הר הביתדינה ברזילי

אני די בורה בעניין, והייתי שמחה אם תסבירו לי:

איך זה שמותר לעלות להר הבית? המקום לא קדוש? הרי יש שלט בכניסה לכות ל שאוסר בהחלט לעלות! וגם ידוע לי שרבנים רבים (הרוב) אוסרים.

מה ההיתרים ומי מתיר, ואיך?

אשמח לקבל תשובות עדינות והגיוניות! (=

מה הבעיה? כשהיה מקדש לא עלו להר הבית?AEB
למה צריך היתרים לעלות? אנשים צריכים לבקש היתר כדי לא לעלות להר. זה פשיטא!
אפרופו, הוא באמת קדוש,תפוזה 1

בס"ד

ולכן מותר לעלות אליו רק בקדושה ובטהרה.

תשובות:קשקשן

הר הבית הוא בהחלט המקום הקדוש ביותר לעם ישראל (כן - יותר מהכותל!).

אך צריך לדעת להבדיל בין הקדושות הנמצאות בתוך ההר, המקום הקדוש ביותר בהר (ובעולם) הוא מקום המקדש הנקרא - מחנה שכינה שלשם אסור לטמא מת להכנס, אך בהר הבית נמצא (מסביב למחנה שכינה) גם - מחנה לויה ששם מותר לטמא מת להכנס אך אסור לבעל קרי נידה וכל שאר אנשים הטמאים בטומאות היוצאות מן הגוף להכנס לשם.

מי שעולה כיום להר הבית (ובתוכם זכיתי גם אני לעלות) נכנס אך ורק למחנה לויה, כמובן אחרי טבילה והסרת חציצות המטהרת אותו מקרי.

לרבנים האוסרים (שכיום הם הרוב) יש כמה טוענות:

1) חלקם אוסרים כיוון שטוענים שאיננו יודעים היכן מקום המקדש, ומכיוון שלטמאי מתים אסור להכנס למקום המקדש - מחנה שכינה - אין לעלות כלל להר שמא נכנס לשם.

2) ישנו חשש שגם אם נגיד שאנו יודעים איפה מקום המקדש ונעלה בטהרה, יעלו אחרים (כביכול בגללנו) ללא טהרה ויכנסו למקומות האסורים.

3) כיוון שעם ישראל אינו במדרגה הרוחנים המתאימה אין לעלות להר כלל. (בסיבה זו מחזיקים בעיקר תלמידי הרצי"ה).

אך כמובן שישנם תשובות לטענות אלו (אם תרצי שאפרט תכתבי זאת בפורום [לא במסר"ש, פרסומי ניסא...]).

ישנם רבנים בעלי שיעור קומה המתירים לעלות [אומנם לא כולם עולים], בתוכם הרב שלמה גורן זצ"ל (הרב הראשי לצה"ל ולישראל), הרב חיים דוד הלוי זצ"ל (הרב הראשי לתל אביב, אומנם בתחילה התנגד לעליה ואפילו חתם על כרוז בעניין, אך בסוף ימיו חזר בו) ויבדל"א הרב דב ליאור, הרב דב קוק ('המקובל הטבריני'), הרב שמואל אליהו, הרב צפניה דרורי (הרב של קריית שמונה), הרב אריה טנדלר (חתן של הרב פיינשטיין), הרב יצחק שילת (מעלה אדומים), הרב רבינוביץ' (ראש ישיבת מעלה אדומים), הרב ישראל אריאל (מכון המקדש), הרב חיים דרוקמן, הרב אברהם צוקרמן (כפר הרואה), ועוד רבנים רבים....   

צריך לזכור שלפני 30 שנה כמעט אף אחד לא עלה להר ובטח לא רבנים, אך לאחר מאמצים כנסים ופעילויות של אנשים (שלא היו רבנים...) התחילה תנועה של עליה לפני כמה שנים שב"ה מתגברת.... 

2 השגות על דברי קשקשן.The yehudi

1)הנכנסים להר הבית בקדושה וטהרה נכנסים ברובם המוחלט לאיזורים שנבנו בימי הורדוס (שטח תוספות הורדוס) המיקלים יותר נכנסים לאזור עזרת נשים.אף אחד מהם לא נכנס לאזור ההיכל והקודש וכו'.

