
בימים האחרונים המערכת הצבאית והפוליטית סוערת בגלל תיעוד מטריד של חיילים בחברון, אשר נראו מכים ומקללים פעילי שמאל.
כולם מיהרו להגיב, חלק בעד החיילים וחלק נגד החיילים, אבל את העיקר כולם שכחו: איך קורה מצב שחיילים נקלעים לעימות מילולי ופיזי עם אזרחים ישראלים.
במהלך השירות הסדיר וגם במילואים, המ"פ שלנו (אותו מ"פ) היה נותן תדריך מפורט לפני העליה לתעסוקה מבצעית, ומסביר בדיוק על אופן האוכלוסייה האזרחית. כל עליית משמר, כל יציאה למבצעים, כל חילוף משמרות היינו מקבלים תדריך או על ידי המ"פ או על ידי הסמ"פ או קצין תורן. הסבירו לנו (ועדיין מסבירים) על התנהלות מול אוכלוסיה אזרחית.
בנוסף לתדריכים היינו מקבלים הוראות ברורות איך להתנהג עם אזרחים פלסטינים, ועם פעילי שמאל. זה נראה שהחיילים בחברון לא קיבלו תדריך מפורט על תפקידם, החיילים הגיעו למצבים שהם לא היו אמורים להיות בו, מישהו למעלה פישל, אי אפשר להפיל את הכל על החיילים, לגבעתי יש מג"ד ויש מח"ט, הם הראשונים שצריכים לתת תשובות איך החיילים שלהם הגיעו למצב הזה.
התנהגות החיילים לא ראויה ולא מקובלת, אבל כשמפקדים בכירים לא לוקחים אחריות (לפחות עד עכשיו) ומשאירים את החיילים להתמודד עם זה לבד, התוצאה רעה. אני בכוונה לא מתייחס לפעילי השמאל שהגיעו, הם לא רלוונטים למקרה, אזרחים יכולים להגיע לאן שבא להם ולהגיד מה שבא להם, אם הם עוברים על החוק, בשביל זה יש משטרה. החיילים לא צריכים להיות שוטרים, ואם אתם חושבים שמישהו בצה"ל יקח אחריות, אז אתם טועים, ישאירו את החיילים להתמודד לבד.
אלו שתוקפים את התנהגות החיילים ואלו שמגנים על החיילים עושים זאת מסיבות שונות. אבל איפה האחריות של הפיקוד הבכיר, לא שומעים מהם, הרמטכ"ל מפרסם איגרת שמתאימה לשנות ה-80 וכל האופוזיציה הנכנסת חוגגת על זה.
את החיילים צריך להעמיד לדין על התנהגות בלתי הולמת אבל עם פרופורציות, ולבדוק האם מישהו בכלל הסביר להם על אופן התנהגות מול אוכלוסיה אזרחית פלסטינית כולל אזרחים ישראלים. לא יכול להיות ששולחים חיילים בני 18 או 19 למקומות כמו חברון, ונותנים להם להתמודד לבד. ואם כן היה תדריך מפורט, ואם כן הוסבר להם בדיוק מה תפקידם, ומה הם צריכים לעשות אם וכאשר אזרחים ישראלים מתנהגים אליהם בצורה מחפירה, אז שיקום אותו קצין שנתן להם להם את התדריך ואת ההוראות ויסביר איפה הוא נכשל.
צה''ל לא מחנך חיילים להתנהלות מול אוכלוסיה אזרחית, כי פעם אחר פעם זה קורה, חייל בן 19 הוא בן 19, אם אין לו הדרכה נכונה הוא ייכשל, צה''ל בעיקר עסוק ביח"צ, איפה חיל החינוך? כל פלוגה שנמצאת בתעסוקה מבצעית, חייבת כל חודש לקבל שיעור מקצין על אופן התנהגות מול אוכלוסיה אזרחית.
אני דיברתי בימים האחרונים עם מספר חיילים מגדודים שונים, אף אחד מהם לא קיבל תדריך מפורט על התנהגות והתנהלות מול אוכלוסיה אזרחית, זה הפקרות, לא שולחים חיילים בני 19 למחסומים עם אוכלוסיה אזרחית פלסטינית או ישראלית, בלי הכנה מלאה.