טוובעברי אנכי

קראתי לפני כמה דקות משהו.. אני אחס:

"שמור את יום השבת לקדשו כשאר ציווך ה אלוקיך"

למרות ששבת זה גם מנוחת הגוף ורוגע ושינה וכו אתה שומר שבת בגלל שה' ציווה.

והרב הביא בדרשה את הירושלמי בע"ז על ר' אבהו שהוא קיבל שכר (משול ל13 אפרסמונים) ואז הוא אומר שכל טרחו הייתה לשוא.

והמפרשים שם שואלים איך הוא יכול לומר דבר כזה על עסק בתורה?! הרי ה נותן שכר!! איך אתה יכול לומר שבזבזת את הזמן שלך!!

הרב עונה (לאיודע אם הוא אומר את זה ע"פ מפרש שם בגמרא או שהוא מקשר את זה לדרשה שלו ש) יג האפרסמונים המדמים את השכר הם כנגד יג עיקרים לרמבם. והוא אומר שמי שבדק חקר ועשה עבודה קשה בעייני האמונה, ואז קיים את זה המצוות עפ השכל והבנה - זה בדיוק כמו שאדם עשה את זה מתוך אמונה פשוטה בה' שזה המצווה. שצריך לשמור שבת "כשאר ציווך ה אלוקיך"

ברור לי שלא הבנתי פה משהו, אבל לכאורה לפי זה  לימודי אמונה זה מיותר.. הרי אני מאמין אמונה פשוטה.. ומקיים לפיה את המצוות.. סו..? למה לי ללמוד אמונה?

לימוד אמונה אינו נועד לאמת את האמונה, הוא מקצוע בפני עצמוהדוכס מירוסלב

בתורה. לכן המצווה בלימוד האמונה היא מצד הלימוד עצמו.

מה גם שלימוד האמונה מעלה את האדם למדרגות עליונות יותר.

אבל כל זה כשהיסוד הוא פשטות, וגם נקודת הסיום היא פשטות.

אם אי שם בדרך מאבדים את האמונה הפשוטה אפשר להגיע מלימוד כזה דווקא לכפירה.

את הקושיה מהסוגיה לא הבנתי. יכול להביא את לשון הירושלמי שם?

יש אמת בדבריך.me.

ועליך להבין שיש מחלוקת בדבר הבנת טעמי המצוות.

וחלקו גדולים האם יש לחקור אחר האמונה או לא.

קטנתי.

אך אני חושב שמה שניסה הרב הזה להגיד - זה משהו שכולם יסכימו עליו.

לדעתי הוא ניסה לדבר על העקרון שהידיעה של טעם המצווה אינה תנאי לקיום מצוות ויותר מזה אינה מוסיפה כי הוא זה לחשיבות המצווה.

זאת אומרת קיום המצוות בפועל אין לו שום קשר עם ידיעת טעמי המצוות.

אבל לכאורה לפי מה שהוא אמרעברי אנכי

מי שמקיים מתוך הבנה ומי שלא זה אותו דבר

זה מה שכתבתי..me.
זה מה שהוא הסביר לפי דבריך.

מה הבעיה שאתה רואה בזה?
זה שונה מה שאני מכירעברי אנכי

מה אתה מכיר?.me.
מה המקור לכך?
לימודי אמונה זה דבר חשוב. בסיס לנפש.עברי אנכי

ואיך זה סותר את דברי הרב הנל?.me.
אני לא אתייחס לנכונות של ההקדמה שלךאיש באמונתו
כי היא מיותרת והפירוש הוא מגמתי (ולדעתי לא נכון)..
אני אתייחס רק לשאלה שלך..

יש 2 דברים שנמצאים בתוך בית המדרש הדתי לאומי (בשונה מהחרדי שיש בו רק דבר אחד.. )

1. לימוד מחשבת ישראל
2. לימוד הספרות התורנית הלכתית

1. בלימוד מחשבת ישראל אני מתכוון לתנ"ך, הגות חז"ל בצורה שיטתית, הגות ימי הבניים ואחריהם עד הגות העת החדשה.. (אגב אתה לא חייב ללמוד את מחשבת ישראל כדי להיות דתי.. עובדה שאלפי חרדים בורים בנושא מחשבת ישראל, והם נחשבים דתיים..)

