מהדיונים המקדימים ב(א.)אילנות להיתלות להם ו(ב.)עצם הצורך באילנות שכאלה לעומת הדיון המעמיק בסוגיות - כלומר את השאלה עצמה על הסוגיה, איזה איסור יש כאן, התעלמת לחלוטין
הציטוט המלא מליקוטי הלכות הוא -מרווין42
"ונראה דכל זה דווקא בזמנים שלפנינו, שכל אחד היה דר במקום אבותיו, וקבלת האבות היה חזק מאוד אצל כל אחד ואחד, להתנהג בדרך שדרכו אבותיו, וכמאמר הכתוב 'שאל אביך ויגדך'; בזה היינו יכולים לומר שלא תלמוד תורה, ותסמוך בהנהגה על אבותיה הישרים. אבל כעת בעוונותינו הרבים, שקבלת האבות נתרופף מאוד מאוד, וגם מצוי שאינו דר במקום אבותיו כלל, ובפרט אותן שמרגילין עצמן ללמוד כתב ולשון העמים, בוודאי מצווה רבה ללמדם חומש וגם נביאים וכתובים ומוסרי חז"ל, כגון מסכת אבות וספר מנורת המאור וכדומה, כדי שיתאמת אצלם עניין אמונתנו הקדושה; דאי לאו הכי עלול שיסורו לגמרי מדרך ד', ויעברו על כל יסודי הדת ח"ו"
לכא' מהטעם שלו (המודגש) ניתן להרחיב יותר, גם לענייני הלכה.
הגדרת לימוד הלכה כמובן, היא עוד נושא שהתעלמת ממנו באופן נחרץ לאורך השרשור.
ציטטת מהחפץ חיים ועדיין לא הבנת מה שהוא אומר?צקון לחש
הוא כותב את זה במפורש שזה דיעבד לאור ירידת הדורות
"דאי לאו הכי עלול שיסורו לגמרי מדרך ד', ויעברו על כל יסודי הדת ח"ו".
והדברים פשוטים.
וגם בדיעבד הוא כותב, "כגון מסכת אבות וספר מנורת המאור וכדומה".
כלומר לא גמרא
והמטרה היא "כדי שיתאמת אצלם עניין אמונתנו הקדושה", ולא שינסו להיות גברים.
וכל זה כמובן במלמד, לא בלומדת על-ידי עצמה.
מכאן ברור שאם זה דיעבד, לכתחילה יש איסור.
ודאי שיש איסור, גם אם הוא מדרבנן, שללמדה תפלות, ושיכניס בה ערמימות זה לא דבר טוב.
מה גם שגם לפי הרב אריאל שבאת להתיר בשמו, יש בזה נזק וד"ל, וחמירא סכנתא מאיסורא.
לא כל-כך קשה להבין.
יתכן ששניכם עוברים על הונאת דברים כלפי השני...י.
אונאת דברים. ולא נראה לי, לא מצידי לפחותצקון לחש
מי שמעורר דיון כזה שלא יתפלא שמחזירים לו באותה המטבע
לימוד תורה מחכים אישה לא פחות מגבר. להשיג חכמה
שמואל תאו
כדי להשיג חכמה אפשר ללמוד פיזיקה או מתמטיקה ושות'צקון לחש
תורה היא לא שעשוע אינטלקטואלי
נראה לי שרק לאבא אסור ללמד ביתו גמרא. לא?מלכת הפרפרים
כל האיסור הוא ללמד, לא רק אבא. מי שלומדת בכוחות עצמה בליצקון לחש
מורה או רב לא עוברת על האיסור.
בזה יש דברים מעבר לאיסור.
אם הבנתי את השאלה. הראשון היסטורית שמחלק להלכהחסדי הים
"אמרו חכמים: כל המלמד את בתו תורה כאילו למדה תפלות. במה דברים אמורים, בתורה שבעל פה; אבל תורה שבכתב לא ילמד אותה לכתחלה, ואם למדה - אינו כמלמדה תפלות" (הלכות תלמוד תורה א,יג)
אבל היום כולם מעודדים לימודי תנך לאישהעדיין טרייה
ולא נראה לי שרבנים חרדיים אוסרים לימוד משנה מדוע אם כן נשאר איסור על לימוד הגמרא?
מה גם שגם בתקופת המשנה זה לא ממש היה איסור. רואים שיש יחס חיובי לנשים שכן למדו למשל ברוריה אישתו של רבי מאיר בעל הנס. אז למה רק בימינו יש יחס שלילי כלפי נשים שלומדות גמרא?
תנ"ך זה לא תושב"עצקון לחש
כן אבל בציטוט שחסדי הים הביא גם תנך לא ראוי ללמדעדיין טרייה
לכתחילה לא, מה שאומר שאם היא צריכה מלמדים אותהצקון לחש
בתושב"ע גם בדיעבד לא, גם אם היא מתעקש, שתלמד לבד.
השינוי המרכזי חל באשכנז שם הן היו צריכות להתמודד עם הכופרים, אז לימדו אותן כדי שידעו מה קורה בתורה.
זה צורך גדול.
לכתחילה היא לא אמורה ללמודעדיין טרייה
את ספר בראשית? מעמד הר סיני? על מה האמונה שלה אמורה להיות מבוססת?
בעבר? על הידיעה שלא מתוך הספרצקון לחש
לא חייב לקרוא מספר כדי להיות חכם.
ואת שואלת שאלה מצחיקה, אנחנו שלומדים מתוך ספרים, לא מגיעים לעפר שדרכו עליו אבותינו מבחינת אמונה.
על זה אני בטוח שתסכימי איתי...
לא הבנתי את החלוקה לספר או לא ספרעדיין טרייה
התורה שבעל פה הייתה בעל פה אלפי שנים זה אומר שכולם למדו אותה בלי ספר. ללמד תורה שבעל פה בעל פה ומתוך ספר זה אותו איסור לא? אז למה חילקת בלימוד תנ"ך?
ב"לא מתוך ספר" התכוונתי לא מילולית, אלא שמישהו אחר לימדצקון לחש
אותה את עיקרי האמונה
*רואים מהרמב"ם שהוא הבין שכן היה איסורחסדי הים
*באיסור המקורי, היה מותר לאשה לבוא ללמוד אצל חכמים מעצמה, רק אסור ללמד אותה בקטנותה כמו שמלמדים בנים בלי רצונם, אבל אם היא רוצה מותר לה לבוא וללמוד (כך משמע מהרמב"ם, וכך מחלק המהרי"ל, וזה מה שברוריא עשתה)
*היום כבר לא שייך הטעם של 'תיפלות', לכן היום מותר לכתחילה ללמד בנות את כל התורה.
החילוקים שלך לא נכונים. האיסור הוא ללמד, משמע שאם היא באהצקון לחש
על דעת עצמה לשיעור של גברים* או ששמעה את הרב לומד והבינה לבד, אז היא לא עברה עבירה.
וברוריה הייתה אחת ל1000 גם בין הגברים. וגם אז הסוף היה רע ומר.
הטעם של תפלות שייך היום פי כמה מכל הזמנים, ע"ע נשות הכותל ושאר שגעונות רפורמיים.
הייתה אישה של אחד האדמו"רים (לא זוכר מי) שביקשה ממנו ללמוד גמרא והוא אמר לה שאסור אבל הוא ילמד בקול יותר גבוה והיא יכולה להקשיב, ובסוף היא חיברה ספר חידושים על הש"ס.
כל אישה כזאת, הלוואי ותלמד.
כל אישה מהסוג שלא מבין מה הוא לומד, הלוואי ותעשה מה שהיא חייבת.
לראשונות אין שום בעיה, גם רוחנית (כי יש לה מבנה גברי רוחנית).
לאחרונות יש נזקים מכאן עד להודעה חדשה.
*מאחורי מחיצה או משהו ששומר על צניעות כמובן.
רוב הפוסקים אוסרים, חלקם אומרים שבדוחק אפשרצקון לחש
חיכיתי לתשובה שלךעדיין טרייה
רציתי להגיב לך לשרשור על מדרשת נשמת אבל לא רציתי לנצל"ש.
תוכל להסביר על מה מבוסס האיסור הזה? כלומר תוכל לצטט לי איפה יש פסיקת הלכה כזאת ועל מה היא מתבססת?
נראה שציטוטים שונים של ברמב"ם סותרים אחד את השניעדיין טרייה
מצד אחד אישה שלומדת תורה יש לה שכר מצד שני אסור ללמד אותה. לפי זה נראה לי שההסבר של חסדי ים הוא הכי הגיוני שלאשה מעצמה מותר ללמוד אלא שאסור ללמד אותה ללא רצון טבעי שלה (למשל ללמד בבית הספר מגיל קטן)
כל הפוסקים אחרי הרמב"ם לא הבינו כמוך שיש סתירה.צקון לחש
אז למה את חושבת שיש סתירה?
בגלל זה פסקו שתושב"ע שהיא מחוייבת, יש מצווה ללמד אותה. זה לא נקראא סתירה כשמיישבים את זה בהינף יד.
לא הבנת גם את ההסבר של חסדי ים, תראי את מה שהגבתי לו.
זה לא תלוי במשאלת לב, זה תלוי באם מלמד או לומדת על דעת עצמה.
וגם מי שלומדת על דעת עצמה עלולה לבוא לידי הוצאת דברי תורה לדברי הבאי.
רק יחידות סגולה ראויות לזה, כמו שרק יחידי סגולה ראויים ללמוד קבלה.
ואשריהם של הגדולים האלה מכאן ומכאן.
לא הבנתי איך יישבת את הסתירה בהינף יד?עדיין טרייה
"אשה שלמדה תורה יש לה שכר, אבל אינו כשכר האיש, מפני שלא נצטוותה... ואע"פ שיש לה שכר, צוו חכמים שלא ילמד אדם את בתו תורה... "
איך יכול להיות לה שכר אם זה אסור?
האם אין גברים שלומדים תורה שיכולים להוציא דיברי תורה להבאי? למה יש חלוקה כזאת?
פשוט. כאן כתוב "שלמדה" וכאן כתוב "צוו שלא ילמד"צקון לחש
כאן בכוחות עצמה, וכאן ע"י מישהו אחר (שהוא עובר העבירה בעיקרון), זה פשט הלשון, במיוחד לאור החיבור ב"ואע"פ שיש לה שכר".
ז"א לכתחילה אין פה קושיה בכלל, הרמב"ם כתב את זה במפורש ודקדק בלשונו ככה וענה מראש שזה לא סותר את זה שיש לה שכר.
אני אסיים כאן את הדיון, כי השרשור הופך מעגלי וחוזר על עצמוצקון לחש
בכל מקרה, הדברים הובאו כמות שהם והדברים הוסברו
אם באמת את רוצה להבין אישית, אפשר לשאול רב אישית שיסביר (או את הבעל, גם אם הם סוברים אחרת, הם יוכלו ליישב את העניין במקורו על דרך האמת), אני מגיב כאן יותר מדי בנושא הזה, זה מתיש קצת.
מצטערת שהתשתי אותךעדיין טרייה
אני לא מרגישה שהבנתי את העניין עד הסוף אז אחכה לתשובות ממשיבים אחרים. אתה מוזמן לפרוש 
חח לא את התשת אותיצקון לחש
זה פשוט השרשור ה10 בערך מאז שאני כאן שחוזר על אותו נושא והופך למפלצתי
מה עם "חייב אדם ללמד בתו תורה"?חכמת ישישים
מסתבר שיש בגמרא דעות לכאן ולכאן. כך אמר לי אבי ז"ל שהיה ת"ח.
נכון, וכבר יושב הדבר בשרשור אלף פעמיםצקון לחש
לא אסור - זה לא התחום שלהןמושיקו
מי שוגמרת את המחויבות שלה - שתלמד בשמחה.
אבל ללמוד את זה על חשבון המחויבות שלה - זה כבר פמניזם
זה כן אסור, למה אתם סתם אומרים דברים? זה נפסק להלכהצקון לחש
יש גם עניין של ללמוד דברים שהלב נמשך אליהםעדיין טרייה
יש דברים שלומדים כי צריך כגון הלכות עבודת המידות וכ"ו. ויש דברים שלומדים כי הם מכניסים בכך אש של התלהבות בעבודת ה'. כל אחד ומה שמעורר את הלב שלו. אין לאישה איסור ביטול תורה זה לא שהיא כל הזמן חייבת להיות עסוקה בלימוד הדברים שקשורים למחויבות שלה. בדרך כלל לימוד גמרא יבוא על חשבון בטלה.
העניין הזה ללמוד איפה שהלב חפץ שייך רק במי שמצווהצקון לחש
לאישה יש עניין ללמוד את מה שהיא צריכה לעשות.
להגיד שמשהו שאסור מכניס בך אש של התלהבות זה כמו להגיד שללכת להתפלל עם מוסלמים או נוצרים עוזר לך להתרכז בתפילה.
אז כן, אפשר ללמוד מהם הרבה על הכבוד שלהם למקומות הקדושים, אבל זה בוודאי לא דרך, נכון?
ורוב הנשים, אלה שבמדרשות האלה, לא לומדות בזמן בטלה, הן עושות את זה כעיקר.
הגבתי למושיקו שטען שאין איסור ללמודעדיין טרייה
כמובן שאם יש איסור ללמוד גמרא אז גם אם הלב נמשך לזה זה אסור.
למרות שלדעתי האישית דברים שעושים טוב לנשמה (אם מסתכלים עמוק בבירור אמיתי ולא דברים שטובים רק מבחינה חיצונים) אלו דברים שיש בהם אמת. כלומר שאם אני אלך ללמוד את הקוראן או הברית החדשה גם אם כלפי חוץ אני אחשוב שזה טוב לי אם אני אסתכל עמוק אני יראה שאין להם קשר לנשמה שלי מה שאין כן בגמרא.
מחילה, צודקת. הפורום הציג לי את ההודעה משום מה למעלה, במקוםצקון לחש
לא נכון...
זה לא פעם ראשונה שזה קורה ![]()
מסכים לגבי הבירור האמיתי, צריך להתייעץ עם רב רציני וירא"ש ופוסק.
אם הוא מתיר לך מהכרות אישית, את יכולה לסמוך על זה גם בלימוד גמרא.
אבל לא על סמך דעת יחיד, ולא כהנהגה כלל ציבורית, אלא לפי דעת הכלל שסוברים שליחידות סגולה מותר (בדומה ללימוד קבלה לגברים בדיוק). אם הוא חושב שאת אחת כזאת, אשרייך.
בד"כ זה לא המצב.
בכוונה שאלתי על ההנחיה הכלליתעדיין טרייה
ולא עליי ספציפית... כי רציתי להבין את המקור מאחורי הפסיקה הכללית.
אז אני מקווה שהנושא הוסבר כראויצקון לחש
"התחום"? "על חשבון"...? "זה... פמיניזם"?מי האיש? הח"ח!
הושיעה את עמך.
התכוונת לשירשור הזה?מאמע צאדיקה
גם. אבל תייגתי אותך בשני!ענבל
התיוג לא עבד תני לינק!מאמע צאדיקה
תסתכלי בקבוצה 😅ענבל
חחחחח איזה מצחיקה אתצקון לחש
שמחה שזה מצחיק אותךענבל
מזכיר לי את ימי הWWF עם הכיפים של הבאתי לעזרת חאאאאאברצקון לחש
כאילו שזה ישנה את דעת הפוסקים ![]()
אני אפילו לא אטרח להגיב.ענבל
טרחת והגבת ;)צקון לחש
וואלה לאידעת...בימאית דמיונות
יש מאמר ארוך של הרב חיים נבון בקישור890000000
תודה רבה! המאמר ממש מסכם הכל בצורה טובהעדיין טרייה

"האיסור" הוא יותר השקפתי מאשר הלכתיהיועץ
יש הלכה, הרבה לפני ההשקפה. זה נפסק אצל הפוסקים במפורשצקון לחש
תלמיד חכם כמוך יודע שבהלכההיועץ
יש מתיר, לא מתירים. ותודה על המחמאהצקון לחש
הוא מביא את הסברות של הרב ליכטנשטיין וכאן חוזרים לכך שאיצקון לחש
להעמיד סברות מול הפוסקים, ואם תאמר שהוא מפרש את דבריהם אחרת, הוא עדיין דעת יחיד מול כל גדולי עולם.
אי אפשר להעמיד סברות מול הפוסקים?!עוד סתם אחד
בדיוק כמו שהחזו"א *פוסק* שהיום אין לקיים את דין "מורידין ואין מעלין", כיוון שטעמו איננו עונש, אלא איום והרתעה ולמיגדר מילתא - זו לא סברה? אע"פ שיש גמרות ערוכות ופוסקים לאורך כל הדורות שפסקו אותן? כן, אבל החזו"א מבין שטעם ההלכה הוא x, והוא עושה זאת מסברה, ולכן מסייג אותה רק כשהטעם מתקיים ורלוונטי. מסברה. לא רואה סיבה למה דווקא בסוגיית לימוד תורה לנשים משום מה אתה סבור ש'סברה' היא מילת גנאי. וזה עוד כשהפוסקים אומרים במפורש את טעם ההלכה שפסקו.
חח אתה רוצה להעמיד את הסברה שלך, או של כל אחרון מול הרמב"ם?צקון לחש
לא ברור לי מה אתה רוצה
אז תקרא שובעוד סתם אחד
זה לא סברה שלי מול הרמב"ם, זה מה שהרמב"ם עצמו כותב שהוא סיבת התקנה שהוא פוסק להלכה.
זה לא "אני מול הרמב"ם", זה לטעון שגם מאחורי ההלכה שהוא פוסק יש סברה (כמו מאחורי הלכת "מורידין ואין מעלין"), ועל כן במקרה שהיא איננה תקפה - גם ההלכה איננה תקפה.
הרמב"ם לא כותב את הסיבה שאתה טוען שהוא כותבצקון לחש
וכך הבינו הטור, הב"י והרמ"א וכל מי שלא לא חלק, וכל האחרונים שקיבלו את דעתם.
זה שיש לפוסק סברה, לא משווה אותך אליו. וזה שיש לפוסק אחר סברה, לא משווה אותו אליו, בטח לא בין ראשונים לאחרונים.
כלל פשוט בפסיקה הוא שמשווים את הגדלות בתורה של הפוסקים, ואם אחד גדול מהשני, לא מעמידים אותם באותה הקומה בכלל
טובעוד סתם אחד
אשרייךצקון לחש
א. אשריךעוד סתם אחד
אשרייך זה לבת.
