התלבטות פנסיההריוןראשון
בס''ד
נמצאת כרגע במסלול ב'הפניקס' עם עמלות של 3 אחוז להפקדה ו0.25 אחוז לצבירה. יש שם ותק של כ3-4 שנים.
הומלץ לי לעבור למסלול אחר בכלל של 1.3 אחוז להפקדה ו0.2 לצבירה.
כל צד מושך לכיוון שלו כמובן והסבירו לי בפניקס שלא כדאי לעבור כי התשואה של כלל לא טובה וכי יש לי ותק וזה משמעותי בפנסיה (ב''ה המצב הבריאותי שלי לא השתנה..)
יש סיכוי שאוכל לרדת בפניקס ל2 אחוז להפקדה ול0.2 לצבירה.
אשמח לשמוע ממומחים מה מומלץ. ואין לי עניין למצוא לבד קרן אחרת או דברים כאלה- אני רחוקה מאוד מבירוקרטיה- אז זאת חייבת להיות אחת משתי האפשרויות..
תודה
פתחתי שירשור לפני כחודשהזדמנות
ועוד משהוהזדמנות

התשואה בעבר של חברה כזו או אחרת בעבר לא קשורה לעתיד.

תעבור למסלול עם העמלות הנמוכות יותר. נושא התשואות הוא קשקושספק

אף מנהל השקעות לא מכה את השוק ולאורך השנים כולם מתמצעים לכיוון תשואת השוק. 

לדוגמא, הרבה מאוד אנשים התרגשו מזה שאלטשולר שחם השיגו תשואה של 18.5% על הפקדות בתכנית "חיסכון לכל ילד" - מה שאנשים פחות מודעים אליו הוא שתשואת השוק (למשל, תעודת הסל vt שעוקבת אחרי כמה אלפי מניות בכל העולם או ה-s&p500) היתה כ-25%. 

כלומר, אנשים שילמו דמי ניהול עבור 75% מהרווח אותו היו יכולים לעשות לבד באמצעות תעודת סל "טיפשה". 

מדי פעם, יש שנה או כמה שנים שבית השקעות מסוים "מכה את השוק" - אבל אף בית השקעות מעולם לא היכה את השוק לאורך עשר שנים ויותר וכשמדובר בפנסיה, אז התקופה היא ארוכה בהרבה. 

באופן כללי, להשקיע דרך בית השקעות זה מיותר לחלוטין - הם פשוט גובים דמי ניהול על רווחים נחותים או זהים למה שאפשר להשיג לבד - אבל כיוון שהמדינה הנחמדה שלנו מכריחה אותנו לתת להם לעשוק אותנו, אז הכי טוב זה ללכת על האופציה הזולה ביותר. 

לדעתי, אם צברת מספיק כסף, תוכל לעבור למסלול IRA ולקבל דמי ניהול מאוד נמוכים ותוכל לנהל את הכסף שלך בעצמך. 

תודה רבה! מבינה שללכת על כלל עדיףהריוןראשון
בס''ד
ולא ידוע לכם באמת על משהו של איזון אקטוארי או ותק בפנסיה או תקנון הזוי באיזה מהנ''ל, נכון?
עדיף להבין במה את משקיעהnick
צודקים הפניקס שדמי ניהול אינם חזות הכל.
הם לא צודקים בכך שתשואות העבר רלווטיות במשהו.

כל זה לא אומר שאין דרך לבחור בצורה מושכלת את המסלול.
החשיפה למניות, סיכון מנהל, גיל החוסך ועוד הם הגורמים המשמעותיים ביותר להחלטה, ולא דמי ניהול או תשואות עבר.
אני לא מבינה בזה.. ולא רואה את עצמי נכנסת לזההריוןראשון
בס''ד
ברור שהייתי חוסכת הרבה בחיים אם הייתי מבינה בעניינים פיננסיים כאלה ואחרים, אבל זה לא המצב ולהיכנס לעולם המושגים הזה- כרגע לא בשבילי..
אז זרקתי פה אוסף מושגים שסוכני הביטוח זרקו לי ומקווה שלא עושקים אותי הרבה יותר מדי..
משעה קריאה אפשר להביןnick
שלאדם צעיר מאוד שווה ללכת על מסלול כמה שיותר מנייתי, וכמה שיותר פאסיבי.
שווה להשקיע טיפה בקריאה, זה באמת לא קשה.
אגב, דווקא לפניקס יש מסלול עוקב מדדי חו"ל נחמד.
כמובן שאסור להמליץ על פי חוק, אז - לא ממליץ.
זה לא מאוד מורכבספק

בגדול, כגודל הסיכון גודל הרווח. 

שוק המניות הוא מאוד תנודתי ומושפע מאוד מכל מראית עין של משבר: למשל, משבר הסאב פריים ב-2008, שאז הבורסה "נפלה" ומשקיעים הפסידו עשרות אחוזים מהשקעתם. 

מצד שני, בתוך שנתיים השוק כבר חזר לקדמותו ומאז הוא שובר שיאים חדשים בכל שנה. 

אני אתייחס כרגע לתעודת סל VT כ"שוק המניות" (תעודה "טיפשה" ומאוד פופולרית כי היא מכסה את הרבה חברות גדולות ברוב הבורסות של העולם): 

בטווח הרחוק (אפילו אם מסתכלים משנות ה-70 ואפילו לני כן) - שוק המניות עולה. משנות ה-70 מדובר על משהו כמו 6% בשנה וב-15 השנים האחרונות הוא עולה בערך ב-9% בשנה *בממוצע* - היו ב-15 השנים האחרונות ירידות של אפילו 25% ויותר - אבל בממוצע, השוק עלה. 

אין שום השקעה אחרת שאני מכיר שהניבה תשואות כאלה (אלא אם משקיעים במניה ספציפית ואז יש סיכוי שהיא פתאום תקפוץ ב-1000%. מצד שני, היא גם יכולה לפשוט רגל - מה שלא סביר בתעודת סל שעוקבת אחרי הרבה מאוד מניות). 

מה זה אומר? 

שבטווח הרחוק, מן הסתם, הכי משתלם להשקיע במניות - לכן, אדם צעיר שחוסך לפנסיה והוא יודע שהוא לא יגע בכסף ב-20 או 30 השנים הקרובות, כדאי לו להשקיע בשוק המניות. 

לעומת זאת, אדם שפורש בעוד 3 שנים, כדאי לו להשקיע באפיקים יותר סולידים, כי אם בדיוק שנה לפני הפרישה שלו יהיה משבר והשוק לא יספיק לתקן את עצמו - אז הוא אכל אותה. 

אז באופן כללי, כשיש הרבה שנים קדימה לחסוך, כדאי להשקיע במניות ועם השנים להעביר חלק מהחיסכון להשקעות סולידיות יותר - בטוחות יותר, אבל עם תשואות נמוכות (כמו אג"חים, למשל). 

זו כל התורה על רגל אחת. 

כל בית השקעות אמור לאפשר לך להחליט איזה אחוז מכספי הפנסיה שלך יושקעו באיזה אפיק - ולכן אני לא רואה חשיבות בבחירת בית ההשקעות אלא בבחירות שאת תעשי במסגרת החיסכון הפנסיוני שלך. 

וזה מחזיר אותי שוב למה שכתבתי קודם - אני הייתי הולך על דמי הניהול הכי נמוכים. (אני מחכה לרגע שיהיה לי מספיק בחיסכון כדי לעבור ל-IRA, בינתיים, בחרתי את ההצעה הזולה ביותר). 

דמי הניהול הם החלטה משניתnick
כתבת כל כך הרבה דברים נכונים, ובסוף אמרת לה לבחור רק לפי דמי הניהול...