2. לימוד הספרות התורנית ההלכתית - בשתי בתי המדרשות גם החרדי וגם הדתי לאומי מלמדים.

אחת מהטעויות הנפוצות בימינו זה שאנשים מחליפים את לימודי המשבת ישראל - במושג לימודי אמונה - לימודי אמונה זהו מושג אחר לגמרי, שלא נכנס עדיין לבית המדרש (והשם הטוב יכפר בעד) .

לימודי אמונה זה לימוד וביסוס האמונה בכלים שכליים ולוגים - מתוך עיון במדע ובהגות התקופה. לימודי אמונה אמורים להיות אותם לימודים שמאופיינים במשנה כ "דע מה שתשיב לאפיקורוס" - ביסוס האמונה בצורה שכלית ומדעית לאור הממצאים והעובדות שבתקופתינו.
מאיפה הבאת את שתי הפסקאות האחרנות?הרש

מי הרב הזה?הרש

לא משנה. אולי יכול לגרום פה בערוץעברי אנכי

לדיבורים על אותו רב מסויים שיכולים להיות לשון הרע

צריך ללמוד חסידות חבדפעם הייתי...
יש להבדילאלי--

בס"ד

יש להבדיל בין לימוד "אמונה" , שהיא נשמתא דאורייתא וכלולה בתריג מצוות התורה (ראה הלכות יסודי תורה בספר המדע לרמב"ם) ; וכוללת את מצוות אהבת ה' , ידיעתו וייראתו , שהם חובות הלבבות (עיין בדברי רבנו בחיי על המצוות שהם חובות האיברים ועל מצוות שהם חובות הלבבות).   לבין לימוד טעמי מצוות , שכפי שאמרו   שנויים במחלוקת , אך עם זאת מותרים בהינתן הבסיס הנכון.  כלומר:  מותר ללמוד טעם מצווה , כגון ששמירת שבת היא מנוחה לגוף ולנפש , אך ורק אם אתה מקיים אותה מלכתחילה בקבלת עול,  היינו בגלל שה' אמר ולא בגלל הטעם שמצאת בשכלך.

לעניות דעתי : לימוד האמונה (וחסידות בפרט) הוא אחד מהתרופות לתחלואי הדור הזה,  שבו רבו חכמות הגויים הנושאים בקירבם קליפות רבות, ועלולים להטעות יהודים ללכת בדרכם משום ההגיון השכלי שבהם.  לכן יש צורך בלימוד הגיוני ושכלי שמצד הקדושה ע"י גילוי החכמות האלוקיות שבפנימיות התורה (חסידות) ובכך להיות התנגדות לחכמות הטומנות בתוכם דרכי כפירה בה' ח"ו.

זוהי כמובן עניות דעתי.

מקווה שעזרתי

איפה אתה מוצא בדור הזה ריבוי לימודסתם 1...
חכמות גויים?
דווקא נראה שכיום יותר מתמקדים במדע מדויק ועובדות מאשר כל מיני תיאוריות למיניהן, לא?

אלא אם כן אתה מתכוון לכל מיני מדיטציות, אבל כתבת שיש בהן היגיון שכלי.
יש מלא ישיבשערים בציבור שלנו שחכמת יוון שגורה על לשונםהדוכס מירוסלב

רואים את זה פה הרבה.

לגבי מדיטציות יש הרבה כאלה ששורשם יהודי, אפשר לראות בספרים של הרב אריה קפלן ז"ל

אבל הן כבר הופרכו ברובן לא?סתם 1...
מישהו לומד היום אריסטו או אפלטון ומגיע מתוך זה לכפירה?

נראה לי שהכפירה כיום היא לתיאבון בלבד ולא מתוך עיונים שכליים, אולי אני טועה
ההפרכה שהן הופרכו דווקא נובעת מתוך כפירההדוכס מירוסלב

נגע צרעת של הפילוסופים החילונים של המאות האחרונות, שלענ"ד נובע מבעיות נפשיות שהם סבלו מהן

דווקא בעניינים האלה הפילוסופיה קרובה יותר ליהדות...

