שמישהו יענה לי בבקשה על כמה קושיותaipaipai

מה הולך חברים?

אני מעלה פה כמה קושיות שמציקות לי. אני בחור שרצה מאוד להתחזק ועלו לי המון שאלות כאלה ואחרות שאומרות לי שאולי אני לא בכיוון הנכון, מפני שלא היו להן תשובות באמת אלה רק התחמקויות ותשובות לא מבוססות.

זאת רק שאלה אחת בנתיים:

התנ״ך בעבר נקרא באופן מילולי. כלומר, מאז שעם ישראל קיבל עליו את אלוהים ואת היהדות, עד שבאמת התחילו כל מני הוגים ופילוסופים יהודיים ורבנים להבין שסיפור הבריאה לא יתכן באופן מילולי, עברו יותר מאלף שנים.

מאז שהמדע וההיגיון הישר וההשכלה נהיו נגישים יותר והפריכו המון סתירות בתנ״ך, התחילו לומר שלא צריך לקרוא את זה כפשט. לדעתי זה נשמע כמו התחמקות זולה, כי זה מעלה כמה טענות:

* איך יודעים מה כן פשט ומה לא? הרי אם אני שואל רב אם סיפור הבריאה באמת קרה, אני ממש מקווה שיומר לי שלא (ופשוט אלך לחפש רב אחר). ואם אני אשאל אותו האם עם ישראל יצא ממצרים יאמר לי שכן. אז איך באמת הוא יודע לעשות את הסלקציה הזאת? הרי אם זה דבר ה׳ מי הוא שיחליט? ועל בסיס מה?

* ברגע שמחליטים שמסיקים מסקנות מהתנ״ך כפסר מוסר  והוא לא מילולי (כולו לפחות), למה מיחסים לו קדושה? אם אני אקרא את ״הארי פוטר״ הרי גם משם אוכל לבחור כלבבי מה לקרוא כפשט או באופן פיגורטיבי, וללמוד ממנו. ולפי כן התנ״ך כמו כל ספר. אם אני אקח ספר בישול אפילו אצליח. 

* ברגע שהתחילו לקרוא את התנ״ך באופן פיגורטיבי, למעשה יש פה שינוי תאולוגי. כל מלכי ישראל כמו דוד, שלומו וכו׳ כן הבינו את התנ״ך באופן מילולי כמו כן העם הרב ( עם עוד כמה אלילים פגנים שעם ישראל עבד תוך כדי) ולכן היהדות שאומרת שלא לקרוא את התנ״ך כפשט למעשה דת אחרת. מאוד חשודה פה הסברה שרבנים מסלפים את האמונה לצורך התאמתה למדע ולרציונליזם.

מקווה לתשובות באמת מעמיקות ולא מתחמקות, תודה.

בשביל זה צריך אמונהמושיקו

ובשביל האמונה הגיעה תורת החסידות בדורות  האחרונים עם ספר התניא ה"תורה שבכתב"  של תורת החסידות  - שהערב י"ט בכסלו חוגגים את ראש השנה של החסידות.

כי רק עם שכל אפשר להגיע למסקנות לא נכונות,בשביל  להבין מהי מהי תורת ה' איך היא נצחית למרות שינויי הדורות מהי קדושה ואיך להתחבר אליה - צריך קודם כל קצת  אמונה

...aipaipai

צריך אמונה גם להאמין בזאוס ופוסידון

בדקת איך התחילה עבודה זרה והאמונה באלילים?מושיקו

פתח רמב"ם ותבין מה המקור האמיתי של האמונה

מי צריך ת'חסידות?בר מוח

אמונה ושכל הם לא סותרים ובאים ביחד

והחסידות מיותרת לחלוטין על שלל בעיותיה

י"ט בכסלו יום רע

שיטרול - שרשור טרוליםמושיקו

ממש לאaipaipaiאחרונה
שני רעיונותהגיגים בע"מ

1) לא מוכרחים להגיד שהבריאה היא לא בפשט. אני אישית מכיר גישות אחרות, וגם יכול לומר לך אם אתה רוצה.

2) ככל שהדורות עוברים אנחנו מבינים יותר לעומק את התנ''ך.  ולכן בעבר לא ידענו על מעשה בראשית שהוא לא כפשוטו וכיום אנחנו יודעים. בהחלט ייתכן שבעתיד נגלה שיציאת מצרים לא כפשוטה. ובכל שלב זה נכון חלקית. ככל שחולפים הדורות נחנו צודקים יותר. בשונה מספר בבשול שהמסקנות לו חייבות להיות נכונות בשום שלב.

לפי הענייןימ''ל

בתורה יש כמה סוגים של טקסטים ולכל אחד הסגנון שלו והמטרה שלו - יש פרשיות של סיפור היסטורי, יש פרשיות של מצוות ואיסורים, יש פרשיות של תוכחה. כמו כן יש פסוקים שנכתבים ברמזים ובמושגים מעורפלים, יש כאלו שכתובים בצורה פשוטה, ויש פסוקים שנאמרו בדרך פשט ובדרך רמז.

קודם כל - כשאומרים שפסוק אינו כפשוטו זה לא שמשנים את דבר ה' אלא אומרים שהוא לא התכוון לדברים כפשוטם, כמו שכשהוא אמר 'יד ה'' ו'וראית את אחוריי' הוא לא התכוון לדברים כפשוטם, אלא שהדברים מלכתחילה נאמרו כדי שתבין מהם את הרעיון שבאו לומר (בדומה למשל).

עכשיו לשאלה איך יודעים מה כפשוטו ומה לא - זו שאלה טובה, לא באמת תמיד אפשר לדעת והרבה פעמים יהיו מחלוקות על פסוקים/פרשיות כאלו ואחרות אם הן כפשוטם או לא. יש כאלו ברורים יותר (כמו המקראות המגשימים את אלוהים) ויש כאלה שברור שלא (כמו רוב ככל המצוות שבתורה) ויש כאלו שמסופקים.

