בעקבות דיון עם אחותי..
כבר מבולבלת כ"כ מכל הדעות..
למה אומרים שנשים לא יכולות ללמוד גמרא?
יש כאלה שטוענים שזה אסור ממש?
למה כן? למה לא?
אשמח לסדר בדברים.. אשמח עוד יותר לקישורים למאמרים של רבנים על הנושא..
תודה ושבוע טוב!
גמראחמדמדית
אם רוצה מעצמה,ד.
יכולה ללמוד.
לגבי ללמד, יש אומרים שלא.
בכללי, זה באמת נראה פחות מתאים, כשמדובר לא על הדרכה ליחידות שמעוניינות לשם שמיים מעצמן.
הכוונה שיש אומרים שאישה לא יכולה ללמד גמרא?חמדמדית
ולמה לדעתך שזה נראה פחות מתאים?
לא.ד.
הכוונה, שיש הבדל בין אם היא מעצמה רוצה ללמוד, לבין הדרכה ללמד גמרא לבנות.
מלבד מה שהיסוד של זה כבר בגמרא, ויש התגלגלות של הדיון לגבי ימינו -
הרי שלדעתי, במהות של הלימוד הזה, זה בדרך כלל פחות מתאים במנטליות לנשים.
קשה לפרט כאן.
ממ הבנתי..חמדמדית
נראה לי שעל זה בדיוק "הסערה הפמיניסטית"..לא?
לא תופסת מעצמי איזה פמיניסטית וגם לא חושסת שזה קשור לפמיניזם - אבל הגיוני שיש בנות יותר שכליות מגברים. לפחות במצב העכשווי של ימינו..
אז למה באמת יש כל כך הרבה רבנים שיוצאים נגד זה אם זה עניין של חיבור ומנטליות?
אם אלמד את זה ואתחבר- מה הבעיה?
כמו שיש כאלה שמתחברים ללימוד חסידות. זה סגנון שמתחברים אליו. לא?
סך הכל הרצון מגיע מרצון אמיתי ללימוד תורה..
אני לגמרי זורקת פה את מחשבותיי..
זה בסדר אם לא בא לך לענות לי
אני חושבתהפואנטה
אבל הקטע הוא שיש כל כך הרבה דברים חיוניים יותר ללמוד, וכאילו כבר הספקנו ללמוד אותם שאנחנו רצים ללמוד גמרא.
אבל כן, בהחלט מעניין ומסקרן לדעת איך זה! מרגישה שזה עולם שלם שהוא הבסיס שלנו, ומכיוון שלא לומדים את זה באופן פורמלי, אני לא מתמצאת ומרגישה בורה בכל הנוגע לו.
מה למשל?חמדמדית
ולמה דווקא הם?
דברים של חיי יומיום שחייבים לדעתהפואנטה
גמרא בעיניי זה בעצם רקע עיוני (שמאוד מעניין לדעת)
ולבנים אין את כל זה ללמוד לפני? ;)מקום בעולם
בנים לומדים הרבה יותר שעות ביוםברגוע
ביינישים- נכון.מקום בעולם
ולכן הטיעון הזה פחות מתקבל *אצלי* כתשובה לזה שיש דברים ללמוד לפני
כבר בכיתה ז' בנים לומדים יותר שעות קודשברגוע
לבנים יש מצוות תלמוד תורהק"ש
לעומת זאת לנשים אין חיוב במצוות תלמוד תורה. לכן, למרות שאשה יכולה ללמוד ואם למדה יש לה שכר, כדאי שתקדים את מה שהיא חייבת לדעת (=הלכה למעשה וענייני אמונה) למה שאינה חייבת (=שאר חלקי התורה, שהרי אינה חייבת ללמוד מצד עצם הלימוד)
אני בכלל לא מבינה למה יש רבנים שהם ככ נגדחמדמדית
את האמת שאני מודה שאני פשוט מקנאה בבנים שנמצאים בישיבות ושכל כך לגיטימי להם לשבת כמה שנים טובות לפני שהם מתחילים תואר.
למה אין דבר כזה לבנות?
למה אין מדרשה שהיא לא מלאת עיטורים של פמיניזם שמאפשרים בה המשך לימוד תורה לשנה ב' וג'..?
אשרייך שזה מה שאת מקנאה. כל הכבוד.ד.
[נדמה לי, שרוב הבנות זה לא מה שהן מחפשות.
וגם - כנ"ל - הרי כל הישיבות התחילו ממצוות תלמוד תורה.
וגם - אצל בנות גיל הנישואין יותר מוקדם, המטלות של החיים שונות.
אבל זה שזה הרצון שלך, בצורה טהורה, כמו שאת כותבת "בלי עיטורי פמיניזם", זה באמת מרשים]
קודם כלהפואנטה
אני כן מסכימה איתך שבאיזה שהוא מקום אני מקנאה בגברים, שאצלם היהדות היא הרבה יותר מורגשת ואילו הבנות לא חייבות/ עומדות מהצד.. (כמובן זה לא תמיד ולא משקף באמת את המציאות. זו רק הרגשה שלי לפעמים..)
שנית, כיום יש המון מקומות של לימודי תורה כהמשך לתיכון, ולפני התואר. וממש לא כולם פמיניסטים.
ובכלל במוסדות אקדמיים דתיים יש לימודי קודש, שמהם אפשר להיתרם.
לגבי הפיסקה השניה אני חושב קצת הפוך..והוא ישמיענו
אצל הבנים היהדות היא לא יותר מורגשת. רגש זה לא הצד החזק של בנים על פי רוב.
לבנות הרבה יותר קל לחיות את התורה, כי הרגש אצלם מפותח הרבה יותר מאשר אצל הבנים.
אצל הבנים הדבר המרכזי הוא השכל (כלומר לא שלבנות ח"ו אין שכל, אלא ש'השורה התחתונה' אצל הבנים היא התכל'ס- השכל; המסקנה הסופית). לכן הבנים צריכים יותר מצוות כדי שהם יוכלו לחיות את התורה.