הבעיה שם היא לא הכפירה שנובעת מזה, אלא הגאווה הפנימית לומר אני ואפסי עוד בענייני שכל ואז לבטל את כל העולם הרוחני היהודי. ע"ע דרדעים וההזיה שהם יצרו... חלקם בקושי מאמינים שיש עולם הבא ותחיית המתים (יצא לי לדבר עם אחד כזה לפני כמה שנים ולא בחור צעיר)

בנוגע לדרדעים נראה לי שזה שונהסתם 1...
ולא נובע משכליות יתר אלא מתוצאה ושילוב של כמה גורמים במחלוקות הפנימיות בדת.

הגאווה של אני ואפסי עוד היא באמת בעיה השאלה אם הפילוסופיה לוקחת לשם ואם זה מה שנפוץ כיום.

נראה לי שזה נפוץ אבל כמו שאמרתי מתוך כפירה לתיאבון ולא עיון שכלי. אדם רוצה להינות מתוך התחשבות בנעימות הפרטית והנמוכה שלו בלבד. (מה שאגב פילוסופים בזו לו)

אתה טוען שפילוסופיה מביאה לבעיות נפש?
זה לא ממש שונה, אתה תראה מגמה משונה לעוות את דברי חז"להדוכס מירוסלב

פשט הגמרא שיש לחשים, יש קמיעות (מסכת שבת) - מי שמתפלסף מתרץ בכל מיני תירוצים למה זה לא פשט הדברים.

פשט הגמרא שיש סגולות וזה סימנא מילתא (מסכת הוריות) - מי שמתפלסף אומר שזה סתם.

פשט הגמרא שיש פתיחה בספר, פסוק לי פסוקך (מסכת חולין) - המתפלסף מנסה להגיד שזה איסור ניחוש כאילו חז"ל לא ידעו הלכה רח"ל.

כנ"ל לגבי שדים, רוחות (פסחים, סנהדרין ועוד) ושאר דברים שפשוט שזה פשט דברי חז"ל...

הדרדעים של המיינסטרים היום פשוט הולכים בדרך היעב"ץ לגבי הזוהר, אבל אלה ה"כבדים", אלה שאוחזים בדעת ההוגה - הם עדיין בנ"ל כמו ה"מחקרים" האירופאיים הכופרים.

והם, כמו שאר הנמשכים אחרי הפילוסופיה, רוצים לעקם את כל הגמרא כדי שתתיישב להם עם השכל הגאוותן שלהם.

חח לא לא אמרתי שפילוסופיה מביאה מחלות נפש, אם כי יש סכנה כזאת. התכוונתי שהם התבוננו בפילוסופיה מתוך עצבות (רובם היו מאוד דכאוניים) בניגוד לפילוסופים הראשונים שלא, ולכן החדשים לא הגיעו לאלוהות וכפרו, והישנים כן.

"אין השכינה שורה אלא מתוך שמחה" וכו'... זאת סברא שלי, לא ראיתי אותה כתובה איפשהו

קצת דיוק...איש באמונתו
א. אני ממש לא חושב שאדם שלומד מדע ופילוסופיה הוא גאוותן. אם אתה נכנס לתוויות של גאווה -- אז שתדע שבית החרושת הגדול ביותר לניפוח האגו לרמות שאין להם שיעור, תוך כדי בערות גדולה בכל מילה שיוצאת מפיהם - נמצא בבית המדרש החרדי. אני ואפסי עוד - דעתי נכונה וכל הפילוסופים והמחקרים לא מבינים כלום. (וגם על זה אני מתפלל מעומק הלב - שהשם הטוב והרחום יכפר בעד - אמן!)