2)ישנם עוד טענות רבות לדברי האוסרים ולא רק 3 אלו כפי שהצגת אותם....

בציפייה לגאולה האמיתית והשלמה.

The yehudi

ל- The yehudiקשקשן

1) אכן יש מקומות בהר שהם תוספת הורדוס אך כולם (נראלי) נכנסים גם להר הבית עצמו, שכן אין אפשרות במצב היום להכנס רק לשטח שהוסיף הורדוס משום שהמשטרה אינה מאפשרת זאת. 

ידוע לי על אנשים שנכנסים למקום שנחשב לספק עזרת נשים, אך מה שידוע לי שהרוב לא נוהגים כך (גם אני לא עושה זאת), לא כתבתי שאנו נכנסים להיכל שזה ודאי אסור! 

2) כתבתי את הטענות העיקריות.

יכול להיות שישנם טענות שלא ידועות לי, אשמח אם תכתוב את טענות אלו כדי שנוכל ללבן את העניין. 

גם כניסה להיכל לא ודאי אסורה...עמישב

בס"ד ליקבה"ו

אומנם היום כולם נוהגים כשיטת הרמב"ם, שפוסק שהר הבית קדוש גם בלי מקדש, אך ישנן הוכחות רבות לכך שבתקופות הגאונים ובתקופות הגמרא (שועל היוצא מבית קודש הקודשים, מוכר לכם? ויש גם הוכחות חותכות יותר, עיינו בספרו של הרב גורן זצ"ל "הר הבית") הסתובבו על הר הבית חופשי, וגם על מקום קודש הקודשים עצמו. כך פסק הראב"ד.

נ.ב. הרמב"ם עצמו עלה להר הבית...

בואו נעשה סדר בדבריםבלפן
ידוע שכשליש מתרי"ג מצוות מתקיים אך ורק בהר הבית ולא יתכן שאסור לעלות להר
בנוסף יש היום עוד מצוות שאפשר לקיים בהר הבית  כגון:מורא מקדש השתחוואה וכו'
 על פי ההלכה לכל הדעות מותר ומצווה לעלות להר לאחר טבילה במקומות המותרים (שאסור לטמא מת להכנס למקום המקדש גם היום[לדעת הרמב"ם] שכולנו טמאי מתים)
יש רבנים שאוסרים את העליה היום להר הבית ככלל מפני מספר חששות
1.שאם יראו אדם עולה להר יעלו אחריו ולא ידעו שצריך טבילה (לטמא מטומאה היוצת מין הגוף:זב,זבה,נדה,בעל קרי ופולטת שכבת זרע)
ובכך מכשילים אותם באיסור לאו ואם הם נכנסים למקום המקדש-בכרת
2.לא יודעים בברור ויש מחלוקות לגבול שמותר להיות בו (היינו למקום המקדש)
3.שאסור לטמא מת להכנס למקום המקדש
 על חששות אלו יש תשובות:
1.בדיוק להפך ככל שיותר יהודים יעלו בטהרה להר הבית למקומות המותרים ובלא נעלי עור אז המודעות בציבור תעלה שזה מקום קדוש וצריך תנאים מסוימים כדי לעלות (עיין ערך הכותל שכל חילוני שם כיפה כשבה לשם)
וגם כעת אנשים (ובניהם אף אני) נתכלים ביהודים תמימים שעולים להר בלי לדעת את ההלכות והעולים בטהרה מסבירים להם מה צריך לעשות (זה מועיל -מניסיון)
2.כמו כל דבר אחר אפשר לפסוק בזה (ויש שפסקו) ובאשר לטענה שלא שווה להכניס את הראש לספק כרת-בנדה שזה גם כרת-פוסקים ובפסח שחמץ זה ספק -פוסקים (שכל המצות מכונה שכולם אוכלים בפסח זה חמץ לדעת הרמב"ם וזה כרת)ובאשר לאלו שאומרים שלטהר אשה לבעלה זה המשכיות עם ישראל והר הבית לא-להפך כל החיות של עם ישראל הוא ממקום המקדש לב העם
3.אנו נכנסים לשטח ההר שמותר לטמאי מת להכנס שם
 לפרטים עיין בספר 'אל הר המור' ו'אל גבעת הלבונה' שעשו ברור מקיף בנושא
ע"י הרב יצחק שפירא (ר"הי ביצהר) והר יוסי פלאי
נ.ב לבנות אסור לעלות (יש מתירים בזמנים מסוימים לאחר החתונה
גדולי הרבנים אוסרים...אנונימי (פותח)

ר' אברום זצ"ל, הרב עובדיה יוסף, הרב אלישיב ועוד רבים ועצומים בכל הדורות.