נראה לי שהקו המנחה הוא - אם יש הכרח כלשהו להבין שלא כפשוטו אז מוציאים אותו מידי פשוטו, אחרת מבינים אותו כלשונו. מה נחשב הכרח? זה נתון לוויכוח כנ''ל. 

נ"ב

ראיתי את השאלה שלך על נישואים אזרחיים שננעלה, אתה יכול לכתוב אותה בפורום הזה כאן זה יותר מתאים.

אז לפי כךaipaipai

אז לאף אחד אין באמת מושג איך לפרש את התורה. אין שני רבנים שמסכימים על משהו באמת, וזה מצב בלתי אפשרי לבן אדם אם שכל ישר להאמין דרכו. 

ושנקרע ים סוף זה היה מילולי? באמת קשה לי לקבל את זה. והמבול הגדול? ועשר המכות?

וכל זה על בסיס ספר שנכתב לפני 3500 שנה? 

לאימ''ל

המסקנה שלך לא נכונה. יש מחלוקות מסוימות על מספר מקומות בתורה אם הכוונה שם הייתה לפשט הדברים או לרמוז בהם למשהו אחר - אף אחד ביהדות לא חולק שהדברים נאמרו ע''י אלוהים אז למה זה שחולקים בהבנה שלהם פוגע באמונה?

לגבי ניסים - אם מאמינים שאלוהים יכול לשנות את חוקי הטבע (או לשלוט בהם ולנתב אותם) אז אין סיבה שלא להאמין במעשי הניסים שבתורה כפשוטם.

שאלת אותנטיות התורה ("ספר שנכתב לפני 3500 שנה") גם היא שאלה חשובה בפני עצמה אבל היא לא קשורה לשאלה מה בה כפשוטו ומה לא.

אז זהוaipaipai

שקשה לי לקבל את הישות האלוהית וכתוצאה את כל המאורעות כמו עמוד האש וכו

זה כבר עניין אחר לגמרי מהשאלה שלך בתחילת השרשורימ''ל

וכמובן גם היא צריכה התייחסות כשלעצמה (וכבר היו מספר שרשורים על זה בעבר).

זה לא זה נובע מזהaipaipai

...ג'וחה

אם הבנתי נכון אתה אומר שלא הגיוני בעיניך שאלוהים קיים וממילא שהוא עושה ניסים ופנה לנביאים שכתבו ספרים. קצת קשה לנהל דיון עם טענה כזאת. כי די מתבקש שאני פשוט אגיד שבעיני זה כן הגיוני 

..העני ממעש
נראה לי שמכון מאיר
במחילה מכבודךנשוי שמח

לבוא ולטעון טענות בלי ללמוד זה כמו לבוא ולהגיד לי שאתה מבין ברפואה מתי שאתה לא וזה  יכול להוביל לאסון!

אין ליהדות בעיה עם שאלות אבל בטח ובטח שלא עונים עליהם על רגל אחת כמו שאתה מבקש.

זה כמו הסיפור עם הרב מרדכי אליהו שאדם בה אליו ואומר לו למה הרבנים אומרים מה ההלכה ומה דעת ה' וכו', הרי גם אני יודע וכו'.. הרב אליהו ענה לו שבהמשך הוא יבין.. אותו אדם עשה לו סיור בשדה התעופה והסבירו על מגדל הפיקוח שאחראי מתי ינחתו וכדו', הרב שאל: ואם יחליט טייס אחד שהוא יודע יותר טוב ולא יקשיב למגדל הפיקוח שהרי הוא גם יודע, ענה לו: שאי אפשר שיש למגדל פיקוח זווית ראייה יותר רחבה, ענה לו הרב : ישמעו אוזניך מה שפיך מדבר, לרבנים יש זווית ראייה יותר רחבה על הכל..

אותו עניין אני אומר לך, הרבנים ותלמדי חכמים למדו ועיינו ולכן אין להם קושיות, קשה לך משהו בתורה זה מצויין! שב ותלמד על זה לעומק, שב תלמד שנים על גבי שנים ואתה תראה שלא יהיו לך קושיות...

מתוך השאלות שלך רואים שאתה לא עסוק עמוק בתורה שאתה מתחיל ללמוד, ושמתחילים ללמוד אמונה תמיד יש הרבה קושיות.. 

תלמד את הכוזרי את ספרי הרב קוק את המהר"ל.. הספרים האלה עוסקים באמונה.. ברגע שתלמד ולעמוק  בשיעורים וכדו' אתה תראה איך הרבה דברים נפתרים לך.

תשובות בקצרה לא במטרה לפתור לך את השאלות (כי זה צריך השקעה ועמל בלימוד מצידך):

א. זה יודעים על בסיס התורה על בסיס המשנה הגמרא והמדרשים וכו'.. על ידי ספרים שעברו לנו מדור לדור, על מה שעבר לנו מאב לבן מאב לבן מתלמיד לרבו וכו'.. על בסיס זה יודעים, ובטח שלא על הסברה העצמית.

ויש לנו דרכי לימוד כמו ה13 מידות שהתורה נדרשת בהם.

ב. זה בדיוק הטעות שלך.. התורה היא לא ספר מוסר ולא ספר הלכה ולא כל דבר שאתה ואנחנו יכולים להבין. התורה היא הכל, היא פשוט כל חיינו "כי הם חיינו ואורך ימינו", זה לא ספר מדע ולא ספר מידע ולא ספר היסטוריה.. התורה היא עצם חיינו.. ולכן אנחנו לומדים ממנה גם מוסר אבל חלילה להשוואת אותה לשאר דברים... וזה טעות בסיסית בלהבין את מהות התורה.