ב. אני לא מקובל ואני גם ממש לא מסכים עם שלילת הקבלה בצורה לא עניינית. אבל מה שונה הטענה שלך מהטענה שהגרא גאוותן כי הוא שלל את החסידות באותה צורה, והרב שך גאוותן כי הוא שלל את חבד באותה צורה.. שלילות קיצוניות של שיטות על ידי הוגי דעות ביהדות לא בהכרח מעיד על גאווה והזייה.

ג.. אוקיי - אני רוצה שתכתוב כאן תשובה ברורה ועניינית!! מה הבעיה שאדם אומר שיש פשט גמרא שיש לחשים וקמעות וכ'ו ואני סובר אחרת וחושב שאין.
ממתי חז"ל הם המצפן שלנו למושג "חכמה" "מדע" ו"מציאות"?? תראה לי בבקשה את המקור הזה שאתה ראית ואני לא.. שאנחנו מחוייבים לקבל את חז"ל בתלמוד גם בדברים שלא קשורים לפסיקת הלכה מדין סנהדרין אחרון...

איך אתה יכול לדייק עם הניק הזה? הדוכס מירוסלב

כתבתי תגובה ארוכה, אבל בטרולים לא עסקינן. מעדיף לזרוק לפח

מה הקשר טרולים?? אתה רדוד..איש באמונתו
אני עדיין מצפה לתגובה..
אם תחליט שאתה חוזר בך וכותב תגובה אני אברך אותך על ההחלטה..

מסכים - אני רדוד. בזה מיצינו את הדיון? הדוכס מירוסלב

אתה אמרת..איש באמונתו
כבר אמר החיד"א שדברי הגמ' היו שייכים רק בתקופתםעף על עצמו

ולא בדורנו.

"כבר אמר החיד"א"? יש לך מקור לקביעה הזאת?הדוכס מירוסלב

שאיתה שללת את כל מה שאמרתי?

להזכירך החיד"א היה מקובל בעצמו, וכותב על חלק מהדברים האלה גם לזמנו.

הנה התחלנו עם חגיגת הפילוסופים בשקל פה

@סתם 1... רואה?

עושים סלט מטענות חופשי. מערבבים את ה"טבעים נשתנו" עם הסברות על הקמיעות, והרוחניות, והסגולות

קודם כל בתור תימני אני אומר לך שהדרדעים זה כבר "פסה" מהעולם.עף על עצמו

והם דבר מחודש שהחל בתקופת הרב קוק ע"י סבא של הרב יוסף קאפח ולא עשה כמעט השפעה בתימן ונכחד מהר מאוד ברוך השם.

לעצם העיניין כשציינתי את החיד"א התכוונתי לגבי "הלחשים" ו"הסגולות למינהם" שנכללים בתור "רפואה" לאנשים, שהחיד"א כותב (לא זוכר המקור המדיוק אך זה מפורסם) - שזה לא שייך בדורתינו כ"א בתקופתם, אבל לא לגבי שאר הדברים שציינת, בקיצור אדרבה אני מצדד בדעתך רק הערתי הערת אגב

בוודאי שנשתנו טבעים בכמה וכמה ענייניםהדוכס מירוסלב

אבל מנסיוני ברוב הרפואות שמוזכרות בחז"ל ולמדתי המדע מצדיק אותם היום. לגבי הסגולות והלחשים, אשמח לראות את המקור כדי להרחיב את הידיעה. אבל זה לא סותר את השאר בכ"א

לגבי הדרדעים, תתפלא לשמוע שיש לא מעט, ובשנים האחרונות יש להם גם תחיה ועדנה מסויימת אצל הדת"ל בגלל הפילוסופיה המשונה שצצה בציבור שלנו.

ישר כחך על החידוד וההארה

יש חרם קדמונים על שימוש ברפואות חזלנחשון מהרחברון
מובא ברשל ובמהריל. מכיווון שלא עובד ויביא להלעיז על חזל-אסור לנסות.
רבי אברהם בן הרמבם כתב באיגרת שזה שחזל היו חכמים בתורה אין מכך סיבה לשמוע להם ברפואה כי כל מה שאמרו הוא עפ המדע בדורם.
המג'א מביא למשל על בשר ודגים שאולי כבר לא שייך היום כי הגויים עושים ואנו רואים שלא מסתכנים.