ב. קצת על מה שהרמב"ם כותב או לא כותב (איני יודע מה הסברה שאתה החלטת שאני טוען שהרמב"ם כותב, אבל אביא את מה שיש לפניי בדפוס):
"ואף על פי שיש לה שכר - צוו חכמים שלא ילמד אדם את בתו תורה" - עד כאן, אם הרמב"ם היה מסתפק בזה, אזי כל דבריך היו נכונים, שזוהי ההלכה וכך פסק הרמב"ם וכו' וכו' וכו' וכו'; אלא מאי? הוא ממשיך וכותב דברים די מפורשים: "מפני שרוב הנשים אין דעתם מכוונת להתלמד, אלא הן מוציאות דברי תורה לדברי הבאי לפי עניות דעתן - אמרו חכמים 'כל המלמד את בתו תורה כאילו למדהּ תפלות'".
במלים אחרות: הרמב"ם עצמו כותב את טעם התקנה. לא סברה שלי, ולא נעליים. אפשר עכשיו להתווכח האם המציאות הזאת עדיין קיימת או לא. אבל אם היא איננה קיימת - קשה לי להבין איך כאן הסברה 'שלי' עומדת מול הסברה של הרמב"ם. אולי נגד פוסקים מאוחרים יותר; אולי הערכת המציאות שלי (ושל הרב ליכטנשטיין, שגם לא היה בדיוק קוטל קנים באגם, you know) חלוקה על הערכת המציאות של חכמים גדולים. אבל הסברה בכל אופן היא בדיוק מה שהרמב"ם כותב. אם אצלך בספר זה לא כתוב - צלם ותראה לי.
חחחחח השעת לשון הזאת מצחיקהצקון לחש
גם לנקבה זה "אשריך" רק בניקוד. והבן.
לגבי הרמב"ם, ככה פוסקים אחריו כולם. כלומר גם אם נתן טעם, זה לא הטעם היחיד.
כמו שכתבתי באחת התגובות פה לגבי יין נסך.
ואם תאמר שזה הטעם היחיד, הרי שהוא לא חילק, ולשיטתך גם היום המציאות לא השתנתה.
גם בזמנו היו נשים חכמות, והוא עדיין אמר את זה.
אני לא חושב שהסיבה היא יכולת שכלית, אלא נטיה טבעית להוציא דברי תורה לדברי הבאי.
וזה לא משתנה עם הזמן, אלא עם הטבע.
לכן, דבריך הם עדיין פרשנות של הרמב"ם.
הוא לא אמר שנשים טיפשות, לא אמר שאין להן יכולת שכלית להבין, אלא שהן נוטות להוציא את הדברים מהקשרם וכל התשובות ל"למה?" הן פרשנות.
תראה למשל למעלה בתגובות, בחורה אחת שכתבה, למרות שהגמרא אומרת את זה, ונפסק להלכה, שגבר לא יכול להגיד את זה על אישה. שזה זלזול בוטה בגדולי עולם.
אז כאן אני כבר חלוק עליךעוד סתם אחד
לא על הרמב"ם.
ברור שדבריי הם פרשנות של הרמב"ם. גם דבריך. אני לא מבין איך להגיד שהוא מתכוון לאמירה טכנית זה פרשנות, אבל להגיד שהוא מתכוון לאמירה מהותנית זה לא פרשנות.
כל פסיקת הלכה היא פרשנות. אני לא מבין למה דווקא בסוגייה הזאת אסור לתת פרשנויות. הגמרא אומרת שאסור לשמוע שירים מאז שחרב בית המקדש, ואז באו ראשונים והסבירו למה בעצם מותר. זה לא כתוב בגמרא - אבל זו פרשנות. לגיטימי.
ולגבי הרמב"ם וחכמתן של נשים - הוא דווקא כן אומר שנשים טיפשות. הוא כן אומר שאין להן יכולת שכלית להבין. זה בדיוק מה שהוא כותב, וניסיון להבין את זה אחרת - גם הוא פרשנות (וככזו הוא לגיטימי, אבל גם לגיטימי לחלוק עליו). הוא אכן אינו טוען שאין נשים חכמות, ולכן הוא כותב במפורש 'רוב נשים'. בפשטות, כוונתו שבגלל שזהו הרוב - עדיף לא ללמד מאשר ללמד (הסיכון גדול מהתועלת של השכר שיש לה על לימוד תורה). אם הערכת הסיכון נמוכה יותר - לכאורה זה אמור להיות בסדר (כן, אני יודע שזו פרשנות, בדיוק כמו כל פסיקת הלכה שהיא).
לא עלי, אלא על הפוסקים שפסקו ככה להלכה בכלליצקון לחש
אתה מוזמן לנסוע לצפת להתווכח עם מרן הב"י זיע"א.
אם אין לך מספיק ענווה להבין את ההבדל בין הרמב"ם והטור לאחרונים, ובין שו"ע והרמ"א ובין גדולי ישראל בדור שלנו לבין הרב ליכטנשטיין, ואתה... אתה בבעיה!
הרב ליכטנשטיין יחיד נגד כולם.
וגם הדעות שהביאו שאפשר לפני-כן באו בדרך אולי, כדי לנסות ליישב סתירה, לא להכריע את המסקנה.
אני גם ממש מתקשה להבין את דרך החשיבה שלך:
הרי בין אם אתה סובר אחרת ממני ובין אם לא, לגבי הטעם, המסקנה של *כל* הפוסקים הנ"ל היא שאסור!
אז עליך מוטלת חובת ההוכחה לזה שנשים גם היום, לשיטתך, לא מספיק חכמות. ואתה זה שצריך לאסור עליהן מאותו הטעם.
אני אומר שהטעם הוא אחר לגמרי, ולכן אין לי שום בעיה להגיע למסקנה שאותה כתבו במפורש הפוסקים, שאסור.
אני לא מבין אותךעוד סתם אחד
הרמב"ם כותב סברה, הב"י אינו כותב את הסברה - אתה מניח מראש שזה אומר שהסברה שלו שונה, ושלכן מי שמקבל את הרמב"ם חולק על הב"י - זו איננה פרשנות?
תודה, אני אסתדר עם הבעיות שלי. לתקוף כל מי שחושב אחרת ממך על מחסור בענווה (גם כשהוא מסביר לך איך הוא מתבסס בדיוק על לשונו הפשוטה של הרמב"ם - שגם הוא לא קוטל קנים באגם...) - לא מעיד על ענווה גדולה.
הרב ליכטנשטיין לא 'יחיד', הוא בא מבית מדרש שזו הגישה שלו (תראה לי רב אחד ב-YU שאומר אחרת). זה שאתה סופר רק רבנים חרדים - לא יהפוך את זה ל'כולם'.
וגם הסברתי לך למה 'כל' (לשיטתך) הפוסקים סוברים אחרת - הערכת מציאות שונה. ולא, אין לרב אלישיב עדיפות על פניי בהערכת המציאות (בעיקר מפני שאני מכיר בחורות שלומדות גמרא, והרב אלישיב - אני בספק רב אם הכיר כאלו). כן, אני בבעיה שאני חושב ככה (אני לא חושב שאני בבעיה, אני פשוט חוסך לך לכתוב לי את זה).
אני לא מניח כלום. ואני לא טוען שהסברה אחרת. למה אתה מתקשהצקון לחש
להבין את מה שאני כותב? כמדומני שאני כותב מספיק ברור, אולי אתה לא קורא בכלל!
זה לא משנה מה הטעם, כולם אחד אחרי השני אסרו, ולא חילקו בין הזמנים, עד היום.
ואז בא רב אחד, והחליט שיש מה לחלק, כי הוא פרשן את הסברה של הרמב"ם בדרך אחת, לגיטימית לפי אחת השיטות, אבל אז הפך את מסקנת הרמב"ם והחליט להתיר ולא לאסור!
בודאי שיש לרב אלישיב, לרב עובדיה, לרב אליהו, לרב קנייבסקי, לרב אבינר ולעוד הרבה פוסקים ייתרון. אני לא יודע למה אתה מחשיב את כולם "פוסקים חרדים".
הרב עובדיה והרב אליהו לא אשכנזים, אצלנו אין חילוק כזה. אולי יש לך פשוט בעיה עם מזרחים מתוך גזענות, לא יודע!
הרב אבינר ודאי לא חרדי.
ואלה רק פוסקים שאני שולף לך מהמותן, אתה רוצה שנמצא עוד פוסקים שאוסרים? מה הפואנטה?
גם מצד רוב מניין וגם לפי רוב מספרי, ולענ"ד פשוט לכל בר דעת שתשאל שלא למר בהר עציון שגם לפי רוב חכמה.
הרב ליכטנשטיין הראשון שאמר את זה, לא אכפת לי מהYU, ולא מכיר אותם. זה שאולי מישהו מהצד שלו אולי אמר את זה לפניו, לא מעלה ולא מוריד. זה נקרא דעה אחת, לפי הכללים.
ובוא נהיה רציניים, הרב ליכטנשטיין לפחות היה ת"ח גדול, גם אם לא מפורסם. אבל אתה רוצה להביא לי אנשים מהYU כדי לעמוד מול גדולי עולם? ברצינות...?
כדאי לך לשמוע שיעורים על כללי פסיקה, באמת.
אני מוחה על ביזוי גדולי הדור. הרב אלישיב בוודאי ידע יותר ממך על כל דבר שבעולם.
ואני מכיר בנות שלומדות גמרא, בטוח שהרבה יותר טוב ממך.
ואני יודע על דברים שהן לא היו מספרות גם לחברות הכי טובות שלהן, ממה שעבר עליהן,
אז דבריך, לא רק שחוטאים בביזוי ת"ח, הם גם ראיה חיצונית ועקומה, וגם נגד כל הפוסקים שהולכים לפי הקבלה (קרי, כל הלא אשכנזים, לא יודע מה יש לך נגד מזרחים), והנזק שיהיה לבנות האלה בגללך, על ידיך.
באמת אין לך מושג מה זה YUעוד סתם אחד
ויש גם תלמידי חכמים שלא למדו בהר עציון שמתיריםעוד סתם אחד
לא, אין לי עניין בשמות של גדולים לכאן או לכאן. יש לי עניין להבהיר שברור שזה תלוי בהשקפה כללית (ובהקשר הזה הרב אבינר הוא חרדי יותר מהרב אלישיב), וכן - יש שתי דעות מבוססות היטב שתלמידי חכמים גדולים דוגלים בהן. אז כן, אם הערכת המציאות שלי קרובה לזו של הרב רבינוביץ' - איני רואה סיבה שהרב עובדיה, עם כל גדולתו, יגרום לי לשנות את דעתי.
הניסיון להאשים אותי בגזענות נואל.
אתה מוזמן להביא מקורות. לגבי הרב רבינוביץ' הוא אמר מה שהרביצקון לחש
מליובאוויטש אמר. זה לא שיטת הרב ליכטנשטיין.
והנסיון שלך להאשים אותי ביזוי ת"ח רק כי זה לא מתאים לך, נואל פי כמה.
ביזוי ת"ח זאת עבירה שעונשה נידוי, גזענות זה חרטוט פולטיקילי קורקטי.
שמע המציאות בעיניים שלך עקומה לגמרי.
לכל דבר שנוח לך אתה משנה את המציאות מעיקרה.
עכשיו עשית את הרב אבינר יותר חרדי מהרב אלישיב. ה' יתן לך עיניים לראות בע"ה.
אמן. תודה. וכן למרעוד סתם אחד
אני רק מקווה שכבודו באמת ינדה אותיעוד סתם אחד
אל תהיה הזוי. אם ינדו אותך על דבר כזה אתה תהיה בבעיה רציניתצקון לחש
לא מבין על מה אתה מתבדח פה.
וכל פעם מחדש אנחנו חוזרים לאותה נקודה, נגמרות לך הטענות, כל פעם מחדש, על אותו נושא, ואתה מסיים ב"אוי נפגעתי אל תדבר איתי".
אתה מוכן להתנהג כמו גבר בבקשה? זה מתיש.
ואם לא, אז אל תגיב לי אתה, ואל תגיד לי מה לעשות בבקשה.
שינדועוד סתם אחד
בהצלחה עם זה.
ולא, הפרשנות שלך לעניין איננה נכונה. אנחנו פשוט טוחנים מים. אתה חושב שאני איני מבין מה שאתה אומר (ואני סבור שאני מבין היטב), אני סובר שאתה אינך מבין מה אני אומר (ואתה סבור שאתה מבין היטב), אבל אתה כותב שאני אידיוט ואני לא כותב שאתה אידיוט - אז כן, הדבר היחיד שנשאר לדבר עליו זה דרך ההתבטאות שלך.
אני לא כתבתי בשום מקום שאתה אידיוט, אל תכניס לי מילים לפהצקון לחש
אני אצטט משהו מעניין בשם שני גדולי עולם:
הרב לייב חסמן זצ"ל:
"אני בדבריי לא מתכוון לאף אחד, אבל אם מישהו ייפגע מדבריי, אז אליו התכוונתי".
הרב אברהם אלקנא שפירא זצ"ל:
"אני לא מתכווין לאף אחד, אבל אם מישהו חושב שאליו אני מתכווין - אז אליו אני מתכווין."
נראה לי שאעתיק את זה לחתימה כמתקפת מנע לטרולים אינטלקטואליים...
והנה, כתבת שאני טרול אינטלקטואליעוד סתם אחד
(ועכשיו בטח תגיד שלא התכוונת אליי; רק כתבת את זה בתגובה אליי, כשאתה מייחס את אותם משפטים אליי ואל טרוים אינטלקטואלים). לפי ההגדרה שלך מדובר בחור שחור שאתה יורה אליו את פניני חכמתך העלומה ושום דבר (אינטלקטואלי) לא יוצא משם. אז כן, במלים פשוטות קראת לי אידיוט.
(ולא בפעם הראשונה)
לא קראתי לך שום דבר. מחילה אתה מוזמן להפסיק להתנהג כמו ילדצקון לחש
קטן (ואני לא רוצה להגיד ילדה!).
העתקתי את זה נגד טרולים אינטלקטואליים, לא קראתי לך שום דבר כזה.
אתה בהחלט מתיש שאתה מאבד את קו המחשבה בשרשורים שלנו ואז מגיב דברים מהאוויר בלי קשר למה שאני אומר, אבל לפחות יש משהו בדברים שלך.
טובעוד סתם אחד
לגבי הרב מיכאל אברהם, אני שולח לך תגובות למאמר שלו מת"חצקון לחש
מהציבור שלנו.
תבין לבד את מי אתה מעמיד מול פוסקים.
https://musaf-shabbat.com/2013/10/18/בתגובה-לגוי-שההלכה-לא-הכירה/
לא הבנתיעוד סתם אחד
מכיר את המאמר, מכיר את התגובות אליו ואת תגובות הנגד. איך זה קשור לדיון? יש שם תגובות של פרופ' אמריטוס למתמטיקה (שכותב שהוא מעריך את הרב אברהם), של ר"מ במכינת עצמונה, של ראש פרוייקט בתעשייה האוירית (שמתלהב מהמאמר), של מאסטרנט באוניברסיטה העברית (גם אני מאסטרנט באוניברסיטה העברית, לא נראה לי שדעתי משנה משהו בהקשר הזה) ושל רב יישוב (מוערך מאד בעיניי, אבל נראה לי שדווקא בסוגיית לימוד תורה לנשים הוא סובר כמוני). מה בדיוק אני אמור לראות פה לגופו של אדם?
אתה משווה כל רב לגדולי הדור, שזה פסול. קל וחומר אחד שלא מקבלצקון לחש
את דברי חז"ל כאמת.
להבא תמצא מקורות יותר טובים בבקשה.
הרמב"ם יסלח לו על זה,ימ''ל
הרי הוא עצמו כתב בהקדמה למשנה תורה "אין שומעין לראשון אלא למי שהדעת נוטה לדבריו בין ראשון בין אחרון".
חחח מצחיק אתה. ראשון ואחרון שלו זה לא ראשון ואחרון שלךצקון לחש
וכללי הפסיקה ברורים מאוד
ובאמת הראשונים לא הכריעו כמו הגאונים (שהם הראשונים לעומתם) כשחלקו עליהם ברוב המקרים, זה דבר ידוע בכללי הלכה.
אחרונים לא יכולים לחלוק על ראשונים.
חבל שאתה עושה צחוק מדברי הרמב"ם, ומצטטם בחלקם בשביל להצדיק את הטענות המוזרות שלך:
"וְכֵן אִם לָמַד אֶחָד מֵהַגְּאוֹנִים שֶׁדֶּרֶךְ הַמִּשְׁפָּט כָּךְ הוּא וְנִתְבָּאֵר לְבֵית דִּין אַחֵר שֶׁעָמַד אַחֲרָיו שֶׁאֵין זֶה דֶּרֶךְ הַמִּשְׁפָּט הַכָּתוּב בַּגְּמָרָא, אֵין שׁוֹמְעִין לָרִאשׁוֹן אֶלָּא לְמִי שֶׁהַדַּעַת נוֹטָה לִדְבָרָיו בֵּין רִאשׁוֹן בֵּין אַחֲרוֹן"
זה שאתה עושה סלט מההלכה, ולא יודע את הכללים, לא הופך את דבריצקון לחש
לביזוי ת"ח.
אגב, גם אם נדון אך ורק לשיטת הרב ליכטנשטיין, יש בדבריו טעות מהותית.
מספיק לראות פה בפורום, כמה הבנות שלומדות גמרא מבטלות את ההלכה:
תומכות בחברה מעורבת, שזה ודאי אסור. פוסקות הלכות בלי לדעת פוסקים, שזה לא שונה הרבה מהמבלי עולם של המשנה. מבזות גדולי עולם, וטוענות שהם לא יודעים מה המציאות (כמו שאתה עושה).
די בזה לראות שגם לשיטת הרב ליכטנשטיין ולפירושו את דעת הרמב"ם, האיסור צריך להשאר בעינו, במשנה תוקף.
עריכה:
לגבי ה"אני אסלח לך על ביזוי ת"ח", יש לי רק לומר לך וואלק אתה!
או שאתה אלוהים, או שאתה נוצרי וחושב שהסמכות למחילה ניתנה בידי אדם.
אשרייך...
נו, באמתעוד סתם אחד
לא קשור לכללי הלכה. ב-YU יש תלמידי חכמים רציניים. לך לבדוק לפני שאתה משמיץ ישיבה שלמה.
ועל החלק האחרון - ברצינות, אתה באמת חושב שלזה התכוונתי? אולי, רק אולי, תן קצת קרדיט. אני אמנם בר פלוגתא שלך, מה שעושה אותי אידיוט בהגדרה, אבל בכל זאת.
