ילד שקונה בלי רשותמודדת כובעים

גיליתי שבני החמוד, בן ה- 8, קנה מס' פעמים בכרטיס אשראי שלי, ללא רשות, "דברים לחבורה".

ביום שישי הוציא למעלה מ-200 ש"ח, ב-4 חנויות: בקבוקי שתיה קרה, ממתקים, מכשירי כתיבה שונים ומשונים ועוד.

הענין הוא שהוא בנה סיפורי כיסוי ממוצאים, למקור הכסף והציוד.

תאמינו לי, אני לא הייתי מצליחה לשקר בכזו מקצועיות!

אשמח לשמוע אם מישהו נתקל, מה נכון לעשות. איך לדבר איתו.

בינתיים לא דיברנו איתו בכלל על הנושא.

אנחנו לא בטוחים מה יותר חמור: השקר או הגניבה. לגבי הכסף - אני לא בטוחה שהוא מבין עד הסוף את המשמעות של הכסף שהוציא, שלכל דבר יש מחיר וזה מסתכם וכו. על הנושא הזה, דבירתי איתו בלי קשר למה שעשה.

לוודא שאף אחד לא סוחט אותו, חלילהאדרת7

סיפורים כאלה קורים לפעמים כשיש סחטן בסביבה. או כש"החבורה" בעייתית, ויש שם חרמות על מי שלא קונה לכולם, וכאלה. לוודא שלא מדובר במצוקה חברתית שגרמה לו לזה.

מעבר לזה האמת שלא הייתי עושה עניין. מוודאת שלא תהיה לו יותר גישה לכרטיס האשראי שלי, מבהירה לו פעם אחת בצורה ברורה שאל לו לחזור ולעשות מעשים כאלה, ומניחה לעניין לשקוע. קשה לי להסביר למה, אבל יש לי תחושה חזקה שזו תהיה התגובה הכי יעילה.

להגיב במתינות. לא להבהיל.ד.

אולי תגידי לו, בנחת, שבגלל שבכרטיס אשראי אפשר לראות בחשבון מאיפה קונים, אז ראית שהוא קנה ממנו.

לפני שיתבייש מידי, תמשיכי מיד תאמרי שאת מבינה שהוא מאד רצה, והיה לו לא נעים, לכן אמר סיפור אחר מאיפה זה.

אז את לא רוצה לדבר איתו על מה שהיה, כי אולי לא הבין מספיק שלא עושים כך - ואולי בגלל שלא היה לו נעים, סיפר משהו אחר.

אבל לגבי להבא:

ואז תסבירי, שאם רוצים לקנות משהו, אפשר לומר. ההורים שיש להם נסיון, עושים חשבון מה נקראה הוצאה "בסדר", סבירה, ומה נחשב ליותר מידי. ילד לא יכול לדעת, כי הוא לא כ"כ יודע מה נקרא להוציא הרבה מידי ומה לא. במשך השנים יודעים יותר.

דבר שני, תסבירי לו שמאד חשוב לומר אמת. אפילו אם משהו לא נעים. אבא ואמא לא יכעסו, לכל היותר יסבירו. כך גם יהיה לו יותר נעים, שלא ירגיש שהוא צריך לומר דברים לא בדיוק כמו שהיה.

בזה תגמרו עם הענין הזה.

אח"כ תשאלי בהתענינות, בצורה "חברית" - זה שקנית, זה כי מישהו ביקש ממך? אמר לך? או שחשבת שככה יהיו יותר חברים שלך?   תשאלי ממש בהתענינות, בנחת, "סקרנות"..

אם זה בא מעצמו, אז כבר דיברתם.

אם יאמר שחשב שככה יהיו יותר חברים שלו, אז כבר תגלגלי קצת הלאה.. ככה לא חברים שלך?  מי ביחוד? וכו'.. ותוכלי לעמוד יותר על הרגשתו החברתית.

לאדרת ולד.מודדת כובעים

ראשית, תודה על התגובות המושקעות!!!

גם בשנה שעברה היה לנו סיפור דומה איתו, רק בכסף מזומן. כך שקשה לי להאמין שיש פה סחיטה, למרות ששווה בדיקה.

תודה על ההכוונה איך לדבר ונקודות חשובו להעלות!

חג שמח

לא חושבת שסוחטים אותורפואה שלמה
הוא מקיים את מאמר המשנה "וקנה לך חבר..." (לא צינית).
החברה חומרית, כנראה ילדים אחרים מכבדים בממתקים ושתיה, והוא רוצה להיות אחד מהחבורה..
אני נותנת לילדים דמי כיס חודשיים מאז שהבנתי מה נותנים ההורים האחרים.... ולכן ב"ה לא קרה לי, אבל כן נאלצת מדי פעם לנהל ויכוחים.
קשה לחנך את כל העולם.
דרך אחרת היא לשאול לעיתים קרובות מה דרוש לך.
ואז לחשוב איתו יחד. ( נראה לי עדיף שהילד ינהל "בנק קטן משלו ויתעדף את הצרכים שלו מכל הזמן לנהל משא ומתן )
אם זה יוצא מוגזם כלכלית, צריך לדבר עם ההורים האחרים, ולראות ביחד מה עושים..
רקלב אמיץ

אם מדובר במכולת מסויימת או סופר שכונתי שמכירים אתכם, דברו איתם - לא יתכן שיקבלו כרטיס אשראי מילד בן 8.

הגעתי מהראשי וגם לי נראה שפרקטית לדאוג לזה קודם כל.נערת טבע
הזוי לי שככה בקלות חייבו כרטיס מילד קטן
( הכל עניין של להרוויח כסף היום?😔)
הרבה הורים שולחים ילדים עם כ"אמודדת כובעים

ואכן אמר לי בעל חנות האוכל המהיר ש"באמת התפלאתי מי האמא הנדיבה שמכבדת את כל החבורה בבקבוקי שתיה קרה ".

בעלת חנות המשחקים אמרה ששאלה אותו כמה פעמים והוא אמר שאמא מרשה.

המכולת זה סתם קופאים צעירים שלא חושבים יותר מידי.

ובטמבוריה חשבו שהוא ילד אומנותי שמצייר בצבעי פחם, ועוד כמה דברים...

כפרת עוונות על הכסף.

אמממלב אמיץ

לא מתקבל על הדעת מה שהם אומרים. מילא הקופאים הצעירים מהמכולת,

אבל אנשים מבוגרים בעלי חנויות? היו צריכים לעשות אחד ועוד אחד ולא לקבל ממנו כרטיס אשראי.

מתבקש לכעוס עליהם ולהעביר את המסר שגם להם יש אחריות.

כפרת עוונות

מסכימה איתך.מודדת כובעים

כשרואים חבורת ילדים באה לקנות דברים מוזרים, צריך לבקש את הטלפון של ההורים לפחות להתקשר לברר.

גם לדעתיפאז
(אגב נראה לי שחוקית אסור היה להם לכבד את הכרטיס ואולי את מבוטחת... אבל לא נראה לי הייתי משתמשת בזה כי הבעיה העיקרית פה היא באמת הילד)
אם לא מרגישים מספיק יודעים זאת לא בושה לפנות לאיש מקצוע כדיבסדר גמור

להתמודד עם זה בצורה הטובה ביותר, 

ככה לא יגרם נזק לטווח הקצר והארוך לדבר היקר לך באמת.. 