נראה לי שהם ידעו את הסיבות שכתבת שיהיה מותר {אגב הרב סילבצקי [מ"מרכז"] העביר שיעור מדוע לשטח ההר שנכנסים היום אסור גם לטמאי מתים להיכנס וזה אחד הטעמים שר' אברום אוסר} ובכ"ז החליטו בראיה של גדולי הדור ולא רבני שכונות לאסור את הכניסה, אם לא מובן טעמם בענים הקטנות שלנו זה אינה סיבה לעלות

לפני הגירוש נשמעה טענה של הרבה קיצונים שצריך להקשיב לגדול הדור ולא כל רב יכול להביע את דעתו בעניינים שנודעים לכלל ישראל, מעניין מדוע בענייני הר הבית זה לא תופס...

מי שאומר שכניסת טמא מת להר הבית אסורהואלאד
יכול להיות רב צדוקי, רב רפורמי, רב קראי, רב ניאנדרטלי - אבל בטח ובטח לא רב יהודי.

הרבנים שאוסרים טעמם עמם, ויש על מה לדון - אבל בוודאי שזה לא מהטעם האמור.
זה לא מה שאמרתי!!אנונימי (פותח)
אמרתי שהיכן שנכנסים גם כיום האנשים, יש כאלה שאומרים שנכנסים לשטחים שאסור להיכנס!
לא אמרת כלום, מקסימום - כתבתואלאד
וזה מה שרשמת: " *** העביר שיעור מדוע לשטח ההר שנכנסים היום אסור גם לטמאי מתים להיכנס". אם זה שטח הר הבית, הרי שלטמאי מתים מותר להכנס. אם לטמאי מתים אסור להכנס, הרי שזה לא שטח הר הבית אלא שטח העזרה \ מחנה שכינה. אקסיומה.

אגב, הלוואי והיו שומעים לרבנים בנושא הר הבית כפי ששמעו להם בנושא סירוב הפקודה. היינו רואים אלפי יהודים עולים להר מידי יום.
>>>>יופידו

בסיעתא דשמיא

טוב, אני עשיתי ברור על העניין כדי להיות בטוחה שמה שאני אומרת נכון, ולא מטעה אף אחד.

במשכן היו את מחנה שכינה, לויה וישראל. למחנה שכינה יכלו להכנס רק טהורים, למחנה שכינה יכלו להכנס כולם חוץ ממצורעים וזבים (טמאים בטומאת גוף) ולמחנה ישראל נכנסו כולם חוץ ממצורעים.
כיום מחנה ישראל= ירושלים, מחנה לויה= הר הבית ומחנה שכינה= ביהמ"ק, מכיוון שאין ביהמ"ק אז א"א שהכנס רק לאיזור של המקדש עצמו.
אין מצורעים אז כולם יכולים להכנס לירושלים, כיום אין אף בנ"א שהוא לא טמא מת (אם לא הוא עצמו אז מי שלידו שזה גם גורם לא להטמא) אז למקום המקדש עצמו אף אחד לא יכול להכנס, אפשר להטהר מטומאת מת רק בעזרת עפר פרה אדומה שאין את זה כיום, ככה שאין מצב שיש היתרים להכנס למקום עצמו.
להר הבית מותר לעלות רק אחרי שנטהרים מטומאת גוף ואפשר לעשות את זה ע"י טבילה במקווה, נשים קיבלו על עצמן לא לטבול במקווה עד החתונה ולכן הן לא יכולות לעלות אלא רק אחרי החתונה או לפני שהן נטמאות בטומאת גוף (נידה וכאלו...) ואז הן עדיין טהורות מבחינה הזו.

AEB- למה את/ה חושב/ת שבזמן המקדש לא עלו להר הבית? ברור שעלו.

תשובותקשקשן

א - אכן בפירוש כתבתי שרוב הרבנים אוסרים, אך אין שום כלל הלכתי המחייב אותי למה שגדולי הדור אומרים אם יש חולקים בדבר!