ג. ההשוואה שלך לדוד ושלמה שהם למדו פשט את התורה ולבוא ולהשוואת אלינו שאנחנו נלמד גם פשט היא מסולפת מכל וכל... נניח שהם למדו פשט (מה שכלל לא נכון) הם יוכלו ללמוד פשט בלי ללמוד משניות וכדו' (שלא היו בזמנם) כי להם היה הבנה עמוקה בתורה הבנה שהם קוראים את התורה ומבינים את הכוונה העמוקה שבדבר, בשבילם מה שפשט אצלנו זה עומק גדול.. לשם דוגמא: שאם לומד רפואה אומרים לו לדוגמא 'בקע טבורי' הוא אם הוא לא מכיר את המושג הוא יכול להבין שהכוונה משהו בטבור אבל לא להבין אותו, ורופא שכבר למד אצלו על הפשט הוא מבין מה הכוונה... יוצא שמי שלא מבין הוא בעצם מישהו שלא מכיר ולא יודע, ולכן הוא יצטרך ללמוד את הדברים בעומק בשביל להבין.. האם הוא עכשיו מבין יותר טוב מהרופא שכבר למד?!- ברור שלא.. אלא הוא מתחיל להבין כמו הרופא ועד עכשיו הוא לא הבין בגלל הברות שלו.

להבדיל אלף אלפי הבדלות גם פה- שלמה ודוד ידעו ללמוד את התורה ואצלם היה להם הכל ברור! אבל אנחנו בדור שלנו לא הכל ברור כי יש ירידת הדורות ולכן אנחנו חייבים ללמוד דברים לעומק בשביל להבין אותם ולהגיע אולי לגרגיר ממה ששלמה ודוד הבינו.

בקיצור: לך תלמד את הדברים לעומק!

ממש לאaipaipai
אני לא מתכוון ללמוד שנים ספרים שנכתבו בעידן הברונזה על ידי אנשים עם ידע נחות מזה של תלמיד כיתה ט'. כל מה שרב יגיד לי לא יוכל לסתור את העובדה שהוא חייב להתבסס על אמונה פשוטה ללא שום הוכחות שיש אלוהים, ושכל מילה בתנך אמת (למרות שיש הוכחות של ממש שלא כך). רבנים רק נאצלו לענות לשאלות כאלה שהרציונליזם התפתח ואנשים התחעלו להבין שכל העניין הדתי זה לא הגיוני בעליל בכל דת באשר היא. גם כמרים ואימאמים יכולים ללמד אותי כל החיים על ישו ומוחמד זה לא אומר שזה אמיתי
הסגנון שלך מזלזל מאודנשוי שמח

אם אתה רוצה למצוא תשובה ואם היהדות חשובה לך, אתה חייב לשבת וללמוד, אם זה כוזרי ואם זה הקדמת הרמב"ם למשנה ואם זה כל דבר.

ונכון שיהדות מבוססת על אמונה ולא הוכחות.. אבל בשביל אמונה צריך ללמוד אמונה, ויש רבנים שכתבו סתם ספרים ולא משהו רציני ויש רבנים שכתבו ספרים ממש טובים.. תחפש את הספר שמתאים לך.

ימ''ל

נא לכתוב בכבוד. גם כלפי ניקים אחרים, גם כלפי רבנים, וכל שכן כלפי התורה.

יש מקום לשאול כל שאלה ולומר כל דעה, ובלבד שזה יהיה בכבוד. אל תאלץ אותי לחסום אותך.

לא התכוונתי לזלזלaipaipai
ומפתיע אותי שאתה אומר לי את זה שיש פה זלזול כלפי חצי מהמדינה שלך שלא מאמינה, עד כדי כך שאמרו שדינם מיתה בגלל שהם לא דתיים. במשוואה פה של הזלזול אני עדיין לא שם
אז להבא תשתדל יותרימ''ל

משפטים כמו "אני לא מתכוון ללמוד שנים ספרים שנכתבו בעידן הברונזה על ידי אנשים עם ידע נחות מזה של תלמיד כיתה ט'" יכולים לפגוע בניקים אחרים והם לא שייכים בפורום דתי.

אתה מתכוון לשרשור בפורום אחר אבל בכל זאת אגיב שזה לגיטימי, התורה אכן אומרת שמי שלא שומר שבת וכדו' חייב מיתה. זו ביקורת חריפה ואולי קיצונית בעיניך אבל זה לא זלזול.

אוקיaipaipai
אז אני מספיק להגיב כי הבנתי שיש פה יחס מעט דיקטטורי.. לבקר חילונים במוות זה לא זלזול?

כןימ''ל

אסור לזלזל פה בתורה, בחז''ל או ברבנים. גם לא במשתמשים אחרים. אם זו דיקטטורה אז אנחנו דיקטטורים. אתה יכול להמשיך להגיב ולומר מה שאתה חושב, רק בכבוד.

לומר שהתורה אומרת שמעשה כזו או אחר מחייב מיתה זה לא זלזול אלא עובדה, אם זה נכון זה נכון (וגם אם לא אז לא, בכל מקרה זה לא זלזול ולא אישי). זו דעתי אבל אתה יכול לדווח למנהלים שם בפורום.

סבבהaipaipai
שמח שאתה לא מתחבא מאחורי ססמאות ומראה באמת מה אתה חושב לרוב אנשים מבינים שהם אומרים דברים שאנשים רציונלים לא יכוליםמךהשלים איתם אבל לפחות אתה כנה.
..ימ''ל

תודה, אני משתדל להיות כנה עם עצמי ועם אחרים. אבל אני לא חושב שיש משהו לא רציונלי במה שכתבתי.

מי שמחלל שבת דינו מיתהנשוי שמח
כיום הדברים שונים כי לא יודעים את ערך השבת ולפי רוב הפוסקים דינם כתינוקות שנשבו ולכן לא חייבים מיתה.. יש על זה דיון מאוד ארוך בפוסקים
מוחה באופן נחרץמבשר שלום
על ביזוי התורה ולומדיה.
אם יש לך שאלות באמונה,אני יכול לנסות לעזור
אני חושב שמהסגנון הזה של ההודעה אפשר להבין למה יש לך אתהדוכס מירוסלב

הספקות האלה.

