מוסר/רגש/אמת/מצפוןזית שמן ודבש

שבוע טוב.

במסגרת דיון בלנ"ו עלה נושא המוסר.

אשמח אם נרחיב עליו כאן- כי הנושא הזה מספיק חשוב בפני עצמו.

@matan

@הולם במיוחד

@פסידונית

@איש השקים

@כי בשמחה תצאו.

שוטו

אני רק מעוניין לשאולמאיר.
כשמדברים על מוסר בדרך כלל דיון מוסט מהר מאוד ממוסר לפי הגדרותיו הפילוסופיות לדיון על קומןסנס אנושי.

צריך לדבר על מוסר לפי קטגוריות דאונטולוגיות או תועלתניות או אחרות, אבל סתם מוסר באוויר זה בזבוז זמן
אפשר בעברית פשוטה?זית שמן ודבש

את יכולה להגדיר מוסר?מאיר.
(נורא מפתה אותי עכשיו לצטט ממאמר מהלימודים שלי עכשיוכישוף כושל

בס"ד

אבל זאת תהיה רמאות)

למה?מאיר.
כי כולם ישברו את הראש ואני סתם אצטטכישוף כושל

ואןלי בכל זאת?מאיר.
הסתכלתי והדיבור הוא בעיקר על אתיקה מקצועית כנגזרת של מוסרכישוף כושל

בס"ד

אז זה פחות מתאים

זה מאמר של אדם רוחני?זית שמן ודבש

אני מדבר על המוסר של התורהזית שמן ודבש

התנהלות אנשים על פי רוח התורה.

אני בן.

אני יכול לכתוב את ה"טייק" שלי בנושאmatan
מוסר = מערכת מדידה של ערכים, מעשים ופעולות. מעיין סרגל שמסדר את העולם בין שני קטבים טוב ורע.
זה היסוד של תפיסת העולם של האדם, זה הבסיס של ההסתכלות שלו על העולם. זה יוביל את הבחירות שלו, את נושאי ההערכה שלו. למעשה זו התשתית של האדם.
אין אדם שאין לו שום מערכת ערכית כלשהיא שמשמשת אותו כמוסר.

המוסר הזה הוא היסוד של ההבדל בין האדם לחיה. החיה איננה בעלת מערכת ערכים, אלא בעלת מערכת פרס-עונש. האדם יכול לבחור מתוך ערך פנימי לעשות מעשה שמתנגד לנוחות שלו או להימנע ממעשה של רווח מסויים בלי קשר לעונש. רק מתוך הערך הפנימי של הדבר.

השאלה האמיתית היא איך בונים מוסר.

יש גישה שטוענת למוסר חברתי. כלומר החברה מגדירה את המוסר.
יש גישה של מוסר אינדיבידואלי.
הבעיה בשני הדברים הללו שמקרים מתוכן את המוסר.
כלומר אין מעשה שהוא רע או טוב בפני עצמו. אלא כל מעשה הוא רע או טוב ותלוי במה החברה/האדם הספציפי חושב. ההנחה הבסיסית של הגישות האלו שאין רע או טוב בשום דבר. כל המעשים הם טובים או ריחם תלוי את מי תשאל...

לכן המוסר חייב להיבנות על היסוד של אמת. כלומר לכל מעשה וסיטואציה יש בהכרח הגדרה של טוב או רע שלא תלויה באת מי שואלים. אחרת אין מוסר.
כאנשים דתיים ואמוניים שמקבלים את האמירה שהתורה היא האמת, המוסר שלמו מתבסס על התורה. נכון שגם במוסר הזה יש מחלוקות, אבל הן מיוסדות על העיקרון של אמת לא שכל אחד עושה מה שמרגיש לו אלא שמבררים ומלבנים את העקרונות ודניאל באיך הם מתבטאים בצורה השלמה ביותר. מי שאוחז בשיטה מסויימת אכן טוען שהוא ביטוי המוסר הנכון ביותר ומביא ראיות לכך ובסופו של דבר במצב מושלם יש סנהדרין שפוסקת את המוסר השלם.
אני לא בטוח מביןמאיר.
אתה מדבר ממש על מה שקאנט דיבר עליו. כלומר על צו קטגורי לכל אחד?
אני מדבר על מוסר אבסולוטי על פי רצון ה' כפי שהוא מתבטא בתורהmatan
לא הצו הקטגורי בכלל.