ב - אשמח אם תכתוב מקורות למה שאמר הרב סילבצקי זה נראה לי ממש מוזר... (כפי שוואלד העיר קצת בחריפות...).

ג - רב אברום אסר בעיקר מסיבות רוחניות וחשש המכשול, אני יודע על אברך מישיבת בית אל (כרגע ברח לי שמו) שהראה לרב אברום מקומות בהר שהוא עולה והוא התיר לו לעלות! הרב אליעזר מלמד שאל את רב אברום וזה מה שהוא אמר לו כאן .

ד - לצערי אתה מזלזל ברבנים עצומים, אני מלמד זכות שכנראה שאינך מכיר את הרבנים הגדולים(!) שכתבתי אבל אתן לך תזכורת, הרב גורן זצ"ל היה רב ראשי לצה"ל ולישראל והרב צבי יהודה אמר עליו רבות "מורנו ורבנו הרב גורן" והעריך אותו מאוד. הרב חיים דוד הלוי זצ"ל היה רבה הראשי לתל אביב וחיבר ספרי הלכה. ויבדל"א הרב שמואל אליהו הרב של צפת. הרב ליאור הרב של קרית ארבע - חברון, הרב שטרנברג (מהר המור) אמר שהוא הפוסק הכי גדול שיצא ממרכז! הרב צפניה דרורי רבה של קריית שמונה ועוד. בהחלט לא מדובר ברבני שכונות אלא ברבנים מספיק גדולים שחלקם גדולי דור ממש, שאפשר לסמוך עליהם בעצימת עיניים!

ה - אכן בעניני כלל ישראל (דוגמת סירוב פקודה) צריך להקשיב לגדול דור, הרב גורן היה ללא ספק גדול דור ואפשר לסמוך עליו בעניין העליה, לא היה אף גדול דור שהתיר סרוב פקודה!!! 

לקשקשןאבא שמואל
שמך מתאים לך!

"לא היה אף גדול דור שהתיר סרוב פקודה!!! "

לא היה גדול דור (ואף לא קטן דור) שהתיר עקירת ישובים!!! ואם זה לא מחייב! (ולא מתיר) סרוב פקודה, אז מה???
לאבא שמואלקשקשן

ח"ו אם עלה מדברי שאין לסרב פקודה, ודאי שחובה על כל המקבל פקודה הנוגדת את התורה (כעקירת ישובים) להמנע מעשייתה, או לעשות את דברי התורה (אם למשל קיבל פקודה לא לירות בערבי, אך לפי התורה צריך לירות וכד').

רציתי לומר שבשונה מהר הבית, שיש גדולי דור שהתירו לעלות אליו כיום, אף גדול דור לא אמר שאין לסרב פקודה. 

תודה לכולם על התגובות!דינה ברזילי

אני עדיין חושבת שיש ללכת לפי הרוב, ולא מבינה איך פתאום בשנים האחרונות צצו כל מיני היתרים...

וגם אם נכנסים עד לעזרת הנשים, אני לא חושבת לדורנו ראוי ובמעמד הנכון להיות במקום כה קדוש!

תוודה רבה לכבוד הרבנית על דעתה הקדושה.The yehudi
ואם כבודה לא רוצה להיות במקום כה קדוש היא מוזמנת גם לרדת מהארץ הקדושה הזו....
מה איכפת לך שהיא כותבת את דעתה???הוד':)

ממתי אסור לכתוב את הדעות שלנו???

כמו שמותר לך לכתוב ככה מותר גם לה!!!

the yehudyדינה ברזילי

על להיות נחמד- שמעת?

לידיעתך, פורום הוא המקום להביע דעה, ואם לא נאה לך שעושים כך, אתה מוזמן לצאת מהפורום.

הבעתי את דעתי בצורה מכובדת, ואם היא לא מצאה חן בעינך, או שתגיב יפה או שתשתוק. (רק בפורום הזה אני צריכה להיות בוטה. חבל)

לאפרופוקשקשן

איני מבין את טענותייך, מדוע צריך ללכת לפי הרוב? ומדוע אין לעלות להר מפני קדושתו (אולי נרד מהארץ מפני קדושתה? [כפי שהעירו בחריפות])?