יש מלא מה להאריך בענין הזה אבל באופן כללי זה שתי שפות שונות בתכלית- הרגש והשכל; שני תפקידים שונים. ואין סיבה לקנא, שניהם חשובים מאוד
נכון. המילה "מורגשת" לא מתאימה כאן.הפואנטה
הקנאה היא לא באיזה צד שכלי או נפשי.חמדמדית
אבל זה באמת מוזר שאנחנו הולכים ללימודים אקדמאיים ולומדים תארים דורשים מאוד, כשבעצם התורה- שהיא מהות חיינו(!!) לפעמים נשארת אצל נשים ברמה הבסיסית של החיבור הנפשי שיש לאישה עם הקב"ה..
(שוב, לא מזלזלת בכלל. מאמינה בזה מאוד ומרגישה שבאמת יש עניין בזה שלנשים יש סוג של חיבור נפשי שעוזר לנו לחיות יותר את הקשר והתורה.. אבל מרגישה שיש מעבר לזה. ויש רצון למעבר לזה. ואולי חבל שהרבה פעמים מצמידים את זה לאמירות פמיניסטיות או ההפך- לאמירות שלנשים יש מבנה נפשי כזה ושישמרו עליו ככה..)
מעולה. אז אם את מרגישה כך כנראה שאת צריכה ללמוד יותר תורה...והוא ישמיענו
אם זה חסר לך- כנראה שזה גם מה שמתאים לך
הלוואי שזה היה כל כך פשוט.חמדמדית
אבל כמה זה קשה שלא מוצאים מסגרות כאלו.
כמה זה קשה שלא מצליחים למלא את החסר בצורה הנכונה והמתאימה באמת.
כמה זה קשה שזה דורש הרבה אומץ. כי בסופו של דבר זה לא ממש לגיטימי לנשים להחליט שהן רוצות לשבת ללמוד תורה.
באמת שזה קשה.
בא לי להמשיך להתמרמר אבל אני לא אוהבת להתלונן ויודעת שזה לא יקח אותי לשום מקום..
על מה שאת אומרתסביון
תהיה בריאסביון
(אין לי כוח להגיב לגופו של עניין, אולי מתישהו אעשה את זה)
אפשר להבין את פשר ההתייחסות שלך?והוא ישמיענו
אפשר (וסליחה אם נעלבתסביון
ובאמת לא המצאת כלום, אבל חשבתי שבתור אדם שמכיר ברגש שלו (ככה התרשמתי ממך לפחות. כלומר, יש אנשים שחיים בסרט שהם פרופסורים רציונליים ממושקפים וקירחים שלא נותנים לרגש להשפיע עליהם ואתה לא נראה אחד מהם) לא תגיד דברים כאלה.
אני לא חושב שבשכל ורגש יש דבר מרכזי יותר מהשני, ובכללי אני לא אוהב את החלוקה הזו ביניהם (ולענ"ד מעיון בראשונים תראה שהביטויים שכל ורגש אצלם לא מכוונים לביטויים של היום).
תנסה לשאול את עצמך כמה אתה חי את התורה (וכמה היית חי אותה בלי תפילה במניין שלוש פעמים ביום וציצית ותפילין וכו'), וכמה בת דתיה ממוצעת חיה את התורה. אני לא חושב שיש הבדל משמעותי.
אתה צודק...והוא ישמיענו
אם כי ודאי שיש ב"ה רבים החיים את התורה, וזה לא קשור בהכרח למידת הרגש.
רק התכוונתי שלהרגיש חיבור לתורה- יותר קל לאנשים שהם בעלי רגש מלכתחילה
תראהסביון
כמובן שיש אנשים רגשניים יותר ורגשניים פחות, אבל בזה לא נראה לי שיש הבדל משמעותי בין גברים ונשים ואם תתבונן לעומק על התנהגויות של אנשים (ותנטרל פוזות וכיסויים למיניהם) תראה שזה ככה.
ולכן גם בהרגשת חיבור לתורה אין הבדל בין גברים לנשים לדעתי (הדרך יכולה להיות שונה, אולי) - אצל אנשים שמחשיבים את עצמם שכלתניים תמצא כל מיני תירוצים שכליים וכדו', אבל בסופו של דבר הם שייכים לתורה מצד הקשר הנפשי שלהם, ואלה שלא - מוצאים את הדרך החוצה.
אבל מעבר לכל זה, אני חושב שהחיבור לקב"ה (אמונה בלע"ז) עמוק ומלא הרבה יותר מעולם הרגש לבדו, ולא ייתכן שלאנשים פחות רגשניים יהיה פחות חיבור לתורה.
גברים שמתחנכים להדחיק רגש?אופטימיות
מה זה?התר
סביבה שלא מכירה בלגיטימיות של הבעת רגשות, שהנורמה היא להיות "מאופק" או "שליט על הלב" וכדו'..
לא בכל מקום זה נוכח, או נוכח בצורה לא בריאה, וזה גם הרבה עניין של פרשנות אישית, אבל זה קיים.
אבל דווקא לבנים?אופטימיות
גם לי קשה לתפוס מציאות כזאת, אבל היא קיימתוהוא ישמיענו
מקווה שלא מדובר בחינוך שמדחיק רגשותאופטימיות
זה דווקא די הגיוני כשחושבים על זההתר
אבל דווקא הייתי רוצה לספר סיפור ששמעתי מאחד מרבותי שאינו חשוד על השוביניזם.
אותו רב נתבקש להעביר שנה אחת שיעור גמרא באחד ממוסדות החינוך הדתיים לבנות המתוייגים כ"פמיניסטים". אמר אותו רב בלבו "מה אלמד אותן? אולי מסכת ברכות, אולי תענית? לא.. זה קל מדי, זה לא מכבד את האינטיליגנציה שלהן! נשים יכולות ללמוד כמו כל אחד אחד! אני אלמד אותן מסכת קשה "הארד קור"!" חכך אותו רב בדעתו והחליט ללמד אותן מסכת יבמות.