למעשה אני מוכיח שללא הגדרה של תוכן מוחלט למוסר המוסר מתבטל.
מה זה : "מוסר כליות"?זית שמן ודבש

תסביר את השאלהmatan
יש מושג כזה ביהדות שנקרא מוסר כליות.זית שמן ודבש

למה כליות?

מה תפקידו של הרגש כאן אם בכלל?

אז ככהmatan
עבר עריכה על ידי matan בתאריך ל' בניסן תשע"ח 17:00

קודם כל צריך להקדים על הצורה שבה העולם בנוי-
העולם נבנה על תשתית התורה(הסתכל באורייתא וברא עלמא).
אך עם זאת הוא לא "מופיע" את התשתית הזו בצורה ברורה וטבעית.
הסיבה היא החטאים של בני האדם לאורך תקופות הבריאה. התיקון הוא ע"י חזרה לטבעיות הקדושה של התשתית הזו.
כלומר, בטבע האנושי העולמי טבועות תכונות מוסריות ששייכות למוסר האלוקי. זה לא אומר שאנחנו מרגישים אותן כמו שצריך.

הכליות בגוף הן החלק ששייך להפרדת החומרים הרעילים מהגוף והוצאתם מחזור הדם. לכן לקיחת תרופות מעמיסה על הכליות.
גם מבחינה רוחנית הכליות מנקות את הגוף הרוחני מהרעלים-חטאים.
המושג מוסר כליות מגיע בשני אופנים-או באופן של אדם שניקה את עצמו והתחבר לתשתית היסודית(אברהם אבינו שנעשו לו שתי כליותיו כשני רבנים)
או באופן של ייסורי מצפון, בלי קשר לערכי המוסר של אותו אדם, שה"כליות" שלו מייסרות אותו על המעשים שעשה.

אני למה לא לקבל מוסר שלא נוגד את התורה??ארצ'יבלד
הרי לעבוד את ה', זה הרגשה שטבועה בנו, שראוי לעבוד אותו.
אז למה לדחות את התחושה של המוסר?? (אם זה לא נוגד את התורה?
איזה מוסר יש שלא נוגד את התורה והוא לא מוסר התורה?matan
נניחארצ'יבלד
לא תקוע גרפס בארוחה כי זה מגעיל אנשים.
לתורה יש אמירה בכל עניין?
זה שתמצא מקור בדברי ראשונים בעניין מוסרי. לא הופך את זה לאמירה של ה'.
אלא לשליפה של מוסר מהרגש
אזmatan
א. כן. יש לתורה אמירה בכל עניין(גם בעניין להגעיל אנשים, אם אתה רוצה מקורות אני יכול להביא לך)
ב. זה דיון נוסף. אתה יכול לזלזל בראשונים ולטעון שהם "שלפו" מהרגש. אבל זה יהיה מצחיק ומגוחך במיוחד לאור העובדה שהם בעצמם לרוב מביאים את הנוכחות שלהם מגמרא ופוסקים.
ובסופו של דבר אנחנו לא לומדים מהאמירה כפשרה, אלא מהעקרונות וצורת ההסתכלות שלהם על הנושא שהיא מבוססת על המוסר הבסיסית שנם רכשו מהתורה.
לגביארצ'יבלד
א) אשמח
ב) זה לא זילזול זה הסבר.
כי לי אין בעיה ששולפים מהרגש. נשמע בעיניי נכון. רוצה להסביר מה הבעיה?
"לאור העובדה שהם בעצמם ל*רוב* מביאים את הנוכחות שלהם מגמרא ופוסקים. " חוששני שסתרת את עצמך.
לגבי גמרא. לא זכור לי שכתוב אמר רבא אמר הקב"ה... הם גם שלפו מהרגש.

"ובסופו של דבר אנחנו לא לומדים מהאמירה כפשרה, אלא מהעקרונות וצורת ההסתכלות שלהם על הנושא שהיא מבוססת על המוסר הבסיסית שנם רכשו מ*התורה*".- וזאת מניין?
ככהmatan
א. פורטל הדף היומי: כינת האדם - "ההורג כינה" (חגיגה ה ע"א)
עיין פה על העיקרון.