לא השמצתי כלום, אל תהיה לץ.צקון לחש
לא משווים בין ר"מ בישיבה לבין הרב אלישיב או הרב עובדיה או הרב אליהו זצוק"ל (ברבים).
אני לא יודע למה התכוונת, הניסוח שלך מעיד כאלף עדים.
הרב רוזנצווייג הוא לא 'ר"מ בישיבה'.עוד סתם אחד
ברצינות, תבדוק.
מי זה? תן שם מלא, ואולי גם הקשר. אתה מערפל דברים בצורה מתישהצקון לחש
אני המזכירה שלך לענייני תלמידי חכמים?עוד סתם אחד
לא מכיר - תבדוק. לא רוצה, ורוצה להאשים אותי ב'ערפול'? שיהיה לך לבריאות ובהצלחה (אמן).
אם אתה לא רוצה התייחסות, אל תגיב עם שמות משפחה גנרייםצקון לחש
תגיד, אתה נורמלי?עוד סתם אחד
ואם אתן לך את שמו הפרטי זה יעזור לך?
יש לך אינטרנט, יש לך מידע - אתה תמצא את היתר בקלות. הרב רוזנצווייג מ-YU. בן כמעט 60, אם זה עוזר לך.
ברור שזה יעזור, הוא לא מפורסם וחיפשתי בגוגל לפני ששאלתיצקון לחש
בכל מקרה, כשאמרתי "ר"מ" בישיבה, זה היה על דרך הגוזמא.
גם ראש ישיבה וגם רב עיר לא עומדים מול מי שנחשב אחד מגדולי ישראל, בשום קנה מידה.
התופעה הזאת שראשי ישיבה חולקים על גדולי הפוסקים זה דבר חדש, שלא נשמע מאז שהגאונים שהיו ראשי ישיבות היו גם גדולי הדור.
אנחנו לא באותה תקופה, ראש ישיבה זה לא תואר אוטומטי לגדול הדור.
רק למען הסר ספקעוד סתם אחד
השולחן ערוך כן מביא את הטעם שהרמב"ם כתב, ואפילו די מילה במילה: "אשה שלמדה תורה יש לה שכר... ואע"פ שיש לה שכר צוו חז"ל שלא ילמד אדם את בתו תורה. מפני שרוב הנשים אין דעתן מכוונת להתלמד ומוציאות דברי תורה לדברי הבאי לפי עניות דעתן אמרו חכמים 'כל המלמד'" וכו'.
אתה שוב לא מבין מה רציתי להגיד ושוב עושה פלפולים של סרקצקון לחש
לי אין בעיה עם הטעם, ולא עם שום דבר שהובא להלכה.
לך יש, לפי ההסבר שלך שהוא דעה אחת.
יש שני הסברים למשמעות הטעם הזה, וגם מי שאמר לשיטתך, אוסר.
מה?עוד סתם אחד
איפה הפלפול פה?
א. מי שאומר כשיטתי אינו אוסר.
ב. אין בעיה עם הטעם לפי ההסבר שאני מקבל.
ג. אתה זה שאמרת שכולם פסקו אחריו בלי הטעם. אז עובדה - לא. השו"ע פסק עם אותו הטעם בדיוק, והרמ"א אינו חולק (זה היה טיעון שלך).
ד. לא הבנתי מה הקשר לזה שיש שני הסברים? מי שמסכים להסבר השני - לבריאות. איני מחוייב לו.
וואי ה' יעזור!!!!!!!!!!!!!!!! מי שאומר כשיטתך בפירוש הטעם שלצקון לחש
הרמב"ם!!!!!!!!!!!!!
מה יש לך יא אללה!!
הבנתי יפה מאדעוד סתם אחד
מי שאומר כשיטתי אינו אוסר. אני לא מבין מה אני מפספס כאן...
אתה מפספס את כל ההשתשתלות של ההלכה, צדיק. פעם אחרונה שאניצקון לחש
מפרט ככה. יכלתי לכתוב את כל העולם בזמן הזה!
ההשתלשלות.
יש הלכה.
יש לה טעם.
לטעם יש שני הסברים (בגדול או שבנות לא חכמות [זאת שיטתך, כאן], או שזה לא קשור לחכמה וזאת פשוט עובדה).
לשני ההסברים האלה, במקורם (כלומר הראשונים שאמרו אותם), אסור.
לי אין בעיה עם אף אחד מההסברים אם כי אני נוקט כהשני.
עכשיו לשיטת הרבנים שלך שמתירים, הם לוקחים את הטעם הראשון, ואז משנים את המסקנה כי כביכול המציאות השתנתה (או כמו שאתה אומר דרך ביזוי שגדולי ישראל לא יודעים מה קורה בעולם ועל זה מחיתי).
לכן הם צריכים לתת דין וחשבון למי שפירש את המקור של דעתם ופסק אחרת מהם, אלא אם הם סוברים שהוא בא לחלק, למרות שלא חילק (במפורש, בכל הפוסקים שכבר דנו בהם למעלה).
אני לא מבין מה הבעיה בזהעוד סתם אחד
שלוקחים סברה אחת ואומרים שהמציאות השתנתה - זה בדיוק מה שעשה החזו"א עם הלכת 'מורידין ואין מעלין' (ועל כן מלכתחילה הבאתי אותה; אני לא מבין למה צריך את כל הדיון המייאש הזה, כשהתייחסתי לטיעון המפורט הזה כבר מההתחלה: כן, ככה עובדת הלכה; תודה רבה על ההסבר העמוק שאני מכיר לפני שבאת וחשפת בפניי את האור של עולם התורה).
הרב ליכטנשטיין לא צריך לתת דין וחשבון לאף אחד. בדיוק כמו שהרב עובדיה לא צריך לתת דין וחשבון לאף אחד (רק כדי שלא תאשים אותי בגזענות). הרב גורן התיר לעלות להר הבית, הרב עובדיה אסר - הרב גורן לא ראה לעצמו חובה להסביר למה אפילו לפי ההסברים של הרב עובדיה בעצם מותר. לא - הם פשוט חלוקים. למה בנושא הזה זה שונה?
הבעיה היא לא בזה שעושים את זה, אלא שעושים את זה כשאף אחד לאצקון לחש
מסכים איתך שהשתנתה המציאות.
מחילה, גם בתור אחד שהוא לא תלמיד של הרב עובדיה יוסף זצ"ל, ורחוק מזה מאוד, להשוות את הרב עובדיה למישהו בדור הזה זאת דבר רחוק מהמציאות.
פתחת פעם שו"ת שלו?
יש רבנים בודדים מאוד, אולי מניין מפורסמים (לא יודע לגבי לא מפורסמים) שחיו בדור שאנחנו זכינו להיות חלק ממנו, שעמדו איתו באותה הקומה.
אתה מוזמן ללכת לשאול אישית כל ת"ח שתרצה בעולם ותראה מה הוא יענה לך ביושר.
הגאונות של הרב עובדיה בהלכה, ממה שאני למדתי ושמעתי מגדולים אחרים היא חסרת פשרות, ואני לא רוצה להתחיל למנות שמות של מי שלדעתי עומד איתו כי קטונתי (וגם חששתי לשכוח מישהו שכן ואז ישתמע זלזול מדברי).
טובעוד סתם אחד
התכוונתי כבר בהודעה הראשונה למי שאומר כשיטתי בפירוש הרמב"ם,עוד סתם אחד
רק שיהיה ברור.
הבנתי את זה...צקון לחש
(תודה. חיכיתי למישהו שיעשה את זה במקומי.ענבל
ובצורה טובה יותר.
הועלת לי מאוד.
-התגובה מופנית לתגובה הזאת באקראי אך רלוונטית לכל תגובותיך בשרשור-)
חח איזה יציאות מוזרות יש לך שתהי בריאהצקון לחש
בהחלט ארוך...בימאית דמיונות
![]()
![]()
רק מלקרוא את זה (למרות שזה ממש מעניין)הבנתי שזה באמת מפלפל מדי ללמוד גמרא...![]()
נ.ב.
למה לנצל"ש???![]()
אסור. עיינו הלכות תלמוד תורה שו"ע יו"דכהנא צדק!
למה לחש מקורות לאיסור ולא מקורות הדנים בלימוד לנשים?פולמוס
את מחפשת לאסור?
לכי ותלמדי מה שאת מתחברת אליו. תורה ניתנה לכולם.
ובכלל לעת הזו של גאולה בה "חכמה תשגה" ועוד- "נקבה תסובב גבר" ,
למה יש הבא אמינא בכלל? את חכמה ויכולה ומתחברת לזה- תוסיפי ותחכימי ותלמדי.
יהיו לך יותר כלים לחיים, לחינוך הילדים שלך.
למה לכבול את עצמך לנורמות מיושנות?
את יודעת שהרמב"ם סק למשל שאיש לא יהיה קדן עם אשתו ויתן לה לצאת עמיים בחודש מהבית וללכת להורים שלה?
האם היית מעלה בדעתך ליברליות כזו?
אז , כן. בזמנו זה היה ליבראלי.
אבל אסור לקבע את המצב בגולה ולהמשיכו לגאולה. אחרת איך נתקדם?
במקרה הזה גם גדולי דורנו אמרו שזה מזיק לנשים הרבה יותרצקון לחש
ממה שזה "מועיל", ורואים את התוצאות של זה.. אז אשריה שהיא מחפשת את האמת, ולא צריך לצאת נגדה, ההפך. לשבח!
באופן טבעי בלי להסתכל במקורות ההגיון אומר שאין סיבה לאסורעדיין טרייה
ולכן חיפשתי מקורות להסבר למה בכל זאת אוסרים.
באמת במהלך הקריאה של השרשור עלתה לי הדוגמה שנתת לגבי הרמב"ם על יציאת נשים מהבית איך לא היה לי את המקור. יש לך מושג האם הרמב"ם ממש פוסק את זה להלכה כמו לגבי לימוד נשים או שזאת סתם הנחייה שנראת לו מתאימה? כי אם אכן זה הלכה פסוקה יש מקום לשאול למה פה כן לגיטימי להגיד שהזמנים ישתנה ובלימוד נשים לא (על פי דעתם של האוסרים)
במקרה הזה, אם אני זוכר נכון (לא מתחייב), דעת הרמב"ם היאצקון לחש
תהיה בטוח במה שאתה רוצה לעשות בחיים הרבה לפני שאתה ניגש לדברים כאלה, כי זה לא בהכרח מתאים לאנשים עם נפש חופשי
הרב ש"ך מתירchananyi
לרב ש"ך יש ספר על היד החזקה לרמב"ם בשם "אבי העזרי". הוא כותב על הלכות תלמוד תורה, ששם הרמב"ם מזכיר את "כל המלמד בתו תורה...."- הוא טוען שהאיסור הוא על האבא, אך אם הבת רוצה ללמוד בודאי שהיא יכולה, ומכיון שהיא צריכה ללמוד את כל ההלכות הקשורות לה היא צריכה לעשות זאת לעומק וברצינות, הוא מוכיח זאת מכך שהרמב"ם כותב שבלימוד תורה גם לאשה יש שכר רק לא כשכר האיש, מכאן שאין לה מצוות "תלמוד תורה" במובן שהגברים חייבים, אך ודאי שיש לה מצווה בלימוד (!) ואף מקבלת על כך שכר(!!).
הנה הקישור למקור עצמו:
http://www.otzar.org/wotzar/Book.aspx?26296&
ראי עמוד 24-25
כולם פוסקים ככה, זה לא שהרב ש"ך מתירצקון לחש
זה פשט דברי הרמב"ם.
לא ידועד.
לי על מי ש"אוסר" לאשה ללמוד גמרא.
אם כבר, על מי שמלמד.
יש גמרא כזו, חריפה, לגבי לימוד תורה לנשים.
למעשה, נוהגים לפרש שזה דווקא על תורה שבע"פ במה שאינו שייך להלכות שגם נשים צריכות לדעת. וגם לא במה ששייך ללימוד אמונה ומוסר.
אז נשאר בעיקר לגבי לימוד גמרא.
החפץ חיים, דומני, העיר שכיום שלומדות תחומים אחרים, לא יתכן שרק בלימוד תורה תישארנה "מאחור". גם בחב"ד מעודדים לימוד תורני של נשים.
אבל לימוד גמרא, ככלל, דומני שאפשר ללא קושי גדול לחוש למה אינו שייך לחלק נכבד מהנשים. כל אחד עם מה שמתאים לו.
עם זה, מי שרוצה לשם שמיים, לא ימנעו ממנה. ואם תצטרך - גם יסייעו לה.
החפץ חיים כתב שמלמדים אותן את "מוסרי חז"ל כמסכת אבות ומנורתצקון לחש
המאור"...
הנה הסיבה היותר אמתית - למי שרוצה לדעת ....אמיר_מ
טוב אז באמת קודם כל באמת זה אסור, אבל כמעט כל מי שפה לומד את האיסור הזה בצורה עקומה ולומד חצי פסוק ואז כמובן יוצא פירוש מעוות....
הנה הציטוט המלא:
אמרו חכמים: כל המלמד את בתו תורה כאילו למדה תפילות.
במה דברים אמורים, בתורה שבעל פה, אבל בתורה שבכתב לא ילמד אותה לכתחילה, אם למדה, אינו כמלמדה תפילות."
מפה רואים שאין איסור ללמד אלא בתורה שבעל פה ( גמרא ומשניות ) ,
יש הסבר על פי רבי נחמן מברסלב שהוא מסביר שהאשה היא בחינה של תמימות ואמונה...
אשה לא צריכה כל כך הרבה מצוות כמו הגבר כי באמת היא יותר מתוקנת ממנו, דוד המלך אומר "כל מצוותך אמונה" המצוות חלק מהמטרה שלהם זה להביא את האדם לאמונה יותר חזקה בבורא עולם. האשה כבר מחוברת בנפשה בצורה יותר מתוקנת מהגבר.
האשה מייצגת את הלב בגדול....
"לאשה יש בינה יתרה" - הבינה לפי הסוד זה מקום הלב כמו שחזל אומרים "לב מבין" מלשון בינה.
בינה זה שונה מחכמה , כי בינה זאת הבנת הלב, זאת הבנה שהיא באה מתוך חיבור של רגשות עם תשומת לב , לאשה יש את זה בגדול הרבה יותר מגבר.
איך זה קשור לאיסור? ( לימוד הגמרא )
הגמרא בנויה המון משאלות ותשובות , המון חכמות של מחשבה מפולפלת וכו', חזל אומרים שהתורה מכניסה באדם ערמומיות ( ערמומי זה חכם בלשון הקודש , השאלה לאיפה לוקחים את החכמה הזאת ) בקיצור הערמומיות הזאת מזיקה להבנת הלב של האשה, כי זה מנתק אותה לאט לאט מהריגשיות האמונתית המוטבעת בה שהיא חלק גדול מהבנת הלב שלה, וזה מזיק לה.
לכן מותר ללמד אשה תורה שהיא לא גמרא, ומן הסתם אשה צריכה לדעת הלכות וכו' .
זה לא הציטוט המלאעוד סתם אחד
זה לא הדיון אם דאורייתא או דרבןאמיר_מ
ב"ה
א. זה לא הדיון אם דאורייתא או דרבן
ב. גם לא אמרתי את זה.
הסברתי למה שזה אסור ( דרבנן )
חוץ מזה רוב הציטוטים היו על איסור תורה בכללי והציטוט שהבאת מראה שמדובר על תורה בעל פה בלבד,
ההסבר הנוסף מסביר גם למה.
דבריך מתנצחים ואינם עיניינים למה שכתבתי או לנושא
אתה רוצה להמשיך להתנצח או לדבר לעניין ?
א. זה כןעוד סתם אחד
ב. כשאתה מביא חצי ציטוט המתעלם מהחלק שלא מתאים לטענה שלך ועוד טוען שאני מעוות דברים ומביא חצאי ציטוטים - אז נו, באמת.
"חצי פסוק"? זה לא פסוק צדיק, זאת מימרא מהגמרא. אסור ללמדצקון לחש
מותר לה ללמוד. אתה לא מחדש משהו מיוחד
מימרא מהגמרא אבל צריך להתייחס אליה בצורה מלאהאמיר_מ
ולכן כתבתי את מה שכתבתי
עדיין אסור ללמד אותה. מותר לה ללמוד. אם כבר להביא במלואהצקון לחש
צריך גם להבינה במלואה. ככה זה מובא בפוסקים.
וגם אם לומדת, והיא לא מאותן שבאמת לומדות לשם שמים (יחידות סגולה לקשי ההבנה), היא גורמת לעצמה נזק
מותראודי-ה
לא קראתי את כל התגובות.
מביאה את הקישור לפניני הלכה בנושא:
http://ph.yhb.org.il/07-01-16/
הרב מלמד אומר שם שאפילו שזו לא מצווה מותר לאישה ללמוד גמרא בעיון וכו... אפשר לקרוא שם הכל.
תודה על המקורעדיין טרייה
מוזמנת להודות גם על המקורות ההלכתיים שהביא "גרי"צקון לחש
הוא כותב את זה ליחידות סגולה, זה לא שונה מכל הפוסקיםצקון לחש
כלומר אלה שבאמת יש להן חשק, ולא סתם מחפשות לשחק אותה גברים ואז לבוא לכל מיני פורומים להשוויץ שהן לומדות גמרא... *שיעול* אהמ *שיעול*
יפה שאתה קורא מחשבותאודי-ה
אתה ממש נחוש להוכיח שאסור ולכן אתה ממציא סברות.
לא, אני פשוט יודע לקרוא ולא על-ידי קיצוריםצקון לחש
"אבל לכל שאר הנשים שאין להן חשק מיוחד להתעמק בתורה, ההדרכה הכללית של חז"ל היא, שלא להעמיק בפלפול השיטות, אלא ללמוד בבהירות את סיכום ההלכות המעשיות בטעמיהן, ולהעמיק ביסודות האמונה והמוסר."
הגדר של זה, במקור הדין, זה היחידות סגולה שבאמת לומדות לשם שמים.
מי שלומד מתוך קיצורים, כדאי מאוד שלא יחשוב שהוא מבין הלכה.
הגדר של זה זה מי שרוצה באמת ללמוד.ענבל
ואתה בחיים לא יודע מה סיבותיי וסיבות חברותיי ללמוד גמרא.
הסימן המובהק ביותר למי שבאמת רוצה ללמוד זה שהיא לא רוצה לשחקצקון לחש
אותה שהיא גבר, והיא לא רוצה להתחרות עם גברים.
והכי חשוב, מעל לכל, מקרא מפורש "והצנע לכת עם אלו-יך", כמו בכל לימוד שלא ראוי לכל אחד.