הוא סיפר לנו שבשיעור הראשון הוא צייר על הלוח מעין מפה שבה פלוני נשוי לפלונית, אלמוני לאלמונית, אדון לאדונית, גבר לגברת וכן הלאה... ואז - "הוא מת, והוא מת והוא מת והוא מת..." והוא הסתובב לכיתה ושאל אותן "עכשיו, מי צריך לייבם ראשון?" ואז הוא שם לב שכל הבנות בכיתה עושות פרצופים... מעניינים.
הרב שאל אותן מה קרה, ואת הבנות הרימה יד וענתה "אבל הרב, זה כ"כ עצוב...
"
בהתחשב בזה שאת לא נתקלת בכאלה סיטואציות כשבנים לומדים מסכת יבמות, אני מניח שהסיפור מסביר בגדול את ההבדל בין חשיבה של בנים לחשיבה של נשים? 
מה שסיפרת יותר מתאראופטימיות
זה לא בהכרח מעיד שמחנכים גברים להדחיק רגשות/ שלא להביע רגשות. באותה מידה גבר היה יכול לומר לרב שלו שזה עצוב, אלא שלדעתי בגלל שלגברים יש קטע של אגו גברי(לא לכולם, אבל בתחושה הכללית שנמצאת בין גברים)אז בחור מסויים יכול להתבייש לומר "איזה עצוב" ואולי להזיל דמעה, בניגוד לחבריו.
אם הסיפור הזה אמיתיפסידונית
אני צנצנת
והאמת שאם הסיפור הזה אמתי לא אכפת לי להיות צנצנת 
חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחמקום בעולם
מה המסר?עוד סתם אחד
בקיצור, לא הבנתי איך זה שמישהי בכתה מסיפור שהוא בסך הכל באמת טראגי אומר שיש 'דרך חשיבה שונה' לגברים ולנשים, או שיש בעיה בזה, או שזה קשור איכשהו לשאלה אם הן יכולות ללמוד תורה.
אותי הסיפור שלך הצחיק.ענבל
לא הייתי בוכה מזה ובטח שלא הייתי מתמקדת בזה. בשיעור גמרא באים ללמוד גמרא ולא טלנובלות ויש בנות שגם יודעות להתייחס לזה כך.
אם כי לא חושבת שיש פגם בבת הזאת ומאמינה ששנייה אחרי שהיא אמרה את זה היא הייתה מסוגלת לחזור וללמוד ואולי אפילו להיות טובה בזה. רגש לא קשור ליכולת שלנו ללמוד ולהבין.
מי רוצה רוצה לשמוע מעשה בגזרסביון
ואז למדתי גמרא עם החברותא שלי, שהוא איש חכם וטוב אבל לצערנו לא ממש יצא לו ללמוד גמרא בתיכון כי הוא היה עסוק (כמו תיכוניסט מצוי, למען האמת) בלא לעשות שום דבר, והוא שאל שאלות דומות.
על כן עצתי לך היא: לך לכיתות הגבוהות של היסודי (או לחטיבה, כל אחד לפום דרגא דיליה) שבהם מתחילים ללמוד גמרא ותבדוק שם.
למדתי את הש"ס כולו כבר ואני חושב שאם מישהו לא חושב שזה עצובארץ השוקולד
אם מישהו לומד את הדרשא של שמאי הזקן על מי ששלח שליח להרוג את הנפש שהוא חייב, ולא קולט שזה מאיר סיפור מסוים חסר לו משהו בלימוד...
מעתיק לפה פסקה של הרב זצ"לברגוע
עין איה שבת פרק שני נ-
וזה נתברר ממה שנתעברה אשתו של כל אחד וילדה זכר. וכמה טוב לדורות השפיעו העובדים הנולדים, בהיותם ממולאים ברגשי קודש בנטיות להוד אור אל עליון ואהבת עמו על הצד היותר נעלה. העובדים העקריים המה הזכרים, אם שהנקבות הנה עוזרות נאמנות, אבל בשעה הרוממה והמוכשרת הזאת שרחוק רחוק הוא להמצא כמוה, כך היא הטובה השלמה שפועלים עיקריים, זכרים, יולדו בהכנה מתאמת כולה לחפץ האלהי השלם שהיה חי אז בלב הגוי כולו. גם זה הוא כחו של ישראל להגביר תמיד את הצד השכלי על ההרגשי, והשכל ינהל את הרגש וישביעהו מטובו. לב רגש נתן ד' לנשים, הנה מרגישות יפה את הדברים בטעם, בנועם ויופי, בזה בינה יתירה נתן הקב"ה באשה יותר מבאישי. אבל האב לכל חמודות, הכח הנותן מדה גם לחוקי הרגש עצמם הוא השכל הטהור, שהוא הפועל העקרי והוא המתגבר באנשים הזכרים. ע"כ ע"י הפעולה העזה של הרושם של ההשפעה האלהית השלמה, מחנוכת הבית, מקביעות מקום האורה לישראל ולעולם, הוכר אופיין של ישראל שהוא הגברת השכל על הרגש, שאז תצא ההצלחה ואור האמת והשלום לשכלול הגמור. ע"כ ילדה כל אחת מנשותיהם זכר, המוכן לעבודה שכלית היותר רוממה וטהורה, השולטת ג"כ על עז הרגש.
אין לי תשובה ישירה לנ"לסביון
הוא מסביר פה מה הכוונה לרגשברגוע
מה מכנים בימנו רגש שהוא שונה ממה שכתוב פה?
איך אתה מבין את החלוקה של הרב בין גברים לנשים?
הכוונה לרגש שהוא שכלוהוא ישמיענו
זה מדרגה גבוהה- שכל שברגש (להפוך את הרגש לשכל) 😋
סתם סליחה על ההערה הצינית משהו 😁
דווקא זו ראיה נגדךסביון
לדעתי הוא מדבר על סוג של אינטואיציה, ולזה הוא גם מכוון בביטוי "רגש"
זה בדיוק בינה יתרהברגוע
ברור שזה קיים גם אצל גברים, אבל אצל הנשים הוא יותר חזק ומרכזי.
