
פרסום ראשון: מתאם פעולות הממשלה בשטחים שיגר מכתב לעובדים, לקצינים ולחיילים המשרתים ביחידה ובמנהל האזרחי, עם הנחיה ברורה: לא להתבטא בסוגיות פוליטיות ובכללן סוגיית העברת המנהל האזרחי לשליטת שר האוצר המיועד בצלאל סמוטריץ'.
במכתב למשרתים במתפ"ש ובמנהל האזרחי הודגש כי אסור גם לנהל דיונים פנימיים סביב המשך פעילותו של המנהל האזרחי.
"אנו כגוף המושפע ישירות ממדיניות הממשלה נדרשים להיות עם עמוד שדרה מקצועי, רלוונטי ולדעת לשמור על הרלוונטיות שלנו ולהוות כ'שומרי הסף המקצועי'. תקופה זו מציבה בפנינו סיכונים והזדמנויות ועל כולנו לנקוט במשנה זהירות מחד, ומאידך לפעול במקצועיות ואחריות בכל משימה בה נדרש ליישם את המדיניות שמתווה הדרג המדיני", כותב המתאם תא"ל פארס עטילה.
עוד הוא מציין כי "לאחרונה היינו עדים למספר אירועים שקשורים ליחידתנו אשר קיבלו תשומת לב רבה מצד גורמים פוליטיים שונים, לצד סקירה נרחבת בכלי התקשורת וכן ניצול אירועים על ידי גורמים שונים לטובת קידום אינטרסים פוליטיים". מתאם פעולות הממשלה בשטחים דורש שלא לבוא במגע עם גורמי תקשורת ללא אישור דובר המנהל ולערב אותו בכל מקרה שבו נתקלים בגורמים כאלה ומוסיף כי יש "להימנע ממארב תקשורתי".
עטילה גם מבקש מעובדי ומשרתי המנהל האזרחי להיזהר בהתבטאויותיהם ברשתות החברתיות. "חל איסור להתבטא ברשתות החברתיות הקשרי תוצאות הבחירות, כמו גם להזדהות בפומבי עם מפלגה כזו או אחרת. יש לעודד שיח בקרב משרתי היחידה על חשיבות הדמוקרטיה בישראל, ללא התייחסות לדעותיהם הפוליטיות".
"ישנם לא מעט הצהרות בתקשורת בעד ונגד עבודת המנהל האזרחי. זו העת שאנו נדרשים לשמור על איפוק ולבצע את הייעוד שלנו באופן המקצועי ביותר", לשון המכתב.
כזכור, יו"ר מפלגת הציונות הדתית דרש מהליכוד לקבל לידיו את השליטה במנהל האזרחי שנמצא כיום במשרד הביטחון, ולהעביר כמה שיותר סמכויות מהמנהל האזרחי למשרדי הממשלה.
כזכור, הליכוד הסכים לדרישתו של סמוטריץ לקבל את תפקיד שר אוצר, תיק העלייה וקליטה, תיק התיישבות,
שתי ועדות בכנסת וסמכויות שיועברו ממשרד הביטחון לאוצר בנושא המנהל אזרחי.


מוקדם יותר היום (ה'), ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו הגיב להבטחת ח"כ אבי מעוז לבטל את מצעד הלהט"ב בירושלים, והבהיר: ''מצעד הגאווה בירושלים ימשיך לצעוד''.
נתניהו הבטיח כי ''הממשלה בראשותי לא תפגע בקהילת הלהט"ב ובזכויות של כל אזרחית ואזרח בישראל. נדאג בערבות הדדית לכלל אזרחי ישראל ונעבוד כדי לשפר את החיים של כולנו - זאת המשימה שלנו''.
כאמור, יו"ר מפלגת נעם מעוז שחתם השבוע על הסכם הקואליציוני עם הליכוד, אמר בראיון לאיתמר סג"ל ב"עולם קטן" כי "צריך לבטל את מצעד הגאווה בירושלים תחילה. אני אדאג לבטל אותו, זו בושה וחרפה. אני הכי דוגרי בזה. בהסכמים הקואליציוניים זה אכן לא עלה, אבל אני לא מסתיר, ודאי שהייתי רוצה לבטל את זה. יש חוק שאוסר עירום בציבור, אבל שלוש מאות בני אדם, על בסיס לקונה בחוק שמתירה בעבור מיצג אומנותי להתערטל בציבור, הלכו לערד, הביאו צלם בינלאומי והצטלמו בעירום".