רפואות ומדע בחזל זה דבר אחד.

כנל אסטרונומיה. (כולל שמואל שנהירין לו שבילי דרקיע כשבילי נהרדעא.)

אבל בעניינים רוחניים אכן לחזל יש איזה 'מילה' בנושא. להגיד שזה תורה משמיים? לא. להגיד שאולי הכירו מציאות אחרת? הגיוני.

ניסית פעם לחש מהגמרא? עבד לך? לי לא.
אז בגדול נכון שמשמע מהגמרא שיש דברים שעובדים. כך האמינו.

נ.ב. הרמבם לא ידע גמרא שמדברת על שדים ומכשפים? הרי הוא כותב בפירוש שאין כזה דבר קסם וכישוף והכל אחיזת עיניים,... הוא גאוותן? מעקם פשט גמרא שתתאים לעיוות שלו? תמהני עליך
אתה בדכ מדבר דברי טעם. הגזמת עכשיו
חרם קדמונים יאסור רפואות חז"ל שברור ע"פ מדע שהן עובדות?הדוכס מירוסלבאחרונה

תמהני עליך שהבאת את הראשונים שאמרו שהטעם שם שיוציא לעז.

כבר אז נאמר שמי שבוודאי לא יוציא לעז לא בגדר האיסור הזה (כמדומני שהדעה הזאת מובאת סביב הבחינות של ר' טרפון). בטח אם זה ידוע גם היום.

עד כמה שאני זוכר, ואולי אני טועה, זה בכלל לא חרם קדומים אלא דעת חלק מהפוסקים. אבל לא זוכר בבירור מהמותן.

באסטרונומיה לא ידוע לי על טעויות בגמרא, ההפך.

הנ.ב שלך לא קשור בכלל לדברי. ואין שום קשר לרמב"ם. רבו על העניין הזה הדיונים והדיבורים ורוב ככל גדולי ישראל דחו את דבריו שם ופוק חזי מאי עמא דבר ואכמ"ל.

כבר תירצו את זה בכמה וכמה טעמים ובעיקר שבדורו היהודים היו נגררים אחרי שטויות, הבלים, שרלטנים ואפילו עובדי ע"ז שהיו מלהטטים בפניהם.

אע"פ אין בכך שום קשר לרמב"ם, ואשמח ואודה לך מאוד אם לא תנסה לגרום לי לזלזל בגדולי ישראל.

אין לי בכלל מושג איך הגעת לאן שהגעת. דיברנו על פילוסופיה, על חקר שכלי בדברים רוחניים (השאר הובא כהמחשה לזלזול).

שזה בוודאי שלא שייך לא בגויים ולא ב"תורותיהם". כבר נאמר "תורה בגויים אל תאמין".

ואם יבוא אדם ויוכיח לי דבר מה מהפילוסופים נגד התורה, בוודאי שהוא טועה. וכל מי שיעשה כך הוא מסתמא לא אדם מאמין.

נ.ב משל עצמי, לאחרונה בעלון של הרב קנייבסקי דובר על כך שהעולם השתנה מבחינה רוחנית ולכן דברים דוגמאת הלחשים לא עובדים.

יש בכך כמה וכמה טעמים, עיין בדברי המקובלים אחרי חורבן הבית (כמדומני שהרמח"ל מדבר על זה בדרך ה'). כנ"ל לגבי שמות שמקובלים מזמן, שזה מדרש מפורש בדורו של ירמיה שה' החליף את השמות והמסורת לא עובדת.

לגבי סגולות, מה לך להצר על סגולות מזמנם שכביכול לא עובדות?

הרי הרבה מאוד סגולות בנות ימינו שעובדות לאלפים לא עובדות לחלק מהאנשים. ולמה? פה בדיוק התשובה שלך גם לגבי הלחשים והשדים (שבוודאי קיימים וקל להבין) ואכמ"ל.