ב"הצלחה!

לא נתקלתי..אנונימית לרגע1
אבל רעיון למחשבה
במקום לשאול אותו למה לקחת- מה שבוודאי יהיה לו קשה לענות
אפשר לומר: ראיתי שקנית משהו בכסף של אמא. אתה צריך משהו? חסר לך משהו?

לדעתי שאלה כזו תיצור איתו שיח פתוח וכנה ומשם אפשר לדבר על כך שנוגעים בדברים של אחרים רק אחרי שמבקשים רשות
אחרי שבדקתי את הנושאa1

לאחר שזה קרה לנו 

(בן 10 הוא קנה משחקים לשחק עם חברים..)

בדקתי קצת וראיתי שלא נבהלים מזה בכלל מבחינה פסיכולוגית

בעיקר היום בעידן של שפע חומרי

והקושי של הילדים להתאפק 

וחוסר ערך שלהם לכסף..

מה שאנחנו עשינו

בעלי תפס אותו לשיחה

והבהיר לו שזה לא בסדר לקחת כסף בלי רשות

ושזה פוגע באמון שלנו בו

וזה מאוד מפריע לנו...

(הוא לא שאל - ובכוונה אי אפשר לטפל בכל החזיתות בו זמנית...)

ואז בעלי אמר לילד לחשוב על עונש שיעזור לו לא לחזור המעשה

ולאחר כמה שעות שהילד לא מצא עונש מספק

הוא אמר לו שיזרוק את כל מה שקנה

ושהוא לא יכול לקנות את סוג משחקים הזה עד פסח (3 חודשים)

לדעתי אי אפשר למנוע מהילד לגנוב היום או בעתיד

המטרה של השיחה והעונש להבהיר

כמה מקום תופס אצלנו המעשה - או במילים אחרות מה סדר העדיפויות שלנו

לדעתי

ואם יש בעיות חברתיות

צריך לטפל בהם

מבלי להקל ראש במעשה

שהילד לא יבין שאם יש גורמים חזקים אז הכל מותר...

עונה מדעתיאופטימיתת
כמו שהפרדת בין הכסף לתירוצים גם הטיפול לדעתי צריך להיות שונה.

בקשר לתירוצים לשבת איתו לשיחה ולהבהיר לו שאתם יודעים שהמשחק הזה שהוא קנה לא קיבל אותו מהמקום שהוא אמר ושאתם נותנים לו הזדמנות נוספת לספר מאיפה המשחק הגיע. זה שהוא מרגיש צורך להסתיר את זה לדעתי מעיד על כך שהוא מבין שנהג לא כשורה ולכן חשוב לשים דגש על העניין שאם כבר טעית מיד תמיד תבוא ותגיד ואנחנו נתמודד ביחד עם זה.
אולי אפילו לחפש איזו דרך שמדברת אליו דרך משל או סיפור על מי שמשקר ואח"כ מאבד מהאמינות שלו.

בעניין הכסף, לפי הסכומים שציינת באמת יש כאן חוסר הבנה לגבי ערך הכסף ודמי כיס הם הפיתרון לדעתי וכן לשבת איתו ולדבר על מה הוצאת את הכסף? לא מתוך ביקורת כאילו סתם מתוך התעניינות ולתת עצה "חברית" בסגנון "באמת אתה חושב שהמחיר שמבקשים על זה שווה את המוצר הזה?

ואחרון, אני חושבת שלא טוב לתת לילד להשתמש בכרטיס אשראי בכלל בכלל. אולי אם יש משהו ספציפי שהוא ילך לחנות בשליחות עבורך יקנה רק אותו ויחזיר את הכרטיס. יכולים לנצל אותו.
ילד בן 8 - וגם יותר מזה - אינו מביןד.

לא פעם, את הבעיה בלקחת כסף של ההורים. זה הכל "בבית".

לעשות אותו "גנב", על מה שמבחינתו כלל וכלל אינו כך, זה עלול לעשות אותו רע יותר. אל תהי רשע בפני עצמך.

וגם לבייש אותו, "אנחנו יודעים שזה לא משם" ושיגיד מאיפה, יכול להיות קשה מאד.

לענ"ד, לא כך מחנכים.

הוא מבין שמשהו כאן לא בסדר, כמובן, אבל לא בפרופוציות חמורות. 

על כן, העיקר זה הלהבא. את ה"יודעים", אפשר להעביר במהירות, לא להעמיד אותו בבושה קשה על דבר שכבר היה, אלא להתמקד בהמשך.

וגם ההסבר על אמירת האמת, צריך להתמקד בעיקר בערך החיובי, לא בשלילה.

אם רוצים שילד יאמר אמת, הוא צריך להתנסות במציאות מה קורה כשמספר להוריו על דברים לא נוחים. האם קודם משתתפים איתו, ואח"כ מדברים בנחת על המשמעות, מה כן ומה לא, אבל בלי להוציא אותו מבויש - או שלא כך.

סביר שלפי זה יחליט לגבי ההמשך, כמה "משתלמת" האמת...

הבושה, במינון נכון, היא חלק מהבניה והתיקוןדבורית
בנסיבות ובגיל המדובר כאן,ד.

זה לא במינון נכון.

לא בונה, אלא יותר סביר שייזכר כטראומה.

לפעמים דברים כאלה מצריכים פסיכולוג בגילאים מאוחרים יותר.

המשפט הכי מבעית הורים בזמננו אנודבורית
הורים כל כך מפחדים לעשות טראומה לילדים שלהם ששוכחים לחנך
אגיד לך משהו,
לא מכירה מבוגר שלא צריך פסיכולוג
ולא מכירה הורה שלא זומן לספסל הנאשמים בספת הפסיכולוג
ומרשה לעצמי לומר דווקא כי באה מהתחום הטיפולי. הרבה עיוותים יש שם.
ומעט אמת.
מתחברת מאוד לדברייך!אופטימיתת
והערה, עכשיו כשאני קוראת את התגובה שלי שוב, היא נשמעת קצת קרה וקשה "על הדף" אבל לא לכך התכוונתי, אני כן חושבת שיש להעמיד את העובדות על דיוקן ולהעביר לילד מסר שהעניין הוא רציני וחשוב וכמו ש @ד. ציין אם הוא לא מבין שהפרופורציות של המעשה חמורות אז התגובה של ההורה יכולה לעזור ולא להמעיט בחומרת המעשה. לא מתכוונת לבייש אותו קשות אבל כן לתת לו להסביר ושזה יבוא ממנו איך הוא שילם כדי שיוכל לומר את האמת, לחזק אותו על כך ולהגיב בנפרד לעניין של הכסף. אגב, לא אמרתי ואני לא חושבת שהוא "גנב" חס וחלילה, שוב מתחברת מאוד להסבר של דבורית שיש לדבר על המעשה כמשהו שלילי ועל הילד ודאי שחיובי.
לגבי ההכללה (ספה ועוד)רפואה שלמה

הורה שכל החיים נזהר לא לגעת בפרוטה שלא שלו, כשקורה כזה אירוע, תגובת הצער וההלם היא אמיתית ומהלב- ואז ההשפעה שלה אחרת.

