כתבתי סיפור קצר , אשמח לתגובות (לא להתיחס לשגיעות הכתיב..)אבני חן

 סיפור :קבלת השונה .

 

 

שמי אסף ואני בכיתה ב' . מתגורר בעיר מודיעיין.

אשמח לשתף אתכם בסיפור ומקרה שקרה בבית ספרנו .

 

בתחילת השנה ,עברה משפחה חדשה לשכונה שלנו.

הם עברו לבית ממולי , יום אחד ראיתי אותם .

באה משאית גדולה ועמוסת רהטים וקרטונים.

והוי שם הרבה פועלים שפרקו את הקרטונים מהמשאית.

וזוג הורים לחוצים שמסתובבים בנהם.

ושני ילדים קטנים וחמודים יושבים בצד הדרך,על אבן ומפטפטים.

החלטתי להתקרב אלהם ולהציג את עצמי .חצתי בזהירות רבה את הכביש ובאתי אלהם. הצגתי את עצמי , נעים מאוד נא להכיר שמי הוא אסף. הבן הגדול מבניהם קם ואמר : נעים מאוד שמי יהודה.

וזה אחי הקטן יוסף. שאלתי אותם ,אם הם רוצים לשחק משהו ,

כאן בסביבה , באזור הבית והחצר. שחקנו ופטפטנו והיה כייף.

לקראת הערב שהורים שלה קראו להם הביתה גם אני הלכתי לביתי.

אם הזמן נוצרה חברות נפלאה בנינו ,לי הוי 2 חברים שקרובים אלי .

רוב החברים שלי גרים בשכונות יותר רחוקות, ולא תמיד אני יכל לבוא. לכן מאוד שמחתי שיש לי אתם.אם הזמן שמתי לב שרק יהודה מדבר ויוסף אחוי הקטן פחות מדבר, או שהוא מדבר לא ממש ברור.

פעם אחת שמעתי את אמא מספרת לאבי , שיש משפחה חדשה בשכונה ושיש לאחד הבנים תסמנת דאון. בתמימות של ילד באתי לאמי ושאלתי אותה מה זה תסמונת דאון.לרגע קל היא היתה בהלם, מפני שהיא לא חשבה ששמעתי אותה. היא הסתכלה בי ובאבי לסירוגין. ואמרה :זה מעיין מחלה מולדת כזאת. לכל אדם יש 46 כרומוזונים בגוף , ומי שיש לו תסמנת דאון יש לו 47 כרומזונים

(אחד מיותר), אתה מבין בני. באתו הזמן הלכתי לשכנים החדשים לשחק כהרגלי . החלטתי לשאול אותם מה זה תיסמונת דאון. הם צעקו עלי וגרשו אותי ולא רצו לשחק איתי . ואני לא ממש הבנתי על מה ולמה המהומה. חזרתי הביתה עצוב ובכה . כאשר אמא ראתה אותי עצוב היא שאלה מה קרה . ואז סיפרתי לה.היא אמרה לי בוא איתי עכשוי. אין לי מושג לאן היא רצתה שאליך איתה. הלכנו לבית של השכנים החדשים. האמא של הילדים פתחה לנו את הדלת וקבלה אתנו בסבר פינים יפות .נכנסנו לסלון והתישבנו .

אמי פתחה וספרה מה קרה , ולמה באנו. לאחר מכן האמא של הילדים אמרה לנו שההכל בסדר ושפשוט לילדים שלה קשה לקבל את המושג תיסמונת דאון.

ולכן הם גם עברו דירה , כי לילדים שלה היה קשה חברתית.

במיוחד לבן הגדול ,שלא באו ורצו להיות חברים שלו בגלל אחיו. חשבנו שאם נעבר למקום חדש .

שלא מכיר אותנו יהיה לבן הגדול יותר קל למצאו חברים.

ולצערי אני ראה שלא היה לו קל בכלל.

בכל מקרה תודה שבאתם , שבאו תתכבדו.

בכל אותו הזמן הבנים הוי לצד אמא ואני היתי לצד אמי.

לאחר צו הפיוס הזה הנשים המשיכו לפטפט ולדבר.

