מה הוא פגם הברית? ועד שאלותתקוות עולמים

שלום חברים, אני די חדש בכל העסק הזה של הדת , ואני מעוניין להבין ולדעת באמת מה אומרים כמה מושגים בסיסיים שאני נתקל בהם לעיתים תכופות בספרים של הדת.

1. מה הוא פגם הברית? האם הוא שטף המחשבות שיש לרובא דעלמא, שהמחשבות שלהם לא מיושבות עליהם? האם הוא שינה? בחינת עבדות, בחינת עשרה קבין שינה ירדו לעולם, תשעה נטלו עבדים. האם הוא עצבות ומרה שחורה? האם הוא מוחין דקטנות? האם הוא גאווה?  האם הוא תאוות משגל? האם הוא בלבול, חוסר ייעוד וחוסר תכלית בעולם? האם הוא תאוות ותשוקות שיש לאדם? אני רואה שכולם מדברים על העניין הזה של פגם הברית ותיקון הברית. חלק אומרים שינה, חלק אומרים עצבות, חלק אומרים תאוות משגל, חלק אומרים כך, חלק אומרים לא נשוי, חלק אומרים לא מהול. אשמח להסברים.

2. מה זה אומר 'בחינה'? מה המשמעות של זה? ראיתי הרבה שרושמים 'בחינת' כך וכך, 'בחינת' כך וכך.

3. מהי 'עבודה זרה'? האם עבודה זרה אינה אלא הפרדת כוח מה' יתברך ושיוך הכח הזה לעצמך ולחשוב שזה שלך ושאתה בעל כוח בפני עצמך? שאדם אומר כוחי ועוצם ידי עשה לי הפלא הזה, החסד הוא שלי, אני עשיתי, אני פעלתי, אני עשיתי טוב, אני תיקנתי, אני הרמתי, וכו'? אם כך, מדוע בודהיסטים ודומיהם נקראים עובדי עבודה זרה הלא הם מאמינים שהכל מאיתו יתברך ושאין לאדם שום דבר מעצמו, אלא כל הכוחות הם מאלוהים?

4. למה ער נקרא ער? על מה רומז שמו? ואיך זה קשור לעבירה שהוא פגם בה, שנאמר 'ויהיה ער בכור יהודה רע בעיני ה' '?

תודה.

אנסה לענות בלי לפרט יותר מדי כאן (כי זה פומבי מדי)צקון לחש

1. פגם הברית הוא כל מה שקשור לבחינה הרוחנית שאחראית על החיבור. אם זה החיבור שבין אדם לה' ובין אדם לכלל ישראל. זה נקרא בלשון הכוללת "פגם היסוד", והוא פגם בלשון (נניח לשון הרע, או ניבולי פה וכו'), בעיניים (לראות דברים לא צנועים, או שאר עבירות ומראות זוועות), ובמחשבה (כנ"ל העיניים), וגם החטא הידוע (ע"פ המקובלים שייך בכל המינים). השם פגם הברית הוא שם פרטי לחלק אחד של פגם היסוד.

2. כשאומרים בחינה מתכוונים להגיד שדבר אחד קשור מבחינה רוחנית לדבר אחר, למרות שבחיצוניות שלהם נראה שהם שונים לגמרי. למשל, העיניים והמחשבה קשורים אחד בשני, למרות שנראה שהם לא ממש מחוברים.

3. עבודה זרה בהגדרה ההלכתית היא כל עבודה שעושים אותה לשם שמים, כשעושים אותה בשביל מישהו אחר. או כל עבודה שעושים אותה לח"ו אל זר ועושים אותה לאותו אחד. כל השאר הם פרטים של העבירה הנ"ל וחומרת העונש אינה מיתת בית דין. במובן הרחב יותר, כלומר זה ה"בחינתי" (כדלעיל), עבודה זרה היא כל מעשה שגורם לך להפרד מהדבקות בה' (בגדול, צ"ע קצת לסייג את הדברים אבל לא יכול כרגע).

4. הרעיון שאתה מעלה כאן צריך לימוד שלא עשיתי ואין לי זמן כרגע, אבל הוא יפה מאוד ואולי זה סימן שזה חידוש שאתה צריך לעשות.