לצורך העניין, בתור אדם שמתעניין מאוד במדע, אני לא רואה שום סתירה בין כפשוטו בתורה לבין המדע. ולא נצרך לרובד האלגורי. דווקא זה שייך לפרשנים שאחזו מהמדע של ימיהם, שהיה נחות בצורה בלתי נתפסת.

אתה טוען שהפריכו כך וכך, אבל לא הפריכו שום דבר. אפילו לא בתאוריה.

נקודת המוצא שלך בעייתית, ונראה לי שנדרשת לך עבודה מסביב לתורה כדי לגשת אליה קודם כל. "כל שיראתו קודמת לחכמתו".

וד"א רואים מכל מה שכתבת בהמשך שאתה לא למדת כלל אמונהנשוי שמח

אני לא יודע אם כתבת ע"מ לקבל תשובה או ע"מ באמת להבין את הדברים.

אבל אם באמת אכפת לך מתשובות ואתה רוצה להתחזק שב ותלמד בלי סוף ע"מ לקבל תשובות.

ותאמין לי יש תשובות לכל מה שאתה רוצה בתורה, מנסיון!

אז בבקשהaipaipai
אני באמת רוצה לדעת
יש במכון מאיר תוכנית אמונה, נסה שםהדוכס מירוסלב

בצורה פשוטהברגוע

רבנים לא סתם מחדשים הסברים חדשים לתנ"ך,

הם מסתמכים (בעיקר) על מדרשים.

התורה ניתנה למשה ריבנו בהר סיני ביחד עם כללים איך ללמוד אותה,

והוא העביר הלאה.

למה החלטת שבימי מלכי ישראל הבינו את כל התורה באופן מילולי?

..תנך ואלגוריה
עבר עריכה על ידי תנך ואלגוריה בתאריך י"ג בטבת תשע"ח 22:33

מקווה שהתגובה שלי לא "ישנה מדאי" לשרשור הזה..תנך ואלגוריה
אפשר לענות לך כמה וכמה תשובות - לא בגלל שאין אמת אחת, אלא בגלל שאפשר להסתכל על המקרא בכמה נקודות מבט שונות... בכל מקרה אני אבחר את נקודת המבט האורתודוקסית הכי מחמירה..

בא נניח כמו ההנחה המקובלת והמוסרתית בעם היהודי האורתודוקסי - שבנוסף על כך שה' מסר למשה בהתגלות נבואית את המצוות (הפסוקים המתחילים ב "וידבר ה' אל משה לאמר" - התורה) אלא הוא גם מסר לו את פרשת הבריאה ואת הסיפורים ההיסטורים, ובא נניח גם כמו התפיסה האורתודוקסית הכי מחמירה שמשה היה במעמד של לבלר ששכתב את הכל על פי ה', מבראשית ועד לעיני כל ישראל - מה הבעיה לומר שה' העביר להם את סיפור הבריאה כפי איך שהם האמינו שהבריאה קיימת? והמסר שה' רוצה להעביר זה לא מסר מדעי, אלא מסר תאולוגי שהבריאה לא נוצרה מעצמה, ושאין ריבוי אלים, ושהאל אינו מחוייב לחוקי הטבע כמו כל הסיפורים המיתיים שהיו אז על הבריאה והמלחמות בין האלים, ושהמאורות אינם אלים. אגב פעם הבבלים בעידן המוסופוטמי והשומרי, האמינו שיש כיפה שבה נמצאים כל הכוכבים, במקרא זה נקרא "רקיע" - "ויתן אותם אלוהים ברקיע השמים להאיר על הארץ ויהי כן". ה' נותן מסר תיאולוגי שמתייחס לידע של בני ישראל בתקופה ההיא על העולם. ולא מסר מדעי המוסיף להם ידע על העולם.

ולכן לתורה אין טענה מדעית על העולם אלא תיאולוגית מהידע הקיים על העולם - וזה לא סותר שיש לה טענה היסטורית..

אני יכול לענות לך ממבט קצת אחר.. שיתיישב יפה מאוד עם הדברים ועם פסוקים קשים אחרים בתורה.. אבל זה יפתח כאן דיונים חדשים..
הבעיהaipaipai
בלראות את זה כך היא שאין לך כל הןכחה שכך היה. למעשה זה פירוש אחר לחלוטין משהייתה ליהודים בתקופת בית ראשון עד כדי כך שזו אפילו דת אחרת. למשל, בודהיסטי שמאמין בגלגול נשמות יאמר לך "זה ךא באמת שבחיים הקודמים הייתי פרה, ובחיים ההבאים אהיה נמר, גלגול נשמות זה משהו פנים - נפשי שאני עובר בחיים כאשר אני לומד ומתפתח...". ברור שבין זה לבין בודהיזם קלאסי אין קשר וזה לא הדת הבודהיסטית המקורית, אלא פיוס של דת ומציאות.
ואם כברaipaipai
משה יכל כמו שהמציא אץ המבול להעביר מסר (שאין שום סיבה שלא יעביר מסר מדויק בלי סיפורים) באותה מידה הוא יכל להמציא אץ אלוהים.
פותח האשכול, דבר איתי בפרטי, שלחתי לך הודעה.כותבי המאמר
הרהורג'וחה

כתבת: 

"התנ״ך בעבר נקרא באופן מילולי. כלומר, מאז שעם ישראל קיבל עליו את אלוהים ואת היהדות, עד שבאמת התחילו כל מני הוגים ופילוסופים יהודיים ורבנים להבין שסיפור הבריאה לא יתכן באופן מילולי, עברו יותר מאלף שנים.

מאז שהמדע וההיגיון הישר וההשכלה נהיו נגישים יותר והפריכו המון סתירות בתנ״ך, התחילו לומר שלא צריך לקרוא את זה כפשט."