הורה שחושב קצת והולך לפתוח שרשור,
כבר לא יכול להגיב את התגובה המהירה מעומק הלב, ואז עדיף שהיא תהיה מתונה יותר.

לכן שניכם צודקים.. וגם..
אם קורה כזה דבר, כדבריך - ההורים מוזמנים לספת הפסיכולוג, להסביר למה הילד שלהם לא יכול היה לבקש מהם, ובחר באופציה לגנוב..
(מכיוון שאינני מעונינת בהודעות בפרטי אני מבהירה כאן ועכשיו שתגובתי איננה קנטרנית.)
יש עניין שהבית אמור לספק צרכי הילד, ויש כזו תפיסה של ילדים כמו שד. כתב,
לא יזיק שגם ההורים וגם הילד יחשבו קצת ביחד.

ברור, שלילד יש ראש משלו, ולפעמים ההורים נותנים הכל, ובכל זאת הילד לא מפנים את הערכים.
לא הכל אפשר להעמיס על המצפון של ההורים.

ושוב אני חוזרת שכאב שמזנק כמו דם מעורק, יש לו השפעה חינוכית שלא ישווה לה אף עונש
זה לא סותר.ד.

ואינני יודע מניין ה"הורים בזמננו"...

מה שאני כותב, אינו מתוך "הורים בזמננו", אלא מתוך מה שעיינתי, וגם מתוך נסיון-חיים מסוים.

אני מכיר הרבה מבוגרים שלא צריכים פסיכולוג. וכמובן, שלא זומנו מעולם ל"ספת הנאשמים"... (לא שמעתי בכלל על משהו כזה).

ואני לא נצרך לשכנוע שיש גם הרבה עיוותים בתחום הטיפולי הפורמלי.

אבל את נתפסת למשפט שהובא כהמחשה. הנושא לא היה אם הוא יצטרך ספציפית פסיכולוג או לא. הנושא היה, שביוש של ילד, "נותנים לך הזדמנות נוספת לספר מאיפה זה בא".. זו כמעט שפיכות דמים. וזו יכולה להיות חווויה טראומתית, לדעתי. ואם זו גישה, כלומר, שזה קורה לא פעם אחת - אז מה שסביר שיקרה, זה או שהילד כבר לא יתרשם מהוריו, או שישנא אותם.

זו ענ"ד.

לעומת זה, אם מדלגים על השלב הזה, אומרים בלי להבהיל, עניינית - בהשתדלות ממש שלא ירגיש נורא ואיום, כי גם כך זה יהיה לו קשה - שראינו שהכסף יצא שם.. ומיד עוברים ל"לימוד זכות" עליו - ומשם להסבר לגבי ההמשך, ולמה נכון כך וכך להתנהג, ומה נעשה מעתה והלאה - יש להניח שהילד מבין את החסד שעשו עימו הוריו; סביר שזה לא יקרה עוד - ומה שכמעט בטוח, שיזכור את רגישותם אליו, שלא דילגה על הערך לשלעצמו של הענין המדובר.

זו ענ"ד.

לא זו אמרתידבורית
לא הצעתי להוציא מהילד את האמת על ידי משפטים מהסוג שצטטת
אולי בלבלת בין התגובות
גם אני חושבת שעדיף לומר באופן ענייני שאנו יודעים שלקח ולעבור לחלק הבא
אני הדגשתי שיש לומר לילד שזה מעשה אסור
לא לדלג או לטאטא את הגניבה (גם אם לא חייבים להשתמש במונח גניבה אבל כן לומר שלקחת בלי רשות מאמא זה אסור)
ולשקר זה גם אסור . וצריך לומר את זה
גם. אם. זה. יוצר. אי. נעימות.
והוא צריך לדעת ולהרגיש שזה חמור

ובאמת כל ילד לגופו וכל מקרה הוא אחר
אותו מעשה יכול לנבוע מהרבה סיבות שונות

בכל אופן חושבת שכל אחד יכול לקחת מתוך הדיון שכתבנו את העקרונות המתאימים לו, לפעמים נכון יותר כך ולפעמים אחרת
לא בלבלתי בין התגובות...ד.
עבר עריכה על ידי ד. בתאריך י' בניסן תשע"ח 23:05

תראי מהיכן התחיל התת-שרשור הזה - על מה הגבתי, ענית, הגבתי שוב, ענית שוב והגבתי שוב.. - זה היה על האמירה ההיא.

בוודאי שיש מקום להסביר שלא לוקחים ללא רשות במה שההורים אינם מרשים. בוודאי שיש מקום להסביר שאומרים אמת, אפילו אם לא נעים, ובמקביל גם לתת ביטחון ש"נכיל" את אמירת האמת ונחשוב יחד איך לתקן.

האם זה צריך להיות ע"י אמירת "אסור", או ע"י הסברה כמו שכתבתי, אני חושב שבחינוך מסבירים, מחנכים. מלמדים מה אמור להיות, כמו שכבר הסברתי. לפעמים גם מביעים באופן טבעי זעזוע, כשזה משהו מזעזע, שהילד כבר התחנך אליו יודע אותו. או סתם משהו מזעזע.

ומי שחושב שיש ענין להגיע לאי נעימות, כשאפשר להשיג אותה תוצאה בדרך אחרת, לדעתי הוא טועה. ו"לדעת ולהרגיש שזה חמור", זו התפתחות מוסרית. התפתחות של חוש מוסרי. וגם, דעתי שלא המקרה של לקיחה מההורים, הוא זה שסביבו כדאי לתת את התחושה הזו.

ואני מסכים שזה דיון חשוב. יש ענין בהדגשת בצדדים השונים של האפשרות לחנך למשהו. ואכן, לא תמיד אפשר לדמות ממקרה למקרה, מילד לילד, ממשפחה למשפחה.

נשאר חלוקים אך הציטוט לא נכוןדבורית
לא כתבתי "נותנים לך לספר מאין הכסף הזה בא". זה נכתב בתגובה אחרת
נכון. בוודאי לא את....ד.

זה מה שהתכוונתי. אני הגבתי על ניסוחה של "אופטימיתת", אמרתי שצריך להיזהר מלבייש, על זה ענית שלפעמים "הבושה במינון הנכון היא חלק מהבניה והתיקון, בהמשך לכך הגבתי וכו'. לכך התכוונתי.

אני יודע שזה לא משפט שלך.

הרבה טוב והצלחה. התרשמתי מאד מהאיכפתיות המוסרית שלכם.