תודהתקוות עולמים

תשובות טובות, עזרת לי להבין. נראה כי יש כל מיני פגמי הברית בעולם.

לגבי ער, יש לי אולי משהו.

ידוע ששמו של האדם מרמז על הפעולה שהוא בא לעשות בזה העולם, כמו שאמר אדמו"ר מברסלב. וער, הוא היה צריך להיות ער לעבודת ה' יתברך. שיהיה לבו חם בקרבו.

לאנרגיה המינית יש יכולת מופלאה וכוח אינסופי לתת לאדם מה שאני מכנה אותו כ'הארת המוחין' או 'הארת הדעת'. כשאדם פעיל מבחינה מינית, הוא מתעורר, הוא חד יותר, הוא עירני יותר, הדעת שלו פעילה, הכוחות זורמים בגוף.

אבל היצר הרע מתחיל בחיבור ומסיים בפירוד, וער פגם בכך שהוא הלך אחר שרירות לבו ולא קיבל חיות והנאה מצד הקדושה והדבקות בה' יתברך.

הוא היה צריך להתעורר על ידי תורה ותפילה, על ידי עבודת ה', אבל זה קשה מאד לאדם להגיע למדרגה כזאת של דבקות שבה הוא דבק בה' יתברך והוא מקיץ מן השינה, וער כנראה בחר בקיצור דרך שאסור לנו לבחור בו. לכן נקרא רע, כי מי שעובר את העבירה הזאת של ער הוא נקרא רע, כי הוא מהפך את האמת. כי האמת היא שאנחנו צריכים לקבל את התענוג ואת השורש הרוחני של הבחינה.

החידוש על שמו של ער, נפלא!צקון לחש

לשאלות הללו ממליצה לבדוק בספרי הרב זמיר כהןנפש חיה.
הגיוני שהוא מתייחס גם לשאלה 4 חוץ מדברי רשי על הפס''.
ותודה צקון לחש. תשובה יפה!נפש חיה.
התפניתי קצת לגגל, והנה תשובה ל4 מדברי חכמינו ז"לצקון לחש

מופיע בויקיפדיה, אעתיק לכאן בשביל הנוחות

https://he.wikipedia.org/wiki/ער

ילקוט שמעוני דורש את שמו של ער כך: "ויקרא את שמו ער (בראשיתל"חז') -בן שהוער (הורק) מן העולם."[3] יש הטוענים כי הסבר לשמו של ער בא במהופך בסיפור: " עֵר בְּכוֹר יְהוּדָה- רַע, בְּעֵינֵי ה'"[4] תרגום יונתן לתורה מתרגם את שמו כערירי "ואתעברת וילידת וקראת ית שמיה ער ארום בלא וולד עתיד לממת".

נראה ששמו היה על שם המעשה, כמו שאומרים שהשם שההורים נותנים לילד הוא בחינת נבואה (כדלעיל, כלומר סוג-של, אבל לא ממש, נבואה).

על רגל אחתשפיפול

שאלות יפות שאלת , ואלו גם מסוג השאלות שרבנים גדולים ישיבו עליהן בצורה שגוייה ומוטעית לכן אני אתן לך תשובה נכונה , אבל מקוצצת ולאקונית לכל אחת ואם תרצה בנקודה מסויימת להרחיב, הרי ניתן להרחיב עד אין סוף.

1. פגם הברית - פשוטו כמשמעו. מי שחייב לעשות ברית מילה ונותר ערל , פוגם בברית. זו התשובה הנכונה. רבים מאוד טועים טעויות גדולות בהבנת המושג הזה.

2. בחינה, קשה להבין את המושג הזה , כיוון שהוא לא שייך לתרבות הדטרמינסטית של היהדות הרבנית , ולכן אין שום "העתק והדבק" שיוכל להסביר אותו. יש דברים שקרובים זה לזה במהותם הפנימית וכיוון שהם קרובים זה לזה , הם מגבירים אחד את השני ומזמנים אחד את השני. זוהי "הבחינה". באופן גס, אנחנו יכולים להגיד , שאם אלף הוא מבחינת בית , אזי בנסיבות מסויימות נוכל לצפות אצל שניהם אותה התנהגות. 