"שגורה על לשונם" זה קצת הגזמהעף על עצמו

עזוב, אין לי עסק בטרוליםהדוכס מירוסלב

אסביראלי--

בס"ד 

התכוונתי דווקא לתיאוריות המבוססות כביכול על המדע (אבולוציה וכו')  , ותיאוריות מדעיות הסותרות (כביכול)  את מציאות ה' וכו' , שמופרכות על ידי תיאוריות מדעיות אחרות לא אחת , ולכן אינן יכולות להיקרא מדע מדויק. בנוסף אני מדבר על הפילוסופיות החילוניות העכשוויות , כגון ליברליזם , הומניזם וכו' , שמעורבות בהן גם כן דרכי כפירה (כמובן שלא באופן מוחלט , יש בהן גם הרבה טוב וחסד , והרחיבו על כך הרבה מגדולי הדור האחרונים ,)  בקטגוריה זו אני מכניס גם את הפילוסופיות האומרות שיש צורך לפרק את גבולות העולם ושכל בני האדם יהיו כאחד , שיש בהם גם מהטוב שבקדושה וגם מהרע ומהצד האחר.  כגון מרקסיזם וכו'.

לימוד אמונה - זה לא רק על "עצם האמונה" (הכרה במציאות השם)עף על עצמו

אלא גם על "חלקי האמונה" (גילויים של האלוקות) והם לימוד על כלל ישראל, על התורה, על המצוות וכן על עבודת התפילה והתשובה ועוד ועוד

אוקי. אז מה ההבדל בין מה שאתה מתארעברי אנכי

בין להבין למה שמירת שבת היא טובה לנו כי היא גם הנאה לגוף?

אם תוכל להסביר בבקשה

לא הבנתי את שאלתך, בבקשה תסביר יותרעף על עצמו

יש פה סתירה? בין זה שצריך ללמוד אמונה לבין מה שאותו רב אמר?עברי אנכי

לא אין סתירה, כי אותו רב לא דיבר על "למודי אמונה באופן כללי"עף על עצמו

אלא רק על ידיעה והבנה של יג' עיקרי האמונה, ואמר שאדם שחי את מציאות השם באופן פשוט בלי להבין בדיוק את גדרי מציאות השם על יג' עיקריו כדוגמת ההבנה שהוא ראשון ואחרון, וההבנה שהוא משגיח בהשגחה פרטית על כל בני האדם ושלגבי בע"ח יש מחלוקת בראשונים וכו' וכו', הרי שזה אותו הדבר כמו אדם שהגיע לזה ע"י שבירר את זה באופן שכלי, אך הוא לא שלל לימודי אמונה על שני חלקיהם שהזכרתי לך מקודם.

אם כי לפי דעתי, אותו רב (אשמח לדעת מי הוא?) לא מדייק כלל וכלל, ודבריו לא תואמים את דברי מרן הרב קוק (מאמרי הראיה וכן בתחילת שיחות הרצי"ה על "אמונה") והבעש"ט (מובא בסיפורי צדיקים של שמחה רז) שכתבו שיש להבדיל בין מהות האמונה שהיא מושגת באופן של "כוח החיים" שבאדם (אם תרצה אסביר לך מה הפירוש "כוח החיים"), לעומת גילויי האמונה שהם גם חשובים בכך שמשכללים את מהות האמונה, והם הכרה במציאות השם באופן של "שכל" (הוכחות שהשם שנמצא) ובאופן של "רגש" (לעסוק הרבה בתורה ומוסר עד שמתברר אצלך קשר אל השם ומימלא הרגשה במציאות השם).

בהצלחה

למה...סיעתא דשמייא1

...במעשה העגל השם סלח כאשר העניין הוא עבודה זרה ממש במזיד

ואילו בעניין המרגלים שזה לשון הרע לכאורה ועוד שהם עשו תשובה השם לא סלח?

לדעתי השם תכנן מראש שדור יציאת מצרים לא יכנס לארץ ישראל.

כמו שנאמר "אל נורא עלילה".

גם בכבוש הארץ הם היו….סיעתא דשמייא1
… זקוקים לניסים מעל הטבע כמו: נפילת חומות יריחו, "שמש בגבעון דום".
תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאראחרונה
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

אולי יעניין אותך