משתפת אותך מעט במחשבות האישיות שלי בתקופה האחרונה.
לפני החתונה ולפני הילדים, היה לי ברור מאליו שאני לא מוותרת על עבודה במקצוע שהכי רציתי, ועל התקדמות עקבית ומשמעותית בעבודה.
חשבתי לעצמי - יש נשים שמצליחות, אני אהיה מהן. מה הבעיה?
אני מוכנה לכל מאמץ.
היום אני עובדת במשרה מלאה, בעבודה אינטנסיבית מאוד (חוץ מזה שאני יוצאת ב7 וחוזרת ב4, גם עובדת מהבית בערבים, בסופ"שים, בכל פרק זמן נתון שהוא לא שבת ממש).
ואמא לילדים.
ונשואה לאיש שגם הוא יוצא מהבית ב8 וחוזר ב11 בלילה.
ואני אומרת לך - על הרבה פחות עומס מזה - זה לא מובן מאליו ולא צריך להיות מובן מאליו שאפשר או צריך "לשלב קריירה ומשפחה".
לכל דבר יש מחיר, ומי שתגיד לך "אין בעיות, העבודה לא באה על חשבון הילדים והילדים לא באים על חשבון העבודה" אז או שהיא מחרטטת ובונה לעצמה תדמית, או שהיא לא מחוברת לילדים שלה.
כשאת עובדת בעבודה אינטנסיבית ומקדישה לה את מיטב שעות הערות שלך, ואת מיטב כוחות הנפש שלך כי בעבודה אי אפשר לפשל,
את תגיעי הביתה ויהיה לך פחות כוח לילדים. נקודה. את יכולה להיות שמחה ועם אנרגיות עד שעה מסויימת, אבל כשהתינוק יבכה בלילה בפעם העשירית יהיה לך מאוד קשה לשמור על פאסון.
וכשבעבודה משהו יטריד אותך וילחיץ אותך, יהיה לך מאוד קשה להפריד ולשכוח מזה בבית ולתת לילדים את כל כולך.
וכשהילד שלך יהיה חולה בדיוק כשיש לך דד ליין, יהיה לך מאוד מאוד קשה להסתדר מול הבוס.
ויהיה מאוד קשה לתת את עצמך בעבודה כמו השותפים שלך, הגברים או הרווקים. ולכן יעקמו לך את האף יותר, יקדמו אותך פחות, ואת תמיד תרגישי פחות טובה ופחות הוגנת ופחות תורמת, ושאת צריכה להשלים את כל המחלות ילד שהיו לך (משימה בלתי אפשרית - תינוקות חולים כמה ימים עד שבועיים בכל חודש).
ועם כל העומס וההשלמות והעבודה בערבים מהבית, מתי ישאר לך זמן לזוגיות? גם נשים שמצליחות ללהטט הכל, ילדים, הריונות, עבודה, ועוד עבודה... לפעמים שוכחות להשקיע בזוגיות.
וכל זה עוד לפני שדיברנו על קשיי הריון ואחרי לידה, והתארכות משך המניעה כי אי אפשר להכניס עוד ילד למשוואה... (ואני לא מדברת מהמקום ההלכתי-תורני, נטו מהמקום האימהי שרוצה עוד, והעבודה גוזלת את הכוחות המעשיים לממש את הרצון הזה)
ולכן כשאת מסתכלת מסביבך, את רואה נשים שעובדות במשרות נוחות לאמהות, ולא מתקדמות הרבה בשנים האלה של גידול הילדים.
ותאמיני לי, אני מעריכה אותן כל כך. כי במקום העבודה שלי אני פוגשת לא מעט אמהות שמרוב מימוש עצמי אין להן הרבה מושג מה עובר על הילד שלהן. יש להן "זמן איכות" וכל מיני קשקושים טכניים, אבל תכל'ס בזמן איכות הן מסמסות בקבוצה, וזמינות לעבודה וגם אם לא - ילד צריך הרבה יותר מ"זמן איכות" עם אמא שלו. הוא צריך אותה נקודה.
(וזה מתחיל מההכחשה - "הילדים שלי לא ניזוקים, אפשר לשלב קריירה ומשפחה". כשאישה מודה שיש מחירים, ומוכנה לשאת את המצפון הזה ולבחור את הבחירה שלה בכנות ומתוך מודעות, כבר הנזק מצטמצם דרמטית)
לכן הבחירה להיות בבית, או לעבוד פחות, או להתקדם פחות,
קודם כל ראוי לה להיות מוערכת ומכובדת
ולקחת אותה בהחלט כאופציה.
ולא להיות שבויה ב"כולן מצליחות" או "בטח שזה אפשרי" ובטח לא "קלי קלות אין שום בעיה".
יש בעיה. יש מחירים. יש שיקולים לפה ולפה.
וקודם כל יש לך אחריות כלפי הילדים והמשפחה הספציפית שלך, ותמיד צריך להיות בהקשבה האם מה שאני בוחרת הוא נכון עבורם.
ויכול להיות שהבחירה כרגע מתאימה וטובה בסה"כ לכולם (אמא מרוצה - אמא חיונית בבית - ילדים מרוויחים)
ויכול להיות שמחר בבוקר כבר לא (אמא עייפה ומוטרדת - אמא לא פנויה לילדים - הילדים משלמים את המחיר).
אחרי הכל ולפני הכל,
זוגיות וילדים ומשפחה זה האושר הפנימי העמוק ביותר, המשמעות הגדולה ביותר, הסיפוק הגדול ביותר,
והקושי הגדול ביותר והאתגר הגדול ביותר.
והלוואי שכולנו נצליח לעשות גם דברים "בחוץ" משמעותיים וחשובים לנו, שיפתחו אותנו באופן אישי ומכאן גם יעשירו את הזוגיות וההורות שלנו.