מעוז הרים את קולו בראיון ואמר: "השתגענו?! כבר הגשתי הצעת חוק לבטל את הלקונה הזו, שגם בעבור אירוע אומנותי לא תותר התערטלות בציבור. לא יכול להיות דבר כזה. אתה יודע כמה המצעדים הללו פוגעים בירושלים הקדושה, במרחב הציבורי שלה?! אתה רוצה להפגין? תפגין. אבל מצעד תועבה זנותי בפרהסיה?! הרי זו הפרהסיה של המדינה היהודית! אני מרגיש שאני מבטא את דעתם של רוב תושבי מדינת ישראל, שחושבים שאת המצעד הפומבי צריך להפסיק, כי הפרהסיה הציבורית היא פרהסיה של מדינה יהודית".
רבים חושבים שלא נכון לקדם על ידי כפייה את התורה ואת מדינת ישראל כמדינה יהודית, ויש להעדיף הסברה והסכמות חברתיות.
"אם הייתי יודע להשפיע בקירוב ובהסברה, הייתי הולך לשם", הוא מגיב. "בחרתי בדרך הפוליטית. אסור להפקיר את הזירה הזו. את החוקים הכנסת מחוקקת, והיא לא עוסקת בקירוב ובחינוך אלא בקביעת הנורמה והחוקיות של מדינת ישראל. אני טוען שבמרחב הציבורי העם אמר את דברו. זו לא כפייה! אנחנו ארבעה שבועות אחרי הבחירות, ואני כל הזמן אמרתי שהבחירות היו בין אג'נדה של מדינה יהודית לאג'נדת מדינת כל אזרחיה".
מה עם תחבורה ציבורית בשבת למשל, עניין הנתפס כמגביל את הפרט?
"לא תהיה תחבורה ציבורית בשבת. את עבודות הרכבת אפשר לפתור על ידי גויים, כי להם אסור לשבות בשבת".
אתה חושב שצריך לשנות את הסטטוס קוו לכיוון היהודי-דתי?
"את כל מה שהם הפרו בסטטוס קוו לכיוון שלהם, אני משנה ומתקן בחזרה. יש לי סבלנות, גם תיקון הדברים יהיה קמעה קמעה. לבנות בית אחרי אישורים לוקח שנה. כמה זמן לוקח להרוס בית? יום אחד. מביאים שופל והורסים את הבית. הם הרסו את הזהות היהודית של המדינה, וצריך זמן לתקן.
"אל תמדדו אותנו אחרי שבוע אלא אחרי שלושה, ארבעה או שישה חודשים, אז תתחילו לראות את התיקון. יש לי סבלנות, באתי לעבוד ואני כבר מפשיל שרוולים. אני אעבוד על פי השקפותיי, כפי שקיבלנו מנדט ברור מהציבור. כל ההפחדות הן שיטת השיימינג הידועה שלהם: מכפישים אותך ותולים אותך בכיכר העיר. אבל אני לא מפחד".
לסיום נשאל מעוז אם לא כדאי שיעסוק גם בעניינים אחרים, בכלכלה, בביטחון וברווחה. "אני חושב שאני עוסק בביטחון יותר מכל אדם אחר", הוא עונה, "כי אני דורש להוציא את היוהל"ם מצה"ל, וזה הכי חשוב לביטחון ישראל, יותר מכל דבר אחר. אני עוסק בביטחון הפנים יותר מכולם, כי אני רוצה להוציא את שטיפת המוח של הקצונה הבכירה של המשטרה מקרן יוזמות אברהם. אני עוסק בחינוך יותר מכל מי שעוסק בחינוך, כי אני עוסק בלהוציא מהמערכת את כל תוכניות החינוך האנטי-יהודיות והאנטי-ציוניות. אני עוסק בלב, בעיקר, בנשמה. זה העיסוק הכי חשוב שיש בכנסת".
הרב שי פירון. צילום: Yonatan Sindel/Flash90
ההסכם הקואליציוני בין הליכוד למפלגת נעם הונח אמש (רביעי) על שולחן הכנסת, ובו פרטים נוספים על הסיכומים בין ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו לסגן השר המיועד ממפלגת נעם, חבר הכנסת אבי מעוז.