לדוגמא: אנחנו יכולים להגיד שהירח הוא בבחינת השמש , כי שניהם זורחים ושניהם שוקעים. זה לא אומר שהם זהים, אלא שיש דימיון בצורה שאנו תופסים אותם.

3. עבודה זרה, היא סגידה לכל מה שאינו אלוהים. היום עבודה זרה מתבצעת בעיקר בצורה של הערצת "אנשים חשובים" או "אנשים מפורסמים".

4. כאן צריך להפעיל קצת את היכולת שלנו בהבנת מיתולוגיה. אנחנו רואים שכל דמות מקודשת מבחינה דתית , צריכה לעבור איזה תהליך של זיכוך , על מנת להעביר את העוצמה הרוחנית שלה לדור הבא. בדרך כלל התהליך הזה מתרחש כאשר הבן הראשון שנותר לה הוא מיצוי של השליליות ועל ידי הלידה שלו מתרחש ניקוי מסויים , שמאפשר לו לידה של צאצא נוסף שיהיה קדוש.

כך אצל אדם הראשון הבכור היה קין שהוא פסול וכך אצל אברהם הבכור היה ישמעל שהוא פסול וכך אצל יצחק הבכור היה עשיו שהוא פסול .

לכן גם יהודה , כדי להכשיר אותו להיות אב השושלת שתביא לבסוף את דוד המלך ואת משיח בן דוד, היה צריך ללדת בכור "פסול" וזה "ער" שהוא פשוט חילוף אותיות של "רע".

הנה , כל התשובות

תשובות יפותתקוות עולמים

תודה שפיפול, עזרת לי מאד.

לגבי פגם הברית, אני חושב שזה נכון, שכן אני נזכר שאדמו"ר מברסלב אמר שכל ישראל הם שומרי הברית בגלל הברית מילה שהם עברו. וכן זה גם כתוב ב'ראשית חכמה' שכל ישראל הם בכלל שומרי הברית בגלל שהם עברו ברית מילה.

ועיקר עבודת האדם היא לתקן את חטא האדם הראשון, שנברא מהול, אבל בחטאו נעשה משוך בערלתו כמו שאמרו חז"ל, ואברהם אבינו הוא הראשון שנימול בשביל לתקן את הפגם, ועל ידי זה הוא עשה דרך כבושה לכלל ישראל, שהם כולם שומרי הברית על ידי זה שנמהלים.

פה אני חושב שהבנתי משהו בעקבות מה שכתבת. העניין של זיכוך וניקוי, זה כמו שאדמו"ר מברסלב אמר שלפעמים דווקא כשאדם מתקרב לקדושה, אז יקרה לו מקרה בלתי טהור. ואני חושב, שהקרי לילה שקורה בעקבות התקרבות לקדושה הוא תהליך זיכוך וניקוי, פליטה של פסולת וסיגים.

כמו שאמר דוד המלך, 'אף לילות ייסרוני כליותי'. לפעמים מקרה בלתי טהור שקורה הוא בעקבות התקרבות לצדיקים אמתיים. כי הכליות נקראות 'כליות יועצות', ומהם נמשכת הטיפה, ולפעמים הפסולת נדחית לחוץ. מיצוי השליליות, עצות רעות, כל זה יוצא החוצה כדי שיקרה תהליך של בירור, של ניקוי וזיכוך.

לכן על אותה בחינה שבהם קודם להולדת בנים קדושים היו לאבות בנים שהם מיצוי השליליות, כך גם לאדם שמתקרב לצדיקים אמיתיים ולקדושה קורה מקרה בלתי טהור, והכל בשביל בירור העצה, כי האמונה תלויה בעצות.