היתרים אלו לא הומצאו בשנים האחרונות אלא מקורם בפוסקים ובגמרא, מסופר בגמ' על אמוראים שעלו להר הבית כ-300 שנה לאחר החורבן, הרמב"ם מספר באיגרת (מובא בספר חרדים) שעלה להר הבית ועשה יום זה חג!!, יש תשובה של הרדב"ז לפני 500 שנה (שמשיב לעולה להר) על המקומות המותרים בכניסה, כף החיים החיד"א דרך המלך כותבים שמותר לעלות, לא כ"כ היתרים חדשים....

איךאפשר להשוות אותנו לרמב"ם?שירה כים

כיום שכולנו טמאי מתים אסור לעלות להר הבית!!!

וחצמיזה גם אם יש התרים המבוססים על פסוקים בגמרא, מי אמר שהתבססות זו נכונה??[עובדה שעדיין רב הרבנים אינם מתירים..]

ועוד במקרה שאינך יודע בברור את ההלכה "שב ואל תעשה עדיף"-ואני לא המצאתי את זה... זהכתוב בברור!!

ל"נועלה"חגי עקיבא

א. כבר כתבו פה שאין איסור לטמא מת לעלות

ב. 1)למה את אומרת שלא יודעים את ההלכה בברור  2)"שב ואל תעשה עדיף" לא נאמר במקום שכן לעשות זה מצווה

לנועלה!!!קשקשן

גם הרמב"ם היה טמא מת ובכ"ז עלה... (אם היית קוראת את ההודעות הקודמות היית מבינה שאין שם בעיה לטמא מת להכנס להר הבית).

מה זה קשור להשוואה לרמב"ם? אולי לא נעשה מצוות כי אנו לא במדרגה הרוחנית המתאימה? הרי עדיף "שב ואל תעשה"!

הביסוסים בהלכה הם חדים וברורים ללא ספק, זה לא הסתמכות עלכל מני היתרים מפוקפקים אלא דברים מבוררים ופשוטים. שוב כדאי שתקראי את ההודעות הקודמות!

זה שעדיין רוב הרבנים נגד לעלות זה לא אומר שלא לעלות, גם לפני 70 שנה רוב הרבנים היו נגד העלייה לארץ, לפני 200 שנה רוב הרבנים התנגדו [נחרצות] לתנועת החסידות, לפני יותר מ-2000 שנה רוב העם והרבנים נשארו בחו"ל כשעזרה עלה לבנות את ביהמ"ק!!

בכל הדוגמאות האלה המצב השתנה אחרי כמה שנים, העניין שהרבה רבנים פשוט מפחדים מחידושים ולכן לא מצטרפים בהתחלה, אבל אח"כ כשרואים שהעם הצטרף לעניין אז גם הם באים.

לפני 20 שנה היה כנס בירושלים בסוגיה של הר הבית והרב שפירא (לא רב אברום, אינני זוכר את שמו הפרטי [אולי אליעזר] אבל הוא היה אב"ד או דיין בירושלים) והוא אמר "אל תחכו לרבנים, תתחילו לעלות ואז הם יבואו"

re:The yehudi

1)קודם כל סליחה.לא חוזר בי מהדברים אבל הייתי צריך להיות עדין יותר....

2)לא אמרתי לאף אחד לא להביע את דעתו סה"כ הבעתי את דעתי על דעתה.

בציפייה לגאולה האמיתית והשלמה

The yehudi

נ.ב.

תגלו נחמדות ואל תכתבו את השם שלי בשגיאות כתיב זה עושה לי רע....>צ<

לא נהגו!!!!גל עיניאחרונה
חוצמזה מה העניין???

הדמיה של אוטובוסים ממותגים - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 2 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 3 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 4 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 5 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 6 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 7 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 8 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 9 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 10 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 11 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 12 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 13 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 14 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 15 - חל"פ הגבעות AIנ א
אוטובוס 16 - חל"פ הגבעות AIנ א

אוטובוס 17 - חל"פ הגבעות AIנ אאחרונה
כל דכפין ייתי ויחזהימח שם עראפת

קיצור, בא לי לעשות טיול כמה ימים ביו"ש. יש בעיה, בטחונית בלילות. אי אפשר לישון במצפה מבודד וכדו'. קיצור, חשבתי לטייל מחווה לחווה, דהיינו לפתוח אוהל בחוות ולישון שם, ולהפוך את הטיול מסתם טיול, לטיול בלי שבילים, מחווה לחווה. קיצור, מישהו מתעניין בקונספט?