תראה איך הרב מסביר את דעתן קלה:
"האשה, כל הכח המוסרי שלה, גנוז ברגש הלב הטבעי, ואם תהיה ג"כ חכמה ומשכלת אין כח הכובד אצלה כח הדעת כ"א כח הרגש."
^^^והוא ישמיענואחרונה
ברור שזה דורש.חמדמדית
אבל אני מרגישה שכמה שאני משתוקקת ללמוד ולדעת תורה - פשוט אין מסגרות כאלה. בסדר, יש מדרשות. והמדרשות שבסגנון שלי הן רק לשנה אחת. מעבר לזה? זה פשוט לא מספיק. שנה מדרשה זאת טעימה כל כך קטנה.. גם ככה עד שנכנסים לשנה הזאת היא כבר נגמרת. ולא כל כך קל לשלב את זה בשטף החיים, למרות שבאידיאל זאת החכמה הכי גדולה.. אבל אם רוצים ללמוד תורה בצורה אינטנסיבית יותר לנשים- מרגישה שפשוט אין לזה מענה.
מבינה אותך!הפואנטה
כי זה לא התפקיד של בנות, ולא העיניין שלהן בעולם.coffee
לכן רק מדרשה פמניסטית תתמוך ביותר משנה של לימוד תורה..
אלו שני עניינים.ד.
"סערה פמיניסטית", זו בעיה בפני עצמה. בצד אולי ל-לעורר גם על דברים שצריכים תיקון - גרמה וגורמת נזקים גדולים.
אבל את שואלת ממקום אחר. סתם בתום לב, אם אלמד גמרא וארגיש עם זה טוב, למה לא..
[אני לא חושב שזה קשור ל"שכליות", כי אי אפשר לנתק חלק אחד של אדם מכל המהות שלו.
ובוודאי שב"ה יש בנות חכמות, כמו שיש בנים חכמים]
באופן בסיסי, יש הבדל בין החיוב של בנים בלימוד תורה, לבין של בנות. מצוות תלמוד תורה אינה מוטלת על נשים. ובוודאי שלימוד הגמרא, בתוך שאר לימוד התורה, הוא קודם כל בגלל מצוות תלמוד תורה, ולא בגלל סקרנות אינטקלטואלית בעלמא.
אלא מה? שגם מצוות שלא מוטלות על נשים, יכולות להכניס עצמן לחיוב, ויש להן שכר על זה. אלא שבנוגע לתלמוד תורה, יש בגמרא באופן בסיסי יחס אחר, בגלל הבדלי מנטליות.
יש דיון, עם השנים, בנוגע לנושאים הללו. קודם כל, על מה מדובר. דבר שני, אם בזמן שלומדים כל מיני דברים אחרים, אז רק זה יישאר מאחור?.. ואז התוצאה עלולה להיות בעייתית. נשים שיודעות כל מיני דברים, ורק בתורה הם "לא בעניינים"?...
למעשה, המקובל הוא, שמה שנוגע להלכה, וללימוד אמונה - גם נשים צריכות ללמוד. הן צריכות לדעת מה לעשות - והיום אי אפשר לומר שכל אחת רואה אצל אמא שלה מה עושים.. (והלכה עדיף בצורה רחבה ומוסברת, שלא יפול ברמה מדברים אחרים שלומדים ברצינות) ולגבי לימודי אמונה, שהתרחבו מאד בדורותינו, הרי שאמונה "אינה מצות עשה שהזמן גרמא", כלשונו של הרצי"ה זצ"ל.
לגבי לימוד גמרא, הרתיעה של רבנים שיוצאים נגד זה, היא כנראה בגלל השאלה ממה זה בא בעיקר. כלומר, הם סבורים שבמהות של הענין, לא חל שינוי עצום בנושא הספציפי הזה, וממילא שהשאיפה אינה באה דווקא מאיזה חפץ אדיר של יראת שמיים דווקא, אלא סוג כזה של "חדשנות"; כמו הבנים. בנות יחידות שמתעניינות מעצמן באמת דווקא בזה, לא תפגושנה התנגדות כזו [ולצערי, אי אפשר להכחיש, שאכן רואים, שבעוד שאצל בנים שלומדים גמרא, בד"כ זה גורם ליותר רצון לדקדוק במצוות וכד' וגם להרגיש יותר עד כמה אינם יודעים - כי באמת זה ים שאין לו סוף, והשקעה עצומה של זמן ומאמץ. וגם פוגשים תלמידי חכמים גדולים - אנחנו נתקלים לא פעם שדווקא בנות שעושות כך, זה גורם להן לההיפך. הן כבר "יודעות" את כל הקולות-כביכול האפשריות, וכל חכמי ישראל מולן כקליפת השום, גם כשבאמת הידע שלהן בגמרא הוא דל.
לא שחלילה כולן כך, אבל זה שצמחה תופעה כזו במקביל, צריך לעורר מחשבה, אצל מי שלא מחפש "לקנטר"].
לגבי "להתחבר", זה לא רק ענין של זה. כמו הדוגמה שאת מביאה מלימוד חסידות. לא רק ענין של "סגנון".
ולדעתי, כשהנושא של המנטליות באמת לא מתאים, אז התוצאה גם יכולה להיות בעייתית.
ולגבייך אישית, הרי לא מכירים. את יכולה להתייעץ עם ת"ח רציני ומיושב.
וואו תודה רבה.חמדמדית
לפעמים אני נדהמת כמה אפשר להיות מקובעים בלי לשים לב. "לבלוע" כביכול את הדעות שמקובלות בזרם ובסביבה שלי בלי לעצור רגע ולהבין לעומק. (גם אם הן הכי נכונות ואמיתיות).
דורש חשבון נפש רציני.
למה אתה מתכוון שאמונה היא לא מ"ע שהזמן גרמא?מחי
שנשים לא פטורות ממנה, מלימודה...ד.