וכן אמר רב נחמן שכל הרואה קרי ביום הכיפורים עוונותיו מחולין לו וכו', ויראה זרע יאריך ימים וכו', ויבורך בבנים ובבני בנים וכו',

ועיקר ההולדה ההולדה של בנים ונפשות ישראל זה כדי לגלות עצות נפלאות ורבות ולהודיע לכל באי עולם את מלכותו ואלוהותו יתברך, כי כל נפש מישראל הוא עצה חדשה ושכל פרטי, והעניין מתקשר נפלא, וגם כוכבי אור לגבי רב נחמן.

מחילה, אין שום קשר לעניין של פגם הברית.צקון לחש

למה לא?תקוות עולמים

זה אפילו כתוב בראשית חכמה, שכל ישראל הם שומרי הברית ויש להם חלק בברית על ידי הברית מילה שעוברים. וזה לא ספר מן המקלים.

ברור שכן, אבל פגם הברית הוא לא רק כשלא עושים ברית כמו שאמרצקון לחש

הנ"ל...

זה כל הסוגים שקשורים לכך שמשתמשים בברית (בין אם זה רוחנית) בצורה לא נכונה.

הראשית חכמה מפרט אותם במפורט (כמדומני שער הקדושה י"ז).

זה כתוב גם בגמראשפיפול
רק בשנים האחרונות באו לסלף את העניין הזה , אבל האמת היא ש"פגם הברית" הוא העדר מהילה, אצל מי שמתחייב מהילה.

וואוע מ
כבר הרבה זמן שלא הייתה לי תחושה כזאת. אני קורא מה שאתה כותב, וקורא וקורא, וסולד מהסגנון...הדברים כתובים בסגנון של אקדמיה (התרבות הדטרמיניסטית של היהדות הרבנית, מיתולוגיה, דמות מקודשת מבחינה דתית, גם קצת נשמע זלזול ברבנים), קר, מנותק...

אני מקווה שזה לא המצב, ושעייפות וחוסר ריכוז זה מה שגורם לי לחוש ככה... אבל שמע, אם ח"ו אתה לומד בלי חיבור עמוק לתורה, תעשה חישוב מסלול מחדש, ותתחבר, תתכופף, תתעלה.
שוב, לא מכיר אותך, לא מכריע מה המצב וכו'.
כל טוב!
עזוב אחינו...אניוהוא
אין טעם להתחיל שוב...
וכמובן אתה צודק במה שכתבת וזה לא בגלל השעה...
יש שני סוגים של תשובותשפיפול

הסוג הראשון זו תשובה שמציגה טענה בלתי תלויה.

תשאל אותי "מה השעה?" אני אגיד לך "שתיים וחמישה".

זה הסוג הראשון והוא הפחות חשוב.

הסוג השני יותר חשוב, זו התשובה שפוסלת תשובות אחרות.

זה סוג יותר יעיל, כיוון שהוא מרחיב את הדרך לאמת.

לפסול דברים אחרים בדרך לאמת זה שקר. "ניכרים דברי אמת".צקון לחש

מי שצריך לדרוך על מה שמסביב כדי לחזק את הטענה שלו הוא חלש מאוד בכל מה שקשור לאמת.

בכל אופן, אתה רחוק מהאמת בערך 600 פרסאות.

פגם הברית זה אוננות.אריק מהדרום
שטויות של בעלי תשובהשפיפול
תלמד תורה
שלח מקורות.ע מ
בשמחהשפיפול
אחרי שבת
בראשית פרק יזשפיפול

זֹאת בְּרִיתִי אֲשֶׁר תִּשְׁמְרוּ, בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם, וּבֵין זַרְעֲךָ, אַחֲרֶיךָ:  הִמּוֹל לָכֶם, כָּל-זָכָר.  יא וּנְמַלְתֶּם, אֵת בְּשַׂר עָרְלַתְכֶם; וְהָיָה לְאוֹת בְּרִית, בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם.  יב וּבֶן-שְׁמֹנַת יָמִים, יִמּוֹל לָכֶם כָּל-זָכָר--לְדֹרֹתֵיכֶם:  יְלִיד בָּיִת--וּמִקְנַת-כֶּסֶף מִכֹּל בֶּן-נֵכָר, אֲשֶׁר לֹא מִזַּרְעֲךָ הוּא.  יג הִמּוֹל יִמּוֹל יְלִיד בֵּיתְךָ, וּמִקְנַת כַּסְפֶּךָ; וְהָיְתָה בְרִיתִי בִּבְשַׂרְכֶם, לִבְרִית עוֹלָם.  יד וְעָרֵל זָכָר, אֲשֶׁר לֹא-יִמּוֹל אֶת-בְּשַׂר עָרְלָתוֹ--וְנִכְרְתָה הַנֶּפֶשׁ הַהִוא, מֵעַמֶּיהָ:  אֶת-בְּרִיתִי, הֵפַר.  