לא לכל בית השקעות יש מסלולים נורמליים...
לא מכיר את כל בתי ההשקעות וכל המסלוליםספק

אבל אני חושב שלכולם יש מסלול 100% מנייתי או קרוב לזה. 

הניתוחים של האנליסטים שלהם שקובעים באילו מניות ותעודות סל להשקיע שקולים בעיני להטלת מטבע. 

יכול להיות שיש בתי השקעות שאין להם מסלולים כאלה, אני מודה, לא עברתי על כל המסלולים בכל בתי ההשקעות. 

בכל מקרה הולכת על המסלול ההלכתיהריוןראשון
בס''ד
למה? כי ככה נכון לי, על אף אם החשיבה הכלכלית לא נכונה.
וכמה צריך כדי לעבור לIRA?
זה לא קשורnick
גם מסלול הלכתי יכול להיות מנייתי או לא.
מסלול הלכתי וIRAאבי-שי

ישנם שתי גישות נבדלות במסלול הלכתי ישנם הכשרים המתירים תעודות סל וכאלה שלא

IRA ככל הידוע לי מתאפשר החל מ 50K לערך ניתן בהחלט לקמות מניות אבל צריך איזון מסוים דהיינו א"א להשקיע חלק נכבד מידי במניה אחת בדווקא נראה לי לא יותר מעשר אחוז

בעיקרון, מכל סכום - אבל שוב, המדינה מתעללת באזרחיםספק

ומחייבת אותנו לפתוח את הקרן הזאת דרך בתי ההשקעות והם מוכנים (בד"כ) לאפשר לבחור במסלול הזה רק מסכומים די גבוהים. (או שהם דורשים דמי ניהול לא משתלמים). 

(זו התשובה שאני קיבלתי כשביררתי לגבי הנושא). 

מגבלה נוספת שיש על קרן כזאת, היא שהיא מאפשרת רק השקעה פאסיבית - כלומר, אג"חים ותעודות סל, ולא ממש "לשחק" בבורסה. 

יש כאן חתיכת אי דיוק אחד ענקnick

אין IRA בקרן פנסיה.

יש IRA רק בקה"ש וקופת גמל.

קופת גמל זה אמנם חסכון לפנסיה, אך עם הבדלים גדולים מאוד מקרן פנסיה. 

למשל ביטוח, אג"ח מיועדות, "ערבות הדדית" ועוד.

אתה צודק, אבל אלו עוד סיבות לבחור בקופת גמל IRA...ספק

חוץ מאג"ח מיועדות - אבל גם זה לא מי יודע מה אטרקטיבי ביחס לשוק המניות ובסופו של דבר, אם מתברר שאין מספיק כסף בקופה, בכל מקרה אין שום דבר מובטח. 

לאnick
להרבה מאוד אנשים חשוב מאוד גורם הביטוח, שמובנה בקרן פנסיה.

אתה אומר דברים שבמקרה הטוב הם נתונים במחלוקת כאילו הם דבר פשוט, בפורום עם מעט מאוד "מומחים"

זה חוסר אחריות לענ"ד
צודק. יש כאלה שהמרכיב הביטוחי חשוב להם.ספק

באופן אישי, אני לא מבין למה - אפשר לעשות ביטוחים פרטיים לא מאוד יקרים באופן פרטי ולדעתי זה הרבה יותר משתלם לפעול בצורה הזאת ולחסוך בקופת גמל מאשר לחסוך בקרן פנסיה ולו בגלל ה"ערבות ההדדית", אבל זה נכון - יש כאלה שמעדיפים את זה. 

קיבלתי את מה שכתבת. 

השקעה במניותאבי-שי

ובכן

אכן כן ההנחה הרווחת כי הסיכוי והסיכון הינם שלובי זרוע וכגודל הסיכוי כן גודל הסיכון

השקפה זו מיחסת לשוק ההון תכונות של מטוטלת שככל שתתרחק מהמרכז לצד ימין זו תהיה גם תנועתה לצד שמאל וכך גם בשוק ההון מה שיכול להאמיר מאד יכול גם לרדת חזק כמובן שהמאמינים בגישה זו יאלצו לגדר את עצמם וממילא ימנעו מעצמם רווחים אופציונליים

ברם הנחה זו אינה מוכרחת ובהרבה מקרים המצב הפוך בתכלית

לצורך הפשטת הענין נשתמש כדוגמה במכולת השכונתית שליד ביתכם נדמיין שהציעו לכם לרוכשה כולל המוניטין ושאר ירקות תמורת מאה אלף ש"ח הרי לכם מצב של סיכון לעומת סיכוי שכן אפשר שתחזירו את ההשקעה ואף יותר ומנגד יתכן גם שזו תהיה השקעה כושלת

כעת נבחן מה יקרה באותה הסיטואציה אם הצעת הרכישה תהיה תמורת חמישים אלף שקל ברור שבכזה מצב הסיכון נחתך בחצי והסיכוי גדל פי שתיים פשוט וברור שאם ההצעה תעמוד על עשרים וחמשה אלף הסיכון נהפך למזערי ומנגד הסיכוי נוסק וכן על זה הדרך ככל שהסיכון שואף לאפס הסיכוי מרקיע שחקים

אמור מעתה הסיכוי הוא ההפך הגמור מן הסיכוי 

כמובן שצריך למצוא את אותה "המכולת" אבל זה נושא נפרד ומנסיון יש בשוק ההון ,"מכולות" רבות שקרובות לשכר ורחוקות מהפסד

"מכולות" כאלה קיימות רק לאחר מעשהספק

אף אחד - וזה ממש אף אחד - לא מצליח להכות את השוק לאורך זמן. 

זה לא סתם. 

מכולות שכאלהאבי-שי

מכולות שכאלה קיימות אצלי בתיק הרבה לפני מעשה

אכן קשה להכות את השוק לאורך זמן ברם אין החסרון במכולות אלא הרכיב הנפשי הוא שמעכב 

ואותו צריך ואפשר ללמוד לנטרל

לא קונה את זה.ספק

מעולם לא ראיתי את זה קורה, מעולם לא קראתי על זה וזה מעולם לא קרה בשום בית השקעות כולל אלה הנחשבים לגדולים ולטובים ביותר. 

היחיד שהבטיח שהוא מכה את השוק בעקביות, הוא בארני מיידוף... 

חבלאבי-שי

לא ראיתי אינו ראיה

נכון בהחלט זה לא קורה בבתי השקעות מכמה סיבות שלא שייכות למשקיע הפרטי

לא שמתי לב שהבטחתי משהו הצעתי גישה שונה 

לא ראיתי, אף אחד לא ראה ואף אחד לא שמעספק

ודיברתי עם לא מעט אנשים. 

יש הרבה גישות - אף אחת מהן לא מנצחת את תשואת השוק ולרוב גם מפסידה לה. 

אדם שיודע לנצח את השוק, לא היה כותב פה פוסטים אלא קונה את ערוץ שבע תוך כדי טיסה במטוס הקרב הפרטי שלו... 

אם יש פירכא לגופו של ענין אשמח לשמועאבי-שי

כן. שאף אחד מעולם לא עשה את זה.ספק

ואם מישהו טוען שהוא מסוגל לעשות את זה, הייתי מאוד שמח לראות את היאכטה ואת המטוס הפרטיים שלו... 

