יש חברות אינדיווידואליסטיות ויש חברות קולקטיביות. חברות אינדיווי' הם כמו בארה"ב- כל אחד לעצמו, פחות או יותר, וחברות קולקטיביות זה כמו הקהילה היהודית של פעם.
יש מושג "אלטרואיזם" שמוטבע בפסיכולוגיב חברתית- כשאת עושה משהו למען מישהו אחר תוך כדי הקרבה של משהו אישי שלך.
בחברות אינדיווי', כאשר יש רק "מימוש עצמי" ו"הוגנות"- האלטרואיזם הוא בד"כ רק באופן שבו אני חייב לעזור, או באופן שזה יתגמל אותי איכשהשו. דהיינו- רק אם זה מצוה או אם יש מקום יותר טוב באוטובוס. וגם אז יעשו חישוב של מה יותר חשוב- אני אשב או הם ישבו.
בחברות קולקטיביות, ישנה הרגשה של אחריות הדדית בין כל חברי הקבוצה, ולכן יצפו ביותר התנהגות אלטרואיסטיות משום שיש הרגשה של "א ני צריך לתת למען השני, כי כולנו אחים".
אני רוצה להאמין שאת באמת רואה בכך קושי עצום לקום מכסאך למען מישהו אחר, ולכן סירבת.
אבל אני גם רוצה להאמין שאת רואה את עצמך כחלק מהעם היהודי כולו, וכחלק אינטגרלי ומשמעותי ממנו, ולכן תרצי לקום, וזה יבוא לפני "טובת עצמי".
מה כבר ביקשו? לשבת ביחד? גם אם התענוג הזה לא אותו דבר כמו התענוג שלך, ניתן גם להגיד להם באותה מידה "כן!" וזה לא כזה ביג דיל.
וסתם סיפור- אני חלשלושה בקיץ, יש לי ממש בעיה לעמוד הרבה זמן במזג אוויר חם בלי מים. הייתה זקנה באוטובוס ועמדתי לה (הייתי רווקה- אז ברור שאני לא בהריון קשה לי וכו'), לקראת סוף הנסיעה כבר כמעט עמדתי להתעלף, וחייל אחד, עייף ותשוש (זה היה יום חמישי וראו עליו שהיה לו שבוע קשה), נתן לי את המקום שלו. הוא רק ראה אותי, ראה שאני עומדת להתעלף- וקם!
אין לך מושג איזה תחושה טובה זה עשה לי. הלוואי שנשאף לרמה כזו ולא לרמה של "אני לא חייבת אז אני לא יעשה את זה".