אמן לכולנו. בסוף גם צריך הרבה תפילות בחינוךדבורית
בהתחלה צריך תפילות, תוך כדי, וגם בסוף.. זה העיקר...ד.אחרונה

אני גם רוצה לחדד את אמירת המשפט שהצעתיאופטימיתת
קראתי את כל התגובות שלכם ואני כן חושבת שיש מקום ואפילו חשוב מאוד לתת לילד לומר בעצמו שלפני כן הסתיר כי זה חלק מהחרטה על המעשה, צריך להתמודד איתו. איפה שאנחנו מקלקלים שם אנחנו מתקנים. אני חושבת שתבוא ולהאכיכל בכפית מפספס את תחושת החרטה אצלו. בתגובה הראשונה לא העברתי טוב שיש לנהוג ברגישות, לא בכעס ולא להרים את הקול אבל כן יש לעמת אותו עם דבריו. הוא צריך לתקן בעצמו ולומר את האמת. זו תחושה לא נעימה אבל המעשה כולו לא נעים בלשון המעטה וחשוב לתת לילד את האפשרות "להתבייש" ולתקן את מה שאמר ועשה. אם אני אתקן בשבילו ואתבייש בשבילו ואעשה את הכל בשבילו איזו למידה תהיה לו מהשיחה איתי? למה שלא ישקר שוב?
על זה בדיוק חלקתי...ד.

מתוך תגובותייך בכללי, לא חשדתי שאת מתכוונת לכעוס, להרים קול וכו'.

אבל עצם האמירה לילד, "אנחנו יודעים שזה לא משם" ולתת לו שיאמר מאיפה, זה דבר קשה מאד. כמעט שפיכות דמים. אין צורך לעשות כך לילד בן 8, וביוש כזה יותר שובר ממתקן. 

בושה, במקום שזה מתאים, צריכה לבוא מתוך הבנה פנימית, עדינה. לא מתוך "הלם" כזה. כך הוא לא מתבייש במעשה בעיקר, אלא מתבייש מזה שעומד בסיטואציה כזו. מן הסתם ישאיר לו רושם שלילי על מה שהעמידו אותו בו. הוא לא יבצע "העברה" ערכית אל חומרת הענין לכשלעצמו. אולי אפילו ילמד מזה שאכן, צריך עוד יותר להסתיר מההורים האלה...

הנה, דוגמה לבושה מבפנים, מעשה שהיה. לא בומבסטי אבל נותן כיוון:

אבא אחד, הביא בבאגז' של הרכב קניות מהחנות. ביקש משני ילדיו שהיו שם, לעזור. התחילו להתווכח ביניהם. כל אחד אומר לשני..

תפס האבא מה קורה, בשלוה גמורה אמר: חשבתי שאתם מתווכחים מי יזכה לעזור..  בלי מילה, שניהם לקחו את הדברים. שמעתי מאחד מהם, שעד היום, שנים אח"כ, הוא זוכר את הבושה הפנימית שחש מעצמו... בושה ללא "הלם", מוסרית ועדינה.

...ד.

נכון.מודדת כובעים

הוא באמת לא מבין שזה שונה מאשר להשתמש בכל דבר אחר בבית.

סה"כ המוכר העביר את הכרטיס וירדו כמה שקלים, לא משהו חמור. הוא אפילו לא יודע לומר לי כמה עלו דברים, כשאני שולחת אותו למכולת.

זה קרה לנו לצערידבורית
אנחנו לקחנו את זה מאוד קשה
בעלי דובב אותו והוא הודה. זה היה במזומן.
אנחנו כמעט נפלנו מהרגליים
הוא ראה שאנחנו שבורים ממש
זה היה כמו ערב קשה מאוד בכל המשפחה
לדעתי זה עשה עליו רושם מאוד חזק
אני לא חושבת שאפשר להקל בזה אפילו קצת
זה קו אדום מאוד מאוד חמור
דברנו איתו מעומק הלב כמה זה חמור
הוא ראה את הצער שלנו

אבל זה לא נגמר בזה.

הוא עבד כמעט 8 חודשים או יותר כדי להחזיר את הכסף
עשה עבודות בית שונות עד שהרוויח חזרה את הסכום
היינו מאוד עקביים בזה
מיותר לציין שאת כל מה שקנה בכסף -הוחרם

זה קרה לפני שנתיים וזה לא חזר על עצמו יותר בשום צורה לכן מפרסמת לתועלת לדעתי התגובה היתה אפקטיבית

ובמקביל- בדקנו מה מפריע לו רגשית ונתנו לזה מענה . זה חייב לבוא במקביל
בגיל הזה, לדעתי זה לא "קו אדום מאד מאד חמור".ד.

אתם לקחתם קשה, אתם הייתם שבורים.

אבל ילד בן 8, אינו תופס כך. ולפעמים, לא פחות חמור, זה שהוא מקבל פידבק קשה מאד.

הרי מדובר בפידבק שבא ממושגים טהורים שלכם על גניבה. מה תופס הילד? שהוא "גנב"... האם באמת גנב, מבחינתו? האם זה באמת כמו שהיה לוקח מתיק של חבר (שגם שם עדיין המושגים לא תמיד בהירים בשלב כזה)?  לא. זה במשפחה.

אלא אם כן, אתם בטוחים שלמשל, היה ברור אצלו ש"בארנק של אבא" לא נוגעים..

אני לא בטוח,שהקרנת מושג שלקחת משל אבא ואמא זו "גניבה", בגיל כזה, היא יותר טובה מאשר התחושה שהיתה לו לפני כן.

דברים כאלה מסבירים בנחת, גם אם בהיר. בוודאי בגיל צעיר.

אלא מה? יתכן שאצלכם, בגלל שבאמת הוא ראה תגובה טבעית. ראה צער שלכם, אז עשה עליו רושם גדול עצם זה שדבר "ערכי" גורם צער כזה.

אבל תגובה כזו, גם במשפחה כזו, היא אולי בונה צד אחד, אבל יכולה גם לקלקל מצד שני. 

זו ענ"ד.

כמה דבריםדבורית
נכונה ההפרדה בין המעשה לילד
המעשה חמור מאוד והוא גניבה לכל עניין
והשקר הוא שקר.
הטוב הוא טוב והרע הוא רע
בלי לבלבל ובלי לפחד.
והילד- הילד הוא ילד והוא לא גנב
הוא עשה מעשה של גניבה ושקר
אסור שהילד יפנים משהו כזה על האישיות שלו
אבל כשזה ברור להורים זה ברור גם לילד
לילד נשמה טהורה וברוכה
והמעשה שעשה הוא משגה חמור בקו אדום
ואין סתירה!!

בדור שלנו לפעמים מפחדים להעמיד גבול ברור ולקרוא בקול רם: "המלך ערום"

לא צריך לפחד
צריך להגיב כהורים ולהעמיד גבול

יש זמן לדיבורי נחת. ויש זמן לתוכחה.

לגנוב מהארנק של אמא זה כמו לגנוב מחבר
זה אותו הדבר. אין הבדל.
אין לגעת ברכוש שלא שלי.
הבן שלנו היה בן 9 כשעשה את זה והוא ידע טוב מאוד שזה אסור. שלא יהיו בילבולים.

אם הוא לא היה יודע שזה אסור- כמו שאתה טוען- אז למה הוא משקר??
לגבי הבחנה בין רע לטוב,ד.

לא על זה מדובר. ברור שצריך ללמד להבין בין טוב לרע. 

מי אמר ש"דיבורי תוכחה" אינם בנחת?

ר' חיים מוולוזי'ן אומר, "אם טבעו שלא לדבר רכות - פטור מלהוכיח"...  כלומר, חסר לו משהו שנצרך למצוות תוכחה. כמו שאי אפשר להניח תפילין לא על היד.