ואחנו הלכנו לשחק בחדר ובחצר.כך עבר עלי יום השני של ההכרות איתם. שחקנו ביחד ונהנו עד הערב.

בהמשך הזמן הבנתי שזה לא נראה ילד אם תסמונת דאון, לא שהבנתי הרבה אבל בכל זאת. אמנם הוא מעט לדבר , וצעדיו ופיעלתו היתה מגושמת במקצת.

בהמשיך החופש נודע לי שיהודה יהיה איתי בכיתה ומאוד שמחתי.

מפני שרוב חברי לכיתה גרים בשכונות מרוחקות יותר.

החופש הגדול הגיע לסיומו ובאנו לכיתה יהודה ואני שמחים וצהלים. עד ש.... מרחוק עוד הבחנתי בקבוצות ילדים שהתלחשו והתגדדו.

כאשר התקרבנו אלהם , כמה ילדים אמרו היי אסף מה קורה? שמעתה על המשפחה החדשה שבאה בקייץ שיש לה בן מפגר ?

הוא ילד מוזר ? והינה אח שלו, מה אתם חברים, ? תתרקח ממנו אולי גם הוא מפגר , כמו אחיו? נו בחיי עזוב , מה אתה צריך אותו ?

וכל מיני דבורים כאלה. ואני לרגע קל לא הבנתי מה קרה ועל מה המהומה. פשוט אמרתי להם הנה השכן החדש שלי, שגר ממולי,כן אנחנו חברים.כולם הסתכלו אלי כאלו נפלתי מהירח ולא מכירים אותי כמה שנים. אחרי שקטה קלה משהו אמר אתה יודע,

שיש לו אח קצת מוזר, שיש לו תיסמונת דאון?

אמרתי שכן אני יודע , הרי הם השכנים שלי. ואז המהומה חזרה על עצמאה עד שבאה הצילצול "הגואל " וכולם מהרו להתפזר לכיתות שלהם. כמובן שיהודה שלנו נפגע , היה עצוב ומכונס בעצמו ולא רצה אף אחד לידו. הוא נסה להסתיר את הדמעות שלו שבצבצו בעיניו .ובשעור התאמץ להקשיב למורה ולהתשתף במהלך השעור.

איפילו איתי הוא לא רצה לדבר. בהפסקה נסתי לגשת אלוי ולדבר איתו וגם זה לא צלח במיוחד. לקראת סוף היום הוא הסכים להצטרף אלי בדרך הביתה שנלך יחד. הלכנו בשטקה רוב הדרך.

עד שפגשנו באימו ואחיו שחזור מהגן. הוא באה לאחוי וחבק אותו ושמח מאוד לראותו . שאל והתעניין איך היה בגן החדש.

הוא ספר שלא היהה כל כך כייף כי הוא חדש ולא רצו לשחק איתו.

אז רוב הזמן היה לבד. וכאשר עשנו רצה קלה בחצר , אז הגעתי אחרון . אמא שתקה ורק חייכה. לבסוף אמרה אל תאגה ילדים תמיד בימים הראשונים קצת קשה .מקווה שבהמשך יהיה לכם יותר טוב.

התחלות חדשות לקחות זמן . לאט לאט הילדים בבגן ובבית הספר יכרו אתכם . תנו צנס'. בשלב הזה אני כבר נעלמתי לביתי .

בארוחת הצהריים ספרתי לאמא על קבלת יהודה לשער בית הספר.וחשבתי איתה ביחד מה אשפשר וכדי לעשות. איך לשפר את המצב הזה , כי מיום ליום זה רק יחמיר.היה לי רעיון . רוצים לשמוע ?

אז תמשיכו לקראו את הסיפורעד הסוף, ואז תדעו מה עשיתי .

