בשבוע שעבר העידה במשך שעתיים דרך הזום מגדה רוזנבאום בת 96 מבני ברק במשפט גרמני המתנהל נגד אירמגארד פורכאנר, מזכירה של מפקד מחנה הריכוז שטוטהוף בו נרצחו עשרות אלפי יהודים בתקופת השואה.
איש המוסד לשעבר אבנר אברהם, הוא שקישר בין בית המשפט הגרמני לרוזנבאום והוא שליווה אותה בזמן עדותה מול סוללת שופטים גרמניים. בראיון לערוץ 7 הוא מספר על העדות ועל המשימה אותה נטל על עצמו לבקשתם של גורמים משפטיים בגרמניה, שם הוא מרצה, לאסוף עדים שיוכלו לסייע בהרשעת מזכירתו של מפקד המחנה.
"זה היה הישג", אומר אברהם המציין כי מלכתחילה התבקש לאתר ניצולים שמוכנים לחתום על ייפוי כוח כדי שהתביעה הגרמנית תוכל להעיד בשמם. עדותה של מגדה רוזנבאום היא שדרוג משמעותי של העדויות נגד פורכאנר שלפני מספר חודשים נעלמה מבית האבות בו היא שוהה ואותרה רק לאחר חיפושים.
"יומיים קודם לעדות עשינו טסט. אין לה לאינטרנט. ביקשנו חיבור מהשכנה ומתחברים מנקודה מסוימת במטבח", הוא מספר ומזכיר כי התהליך מול מזכירת מפקד המחנה דומה לזה שנוהל נגד שומר באותו מחנה. גם נגדו אותרו ניצולים שהיו מוכנים להעיד. העדים החתומים על ייפוי הכוח צריכים להיות בעודם בחיים ואכן באחד המקרים לא עלה בידיו של אבנר אברהם להביא לעדות ניצולה תושבת נתניה שאמנם חתמה על ייפוי הכוח, אך ימים מספר לאחר מכן הלכה לעולמה ולא ניתן היה לעשות שימוש באישור שלה. "זו פעולה נגד הזמן".
עוד הוא מספר על פניות אליו בטענה שהעיסוק בגורלה של נאצית קשישה אינו מתאים ואינו ראוי אלא רק מגביר אנטישמיות, אך הוא משוכנע שהעלאתו מחדש של סיפור השואה חשוב ומהווה שליחות היסטורית ראשונה במעלה.
על עדותה של רוזנבאום הוא מספר: "היא הייתה חדה, ברורה ונרגשת. השופטים שאלו שאלות. במשך שעתיים, למעט עשר דקות להפסקה, אפשר לספר הרבה מאוד. היא תיארה את סדר היום במחנה, העלתה זיכרונות ואת המראות שהיא הייתה עדה להם".
את דבריה של רוזנבאום שנאמרו בגרמנית הוא עצמו אינו מבין, אך הוא מספר כי בעבר כבר תרגם עדויות ממחנה שטוטהוף לתובע הגרמני מעברית לאנגלית ונחשף לתיאורים קשים מאוד של הרעבה מכוונת, עבודות פרך ועוד.
"זה פותח מחדש את הפצעים וזו טלטלה רגשית עבורה ולכן הם נמנעים מלהתראיין", הוא אומר ומעריך כי משפטה של פורכאנר "יסתיים השנה. לא צריך לצפות שהיא תוכנס לכלא כפי שהיה עם השומר הנאצי, אבל החשיבות היא העלאת הנושא והטיפול הציבורי בו".