מי שמפרסם את הדברים המיוחדים שהוא עושה, מעיד על עצמו כאלף עדים, שהוא לא מכוון לשם שמים.
פרסום = כבוד = גאווה = היפך הלשם שמים.
משמע שלרוץ ולהטיף לאחרות, גם במחיר שזה יעשה להן נזק כי הן לא כאלה, וכי את רוצה שכולם יחשבו שאת צודקת, ועוד להשוויץ בזה בפורומים, ולהתווכח בנושאים הלכתיים שאין לך מושג בהם, רק כי למדת פה ושם גמרא זה לא ממש לשם שמים...
לא צריך ראיות, מספיק שאדם יעיד על עצמו,
וזה נכון לגבי גברים ונשים כאחד 
אין לי שום עניין להתחרות עם אף גבר.ענבל
איפה ראית פה תחרות? למי אכפת בכלל מה אתם עושים?
בחייאת, והצנע לכת זה ממש לא אומר שאסור לי לומר שאני לומדת גמרא ושמחה בזה.
להשוויץ זה לא לומר שאתה עושה משהו, זה פשוט להשוויץ בזה. אני לא אמרתי שאני יותר טובה מאף אחת.
לא הטפתי לאף אחת ולדעתי גם אמרתי שיש עוד מדרשות שלא מלמדות את זה ואין בעיה שבנות הולכות לשם.
את הידע שלי לא אתה תשפוט.
והמשפט האחרון שלך היה הדבר הכי חצוף שקראתי.
אני סיימתי לדון איתך.
לא אמשיך לדון עם אדם שמזלזל בי וחושב שמכמה תגובות הוא יכול לשפוט את מניעיי. ב"ה יש לי מספיק אנשים סביבי שמכירים אותי יותר ואם ארצה איעזר בהם.
בערך בכל תגובה שלך כמו "אתם מאויימים" (גם על גדולי עולם)צקון לחש
אמרת בערך 100 פעם שלא תדוני איתי בנושא ואת ממשיכה... חח
חחחח המאירי שם מזכיר לי כמה אנשיםצקון לחש
מאוד קשה לקרוא את זה, יש לך מקור מוקלד?צקון לחש
יש שם כמה דברים מעניינים כמו "ישרפו דברי תורה ואל ינתנו לנשים" ועוד 
נראה לי להדגיש, לכמה צאדיקים שלא מבינים מה זאת הלכה, את הקישור שהבאת שם
http://olamot.net/shiur/תלמוד-תורה-לנשים
מסתבר שלא רק אני והפוסקים ששאלתי סוברים שזאת הלכה (וזה נאמר בלעג גמור לנ"ל, שהרי זה נפסק להלכה):
א. הפוסקים קבעו להלכה כדברי רבי אליעזר האומר: "כל המלמד בתו תורה, כאילו לומדה תִּפְלוּת"
@מרווין42 (מוזמן ללכת ללמוד שוב גמרא, לשיטתך)
מצחיק שכל פעם רואים במפורש שכל הרבנים שעסקו בדבר אמרו את מה שאמרתי (מסתמא ציטוטים מדבריהם) ומרווין עדיין חושב שהוא גאון הדור ![]()
נ.ב, הקישור הזה הובא בדיון היותר מדי ארוך הזה כבר בעבר.
טובעוד סתם אחד
תדע לך אתה בחור יקרצקון לחש
זה צילום מתוך ירושלמי מהדורת רינת שושניםגריאחרונה
קצת קשה להקליד את זה...
גמרא לנשיםשמואל תאו
בדורנו מאד שווה לאישה ללמוד תורה ובפרט גמרא. אשרי נשים היושבות באוהל כל אוהל אוהלה של תורה. חכמה חכמת התורה והשכלה הם עזר לכל דבר טוב.
היא ביקשה דיון הלכתי ומקורות, לא משפטי מחץ... זה בשרשוריםצקון לחש
אחרים שייך
מי שרוצה מקורות>>>ה' בקרבנו
עשיתי עבודה מקיפה על לימוד תורה לנשים,
אני מעתיקה לפה חלק ממנה:
פרק על ה"פן ההלכתי", ופרק על ה"פן הרעיוני"
- מקורות במקרא ובתלמוד הנוגעים ללימוד תורה לנשים:
המקורות בתורה בהם אנו מוצאים התייחסות ללימוד תורה לבנות, המתבארים בתלמוד:
- שמות י"ט, ג: "כה תאמר לבית יעקב ותגיד לבני ישראל"
פסוק זה נאמר למשה לפני מעמד הר סיני. מתואר בו הציווי להגיד לעם ישראל את דברי ההקדמה למעמד הר סיני וכן את עשרת הדברות. בפסוק זה נראה לכאורה שיש כפילות בציווי, אך חז"ל מפרשים שיש פה שני ציוויים, אחד לנשים ואחד לגברים. מפסוק זה ניתן ללמוד שיש שייכות גם לנשים וגם לגברים לתורה, שכן הוא נאמר כהקדמה למעמד הר סיני, בו ניתנה התורה לכל עם ישראל. יחד עם זאת, אפשר להבין שיש סוגי לימוד שונים לגברים ולנשים, שכן הפסוק מפריד את הגברים והנשים ומקשר לכל אחד מילה שונה בייחס לתורה, "אמירה" לנשים ו"הגדה לגברים". חז"ל מסבירים ש"כה תאמר לבית יעקב אלו הנשים. ותגד לבני ישראל אלו האנשים. דבר אחר כה תאמר לבית יעקב בלשון רכה אמור ראשי דברים לנשים. ותגד לבני ישראל ותדקדק עמהם ואמור להם:" (מכילתא פרשת בחדש, פרשה ב). כלומר, הלימוד לנשים נעשה באמירה רכה, ויותר כללית (לא דקדוקים), ואילו הלימוד לגברים נעשה בצורה יותר מדוקדקת, "נוקשה" ומחייבת.
בהמשך אפשר יהיה לראות איך הסבר זה של חז"ל מופיעה בצורות אחרות בהלכה.
- דברים י"א, י"ט: "ולמדתם אותם את בניכם"
כאן מופיעה המצווה ללמד את הבנים תורה. מהמילה "בניכם" חז"ל למדו שהמצווה היא דווקא על לימוד הבנים ולא על לימוד הבנות.
- דברים ל"א, י"ב: " הַקְהֵל אֶת-הָעָם, הָאֲנָשִׁים וְהַנָּשִׁים וְהַטַּף, וְגֵרְךָ, אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ--לְמַעַן יִשְׁמְעוּ וּלְמַעַן יִלְמְדוּ, וְיָרְאוּ אֶת-ה' אֱלֹקיכֶם, וְשָׁמְרוּ לַעֲשׂוֹת, אֶת-כָּל-דִּבְרֵי הַתּוֹרָה הַזֹּאת" כאן מופיעה מצוות הקהל. אחת לשבע שנים מתאספים כל העם בירושלים בחג הסוכות ושומעים את המלך קורא במשנה תורה. במצווה זו חייבות גם הנשים, אך כפי שנראה, חז"ל לומדים מפסוק זה הבדל בין לימוד התורה הגברי לזה הנשי.
המקורות במשנה ובגמרא בהם אנו מוצאים התייחסות ללימוד תורה לבנות:
- נדרים לה: (משנה) "אבל מלמד את בניו ואת בנותיו מקרא"
כאן אנו מוצאים אמירה המתייחסת ללימוד מקרא (תנ"ך). לפי המשנה, על האב ללמד את בניו ובנותיו תורה, נביאים וכתובים, ולא מופיע הבדל בין בנים לבנות בעניין זה.
- סוטה כ. "ר"א אומר כל המלמד בתו תורה (כאילו) לומדה תפלות"
במקור זה אנו נפגשים עם דבריו של רבי אלעזר האוסר על אב ללמד את בתו תורה. אין כאן חילוק בין תורה שבעל פה לתורה שבכתב, ונראה כי לשיטתו האיסור הוא גורף, ולחלק המפרשים (לפי פירושם למילה "תפלות", הרי האיסור דומה ללימוד גילוי עריות ועבודה זרה)
בהמשך הגמרא מופיע הטעם לדברים אלה, והוא:
"א"ר אבהו מאי טעמא דר"א דכתיב אני חכמה שכנתי ערמה כיון שנכנסה חכמה באדם נכנסה עמו ערמומית". כלומר, חכמים רואים סכנה בכך שאישה תלמד תורה וזה יגרום שתכנס בה ערמומיות.
בנוסף יש להבחין בין פירושים שונים שניתנו למילה "תפלות".
רש"י מפרש אותו על פי דברי הגמרא שהכוונה ל"דברי ערמומיות". הרמב"ם מפרש על המשנה שהכוונה היא ל" שמתוך התורה היא מבינה ערמימות ועושה דבריה בהצנע.", כלומר הסכנה של אותה ערמומיות שתכנס בה היא שהערמומיות תוביל את האשה לגילוי עריות.
- חגיגה ג. "הקהל את העם האנשים והנשים והטף אם אנשים באים ללמוד נשים באות לשמוע"
ממקור זה, המתייחס למצוות הקהל, ניתן לעמוד על הבדל שקיים בין הלימוד הנשי לגברי. למעשה יש כאן דיוק, שהגברים "לומדים" תורה והנשים "שומעות תורה". אפשר להבין מכך, שלימוד התורה הנשי נושא אופי פחות "למדני", ויותר "שמיעתי". השמיעה היא יותר פסיבית ומתייחסת בדרך כלל לשמיעת המסקנות.
- גמרא, קידושין כ"ט: "ולימדתם ולמדתם כל שאחרים מצווין ללמדו מצווה ללמד את עצמו וכל שאין אחרים מצווין ללמדו אין מצווה ללמד את עצמו ומנין שאין אחרים מצווין ללמדה דאמר קרא ולמדתם אותם את בניכם ולא בנותיכם "
במקור זה אנו נפגשים עם הפטור של נשים מללמוד תורה בעצמן. כמו שאין חובה על האב ללמד את בתו, כך היא לא מחוייבת ללמוד בעצמה.
- ירושלמי, ברכות י"ד: "תמן תנינן נשים ועבדים פטורים מק"ש ומן התפילין, נשים מניין ולמדתם אותם את בניכם ולא את בנותיכם את שהוא חייב בת"ת חייב בתפילין נשים שאינן חייבות בת"ת אינן חייבין בתפילין."
במקור זה מופיע הפטור של נשים מתלמוד תורה.
- ירושלמי, סוטה ט"ז. "מטרונה שאלה את רבי אלעזר מפני מה חט אחת במעשה העגל והן מתים בה שלש מיתות. אמר לה אין חכמתה של אשה אלא בפילכה דכתיב (שמות לה) וכל אשה חכמת לב בידיה טוו. אמר לו הורקנוס בנו בשביל שלא להשיבה דבר אחד מן התורה איבדת ממני שלש מאות כור מעשר בכל שנה. אמר ליה ישרפו דברי תורה ואל ימסרו לנשים. וכשיצתה אמרו לו תלמידיו רבי לזו דחיתה לנו מה אתה משיב."
כאן נפגשים אנו שוב עם רבי אלעזר שאסר ללמד בנות תורה, וגם פה דבריו חריפים ביותר, ומובן מדבריו שהוא רואה בלימוד תורה לנשים חיסרון כזה שהיה עדיף לשרוף את דברי התורה ושלא יהיו כלל, ובלבד שלא יימסרו לנשים.
- בירורי הלכה בנוגע ללימוד תורה לנשים
מתוך המקורות שראינו נוצרת סתירה האם מותר ואף חובה ללמד תורה לנשים (מקורות א', ג', ד' וו'), האם הן רק פטורות מלימוד תורה, אך הלימוד אינו אסור עליהן (מקורות ב', ז' וח'), או שאסור בתכלית האיסור ללמד נשים (מקורות ה' וט')?
כידוע, בעם ישראל הפסיקה ההלכתית היא הקובעת, לכן נעבור לראות את דברי מקורות ההלכה בעניין זה.
נתחיל בשולחן ערוך, וממנו ניגש למקורותיו, לפרשניו ומקורות נוספים.
שולחן ערוך יורה דעה סימן רמ"ו סעיף ו :
אשה שלמדה תורה יש לה שכר, אבל לא כשכר האיש, מפני שאינה מצווה ועושה. ואע"פ שיש לה שכר, צוו חז"ל שלא ילמד אדם את בתו תורה, מפני שרוב הנשים אין דעתן מכוונת להתלמד, ומוציאות דברי תורה לדברי הבאי לפי עניות דעתן. אמרו חכמים: כל המלמד את בתו תורה, כאילו מלמדה תיפלות (פי' דבר עבירה). בד"א בתורה שבע"פ; אבל תורה שבכתב לא ילמד אותה לכתחלה, ואם מלמדה אינו כמלמדה תיפלות.
הגה: ומ"מ חייבת האשה ללמוד דינים השייכים לאשה. ואשה אינה חייבת ללמד את בנה תורה, ומ"מ אם עוזרת לבנה או לבעלה שיעסקו בתורה, חולקת שכר בהדייהו.
אנו רואים שהשו"ע פסק כדברי רבי אלעזר שאוסר על נשים ללמוד תורה, אך בכל זאת פתח פתח בלימוד תורה שבכתב. גם אותו אין ללמד, אך לימודו אינו חמור כלימוד תורה שבעל-פה. מהו המקור לפתיחת הפתח ללימודי תורה שבכתב? ננסה לברר זאת בהמשך.
המקור לדברי השו"ע נמצא ברמב"ם, כמעט מילה במילה:
רמב"ם הלכות תלמוד תורה פרק א, הלכה ט"ז:
אשה שלמדה תורה יש לה שכר אבל אינו כשכר האיש, מפני שלא נצטוית, וכל העושה דבר שאינו מצווה עליו לעשותו אין שכרו כשכר המצווה שעשה אלא פחות ממנו, ואע"פ שיש לה שכר צוו חכמים שלא ילמד אדם את בתו תורה, מפני שרוב הנשים אין דעתם מכוונת להתלמד אלא הן מוציאות דברי תורה לדברי הבאי לפי עניות דעתן, אמרו חכמים כל המלמד את בתו תורה כאילו למדה תפלות, במה דברים אמורים בתורה שבעל פה אבל תורה שבכתב לא ילמד אותה לכתחלה ואם למדה אינו כמלמדה תפלות.
אפשר לשים לב לכמה דברים הנמצאים בדברי הרמב"ם:
- מלכתחילה, אשה יכלה ללמוד תורה בבחינת "אינה מצווה ועושה", והיה לה על זה שכר. כלומר, היתה בכך מעלה. המקור לכך שהאשה אינה מצווה בלימוד תורה נמצא בפסוק מספר דברים (י"א, י"ט): "ולמדתם אותם את בניכם" וחז"ל דרשו: "...את בניכם ולא את בנותיכם... נשים שאינן חייבות בת"ת.." (מקור ח' במקורות שהובאו לעיל). נקודת המוצא היא כמו מצוות עשה אחרות שהזמן גרמן, שהאשה אינה מצווה, אבל אם רוצה בכך, יכולה לקיימן ויהיה לה על קיומן שכר, וכמו שכתב רבי משה פיינשטיין (שו"ת אגרות משה או"ח חלק ד' סימן מט'): "רשות לכל אשה לקיים אף המצות שלא חייבתן תורה ויש להם מצוה ושכר על קיום מצות אלו". (יחד עם זאת, ידוע כי יש מצוות עשה שהזמן גרמן שנשים לא מקיימות כלל, כגון תפילין, ציצית, קידוש לבנה, ועוד.)
- למרות זאת, חכמים אסרו ללמד בנות תורה מהסיבה שדעתן לא מכוונת להתלמד והן יכולות להוציא מסקנות מוטעות ולפרש את לימודן בצורה שטחית.
- האיסור של חכמים מתייחס לתורה שבעל פה בלבד, ולגבי תורה שבכתב, לכתחילה עדיף לא ללמד, אך אם אדם לימד, זה לא חמור כל כך, ואולי אף ניתן על זה שכר.
הסיבה לכך שהאיסור ללמוד תורה שבכתב לא כל כך חמור נובעת ממצוות הקהל בה הנשים באות לשמוע את דברי התורה, ולא יאסרו דבר שכלול בתוך מצווה מהתורה. כך כותב הב"ח (בית חדש) (יורה דעה, רמ"ו, הלכות תלמוד תורה):
ומה שמחלק בין תורה שבעל פה לתורה שבכתב הוא ממדרש רבי אלעזר בן עזריה בפרק קמא דחגיגה "הקהל את העם... והנשים באין לשמוע..." דמצוה מוטלת על הנשים לשמוע תורה שבכתב כדי שידעו לקיים המצוה. אם כן בעל כרחך שרבי אלעזר דקאמר כאילו מלמדה תפלות, בתורה שב"עפ קאמר.
הב"ח מסביר את הסיבה לכך שבדיעבד יכול אדם ללמד בתו תורה ואין הדבר נחשב כתפלות, באמצעות שני מקורות מהגמרא שאמר רבי אלעזר בן עזריה. במקור הראשון רבי אלעזר אמר שנשים באות לשמוע את התורה במצוות הקהל ובמקור השני רבי אלעזר אמר ש"כל המלמד בתו תורה כאילו מלמדה תפלות". מכיוון שרבי אלעזר אינו סותר את דבריו של עצמו אנו חייבים לומר שיש איזו חלוקה, ובמקרה הראשון מדובר על שמיעת התורה שבכתב, ובמקרה השני על לימוד תורה שבעל פה.
ממשיך הב"ח:
והא דכתב הרב (=הרמב"ם) דתורה ששבכתב לא ילמד אותה לכתחילה נראה שהוציא זה מלשון ראב"ע דקאמר אם אנשים באים ללמוד והנשים באים לשמוע, ולא אמר אם האנשים והנשים באים לשמוע וללמוד, אלא דלכתחילה לא ילמדו לנשים לימוד דרך קבע, אלא שמיעה גרידא לפי שעה מצוה היא כמו בפ' הקהל כדי שידעו לקיים המצוה. אבל לימוד דרך קבע לכתחילה לא, ומיהו אם מלמדה אינה כמלמדה תפלות דאי הוה (=שאם היה) תפלות אפילו שמיעה דרך עראי נמי הוה (=גם היה) אסור ולא היה מצוה להקהל גם הנשים. מיהו במצוות הצריכות לאשה חייבת ללמוד ולכן הנשים מברכות ברכות התורה בכל יום".