ב. התורה דורשת מאיתנו ללמוד את המוסר על פי התורה. מופיע בכמה וכמה פסוקים ודברי חז"ל. כדוגמא בסיסית" והלכת בדרכיו"- מה הוא רחום אף אתה(שני דברים לומדים מזה, א. שצריך להיות רחום, ב. שרשום זה על פי דוגמת הקב"ה) וכו...
כלומר לטעון על הראשונים שהם "שולפים" רעיונות מוסריים מהרגש שלהם הוא מנוגד לחיובים מפורש מהתורה והתורה שבע"פ.

לא צריך לכתוב "אמר רבא אמר הקב"ה", הבסיס של לימוד מדברי חכמים הוא שהם מעבירים מסיני(אבות א א) בלי זה אין משמעות לתורה שבעל פה.

הגמרא טורחת להביא פסוקים שמוכיחים עקרונות מוסר, הראשונים מביאים גמרות. יש דברים ששייכים להבניה חברתית מסויימת שבה הראשונים אומרים את זה בפירוש ולכן גם בפסיקה מובא "מקום שנהגו".

מניין שהם רכשו את המוסר שלהם מהתורה? מדבריהם בעצמם ומהעובדה שזה חיוב שהתורה מחייבת אותנו לעשות...
..ארצ'יבלד
מתייחס לחלק ב' (לא ראיתי עדיין את א')

מצטט
התורה דורשת מאיתנו ללמוד את המוסר על פי התורה. מופיע בכמה וכמה פסוקים ודברי חז"ל. כדוגמא בסיסית" והלכת בדרכיו"- מה הוא רחום אף אתה(שני דברים לומדים מזה, א. שצריך להיות רחום, ב. שרשום זה על פי דוגמת הקב"ה) וכו...
כלומר לטעון על הראשונים שהם "שולפים" רעיונות מוסריים מהרגש שלהם הוא מנוגד לחיובים מפורש מהתורה והתורה שבע"פ.

אם התורה אומרת לי להיות רחום כמוהו. נאמר מקור *החיוב*. אך לא נאמר *מניין לשאוב* מה מותר ומה אסור (במובן המוסרי). -כמובן לשלוף מ"הבטן"- 'עולם' הרגש (כדי להדמות אליו. ז.א. להיות מוסרי היינו ללכת בדרכיו)

אבל לא על זה התווכחנו.
אתה אומר ש*כל* מעשה מוסרי *יש מקור* שהתחייבנו בו. (וממילא לא שייך משהו אחר). מניין ש*כל*. ז.א. כתבת "מה הוא וכו' " אבל לא כל מידות המין האנושי מוזכרות שם.

אמרת "אחרת אין משמעות לתורה שבעל פה" למה? יש שם לוגיקה. יש שם הלכות שבתקופת החתימה נקבצו לכ'סנהדרין'. משמעותו 'ועשית ככל אשר יורוך'. לא הבנתי למה התכוונת. (ז.א. עבר למשה מסיני לא כל המלל ה'גמראתי' . זה עוד דיון)

זה שהגמרא מביאה פסוקים לא סותרת.
מכיון שהגמרא אומרת זה רצון ה'. בעוד שכשאין פסוק ה' לא גילה בזה את דעתו.

ואת המשפט האחרון לא הבנתי.
...matanאחרונה

א. בטח שנאמר מאין לשאוב. מדברי ה' כפי שהם מובאים בתורה(שבכתב ובשע"פ). יש הגדרות ברורות לכל המידות, הגדרות המבוררות מתוך פסוקים, ומתוך תושבע"פ.

חז"ל לא אומרים תהיה מוסרי כמו רבש"ע, בצורה של "מה לו יש מוסר גם לך יהיה מוסר" בלי יחס לאיזה מוסר זה. 
חז"ל דורשים שנהיה בעלי רחמים בדיוק כמו רחמי הקב"ה(ברמה שאנחנו יכולים).

שליפה מהרגש היא בטוח לא הדרך המרכזית, כי אז אין שום משמעות למושג רחום כי כל אחד יתן לו תוכן שונה.