הלכתי לחברי יהודה ושתפתי אותו בסוד שלי ושל אמי. הוא הסכים מיד . יצאנו לדרך , התחלנו לחפש חומר בספריה בשכונה, בספרים , אנצקלופדיות ואינטרנט על תסמונאת דאון . אספנו חומר ורעינו את המשפחה שלו , איך זה לגדול אם אח שכזה. אספנות תמונות שקשרות לנושא. נעזרנו במשפחות שלנו. ואז בנו למורה בשקט ובקשנו ממנה ומהמנהלת שאנחנו רוצים לארגן ערב מיוחד לכל הורי ותלמידי בית הספר. שיתפנו אותן בתכניות שלנו. הרעיון המרכזי הוא שאנשים ידעו מה זה תיסמונת דאון. ושכל אחד הוא יחיד ומיוחד בפני עצמו. יש ילדים שיש להם משקפיים ויש ילדים שנמוכים מאוד , או סתם טיפה שונים בצבע העור . ושכלום שווים.

כך אנשים (אולי) יפסיקו לפחד ולהחלץ מפני דברים שהם לא מכירים. דברים חדשים וזרים להם אנשים מתגוננים ולא רוצים להתקרב לשונה. וכך נוצר ערב הסברה בנושא השונות ,ותסמונת דאון בפרט.עבדנו במרץ רב על הערב הזה. הכנו מצגת ואלבום תמונות של יהודה ומשפחתו , וקשטנו את אולם בית הספר.

על הבמה היה שולחן אם ספרים ומאמרים בנושא.

עיצבנו גם הזמנות להורים ולמכרים ,הכל היה חגיגי ויפה.

לאחר כמה ימים של עבודה מרובה המורה חלקה את ההזמנות להורים. כל שאר התלמידים הוי מופתעים ומתוחים לקראת הערב הזה.ואנחנו הרגשנו ממש בענינם , כיאלו זה בר מצווה או חתונה.

כל כך חיכינו לערב זה . והינה הוא הגיעה , לבשנו בגדי חג ובאנו לאלם בית הספר. בערב זה המנהלת פתחה את הערב בדברי תורה וברכה להורים וכל המשתתפים. לרגל פתיחת שנת הלימודים.

לאחר מכן הוזמנו יהודה ואני לשאת דברים,ולהסביר על ערב זה.

הזמנו את הוהרים של יהודה לשאת דברים, ולספר מזה בכלל תסמונאת דאון .איך מתמודדים אם ילד כזה. מה הקושי בגידול ילד שכזה , מה האתגרים והמאמץ שעומדים בפני גידול ילד שכזה.

לאחר מכן אחוי עלה גם על הבמה , ושיתף את הקהל בחויות שלו

בנוסף ברקע הראנו מצגת עם שירים. לאחר סיום המצגת ,קראנו לאנשים המעוניינים לעלות על הבמה, להתבוננן בספרים ובאנציקלופדיות השונות . לאחר ערב שכזה יהודה זכה ליחס חדש ,לא כמו בימים הראשונים שלא רצו את קירבתו.

בזכות ערב זה הוי לו המון חברים. ואני הייתי שמח בשבלו גם.

עם הזמן אני והוא קבלנו מעמד חדש, מקובלי החברה.

מכל הכיתות והגילאים רצו את קירבתינו.

הרי אני החבר הראשון שלו והשותף ל"מבצע הזה".

 

 

כתבת יפה מאוד!!מבשרת ואומרת
תודה . אשמח לעוד תגובות .....אבני חן


הסיפור יפה מאדעשב לימון

ברוך ה'

 

כתוב מאד ברור ומובן,

העלילה מתקדמת טוב.

 

רק הערה קטנה:

אני לא יודעת אם האוצר מילים מתאים במציאות לילד בכיתה ב'....

הכוונה שלך שאלו מילם קצת גבוהות לילד בכיתה ב'?אבני חן


כן, אולי.עשב לימון


מה אם סיפורים ? לא בקטע , רק שירים ..... אשמח לקבל עוד תגבותאבני חןאחרונה


שברי חרס ואור יקרותחוזר

רפאל, ששמו נחצב בלב התפילה "רפאנו השם ונרפא", חש שחייו הפכו לבית מלאכה נטוש, שבו האור היחיד הוא נורה דולקת בחצי כוח, תלויה על בלימה. הוא היה איש תורה ומעשה, שהאמין כי בניין הנישואין הוא מקדש מעט – והוא גילה, באיחור כואב, כי המקדש שלו נבנה על חולות נודדים.

