"אם זה כלל- היא חייבת לעשות, אבל אם את מבקשת- אותי לימדו שלבקשה יש שתי תשובות- כן או לא. האם את מאפשרת לה להגיד לפעמים גם לא או שהמילה בבקשה היא רק קישוט?"
זו שאלה שאני גם שאלתי את עצמי הרבה פעמים, למה כל כך מתסכל אותי כשאני מבקשת והילדים עונים לי לא, הרי לא הודעתי להם כקביעה, רק ביקשתי, זכותם לסרב, לא? והמסקנה שהגעתי היא שבעולם המבוגרים שלנו זה לא בדיוק ככה, שלבקשה יש שתי תשובות. יש, אבל הן לא שקולות זו לזו. לדוגמה אם אני אבקש מבעלי שיוריד לי משהו מהארון הגבוה, והוא יגיד לי לא, זה יהיה די מדהים. האמת, אני לא מסוגלת בכלל לדמיין מציאות כזאת. ביקשתי ולא פקדתי ובכל זאת ברור לשנינו שבאופן בסיסי כל אחד עושה מה שמבקשים ממנו. התשובה 'לא' קיימת בצד, בשוליים, למקרים חריגים, ולרוב מגיעה עם התנצלות קטנה - שיואו, מצטער, נתפס לי השריר, יש מצב שתעמדי על כיסא ותגיעי לבד? לענות סתם ככה 'לא' לעתים קרובות, בלי התנצלות, בלי הסבר, בלי הבעת אמפתיה או ניסיון להציע דרך אחחת - זה נתפס כהתנהגות מאוד לא חברתית.
אז כן יש כאן שאלה אמיתית אם לצפות לכך גם מהילדים, והאם בכל גיל, ובאיזו דרך לחנך לזה וכו' וכו' - אין לי תשבות מי יודע מה טובות (כאמור גם אני תוהה בזה), אבל הבסיס הוא שזה לגיטימי שאמא נפגעת כשאומרים לה לא, וזה לא כי היא צבועה או משהו...
ומה שכתבת לא להכביד יותר מדי על הילדה זה נכון בעיקרון, אבל נראה שהפותחת התכוונה לבקשות קטנות והגיוניות לגמרי. לא 'תורידי כביסה' אלא תגשי להביא לי משהו... כשבני אדם חיים ביחד זה הגיוני לצפות שיעזרו זה לזה עניינים קטנים כאלה, גם בלי שיש לזה כלל קבוע בספר החוקים של הבית...