נכון שלפעמים צריך להראות כלפי ילדים "פנים מוכיחות", לפעמים אחרת, לפי הענין.

לגבי "הבן שלכם" ספציפית, כבר סייגתי בהודעה הקודמת. גם כי הגיל לא היה ידוע, גם כי לא מכיר אותו אישית - וגם ילדים זה לא ב"שלשות" - גם איני יודע מה ידע מקודם ומה לא, ועד כמה היה ברור לו שעושה דבר חמור. את זה יש להניח שאתם יודעים טוב יותר. 

אבל בהיות שכתבת שזו תובנה/הנהגה שכדאי לאמץ אותה, על זה השגתי וסייגתי.

אם אומרים לילד בן תשע - וגם יותר מזה - שמה שהוא עשה זו "גניבה", אז הוא יזהה את עצמו כ"קצת גנב". זה ממש לא כדאי, כשלא הכרחי.

לקחת מהארנק של אמא (שאת קוראת לזה "לגנוב"; דבר שתלוי מאד במושגים שמשודרים במשפחה, בהבנה שאיננו מדברים כעת על הגדר ההלכתי), בהחלט יתכן שאינו נתפס אצל הילד, גם בגילאים מבוגרים יותר, כ"לגנוב". גם לא תמיד ברור לו שמקפידים על זה.

אז למה לא אמר אמת? זה לא חייב להיות בהחלט בקורלציה לענין הנ"ל. אבא ואמא הם ה"גדולים". בהחלט יתכן שידע שלקחת מהארנק של אמא, זה לא בסדר. כי זה ארנק של אמא. לא נוגע בלי רשות. כמו שגם בת חשה שלפתוח בקבוק בושם של אמא ולשים טיפה על הפנים שלה... זה לא בסדר אם לא רגיל אצלם. הצד השווה - אצל שניהם זה לא "גניבה". לכן גם התוכחה, צריכה להיות מתאימה למה שסברו. 

כמובן, אפשר גם להסביר שזה "ממש כמו לגנוב מחבר". אם ההורים מתייחסים כך - אז גם הלכתית זה יהיה כך.  האם כדאי להגיע לכך שילד חש שהוא "גנב מאבא ואמא", כשאפשר היה להסביר בדרך נינוחה בהרבה למה לא לעשות כך? מסופקני מאד.

האם התועלת של ה"טיפול בהלם" תהיה גדולה יותר בנקודה הזו, מאשר הסברה אחרת? לא בטוח.

יש ילדים, שקונים דברים מהחשבון של ההורים במכולת, בלי בדיוק לדווח... כשהם גדולים, הם מספרים על כך כקוריוז של ילדוּת. הם לא בגלל זה פחות זהירים בממון חבריהם. החלטה של הורים איך לגשת.

אני כלל לא מזלזל במה שעשיתם. מאד התרשמתי מהתחושה המוסרית החזקה, ואני מניח שבתוך המכלול שלכם, הילד קלט משהו חשוב. לגבי לימוד לאחרים - מסופקני.

מסיים בסיפור חמוד, ששמעתי לפני זמן מה:

בחורה, שהיא כבר בחורה גדולה, סיפרה לאבא שלה משהו שזכרה מילדותה (הוא כנראה לא בדיוק זכר..):

פעם קנתה במכולת, רשמה בלי לשאול, ארטיק ענקי.. יצאה מלקקת להנאתה - והנה רואה מולה את  אביה עם האח הצעיר, הולכים.. "חשכו עיניה".... אבא הגיע, אמר: "יש לך ארטיק? איזה יופי, תיהני.." והמשיך הלאה.

את הסיפור זוכרת עד היום, כבר שנים לא מעטות אח"כ. לקחת כסף של מישהו אחר - לא תיקח בשום אופן.

מה נשאר? הרושם החזק של החסד. כמה אבא נזהר בכבודה. החביבות..

דן, תודה רבה על המשנה המגובשת שהבאת. למעשהמודדת כובעים

היא כללה גם את מה שכתבו אחרים, כמו אלעד, אנונימית, אדרת.

מאוד אהבנו את הגישה!

כל מקרה לגופודבורית
בהקשר של הילד שלנו ומכלול הנסיבות אני חושבת וגם רואה שפעלנו נכון
לא היה הלם, לא צעקות ולא עונש
היה צער ותוכחה שמה שעשה הוא מעשה אסור

אתה נותן דוגמא מקסימה על ארטיק
אפשר לומר שזו שובבות
לא המקרה המדובר כאן
200 ש בכרטיס אשראי של אמא עם שקרים מקצועיים כדברי הפותחת אינם שובבות של ארטיק!

שוב, כל הורה מכיר את הילד שלו
ואני מאוד מסכימה שיכול להיות מקרה שבמכלול הנתונים עדיף להגיב אחרת
בכל מקרה יש הבדל בין לכסות ולהסתיר משהו לבין לשקר. וילד צריך לדעת שזה חמור.

גיל 8 הוא לא גיל הרך, הוא גיל חינוך
כשמו כן הוא, לא לפחד מלחנך
האסור אסור והמותר מותר
דווקא בגיל הזה הטיפול פשוט
אם היה מדובר בילד מתחת לגיל 5 או בנער מתבגר הטיפול היה אחר בעיניי

שוב, להיזהר מלהשפיל ילד ברבים
אבל לא לחשוש מלהוכיח באהבה רבה גם אם התוכחה גורמת לילד להתבייש במעשיו!
וכי ה' לא מזמן לנו תוכחות כאלו ואנו אף מתביישים?

ותמיד טוב להתייעץ עם רב במקרים כאלו
יש הרבה במה שכתבת. ונכון, כל מקרה לגופו. העיקרלב אמיץ

לא להזניח ולהתייחס במפורש גם לנושא הכסף הגזול, הכל מתוך שיח והקשבה.

אמרתי שאינני מדבר על המקרה שלכם ספציפית.ד.

ובמקרה של הארטיק, זו לא היתה שובבות. זו היתה קניה מהחשבון, ואם הילדה חששה, היא חשבה כנראה שיתייחסו לזה כאסור אם יראו.  מבחינת ילד, ההבדל בין ארטיק גדול לבין 200 ש"ח, לא תמיד משמעותי. תלוי בילד.

צריך לדעת שלשקר אסור. איך לחנך לכך, זו השאלה. "לא לפחד לחנך", זה בוודאי. השאלה רק איך מחנכים. על זה הדיון.

יש מדרגות ב"להתבייש במעשיו". להוכיח באופן שמבייש, בפשטות לכאורה אסור. "הוכח תוכיח את עמיתך - יכול אפילו פניו משתנות? תלמוד לומר, ולא תישא עליו חטא".

להוכיח באהבה רבה, בוודאי. השאלה איך, באיזה מקרים.

ככלל, גיל חנוך זה ללמד מה מותר ומה אסור. להרגיל. לדבר. חינוך בד"כ זה לא ב"זבנג וגמרנו". יש מצבים חריגים.

וכבר אמרתי, שאכן אני חושב שאם יש הורים כמותכם, שילד רואה צער אמיתי על מה שקרה, יש להניח שזה חלק ממכלול של הבית - ואני מניח שזה אכן עושה עליו רושם גדול.