בחירתו ברחל (כך נקרא לה), הייתה פעם ככוס יין משובח בקידוש של שבת: נוצצת, מבטיחה, ובריח משכר של אושר נצחי. כעת, לאחר עשור, נדמה היה שהיין החמיץ, והכוס עצמה הפכה לכלי חרס סדוק, שכל ניסיון למזוג לתוכו רגש נוסף גורם לנזילה איטית וכואבת אל תוך האדמה הצחיחה.

 

כשהיה מחפש את דרכו בין קפלי הגמרא, היה מוצא את "עץ החיים" – עץ יציב, מעוגן באדמת יראת שמיים. אך כששב הביתה, הרגיש כאילו נכנס למבוך קנים יבשים שכל מגע בהם מפיק רק קולות חריקה צורמים ודקירות קטנות. רחל הייתה עבורו כשמיים מעוננים בעונת גשמים שבוששו לבוא: הבטחה לרוויה, אך בפועל – רק אפור אינסופי החוסם את אור השמש.

הוא ניסה, שוב ושוב, "לשקם את הקירות". כל שיחה איתה הייתה עבורו כניסיון לחבר חלקי פאזל של שני עולמות שונים: הוא הגיש לה את הפינה שלו, המשוישת והחמה, והיא הניחה מולה קטע מתכת קר, חד ובלתי תואם. לא הייתה התנגשות גדולה, אלא חוסר מגע מוחלט, כמו שני נהרות הזורמים במקביל – קרובים מאוד, אך המים שלהם לעולם לא יתערבבו.

 

הציפייה שלו לבית מלא שלווה ותורה הייתה כאנייה עוגנת בנמל בטוח. הנישואין, לעומת זאת, הפכו לספינה המטלטלת בין גלי תשרי סוערים, גם כשבחוץ שרר שקט מוחלט. היא הייתה עבורו מפת דרכים הפוכה: כל צעד שלקח על פיה הוביל אותו הלאה מן המטרה, אל תוך שממה רגשית גדולה.

כשהיה יושב בבית המדרש, הלימוד היה לו "נר לרגליי" – בהיר, קרוב, ומאיר את הצעד הבא. בבית, ההרגשה הייתה כניסיון ללכת לאורו של כוכב רחוק מאוד, שאינו נותן אור ממשי אלא רק תזכורת כואבת למרחק הבלתי ניתן לגישור. המטפורה החדה ביותר שריחפה מעל ראשו הייתה זו: הוא חי חיים של צדיק במרתף, מוקף בקדושה פנימית, בעוד חלון המרתף שלו נפתח היישר אל רחוב סואן וריקני, שהוא אינו חלק ממנו, אך הוא כבול אליו.

 

בכל בוקר, כשענד את התפילין, הרגיש רפאל שהוא "קושר את עצמו לשמיים" באהבה ויראה. ובכל ערב, כשהתיישב ליד שולחן הבית, הרגיש שהוא "משחרר חבל" שאמור לחבר אותו לאדמה, רק כדי לגלות שאין שם קרקע יציבה לאחוז בה. זו הייתה הדילמה המרה שלו: הרצון להמשיך לבנות על יסודות רעועים, מתוך אמונה בכוחה של הקדושה, מול ההכרה שאהבה אינה רק "חיבור נשמתי" אלא גם "התאמה ארצית", ושלושתה אבדה מזמן.

 

כאשר הלך רפאל בדרכו הביתה, משתרך בין הבתים הירושלמיים, ליבו היה כמנורה שבורה בחדר חשוך: היא עדיין זוכרת את יעודה להפיץ אור, אך הלהבה הפנימית שלה רועדת על קנה, מסרבת להתרומם.

הוא נזכר ברחלי, זו שהייתה לו כאילן פורח לפני שנים, ימים בהם כל מילה שלה הייתה ניגון טהור באוזניו. היא הייתה עבורו "זהב טהור" המופיע בתיאורי המקדש, מבטיח שלמות ויופי שאין שני לו. אך החיים, כפי שגילה, הם לא תמיד מזהב.