[הרצי"ה זצ"ל ענה את זה בנוגע לשאלה של מישהו על העברת שיעור באמונה לבנות]
...ברגוע
יש כמובן עוד כמה
אבל זה מה שמצאתי עכשיו..
אל תצפי לצאת פחות מבולבלת ממה שאת עכשיו.
עדיף לך לשאול רב ישירות.
אני אחסוך לך את הקישורים לרבניםcintetit
הרבי מלובביץ לפני ארבעים שנה קבע שנשים יכולות ללמוד גמרא בעיון ורצוי שיעשו כן.
מאז הנושא די מוסכם.
את שואלת על יכולות או לא או האם מותר להן או אסור?סתם 1...
מזמן מזמן , התחלתי ללמוד דף יומי, מאוד נהניתי מכמה ציטוטיםcintetit
אמר להם אח קטן יש לי בכור שטן הוא ויונתן שמו והוא מתלמידי שמאי
והזהרו שלא יקפח אתכם בהלכות
יבמות ט"ז א'
כבר חשבתי שאתה עומד להביא ציטוטים כמוימ''ל
"אין חכמה לאשה אלא בפלך".
או ברמב"ם "צוו חכמים שלא ילמד אדם את בתו תורה, מפני שרוב הנשים אין דעתם מכוונת להתלמד אלא הן מוציאות דברי תורה לדברי הבאי לפי עניות דעתן, אמרו חכמים כל המלמד את בתו תורה כאילו למדה תפלות" ובירושלמי "ישרפו דברי תורה ואל ימסרו לנשים".
כבר חשבתי שאתה מכיר את נפלאות הגיבומאיסביון

מכיר מכיר,ימ''ל
וגם הסתכלתי קודם ובכל זאת כתבתי ככה. ואכמ''ל (נגיד זאת כך - בעל הניק יודע למה
)
הבאת ציטוטים בנאליים מאודcintetit
ציטוטים כאלו , היו מתאימים לקידים מתלהבים שאין להם מושג.
לעומת זאת, מי שבאמת לומד גמרא מתוך רוחב אופקים והנאה, יכול להתקל בפנינים אמיתיות
כמו זו
יהודה ושמואל הוו קיימי אאיגרא דבי כנישתא דשף ויתיב בנהרדעא אמר ליה רב יהודה לשמואל צריך אני להשתין א"ל שיננא אחוז באמתך והשתן לחוץ היכי עביד הכי והתניא ר"א אומר כל האוחז באמתו ומשתין כאילו מביא מבול לעולם אמר אביי עשאו כבולשת.
אני מחכה רק לתלמיד חכם מובהק כמו סתם 1 שיתרגם לטובת הציבור
The death of a disco dancercintetit
Well, it happens a lot 'round here
And if you think Peace
Is a common goal
Well, that goes to show
Just how little you know
אני מכיר שתי סיבות:סביון
ב. כי ר' אליעזר אומר שכל המלמד את בתו תורה כאילו מלמדה תפלות, וצ"ע מה ההבדל בין תנ"ך לגמרא (הרמב"ם אמנם מחלק ביניהם אבל גם לשיטתו תנ"ך לא מלמדים לכתחילה).
לדעתי גמרא נצבעה בצבע "גברי" בגלל שזה הדבר העיקרי שלמדו בכל הישיבות באלף השנים האחרונות, עד עצם היום הזה. גם כשהוקם בית יעקב, שהיה מהפכה בפני עצמו, הבנות למדו שם דברים שלא נלמדו בישיבות של אז (תנ"ך, מדרשים וכדו') ועד היום זה נחשב יותר נשי ולגיטימי לבנות.
אם בת יש לה סבלנות לנתח שקלא וטריא עמוקה, ומסוגלת לצעוקחסדי הים
כמה בנים כאלה אתה מכיר?סביון
מאמין שיש גם כמה בנות כאלה.
אה ובנים גם צריכים את כל זה?ענבל
איזה מין דבר מוזר.
ממתי לימוד גמרא מותנה בלבכות משמחה? (בחייאת, בחתונה שלי לא בכיתי אז בלימוד גמרא??).
הם לומדים כי זה מה שאמרו להם לעשותcintetit
אין בזה שום דבר דרמטי
נכון, אבל זה מגוחך לומר שבנות צריכות לבכות משמחה כדי ללמוד.ענבל
כל הכבוד על החיפוש, מספר הערות ותקציר:ארץ השוקולד
אם את רוצה מאמרים בנושא, יש מלא באינטרנט,מוזמנת לגגל.
בקיצור הסוגיא:
יש מחלוקת תנאים ביחס להאם אב ילמד את ביתו תורה. (בבלי קידושין דף לו אם אני לא טועה)
נחלקו הראשונים האם המתנגד(/ים, תלוי איך מבינים את רבי יהושע שם) אוסר (מהרי"ל) או ממליץ שלא. (מאירי, וכן יש שהבינו בדברי הרמב"ם)
בנוסף, יש לימוד שמכוון להלכה למעשה שבטוח נכון שכולם ידעו (כולל נשים) כדברי הרמ"א בהלכות תלמוד תורה.
אחר כך, נחלקו הפוסקים והרבנים בדורות האחרונים, ביחס למצב הנשים שהשתנה בימינו והאם זה משפיע על סוגיית לימוד תורה לנשים. יש שחייבו לימוד תורה וגמרא לנשים כיום (המשנה ברורה על משנה ואגדות [החילוק בין זה לגמרא לדעתי מפתיע, כי הגמרא לא חילקה], הרבי מלובביץ' והרב אהרן ליכטנשטיין), יש שהתירו (הרב ולדמן) ויש שעדיין אסרו לימוד מסוים (הרב ליאור).
עוד יש להוסיף שכל הדיון הוא ביחס למישהו שילמד בת, אבל אם היא לומדת מעצמה בטוח שאפשר (רמב"ם), ויש שטענו שבכלל אמירה זו כלולה כל מי שהולכת למדרשה (הרב נחום רבינוביץ').
