בעקבות פרויקט הכתבות ב'כאן 11' על עדויותיהן של תלמידות אולפנות אודות הטרדות שחוו מרבנים ואנשי חינוך במסגרת החינוכית, שוחחנו בערוץ 7 עם הרב יונה גודמן, מנהל חינוך ופדגוגיה במרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא.
בפתח דבריו מעיר הרב גודמן כי יש המגדירים את פרויקט הכתבות המדובר כפרויקט השמצות. עם זאת מדגיש הרב גודמן כי יש להיאבק בכל ביטוי של הטרדה גם אם הוא רבע מילה שאינה במקום, אך "לשמחתי המצב טוב ומצוין ברוב מוחלט של המקומות וברוב מוחלט של האנשים. המוסדות הם מקומות מוגנים שבהם מטפחים דור, אבל אנחנו מחויבים ועסוקים בכך. בכל מסגרת שאני מכיר, לאו דווקא בבני עקיבא, יש שיחות ואזהרות ויש תדרוכים למורים. זה מטופל ומטופל היטב בשיא החומרה".
לכך מוסיף הרב גודמן גם את הצד שמנגד ומציין כי "מעולם לא שמעתי שאסור ללמוד בבתי ספר חילוניים כי מצאו בשני בתי ספר חילוניים בתי ספר קשים. מעולם לא שמעתי על שבר בבתי ספר בגוש דן כי מצאו בשני בתי ספר וכו'... הניסיון לתפוס טרמפ ולהשמיץ את עולם התורה ואת כל האולפנות שבהם פעילים אלפי מורים ומורות מסורים – אגב, ביותר ויותר אולפנות יש נשים בראש, לא כי חוששים מהגברים אלא כי אנחנו רוצים להציב בני הבנות דמות תורנית של אישה מנהיגה ומנהלת, ויותר ויותר מקומות עוברים מגבר לאישה – להגיד 'כל האולפנות' נותן תחושה שיש כאן גם מניעים זרים ולא כשרים".
"אם כתב עובד ועובד ושוב ושוב מפנים בפייסבוק לפנות אליו ומשלושים שנה מביאים שניים וחצי מקרים, זה אומר שאנחנו במצב מצוין ועם זאת ברור שצריך לטפל בשיא החומרה, במניעה שבה כולנו עסוקים, אבל לא כדבר מרכזי. כדבר מרכזי אנשים צרכים לדעת שילדיהם במקום מוגן וכך הילדים צריכים להרגיש, ואם יש חשד הכי קטן, שיתלוננו".
ואולי, אנחנו שואלים, ההתמקדות באולפנות של הציונות הדתית נובעת מחשש שמא בנות המגזר אינן יודעות כיצד להתמודד מאחר והנושא פחות מדובר ומצוי תחת איפול של צניעות וצינעא, מה שאין כן בבתי הספר של הציבור החילוני?
"עוסקים בעניין היטב. תמיד יש מקום לשיפור והשתפרות ואנחנו לא מושלמים. אני סבור שיש הבדל גדול בין מצבים שבהם אומרים שם של בית ספר מסוים, וגם שם צריך להיזהר כי מדובר לכל היותר במורה אחד, וגם אותו לפעמים משמיצים סתם, אומרים את שם בית הספר ולא 'כל בתי הספר החילוניים' או 'כל בתי הספר של גוש דן', מקפיץ אותי התיוג 'אולפנות'", אומר הרב גודמן ומוסיף: "בנותינו גדלות באווירה צנועה וזהירה. לא כל דבר מדברים בשפה כמו ברחוב, אבל בהחלט מדברים בצורה הכי גלויה שיכולה להיות".
עוד מדגיש הרב גודמן כי לו היו הכתבות המדוברות משודרות בתקופת שנת הלימודים חזקה על כל מחנך ומחנכת שהיו מנצלים את ההזדמנות לשיח עם התלמידות, וגם עם התלמידים, על הנושא, אך מאחר ומדובר בתקופת חופש קורא הרב גודמן להורים לעשות זאת, לשאול את הבנים והבנות למחשבותיהם בעקבות הדברים ולהביע את עמדת ההורים בפני הילדים, אך לעשות זאת תוך כדי דברים אחרים ולא מתוך תחושת שבר ומשבר.
עוד שאלנו את הרב גודמן אודות עצם הצבתם של רבנים כראשי אולפנה, האם הדבר לא אמור היה להשתנות זה מכבר, בעיקר לנוכח גילן של התלמידות והמשמעות של עבודת ראש אולפנה מולן.
"בעבר הרחוק היו פחות נשים שהיו מנהיגות רוחניות תורניות, וממילא בראש רוב מוחלט של האולפנות היו גברים שעשו עבודה מדהימה. חלקם עדיין בתפקיד והם עושים עבודה מדהימה. בזכות תופעות שונות גדל דור שלם של נשים ראויות ומסוגלות, וזו ההזדמנות לקרוא לעוד לא כדי לסלק את הגברים אלא כדי להציב בפני הבת דמות ראויה שהיא גם מנהיגה, גם מנהלת וגם תורנית זה מסר חשוב בפני עצמו. אנחנו בדור שבו אנחנו קוטפים את הפירות של בתי המדרש של נשים שמתערות בכל הליכות החיים מתוך צניעות ומתוך תורה".