 

הבחירה ברחל הנוכחית הייתה כהנחת אבן פינה של בניין – צעד חד-משמעי שאי אפשר לשנות. אך רחלי הראשונה, זו שאבדה, נותרה עבורו כתוכנית אדריכלית מושלמת שנגנזה, עליה הוא שב ומעיין בדמיונו, יודע שהיא לעולם לא תצא אל הפועל.

היא הייתה עבורו כבריכת מים צלולים במדבר צמא, מקור חיים שאותו החמיץ ברגע של עיוורון. כעת, כל מגע מחשבתי בו הוא בגדר "הצצה לגן נעול": יפה להפליא, אך אסורה לחלוטין. הוא למד לחיות עם הזיכרון הזה כעם "מכתב קודש" חתום: תוכן יקר וקדוש, אך שאי אפשר לפתוח ולקרוא שוב.

 

רפאל הרגיש כי הנישואין שלו הנוכחיים הם כ"שדה קוצים", שכל צעד בו דורש זהירות וכאב. רחלי האבודה הייתה "כוכב הצפון" שלו – מגדלור יציב שהראה לו תמיד את הדרך הביתה. כעת, אותו כוכב שקע מעבר לאופק, והותיר אותו לבדו להתמודד עם "שמיים שחורים" שבהם אין נקודת ייחוס אמיתית.

 

הוא הכיר בכך שאהבתו הישנה היא "חוב ששולם בדמעות": אין דרך להחזיר את הזמן לאחור, וכל ניסיון לחזור אל אותו רגש הוא כ"הפעלת שעון ישן" שאין בו עוד מחוגים. הוא יכול לשמוע את קול הטיקטוק של הזמן שאבד, אך השעה הנוכחית – והמציאות הנוכחית – כובלת אותו בהווה.

 

היה זה מאבק מתמיד בין "האמת הגדולה" של מחויבותו הדתית והמשפחתית, לבין "האמת הקטנה" של ליבו, שעדיין שמר על גחלת קטנה עבור אותו חלום ישן.

חברה הראתה לי. מה חושבים?שלום לך ארץ

משפחה יקרה!
ראיתי אותו רץ 
בדמי חייו, אחרי כלנית או כלב שובב
מנסה לחזר למרות המשבר
מצא אהובה בתוך הכאב
ראיתיו שטוף בזיכרונותיו על חבריו שאין הם עוד כאן

ולך אימא רציתי לומר
שאיתך אני אבלה
קרעתי את הדש
וישבתי על שרפרף
הלב שבור
שתיים מדם
ועוד אלפים, אלפים מהאומה הגדולה
ישבתי, ובכיתי, ונקרעתי לגזרים
את הלב שלי אפחד כבר לא ישלים
כעסתי, את העולם שברתי.
איתך אבא כבר לא דיברתי
דיברתי כמו אומללה
מה נראלך? אתה משוגע? אתה בכלל לא מבין מה לקחת!
רציתי לשבור אותך בחזרה
את הלב שלך. שלי. בעוצמה.
לנקום על מה שנלקח ולא אקבל לעולם
אבל נמשכתי אליך בחזרה
אל הלב של אבא
למרות שלקבל ממך כבר לא יכולתי יותר
 

אז רציתי לספר שהלב נשאר שבור. מרוסק לחתיכות.
גם אם את זה קשה לראות
אבל מה לעשות שכבר אמרת
"אין דבר שלם יותר מלב שבור"
אז אבא שתדע שלמרות הכל אני סולחת'ך 
גם אם מה שעשית לא צודק
כי מה לעשות אתה חכם פי אלף.

נב. אז אותך מדינה, עליך עדין חולמת.
בך אקים משפחה לתפארת.
אך תמיד אשאיר בך חותם
שעליך נקבר אהובי ולא חזר

היא כתבה, שומרת על זכויות יוצריםשלום לך ארץאחרונה
חיפוש קוראים לסיפור קצראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

 

פרטים על הספר:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

 

תקציר:

 

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

 


 

מדבראני הנני כאינני

מחפש מוצא, אולי איזו דרך

פתחתי פתח, האם יש בזה ערך?