אתה נותן ראיות לתוכחה בין שני אנשים בוגריםדבורית
מדובר כאן בהורה וילד
זה לא אותם הדיוקים

איפה בכל מה שכתבתי יש תחושה של" זבנג וגמרנו"? 8 חוד הילד עבד וצבר כסף כדי להחזיר. למד ערך של התמדה ושל מאמץ. גם בתחושה שלו ללמד אותו להחזיר זה משום כבודו.

הפותחת כתבה שזו פעם שניה שהילד לוקח ללא רשות. חבל לחכות לפעם השלישית.

ואין סתירה היו אחכ הרבה שיחות ובירורים רגשיים
זה נכון,ד.

שהרי מותר למלמד "להכלים" את התלמיד, כדי לזרזו בלימוד.

במה דברים אמורים? כשזה מה שעוזר. אבל כשלא, אז חוזר הדין, כמו אצל מבוגר.

מכיוון שכתבת שזה לא "הגיל הרך" אלא גיל חינוך - אז הדגשתי שגיל חינוך, זה לא מיד "האסור אסור והמותר מותר", אלא מחנכים לכך, תהליך. לא "טיפול בהלם".

לגבי המקרה הספצפי שלכם, כבר אמרתי שאינני מדבר על זה. זו גישה שלכם. מן הסתם יש צד ש"שמונה חודשים עבד כדי להחזיר", גורם לקחת את הענין ברצינות; יש גם צד שזה ארוך ומחמיר מידי.

קרה פעם שניה - כנראה כי לפני כן היה עוד יותר קטן, והענין לא הוסבר דיו. אז צריך שוב. חינוך זה לא תמיד בפעם אחת, כבר ציינתי. 

הרי לא מדובר במישהו שזו אצלו בעיה נפשית של גניבה.. לפי התיאור.

זה נכון,ד.

שהרי מותר למלמד "להכלים" את התלמיד, כדי לזרזו בלימוד.

במה דברים אמורים? כשזה מה שעוזר. אבל כשלא, אז חוזר הדין, כמו אצל מבוגר.

מכיוון שכתבת שזה לא "הגיל הרך" אלא גיל חינוך - אז הדגשתי שגיל חינוך, זה לא מיד "האסור אסור והמותר מותר", אלא מחנכים לכך, תהליך. לא "טיפול בהלם".

לגבי המקרה הספצפי שלכם, כבר אמרתי שאינני מדבר על זה. זו גישה שלכם. מן הסתם יש צד ש"שמונה חודשים עבד כדי להחזיר", גורם לקחת את הענין ברצינות; יש גם צד שזה ארוך ומחמיר מידי.

קרה פעם שניה - כנראה כי לפני כן היה עוד יותר קטן, והענין לא הוסבר דיו. אז צריך שוב. חינוך זה לא תמיד בפעם אחת, כבר ציינתי. 

הרי לא מדובר במישהו שזו אצלו בעיה נפשית של גניבה.. לפי התיאור.

את התנסית פעם במצבמודדת כובעים

שבו את מפחדת מהאמת ומכריחים אותך לומר אותה?

תחשבי על סיטואציה כזו בעבודה, למשל. זה מפחיד מאוד מאוד.

לא תמיד כדאי ללכת ראש בראש.

אני מאוד התחברתי לגישה של דן.

שידרתם לילד בן 9 שאתם שבורים ממש???כשתאמין...
לדעתי תגובה מעט קשה.. על איזה סכום מדובר שהתגובה השאירה רושם חזק על הילד?
כשקראתי את התגובה שלכם מודה התייבשתי! אז כיצד אמור להרגיש ילד בסה'כ בן 9?
אולי ההישג שלכם כמחנכים שהוא יותר לא יגנוב אבל את הרגע הזה הוא כנראה גם לא ישכח.
החזון אי'ש זצ'ל אמר שבדור שלנו תפקיד ההורים לא לחנך אלא להעניק חום ואהבה. סביר להניח שידע שהדור שלנו זקוק להכלה ולתוכחה מתונה.
לפני העבודה החינוכית מולואלעד

הייתי מוודא שהוא לא מנוצל ע"י חבריו,
יתכן ושם מקור הבעיה האמיתית במקרה הזה

^^ בדיוק. לכן ממליצה לפתוח בשיח שהוא אחר, כדי להבין את מקוראנונימית לרגע1

הבעיה. ומשם להגיע לעניין שלא נוגעים בדברים שלא שלנו ללא רשות וכו'

היתה לנו שיחה מאוד יפה ונעימהמודדת כובעים

ברוך ה'.

אתמול דיברנו מעט, הסברנו לו שאנחנו יודעים מה שעשה, וכמה אנחנו מאמינים בו, ויודעים שזו נפילה חד פעמית וכו וכו.

הוא השפיל את עיניו ולא שיתף פעולה בכלל. היה די המום.

היום היתה שיחה יפה ומצמיחה!

על לחץ מהחברה, על חברות ובמה היא (-לא) תלויה, על כסף והערך שלו (כמה שאפשר), על אמון ואמת.

הוא היה נינוח, חייך, סיפר, שיתף פעולה, והלך לישון אחרי חיבוק ונשיקות, שמח וטוב לב. אבן נגולה מעל ליבו, הוא הרגיש משוחרר מהעול של הסוד וההסתבכות.

תודה לכם כולם על ההשתתפות והאהדה והעצות הטובות

איזה יופי.. ב"ה.ד.

רק נק' נוספת- לשים לב לדוגמא אישית חיוביתPinki
חשוב שגם הורים ידעו לשמור על הרכוש של הילד
(לא לזרוק לפח דברים ששייכים לו/ לא לעשות לו סדר בדברים אישיים בלי לבקש רשות. לכבד אותו כבעל על החפצים).
ככה ההורים שלי נוהגים, והכבוד הזה בונה כל כך הרבה אמון.
יוגה עם פרשת שבוע לילדי מילואיםאיתי פ

אהלן, הכנתי סרטון של יוגה להורים וילדים לפרשת השבוע.

הוא מעולה לילדי מילואים/קבע כי יש בו המון מגע, עיטוף, הענקת ביטחון. ומתאים כמובן לכל משפחה, לא רק מילואים.

תהנו

יצירתי!תהילה 3>אחרונה
בהצלחה
אולפנה או תיכון בירושליםאילת אלישיב

מחפשת בירושלים אולפנה או תיכון דתי לבת שלי, מקום טוב וחם עם רמה לימודית טובה וחינוך טוב.

כן שמאפשר טלפון חכם ולק ג'ל. 

מציעה לך לשאול גם בפורום אמהות. בהצלחה בחיפוש!יעל מהדרום
אולי אולפנת חורב?הרמוניהאחרונה
אירועי תרבות בקהילה- מה הכי אהבתם?טליולה

קיבלתי תפקיד חדש יו"ר ועדת תרבות בקהילה שלנו

התקציב דיי דל 🤧

אשמח להמלצות למפעילים באירועי קהילה שהייתם בהם!

תודה!

מקסיםזיויק
באיזו קהילה?
אני אוהבת ערבי נשים שיש זמן לפטפט ולהכיריעל מהדרום
לק"י

יכול להיות יצירה קלילה, סתם ערב שכל אחת מביאה משהו טעים, אוכלים ומדברים.