כמובן שיש להרחיב עוד הרבה, אבל ניסיתי לסכם בקצרה כדי לעשות סדר ולכן לא הכברתי במקורות והפניות. (מי שרוצה יותר מוזמן לאישי)
הנה הפניה למאמר מורחב שכתבתי פעם פה בנושא:
האם מעניין אתכם להירשם בספרי ההיסטוריה של העולם?Lavender
שבדורות הבאים ילמדו עליכם?...
לא להירשם אבלאני:)))))
אהבתיזיויק
וחוץ מזהאני:)))))
זו ההנאה בחייםזיויק
למה שידברו עלי?אני:)))))
הסברתי לך את ההיגיון של אדם מטריאליסטזיויק
הרבה פעמים זה מגיע אחרי המוות...שלג דאשתקד
וואן גוך היה סמרטוט בחיים שלו. איכשהו אחרי שמת נהיה צייר ענק.
לוינס לא היה כל כך מוכר, ודאי לא רוב חייו (חלק גדול מחייו הוא היה בכלל מנהל בית ספר). היום הוא נחשב אחד ההוגים המודרניים החשובים ויש פקולטות שלמות שלומדות אותו.
ויגוצקי הוחרם בחלק גדול מחייו, והכתבים שלו התפרסמו הרבה אחרי שמת, רק אחרי נפילת מסך הברזל.
דה ווינצ'י היה חשוב מאוד בחייו, אבל נוסחאות שהוא הגה, תרמו לעולם המון שנים אחרי מותו.
יש"ו ויוחנן המטביל, בחייהם היו מהפכנים הזויים, והיום הרבה אנשים מעריצים אותם.
ועוד הרשימה ארוכה...
בקצב הזה,חתול זמני
החתול הזמני עלול להפוך לקבוע.
תלוי כמה נשמות יש לושלג דאשתקד
לא בקטע של כבודLavender
בקטע של להשאיר משמעות לנצח בעולם
אהבתי ממש
Lavender
לאל המשוגע היחידי
אם כבר להיות מפורסם עכשיו יותר קורץ לי
אבל גם זה לא באמת
מה זה לאנעמי28
מדהיםזיויק
ממש לא.חתול זמני
הייתי מעדיף שיזכרו אותי כמה שפחות.
לארקאני
כן, הלוואי שאצליח להיות משמעותי מספיקארץ השוקולד
לא אישיתהסטורי
לא יודעת אם בניסוח הזה,נערת טבעאחרונה
מתחיל עבודה חדשהאריק מהדרום
יום ראשון שלי בעבודה.
השעון צילצל והתהפכתי, קמתי 45 דקות מאוחר יותר ממה שתכננתי.
הלכתי לאוטובוס, הוא לא הגיע, הלכתי לכספומט פרטי והוצאתי 100 שקל בעמלה של 7.9 כדי לעלות על מונית, אני בדרך לעבודה אמור להיות שם בשבע, מקווה שיסתדר היום
בהצלחה רבהזיויק
בהצלחה! מאחל שכישוריך המקצועיים והחברתיים יצעידופ.א.
בהצלחה!משה
אבל קודם כל..לך!נחלת
זה בא ביחדמשה
מנהל שתלוי בעובד שלו יקדם אותו.
בהצלחה!פשוט אני..
איך משלמים במוניות בימינו?יעל מהדרום
כמו בכל מקום אחר, אשראיפשוט אני..
לא הכרתי. ואני נוסעת די הרבה במוניותיעל מהדרום
אני אשאל בפעם הבאה. תודה!
אני לא מכיר מקום שלא ניתן לשלם בו באשראינפשי תערוג
אולי דוכן מיצים בפארק
או שערות סבתא ביום העצמאות
שאר המקומות מקבלים בעיקר אשראי
לאט לאט גם לא מקבלים מזומן.
לדוגמה היום הלכתי לקנות משהו בקניון
היו 2 ילדות-נערות לפניי שרצו לשלם במזומן
אבל הדוכן הזה מקבל רק אשראי
(רציתי לעזור. אבל לא היה לי כסף להחזיר להם עודף.)
לא ידעתי 🤷♀️ זה ממש יקל עלי...יעל מהדרום
לק"י
אף נהג מונית לא הציע לי.
זה מוזר שהכל עובר לאשראי. מה יעשו ילדים שהולכים לקנות....
הם לא מציעיםנפשי תערוג
אני אשאל. תודה!יעל מהדרום
למה שלא כל נהגי המוניות אמינים. כך הבנתי.נחלת
סיבה מעולה לא לעבוד במזומןפשוט אני..
בהצלחה רבה!שלג דאשתקד
המון בהצלחה!!!ארץ השוקולד
מאחל שהמקום יהיה טוב לך ברמה האישית והמקצועית, שההמשך יהיה טוב מהפתיחה כעת, שתיהנה מהעבודה ושיהיה רגוע.
בו"ה!אשר ברא
אם אפשר ללמוד חוסן ממישהו כאן זה אתהנקדימון
זה לפחות הרושם שלי מהפעילות שלך בפורום.
לכן אני לא דואג לך
שיהיה לך בהצלחה רבה!
חוסן? מאן דכר שמיה?אריק מהדרום
יפה!נחלת
בהצלחה !
אנוני.מית
איך היה?נפשי תערוג
כיףאריק מהדרום
ב"הנפשי תערוג
משמח לקרואארץ השוקולדאחרונה
קייטרינג מזון מוכן לשבתנקדימון
יש לכם המלצות לקייטרינג שאפשר לקנות אוכל מוכן לשבת? באזור המרכז והשרון...
אתם יודעים, לא כזה שמזמינים ממנו ל50 איש אלא כזה שקונים בו קצת הביתה. עדיף קייטרינג יחסית "בריא", כלומר מנות עם שמן ולא שמן עם מנות...
