הרב יונה גודמן מספר, שבמסגרת שליחות חינוכית קצרה לקהילות שונות בגולה, הוא פגש לא פעם שליחים לשעבר, שנשארו לגור במקום ופשוט 'ירדו' מהארץ.
המדובר במשפחות דתיות, שלא ראו כדבר נורא לעשות 'רילוקיישן' לחו"ל, כל אחת וסיבותיה. הרב יונה אמנם מדגיש שרוב עצום של השליחים עושים את שליחותם נאמנה, וממשיכים לחנך אף בעצם חזרתם ארצה בסוף שליחותם, כדי להתגייס לשליחות אחרת בארץ.
ברם, לדבריו: "צריך לנתח את התופעה בצורה שורשית יותר". זאת מכיוון ש-"בעבר לא היה צורך לחנך לחלק ממושגי היסוד שלנו. צעיר דתי לא העלה על דעתו לרדת מהארץ, כפי שלא היה צורך לחנכו שיש ערך למשפחה ולילודה, ובאופן טבעי הוא חפץ באלו".
לדבריו, חלק ממושגי היסוד כבר אינם מובנים מאליהם, ועלינו להתאמץ לדבר עליהם מעת לעת, ובעצם לחנך אליהם. לדעתו, מעבר לצורך לבחון מחדש ולרענן, דווקא בימים אלו, את המסרים החינוכיים שלנו, יתכן ובדיעבד יש כאן ברכה.
"אולי, בזכות שנצטרך לחנך במודע למושגי יסוד אלו ואחרים, הם ייבנו אצל ילדינו בצורה עמוקה יותר ומבוררת יותר, ולא ייעשו חלילה כ'מצוות אנשים מלומדה'. מיסוד זה מסיק הרב יונה המלצה: "יש נושאי יסוד שבאופן טבעי אנו לא מדברים עליהם, ואת זה צריך לשנות. כשמספרים על דודה שילדה, להוסיף גם התייחסות לערך הילודה. כשמספרים על בן-דוד שהתארס, לכלול גם התייחסות לערך הזוגיות היהודית, וכן הלאה".
מומלץ לאמץ בבית...