סיכוםאבי-שי

נסכם את הדיון

הצעתי גישה שמנטרלת יחס סיכוי סיכון המקובל בעולם

הסקת בעצמך שגישה זו מאפשרת להכות את השוק דבר המבליט את יתרון הגישה 

הבאת ידיעה רווחת כי אין מי שהכה את השוק

בתולדה מכך רצית לשלול את הגישה המוצעת

הסכמתי עם עיקר דבריך בהקשר לאי השגת תשואה עודפת על השוק

(אכן למיטב ידיעתי הדבר קיים אם כי אצל בודדים)

ייחסתי את העדר הביצועים לאלמנט נפשי ובכך ניתקתי את הקשר בין נכונות הגישה לביצועים בפועל

ואתה עדיין עומד וצווח כי אין מי שיכה את השוק ולא השגחת שהדיון התקדם מנקודה זו

סיכום:ספק

הצעת להשקיע בחדי קרן ולפרקונים. 

כל מי שאי פעם הציע את מה שאתה מציע פשט רגל או התגלה כנוכל שגרם לאחרים לפשוט רגל יחד אתו. 

סטטיסטית, יהיו אנשים שיכו את השוק לתקופות קצרות ויהיו אפילו בודדים שיכו את השוק לתקופות ארוכות יותר - בדיוק כפי שיש אנשים בודדים שאשכרה הרוויחו כסף בקזינו. 

האלמנט הנפשי לא קשור לשום דבר - מדובר על סטטיסטיקה פשוטה. 

הדבר היחיד שבו האלמנט הנפשי משחק תפקיד הוא האופן שבו אדם יתפקד בזמן שיש נפילות רציניות בשוק - כמו עכשיו. 

מי שייצא מהשוק בגלל הנפילות הללו, יפסיד. מי שיישאר לטווח הרחוק, ירוויח. 

בכל מקרה, הוא לא ירוויח יותר מתשואת השוק לאורך זמן. 

אתה עדיין מנסה להגיד שאתה מסוגל להכות את השוק בצורה עקבית למרות שאני מניח שטרם רכשת מטוס סילון פרטי. 

הבנת הנקראאבי-שי

לא הצעתי להשקיע בחדי קרן או בכלל כן הצעתי חשיבה אחרת על שוק ההון

להשוות בין מוצר ("מכולת") שמוצע בהוזלה ליצור מן האגדות זו דמגוגיה זולה

זאת ועוד עולם הפוך ראיתי לסחור בשוק ההון ע"פ כללי הקזינו זה נכון ולהכניס בו מעט היגיון זה נוכלות אתמהה

ושוב לא כתבתי מעולם למה אני מסוגל כך שאיני יודע מהיכן הסקת זאת

נ.ב. מה הענין עם המטוסים והיאכטות?

הבנתי מצוין - אתה טוען שאתה מסוגל להכות את השוק בעקביותספק

זה בדיוק כמו להגיד: "אני יכול להשקיע בחדי קרן". 

אתה אומר שאתה מסוגל לזהות מתי מניה מתומחרת בחסר. הרבה בתי השקעות מעסיקים לא מעט אנליסטים כדי לעשות בדיוק את זה וכולם נכשלים בזה בטווח הארוך. 

הענין עם המטוסים והיאכטות הוא שאם היית מסוגל להכות את השוק ב-1% בצורה עקבית, כל העולם היה בא להשקיע אצלך ואתה היית היום איש עשיר מאוד מאוד מאוד. 

דו שיח של חרשיםאבי-שי

אתה בבקשה יכול לכוון אותי היכן טענתי שאני יכול להכות את השוק

אני אומר שגם אתה יכול לזהות מניה שמתומחרת בחסר

השאלה בענין המטוסים היתה רטורית וד"ל

"אכן כן ההנחה הרווחת כי הסיכוי והסיכון הינם שלובי זרועספק

וכגודל הסיכוי כן גודל הסיכון

השקפה זו מיחסת לשוק ההון תכונות של מטוטלת שככל שתתרחק מהמרכז לצד ימין זו תהיה גם תנועתה לצד שמאל וכך גם בשוק ההון מה שיכול להאמיר מאד יכול גם לרדת חזק כמובן שהמאמינים בגישה זו יאלצו לגדר את עצמם וממילא ימנעו מעצמם רווחים אופציונליים"

בשורות הללו אתה בעצם טוען שאתה מסוגל לזהות מה שאחרים לא מסוגלים לזהות - כלומר, אתה מסוגל להכות את השוק. 

הטעות הכי גדולה של כל משקיע היא המחשבה שהוא יכול לעשות מה שאף אחד אחר מעולם לא הצליח לעשות - וזה בדיוק מה שאתה טוען שאתה עושה. 

אם באמת היית מסוגל לעשות את זה, היה לך עכשיו מטוס פרטי באופן מאוד לא רטורי וד"ל... 

אם העולם היה בא להשקיע אצלומשה

הוא היה תשואת השוק.

מ.ש.ל.

כמו שברני מיידוף היה...ספק

נפשט את מה שכתבתתודה לאל
אתה יודע בדיוק איזה מניה לקנות בזול ולהיות בטוח שהיא תעלה כדי למכור אותה ברווח. ולא לעשות את זה חד פעמי אלא באופן עקבי. אתה למעשה אומר שיש לך שיטה שיודעת איזה "מכולת" הולכת להצליח
כמה אחוזי הצלחה יש לך?
(אני לא מבין גדול בדברים האלו אבל ככה אני מבין ממך)
נ.ב לפי הסגנון כתיבה אתה העתקת מאיזה ספר
תשובהאבי-שי

אכן ביכולתי לזהות "מכולת" זולה אלא שלטענתי גם אתה הוא וכל אחד אחר יכול ללמוד לעשות זאת 

לא הייתי מנסח שיש שיטה איזו מכולת הולכת להצליח אלא שבהינתן שכעת היא זולה באופן אבסולוטי סביר להניח שבשלב כלשהוא היא תתומחר בשווי הוגן שהוא יותר ממחיר הקניה ונמצאת מורווח כמובן שזה על קצה מזלג ממש

פשוט וברור שניתן לעשות זאת פעמים רבות ככל שתאתר עוד מכולת זולה אין כל השפעה למכולת שקנית בעבר

אם התכוונת אחוזי תשואה אז אני משיג תשואה דו סיפרתית

נ.ב. אני אכן כותב ספר

שמע, זה מדהיםספק

אתה לבדך מסוגל לעשות מה שכל האנליסטים של כל בתי ההשקעות יחד לא מסוגלים לעשות. 

גם אתה מסוגלאבי-שי

תודה, אבל אני חושב שאני אוותר...ספק

שלא תבין אותי לא נכון - לפשוט רגל נשמע לי מאוד מפתה אבל נראה לי שיש אופציות קצת יותר טובות בעולם... 

תגובהאבי-שי

מסתבר שאתה ירא מאד מפשיטת רגל על כן אשבר אוזנך כי אין בקיום דברי לגרום הפסד לכספך

עוד אוסיף ואומר כי מעולם לא הצעתי לאי מי להשקיע דרכי או בכלל

גם אציין שהיו מידידיי וקרוביי שביקשו ליתן לי מכספם וסירבתי בכל תוקף כך שייחוס כוונות זדון מובן אבל פרנואידי

אמנם כן לאלו המשקיעים בעצמם אני מציע היגיון וסדר בשוק המצטייר כמקרי

ובאשר להצבתם של כל בתי ההשקעות בכף מאזניים שכנגדי כבר דברתי אמורה שאין לדמות משקיע פרטי למוסדי זאת ועוד מעולם לא מנעתי עצמי מלהתבונן ולידע בכדי להשוות חוסר השכלתי לאי ידיעת הרוב

חלילה לא ייחסתי לך כוונת זדוןספק

אני פשוט חושב שאתה טועה למרות שאתה בטוח שאתה לא ושאתה מסוגל לעשות מה שאף אחד לפניך לא הצליח לעשות. 