פשוט, מדוייק וברור

ואיך אתה מסביר את המוני האחרונים שסוברים אחרת?ע מ
הצעה: יש הבדל בין הפרת ברית לפגם בברית.

ערל זכר אשר לא ימול את בשר ערלתו... את בריתי הפר. יש ברית בין ישראל לקב"ה, הביטוי שלה הוא במילה, ומי שנשאר ערל - מפר את הברית הזאת.
לעומתו, יש את מי שמקיים את הברית ומל את עצמו, אבל פוגם בה מעט, על ידי ביטול עשה ועבירה על לא תעשה שקשורים למילה (רמ"ח מצוות עשה כנגד רמ"ח אברים ושס"ה מצוות לא תעשה כנגד שס"ה גידים).

בכל אופן, אם תמשיך לטעון שכל הגדולים שהזכירו את פגם הברית שלא בהקשר של ערלה טועים, הדיון יסתיים במקום.
אתה מתכוון לרבני בסטות?שפיפול
כאלו שעישנו מתאדון בכלא והיום לובשים שטריימל ורואים אורות,
איתם אני באמת לא טורח לנהל דיונים.

אתה ביקשת מקור וקיבלת מקור מצויין.
ברור לי שזה לא מוצא חן בעיניך אבל אל תבלבל לי את המוח בקשקשת על 'כל הגדולים' ושטויות בסגנון.
אם יש לך מקור אחר תציג אותו, ונראה באמת מה יש לך ומה הוא שווה.
מוחה על כבוד תורהאניוהוא
ומבקשת מכולם נא להפסיק להאכיל את הטרול.
מצחיק שאתם צריכים לדון איתו כדי להבין שהוא טרול... הלינק שלוצקון לחש

מלא בביזוי ת"ח והזיות של אדם משונה מאוד שלא אתפלא אם ניזון מיותר מדי חומרים אסורים בימי חייו

לאע מ
לא רבני בסטות, אני לא מכיר כאלה.

של"ה פרשת פנחס אות ב: "...כן עתה פינחס קינא בפגם הברית שפגם הנשיא, לכן אמר הנני נותן לו את בריתי שלום".
וכמובן שנשיא בישראל היה מהול.

שו"ת רב פעלים חלק ג' חלק סוד ישרים סימן ח' ד"ה 'מיהו גם': "וה'שומר אמת' העיד מנהג צפת תוב"ב לאומרו בכל יום הוצאת ס"ת, וראיתי להרב 'יסוד יוסף' שכ' קבלה יש בידו ממקובל אלקי שאחד מתקוני פגם הברית הוא להיות נזהר לומר בריך וכו' בשעת הוצאת ס"ת וכו' עכ"ד".
ואם כדבריך, התיקון היחיד צריך להיות מילה, ומה הקשר לאמירת 'בריך שמיה'?

ומי לנו גדולים כהשל"ה הקדוש ורבינו יוסף חיים?

עריכה: שלא נתחיל עם כל המקורות של גדולי החסידות.
אתה מציג שני מקורות בעייתייםשפיפול

קודם כל, השל"ה הקדוש לא היה פוסק ולא נחשב פוסק וגם הוא לא הגדיר מהו "פגם הברית" , אלא רק  שמי שהיה לו אותו היה זימרי בן סלוא, שבוודאי שלא היה מהול, כיוון שבני ישראל במדבר לא מלו עד שנכנסו לארץ.