בואו נארגן קבוצה ונתקדם.

ראיתי שיש עכשיו תוכנית להחזיר את השליטה לכביש 449נ א

ליד עפרה. ויש את חוות חסד לאברהם ואת חוות האורנים שנמצאות באזור היישוב עפרה.

אשמח לשמוע מידע על התוכנית ועל החוות, אם מישהו יודע..

תודה

קטע. נסעתי משם לפני 10 שנים הביתה לבית אלמשה

אף פעם לא חשבתי שיהודים לא נוסעים משם.

שמעתם על חוות חסד לאברהם ועל חוות האורנים ליד עפרהנ א

אשמח למידע

איזה מידע?רקאני
כל מידענ אאחרונה
רצף של הרס בגבעות - חייבים לעצור את זה!!נ א

בס"ד

שלום לכולם!

כולנו רואים שבחודשים האחרונים מתרחש הרס רחב בגבעות ביהודה ושומרון.

תנו עצות מה כדאי לעשות כדי למנוע את ההרס הזה?

עם ישראל!! תקימו גבעות בכל אזור בארץ!! תצטרפו לגבעות קיימות!! חייבים להפוך את הגבעות ליישובים!!

תנו עצות מה כדאי לעשות כדי למנוע את ההרס הזה?נ א
להצביע למי שבאמת מייצג אותך...הסטוריאחרונה
כזכור במו"מ הקואליציוני, סמוטריץ' רצה ביטחון, בליכוד התעקשו. בסוף סוכם שהוא יקבל שר במשרד הביטחון עם אחריות על החלקים האזרחיים.

אחרי החתימה - גלנט בשיא החוצפה סירב לבצע את מה שנחתם, בטענות שאי אפשר לפגוע בשיקול הדעת של המפקד והושגה פשרה שאם הפינוי משיקולים בטחוניים - זה נשאר בסמכות אלוף הפיקוד. לכן בצו ההרס של בית ענות, הוא כתב את הטענה האבסורדית ש: "המקום פוגע בשלום תושבי האזור".

אם כל הטפשים בהתיישבות האידיאולוגית שמצביעים ליכוד, היו מצביעים לצה"ד, היתה ממשלת ימין בראשות נתניהו אותו דבר- אבל ההתישבות היתה באמת בידי סמוטריץ'.

חל"פ הגבעות - AI. מה דעתכם על זה?נ א

אשמח שתעבירו את התמונה בקבוצות. תודה רבהנ א
מי שמעוניין/ת לקבל את התמונה במייל, נא לשלוח מיילנ אאחרונה

לכתובת: chalaphagvaot@gmail.com

אפשר עדיין להשיג קפוצונים או חולצות לזכר אהוביה?הגבעות בלב תמיד

של יהודים בואו ורשו ארץ

ואם יש צמידים וכו גם יש ביקוש..

אני בת, מעדיפה לקנות מבנות כמה אם אפשר או שישלחו בדואר 

נירו ניר, שירו שיר, כבר הנצו ניצניםימח שם עראפת

יא! איזה יופי! אני מת על לראות נבטים נובטיםקעלעברימבאר

והעשבים גדלים. זה אחד הדברים היפים בחורף.

אפילו הטחב הירוק שגדל בין המדרכות אחרי הגשמים יפה בחורף.  (אגב רואים שהנבטים בתמונה העליונה הם דו פסיגיים)

עשית לי חשק לצאת ולחפש נבטים שנבטו מהגשםקעלעברימבאר
🤩פתית שלגאחרונה
גבעה או חווה על שם צ'רלי קירקאדם פרו+

הוא רוצה שננציח אותו

וגם אף שמאלני לא יתחיל עכשיו להרוס

חווה על שם צרלי

קדימה. מי לוקח את הכפפה.

לטרמפ יש ישוב,

למה שלצרלי לא יהיה?

(גבעון חובט במצח)ימח שם עראפת
הגבעון הנ"ל הוא השמש של בית הכנסת?קעלעברימבאר
קפיץאחרונה