מאידך אני סבור שדווקא אתה הוא הטועהאבי-שי

אתה בעצם אומר שכשאני מסתכל על התיק שלי אני רואה כפול?

חשוב גם להתעמת עם הטענה "שאף אחד לפניך לא הצליח לעשות" 

לעשות מה?

להכות את השוק יש כאלה בהחלט לא רבים אבל יש 

להתנהל בהיגיון אין לך דבר טוב מזה

גם אומר כי אין צורך בהכאת השוק כדי להצדיק את הגישה די בהשגת תשואה עודפת לעומת התנהלות עדרית 

ושוב גם אתה מסוגל מהיכן האמונה הטוטאלית ביתרון כוחם של אנליסטים

אני מטיל ספק מאוד גדול שאתה מצליח איפה שכולם נכשלוספק

לאורך כל ההיסטוריה. 

יש גם כאלה ש"מכים" את הקזינו - אבל זה לא בגלל יכולת יוצאת דופן, אלא בגלל מזל ומתישהו, גם אנשים בטוחים שהם הרוויחו בקזינו בגלל הכישורים המדהימים שלהם בזריקת קוביה - יפסידו את המכנסיים שלהם. 

כן, גם בקזינו אנשים משכנעים את עצמם שהם מרוויחים בגלל הכישרון שלהם וזה בסופו של דבר מה שמביא למפלה שלהם. 

גם אם הצלחת עד עכשיו בזכות מזל מטורף והעובדה שהשוק היה מדהים באופן כללי בשנים האחרונות - אם תמשיך בדרך הזאת, כנראה שתיפול - אבל זה כבר ענין שלך. 

אגב, תשואה דו ספרתית בשנה האחרונה היה מאוד פשוט להשיג. 

VT עשתה 25% וגם ה-s&p. 

לגבי האמונה באנליסטים - אין לי טיפת אמון בהם. בטווח הארוך, הם מפסידים לתעודות סל טפשות. 

שוק ההון לא מוכרח להיות קזינואבי-שי

מי שלא מהמר על המכנסיים אינו יכול להפסידם

מי שכן מהמר על המכנסיים נמצא בלחץ עצום שגורם לאי בהירות מחשבתית ומכאן להפסד הדרך קצרה

אין כאן שום מזל ואפי' לא כשרון מיוחד סבלנות יש ויש

עברתי על הדוחות הכספיים של כל אחת ואחת מאלפי החברות הנסחרות בוול סטריט ועל עוד מאות רבות באירופה וכן אני עושה באופן סדיר

כמובן שעם הזמן התהליך מתקצר מאוד

אכן השנה שעברה היתה מצויינת בכללות בשבילי אפי' יותר

אם אינך מאמין באנליסטים עזוב אותם לנפשם

רק אם הולכים על תעודות סל ולטווח ארוךספק

אחרת, זה קזינו לכל דבר וענין. 

ואכן, אני לא נעזר באנליסטים אחרי שחשבתי לפתוח חשבון השקעות בכמה בתי השקעות (הגדולים והמצליחים ביותר בארץ) ואף לא אחד מאותם אנליסטים היה מסוגל לי שהוא ניצח את השוק בממוצע ב-5 השנים האחרונות. 

את הדעה הזאת בדיוק אני מעוניין לשרשאבי-שי

שוק ההון לא קזינו

אבל הוא כןספק

אלא אם משקיעים במדדים או תעודות סל לטווח רחוק. 

הוא כן הוא לא הוא כן הוא לאאבי-שי

אם תעיין בדוחות כספיים ותדע להעריך את שווים של החברות תגלה לפתע כאלה שללא הצדקה מתומחרות בחסר בצורה מוחלטת 

בהינתן שכך פשוט שעדיף לרכוש אותה החברה הספציפית בלבד ולא לשתף עימה עוד חברות שנסחרות במחיר הוגן שלא לומר מופקע

שוב, אם זה היה נכון, בתי ההשקעות היו מרוויחים יותרספק

יש להן עשרות אנליסטים שעושים בדיוק את זה ועובדה שזה לא עובד להן. 

אולי אתה יחיד סגולה בדורנו, אבל אני מטיל ספק בזה. 

בתי השקעות זה לגמרי אחרת ממשקיע פרטיאבי-שי

אני לא יחיד סגולה יש עוד כאלה

ואף בית השקעות לא מצליח למצוא אפילו אחד כזה?ספק

נשמע לי לא סביר. 

מצליח בהחלטאבי-שי

רק שעצם היותו מוסדי מעקר ממנו את היכולות שהיו לו אם היה פרטי אולי בהמשך אפרט חלק מהחילוקים (רגולציה ועוד)

עובדה שלא.ספק

יש בזה משהו - גם כי משקיע מוסדיnick

משנה את השוק בעצם הפעולות שלו.

עם זאת, אני סבור שלמוסדיים ישנם גם יתרונות עצומים עליך, וכלים אדירי כח, שאין לך. 

כנראה שבטווח הארוך אתה תשיג בדיוק את תשואת השוק, אם תהיה מפוזר מספיק.

אגב, כולם מרגישים גיבורים אחרי שנה כמו 2017(קצת תוקן עכשיו)

בסופו של דבר, דניאל כהנמן כותב על זה נפלא כאן:ספק

תיאוריית הכשל

זה בעיני הלקח החשוב ביותר: 

"חשוב מכך, מתאם השנים העוקבות בתוצאות קרנות הנאמנות הוא נמוך מאוד, קרוב מאוד לאפס. לקרנות שהצליחו בכל שנה נתונה שיחק בעיקר המזל; היו להן קוביות טובות. בקרב החוקרים קיימת הסכמה כללית כי הדבר נכון כמעט בנוגע לכל בוחרי המניות, גם אם אינם מודעים לכך - ו*רובם אינם מודעים לכך*"

תיאוריית הכשלאבי-שי

קיימת הסכמה כללית כי הדבר נכון כמעט בנוגע לכל בוחרי המניות, גם אם אינם מודעים לכך - ו*רובם אינם מודעים לכך

החרגה שתגרום למשפט להיות נכון בכל מצב

לגופו של ענין אם גוגל במצבה היום תהיה נסחרת בדולר בודד כולם יסכימו שמומלץ מאוד לרכוש מניה זו הויכוח נוצר כיון שהיא נסחרת סביב האלף דולר ובמחיר כזה קשה להעריך האם זה נמוך בצורה קיצונית יקר באופן מוקצן או היכן שהוא באמצע עיון בדו"ח הכספי יברר הדבר לאשורו

חשוב לציין כי זה פחות או יותר מה שעושה כל חברה בבואה לרכוש חברה אחרת ולומר כי רוב החברות הרוכשות טועות ברכישתן זה משגה (כמובן בנטרול טבע שרכשה את אלרגן במחיר מופקע)

ההבדל בין חברה רוכשת למשקיע מתיילד מכך שחברה עינייה נשואות לרווח נקי העתידי ועיני המשקיע נשואות למחיר השוק בהיותו מעוניין לקצור מהר את השקעתו 

על כן אם יתרגל המשקיע לראות עצמו כחברה רוכשת וכבעלים יועיל לעצמו מאד

דניאל כהנמן עצמו מטיל ספק שיש מיעוט שחורג מזהספק

וגם אם יש מי שחורג - זה פשוט ענין של סטטיסטיקה ומזל - לא של הבנה. 

הענין לגבי גוגל הוא כזה: היא לא נסחרת במחיר של דולר אחד. למה? כי כולם יודעים את מה שאתה יודע. 

כל אחד יכול להשיג את המידע שיש לך, כולל אנשים שאינם פחות חכמים או מוכשרים ממך. 