(ד וְזֶה הַדָּבָר, אֲשֶׁר-מָל יְהוֹשֻׁעַ:  כָּל-הָעָם הַיֹּצֵא מִמִּצְרַיִם הַזְּכָרִים כֹּל אַנְשֵׁי הַמִּלְחָמָה, מֵתוּ בַמִּדְבָּר בַּדֶּרֶךְ, בְּצֵאתָם, מִמִּצְרָיִם.  ה כִּי-מֻלִים הָיוּ, כָּל-הָעָם הַיֹּצְאִים; וְכָל-הָעָם הַיִּלֹּדִים בַּמִּדְבָּר בַּדֶּרֶךְ, בְּצֵאתָם מִמִּצְרַיִם--לֹא-מָלוּ.  ו כִּי  אַרְבָּעִים שָׁנָה, הָלְכוּ בְנֵי-יִשְׂרָאֵל בַּמִּדְבָּר, עַד-תֹּם כָּל-הַגּוֹי אַנְשֵׁי הַמִּלְחָמָה הַיֹּצְאִים מִמִּצְרַיִם, אֲשֶׁר לֹא-שָׁמְעוּ בְּקוֹל יְהוָה:  אֲשֶׁר נִשְׁבַּע יְהוָה, לָהֶם, לְבִלְתִּי הַרְאוֹתָם אֶת-הָאָרֶץ אֲשֶׁר נִשְׁבַּע יְהוָה לַאֲבוֹתָם לָתֶת לָנוּ, אֶרֶץ זָבַת חָלָב וּדְבָשׁ.  ז וְאֶת-בְּנֵיהֶם הֵקִים תַּחְתָּם, אֹתָם מָל יְהוֹשֻׁעַ:  כִּי-עֲרֵלִים הָיוּ, כִּי לֹא-מָלוּ אוֹתָם בַּדָּרֶךְ.)

לגבי הבן איש חי, גם הוא לא מתאר את "פגם הברית" , אלא רק מביא מסורת קבלית מעורפלת לגבי מהן דהו שטען שניתן לתקן את הנ"ל על ידי אמירת משהו.

שני המקורות הם מקורות לא הילכתיים, לא ברורים, ושניהם נכתבו אחרי שההלכה הרבנית כבר התגבשה לצורתה הסופית אצל הבית יוסף ואצל הרמ"א.

לכן גם אילו היית מביא דעה ברורה ומגובשת, לגבי מהות הפגם, מה שכמובן אתה לא הבאת, והיית תולה את הדעה הזו באותם מקורות, מה שלא עשית.

עדיין לטעון בוודאות שדעת הפוסקים העיקריים, היא ש"פגם הברית" הוא בדיוק מה שכתבתי בהסתמך על לשון המקרא כפשוטה.

אם תעיין בדבר תביןע מ
א. קצת הבנת הנקרא:
נכון, מי שהגיע לארץ לא היה נימול. זמרי בן סלוא, בפשטות היה מיוצאי מצרים (אחרת, איך פתאום היה נשיא?) והיה מהול. וגם אם לא היה מיוצאי מצרים, ולא היה מהול, למה לפגוע בו על סמך "פגם הברית שפגם הנשיא"? הרי: א. הוא פטור ממילה מחמת הסכנה שבמדבר, לא שייך לפגוע באדם על כך שלא קיים מצווה שפטור ממנה. ב. היו עוד ערלים, ולמה פנחס לא הרג את כל מי שנולד מחוץ למצרים כי 'פגם בבריתו'?

ב. "מסורת קבלית מעורפלת". גדולי הדורות לא כתבו דברים מעורפלים, הם כתבו דברים ברורים. אם הבא"ח כתב זאת, זה בגלל שהוא הכיר את הרב 'יסוד יוסף' וידע שכל דבריו אמת, או בגלל שאחרי שראה את דבריו, הסכים מדעתו למה שאמר, וכתב דברים בשם אמרם.

ג. אין שום קשר למקורות הלכתיים. למה צריך מקור הלכתי בשביל לברר משמעותו של מושג? ומה הקשר להתגבשות ההלכה הרבנית לצורתה הסופית אצל הב"י והרמ"א? סתם דמגוגיה שמזלזלת בגדולי עולם השל"ה והבא"ח.