מה המקורות שלך להנחת המוצא שלך שהבנה לא מילולית של הבריאה לא הייתה קיימת בכלל במשך אלף שנה?

זה קלaipaipai
הפרשנויות היחידות של התנ"ך הגיעו רק מאות שנים אחרי שהוא כביכול נכתב או "ניתן" לעם ישראל. ולומר שזה היה מילולי זה לא טופס כי אין לזה הוכחות (סביר להניח שזה מה שהיית אומר יעני שלמדו בעל פה) ואי אפשר לזכןר כלום. בנוסף אף אחד בעולם העתיק לא לימד בעל פה לא אפילו הגאונים ביותר כמו סוקרטס וכו. וזה לא מין הסתם שרק בתקופה מסוימת הוסיפו פרשנויות
aipaipai, לא מדוייק בכללכותבי המאמר

בעולם העתיק (תקופת מתן תורה) בהחלט העבירו מידע רב בעל פה, להלן ציטוט ממאמר המבסס את סמכות התושב"ע, שאני כותב בימים אלה, העומד להתפרסם בקרוב:

ב. מסורות בעל פה – הייתכן?

יש הטוענים כי לא ידוע לנו על מסורות נרחבות העוברות בעל פה בעמים השונים במשך דורות, כך שכנראה גם בעם ישראל לא עברו מסורות בעל פה.

טענה זו שגויה לחלוטין. אנחנו בהחלט יודעים על קיומן של מסורות קדומות ומפורטות מאוד שעברו בעל פה במשך דורות.
נביא להלן שני מקורות התומכים בטענה זו:

א. הרִיג וֶדָה (סנסקריט: ऋग्वेद) היא קובץ דתי ודי, שמקורו בצפון מערב הודו, הנחשב לעתיק ביותר בהינדואיזם ולבסיס של רוב ההתפתחויות המאוחרות בדת. זהו אוסף בעשרה כרכים, או מַנְדָלוֹת, הכולל 1,028 מזמורים ו10,600 פסוקים[1] לאלים שונים הכתובים כולם בסנסקריט ודי[2].  המסורת הטקסית הועברה ממורה לתלמיד בדרך של חזרה על הפעולות הריטואליות ושינון קפדני של הקאנון
אין זה טקסט כתוב אלא הוא הועבר בעל פה לאורך הדורות תוך שמירה קפדנית על דיוק והגיה.

ב. האינדיאנים העתיקים, פיתחו טכניקות להאזנה, שינון ודקלום ידיעתם, בבתי ספר הנקראים "Gurukul" , תוך שמירה על דיוק יוצא דופן של הידע שלהם במשך דורות שהועברו בעל פה.[3]
לסיום נביא את דברי חוקר המקרא בן ציון לוריא: "חוקרי המזרח קובעים ללא ספקות מבחינה מדעית שמסורות עתיקות הן מהימנות ונשמרות בידי הערבים ללא שינוי ופגם במשך מאות בשנים. הם גם יודעים כיצד סגלו לעצמם בני ערב בעזרת חריזה ושירה טכניקה של זכירה ומסירתה מדור לדור ואילו לגבי מסורות ישראל יש לחוקרים אלה תדיר חוסר אמון וחשד של מגמתיות" (ב"צ לוריא, בתוך 'ספר דים: מאמרים בחקר התנ"ך' עמ' 150).

[1] נלקח מויקיפדיה באנגלית ערך Oral tradition'

[2]  נלקח מויקיפדיה ישראל 'ריג ודה'

[3] תרגום חופשי לעברית נלקח מויקפדיה באנגלית Oral tradition'

וויקפדיה לא מספקת אותיaipaipai
אי אפשר ללמד משהו לעומק שיזכרו (כמו פרשנות או ספר) אם זה לא כתוב. אגב הפרשנות סותרת אץ אלוהים כי מי יעיז לפרש משהו שאלוהים אמר הוא בטח ידע מה הוא אומר בדיוק. ואם הוא בכוונה הביא לנו טקסט לא מוסרי ולא מובן וסותר כמו התנך שאין בו אות או מילה שאדם לא יכל לכתוב, למה שיעשה את זה? ולמה שיחכה 200 אלף שנות קיום של בני אנוש הומו סאפיאנס כדי להוריש לנו את זה? ולמה רק לקבוצה אחת במדבר? מה עם הסינים?
מה לא מספק בויקיפדיה?כותבי המאמר
פתח את המראי מקומות שמקשרים הערכים הנ"ל. מה רע בויקיפדיה? אתה חושב ששני המקורות הם שקריים, והחוקר בן ציון לוריא שקרן גם הוא? או שמא אני השקרן?
זה מרגיש לי כמו ספקנות פוסטמודרנית מצויה שהאמינה בהכל בהתחלה, וכשגילתה שלא הכל אמת, אז חתכה שמאל עד הסוף אל הספקנות שלא מאמינה בכלום (ראה על כך ספרו של מיכאל אברהם "אמת ולא יציב").
לעצם העניין, אתה מעלה פה הרבה שאלות בתחומים שונים, אתייחס בקצרה ואפנה אותך לחומרים שרוב האנשים לא זכו להיחשף אליהם:

לגבי תורה ומוסר, אלו שתי קטגוריות שונות, והתורה לא באה להשיג ערכים מוסריים, ולכן יש סתירות לפעמים, להרחבה ראה כאן:

אונס בשעת הקרב: הלכה ומוסר (טור 15) - הרב מיכאל אברהם

אגב, אין מוסר ללא אלוקים, ראה כאן:

משמעות המוסר לאור הראייה מן המוסר - הרב מיכאל אברהם

אלוקים נתן לנו תורה ואמר לנו להכריע. בספקות לפי השכל, אז הוא נתן לנו רשות לפרש "כי יפלא ממך דבר...".
כל שאר השאלות הן שאלות למה? כלומר, אחרי שידוע שאלוקים נתן תורה, מדוע הוא נתן רק לעם ישראל. אפשר לתת תשובות כמובן (הוא רצה קבוצה מצומצמת שתפיץ את הערכים של התורה, כמו שיש כהנים בתוך כל ישראל).
וחשוב לזכור שהאמונה במתן תורה לא באה בתוך ואקום, אלא אחרי ידיעה אפריורית שיש אלוקים (ראה כאן: מחברת 3 - הראיה הפיסיקו-תיאולוגית - הרב מיכאל אברהם ), ואחרי ידיעה שהוא התערב בעולם ונתן לנו כלי הכרה כדי שנצליח להתנהל בו, וכן נתן לנו הכרה לדעת את ערכי המוסר, ראה במחברת על המוסר שלינקקתי אליה למעלה). רק כעת נכנס טיעון העד המורכב של הרב מיכאל אברהם, שמשקלל יחד כמה שיקולין שכשלעצמם הם חלשים, ויחד הם נותנים תמונה חזקה, ראה כאן: מחברת 5 - מדאיזם לתאיזם - הרב מיכאל אברהם

כדאי לשמור על פתיחות.
המקורות שהבאת גרעו מויקיפדיה...הדוכס מירוסלב

אתה צריך להיות יותר ביקורתי כלפי המקורות שאתה מסתמך עליהםהדוכס מירוסלב

טוב. אני לא מתייחס יותר להפרחת האשמות חסרות ביסוסכותבי המאמר
אתה רוצה לבקר את דבריי, תביא דוגמאות.
אם לא הבנת, עזובהדוכס מירוסלב

תורת ה' תמימהתמים

גם אני הסתפקתי לגבי השאלות שאתה מעלה ואלו הם המסקנות שלי:

צריך להבין שכל חלקי התורה הם תורה אחת ולכן את התורה שבכתב יש לקרוא לאור התורה שבע"פ.

חז"ל הורו על כמה מהמאורעות בתנ"ך שהם לא כפשוטם לדוגמא- מעשה מרכבה שביחזקאל אף אחד לא חושב להבין אותו כפשוטו וכן לגבי מעשה הבריאה.

וזה עונה על שתי שאלותיך הראשונות- מי עושה את הסלקציה בין פשט ללא פשט? התורה בעצמה (בתורה שבע"פ) ואיפה שלא אמרו לנו (רוב מוחלט של התנ"ך) הרי הדברים הם כפשוטם

לכן, (לגבי טענתך השלישית) לא נכון לומר שכל הדורות קראו את מעשה בראשית כפשוטו לפחות התלמידי חכמים ידעו שהדברים קצת אחרים, הם לא ידעו בדיוק מה כן קרה (גם אנחנו לא)

יש כמובן שיטות שדוחות לגמרי את הטענות המדעיות אבל לא זאת הייתה השאלה..

על הדיבור ועל השתיקהנקדימון

אני מחפש מקורות לנושא בכותרת. אשמח לכל הפניה, גם אם זה רק לפרק יחיד בתוך ספר.

למחקר או למעשה?טיפות של אור

אם לראשון, יש קטע קלאסי של הרמבם בפירוש המשנה לאבות (פרק א משנה יז). אבל אני נרתע מלתת אותו כהמלצה מעשית - אני חושב שהנפש שלנו צריכה דיבורים של סתם, שיתוף של רגשות, וכו וכו

רמב"ם על אבות א יז – ויקיטקסט

למחקרנקדימון
שיביא לידי מעשה

תודה

AI לפניךHakuna.Matata

תודה לGEMINI

שכר השתיקה וזהירות בדיבור ערך השתיקה: במסכת אבות (פרק א', משנה י"ז), רבן שמעון בן גמליאל מעיד על עצמו: "כָּל יָמַי גָּדַלְתִּי בֵּין הַחֲכָמִים, וְלֹא מָצָאתִי לַגּוּף טוֹב אֶלָּא שְׁתִיקָה".שתיקה שווה זהב: בתלמוד הבבלי (מסכת מגילה, דף י"ח, עמוד א') מובא הפתגם: "אִם מִלָּה בְּסֶלַע, מַשְׁתּוּקָא בִּתְרֵין" (אם מילה שווה שקל, השתיקה שווה שניים).חכמת השתיקה: במסכת אבות (פרק ג', משנה י"ג) נאמר: "סְיָג לַחָכְמָה – שְׁתִיקָה".

הפסקה על קדושת הדומייה של הרב זצ"לפינג פונג
תודה. איפה זה נמצא?נקדימון
אורות הקדש חלק ב עמוד צזפינג פונגאחרונה
לא מתחייב שהמקור שנתתי נכון, זה מתוך ציון מקור במאמר מסויים שלמיטב הבנתי מתייחס לפסקה הנ"ל
מה הסיפור של חצי מנשה?…סיעתא דשמייא1
… הם לא ביקשו להתחשב בעבר הירדן ולא הבטיחו שיהיו חלוצים. האם בגלל שמנשה היה בכור בן בכור הוא קבל עוד נחלה בעבר הירדן? האם הם גם כן יצאו חלוצים לפני המחנה?
זה בגלל שיאיר בן מנשה , הבשן היתה אחוזה שהיה שליטקעלעברימבאר
שלה כשיב במצרים והיה הנכד של יוסף שליט מצרים ששלט גם על כנען
שמעתי בשבת כמה תשובות שמצאו חן בעינייטיפות של אור

א. משה רצה למנוע נתק בין השבטים שבעבר הירדן המזרחי לשבטים שבעבר הירדן המערבי. לכן הוא צירף אליהם חצי משבט מנשה - שהיה אחד השבטים הכי גדולים - כדי שהקשר בין שני חלקי השבט ימנע נתק

ב. בסוף הפרשה בני מכיר ויאיר ונבח משבט מנשה כבשו ערים בעבר הירדן המזרחי. אז משה צירף אותם (ולפי זה הפסוקים שם לא לגמרי לפי הסדר)