הבעיה היא שהרבה פעמים אנשים בטוחים שהם מיוחדים וכמה שנים טובות בבורסה - כמו השנה האחרונה - יכולות לגרום להם להיות בטוחים אפילו יותר למרות שאין כל הצדקה לכך. 

זהו בדיוק השוק לא תמיד הגיוני לגמריאבי-שי

למשל אם יש מלחמה כל המניות כמעט ירדו אלו שנסחרו במחיר מופקע יעמדו על מחיר הגיוני ואלו שנסחרו עד עתה במחיר הוגן ירדו תחתיו

כמובן שמלחמה זה רק משל יכול להיות אלף ואחת סיבות לעיוות במחיר כאלה שיש בהם ממש וכאלה שלא כל שעליך לעשות הוא לגלות

וכבר דיברתי אמורה שרבות החברות שקונות חברות אחרות ואינן שוגות בכך וגם אתה לא שונה מהם 

ובגדול זה ההבדל המהותי בין רואי חשבון המנפיקים הערכת שווי שעל פיהם מתבצעת רכישת חברה הגיונית לבין אנל' 

זהו בדיוק - שכולם יודעים את זה בדיוק כמוךספק

מה שאתה יודע, גם אחרים יודעים. 

משום מה אתה מאמין שאתה יחיד סגולה - בדיוק כמו כל שאר האנליסטים. 

אבל המציאות היא, שהטלת מטבע תיתן תשואה טובה יותר. 

לגבי רכישת חברות, 2 דברים: 

1. יש רכישות גרועות. 

2. כשרוכשים חברה, מי שרוכש אותה פשוט חושב שהוא יוכל לנהל אותה טוב יותר ולהפיק ממנה רווחים גבוהים - ולכן, אין דמיון בין הדברים. 

לא ממש לאאבי-שי

חברה רוכשת לא בגלל שהיא בטוחה שהיא תנהל יותר טוב אלא שהתברר שניהול טוב כמו עד עתה מניב רווחים יפים אותם היא רוצה לעצמה

וכעת אעמוד על שתי נקודות בחילוק חברה רוכשת ע"פ רו"ח לבין בית השקעות ע"פ אנל'

חברה לא מתרגשת אם בקופתה יצטבר סכום כסף גדול או אפי' גדול מאד לדוג' אפל נחים בקופתה 300 מיליארד דולר נכון יהיו מבעלי המניות שיקראו לעשות עם זה משהו יהיו כאלה שיציעו לפנק את העובדים בבונוסים אבל אף אחד לא יאמר שמוכרחים לקנות חברה אחרת ומיד

בשונה מכך בית השקעות הוא לא יכול שיצטבר בקופתו כסף שאינו מושקע שכן אם יאמר ללקוח אחר הרבעון שבנתיים לא עשה עם כספו מאום הוא כבר לא יהיה לקוח שלו לכן הוא חייב לקנות מניה כאן ועכשיו גם אם זה לא בהכרח מושלם

ובזה אתה דומה לחברה אינך חייב לקנות כלום בשום זמן נתון וגם לי זמנים רבים שחלק ניכר מהכסף שמיועד להשקעה אינו מושקע בהעדר משהו טוב מאד

דבר נוסף חברה שמזהה חברה אחרת הראויה לרכישה רשאית להוציא ע"כ כסף בלי שום מגבלה כמעט ואינה נדרשת לפיזור וכו' משא"כ בית השקעות אינו יכול להוציא את כל הכסף או אפי' חלק ארי ממנו על חברה אחת כך שגם אם זיהה חברה מומלצת במחיר מפתיע יאלץ לרכוש עוד חברות שאינם כאלו וגם בזה אתה דומה לחברה ולא לבית השקעות אף אחד לא אומר לך כמה להשקיע על כל חברה (למעט קרן IRAׂ) 

לא. אם היו רוצים רק את הרווחים, היו קונים מניות ולא את החברהספק

מי שקונה חברה, רוצה לנהל אותה ומן הסתם שהוא חושב שהוא יוכל לנהל אותה טוב יותר. 

הוא רואה פוטנציאל, לא שווי. 

באם בית השקעות לא רואה משהו טוב להשקיע בו, הוא יכול להשקיע במדד סולידי של אג"ח או אפילו לקנות אג"ח ממשלתי כלשהו. 

אני מבטיח לך שאם השוק יהיה במצב גרוע וכולם יפסידו כמה אחוזים טובים מההשקעה שלהם ורק אותו אדם ירוויח 1.5% על אג"ח של ממשלת ארה"ב, הוא יהיה מאוד מרוצה... 

בבתי השקעות ניתן לבחור מסלולים שונים. בתי השקעות מסמנים הרבה פעמים המלצות פרטניות לגבי מניות כאלו ואחרות - ונחש מה? 

לרוב הם טועים. 

לקנות מניות רבות בסכום עצום זה לקנות את החברהאבי-שי
עבר עריכה על ידי אבי-שי בתאריך כ"ח בשבט תשע"ח 13:42

מה גורם לאינטל לחשוב שהיא יודעת לנהל את מובילאיי יותר מפרופ' שעשוע זה פשוט לא כך וראיתי הרבה חברות רוכשות ונרכשות

בית השקעות שהצהיר על מסלול מסוים כעשרים אחוז מניות לא יכול לקבוע בפועל ללקוח שכעת אין מניות ולהשקיע הכל באג"ח שכן זה יאמר לו שלא זה היה המסלול הנבחר

אמת ויציב אם השוק יאדים והלקוח יעמוד באיתנו הוא יודה להם אבל עד שזה יקרה הוא מוכרח לקנות מניות לפי האחוז המדובר והלקוח לא יקבל תירוצים שעוד מעט הכל יורד ואתה תינצל הוא הרי ביקש חשיפה גדולה

כמה פעמים אומר עזוב את בתי ההשקעות הטועים לשיטתך והצטרף לרואי חשבון שלרוב צודקים בהערכתם סגל לעצמך חשיבה אחרת אינך קונה מניות אתה הולך להיות שותף בחברה

זה ממש לא נכון. יש 2 סוגים של משקיעים -בת נוגה

משקיעים אסטרטגיים ומשקיעים פיננסיים.

(אני מהתחום)

משקיעים מהסוג הראשון אכן נכנסים לחברה או רוכשים שליטה בחברה מתוך כוונה להיות מעורבים בניהול בפועל ולהשפיע על המהלכים השונים ולהשיא את התוצאות העיסקיות תוך גזירת הרווח.

דוגמא טובה לכך היא קרן פימי שהיא מהמובילות בתחום הפרייבט אקוויטי בישראל ונחשבת לאחת הטובות בעולם.

הסוג השני והנפוץ יותר הוא משקיעים שלא מתעניינים בהפעלת החברה אלא בהחזקה בה, מתוך רצון לקבל דיבידנדים מהמניות או לצאת מההשקעה בעתיד במחיר גבוה יותר.

לדוג' - חברת כור של נוחי דנקנר שהשקיעה בעבר בבנק השוויצרי "קרדיט סוויס" (סיבוב ראשון ברווח וסיבוב שני בהפסד) וכמובן בתי השקעות וכיו"ב.

מתוך המשקיעים הפיננסיים יש המשקיעים ב"מניות" תוך התמקדות בשווי שוק, בביצועי המניה ובספקולציות שונות לגבי שוויה בעתיד 

ויש המשקיעים ב"חברות" (או בחלקים בחברות), כשההבדל הוא איננו סמאנתי -

השקעה כזו היא השקעה ממוקדת על בסיס ניתוח עסקי לטווח שיכול להיות ארוך ואשר מטיבה הינה סלקטיבית ובלתי מפוזרת.