בהמשך דבריו, הב"ח מתייחס לעובדה שבכל זאת הרמב"ם כתב שאדם לא ילמד את בתו תושב"כ לכתחילה. הסיבה לכך היא שבמעמד הקהל הנשים באו לשמוע, ולא ללמוד. ההבדל בין שמיעה ללמידה היא ששמיעה היא יותר עראית. לימוד הוא דבר מסודר, קבוע, שדורש עמל, יגיעה, והרחבה רבה. הנשים אינן מצוות "ללמוד", אלא רק לשמוע, וזאת מפני שסיבת השמיעה שלהן היא רק לצורך ידיעת המצוות שהן צריכות לקיים. משום כך, גם המלמד בתו תושב"כ ("לימוד" ולא "שמיעה"), אינו נחשב כמלמדה תפלות משום שמהרגע בו לימוד התושב"כ באופן של שמיעה נחשב כמצוה, לא ייחשב אותו תוכן כתפלות כאשר יילמד בצורה שונה. מכאן נובע שיש שני סוגים בלימוד תורה שבכתב, "שמיעה" ו"לימוד". הסוג הראשון מותר לכתחילה ואף מצוה, והסוג השני אסור לכתחילה ואינו נחשב תפלות.
הט"ז (טורי זהב) על השו"ע הנ"ל, מסביר את החילוקים בין שני סוגי לימוד תורה שבכתב:
"...דמצינו בפרשת המלך הקהל את העם האנשים והנשים והמלך היה לומד ספר משנה תורה (=ספר דברים), ויש להקשות אם כן, אפילו לכתחילה שרי (=מותר) כמו התם (=שם), נראה לי דהתם =(ששם) לא דרש המלך כי אם פשוטי הדברים, וזה באמת מותר אף לדידן (=לדעתנו) לכתחילה כמו שהוא המנהג בכל יום מה שאין כן בלימוד פירוש דברי תורה דרך התחכמות והבנה, אסרו לכתחילה, וזה מובן בלשון התלמוד, אנשים ללמוד ונשים לשמוע, דהיינו שהנשים לא ישימו לב רק בפשוטי הדברים לשמוע אותן, אבל לא בחלק הלימוד כמו שזכרנו".
מדברי הב"ח והט"ז המסקנה העולה היא שמותר לכתחילה להשמיע לבנות את פשטי הדברים בתורה שבכתב, ואסור לכתחילה ללמדן לעומק תורה שבכתב.
בכל מקרה, גם לגבי תורה שבעל פה, הרמ"א כותב על השו"ע (שמובא למעלה), ש"חייבת האשה ללמוד דינים השייכים לאשה". כלומר, הלכות ששייכות לחייה והיא צריכה לקיימן, עליה ללמוד.
חובה זו מובאת במקומות הדנים בסוגיית "ברכת התורה לנשים", והיא אחת הסיבות המרכזיות המובאות לכך שגם נשים מברכות את ברכות התורה, שכן הן מחוייבות ללמוד את ההלכות ששייכות אליהן.
בכל זאת, אנו יודעים שהיום נשים לומדות תורה מעבר להלכות ששייכות אליהן, בכל הזרמים נשים לומדות תורה שבכתב, דברי מחשבה ואמונה, ויש גם נשים יראות שמים שלומדות גמרא. לא רק בדורנו, אלא לאורך השנים אנו יודעים על נשים שלמדו תורה, החל מברוריה אשת רבי מאיר שמוזכרות ידיעותיה הנרחבות בגמרא, דרך נשים צדיקות שהיו ידועות במשך הדורות, ועד ימינו.
האם הן פעלו בניגוד להלכה? האם העבודה הזו נכתבת בניגוד להלכה?
לשם כך נתחיל לראות מה כותב ה"פרישה" (תלמיד הרמ"א) בביאורו לטור יורה דעה רמ"ו, ט"ו: "רוב נשים אין דעתן מכוונת... אבל אם למדה לעצמה, אנו רואות שיצאו מהרוב ולכך כתב לעיל שיש לה שכר... אבל האב אינו רשאי ללמדה, דדילמא תוציא דבריה לדברי הבאי כי הוא אינו יודע מה שבלבה".
הפרישה מדייק שהאיסור מתייחס לרוב הנשים, שאכן לא מתאימות ללימוד מעמיק ולא מעוניינות בו. אך אם אשה רוצה ללמוד מעצמה, היא לא בכלל האיסור. נשים לב שהפרישה משאיר את האיסור על האב ללמד את בתו הצעירה משום שהוא אינו יכול לדעת איך היא תקלוט את דבריו.
כמו כן, בשו"ת "מעין גנים" לרבי שמואל הרקוולטי (חי בתקופת רבי יוסף קארו), נעשה הדיוק מלשון חז"ל שהכוונה שאסור ללמד בת צעירה, משום שאין אביה יכול עדיין לעמוד על אופיה ורצונה, "אבל נשים אשר נדב ליבן אותן לקרבה אל המלאכה, מלאכת ה', מצד בחירתן בטוב במה שהוא טוב, הן הנה תעלינה בהר ה', תשכונה במקום קדשו, כי נשי מופת הנה, ועל חכמי דורן לאדרן להדרן לסדרן, לחזק ידיהן, לאמץ זרועותיהן". כלומר הרב מדייק מלשון חז"ל שאמרו "כל המלמד בתו...", שאכן אסור ללמד בת צעירה, שעוד אי אפשר לעמוד על אופיה, אך לבת הרוצה בכך, מותר ללמוד תורה, ויש אף לעזור לה.
הרב יהודה הנקין (שו"ת בני בנים חלק ג', י"ב) מדייק מסקנות אלה מתוך לשון הרמב"ם עצמו, שפתח במילים "אשה שלמדה.." ולאחר מכן עובר ללשון "המלמד בתו". כלומר, האיסור הוא על האב לממד את בתו הקטנה אך אין איסור לאשה ללמוד מרצונה, ויש לה אף מעלה בכך.
לסיכום המסקנות עד כה:
- חז"ל אסרו ללמד בנות תורה שבעל-פה.
- מותר ומצוה להשמיע את פשטי הדברים בתורה שבכתב, ולכתחילה אסור ללמדה בהעמקה.
- אשה שרוצה מרצונה ללמוד (גם תורה שבעל פה וגם תורה שבכתב), יכולה, והלימוד ייחשב לה כמעלה ותקבל עליו שכר.
- כל אשה חייבת ללמוד הלכות השייכות לה.
אך עדיין לא מצאנו היתר ללמד בנות צעירות תורה שבכתב בהרחבה, בהעמקה ובקביעות, ולא כל שכן תורה שבעל-פה, וכיום כל הבנות הצעירות לומדות זאת בבתי הספר (בדגשים כאלה ואחרים). מהיכן נמצא ההיתר לכך? בנוסף, בימינו התרחב לימוד התורה לנשים במימדים שלא היו בעבר, ויש להבין מה המקור ההלכתי להרחבה גדולה זו.
- הרחבת המצווה בדורות האחרונים
ההיתר ללמד בנות צעירות תורה, וההרחבה של ההיתר ללימוד תורה של נשים, התפתחו בדורות האחרונים.
מאז התפתחות תנועת ההשכלה באירופה במאה ה-18, חינוך הבנות נעשה מורכב מאוד לאור העובדה שהן לא למדו תורה בצורה מסודרת. הן למדו בבתי ספר אירופאיים והשכילו במקצועות חול, אך לא היה להן מספיק ידע תורני שיחבר אותן למסורת, מה שגרם להתרחקות של בנות רבות מהיהדות.
צבי שרפשטיין בספרו "גדולי החינוך בעמנו" כותב על כך:[1]
"חינוך הבנות בפולין בכלל ובגאליציה בפרט היתה בעיה כאובה וטראגית בחיי ישראל. אדוקי פולין הבדילו בין חינוך הבנים לחינוך הבנות הבדל חותך: את בניהם הקדישו לה' ואת הבנות לחיי הסביבה... חניכות בתי הספר הכלליים, מדברות פולנית מצוחצחת ושקועות בעולמו הרומאנטי- הלאומי של יוליוס סלובאצקי ואדם מיצקביץ... אם כי בנות אלה היו שומרות מצוות בבית, הרי לבבן היה רחוק מההווי האורתודוכסי...".
בתחילת המאה ה-20, תיארה זאת שרה שנירר, ילידת קרקוב, חסידת בעלז, סופרת ומחנכת: "הליקוי העיקרי נעוץ בזה שבנותינו יודעות מעט מאד על עברנו המפואר, וזה מרחיק אותן מן העם ומסורתו. אילו היה להן מושג ראוי ורחב...כי אז היו פני הדברים אחרים לגמרי".
בעקבות מצב זה, יצא פסק הלכה מחודש לגבי לימוד תורה לנשים מבית מדרשו של החפץ חיים (רבי ישראל מאיר מראדין, תקצ"ט-תרצ"ג), המרחיב את ההיתר ללמד תורה לבנות. בעקבות הפסק, הוקם בית הספר "בית יעקב", שבו למדו הבנות יהדות, מידות, עברית, יידיש, כתב רש"י, תולדות ישראל ומלאכת יד.[2] מאז ועד היום בכל בתי הספר לבנות לומדים תנ"ך, הלכה, יהדות ועוד.
הפסק של החפץ חיים (מתוך חפץ חיים, לקוטי הלכות - סוטה, פרק ג, עמ' 21-22.):
ונראה דכל זה דווקא בזמנים שלפנינו, שכל אחד היה דר במקום אבותיו, וקבלת האבות היה חזק מאוד אצל כל אחד ואחד, להתנהג בדרך שדרכו אבותיו, וכמאמר הכתוב 'שאל אביך ויגדך'; בזה היינו יכולים לומר שלא תלמוד תורה, ותסמוך בהנהגה על אבותיה הישרים. אבל כעת בעוונותינו הרבים, שקבלת האבות נתרופף מאוד מאוד, וגם מצוי שאינו דר במקום אבותיו כלל, ובפרט אותן שמרגילין עצמן ללמוד כתב ולשון העמים, בוודאי מצווה רבה ללמדם חומש וגם נביאים וכתובים ומוסרי חז"ל, כגון מסכת אבות וספר מנורת המאור וכדומה, כדי שיתאמת אצלם עניין אמונתנו הקדושה; דאי לאו הכי עלול שיסורו לגמרי מדרך ד', ויעברו על כל יסודי הדת ח"ו.
דברים דומים כתב החפץ חיים במכתבו בנוגע לייסוד 'בית יעקב':
עניין גדול ונחוץ הוא בימינו אלה, אשר זרם הכפירה ר"ל שורר בכל תקפו... וכל החששים והפקפוקים מאיסור ללמד את בתו תורה אין שום בית מיחוש לזה בימינו אלה... כי לא כדורות הראשונים דורותינו, אשר בדורות הקודמים הי' לכל בית ישראל מסורת אבות ואמהות לילך בדרך התורה והדת ולקרות בס' צאינה וראינה בכל ש"ק. משא"כ בעוה"ר בדורותינו אלה (מצוטט אצל א' גרינבאום, 'החנוך הדתי לבנות בישראל', בתוך: שבילי החנוך, ניו יורק תשכ"ו, עמ' 35).[3]
החפץ חיים כותב כאן שצריך ללמד את הבנות תנ"ך ומוסר בבתי הספר בצורה מסודרת. יש לשים לב שדברי החפץ חיים אינם מופנים רק לאותן נשים דגולות בלבד הרוצות ובוחרות ללמוד תורה, אלא היא הוראה כללית לכל ציבור הנשים.
הרש"ר הירש (תקס"ח-תרמ"ט) כתב ברוח זו:
נשים אינן חייבות להיות למדניות, להיות בקיאות במדרשי הלכה, כי בזה יעסקו בעיקר האנשים. אולם הבנת המקרא ואותה ידיעה הדרושה ליראת ה' המביאה לשמירת מצוות קפדנית ולקיומיהן השלם, היא שייכת לעיצוב הרוח והלב של בנותינו, בדיוק כמו של הבנים (רש"ר הירש, סידור תפילות ישראל, ירושלים תשנ"ב, עמ' ע).[4]
יש לשים לב, שהרחבות אלה אינן סותרות את המסקנות המוזכרות לעיל, משום שאין בהן היתר ללמוד תורה שבעל פה (גמרא והלכה), אלא יש בהן תוספת של לימודי תנ"ך, מוסר ומחשבה, וזאת, על מנת שהבנות תוכלנה לקיים את הדינים השייכים להן, ובכך אפשר לכלול הרחבה זו בסעיף ד' של המסקנות המחייב אשה ללמוד את הדינים השייכים לה. יכול להיות שהשינוי היחיד הוא שהתירו ללמד תנ"ך בעיון מסויים, ובכך נכנסים למצב של דיעבד, שכן רק לכתחילה אסור ללמוד תושב"כ בעיון.
לעומת המתירים לימוד תורה לנשים, כתב האדמו"ר מצאנז-קלויזנבורג בשו"ת "דברי יציב", שהאיסור ללמד תורה לנשים נותר על כנו גם בזמנינו, למעט לימוד ההלכות הנחוצות לנשים. ובהמשך דבריו כתב, שאין ללמד בבתי הספר לימודי ספרים העוסקים בבירור עיוני של שאלות מחשבה והשקפה. גם מדברי הגר"ש ואזנר בשו"ת שבט הלוי, נראה שלא נחה דעתו מלימוד תורה לנשים בזמנינו, כדבריו:
כבר אמרתי פעם למחנך הדגול הרבני צדיק במעשיו ר' אברהם יוסף וולף, כי התורה היא נצחית, ואם אמרו כמלמדם תִּפְלוּת, כן הוא בכל הדורות. וגם אם מתירים זה משום 'עת לעשות ה' הפרו תורתיך', כי לולא זה היו הבנות עוסקות בגרוע ממנו, מכל מקום מאן מפיס, וגם מי עמד במנין על זה. ודבר פשוט שהריעותא של כאילו מלמדם תִּפְלוּת תצמח בין מוקדם בין מאוחר, וד"ת וגזירתם לא ישתנה לעולם. וקשה להעמיד דת על תלו בענין זה. [5]
יחד עם זאת, בכל בית ישראל נוהגים כיום בעקבות פסק החפץ חיים, שנשים לומדות תנ"ך ומוסר.
בזרם הציונות הדתית הרחיבו את ההיתר בשני כיוונים מרכזיים:
- לימודי אמונה
הרב אלי הורביץ הי"ד, תלמידו של הרב צבי יהודה קוק, כתב בספרו ("מלחמת התרבות", איש ואשה-סוגיית הפמיניזם, פרק ו'- השכלה ולימוד תורה לנשים):
במציאות של ימינו, כדי שהאשה תוכל לעמוד על ערכה ולמלא את ייעודה כאישה – עליה ללמוד, ללמוד אמונה. עליה להשלים באמצעות לימוד מסודר על ידי שיעורים ולימוד מספרים, את מה שנרמס ברגל גאוה על ידי התרבות הסובבת אותה. לימוד זה נצרך לא פחות מלימודי ההלכות השייכות לה, ומטרתו לבנות בקרבה ראיה אמונית עמוקה יותר על עצמה ועל עם ישראל.
בעקבות גישה זו מתקיימים שיעורים רבים וקיימות מדרשות לבנות שלומדים בהן לימודי אמונה רבים ברמה גבוהה ומעמיקה.
- לימודי גמרא[6]
הרב אהרן ליכטנשטיין מרחיב הרבה יותר את היקף החומר שיש ללמד לנשים בדורותינו:
לדעתי רצוי וצריך, לא רק אפשר, לתת חינוך אינטנסיבי לבנות גם ממקורות תושבע"פ; בין אם משום הטענה שנשים עוסקות בכל המקצועות, מדוע ייגרע חלקן דווקא לגבי תורה, ובין אם משום דברי ה'חפץ חיים' (בהווסד 'בית יעקב') שאם הרמב"ם אומר שצריך ללמד לגר את עיקרי הדת, אדם שגדל במסגרת יהודית - על אחת כמה וכמה... הבנות כיום מקבלות חינוך כללי רחב, ורבות מגיעות לאוניברסיטה, ושם - ולא רק שם, אלא בחברה בכלל - באות במגע עם השקפות ותפיסות עולם שונות. כך שהידע וערכי התורה נחוצים לבת. אני מקבל בהחלט את תפיסת ה'בית הלוי' שלאשה יש צורך בתלמוד תורה כדי שמבחינה מעשית תדע מה לעשות... לדעתי, מה שדרוש לבת כדי לקבל את ההכשרה התורנית המעשית זה הרבה מעבר למה שמלמדים היום. יש להגביר את הלימוד לבנות, כמותית ואיכותית, תוך כדי הוראת כל תחומי התורה, ובכל זאת עדיין לא נחרוג מן המסגרת הנ"ל... אין לי שום התנגדות ללמד בנות גמרא... אני גם לא משוכנע שרצוי ללחוץ על בת ללמוד גמרא בצורה כל כך אינטנסיבית. בהלכה בכל זאת יש הבדל בין מקום האיש ובין מקום האשה בנושא זה, ובסופו של דבר התפקוד בחיים שונה. אבל אם לדבר על היכולת ללמוד דף גמרא ולהבין אותו ולהנות ממנו, איני רואה שום סיבה שלא לכוון לכך ללמד זאת לבנות, וצריך אפילו למסד את זה כחלק אינטגרלי של למידה בביה"ס, שיעור ממשי. כך אני מלמד את בתי וכך חונכה אשתי.16 וזו נראית לי הדרך המומלצת לציבור הבנות בדורנו.[7]
הרב ליכטנשטיין מתייחס לשינוי הנסיבות בדורנו, שבו כדי לגדל אישה יראת שמים ושומרת מצוות יש צורך בלימוד תורני רב ומעמיק. הרב טוען שבדורנו בלי לימוד מעמיק הנשים לא יגיעו לידי חיים יהודיים מעשיים, ואזי יסוד זה עצמו מחייב להרחיב מאוד את היקף תלמוד תורה לנשים. הרב מוסיף ומעיר, שתפקידן של נשים כמחנכות הדור הבא, גם הוא דורש היקף ידע רחב.
מבחינה מעשית, הרב ליכטנשטיין מגיע למסקנות מרחיקות לכת. גם הוא מכיר בכך שמבחינה עקרונית ההלכה אינה מכוונת את האישה לחיים של התמסרות ללימוד גמרא עיוני, מעמיק ואינטנסיבי. אך הוא בהחלט קורא לתת לנשים ליטול חלק בלימוד גמרא, ולמסד זאת בבתי הספר.
בעקבות גישה זו הולכות כיום מספר מדרשות לבנות ומתקיימים שיעורים ברוח זו, בהם יש לימוד גמרא לנשים.