בחלק מסניפי יוחננוף זה קייםנפשי תערוג
תבדוק בסניפים שקרובים אליך
מכיר מניסיון שתי מקומות מעולים, בת"א ובמשמר-השרוןפ.א.אחרונה
בת"א, ברח' בן יהודה:
משלוחי אוכל ביתי בתל אביב - הו מאמא
יש לי אח שגר בקרבת מקום והוא קונה שם
בקיבוץ משמר השרון - 'בורדו'
אנחנו קונים שם שנים, לשבתות וחגים, כשאחים שלי גרו במעונות באוניברסיטה הצטיידו מידי שבוע משם.
זה מוזראנוני.מית
להגיד שאני נהנית מזה שהבעל עבד קודם מהבית והיה פה כל היום והחליף תפקיד לכזה שהוא צריך ליסוע לעבודה?
דיברו פה על זה בעברריבוזום
בעלי עובד מהבית חלק מהשבוע וחלק נוסע ואני מעדיפה את הימים שהוא בבית, אבל לדעתי הוא ממש ממש חריג ביכולת שלו לעבוד תוך כדי ההמולה של הבית ולשלב הפסקונות כשהוא רוצה, יכול ומרגיש שזה חיוני. (אני לא חושבת שהייתי יכולה, אני חושבת שהייתי מסתגרת בחדר ועדיין עצבנית שמרעישים לי...)
הייתי בטוחה שאני בהו"ל :-Oריבוזום
הגיוני לגמרי ולא מוזר בכללזמירות
יש פורומים אחרים לנושאי זוגיותפשוט אני..אחרונה
הגשמת חלומותאשר ברא
האם אתם חושבים שיש לזה גיל? סטטוס?
לדוג'-
ללמוד משהו מסויים רק כאשר מגיעים לגיל ספציפי.
לשדך רק אם כבר נשואים..
וכו'.
לא, ומבחינתי זאת נקודה חשובה.אני:)))))
כן, בוודאי - כפי שהגדיר היטב שלמה המלך:פ.א.
א לַכֹּל זְמָן וְעֵת לְכָל חֵפֶץ תַּחַת הַשָּׁמָיִם:
ב עֵת לָלֶדֶת וְעֵת לָמוּת עֵת לָטַעַת וְעֵת לַעֲקוֹר נָטוּעַ:
ג עֵת לַהֲרוֹג וְעֵת לִרְפּוֹא עֵת לִפְרוֹץ וְעֵת לִבְנוֹת:
ד עֵת לִבְכּוֹת וְעֵת לִשְׂחוֹק עֵת סְפוֹד וְעֵת רְקוֹד:
ה עֵת לְהַשְׁלִיךְ אֲבָנִים וְעֵת כְּנוֹס אֲבָנִים עֵת לַחֲבוֹק וְעֵת לִרְחֹק מֵחַבֵּק:
ו עֵת לְבַקֵּשׁ וְעֵת לְאַבֵּד עֵת לִשְׁמוֹר וְעֵת לְהַשְׁלִיךְ:
ז עֵת לִקְרוֹעַ וְעֵת לִתְפּוֹר עֵת לַחֲשׁוֹת וְעֵת לְדַבֵּר:
ח עֵת לֶאֱהֹב וְעֵת לִשְׂנֹא עֵת מִלְחָמָה וְעֵת שָׁלוֹם:
ט מַה יִּתְרוֹן הָעוֹשֶׂה בַּאֲשֶׁר הוּא עָמֵל:
י רָאִיתִי אֶת הָעִנְיָן אֲשֶׁר נָתַן אֱלֹהִים לִבְנֵי הָאָדָם לַעֲנוֹת בּוֹ:
יא אֶת הַכֹּל עָשָׂה יָפֶה בְעִתּוֹ גַּם אֶת הָעֹלָם נָתַן בְּלִבָּם מִבְּלִי אֲשֶׁר לֹא יִמְצָא הָאָדָם אֶת הַמַּעֲשֶׂה אֲשֶׁר עָשָׂה הָאֱלֹהִים מֵרֹאשׁ וְעַד סוֹף:
>> הכל עשה יפה, בעתו!!!!
השאלה אם מה שנראה בעינייאשר ברא
הזמן המתאים הוא בהחלט אינדיבידואליפ.א.
שלמה המלך לא מדבר על חלומותLavender
לכל דבר יש את הזמן שלו
אבל הגשמת חלומות לא תלויה בשום דבר לעניות דעתי.
ג
אם לכל דבר יש את הזמן שלו, ויש דברים שיותר תואמיפ.א.
(למשל - מי שמגיל צעיר חלם להיות רופא, להיות טייס, להיות דיין, לזכות בפרס נובל… לוקח זמן להגיע להגשמה של חלום שכזה, לא?)
אני חושבת שהגשמת חלום תלויה אך ורק בכוח הרצוןLavender
אני חושבת שאין דבר שעומד בפני הרצון, ואלו שהצליחו הם אלו שלא עמדו נואש וכנגד כל הסיכויים עשו את שעשו
יכולה לצטט לך אלפי משפטי מוטיבציה שמצדדים בדעה שלי.
יש דברים שיותר תואמי גיל, אבל לעולם לא לומר אי אפשר...
ואם נצמד לדוגמאות שלך אז לא חושבת שייעוץ למשל תואם גיל של בחורונת מתוקה בת 18, אבל מכירה כמה בחורות כאלו... בסוף יש ויש.
ואני רווקה ושידכתי את אחת החברות שלי
ובהחלט מאמינה שהכל אפשרי ותלוי רק בנו!
ממה שאני רואהאני בעצמי זה
ככל שהגיל גבוה יותר -
קל יותר להגשים חלומות.
כי נפתחים עוד אפשרויות ואופציות
והרבה פעמים גם כלכלית יותר קל
אבל בטח זה שונה מאחד לשני ולמסלול חיים
וודאיאשר ברא
למה שימנע?אני בעצמי זה
אני נתקלתיאשר ברא
באיזה שהיא סיטואציה, שמבחינתי אני על הגל של הגשמת חלום ספציפי.. שנראה "פחות רלוונטי" לסיטואציה שלי מבחינת אחרים.
אבל אני מרגישה שזה לא מפריע לי..
