(התגעגעתי לשרשורים שלך)
אם אנחנו מגיעים מנק' מבט אנושית נייטרלית (ללא אמונה כלשהי), אני חושבת שצריך לפרק את השאלה לגורמים.
קודם כל, ראוי לשאול מהו מוסר והאם בכלל הוא קיים.
בשביל להכריע בשאלה הזו צריך לשאול: האם יש מוסר אחד שכולנו צריכים לשאוף אליו, או שמוסר אינדיבידואלי הוא לגיטימי?
אם מוסר הוא אישי, המושג הופך לחסר משמעות והשאלה נשללת - שהרי הגדרת המוסר הוא 'הדבר הנכון לעשות' (מבין מגוון אפשרויות), משמע שהנחת היסוד היא מדד אחיד.
אם אין הסכמה על קיומו של מוסר, כל אחד פשוט יעשה מה שהוא רוצה והעולם ימשיך להיות ג'ונגל שבו החזק שורד ללא מערכת צדק.
מכאן, שכדי להתחיל לדון בנושא המוסר צריך להניח שקיים היכנשהו מוסר אחיד.
עכשיו יש עוד בירור שצריך להיעשות -
גם בהנחה שיש מוסר אחיד - האם ניתן לדעת שאנחנו אוחזים בו?
אני חושבת שעל השאלה הזו א"א לענות תשובה נחרצת, משום שיש צדדים לכאן ולכאן, אלא אם כן מונחת בבסיס הדיון אמונה.
מכיוון שאני אדם מאמין, נקודת הפתיחה שלי היא אמונה בתורה ובהדרכותיה.
לתפיסתי יש מוסר אחד נכון, שהוא מוסר התורה; הבעיה היא שלא ניתן להבין באופן מוחלט ונחרץ את השקפת התורה. לתורה פנים רבות. אמנם יש דברים שהם מוחלטים, אבל ביניהם מצוי תחום אפור רחב מאוד שרבו בו המחלוקות עד כדי סתירות של ממש.
לכן כדי להכריע בשאלה מוסרית וודאי שצריך לפנות את התורה, רק חשוב לזכור שגם הישר שיראה בעינינו, אינו בהכרח האופציה היחידה הנכונה.
מעשית, אני מאמינה שאנחנו מצווים לבצע הכרעות מוסריות עפ"י שכלנו ולבבנו הישרים, מתוך יראת שמיים, כנות וענווה. אדם שמנסה להימנע מלהכריע, לא רק שלא יצליח (משום שגם זה סוג של הכרעה), הוא גם חוטא לתפקידו כמי שנשלח לתקן עולם ע"י בוראו.