בעידן הגולבאלי של היום זה קורה כל הזמן - חברות מאתרות חברות אטרקטיביות בכל מקום שהוא ומשקיעות בהן. 

משקיעים רבים ודגולים בעולם עשו את הונם מרכישת חברות שהאמינו בהן לאחר ניתוח מצבן וסביבתן העסקית ואחזקה לאורך זמן.

למה שמישהו שרק רוצה דיבידנדים או למכור במחיר גבוה יותר בעתידספק

יקנה חלק מחברה במקום פשוט להשקיע בה בבורסה אם אין לו שום כוונה להתערב בניהול שלה? 

זה לא פשוט לרכוש בבורסה אחוזים נכרים מחברהnick

הפעילות עצמה מעלה את מחיר המניה.

אתה לא יכול לקום מחר בבוקר, למשוך מאה מיליארד דולר מהחשבון שלך, ולומר לעצמך שאתה הולך לקנות 15% מאפל.

זה פשוט לא יקרה, כי אתה תגרום לעליית מחירים היסטרית בבורסה.

^^^ אלו בד"כ עסקאות שמחוץ לבורסה, אבל - זה בדיוק הענייןבת נוגה

משקיע בהחלט יכול להחליט לרכוש "חברה" גם אם מדובר ב-1% ממנה או באחד חלקי מיליון ממנה דרך הבורסה.

פלטפורמת הביצוע אינה רלוונטית, העניין הוא המהות והגישה העומדות בבסיס אותה רכישת מניות (= חלקי חברות). 

תוספתאבי-שי

המחשבה שרכישה דרך הבורסה פשוטה יותר נכונה לגבי משקיע כמוך אבל חברה שמעוניינת לרכוש נתח גדול תעדיף לקנות את כל החבילה יחד ולא לקנות עוד אלף ניירות ממוכר אקראי ועוד חמש מאות מאחר וכו'

ואגב, לא רק שאנליסטים נכשלים בזהספק

הרבה מאוד כסף נשפך על פיתוח אלגוריתמים בתחום - האנשים המבריקים ביותר פיתחו אלגוריתמיקה של בינה מלאכותית במשך שנים - וכשלו. 

כפי שכבר אמרתיאבי-שי

אין צורך בכלים אדירים רק סבלנות והתמדה רבה תבחר לעצמך בורסה בעולם תעבור על דוחות אחד אחד ותתחיל להרגיש את הכח בעצמך

כן צריך לדעת איך לעשות את הניתוח במהירות וביעילות בכדי שלא תמצא עצמך זקן לפני שהשקעת ולו סנט בודד אבל זה בהחלט אפשרי

וזה מה שעושים כל האנליסטים בעולם וכולם נכשליםספק

הטלת מטבע או בחירה רנדומלית ישיגו תוצאות טובות יותר. 

זה נכון, אבל צריך גם להבין למה.משה

כשאתה קונה את תשואת השוק (ע"ע מדדים) אתה מקבל את הממוצע של כל האנליסטים וכל הגאונים בעולם.

כשאתה קונה לפי אנליסט בודד אתה מקבל את הידע שלו ואת החולשות האנושיות שלו.

לא. אתה מקבל יותרספק

נכון, בכל נקודת זמן יהיה אנליסט שיצליח להשיג תשואה גובה יותר מהשוק ואנליסט שישיג תשואה נמוכה יותר - אבל הממוצע ביניהם יהיה נמוך יותר מתשואת השוק. 

אם תבצע אינטגרל על פרק זמן ארוך מספיק, כל האנליסטים יפסידו לתשואת השוק. 

זה בדיוק מה שרואים בכל הניסויים שבהם נותנים לקוף לבחור מניות או שמטילים מטבע - האנליסטים לא רק שלא מכים את השוק, אלא הם מפסידים. 

(דוגמא נהדרת ראינו ב"פיקדון לכל ילד" - בית ההשקעות הטוב ביותר השיג תשואה של כ-18% בזמן שתשואת השוק היתה כ-25%. אמנם זו רק דוגמא נקודתית, אבל היא די מייצגת). 

אז המקצוע שלהם יותר כושל משחשבתימשה

כנראה שאלו שמצליחים להשיג יותר מהשוק זה אלו שקונים את המניות ומתערבים בחברה בפועל. זה אחרת לגמרי לעומת סתם לחשוב שאני עם סוס מנצח.

המקצוע שלהם אכן כושל לחלוטיןספק

ישבתי שעתיים עם מנהל תיקי השקעות של אחד מבתי ההשקעות הכי גדולים בארץ ושאלתי אותו: 

האם בממוצע בעשור האחרון, ניצחתם את תעודת הסל VT? 

כל מה שקיבלתי בתגובה היה שיש לו תואר מתקדם בכלכלה ממוסד מכובד... שעתיים... 

VT בעייתי בגלל שיקולי מיסוי אמריקאיםמשה

אבל בגדול אתה צודק.

בעייתי, תלוי למי - ויש גם את msci worldספק

של blackrock שלדעתי זה אירי אאל"ט. 

מה הבעיה עם VT?nick

מס ירושה אמריקאימשה

אה, נכוןnick

זו הסיבה שאני לא מחזיק אותה אפאטי

ובכל זאת פרח מזכרוני...

המקצוע לא כושל צורת ההסתכלות היא שכושלתאבי-שי

לא קונים נייר שיכול לעלות או לרדת באופן מקרי לחלוטין

(ביטקוין דוגמא מצויינת אגב) את זה לא עושים

מה כן עושים קונים חברה

לא חייבים לנהל אותה קונים אחת כזאת עם מנהל טוב מלכתחילה

או שהמקצוע כושל, או שכל בעלי המקצוע גרועים...ספק

ולצד הפרקטי של העניין,איזה_טוב_ה'_
איך היית ממליץ למשקיע מתחיל לנתח חברה?
מטילים מטבע. פשוט.ספק

זה ניסוי שנעשה כמה פעמים עם הרבה אנליסטיםספק

למטבע יש יותר סיכוי לנצח. 

(אני חושב שדניאל כהנמן מביא אפילו ניסוי כזה באחד הספרים שלו, אם אני זוכר נכון). 

תשובהאבי-שי

תתחיל בלהסתכל על השורה העליונה והתחתונה אם אתה מתקשה בזה פנה אלי באישי

נבחן אותךתודה לאל
איזה מניות יעלו מחר? איזה בשבוע הקרוב?
אתה יכול לומר שם של חברה שבשבוע הקרוב תעלה ב 10% ?
מתברר שלא קראת כלל מה שכתבתיאבי-שיאחרונה

אני בהחלט לא יודע מה יעלה מחר או בשבוע הקרוב וגם לא איכפת לי

אני כן יודע מהן החברות הטובות ביותר מבחינה פיננסית שקיימות היום

אני גם יודע איזו מבינהם זולה מאד ואני פשוט רוצה להיות שותף בה 

המציאות מוכיחה שבשלב כלשהוא היא תיסחר במחיר הוגן 

נ.ב כל מה שאני יודע עם קצת מאמץ תוכל גם אתה לדעת הנתונים חשופים לכולם

צריך רק לדעת איך להשתמש בהם

מחפשת דרך להגדיל הכנסותלביטה

עובדת מעל משרה מלאה במקצוע שלי.

מחפשת סייד האסל נחמד.

יש למישהו רעיון או עצה?

זה תלוי הרבה מאוד במה את יודעת לעשותאריק מהדרום
עבר עריכה על ידי אריק מהדרום בתאריך י"ב בכסלו תשפ"ו 20:52

ומה את מוכשרת ורוצה לעשות.