ג. פחות אהבתי - קראתי ביום שישי רעיון, שמשה רצה מראש לפצות את בני מנשה על ההפסד הצפוי מבנות צלפחד. אז הוא הוסיף להם נחלה (אבל לפי זה זה לא סיפק אותם)

לפי יהושע פרק א גם חצי שבט המנשה יצאו חלוצים

....אילת השחר
היה לי בזיכרון פירוש שקראתי לפני שנים,שהיה בזה עניין של מידה כנגד מידה של עניין מסויים, והלכתי לחפש כדי להביא בדיוק ומצאתי עוד פירוש לצידו (מעבר לאלו שהוזכרו כבר):

חזקוני במדבר לב לג פרשת מטות – פילוג שבט מנשה הוא עונש

"ולחצי שבט מנשה" – בני מנשה לא שאלו להם נחלה בארץ סיחון ועוג, רק בני ראובן וגד שאלו. אלא שע"י שאביהם גרם להם לשבטים שקרעו בגדיהם במעשה הגביע נתנה לו נחלתו בשני חלקים בשני עברי הירדן.16

פירוש נוסף-

בראשית רבתי עמוד 269 – זכות היא לשבט מנשה

[בן פרת זה] אפרים, בן פרת זה מנשה שנתרבה… בזכות שלא נשא עין למצריות שעלו לראותו… [עלי] שור נתן משה לחצי שבט המנשה בעבר הירדן כל… ס' עיר כלן מוקפות חומה שנאמר ס' עיר וכו' (דברים ג ד). הוי: "צעדה [עלי] שור" – זכה לערים מוקפות שור … זה שבט מנשה שצעד על הירדן, רגלו אחת עמדה מעבר הירדן ורגלו אחת בארץ כנען. שחצי השבט נטל חלקו בעבר הירדן וחצי השבט בארץ, הוי: צעדה עלי שור זה הירדן. ולמה נקרא שור? שנעשה כחומה לפני משה שלא יכול לעברו.17

אני זוכרת שאומרים שמשה השאיר אותם שםמתואמת

כדי שישגיחו על בני גד וראובן וישימו לב שהם נשארים מחוברים לתורה ולעם למרות המרחק. (אף שלפי זה לכאורה היה מתאים לשים עליהם דווקא חצי משבט יששכר, נגיד... אבל אולי גם שבט מנשה נחשב ללמדן ולמחובר לתורה)

הבן שלי העלה שאלה: לאיזה חצי משבט מנשה היו בנות צלופחד שייכות? לכאורה הן לא היו מסכימות לגור בעבר הירדן, אחרי שכל כך התחננו לנחלה בארץ ישראל...

נחלת בנות צלופחד היא בעבר המערביהסטורי
כמו כל משפחת חפר: עמק חפר, תרצה (מצפון מזרח לשכם, בירת ממלכת ישראל עד שזמרי שרף אותה) היא עיר של בת צלופחד.
נכון. תודה על התזכורת!מתואמתאחרונה
מלאכות המשכןילדה של אבא

לט אבות מלאכה שאסורות בשבת נעשו לצורך בניית המשכן.

לשם מה נצטרכו בבניית המשכן למלאכות של הכנת הלחם?

זורע, חורש, קוצר, מעמר, דש, זורה, טוחן, מרקד, לש, אופה?

לחם הפניםנקדימון
זה לא לצורך בניית המשכןילדה של אבא
הכנת הפשתן והצבעיםעזריאל ברגר
איך הכינו את הצבעים עם 'לש' 'מרקד' 'זורה" ?ילדה של אבא
מחלוקת בבלי/ירושלמיהסטורי

@נקדימון כתב את תשובת הירושלמי, לפיו לומדים גם מעבודת המשכן בפועל.

@עזריאל ברגר כתב את תשובת הבבלי, לפיו אמנם המשנה בשביל נוחות הלימוד והזכירה ציינה 'אופה', אבל בעצם זה מבשל, שבישלו את הצבעים.

עניתי להםילדה של אבא
לפי הירושלמי אז כל המלאכות מלמדות גם את מלאכות המשכן בפועל?
זו שאלה נכונה מאודטיפות של אור

(כלומר יש לי עליה תשובה מצויינת )

רב האי גאון כתב שזה נלמד מהכנת מנחת התמיד ומנחת כהן גדול שבכל יום ומנחות המילואים. ואילו רשי ותוספות כתבו שהמלאכות האלו היו בהכנת הסממנים לצביעת הבדים והעורות

האגלי טל בפתיחה תולה את המחלוקת בשאלה האם לומדים רק ממלאכת בניית המשכן (ואולי גם המשאות), או גם ממלאכת הקורבנות. הוא מביא כמה הוכחות חזקות מהבבלי לצד הראשון, והוכחה יפה מהירושלמי לצד השני, ומסביר איך כל אחד יכול להתמודד בכל זאת עם ההוכחות שנגדו

תודה על הפירוטילדה של אבא
אמסור לת"ח ששאל אותי..
יש הוספה מהמכילתאחוזר תמיד לאשתי

מכילתא דר"י לומד מהמילים "כל מלאכה" שבכלל זה גם המעטפת החיצונית [אוכל, לינה וכו'] שנצרכה לבוני המשכן

מעניין!טיפות של אוראחרונה
אפשר מראה מקום מדוייק? 
בין המצרים!!!אשר ברא
שתפו מקורות להתחזקות וכיסופים לבית המקדש.
מקפיצה.אשר ברא
אמר רבי נתן: המשיח שלי כבר הגיעחוזר תמיד לאשתי

וְהִנֵּה מַה שֶּׁעָבַר אַיִן, כִּי כְּבָר נִשְׂרַף בֵּית־מִקְדָּשֵׁנוּ. אַךְ כָּעֵת, שֶׁהַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ מְצַפֶּה לָשׁוּב אֵלֵינוּ וְלַחֲזֹר וְלִבְנוֹת בֵּית־ מִקְדָּשֵׁנוּ, רָאוּי לָנוּ שֶׁלֹּא לְעַכֵּב, חַס וְשָׁלוֹם, בִּנְיַן בֵּית־הַמִּקְדָּשׁ, רַק לְהִשְׁתַּדֵּל בְּבִנְיָנוֹ

לא יודע אם תבינו אותי אבלחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה האירוע הכי דרמטי בתורת רבי נחמן.