שוב נפלתי, מי יקימני?

וכל כך התחננתי, פניך אנה ממני


מאמין בהסתר, בכל התפאורה

ואין עם מי לדבר, לזרוק בו מרה

ואם אשבר, כבר לא נותרה בי צורה

וכיצד אתחבר, אמצא כנגד עזרה


נזרקתי בבור, אין פנים אין אחור

רק עקרב ונחש, מעורפל מהשחור

שדים וקליפות, פרשת אחרי מות

מול עדשת מצלמות, תופפות עלמות.


והנפש במנוסה, מאלקים התביישה

המרחק שוב כיסה, ערוותה הלבושה

והוא קורא לה שובי, זהו שמה (מ)מכבר

שכחה זהותה, בשטטה במדבר.

"ולמוות לא נתנני"תמהון לבב
עבר עריכה על ידי תמהון לבב בתאריך י"ד בכסלו תשפ"ו 18:16

ראיתי כופר אחד, מת באיוולתו,

קרבן על מזבח מולדתו.

שורות שורות באו לסופדו ולבכותו.


 

"זה העלם! הצעיר בשנים – בכיר בניו של ריבון העולמים!

והוא כתכשיט בהיכלו! קדוש יאמר לו!"


 

ואני מהרהר...

הרי בחייו היה כה שחור,

ובמותו – הרב אומר: "אין כמוהו צחור!"

"אם פשע וסרח – כעת הריהו מלאך!"

"מותו – כפרתנו, מותו – כפרתו, ונפלאית נחלתו"


 

ואני??

אלוהים, יודע תעלומות

– האין אני כופר, פושע וסורח??

ומה לי בעולם כזה להיות גורלי כאורח

בשבט עברתך מזדעק וצורח?


 

אם גם למעלה יש ניסים ואנשים הופכים לקדושים

בגופה מחוללת

– לכזאת נפשי מייחלת.

ואם על כל פשעים יכסו חיים המשתתקים

– הנה כל סעיפיי משתוקקים.


 

אלוהים אתה ידעת,

גופי ונפשי – כבר שבורים...

אך רוחי ונשמתי עדיין רק אליך הם עורגים,

קח אותי אליך! כאותם ההרוגים.


 

אם זו המשמעות, להיות רק שלך,

טהור, נקי, דבוק בשלימות

– אני כבר לא יכול לחכות למות...

...רחל יהודייה בדםאחרונה
יש בזה משהו שמעביר רטט
חיפוש קוראים לסיפור קצראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

 

פרטים על הספר:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

 

תקציר:

 

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

 

...רחל יהודייה בדם

והפחד.

הפחד מהריק הזה.

הדבר הריק הזה שרוצה שאהיה כמוהו.

שאבלע בתוכו.

שאבלע את עצמי.

הפחד שיחזור.

הפחד שהוא שם.

אורב. עדיין מחפש אותי.

איזה נאמנות.

אנשים כל כך רוצים נאמנות כזו אה?!.

ואני רק רוצה שייתן לי. ייתן לי להישאר אני.

ייתן לי מקום. ישאיר אותי אני.

והפחד הזה נמצא שם.

ואני מרימה את הראש.

וממשיכה.

לתפוס מקום. שאני אני.

יפה. נסתר. גבוה.טויוטה

תודה.

יפייפה וכל-כך נכוןידידיה ג
...רחל יהודייה בדםאחרונה
תודה..
מנהל? אפשר להעביר שירשור שלי לפה?תמהון לבב

(שתיקה רועמת) - ריק ומוסתר

 

זה? במקום שיהיה בפורום השני

בלתי אפשרי 😐אני הנני כאינני
כנס להודעה שםארץ השוקולדאחרונה

תלחץ על עריכה, תלחץ על בחר הכל, העתק ואז תפתח שרשור כאן.

(אל תעשה גזור כדי שלא יימחק לך בטעות)


אחר כך אתה יכול שוב לערוך שם ולמחוק את התוכן

אולי יעניין אותך