ומציעה לך לשאול בפורומים פעילים יותריעל מהדרום
סיורים בגינות וחורשות קטנות מקומיות עם מדריכים,ירושלמית טרייהאחרונה

זה נקרא סיורי טבע עירוני. מגלים צמחים ובעלי חיים.

פיתות על הטאבון ביער..

זה עולה מעט כי זה רק תשלום למדריך.

סעודות שבת - קטסטרופה אבא פגום
עבר עריכה על ידי אבא פגום בתאריך י"ח בחשוון תשפ"ו 16:30

אני סובל בשבתות, פשוט סובל, כל סעודה היא סיוט. יש לנו ב"ה 6 ילדים מגיל 3 עד 17 וכל סעודה היא בעיקר הקנטות בין הגדול לכולם. אני מכין דברי תורה, חידונים, סיפורים (כן, ניסיתי גם את "עושים עניין" של הרב יוני לביא) ופשוט לא מצליח להחזיק יותר מ 20 שניות. אני רק פותח את הפה הגדולים על הספה במקרה הטוב קוראים עלונים, או בחדר, נחים מחוסר עזרה בשישי.. אני מרגיש מועקה גדולה, תחושת כישלון, אפילו הקטנים לא מקשיבים לסיפורים.

יש למישהו עצה מלבד תפילה?

אני עובד עצות..

לצערי מוכר גם ליליפא העגלון

החלטתי בשלב מסויים להגיע לסעודה מתוך גישה פנימית: אין לי ציפיות מאף אחד. אני לא אחראי על אף אחד. אני מתחיל שלום עליכם אחרי הודעה מספקת, מי שלא רוצה שלא יהיה. אני מקדש - מי שלא נמצא שיקדש לעצמו או שלא יקדש בכלל. אחרי כל כך הרבה סעודות שבהן ניסיתי להחזיק בכוח, לשלוט בסיטואציה, להשליט ''צורה של שולחן שבת'' - חלאס, זה לא שווה את הכעס.

אלה ילדים גם של הקב''ה ומנקודה מסויימת שייקח אחריות... או כמו שרבי נחמן אומר: ''וכן כשמגיע שבת או יום טוב, אזי אני מוסר כל ההתנהגות וכל הענינים והתנועות של אותו השבת או היום טוב להשם יתברך, שיהיה הכל כרצונו יתברך. ואזי איך שמתנהג באותו השבת ויום טוב שוב אינו חושב וחושש כלל שמא לא יצא ידי חובה בהנהגת קדושת אותו היום, מאחר שכבר מסר הכל להשם יתברך וסמך עליו יתברך לבד''

בקיצור, לשחרר וזהו. לאורך זמן השחרור הזה מביא לשיפור במצב. 

תתרכז אולי בשירים וחוויה.זיויק

שיחות משפחתיות, צחוקים ודאחקות.

אולי התוכן מועבר בצורה מעיקה?

שיטה טובה, עובדת אצלנו:חירטטתי
להתחיל לשיר שירי עונג שבת, מניסיון זה מושך את אלה שעוד נשאר בהם קצת ניחוח של שבת ואלה שלא, כבר בעיה אחרת
מטורףזיויק
שחרר אותם…רינת 24

זה נשמע מאד מעיק.

למה לא פשוט לאכול ביחד, לפטפט ולספר חוויות מהשבוע שחלף?

אני מבינה את האידיאל שאתה רואה לנגד עיניך אבל נשמע שזה עושה יותר נזק מתועלת

מאוד מבינה אותךשם פשוט

מאוד מאוד מבינה אותך💔

מאוד כבר אמרתי?

אבל הכי חשוב שתהיה להם חוויה טובה משולחן שבת.

אל תכביד עליהם

תקליל

שישמחו בשולחן שבת, שיהיה כיף, קולות של צחוק, טעם מתוק וזכרונות טובים

א כלהעני ממעש

צריך שילד יזכור חוויה חיובית משבת , שולחנו, וכלליותו .

תשחרר

שיעור כללי תעביר במקום אחר

בנוסף שים לב יש לך טווח גדול של גילאים

אולי לא צריך ארוחה כל כך ארוכה?משה
יש דרך!!!אוצרי

יש דרך!! בגישת "שפר" להורות תוכל למצוא דרך לשפר את סעודת השבת, לשפר את מערכת היחסים בתוך הבית, להבין את הדינמיקה שבין הורים וילדים ומכאן, השמים הם הגבול. חבל לסבול כשאפשר ליהנות מגידול הילדים. גישת שפר, המפתח להורות אחרת. 

פרסומת?זיויק
לא מתאים לכל הורה, לא מתאים לכל ילד.טויוטה
מגפה כלל יהודיתטויוטה

אם כי ידיעה זאת, לא עוזרת במיוחד...

קח ממנו כמה טיפים. מנסיון.

1) תעלה נושא עם אמוציות לדיון, והם המדברים. ולא הקהל. אתה מנהל הדיון. 

2) תציב דרישה וציפייה, שאין שלילי בסעודה. רק חיובי !

3) תגרום לחוויה בשולחן, שירה חידונים וכו'

4) תעשה קואליציה עם שניים מהילדים בשירה או בדיון, השאר יצטרפו בהמשך.

5) תעשה קידוש מיד, אנשים רעבים הם אנשים עצבנים.... גם אתה.

6) תהיה אתה רק בחיובי ולא בשלילי.

8) תנמיך ציפייה, ותוציא מראש את כל התמונות והסירטונים והתיאורים מהידברות וכו' ששולחן שבת יש אוירה מדהימה ומשפחתית... לרוב זה לא כך, כל מה שבא ברוך הבא.

9) מסתבר שרוב הריבים הם על אותם דברים פחות או יותר כל שבוע, אוכל, מקום, וכו', תשב עם עצמך או אשתך ותפתור את הבעיות לפני שבת. [כגון חלוקת מקומות שונה]

10) בד"כ יש ילד אחד או שניים שהם עושים את הבלגן - תבודד אותם... בעדינות כמובן. ובלי לפגוע.

11) אם יש לך ילד עם הפרעת קשב ריכוז שייקח ריטלין גם בשבת.

12) אם יש לך הפרעה קח ריטלין לפני הסעודה ..... זה עובד. [וגם אם אין לך הפרעה.... זה עושה את העבודה...]

אם תרצה עוד, פנה אלי באישי.

כמה מוכר...arlan

לגבי ההקנטות- האם הן ממש מעליבות? האם ילדים יוצאים פגועים? אם כן זה (ורק זה) מצריך ומצדיק מלחמת חורמה. אם כולם בסבבה, תזרום.

לגבי זה שהילדים קמים- אנחנו מאוד קיצרנו את הסעודה תמורת זה שהם לא קמים.

משהאחרונה
לא מבין..יהולב

יש לך אחריות על דברים מסויימים, ולילדים יש אחריות על דברים מסויימים (כמו כל דבר בחיים).

נראה שאתה עושה את מה שלדעתך מוטל עליך.

אתה לא יכול לשלוט על אחרים (קדרא דבי שותפי..)