הרבה פעמים אנשים אומרים שצריך לעשות כל דבר לפני הגיל והסטטוס המתאימים, אבל לא מרגיש לי ככה..
ובסיטואציה כזאת דיי מנסים למנוע מהאדם לפעול ככה
אוי..אני בעצמי זה
מסכים איתך לגמרי,
וחבל שככה הורידו לך.
(מכיר אישית על שידוכים שעשו אנשים צעירים ממש שהצליחו)
ובכלל, היום העולם כבר יודע שגיל זה רק מספר
אפשר לעשות שידוכים בכל גיל. מה הקשר?נחלת
אפילו בחורון צעיר בישיבה קטנה יכול לעשות שידוך. כן!
כלומר, להציע וזה בהחלט עשוי להיות מוצלח. בכלל לא תלוי גיל.
אז נכון שאם היתה לי שאיפה דוחקת להטיס מסוק
ועד עכשיו לא הגשמתי אותה, אז כבר אין סיכוי...
אבל ללמוד? לפתח כשרון שעד עתה היה עטוף
בקורי עכביש, לטוס למזרח הרחוק או להיכן
שלא יהיה (טוב, אז לירח לא...) -
אני, כבר סבתא, ועדיין יש לי חלום
לראות לוויתנים במקומם הטבעי,
ולצייר, ואולי ללמוד לפרוט על פסנתר
או משהו...
איך כתבה כאן lavender - זה עניין של רצון.
ודאי, בגיל מבוגר יותר, יש אולי פחות כוחות,
אבל לצייר, לצלם, לטוס לאנטרטיקה למשל -
מה הבעיה?.....
חברים, אפילו האסקימוסים כבר לא מוותרים על
הקשישים שלהם (אני מניחה) ושולחים אותם לשבת
בהשלמה על ערימת שלג קרובה ולצפות לדב
הרעב הבא (זה שפספס את הקשיש הקודם)
אל תגזימו.
לראות לוויתנים במקומם הטבעי >> יש מגוון של פתרונותפ.א.אחרונה
בטיול לארצות הברית, לדרום אפריקה, לאיסלנד - יש הפלגות יומיות הזמינות לכל אדם, לצפייה בלווייתנים.
לא צריך להוציא הון על טיול ליעדים אקזוטיים.
...ל המשוגע היחידי
אני גולל בשרשורים מלפני 10 שנים ומעלה
זה נותן מחשבות על החיים
כאילו אנשים היו אז בני 25 ואיפה הם היום
כל אחד עבר וצמח
איפה אני יהיה עוד 10 שנים?
מכניס אותי קצת לעצבות על החיים
(יש לי נטיה כזאת מדי פעם כשיש זמנים מיוחדים להיכנס להרהורים עצובים על החיים)
נכון מאודאני:)))))
ובמיוחדל המשוגע היחידי
שעכשיו אני בשלב קצת מבולבל בחיים שלי
אז עוד יותר מרגיש ככה

פעםנחלת
אמרתי משהו בסגנון לאדם גדול שהכרתי והוא ענה לי:
אני חי מהבוקר עד הערב כל יום (משהו כזה) - ברוך השם.
חושבת שטבעי שכבני אדם איננו יכולים לחיות כמו...פרה
למשל, ויש מחשבות וחששות ותקוות, אבל איך אומר
ד"ר הררי (אתר התבוננות פנימית) - אם המחשבות
אינן מהסוג שנושא פרי, לסלק אותן.
לא קל, אבל באמת, אם חושבים, החיים עוברים
כל כך מהר (מגילוכד' 40 בערך)....
כן. קל לדבר. בראש ובראשונה, אני מדברת
זאת לעצמי.
אאל"ט (אם אני לא טועה, אין לי כח לכתוב
זאת כל פעם מחדש), ד"ר אדהאן אומרת
לעטוף את המחשבה/חרדה הזו
עם נייר עטיפה נחמד, לקשור בסרט
נחמד ולהעיף אותה (אפשר עם בלון...)
למעלה.
ה ו א יקבל זאת באהבה, בהבנה,
בחיוך, בליטוף רך על הראש:
הכל בסדר, בני היקר, ויהיה
עוד יותר ועוד יותר ועוד....
ולדבר עם מישהו וכו' וכו'....
אתה שיא הצעיר. שיא!
עוד כל כך הרבה דברים
טובים עוד נכונו לך, בעזה"ש!
יודעת שאינך זקוק לנחמה,
סתם...
נחמה זה מנחם מסתבר
ל המשוגע היחידיאחרונה
וגם להזכיר לי שאני עוד צעיר,
כי בקטעים האלה אני תמיד מרגיש כאילו יש הרבה
דברים שיכולתי לעשות בשנים שעברו ולא עשיתי
ואז זה גם מעציב
..אנימה
נראה לי זה עצוב לקרוא את זה מבחוץ, אבל יש מצב שהאנשים המדוברים שמחים עם התהליך שהם עוברים בחייהם.
מכירה את הרהורים העצובים.
דבר ראשון הם עוברים, נמצאים בהם קצת ואז עוברים הלאה להרהורים מסוגים אחרים.
דבר שני זה משהו שעוזר למצוא את הכיוון בחיים בעיקר בשלב שיש עוד הרבה החלטות לפניך. זה טוב לחוות את החיים גם מהזוויות האלה וזה עוזר להבין עם הזמן מה עושה לך טוב ומה נכון לך.
נכון. הרבה יותר עמוק וחושב ממה שכתבתי.יש"כנחלת
תודה, זה באמת עוזרל המשוגע היחידי
רק צריך לזכור לא לשקוע בזה...
אתם ומסלול החיים - הולך לכם בגדול עד עכשיו?זיויק
איך בכלל אתם מודדים את זה?
מה נחשב הצלחה?
טובל המשוגע היחידי
נשמע שחייך כרגע על מי מנוחות סך הכל
היי, מחפשת אפליקציה של ספרים מוקלטיםלומדת כעת
אפשר בתשלום.
אשמח להמלצות מנסיון.
סטוריטל ועבריתתמיד בבטחהאחרונה