כעת הגיע לסיומו חלק הסקירה ההלכתית של נושא לימוד התורה לנשים. כמובן שנכתב על נושא זה רבות, ובמסגרת עבודה זו הובאו הדברים בתמצות ובהתמקדות על מנת לסקור את הנושא מהמקורות ועד ימינו.
פרק ג' – לימוד תורה לנשים – מהות האיסור וההיתר
לאחר בירור הצדדים ההלכתיים, נותרה עדיין השאלה, מדוע נשים פטורות מלימוד תורה? שאלה זו מחריפה לאור פרק א' בו נחשפנו לחשיבות הרבה של לימוד התורה ומעלתו הגדולה. הפסקה הבאה בגמרא שואלת שאלה דומה:
סוטה כ"א. "א"ר יוסף... תורה בין בעידנא דעסיק בה ובין בעידנא דלא עסיק בה מגנא ומצלא... רבינא אמר לעולם זכות תורה ודקאמרת אינה מצווה ועושה"
הרי התורה מגינה ומצילה על מי שלומד אותה, אם כן, מה יגן ויציל את הנשים, שאינן זוכות לעסוק בתורה כמו הגברים? (אמנם ראינו שנשים כן מחוייבות בלימוד ההלכות הנוגעות אליהן ויש להן אפשרות להוסיף על כך, אך ברוב ככל המקרים זה לא משתווה לכמות ולאיכות הלימוד שגברים זוכים ללמוד)
יש לציין, שהשאלה של הגמרא אינה מתייחסת רק להגנה ולהצלה בפן הפיזי. אנו יודעים שלימוד התורה מאיר את החיים כולם ומרומם את האדם.
הרב קוק כתב על זאת: "אל יחשוב אדם שאפשר לחיות חיים רוחניים בלא אור תורה..."[8]
אם כן, האם נשים לא יכולות לחיות חיים רוחניים ומרוממים?
אלא שהגמרא ממשיכה ואומרת איך הנשים זוכות לחלקן בתורה: "דמקרין ומתניין בנייהו ונטרן להו לגברייהו עד דאתו מבי מדרשא מי לא פלגאן בהדייהו". על ידי כך שהנשים שולחות את בניהן ובעליהן ללמוד תורה ומחכות עד שיחזרו, הן זוכות לחלקן בתורה.
גם הרב קוק, בהמשך הפסק הנ"ל כותב: "...באמת מידת רוחניותם היא רק לפי אותו הערך שהם קשורים אל התורה, או אל אותם שהם חיים חיי תורה". כלומר, יש דרך להתחבר לתורה על ידי חיבור לאנשים שלומדים אותה.
אך עדיין נשארנו עם השאלה, מדוע החיבור של השנים לתורה נעשה בעיקר באמצעות בעליהן ובניהן, ואין להן חיבור עיקרי עצמי כמו שיש לגברים? כלומר, מדוע לגברים יש צורך בלימוד קבוע, ולנשים אין צורך בכך?
כדי להבין את התשובה לכך, שהיא גם התשובה לשאלה מדוע נאמרו בגמרא ביטויים חריפים על לימוד תורה לנשים, ומה הסיבה הלכתחילאית של איסור זה, נלמד פסקה של הרב קוק מתוך
עין איה ברכות ב', פרק שביעי, פסקה מ"ו:[9]
הגמרא: "תניא רנ"א מנין שאין פרי בטנה של אשה מתברך אלא מפרי בטנו של איש שנאמר וברך פרי בטנך, פרי בטנה לא נאמר אלא פרי בטנך".
הגמרא לומדת מהפסוק המופיע בספר דברים (ז', י"ג), "וברך פרי בטנך", שפרי בטנה של האשה מתברך מהברכה השרויה על האיש. כביכול הברכה שיש לאיש עוברת לאשה. כעת נראה את הביאור של הרב קוק לדברים אלה, תוך כדי הסבר לדבריו:
התעודה הטבעית ביחש האשה, תלמדנו ארחות חיים בכלל ההנהגה והחינוך הראוי אל הבנות, האשה הכללית של כלל האומה, ע"פ דרכה של תורת ד' התמימה.
הבנת ייעודה של האשה, החתום בטבע שלה, כפי שה יצר אותה, תעזור לנו להבין מהי דרך החינוך שתתאים לבנות.
...כי הננו רואים את הבנות והם ג"כ ברוכות בשכל טוב וכשרון נפשי הגון, ומעבר מזה הננו רואים כי לא נוצרו להיות עסוקים בעמקי המדעים והמוסרים, בין מצד תכונת נפשן וכן מצד הטיפול הראוי להם בגידול הבנים, עיבורם לידתם והנקתם.
לבנות יש כח שכלי ויכולות המתאימות לעיסוק בחכמה ולימודים. יחד עם זאת, אפשר לראות שנטיית נפשן של נשים רבות אינה פונה להתעסקות בעמקי המדעים והמוסרים', משום שזה אינו מתאים להן לתכונת נפשן. בנוסף, סיבה נוספת שמחמתה טבע האשה אינו נוטה לעיסוק בעמקי המדעים והמוסרים הוא (כרגע הרב אינו מגדיר כמות או איכות להעמקה זו, ורק נותן את ההסבר הכללי והעיקרון. בוודאי שהכמות והאיכות משתנה בין אשה לאשה, וגדריה הכלליים נמצאים בהלכה) העיסוק בטיפול בילדים. הטיפול בילדים דורש השכלה עמוקה וכוחות נפשיים ורגשיים מרובים, ובכל שולל אפשרות להתמסר ל'עמקי המדעים'. כעת הרב ייתן סיבה נוספת שבעבורה ראוי שלא להעמיס על הבנות את הלימוד ב'עמקי החכמה'.
...ועוד כי אם יתגבר דור אחד ויאבה לשכלל את הבנות ג"כ בהשלמת השכל במעלה עליונה, אז ירע לאושר הדור הבא, כי תושיה מתשת כחו של אדם, וההתעסקות בכשרון השכל מחליש עכ"פ, ברב או במעט, חוזק הגוף. ע"כ ראוי לכה"פ להניח חזקת הגוף של האמהות שלא יתמוטט מעבודת הלימודים, וישלים עכ"פ איזה חלק רשום מחסרון הנמנה מחולשת האבות מחלישים את גופם ע"פ עבודת השכל. אבל בהיות ג"כ האם נתונה אל עבודת המושכלות, יצא בהמשך הזמן דור חלש ורפה אונים, שלא יהי' מוכשר כלו מרוב חולשתו לקבל את יסודי החכמה והצדק ואור דעת אלהים שצריכים נפש בריאה וגוף בריא. ע"כ גדולים מאד דברי חכמים ז"ל כל המלמד את בתו תורה כאלו מלמדה תפלות, ואין קץ לאושר הכללי שהצלנו ע"פ ההדרכה המעולה הזאת.
הרב מדבר על מציאות תיאורטית בה "יקום דור אחד ויאבה לשכלל את הבנות גם כן בהשלמת השכל במעלה עליונה", אך זוהי המציאות שלנו היום. בימינו, מתוך רצון לקיום שוויון בין המינים אין כל הבדל בלימוד של הגברים ללימוד של הנשים והלימוד באוניברסיטה נעשה בשווה לשני המינים. הרב מסביר את הבעייתיות שיש בכך. עבודת השכל מחלישה את כוחות הגוף. העמקה עיונית אינטלקטואלית גורמת לחיסרון בצד המעשי והרגשי של האדם ברמה כזו או אחרת. אם גם האיש וגם האשה יפתחו את החכמה והדעת בצורה מקסימלית, ייגרם חיסרון לדורות הבאים, שלא יקבלו יחס רגשי, פיזי ונפשי מספק. על כן צריך לשים לב שהאמהות לא יעסקו במדעים עיוניים ברמה עמוקה באופן המחליש את כוחן. כמובן שגם על הנשים לעסוק בפיתוח כשרונותיהן (וש גם יוצאות מן הכלל), אך צורת הלימוד וההתפתחות השכלית של הנשים צריכה להיעשות באופן שלא יפגע בדור הבא, שכן אם הדור הבא יהיה חלש מבחינה פיזית ונפשית, הוא לא יוכל להגיע בכלל ללימוד עמוק ומהותי, בחסרו את השלב הבסיסי והחיוני כל כך של הגוף והנפש. חכמים אמרו את דבריהם "כל המלמד בתו תורה כאילו מלמדה תפלות" מתוך שהבינו ברוח קדשם את החיסרון שלימוד הבנות יכול לגרום לכל המשכיות האומה.
...אמנם עדיין יש לשאול, על כשרון השכלי של האשה על מה נוצר, היתכן שיחוק יוצר הנפש יתברך כוחות נפלאות במין שלם מהאנושיות על מנת שלא יצא אל הפועל בכל תכונתו.
הבנו את החשיבות בכך שרוב הנשים לא יעסקו בלימודים מעמיקים ואינטנסיביים. אך נותרה השאלה, אם כן, מדוע ה' נתן לנשים כשרונות שכליים, האם הן לא צריכות להשתמש בכוחות שה' נתן להן ולהביא איתם ברכה לעולם?
...ע"ז נקח לנו לעד את הגלוי, את הטבע עצמו, לראי' שלא נוצרה האשה לחולל חדשות מעצמה, כ"א רב כח שכלי בה להשכיל עד כמה ראוי להיות מודרכת, ע"פ ההנהגה המעולה של שלימי האנשים, והנפש העדינה. המוכנת ע"פ רכות מזגה להרגיש את הוד ההדרכה המוסרית וטוב הטעם של יראת ד' ודרך צדקה ומשרים, כפי התכנית ששלימי האנשים ישכילו בחכמתם ובהעמיקם חקרם, חנן לה בזה הקב"ה בינה יתירה, כדברי חז"ל , הרגשה דקה ושנונה שתצא אל פועל הנעלה רק בהיותה פועלת ע"פ ארחה להרחיב ולהטעים את יסודי המוסר, ולבארם ע"פ רגשות טבעיות טובות הנקלטות מחזיון הנהגת בית יפה. ע"כ רק בהיות חובת הדרישה מסתלקת מהאבות לחינוך הבנות, רק אז יצא אל הפועל הכשר הבנות, לכלכל ולטפח ע"פ רגשות לבבם את המדעים המוסרים ואורחות הטובות של יראת ד' שיורו חכמים ושרי קודש, ואז גם המצויינות ביותר תביננה את תעודתן. ואם כשרונן ירבה, יוסיפו דעת להרחיב את ארחות הצדק והטוב, ע"פ המקור הראשי שישאבו מאור התורה, שיכרוה הגברים מעמקה של תורה, ואז יבנו לנו בתים נאמנים שלמים עם ד' ועם עמו.
על השאלה שהצגנו משיב הרב מתוך התבוננות בטבע האיש והאשה. כשם שבתהליך הפיזיולוגי של יצירת הולד האיש נותן את הזרע, שבו כח הפרייה, אך פיתוח העובר וגידולו במשך תשעה חודשים מתבצע ברחמה של האשה, כך גם במציאות הרוחנית. החכמות וההדרכות הרוחניות שמגיעות מחידושיו של האיש, נקלטות במוחה ובליבה של האשה, ומקבלות חיות ומתרחבות באופן שאינו יכול להיעשות אצל האיש. האישה מוכשרת בכוחה השכלי להבין את ההדרכות והתובנות שתשמע מחכמי ישראל, ואלו יפעלו עליה פעולה רבה, ובעזת הכוח השכלי שלה, היא תוכל לשכלל ולפתח עצות והדרכות אלו.
אפשר למצוא בדברים אלו שלוש פעולות שיכולה לעשות האשה בחכמתה המיוחדת, המחוברת עם התוקף שיש אצלה לחיי הרגש, עם דברי התורה והחכמה שהיא מקבלת ושומעת:
- "להרחיב... את דברי המוסר" – להרחיב את הדברים, להחיל אותם על מציאויות חיים שונות, לפרט את הכללים והעקרונות, ולשייכם לכל מרחבי פנימיות האדם.
- "ולהטעים את יסודי המוסר" – להעביר את הרגשת טעמם של החכמות. השכל אינו מרגיש את טוב טעמם של הדברים, לכן לפעמים הוא נשאר בספק לגבי התאמתם לחיים באופן נאה ומתקבל. חכמת החיים של האשה מוצאת את היופי הפנימי הקיים בחכמות האמת ומאפשרת לחכמה לקבוע לה מקום של אמת במציאות.
- "ולבארם" – יסודי המוסר זקוקים לביאור והסבר הנובע מתוך הרגש. יש נושאים שהרגש מחכים בהם את האדם יותר מן השכל. בעזרת הרגשות הטבעיים והחכמה הנלמדת אצלה מתוך חוויית חייה, האשה מבארת ומטעימה את יסודי המוסר והחכמה מזוויות ומבחינות שהשכל אינו מסוגל להעלות על דעתו.
מתוך פסקאות אלה של הרב הצלחנו להבין קצת יותר את מקומה של האשה ביחס ללימוד התורה ואת הסיבה לכך שיש רמה מסויימת של איסור על נשים ללמוד תורה. מתוך כך אפשר גם להבין שאף אשה שרוצה ללמוד ולהתעמק בדברי תורה (מבחינה הלכתית ראינו שרוב הפוסקים מתירים זאת, אם חפצה בכך מרצונה החופשי), יש לה לבחון האם רצון זה יוסיף לילדיה ולביתה, או חלילה יגרום לחלישות שתוביל גם לחלישות בתורה בסופו של דבר, ויפגע בדורות הבאים. יש לציין, שכפי שראינו, נשים המרגישות רצון להיות מונחות יותר בעולם לימוד התורה, יכולות ואף נקראות לעשות זאת בוודאי, אך באופן של הרחבה, הטעמה וביאור, ופחות באופן של חידושים והתפלפלויות. מתוך כך, יוצאת מכאן קריאה לנשים המרגישות רצון לעסוק בתורה, לעשות את תפקידן ולהגדיל תורה באופן המתאים להן, למען העם כולו.
סיכום
בחלקת הראשון של העבודה, ראינו גדרים כלליים במצוות תלמוד תורה, וכמו כן, גם נפגשנו עם הערך הכללי של התורה ועם הערך של מצוות לימוד תורה. ראינו שמצוה זו שקולה כנגד כל המצוות, וזאת בהתאם לערך הכללי העצום והגדול של התורה. מתוך כך השאלה של מקום הנשים בלימוד התורה התעצמה, מדוע הנשים אינן שותפות מלאות במצוה גדולה ונפלאה זו.
כבר בפרק א' ראינו כי בהלכות הנוגעות ללימוד תורה לנשים יש מורכבות מסויימת, שכן הן פותחות במעלה שיש לאשה שבוחרת ללמוד תורה, אך מסיימות באיסור הכללי ללמד נשים. יחד עם זאת, נעשתה חלוקה בין תורה שבעל פה לתורה שבכתב.
בפרק ב' נכנסנו לעובי הקורה בבירור הדיוקים בגדרי המצווה, מתוך כוונה להבין בצורה מסודרת מה יחס ההלכה לנושא זה.
ראינו את המסקנות הבאות:
- חז"ל אסרו ללמד בנות תורה שבעל-פה.
- מותר ומצוה להשמיע את פשטי הדברים בתורה שבכתב, ולכתחילה אסור ללמדה בהעמקה.
- אשה שרוצה מרצונה ללמוד (גם תורה שבעל פה וגם תורה שבכתב), יכולה, והלימוד ייחשב לה כמעלה ותקבל עליו שכר.
- כל אשה חייבת ללמוד הלכות השייכות לה.
לאחר מכן ביררנו את היתר בן-זמננו ללמד בנות צעירות תורה שבכתב בהרחבה, בהעמקה ובקביעות, ואף תורה שבעל-פה. בנוסף, בימינו התרחב לימוד התורה לנשים במימדים שלא היו בעבר, ועמדנו על המקור ההלכתי להרחבה גדולה זו, הנובע מצורך הדור, התפתחות ההשכלה ועליית מעמד האשה.
בפרק השלישי בררנו את היחס המהותי ללימוד תורה של נשים. הבנו כי התפקיד המרכזי של האשה הוא בגידול ילדיה, על כן, אי אפשר לחייב את הנשים להגות בתורה יומם ולילה, גם מהסיבה הטכנית וגם מהסיבה שלימוד עיוני אינטלקטואלי מעמיק יכול להחליש את כוחות החיוניות של האשה הנצרכים לה למען גידול ילדיה. בנוסף, מצאנו את האופן הראוי לנשים לעסוק בתורה, פחות באופן של חידוש והתפלפלות ויותר באופן של הרחבה, הטעמה וביאור.
[1] מתוך ויקיפדיה, בערך "שרה שנירר"
[2] מתוך ויקיפדיה, ערך "שרה שנירר"
[3] הציטוט לקוח מתוך מאמרו של הרב חיים נבון, "תלמוד תורה לנשים", תחומין ערך כח, אתר דעת http://www.daat.ac.il/daat/mishpach/maamad/talmud-2.htm
[4] הציטוט לקוח מתוך מאמרו של הרב חיים נבון, "תלמוד תורה לנשים", תחומין ערך כח, אתר דעת http://www.daat.ac.il/daat/mishpach/maamad/talmud-2.htm
[5] מתוך האתר "עולמות", שיעור בנושא "תלמוד תורה לנשים".
[6] לקוח מתוך מאמרו של הרב חיים נבון, "תלמוד תורה לנשים", תחומין ערך כח, אתר דעת http://www.daat.ac.il/daat/mishpach/maamad/talmud-2.htm
[7] הרב א' ליכטנשטיין, 'בעיות יסוד בחינוכה של האשה', בתוך: ב"צ רוזנפלד (עורך), האשה וחינוכה, כפר סבא תש"ם, עמ' 158-159.
[8] הראי"ה קוק, אורות התורה י"ב, ו'-ז'.
[9] הלימוד מבוסס על מאמר של הרב צבי ישראל טאו, בחוברת "חנוך לנערה על פי דרכה" בהוצאת בית ספר "צופיה",ישראל, תשע"ה.
יפה מאוד! אשרייךצקון לחש
אל תצפה אבל שיבינו מזה שדעת הרב ליכטנשטיין היא דעת יחיד, ושיש בכלל איסור בפוסקים חחחח אנשים פה בעלי חשיבה מאוד מקורית
אני מכיר רבנית שיודעת משניות יותר טוב מבעלה.שמואל תאו
כל דור מתקדמת עוד שלב.