הנביא אומר בפירוש "כי אם השכל וידוע אותי כי אני ה' עושה צדקה ומשפט" - יש לנו אפשרות לברר את הצדקה והמשפט. 

ב.פספסת את הנקודה. אם לא תגיד שחכמים מביאים את דברי קודמיהם וכל דבריהם מבוססים על דברי קודמיהם בלבד, אז עקרת את היסוד של תורה שבע"פ. כך בהלכה, וכך גם במוסר. אם אתה מגדיר שהרעיונות המוסריים שבראשונים הם פרי הרגשה מקרית הפכת אותם לחסרי ערך, ולמעשה מתנגד לעיקרון העברת התורה. במיוחד לאור העובדה שאצל הראשונים כמעט ואין חלוק ל"מוסר" מול "הלכה" ואת רוב דברי המוסר אנחנו לומדים מהפסיקה ההלכתית שלהם.

ג.אם היה דבר שהקב"ה לא היה מגלה את דעתו עליו היה מקום לדבריך. מכיוון שאין נושא כזה זה לא רלוונטי.

ד. שאלת מאיפה אני יודע שהראשונים בנו מערכת מוסרית מתוך התורה- אז עניתי, גם מכיוון שהראשונים כותבים זאת על עצמם וגם מהעובדה שבנית מערכת מוסרית על פי התורה היא חיוב מהתורה, אז הראשונים וודאי קיימו אותו.

שאלהריעות.
האם התורה חייבת להיות מוסרית? האם חלק מהעניין הוא לשמור תורה ומצוות גם כשהם לא מוסריים?
תגדירי תורה ומצוות לא מוסרייםmatan

למישהו יש קישור לסרט כפולה פרק 2 לא ביוטיוב?מישהו יפה!
פורום ישל"צהאר"י פוטר

אתם אולי מכירים את המנהלים של פורום ישל"צ? אני רוצה להכנס אליו והוא נעול

מי כאן וכמה אתם ותיקים?זיויק
כאן מאז אלף תשעמאות ו-2013שיח סוד
אשכרה.
פשייזיויקאחרונה
בדיקהטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך י"ח בחשוון תשפ"ו 19:50

הלכות ריבית – שיעור 2 - ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים

דוגמאות בשיעור: 
האם מותר ללוות בקבוק יין מהשכנים? 
האם צריך לדייק כשמחזירים חצי כוס סוכר? 
מתי מותר להחזיר טיטול יוקרתי במקום הטיטול שלויתי? 
ועוד...

נושאים בשיעור: 
איסור הלוואת מוצרים מחשש ריבית בשינוי מחיר | היתר הלוואה כש'עושהו דמים' וגדריו | היתר הלוואה כשיש ללווה ממין ההלוואה וגדריו | היתר הלוואה בדבר מועט וגדריו | היתר הלוואה במוצרים בעלי מחיר ידוע קבוע | כללים בהחזר מוצרים לאחר הלוואה.

לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:

ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים

לצפיה ביוטיוב:

לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב

הלכות ריבית שיעור 3 – ריבית ברכישה בתשלום דחוי

נושאים בשיעור: 
ההבדל בין אשראי בשכירות לאשראי במכירה | איסור רכישה באשראי במחיר גבוה | ריבית קיימת גם כשהמוכר לא נזקק לתוספת | תנאים להיתר רכישה באשראי כשהריבית לא ניכרת | מכירה באשראי בהצמדה למדד לדולר או למחיר המוצר | הגדרת של 'מחיר קבוע' | מכירה באשראי במציאות של הנחות למזומן | הצעת מחיר למזומן לאחר גמר המכירה | עסקים שדרכם במכירה באשראי | קיום מכירה באשראי שנעשתה באופן האסור

לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:

ריבית ברכישה בתשלום דחוי

לצפיה ביוטיוב:

לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב

בנוסף למעוניינים יש שיעורים ב הלכות שבת

וכן ב הלכות ברכות 

בהצלחה בלימוד

~~ ( זה יותר יפה מהנקודות שאנשים שמים כאן)מחכה לחורף
למישהו יש קישור לדרייב לסרט למלא את החלל?

חורף בריא לכולם

היי, יש למישהו את כל סרטי משחקי הרעב בדרייב?אקרומנטלי

אולי יעניין אותך