ד. אני עוד לא מביא הגדרה לפגם הברית, אני רק מראה לך שבמקורות שהתייחסו אליו, לא הגדירו כמוך.

ה. קדימה, אני מחכה לראות ש"דעת הפוסקים העיקריים, היא ש"פגם הברית" הוא בדיוק מה שכתבתי בהסתמך על לשון המקרא כפשוטה". תביא את אותם פוסקים בלי להכניס להם מילים לקולמוס.

עריכה: דרך אגב, אחרי שראיתי את תגובותיך בשרשור עם סגולה
באמת אין הבדל בין היהודים לגויים - צעירים מעל עשרים
אני רואה טומאה בעיקר אצל יהודים - צעירים מעל עשרים
ועוד, הבנתי שבאמת אין עם מי לדבר ו"נוח לו שנהפכה שלייתו על פניו" וכו' וכו'. כל התגובות פה (לא אקרא לזה דיון) הן לא בשבילך אלא בשביל קוראי הפורום, שרוצים לשמוע דברי אמת בלי להתבלבל.
אני הצגתי מקור מובהק, חד משמעי וחזקשפיפול

ולך אין שום דבר.

לא יעזרו לך ההתפתלויות, המקור השני שהבאת הוא מעורפל, מבולבל ורעוע ואילו המקור  הראשון, בעיקר סותר את השני.

כמובן אתה מתנפח כמו בלון ומאשים אותי שאני מזלזל ברבנים האלו.

האמת היא שכל הטענה שלך היא דמגוגיה בגרוש, כיוון שאתה בעצמך מודע לזה שאין לך במה לנפנף.

איפה ב'מקור' שלך כתוב הביטוי 'פגם הברית'??אניוהוא
עזוב, זה השלב שהוא מתחמק ואנחנו מפסיקים את הדיון כי באמת איןע מ
לאן להתקדם.
ולא כתוב במקור שלו פגם הברית, את זה הסברתי לו פה:
ואיך אתה מסביר את המוני האחרונים שסוברים אחרת? - בית המדרש

הצגתי 5 נקודות, ואין לו מה להגיד עליהן. כתגובה לתגובתו הוא פשוט צריך לקרוא את התגובה שלי שוב.
המילה "פגם" אינה מצויה במקראשפיפול

גם לא בקטעים מאוחרים ושתולים שמיוחסים לסוף בית שני.

המופעים הראשונים של המילה "פגם" מצויים בספרות חז"ל והמדרשים כמו במסכת ערכין בפרק שלישי.

"ובאונס ובמפתה להקל ולהחמיר, כיצד:  אחד שאנס ופתה את הגדולה שבכהונה, ואת הקטנה שבישראל--נותן חמישים סלע; ובבושת ובפגם, הכול לפי המבייש והמתבייש."

כמובן , לא מדובר כאן ב"פגם הברית", אין כזה דבר לא בתלמוד ולא אלף שנה אחרי התלמוד.

המקורות הראשונים לביטוי הזה מגיעים אחרי תקופת הראשונים.

אבל אם זו הטענה שלך, כלומר אתה טוען שהעדרו המוכח של הביטוי "פגם הברית" מהספרות המקראית, התלמודית, מהרמב"ם וגדולי פרשני המקרא ובעלי התוספות, משמעותו שהמונח הזה הינו תוצאה של כל מיני השפעות משונות שזרמו אל היהדות הרבנית בסוף ימי הביניים כמו השפעה של האיסלם הצופי , או הקתוליזציה הידועה של יהדות אירופה.

אם זו הטענה שלך, היא מתקבלת על הדעת.

יכול להיות באמת שאחרי גירוש ספרד ואחרי חיסול המרכז התורני בא"י בתחילת המאה ה16, עבר מרכז הכובד של היהדות אל מזרח אירופה, שגם היום היא לא בדיוק הדובדבן שבקצפת, אבל אז היא הייתה בתקופת  האבן ממש ואז גם היהדות התדרדרה ושקעה , עד שהתחילה כל מיני זיהומים תפיסתיים כמו אותו "פגם ברית".