למאי נפקקא מינה? ומה זה כל דור מתקדמת עוד שלב?צקון לחש
היא חיה כמה דורות?
המקום שלכם בעולםזיויק
הוא קיים בכלל? הוא ברור לכם?
יהיה ברור אי פעם?
איך אחרים רואים את המקום שלכם?
זה למעשה תפקיד? שליחות? כישרון?
רק מי שהבין את השאלה שיענה. תודה 🙂
אולי הבנתי, אז-הרמוניה
אין לי "מקום" בעולם... אני כאן כל רגע שה' מחליט שאהיה כאן, כל רגע מחדש.
שליחה, כל מה שיש לי זה מה', ממה שהוא נותן לי משתדלת לתת.
אחרים רואים את מה שאני באמת מכוונת. כשאני מצליחה באמת לכוון ולהיות בתודעה של מה שכתבתי לפני- אנשים רואים את זה, זה ממש כאילו "שם ה' נקרא עליך ויראו ממך". יראת כבוד כזו.
אבל לא תמיד אני ככה, וכשאני פועלת ממניעים אגואיסטים זה ניכר.
זה לא יוצר פיזור? לא עדיף מיקוד? יש דבר כזה בכלל?זיויק
לא, כיהרמוניה
אין לנו תפקיד אחד בעולם חוץ מלעשות את רצון ה' ולהתקרב אליו.
וזה כן בא ביחד עם מודעות עצמית, לראות מה הכלים שה' שם לך.
אם זה יכולת לשמח אנשים, אם זה לימוד שאתה צריך להפיץ... מבינים את זה לפי מה שקורה איתך, אתה יודע במה אתה טוב, ועדיין כל פעם ה' שם אותך בסיטואציה אחרת, כל רגע בפני עצמו.
יכול להיות שאתה אדם תוסס ואתה יודע איך להשתמש בזה לטוב אבל עכשיו ה' רוצה אותך בפקק ולראות איך אתה מגיב ואם תתעצבן. זה מלא דברים. המגמה היא אחת.
בלבלתזיויק
התכונה היא לא המיקוד בעינייהרמוניה
היא הדרך, לא המטרה.
מי שמתקבע על התכונה שבעיניו היא התפקיד שלו עלול לחטוא לעיקר.
הטלת כאן פצצהזיויק
כי תמיד חשבתי שכישרון ויעוד קשורים זה לזה.
תוכלי לבאר את כוונתך?
היעוד שליoo
ברור לי מאד
לעשות טוב לעצמי ולאחרים
ללמוד ולהשתפר מיום ליום
אני לא מוטרדת ממה אנשים אחרים חושבים על התפקיד שלי
את התפקיד שלי רק אני קובעת ושאחרים יתעסקו בתפקידים שלהם
זה לא יעוד של כל אחד?זיויק
זה יכול להיותooאחרונה
יעוד של כל מי שרוצה בזה
לא רואה צורך לתחום את תפקידי לתחום מסוים
לאמיצים בלבדזיויק
מי שאמיץoo
לא מפחד לדבר בשם עצמו
וכנראה לא פותח פצלש
לפעמים לשאלות נקודתיות...הרמוניה
בדיוק חשבתי על זהזיויק
לאריבוזום
לא! עיניי יתהלך במישרים והייתי כשוכב בלב 'ים'.חסדי הים
איזו מן שאלה זאת?כְּקֶדֶם
כן. במקום אנונימי בפורומים שאיןיעל מהדרום
אני בעצמי😅פצל"פ
אבל היום אני כבר רק מפה כמעט
ולא כ"כ משתמש במקורי
כנ"ל חחפצלשי"ת
לא הבנתי את התגובהפצלשי"ת
שהשאלה הקפיצה את אלה שזה השם שלהםזיויק
לאנפש חיה.
היה לי כינוי בלי הנקודה ושכחתי את הסיסמא אליו
לפני הרבה שנים
יש לי פצלש בחיים האמיתיים.די שרוט
אשתך?😂🤭מבולבלת מאדדדד
בערךמבולבלת מאדדדד
לאארץ השוקולד
מלבד אחד כמו מבולבלת, לא זוכר מה הפצלש
אה הא! תמיד ידעתי שאתה פצלש של מבולבלתדי שרוט
ארץ השוקולד
אוי, עלית עלינו🙈
@מבולבלת מאדדדד , באיזה ניק נשתמש?
אופס🫢מבולבלת מאדדדד
בניגוד למה שחושבים אין לי הרבה..בנות רבות עלי
אומנם פתחתי הרבה בעבר אבל ברשמי אני קופץ מידי פעם לבנות מרכלות עלי אבל לא יותר מכך.
אני אפילו לא מכוון את זה.. אני פשוט מתחבר ומה שיוצא לי בהתחברות אני מתחבר.. חחח
מעניין ממה זה נובעזיויק
כן, שנייםצדיק יסוד עלום
זהו?זיויק
כןצדיק יסוד עלוםאחרונה
רעיונות למשחקי קופסאהרמוניה
מגבשים וכייפים ששווה לקנות?
תודה
אליאסדרור אל
תודההרמוניה
קטאן כמובןריבוזום
נראה ככה...הרמוניה
שם קוד!ריבוזום
זהוו גם אליאס...הרמוניה
סיאנס. לא משחק קופסא אבל מגבש.די שרוט
אני בוכה😂Shandy
אציע כמה שונים:ארץ השוקולד
שם קוד,
אליאס,
דיקסיט,
עידן האבן,
טיקט טו רייד,
Robo rally,
The crew,
Avalon,
Shadows over Camelot,
Nefarious,
Colloretto,
סושי גו,
אזול,
Draftasorus
יואוהרמוניה
מה זה השמות האלה אתה בטוח שזה בישראל?😂
ממש תודה!
מה ה3 הכי מומלצים בעיניך? (חוץ משם קוד ואליאס)
הרבה משחקים הם באנגלית במקורארץ השוקולדאחרונה
ולא יודע אם תרגמו אותם, בכל מקרה, בכלל המשחקים שפירטתי אין מלל כמעט.
תלוי מה הסגנון שאת מחפשת?
האורך? מספר השחקנים?
חכמת ההמונים: קרה לכם שכעסו עליכם ולא רצו להסביר?זיויק
שנאת עצמית: "כי כמה שונאים יש לו לאדם, ובראשםחסדי הים
שנאת האדם בעצמו, כי האדם שונא לעצמו יותר מכל שונאיו"
(אמר דודי זקני רבי פנחס הורוביץ זצ"ל בדרשתו הידועה בשם 'כל המפרשים וספרי המוסר')
איך אתם מבינים את המשפט? איזה תחושות יש לכם סביב זה?
הוא מתאר הפרעה פסיכיאטרית כאילו זה המצב הרגילפשוט אני..
כלומר שנאה עצמית היא לא הפרעה בפני עצמה, אלא תסמין של הפרעות ומחלות שונות, בעיקר דיכאון מג'ורי והפרעות חרדה למיניהן.
או שהוא מדבר על בעיה נפוצה אצל רוב בני אדם, שרובנוקעלעברימבאר
כן. הוא התעסק בזה בכמה מקומות לגביחסדי הים
מכמה היבטים לגבי קנאה וכעס שמבלבלים את הדעת.
איפה?קעלעברימבאר
בפירושו לתורה 'פנים יפות' בכמה וכמהחסדי היםאחרונה
מקומות מהיבטים שונים.
בכללי הוא כותב עמוק עם המון מקורות והסברים קצרים, וכדי להבין את השפה שלו ואת הרעיונות שהוא מנסה להעביר, צריך הרבה יגיעה. גם צריך להשוות בין כמה וכמה מקומות.
אתן לך דוגמית מהפרשה שהייתה:
"שענין הפגם שהוצרך לתקן הוא בחינת חטא עץ הדעת כמבואר אצלינו בהרבה מקומות, ופגם עץ הדעת הוא בג' בחינות קנאה ותאוה וכבוד המוציאין את האדם מן העולם [אבות פ"ד מכ"א], והוא נתקן ע"י ג' אבות שהם בבחינת אהבת ה' ויראתו ותפארתו כמש"ה [ישעיהו מט, ג] ישראל אשר בך אתפאר שהוא תיקון ג' בחינות אלו, והרמז לזה כי ג' אבות עם הכולל כמספר עץ הדעת".
ביקורת היא שנאה? אכזבה היא שנאה?פשוט אני..
הוא אומר שם בפירוש שזה לא אידיאליחסדי הים
כלל וכלל ושצריך להתגבר על זה, רק הוא מציין תופעה. הוא אומר בלשונו שדווקא צריך להפוך את המחשבות עלמא דחירות.
משפט נכוןשם פשוט
הרבה פעמים (לרוב) לאדם יש דימוי עצמי נמוך
זה גורם לו לשנאה עצמית, תיעוב עצמי מוסתר או יותר גלוי.
וזה הרבה ממה שהורס לאדם בחיים, זה התעללות עצמית.
בלי מודע האדם בעצמו מחבל לעצמו בחיים.
כן. לצערנו זה קורה.חסדי הים
תהיות פילוסופיות של ליל סערהאוי טאטע!
הטוב
מה זה בעצם אומר שמשהו הוא טוב?
מה מגדיר משהו כטוב?
מה בעצם מיוחד בדברים טובים?
ומה בעצם אנחנו מתכוונים שטוב לנו?
מנסה טיפה להעמיק מה זה בעצם אומר הטוב הזה
זה מושג יומיומי אבל הוא חמקמק
אשמח למחשבות שלכם
את שלי אשתף בהמשך בעזרת השם ובלי נדר, כשהם קצת יותר יתבשלו
מעניין ממשאוי טאטע!
תודה
האמת שאני כתבתי טוב לא התכוונתי דווקא לטוב במובן של נכון מוסרית אלא גם לטוב במובן הנעים והמועיל
כלומר גם מסעדה טעימה היא מסעדה טובה למרות שאין בה שום דבר מוסרי
אבל ברור שהמוסריות היא גם חלק מהטוב הזה
כש...נחלת
כשחיים את האדם שאנחנו בכל המובנים. כשמחים בחלקנו אבל משתדלים
לדייק יותר במה שממלא אותנו סיפוק. בנתינה לעצמנו ולאחרים בצורה מאוזנת,
כשמצליחים להתגבר על משהו אצלנו, ולו אחת ליום ומבחינים בזה.
כשמצליחים לגרום למישהו (במיוחד במשפחה) שמחה. כשמצליחיףם
לבטא את הכשרונות שבנו, כשבסוף היום, כשמתבוננים אחורה, מרגישים
שהיום מוצה. היטב ולא בוזבז. מוצה נכון. כשזוכרים שהשם מלווה אותנו
תמיד בכל זמן ובכל מקום.
את אומרת הרבה דברים נכוניםאוי טאטע!
כי האל ציווה כמהר"ל, לא כמו הרמב"םחסדי הים
בהחלטנחלת
מותר לשאול ולתהות כפי שהיא תוהה (בליל סערה...). בטוחה שיש הרבה ספרי קודש שמדברים על זה והוגים בזה.
צריך למצוא אותם. אולי תנסי לשמוע שיעורים של הרב אהרן לוי בהידברות. מאוד מתקבל על הדעת שגם הנושא
הזה עולה באחד השיעורים, או ביותר. אפשר גם לשאול אותו בתגובות. הוא עונה, אמנם בקצרה, אבל זה יתן
כיוון מחשבה...
מה עם הרב נויגרשל? אם לא טועה, בימי שלישי בערב (22.00?). שואלים אותו כל מה שמעניין, מטריד,
מעלה תהיות....מאוד ממליצה. הוא גם יכול להפנות לשיעורים ו/או ספרים העוסקים בזה.
הוא עמוק וירא שמים ויודע ה מ ו ן.
אולי אפשר לחפש גם באינטרנט , כמובן, עם ביקורת ולא לקבל כל דבר - עם ביקורת ומחשבה.
להשוות לחכמינו, לדרך התורה.
בצורה שטחית אולי, שהטוב הוא הקב"ה. הוא מקור הטוב וכל מה שנובע ממנו הוא טוב.
ועדייןנחלת
מו"נ נחשב לספר פילוסופיה, לא?
כן. לכן שם הוא טוען שיש סיבות וטעמים למצוותחסדי הים
מה שמראה חיות רוחנית וגשמית בצורהחסדי הים
בתמצותבמשפנחלת
במשפט אחד, למצוא חן בעיני אלוקים ואדם.
אולי, זה הטוב.
אני מבין את זה בעומק כדברי דודי ההפלאהחסדי הים
טוב - טוב אנושי שמבטא את הטוב האלוקי המוחלטזיויק
נכון.נחלת
אם הבעיה היא שאתה לא נרדםשלג דאשתקד
אני מציע לך לקרוא את הדיאלוג האפלטוני הידוע "אותיפרון", או למצער לקרוא את "פרוטגורס". הם עוסקים ממש בנושא הזה.
אני לא בטוח שתצא מהם תשובה חד משמעית, אבל אני בטוח שתירדם די מהר 
לכאורה ככל שמשהו הוא יותר קשור לחייםנקדימוןאחרונה
ולגבי איפה ה' בסיפור? ובכן, הוא זה שיצר את המערכת ואת האדם, ולכן הוא יודע מה עובד הכי "טוב" כלומר מה מתאים לחיים בצורה המושלמת.
מרגיש לי קצת שטחי, אבל אולי זה מועיל כנקודת פתיחה כלשהי.
לא יודע איך להתקדם...והנה חלום
אני משתף בקצרה
מתחילת המלחמה הייתי בחמישה סבבים, קרוב ל300 יום מילואים בכל הגזרות. כל פעם היה לי קשה מאוד לחזור חזרה, שוב לחזור למשפחה שוב להתחיל לעבוד. פעם אחרונה שקבלתי צו מילואים כבר לא היו לי כוחות למרות שהיה לי מאוד קשה לסרב.
כבר כמה חודשים אני לא מצליח לחזור לעצמי. מרגיש לא מאוזן. לפעמים אני באנרגיה מטורפת ולפעמים בסוג של דיכאון. אשתי והילדים מנסים להכיל אבל אני רואה שכבר קשה להם. לפעמים מתפרץ ממני כעס בלתי נשלט (לא אלים, מעין מרירות ושפוטיות על החיים) ולפעמים אדישות בלתי נשלטת שלא בא לי לעשות כלום ולא מעניין אותי שום דבר.
הייתי בטיפולים מסוגים שונים, גם טיפול אישי וגם טיפול זוגי. אני מאוד משתדל לישון טוב, לאכל טוב, להשקיע בפעילות גופנית, ללמוד אמונה ובטחון אבל כשמגיעה הנפילה הכל מתרסק והחיים הופכים לסיוט לא מאוזן.
קבעתי תור לפסיאטר וזה מתקרב. אני מפחד ממש שנדפק אצלי משהו וזה בלתי הפיך.
האמת לא יודע למה אני כותב, מה אני רוצה מכם...
אולי מישהו חווה משהו דומה?
לא חוויתי משהו דומהסוף טוב
אבל רוצה להרים לך על המאמץ לחפש פיתרון!
עברת שנתיים מטלטלות וברור שלנפש זה לא קל.
מאמינה שטיפול כזה או אחר יוכלו לעזור.
בהצלחה רבה!!
בהחלטנחלת
בס"ד
מאמינה שבעזרת השם (תמיד לבקש מהקב"ה! - ובמקרה הזה, שהרופא יהיה שליח טוב) תרופות לזמן מסויים בהחלט עשויות לעזור.
מה עם נסיעה קטנה (או גדולה) לאיזו מדינה שקטה, רגועה, שהדבר המסעיר ביותר בחדשות זו הידיעה שהליגה המקומית זכתה
בגביע כסף ב...טניס שולחן? - כדאי ללוות בשביל זה. אבל זה באמת מאוד אינדיבידואלי. מה עוד, שיש עכשיו בעיה עם כל מיני
מדינות למיניהן. אבל אולי אפשר למצוא כזו; פינלנד אולי? אמנם קר שם ומן הסתם יש גם אי אלו דובים, אבל יש שם איים
קטנים נחמדים בים, ליד הלסינקי.....באמת. אפילו אנחנו חשבנו על זה.
סתם, מן בטן גב כזה של חורף.... בהחלט אפשר להינות. תגיד שאתה מבהוטן, או מקפריסין - מהחלק התורכי אם מישהו יפרוץ
במלל יווני ולהיפך - מהחלק היווני, אם מישהו... בקיצור של ידעו שאתה יהודי.....
ובהוטנית - מאה אחוז שאף אחד לא מבין!
אגב, זו הצעה רצינית (לנסוע מכאן קצת, כדי להשתחרר).
עדיף, לענ"ד, או לבד, או עם האשה, אבל בלי הילדים. רק אתה, או אתה והיא. יש לכם היכן להשאיר את הילדים לזמן מה?
אבל הכי חשוב, אנו חושבים, כן לקחת תרופות לזמן מה. מכירה אנשים נורמטיבים, אינטליגנטים מאוד, מוכשרים, טובים ונפלאים, שלקחו תרופות בזמנים קשים.
השם חנן את הדעת כדי להמציא רפואה, לנו, כשהנפש שלנו מתערערת. זו מתנה. כן, מתנה! משהו השתבש, בעקבות מה שעברת ועובר, משהו שנורמלי וטבעי
לחלוטין שיתערער. אז למה לא לתת לה קצת שלווה, קצת רוגע, קצת שמחת חיים, בינתיים? עד שהיא תשוב לעצמה? למה להתאכזר ולהתעלם ממנה?
כל הכבוד שאתם שוקלים אפשרות כזו. הכרתי מישהו (הלום קרב) שלא רצה אפילו לשמוע על כך. כשהסכים, היה כבר קצת מאוחר...
יש דיעה קדומה נגד תרופות כאלה. מכירה גם מישהו שהיה צריך לקחת תקופה, ואחר החליט שזהו, הוא לא רוצה יותר, היה מר ועצוב אחר כך.
וגם, שיחות שיחות שיחות עם מישהו שאתה מרגיש אמון כלפיו. ואם זה פסיכולוג, שיעלה כמה שיעלה.
הכי חשוב לחזור להיות באיזון. ו...שמח!
אולי יש דבר מה נוסף שאתה יכול להוסיף למערכת הבריאות שלך? שהיא נפלאה כל מה שאתה עושה (הלוואי עלינו), ואין ספק שהיא מועילה גם לנפש,
אבל כולה טיפול מסור מאוד בבריאות גופנית, בעיקר. אז אולי....
משהו באמנות, למשל?
