סרגיי לברוב
סרגיי לברובצילום: רויטרס

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב יצא בהתבטאות שנויה במחלוקת כשאמר הערב (ראשון) בראיון לטלוויזיה איטלקית: "העובדה שזלנסקי יהודי לא שוללת את האלמנטים הנאצים באוקראינה - מאמין שגם לאדולף היטלר היה דם יהודי".

בהמשך אמר לברוב כי "המתקפות האוקראיניות על דונבאס מכוונות בבירור להטלת טרור על האוכלוסייה האזרחית" והוסיף כי "זלנסקי משנה שוב ושוב את עמדתו, האוקראיניים חיבלו במשא ומתן".

שר החוץ הרוסי טען כי האוקראינים חיבלו במשא ומתן בין המדינות, וכי "זלנסקי משנה את עמדתו ללא הרף". עוד אמר שר החוץ כי שרוסיה מעולם לא קטעה את המאמצים לקראת הסכם שימנע מלחמה גרעינית.

מוקדם יותר היום אמר נשיא אוקראינה זלנסקי כי החל פינוי האזרחים ממפעל הפלדה אזובסטאל. קבוצה ראשונה של כ-100 איש כבר פונתה ותגיע מחר לעיר זפוריז'יה, שבשליטה אוקראינית. אוקראינה והאו"ם פועלים לפינוי אזרחים נוספים מהמפעל במריופול.

כלי התקשורת באוקראינה דיווחו כי רמטכ''ל צבא רוסיה, הגנרל ולרי גרסימוב, נפצע בהפגזה אוקראינית על מטה הפיקוד הצפון מזרחי של צבא רוסיה באוקראינה. גרסימוב נפצע במתקפה ארטילרית מתואמת שכוונה במיוחד לפי מידע מודיעיני, שסופק על ידי יחידת האותות של המודיעין האוקראיני, לפגישה של בכירי המטה הרוסי.

דווח כי הגנרל אנדריי סימונוב, בכיר במערך הלוחמה האלקטרונית הרוסית, נהרג במתקפה. עוד נטען כי מאה חיילים רוסים נהרגו ומתוכם לפחות 20 קצינים.

נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, שהפך לאחת הדמויות הנערצות מאז פרוץ המלחמה ב-24 בפברואר, היה קרוב מאוד ליפול בשבי או להירצח על ידי כוחות רוסיים כבר בשעות הראשונות של המלחמה.

בראיון למגזין "טיים" תיאר זלנסקי כיצד כוחות רוסיים כמעט הגיעו אליו ואל בני משפחתו לכדו אותם או התנקשו בהם כאשר השתלטו על מתחם הממשלה שעות ספורות לאחר תחילת הפלישה לאוקראינה. "מיד לאחר שהחלו ההפצצות אשתי אולנה ואני הלכנו לבתנו בת ה-17 והבן שלנו בן ה-9, ואמרנו להם להתכונן לברוח מהבית. זה היה חזק, היו שם פיצוצים כל הזמן", תיאר זלנסקי.

זמן קצר לאחר תחילת ההפצצות הודיעו ראשי הצבא האוקראיני לנשיא כי כוחות רוסיים צנחו באוקראינה במטרה ללכוד אותו ואת משפחתו או להתנקש בחייהם. ראש הצוות הנשיאותי, אנדרי ירמק, אמר בראיון ל"טיים" כי "לפני אותו לילה, ראינו דברים כאלה רק בסרטים".

לאחר שהכוחות הרוסיים התקרבו למתחם הממשלה בשעות הראשונות של המלחמה, החלו קרבות ירי עזים בין החיילים הרוסים לחיילי צבא אוקראינה שהגנו על המתחם. "שומרים בתוך המתחם כיבו את האורות והביאו אפודים חסיני כדורים ורובי סער עבור זלנסקי וכעשרה מעוזריו", מתארים מקורביו של זלנסקי את הדרמה סביב הנשיא.

הכתב סיימון שוסטר מצטט בכירים בצבא אוקראינה שטוענים כי "כוחות רוסיים עשו שני ניסיונות לפרוץ אל תוך המתחם הנשיאותי כאשר זלנסקי ומשפחתו היו עדיין בפנים, אך נבלמו". למחרת החליט זלנסקי לצאת ממקום המסתור שלו ולצלם את עצמו בטלפון הנייד שלו ברחובות קייב, על מנת לשדר לעם האוקראיני חוזקה וכי הוא עדיין בחיים.

"באותם רגעים הבנתי מה באמת תפקידי האמיתי במלחמה. אתה מבין שהם צופים בך. אתה הופך לסמל. אתה צריך לפעול כפי שראש מדינה פועל", סיפר זלנסקי.