זו תיאוריה הגיונית.

חשבת עליה לבד?צוחק

זו היתה טענה ברמת טענות שלךאניוהוא
זה הכל.
אני הצגתי שני מקורות מובהקים, חד משמעיים וחזקיםע מ
ולך אין שום דבר.

המקור השני לא מבולבל ולא נעליים, היחיד שמבולבל פה זה אתה, ואני אשמח אם תוכל להסביר לי למה המקור הראשון סותר אותו (לעומתך, אני כותב תשובות ברורות ומנומקות, אתה סתם זורק אמירות לאוויר).

תקרא שוב את התגובות שלי ואת התגובות שלך ותגיד לי מי פה הדמגוג.

כנראה שלא ממש קראת את מה שהדבקת כאןשפיפול

בתור "המקורות" שלך אם אתה טוען שיש בהן משהו "חזק".

אתה חוזר על עצמךע מ
ולא מתייחס לטיעונים שלי.

אמרתי כבר שלא באתי להגדיר מה זה פגם הברית, רק להראות שאיפה שהתייחסו אליו, לא הגדירו אותו כמוך. לעניין הזה, המקורות שלי חזקים.
הטיעונים שלך לא מבוססיםשפיפול

כי המקורות שלך בעייתיים.

הדבר היחיד שניתן להסיק בהתייחס למקור השני שהבאת, זה שהביטוי היה בשימוש במאה ה19.

מבחינה מסויימת , המקור הזה מעיד על כך שהדבר הזה שאתה מכנה "פגם הברית" הוא איזו המצאה חדשה , שהופיעה ביהדות בכל מיני פינות קבליות לפני שלוש מאות שנה, במקרה הטוב.

אז מה?

זה יכול להיות משהו בעל חשיבות אם התעלמו מקיומו גם בתקופת המקרא וגם חז"ל התעלמו ממנו וגם הרמב"ם ובני דורו וגם הראשונים?

איזה חשיבות יכולה להיות לו אם הוא מופיע רק בכל מיני פינות קבליות החל מהמאה ה17?

הוא בהחלט יכול להיות השפעה נוצרית, או מוסלמית שחילחלה אל היהדות מהצדדים.

לעומת זאת, אני מסתמך על מקרא מפורש בספר בראשית. זו דוגמא למקור חזק.

אני סיימתי. תמשיך להתווכח עם עצמך.ע מ
מה שבטוחאניוהואאחרונה
יש לך סבלנות...
פחחחחחחחחחאריק מהדרום
לדבר ולדון בזה בעיקר בפומבי זה חלק מהעבירה החמורה הזומושיקו

לא מבינים מה זה ? גש לרב בפרטי שיסביר לך.

חלק גדול מהדבר הזה זה המחשבה והעיסוק בו

התקנה הכי גדולה לזה זה להסיח את הדעת מזה כמה שיותר ואז ממילא לא מגיעים לזה.

דיון הלכתי אינו עבירהשפיפול
ההפך,
זו מצווה.
זה שאתה לא אוהב את הנושא, זה מעיד רק עליך, וזו רק הבעיה שלך.
אז זהו, שלאמושיקו

יש דברים שעצם הדיון בהם הוא לא עבירה

אבל עצם הדיון בו מוביל לעבירה

נראה לי שהבעיה אצלךשפיפול
אתה מתנגד לדיון אבל אין לך באמת תירוץ
למה...סיעתא דשמייא1

...במעשה העגל השם סלח כאשר העניין הוא עבודה זרה ממש במזיד

ואילו בעניין המרגלים שזה לשון הרע לכאורה ועוד שהם עשו תשובה השם לא סלח?

לדעתי השם תכנן מראש שדור יציאת מצרים לא יכנס לארץ ישראל.

כמו שנאמר "אל נורא עלילה".

גם בכבוש הארץ הם היו….סיעתא דשמייא1
… זקוקים לניסים מעל הטבע כמו: נפילת חומות יריחו, "שמש בגבעון דום".
תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאראחרונה
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

אולי יעניין אותך