מה עם לרכוש כן ציור , בד, או נייר, צבעים למיניהם (אקריליק, פנדה עדין, צבעי פסטל, שמן, פחם) ולזרוק הכל על הנייר?
רגע, מה עם לזרוק את המרירות על נייר, פשוט לכתוב, מה שבא, בלי ביקורת, בלי צנזורה, בלי שזה יצטרך לצאת טוב,
פשוט לשרבט מה שבא?
ויש מיני תראפיות, כמו גשטאלט, תראפיה באמנות, תראפיה בדרמה וכל הסגנונות (NLP ועוד. תלוי למה אתה
מתחבר. יש אנשים שמתחברים דווקא לתראפיה הנושנה והותיקה - לדבר עם מישהו, לדבר, לבכות, לזעוק.)
בני אדם חווים תקופות קשות מאוד לעתים. מאוד קשות. מכל מיני סיבות. העיקר - אין יאוש כלל! לא להתייאש!
רב נחמן ל א מ ר ש ה!!!
ואם הוא לא הרשה, אז הקב"ה, על אחת כמה וכמה!
רוצים לשמוע ממך עוד. בבקשה.
סבלנות. קודם כל, לעצמך!
תהיה בקשר. בבקשה!
נ.ב.נחלת
במידה ולא התייאשת לחלוטין מהטיפולים למיניהם, יש מקום בירושלים, ברח' חירם (ליד שמגר, ליד רח' ירמיהו) הנקרא "למרחב".
רק כרטיס קופת חולים.
שמעתי שהם עושים עבודה טובה מאוד.
אבל יש תורים ארוכים. אלא ש.....הכל מהקב"ה. הוא כבר יסדר לך תור מהר. תבקש ממנו. לא לדאוג.
מיועד לחיילים דווקא?אורין
למרחב?נחלת
לא. בכלל לא. לכל מי שמתקשה ורוצה להעזר , כמו שנעזרים בחברותא, כשלומדים. "
אין אסיר מתיר עצמו מבית האסורים..." לפעמים כן, יש אנשים אולי שיכולים, אבל איש את רעהו יאמרו חזק!
זה גם מקום דיסקרטי וצנוע.
תודה. המטפלים בעלי הסמכה טיפולית?אורין
כן.נחלת
בהחלט. מקסימום יש מטפל/מטפלת כמה חודשים לפני הרשיון.
מכירה מישהי שהיתה שם והמטפלת היתה מצויינת, למרות
שאת ההסמכה הרשמית קבלה חודשים מספר אחר כך.
למיטב זכרוני, יש לה כבר קליניקה משלה.
אבל, קחי בחשבון תור ארוך. תבקשי מהשם שיקדימו לך.
מתארת לעצמי במצבים אקוטים (את לא נשמעת לי כזו),
הם מקדימים.
טיפול זו מתנה נפלאה שאדם מפרגן לעצמו.
(כל אחד וסוג הטיפול שמתאים לו, שמדבר אליו).
תכנית עמיתנקדימון
עמית?נחלת
לא מכירה את התכנית הזו. אבל חשבת גם על משרד הביטחון.
אולי גם הוא יוכל לסייע? הם מודעים ל"מצבי הרוח" האלה.
אתה לא היחיד, אבל אפשר לצאת מזה. אם לא היית מושפע
ממה שעברת, א ז היה מקום לפקפק בשפיותך..... מחילה.
לענ"ד, א ס ו ר לך לצאת למילואים שוב. בשום אופן!
אל תחשוש, לא יעשו לך שום דבר. אל תצא שוב למילואים.
היית......די והותר. מספיק!
יש ספרנחלת
אמיתי על הלום קרב, שהיה משכיל , אינטליגנטי ורגיש בצורה יוצאת מן הכלל.
הבעיה היתה שלא רצה להעזר בשום פנים ואופן, וגם הכחיש את מצבו.
אז מודעות למצב, זה א ב ויש לך את זה, ב"ה!
לא לשאול אותי בבקשה מה שם הספר, כי לא אומר.
אחרי שתרגיש טוב יותר, בעזרת השם, אגלה...
כך לשאר המגיבים: נא לא לשאול.
נ.ב.נחלת
בתקופה שעליה מדובר בספר, משרד הבטחון התנהל והתנהג איום ונורא.
חוסר מודעות...פחד!
עכשיו, זה אחרת (לצערנו). אבל זה נסיון. הנשמה שלך גדולה מכל ההרגשות האלה,
לא משנה לה מילואים, כלום, והיא בתוכך.
רק סבלנות. בראש ובראשונה, לעצמך!
עוד משהונחלת
ער"ן - לשיחות טלפוניות כשמרגישים "על הפנים".....
1201
לפעמים הבחירה שלנו, היא כנראה במינימום שבמינימום. בחוט דק יותר מקור עכביש.
והבחירה בחוט הכמעט שקוף הזה, היא הנצחון הגדול; זו טפיחת השכם שלנו. זו
הנחת שאנו עושים בכך לקב"ה....
נמאס לנו, חושך ויגון, די, לא יכולים יותר.....הי, יש חוט שקוף ודק שלנו שממתין
שנראה אותו. שנבטח בו.
יודעת שלא שייך להביא את השואה עכשיו - דור דור והנסיונות שלו, אבל בכל זאת,
אמי ע"ה, שהיתה בת יחידה ומפונקת, הגיעה למחנה ההשמדה וכשחיפשה את
אמה, סבתי ע"ה, הצביעו לה על הארובה....
בסוף המלחמה שוחררה על ידי הרוסים, אם איני טועה ועשתה את המסע המתיש
והארוך לביתה, בהונגריה, בכפר ושם שהתה אצל שכנים גויים 7 חודשים לבית
שלה, לא העזרה להיכנס. בין כך לא היה שם דבר, הגויים השכנים, בזזו את הכל)
פעם, ישבנו יחד, אמי, חברתה (גם ניצולת שואה, אלא מה) ואני. היא הרימה
עיניים ואמרה בפליאה: אני לא מאמינה! אני בירושלים! נולדו לי ילדים!
אני לא מאמינה.
כן. היינו כחולמים. ולכל אחד מאיתנו, שלא נשכח, יש את היינו כחולמים
שלו. בתוך הביצה השחורה, המסריחה (סליחה) הכי נוראית.
יש תקווה. יש חוט של כסף הקושר אותנו לנצח. עכשיו אנו מרגישים
שאין מוצא, אבל "מן המיצר קראתי קה, ענני במרחב ..."
לפעמים מגיעות מחשבות שחורות, מרות, אין לנו שמץ של חיותף
אבל האדם הוא דינאמי! המצב ישתנה. ללא ספק. כל עוד הקב"ה
קיים (הוא לא יצא למילואים...), יש תקווה. הרי אנו חלק ממנו.
מהנצח.
ובכלל, לקרוא חדשות רעות וקשות, זה לא מוסיף.
אבל מה לעשות, המדיה לא תספר איך פתאום
נולד עוד ילד לאחר שראינו כל כך הרבה מוות,
איך חיבקנו, חובקנו, ליטפנו ולוטפנו, אפילו אם
זה פחות מפעם, איך הצלחנו לחייך למרות שבפנים
היו דמעות....
הלחם שלהם, זה פרסום הקשה, הרע. לא ללמוד מזה
ולא להידבק מזה. אתה, את, אנחנו - קצת יותר חכמים ממנה. לא?
מתארת לעצמי איזה "שפכטל" אקבל אחרי התגובה הזו. אולי
אפילו ימחקו.
הזורעים בדמעה (אוהו, איזו דמעה!), ברינה יקצורו.
איך אומרים באנגלית?
CHEAR UP! (אולי זה כתוב עם שגיאות. מילא)
רוצה להוסיף כאן פריחה, מעוף של ציפור, שבלול עושה דרכו בכבדות אבל בנחישות
נרקיסים ועוד - אבל לא יודעת איך.
שכחתי משהונחלת
יש לנו חברים, חברה, שבאחת השבתות הרגישה.....רע. רע. רע.
היא הרימה טלפון כדי לשוחח , לדבר. כן. בשבת.
כשהמצב בתוכנו פנימה אקוטי, חושבת שזה בגדר
פיקוח נפש דוחה שבת. אין ספק שהשם מבין את זה,
מאוד.
המון כוחותארץ השוקולד
מתפלל להצלחתך והצלחת המשפחה, אתם גיבורים וכך הכבוד על מה שעשיתם עד כה.
לא יודע מה לומר מעבר
חוויתי על קרובים אליגפן36
אחרי כחצי שנה מסבב אחרון התחלנו להרגיש רגיעה.
ועם הזמן רואים שיפור.
לא ידעתי שזה הפיך על הקרובים לי.
כותבת כי יש סיכוי לאור.
זה תהליך ארוך מאוד. מאוד.
כנראה של כמה שנים.
עם תמיכה טובה וסבלנות יש תקווה.
יפהזיויק
שכחתי משהו (כרגיל)נחלת
לא לשכוח.....לבכות. מאוד חשוב. לבכות. חושבת שזה ירכך את הסינדול של הנפש, שלא יודעת מה. חושבת שההתייפחות, המירור בבכי
יעשו לה משהו טוב... זה ילחלח אותה...
מובן ותקיןהעני ממעש
יש לך קבנ של היחידה?
לוקח זמן וזמן ... לא פשוט
תצ'פר את עצמך, תרשה לעצמך להתפרק - אבל לא על המשפחה וחברים
נשמע לי שאתה בטווח הנורמה
אחי הגיבור, זה עוד טרי ומאד טוב שאתה מודעזיויק
אפשרנחלת
אפשר לפעמים לבכות על הכתף של אשתך. למה לא? היא אמורה להיות האדם הכי קרוב אליך..
לא התכוונו כאן שתשחק בבית את הגיבור, את איך שחיית לפני המלחמה, אלא שבכל זאת, אנשי
מקצוע טובים זה מומלץ.
לא, לא "בכל זאת"; יחד עם זאת. כמה שהיא יכולה להכיל. מרגישים את זה. וזה גם מקרב. אני חושבת.
גיבור יקררפואה שלמה
זו תגובה טבעית למלחמה אבל עשית צעד חכם מאד שפנית לפסיכיאטר. ככל שמטפלים מוקדם יותר סיכויי ההחלמה המלאה עולים מאד.
אין מה לפחד מהכדורים, יאפשרו לך לישון ולא לצאת מאיזון והפעילות הגופנית תעזור מאד, כל הכבוד על המצווה הענקית ועל המודעות.
חנוכה מלא אור וניסים
כמה דבריםאריק מהדרום
דבר שני, מה שעזר לי מעבר למה שכתבת בעניין השינה והכושר והתזונה, מה שעזר לי לעבור את החודשים הראשונים אחרי השבעה באוקטובר זה המון המון המון סטנדאפ ומוזיקה ביוטיוב.
בהצלחה
מסכימה!נחלת
יש דברים שאפשר לראות ולהקשיב. סומכים עליך. מחכים לשמוע ממך , לא חשוב מתי. מאמינה שזה מהר יותר ממה שאתה חושב.
ר' נחמן אמר שבראש ובראשונה האדם צריך להיות סבלני ל....עצמו!
ואיך שכחנונחלת
"תעיתי כשה אובד בקש עבדך"
אם את מומחית לרבנו רבי נחמן אולי יודעת תשובהיוסי כ
למה רבנו המאומן, חזר לגלות אחרי
שהיה חצי שנה
בארץ הקדושה
אח יקר, תציץ פה בבקשהנקדימון
לנו עשו שיחת חוסן לקראת סיום המילואים, ואמרו שמי שהוא בתהליך הכרה של פוסט-טראומה, ברגע שהגיש חוות דעת מומחה אז כבר הוא זכאי למימון (מלא, נראה לי) במשך שנה עד לועדה הרפואית שתקבע נכות. הוא אמר שמבחינת משרד הביטחון, אין בעיה שבסוף לא תיגש לועדה - כלומר, האינטרס שלהם הוא לתת לך טיפולים כך שתצליח לצאת מזה בלי צורך בנכות. זה לכתחילה, כך אמר הקבן.
תברר על זה. אולי תבקש לדבר על אחראי חוסן ביחידה שלך. או בקבוצות פייסבוק שהגיוני שמעבירות מידע על זה.
משבר מוכר אחרי חוויות עוצמתיות (גם אישית)הגבעות בלב תמיד
גם מי שלא בטראומה, נורמלי לחלוטין להתקשות לחזור לשגרה אחרי חוויות מטלטלות כאלו בשנתיים... אתה מתאר משבר שקורה להרבה מילאימניקים. יצאתי עם כמה והרגשתי כמה הם מושפעים.. אחד בכלל לא היה במצב לדייט, כי היה באבל על חברים והלחימה הממושכת התישה אותו נפשית.
יש הרבה סדנאות, טיפול רגשי וכד' למילואימניקים בדיוק בגלל הצורך הזה, גם אם אתה מרגיש בסה"כ בסדר ורק מדי פעם צץ קושי..
שווה לך לבדוק בעיני. יש גם קבוצות שיח ע"י אנשי מקצוע וכד'..
תודה על מה שעשית למען עם ישראלטויוטה
ושה' שילח לך רפואה שלימה.
אין לי דברי חכמה לומר לך,
רק להחזיק לך אצבעות להצדיע לך,
ולהתפפל עליך .
אתה עושה דברים חשובים מאדיוסי כ
למען האומה, למען המשפחה, למען התורה והעבודה
אין לשער דרגת צידקותך במעשיך בצבא
דוד המלך שאתה חייל חשוב בשורותיו, מעלה אותך בדרגה
גם אברהם שלחם ב 4 מלכים, מברך אותך באופן אישי
ויהושע כובש הארץ
ויהודה המכבי
ורב אלוף שמעון בר כוכבא
הכל לצידך ולימינך
עלה והצלח
סדנא ייעודית לחיילים וחיילות "מתחילים מחדש" ללא עלreni
מצרפת את הקישור.
הסדנא מיועדת לחיילים שמתמודדים עם הקושי בחזרה לשיגרה, ללא תסמינים של פוסט טראומה.
ממליצה לדבר איתם ולבדוק התאמה
השיתוף שלך ככ חשוב!!!reni
כותבת לך בתור מטפלת. פוגשת בתקופה הזו הרבה מאוד מילואימניקים שחווים משהו דומה מאוד למה שאתה מתאר.
חשוב לי להגיד בצורה ברורה: מה שקורה לך הוא תגובה אנושית, טבעית ושכיחה מאוד לחשיפה ממושכת לעומס קיצוני, סכנה, ניתוקים חוזרים מהבית וממעגל החיים הרגיל. זה לא סימן ש“נדפקת”, ולא עדות לכך שמשהו אצלך בלתי הפיך.
כ־300 ימי מילואים, בחמישה סבבים, בכל הגזרות – זה עומס שהנפש והמערכת העצבית פשוט לא נועדו לשאת בלי מחיר. הרבה אנשים מתפקדים “על אדרנלין” בזמן עצמו, ואז דווקא כשנגמרת הסכנה המיידית – המערכת קורסת. התנודות שאתה מתאר בין אנרגיה גבוהה לדיכאון, בין כעס לאדישות, הן סימן קלאסי למערכת עצבים שנמצאת עדיין במצב הישרדותי ולא מצליחה להתייצב.
העובדה שאתה:
מודע למה שקורה לך
מנסה לשמור על שינה, תזונה ותנועה
פונה לטיפול ו/או קובע תור לפסיכאטר
כל אלה מעידים על כוחות, לא על חולשה !
חשוב לדעת: טיפול פסיכיאטרי לא אומר בהכרח תרופות לכל החיים, ולעיתים מדובר בהתערבות זמנית שמאפשרת למערכת להירגע ולנפש להתחיל לעבד. בהרבה מקרים, כשהעומס יורד והוויסות חוזר, גם הצורך בהתערבות תרופתית משתנה.
כמה המלצות כלליות חשובות :
1. להתייחס למצב כאל פציעה נפשית, לא כאל כשל אופי. כמו שלא מצפים מאדם עם שבר לרוץ , כך גם כאן
2. להמשיך טיפול - אפשר לפנות למרכזי החוסן באיזורך. מצורף קישור: סיוע לנפגעי חרדה - נפגעי חרדה | ביטוח לאומי
3 . לבדוק את הסדנא הייעודית ללוחמים שחוזרים לשיגרה , בקישור הבא:
Inheal סדנת מתחילים מחדש לחיילי וחיילות מילואים בשיטת
3. לזכור: מצבים כאלה כן משתפרים. ראיתי את זה שוב ושוב, גם אצל אנשים שפחדו שהם “לא יחזרו לעצמם”.
והכי חשוב-
אתה לא לבד, אתה לא מקולקל, ואתה כן בדרך הנכונה גם אם עכשיו זה מרגיש מריר ומבלבל..
עצם זה שכתבת וההסכמה לטפל בעצמך– זה כבר סימן של חיים שרוצים לחזור לאיזון , וסימן לאהבה והאחריות שלך כלפי המשפחה שלך.
הרבה כוחות !
מיזם חיבוראבירן חסידאחרונה
שלום לך,
קראנו את הדברים בכובד ראש ובהרבה כבוד.
החוויה שאתה מתאר מוכרת לנו מאוד. לצערנו, אנחנו פוגשים מילואימניקים רבים שחוו שירות ממושך ואינטנסיבי, וחוזרים הביתה עם תחושת חוסר איזון, תנודות חדות במצב הרוח, כעס, אדישות ועייפות נפשית עמוקה. זה לא סימן לחולשה, ולא אומר ש"נדפק אצלך משהו" או שזה בלתי הפיך. ברוב המקרים מדובר בתגובה אנושית ונורמלית לעומס חריג ומתמשך.
העובדה שאתה מודע למצב, פונה לטיפולים, שומר על שגרות בריאות, וקבעת תור לפסיכיאטר – מעידה על אחריות, ולא על כשל. גם הפחד שאתה מתאר הוא פחד מוכר מאוד, והוא עצמו חלק מהעומס הנפשי, לא הוכחה שמשהו אבוד.
במיזם חיבור אנו מלווים חיילים ומילואימניקים שחווים בדיוק את המתח הזה בין תפקוד חיצוני לבין קריסה פנימית. החיבור הנכון למטפל מתאים, בזמן נכון ובקצב נכון, עושה הבדל משמעותי.
אם תרצה – נשמח לשוחח איתך באופן אישי, לשמוע, ולהתאים עבורך מטפל או מטפלת מנוסים בליווי מילואימניקים, בדיסקרטיות מלאה וללא התחייבות.
אבירן – מיזם חיבור
טלפון: 052-305-1783
אתה לא לבד, והמצב שאתה מתאר הוא בר־טיפול.