תזרום עם הדברים הטובים שאתה עושה ואל תפנה למקומות שבהם אין לך ממילא שליטה

כמה דברים:תהילה 3>

1. תדאג שלך ולאשתך יהיה כיף וטוב בשולחן. תיהנו, תאכלו טוב, תפטפטו בכיף, תספרו דברי תורה.

אנשים רוצים לבוא למקום שטוב בו, ושולחן שבת צריך להיות עונג, לא מטלה.

תנסי לשכול מכל שאר ההגדרות ופשוט לדאוג שיהיה לכם כיף, וכל השאר מפסידים...

2. אפשר להוסיף דברים שכיפיים לבני הבית, ואפילי לשאול מה אוהבים..

סבב של מה היה טוב השבוע, שירה ב2 קולות/סולו של שירים כיפיים והווי משפחתי.

3. לגבי הגדול שמקניט, זה בדרך כלל ככה או רק בסעודה? התנהגויות של הצקות או מריבות על מקום בשולחן זה מגיע מחיפוש מקום במשפחה, מתחושת מצוקה מול המקום שלי וכו.

כן כדאי לנתב אותו למקום שירגיש משמעותי, ושיש לו מקום ומשמעות במשפחה. אפשר לבקש ממנו להכין דבר תורה, לשיר איתך איזה שיר, לעזור בהגשה, או סתם לפרגן לו על משהו.

בכללי לשים לב שהוא בטוב, ומה קורה לו.

ילד שמציק זה ילד שמשהו מציק לו.

4. כמובן תפילות!!

מחפשת מטפל רגשי מומלץ מנסיוןבננה צהובה

הבן שלי בן 16. מתוק, אבל  עם חרדה חברתית ודימוי עצמי נמוך.
מחפשת מטפל רגשי ממש טוב באיזור פתח תקווה והסביבה.
אשמח להמלצות!
תודה רבה!!

מציעה לך לשאול גם בפורומים נוספים ופעילים יותריעל מהדרום

לק"י

אמהות

הריון ולידה

ועוד

אפשר דרך השרות הפסיכולוגי של פתח תקווהמתיכון ועד מעון

יש שם פסיכולוגים גברים מצוינים, אבל לא דתיים אם זה חשוב

עניתי לך בפרטי, אם עדיין רלוונטיחירטטתי
מה טעות?חירטטתיאחרונה
כמה עובדותאריק מהדרום

1. כלכלת ארהב היא כרבע מכלכלת העולם כולו.

2. כלכלת סין היא הבאה בתור עם כ-17% מכלכלת העולם כולו.

3. אחריה כלכלת גרמניה בפער משמעותי של כ4.3% מכלכלת העולם כולו

4. שלוש הכלכלות האלה יחד לבדן מהוות כמחצית מכלכלת העולם כולו

5. כשמונים אחוז מכלכלת העולם מתבצעת במדינות G8 שהן היום G7 בתוספת רוסיה שממודרת כרגע מהמועדון.

6. 86 אחוז מכלכלת העולם מתבצעת במועדון G20 שהם 19 המדינות החזקות כלכלית בעולם והאיחוד האירופי שנחשב לחברה בפני עצמה (כלומר יש נציגות גם למדינות אירופאיות נחשלות באיחוד)

7. כל שאר העולם מתחלק ב14 אחוז הנותרים

8. ישראל איננה חברה בG20.

9 סדר גודל של התלג לנפש בישראל הוא סדר גודל של תלג לנפש של גרמניה

10. אנחנו לא כמו גרמניה כי אין מספיק נפש, לא כי אנחנו לא מוכשרים או חכמים מהם אלא כי אין מספיק נפשות.

מסקנה שלי, הביאו ילדים זה טוב לכלכלה, שאו ברכה.

(זה איננו פוסט כלכלי ולכן לא נכתב בפורום חיסכון השקעה וצריכה, אני יודע שאני משקר ביודעין שקרים לבנים למשל לגבי התלג לנפש של סין ולא אכפת לי ואני לא נכנס לדיון על כח קניה כי זה לא פוסט כלכלי, רק שורת המסקנה חשובה לי פה וכל השאר לא מעניין אותי)

תמיד נהיה עם קטן יחסית לאומות העולם, "כי אתם המעטקעלעברימבאר
מכל העמים". אף פעם לא נהיה 70 מיליון כמו גרמניה, ולא בטוח שיש מספיק מקום בארץ ישראל המורחבת להיות כמו הסינים.

אף פעם לא נהיה המעצמה הכלכלית של העולם כי אנחנו עם קטן.

לכן הנביאים אומרים שבעתיד הגויים יסייעו לנו כלכלית כמו שהאומן והמניקה עוזרים לתינוק קטן "והיו מלכים אמנייך ושרותיהם מניקותייך"

ישראלאריק מהדרום

היא המדינה המערבית היחידה שהאוכלוסיה שלה מתרבה בעוד שאוכלוסיית המדינות המערביות האחרות צונחת.

ישראל היא מדינה שיש סיכוי לדור שלנו להזדקן בה בכבוד כי יש לה צעירים שישלמו מיסים למחלקת הרווחה.

כבר היום ישראל יכולה לקיים את התעשייה שלה ללא מהגרים (ברוב ענפי התעשיה, יש עבודות בבניין ובמוסכים ובסיעוד שזה יותר קשוח).

ישראל צפויה להגיע ל24 מליון נפש עד שנת 2100 ויש הערכות שזה יקרה עוד לפני כן.

בקיצור הבאת ילדים לעולם זה ברכה לישראל.

מסכים איתך שזה ברכה, פשוטקעלעברימבאראחרונה

לא נראה לי שיום אחד נהיה מליארד כמו הסינים.

ואם מתישהוא נמנה מליארד, אז הסינים ימנו 500 מליארד (ויגורו בכוכבים אחרים או לא יודע מה יהיה. ובכלל השאלה אם ארץ ישראל יכולה הלכתית להתפשט על כל העולם, או שהטבעים ישתנו בעתיד או הטכנולוגיה בעתיד הרחוק תאפשר לנפח את כדור הארץ או לא יודע מה יהיה). בכל מקרה תמיד נהיה עם שמהווה אחוז קטן כמותית מהאנושות, ואף פעם לא נהיה המעצמה הכלכלית של העולם

קראווניםיוני21

עד כמה ילדים זה מתאים

עם 2 ילדים איך זה?

כמה המחירים היום לקראוון בברוכין?

מערב השומרון

תודה רבה

תלוי בגודל של הקראווןעזריאל ברגראחרונה

אנחנו נכנסנו לגור בקראוון כשהיו לנו שני ילדים, ועברנו ממנו עם שלשה ילדים, והיה סביר.

לא זוכר כמה מ"ר הוא היה, אבל היו בו שני חדרי שינה - אחד לנו ואחד לילדים, שהיה בו מקום להשכיב את שלשת הילדים במרווח.

והיתה חצר גדולה שהילדים שוטטו בה בכל זמן שמזג האוויר איפשר את זה....

הבת שלי שאלה אותי. אבא למה יש לך קוויםאדם פרו+

היא מתכוונת קווים בעור.

אני חושב שאלו קמטים.

מה עונים לה?

אולי יעניין אותך