1. שיעורים פרטיים (לבגרויות/מוזיקה) זה קלאסי

2. סדנאות

3. אם את גרה בישוב שסומכים על הכשרות שלך אפשר ליצור אוכל ולמכור

4. קורס גרפיקה בסיסית או צילום או אומנות באינטרנט יכול אולי גם להניב קצת.

5. תכנות ברמות שונות גם ניתן ללמוד מהרשת, כנל שירטוט, מנהלים לרוב ידרשו הספקים מהירים כך שעבודה צדדית אולי פחות מתאים אבל אולי תמצאי משהו.

6. פעם דובר על מתמללים שזו עבודה צדדית טובה, אני לא מכיר מישהו שעסק בזה והצליח אבל כיום בכל מקרה  AI מתמלל ברמה סבירה כמו תרגום.

7. לעשות קורס עיסוי שבדי ולפתוח קליניקה, כנ"ל אימונים אישיים, מנטורים.

אגבאריק מהדרוםאחרונה

אני מנהל של פורום עצמאים סגור אבל אין מה להכנס אליו כי ההודעה האחרונה בו נכתבה בט"ז תשרי תשפ"ב וההודעה הקודמת לה גם כן בערך אותו מספר שנים, עדיף להצטרף לקבוצות פייסבוק או ווצאפ רגילות של עצמאיים ולהתמרמר ביחד, תכף 31 לדצמבר וצריך להגיש דוחות 😫

במה את מוכשרת?זיויק
לפתח כישרון / נטיית לב לכדי עסק קטן
היי שבוע טוב אנשים!לגעת באור

אני רוצה להתחיל להשקיע כסף ואני לא ממש יודעת איך עושים את זה

אשמח לשמוע את דעתכם איך מתחילים להבין בכל נושא ההשקעות?

כיום אני משקיעה בקרן השתלמות וקרן כספית שקלית בבנק (או איך שקוראים לזה) 

אני עדיין לא עשירה, אבל כן רוצה להשקיע כל חודש כמה אלפים נחמדים.

חלק לטווח ארוך וחלק לשנה- שנתיים הקרובות.

אם תוכלו להחכים אותי אודה לכם מאד

אפילו לומר לי איפה לחפש מידע חוץ משיטוט עקר באינטרנט

הסולידיתאריק מהדרום

השקעות לעצלנים

עלילות זיק

ידע שווה כסף

האופטימית

עמית עשת

צביקה ברגמן

ציפור פיננסית

בהצלחה

תודה רבה 🙏לגעת באור
בגדול אריק הציע לך הרבה מקורות טוביםפצל"פ

שאפשר באמת ללמוד בהם הרבה

אני גם לא איזה מבין גדול בתחום (ובאמת אשמח שאנשים שכן מבינים יעירו אם טעיתי פה במשהו)

אבל מהטיפה שלמדתי יש לי 2 נקודות

א. לטווח קצר של השנה שנתיים הקרובות שציינת בגדול קרן כספית שקלית זה הפתרון הכי בטוח וטוב

מסוכן מידי להשקיע במניות או מדדים בטווח כזה קצר שיכול להיות שהם בדיוק יפלו

אז התשואה בקרן כספית שקלית באמת לא גבוהה אבל זה השקעה בטוחה שאת תוכלי למשוך את הכסף שלך ברווח כשאת צריכה

ב. לגבי טווח ארוך, אז קרן השתלמות זה כלי השקעה מטורף מבחינת מס, וכמה שיותר שאת יכולה להשקיע איתו במסגרת הפטור עדיף לך, כי אחרי 6 שנים יש עליו פטור מלא ממס, שזה משהו שאין בשום כלי אחר

מה שמעבר לקרן השתלמות נראלי הכי מקובל זה לפתוח קופת גמל, את צריכה לעשות חקר שוק ולבדוק מי יציע לך את התנאים הכי טובים *לך* (כי לכל אופי השקעה מתאים ומשתלם יותר תנאים אחרים)

אבל יש פה משהו שלא התייחסת אליו והוא חשוב, וזה במה את משקיעה בקרן השתלמות שלך (והקופת גמל שאולי תפתחי)?

פה באמת יש הרבה שיטות מה הכי כדאי

ואני לא רוצה להיכנס לזה כי אני לא מספיק מבין

מה שכן, אם אין לך כוח ללמוד אז הכי קלאסי זה להשקיע בקרן מחקת מדד s&p500

למרות שבזמן האחרון דווקא הבורסה פה בישראל רשמה עליות מרשימות, ואני מכיר אנשים שמתוך אידאל שחשוב דווקא להשקיע בארץ או שבארץ יש ברכת השם או אמונה שבסוף עם הגאולה אנחנו נהיה הכלכלה המובילה בעולם אז שווה כבר מעכשיו להשקיע, אז הם כן משקיעים במדדים של הבורסה בתל אביב

אבל בעיניים חילוניות באמת הכי קלאסי זה s&p500

שיהיה המון בהצלחה

וזה באמת נושא שממש חשוב ללמוד אותו

היה פה פעם מדריך כזה מפורט של @פשוט אני.. 

אם אמצא אותו אנסה לתת קישור

תודה על התגובה המפורטת, מעריכה!לגעת באור

אז ככה, בגדול אני רוצה לחלק את הכסף בין טווח ארוך לקצר.

פשוט אני מקווה להתחתן בשנתיים הקרובות בעז"ה ואז הגיוני ואצטרך למשוך חלק מהכסף.

כרגע מנצלת את מלא המסגרת של הפטור ממס, זה קרוב ל1800 בחודש, ואני על זה כבר שנתיים

קופות גמל באמת לא מכירה, אבדוק את הנושא לעומק.

ונראה לי שזורם לי להשקיע בs&p500 אחרי חקר שוק מעמיק איך בדיוק עושים את זה.

אז שוב תודה🙏

את עצמאית? איך את מפרישה לקרן השתלמות?צהרים
האמת שלא עצמאיתלגעת באור

פתחתי עוסק פטור זעיר וכתבתי שההכנסות המשוערות שלי לשנה זו זה 0 ש"ח או 1 ש"ח אני כבר לא זוכרת.

אם פתחת עסק אז את עצמאית,צהרים

גם אם הרווח הוא 0. את בטוחה שכדאי לפעול בצורה הזאת? צריך להגיש דוחות שנתיים על העסק וכו'.  אני גם לא בטוח שמס הכנסה לא יחשוד בהעלמת הכנסות או משהו

למה לא?לגעת באור

הגשתי דוח שנתי.

לא זוכרת כבר מה ואיך אבל הכל חוקי. בדקתי.

זה אולי לנצל קצת את החוק לטובתי אבל לא משהו לא חוקי😉

לא, בעבר זה היה ככה, היום עוסק זעיר לא צריך להגישהסטוריאחרונה
דו"ח
קופת גמל (להשקעה?)צהרים

בגדול זה מוצר יקר אז שווה לחשוב אם אפשר לפתוח חשבון מסחר אישי 

אעבור על זה, תודה!לגעת באור
זה לא משתלם.ספק

לבצע פעולה כ"כ מסוכנת זה לא דבר שעושים כדי להעלים רשלנות. 

פעולות כאלה עושים כדי להעלים פשע. 

בעז"ה בן 16 עוד שלושה חודשיםהתעורר!

עבדתי בחופש ויש לי כרגע באזור ה7000 ש"ח.
רציתי לשים את הכסף בbox בpaybox של ההורים ולהטעין ממנו מדי פעם לכרטיס נטען (במקרה הזה של max).
אני לא רוצה לפתוח חשבון בנק לפני גיל 16 כי האפשרויות בו מוגבלות מאוד.
אני מתכוון להשתמש בכסף אז אני לא הולך להשקיע במנייתי/חיסכון בבנק למשך ארבעה חודשים.
הקאץ': להורים שלי אין כרטיס אשראי של פייבוקס אז האופציה של הבוקס לא רלוונטית.