הכי שיש ביהדות.

אני מתכוון יותר מכל החגים ואירועי השנהחוזר תמיד לאשתי

בין המצרים זה נקודה מאוד מחוברת ועמוקה בתורותיו

תסביר, נשמח לשמועאשר בראאחרונה
מה המקור?אשר ברא
המלך אחאב נהרג על המרכבהכְּקֶדֶם
זה מסר ליהוא שיציית לחוקי התנועהקעלעברימבאר
כְּקֶדֶםאחרונה
שילוח הקןצע

שאלה ממש בסיסית.

לפעמים אני רואה בקבוצות שו"ת בווצאפ שאלות על קיום מצוות שילוח הקן ואני מבין שניתן לקיימה גם בימינו.

טשמח להבין האם זה אומר שהשואל בהכרח מעונין לאכול את הביצים שבקן?

בדרך כלל לא..פתית שלג

גם לפעמים מדובר כבר בגוזלים ממש

כנראה שלאטיפות של אוראחרונה

הם רוצים לקיים מצווה

בגדול יש שתי גישות: אחת שאומרת שהמצווה היא רק סייג כשמתחשק לך לקחת את הביצים או הגוזלים, ואין עניין וחבל להציק לציפורים סתם ככה. הגישה השניה אומרת שיש עניין לקיים את המצווה כעניין בפני עצמו, גם אם לא מתחשק לך לאכול חביתה. בתוך הגישה השניה, יש כאלו שאומרים שמספיק לשלח את האם ולא צריך לקחת את הביצים

הלכה ג - האם מצווה לשלח את האם גם כשאין צורך בביצים | פרק טז - שילוח הקן | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

מחפשת פירוש לתורה 'איה' של רבה"קאשר ברא
מעדיפה בקובץ שניתן להוריד 
....צאצא

מחשבה שלי- לפעמים כבר אין לנו מה לעשות, כזה כבר התייאשנו, אתה מרגיש שזה כבר מעבר לך.

אתה כל כך עמוק בתוך, ואין לך שמץ אין יוצאים. באמת.

זה כמו כזה ייאוש עמוק, או פשוט שום שמץ מה לעשות.

ואז נשאר פשוט להגיד לה'- וואלה אני עשיתי את שלי, איפה אתה אבא?! כואב לי, איפה המקום שלך?

למה צריך את זה? בוא דבר.

וזה בא מהמקום הכי עמוק. וצועקים ''איההה'' איפה אתה אבא

לא מכיר את ליקוטי מוהרן. איזו תורה זו? תודה.צע
ליקוטי מוהר"ן תנינא תורה י"באשר בראאחרונה
מכוון שאנו מברכים….סיעתא דשמייא1
…. ברכות התורה כל בוקר מדוע אנו צריכים לברך שוב כשאנחנו עולים לתורה בשבתות , ימי שני, ימי חמישי וכדומה?
לזכרוני הראשון מדאוריתאקעלעברימבאר
ובעליה לתורה מדרבנן
הכל מדרבנן…סיעתא דשמייא1

.. אמנם ברכות התורה מסתמכות על פסוק מהתורה בפרשת האזינו.:

כִּ֛י שֵׁ֥ם יְהוָ֖ה אֶקְרָ֑א הָב֥וּ גֹ֖דֶל לֵאלֹהֵֽינוּ: (דברים פרק לב

נוסח הברכה תוקן בידי חכמים. אבל החיוב לברךקעלעברימבאר

את ברכת התורה בבוקר לפני עסק בתורה הוא מדאוריתא. לכן מי שספק אם ברך ברכת התורה (לא מדבר על עליה לתורה) , ספק דאוריתא לחומרא, ויברך רק את "אשר  בחר בנו". או שימתין לברכת אהבת עולם ויפטר בה

יש סידורים בהם קוראים ציתותים…סיעתא דשמייא1
…. מהתורה לפני ברכות התורה בבוקר. התנאי הוא שלפני הציתות יהיו המילים "שנאמר" "כאמור" .
יש על זה שאגת אריה נפלאחתול זמני

קראתי השתכנעתי

הלכתי לקרואטיפות של אוראחרונה
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ"א בתמוז תשפ"ו 22:42

נחמד מאוד

(מוסיף בעריכה, אחרי בדיקה בכמה ספרים היום: יעויין כאן בשני העמודים הראשונים כנגד ראיותיו מברכות, וכאן כנגד ראייתו מנדרים)

שאלה מעניינתטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך כ' בתמוז תשפ"ו 16:32

הבית יוסף (בסימן קלט) מסביר על פי הראשונים שחזל תיקנו לברך תמיד כשקוראים בציבור (גם אם העולה בירך לעצמו רגע לפני כן) משום כבוד התורה

ולא היו אחרים שטענו על "ספק ברכות להקל"?…סיעתא דשמייא1

…כנראה כבוד התורה עולה על ספק ברכות להקל.

יש לראשונים כמה הוכחות יפות (שכך נתקן)טיפות של אור

למשל שאם אין לוי הכהן עולה גם לשני ומברך שוב, למרות שהוא בירך את אותן ברכות לפני רגע

אז אני משער שלכן זה לא היה בשבילם ספק..

כנראה שכל הברכות שמברכים…סיעתא דשמייא1

… במועד שני של גלויות גם הם לא לבטלה למרות

שמועד שני של גלויות כבר לא נחוץ מאז שלוח השנה קבוע ולא משתנה.

אולי יעניין אותך