איפה הייתם שמים את הכסף במקומי עד שאני אהיה בן 16 (אז אפשר לפתוח חשבון "של גדולים")?

אם זה רק 3 חודשיםמשה

חכה 3 חודשים ותפתח חשבון בנק. אני לא זוכר מה הכללים לגבי תיק ניירות ערך לפני גיל 18.

לתקופה של 3 חודשים זה ממש לא משנהאריק מהדרום
אתה יכול פשוט לשים אותו בקופסת חיסכון פיזית ולחכות עד גיל 16, אם אתה צריך את הכסף נזיל בפרט.
אם תפתח חשבון בנק עכשיופשוט אני..
והוא יהיה יחסית מוגבל כי אתה עוד לא בן 16, כל ההגבלות האלה ישתחררו אוטומטית כשתהיה בן 16. כך שלא תפסיד מזה שפתחת ''לפני הזמן''
אולי בנק הדואר?זיויקאחרונה
פעם ראשונה שקניתי פתיחת ההיכל בשנה שעברהאריק מהדרום
ואחרי סיכום פיננסי שנתי אני יכול להעיד שהסגולה עובדת.

נסו בעצמכם.

חח כנראה שפשוט הולך לישיבהברגוע
מתלבטת אם רימו אותי...hodayab

שמעתם אולי על סוכן ביטוח בשם שלו יהב? התקשר לפני כמה שבועות והציע להעביר אותי מחברה לחברה, ועל הדרך לקח מספר אשראי.

מאז לא קיבלתי אישור שעברתי וגם כשהתקשרתי אתמול לברר אמר שיחזור ולא חזר...!

הייתי טיפשה שנתתי פרטי אשראי, בואו נדלג על השלב הזה.

מישהו מכיר אותו? מישהו יודע אם זו רמאות או סוכן אמיתי?

לכאורה מחיפוש ברשת נראה שיש אדם כזה והוא סוכן ביטוח, אבל הרשת לא אמינה במיוחד...

תבדקי אם חייב משהומשה

רוב הסיכויים שהוא פשוט העביר אותך מחברה א' לחברה ב' כד לגזור מזה את האחוזים שלו. אולי זה לטובתך ואולי לא אבל רוב הסיכויים שלא רימה אותך ישירות.

למה שהוא יצטרך פרטי אשראי בשביל זה?ברגוע
כי ביטוח עולה כסף...?פשוט אני..
חח אני רגיל כנראה רק לסוכני פנסיהברגוע
צרי קשר עם חברת האשראי ליתר ביטחוןאריק מהדרום
יש להם טלפון יחודי לזה פתוח 24/7
הוא שלח לך מסמכים לחתימה?ברגוע
שלח מסמכים לחתימה, ולא חייב כלום...hodayab
אז הוא לא נוכלמשה

הוא מציע לך לעבור מספק א' לספק ב' שמשלם לו עמלה. זכותו. זכותך לסרב.

לפני הכל לדווח לחברת אשראיזיויק
נראה לישלג דאשתקד

שהם עובדים הרבה ב"שיטת מצליח", משיגים מספרי טלפון ומנסים לדוג כמה שיותר לקוחות. כך שיש סיכוי שמדובר באדם ישר אך מבולבל, שפשוט שכח לבצע את אותה העברה שהבטיח לך

בכל מקרה הייתי עושה בירורים מול חברת האשראי, כי יש סיכוי שמדובר בנוכל, ולנוכלות יש פנים ושיטות רבות... (יתכן שהוא חייב אותך לא דרך חברת ביטוח אלא סתם לחשבון בנק של דודה שלו)

תודה רבה!hodayab

בדקתי כמה חודשים אחורה ולא ראיתי חיוב לא מוכר. 

מקווה כל כך שזו באמת הסיטואציה...

אישית הייתי מזמין כרטיס חדשבננה1234אחרונה

בשביל השקט הנפשי, גם אם קיים סוכן כזה באינטרנט (וכפי שאמרת, זה לא אומר שזה אמין), לכי תדעי אם זה באמת הוא.. אם אין קומוניקציה ואין ראיות, עדיף אקסטרה זהירות. זה ה-2 שקל שלי..

דירוג אשראיאריק מהדרום

אני כהר כמה שנים שואל את עצמי מה אמור לצאת לי מהמספר הזה אם אין לי כוונה לקחת הלוואה.

ניהול מו''מ עם חברות אשראי לכל מיני סיבותמשה
לפעמים רק מסגרת אשראי.
שיטה מיובאת מארהבבחור עצוב
רק שכאן היא רק משמשת לדפוק את מי שאין לו, ולא עוזרת למי שיש.

אני אישית לא משתף אותם בכלום ואם מכריחים אותי - נותן להם אישור לחודש ושיחפשו את החברים שלהם. 

שם זה באמת משפיע על הרבה דבריםפשוט אני..אחרונה

גם כשרוצים לשכור בית, בעל הבית יבקש לראות את דירוג האשראי לפני שהוא מתקדם עם החוזה

כלום, והכלJochaSchwartz

לא משנה לך כלום האם אתה 985 או 922.

אבל למי שלא כמוך, זה מהווה זרז מצויין לראות את הבעיות שלו, ואיפה הוא צריך לתקן את ההתנהלות (למרות שלדעתי את הסיבות לדירוג נמוך הוציאו לגרסת הפרימיום בקפטן)

הדירוג משפיע רק על הלוואותנפשי תערוג

אבל אתה לא יודע מתי ואם תרצה לקחת הלוואה ולמה.

(זה כולל מימון מכל סוג שהוא כולל משכנתא וכו)

לכן זה טוב לשמור על דירוג טוב. בכללי. גם כהתנהלות כללית נכונה.

מונית, יישובי קצה ("חורים"), ושיעור אחד חכםמשה

שיחה שעשיתי הבוקר הזכירה לי יום לחוץ מלפני כמה שנים. ומבט בדיעבד.

גרנו בבית אל.

עבדתי אז קרוב לבית וממילא הסתפקנו ברכב אחד. 95% מהזמן לא היה צריך את האוטו גם ככה אבל  לפעמים צריך שניים. הייתה פגישה שנקבעה לי וגם לה באותו זמן.

היא פשוט לקחה את האוטו ונסעה. נתקעתי. וממילא הייתי צריך לתפור כיוון אחר.

מה הייתי צריך לעשות? לקחת מונית. אם לא מבית אל אז פשוט מפסגת זאב.

מה שקרה היה זה שהתקדמתי באוטובוס פקוק  לירושלים ובסוף כמובן לקחתי מונית לת"א כי לא הייתה ברירה. והרגשתי בזבזן עם כיווץ בבטן וכל זה.

(וכעס גדול ברמה הזוגית, בהינתן העובדה שאני נסעתי לעבוד והיא נסעה לדבר שנחזה להיות עבודה אבל היה בעצם בילוי בתחפושת ושנינו ידענו את זה)

האמת?

קשקוש

שילמתי אז 1600 שקל שכר דירה חודשי. אם אני צריך לקחת פעם בחצי שנה מונית במאות שקלים במקום רכב שני, לא למצמץ לרגע. פשוט להכליל את זה בתקציב ולא לנסות להנדס את הרכב שיש.

איי, כישורי חייםנקדימוןאחרונה
מזכיר לי כמה קשה ללקט כאלה.

אולי יעניין אותך