לפי ההסכם, היחידה לתוכניות חיצוניות וקידום שותפויות במשרד החינוך תועבר למשרד ראש הממשלה ותהיה באחריותו של מעוז, כך שהוא יוכל לקבוע איזה גופים ואילו תכנים חיצוניים ייכנסו למערכת החינוך בישראל.
לצד הביקורת שנשמעה משרת החינוך היוצאת יפעת שאשא ביטון, גם שר החינוך לשעבר הרב שי פירון מחה בתוקף על ההסכם שמעניק לאבי מעוז שליטה בתכני מערכת החינוך.
הרב פירון אמר כי ''ההסכם המסתמן עם ח"כ אבי מעוז אינו יכול לעבור בשתיקה. הוא ליקוי מאורות דמוקרטי, מוסרי, יהודי וציבורי. ח"כ אבי מעוז מייצג מנדט אחד בכנסת, סיעת יחיד, והוא, ורק הוא, יקבל את האחריות על תכניות הלימודים במשרד החינוך.
''אל תתבלבלו, השאלה אינה רק אם ארגונים חילוניים כאלה ואחרים יוכלו ללמד בבתי הספר. השאלה היא אפילו אם הרב שרלו, הרב בני לאו או הרבנית מלכה פיוטרקובסקי יוכלו להשמיע את קולם. אל תתבלבלו. המשמעות היא שבמקום לנהל ויכוח ראוי על תפיסות החינוך, נקבל הוראות מקומיסר התרבות והרוח. אל תתבלבלו. המשמעות היא שליטה על שיקול הדעת של מנהלים ומנהלות, ובעיקר, שלילת הכוח של אנשי חינוך לעצב זהות ואחריות''.
פירון הסביר שגם הוא מודאג ממצב הזהות היהודית בקרב תלמידי ישראל: "כן, גם אני מוטרד ממצב הזהות היהודית והזהות הלאומית. כן, גם אני מציע להשקיע יותר בתכניות פנים בית ספריות, ופחות בהסתמכות על גורמי חוץ.
''אבל השינוי צריך להיעשות בשיח, בשולחן עגול, בהעמקה ולא בסיסמאות. הדיון צריך להיעשות בהשתתפותם של אנשי חינוך ולא מעל הראש שלהם. תיקון איננו הריסה, בטח לא חורבן. אבל מכאן ועד העברת האחריות לסמכותו של אדם אחד, המייצג מנדט אחד, שעמדותיו ודעותיו זרות לרוב מוחלט של אזרחי ישראל, המרחק גדול''.
פירון ציין כי ההסכם פוגע בהתנהלות של משרד החינוך, שמעתה "יעסוק במתמטיקה ואנגלית, ואבי מעוז יחנך את ילדינו. זהו ליקוי מאורות חמור. זהו רגע עצוב ומסוכן. וחייבים, חייבים שלא לעמוד מנגד''.
שרת החינוך יפעת שאשא ביטון אמרה אתמול כי "אדם ששנאתו אמונתו ישלוט בתכנים שילמדו ילדינו בבתי הספר. האיש עם הדעות החשוכות ביותר יקבע מה התכנים שילמדו הילדים שלנו בבית הספר ומי הגופים שיפעילו אותם, עם תקציב של מעל 2 מיליארד שקל. מדובר בחרפה מוסרית שתפגע בחינוך של כל ילדי ישראל ותפרק את מערכת החינוך. את המחיר של מכירת החיסול הערכית שמוביל נתניהו - ישלמו הילדים של כולנו".
מאיגי, ארגון נוער גאה, נמסר בתגובה כי "מפלגת שונאי הנשים, שונאי הלהט"ב, שונאי האנשים עם מוגבלות שאיימה לסגור את כנפיים של קרמבו ואת איגי, צריכה להפחיד כל הורה, כל מורה, כל מנהלת בית ספר. ברור למה הם רוצים להשתלט על המוח והנפש של ילדי וילדות ישראל, אם הדבר הזה יקרה הליכוד ובנימין נתניהו מפקירים את בתי-הספר, זה מהלך מסוכן שעלול לעלות לתלמידים ותלמידות ישראל במחיר כבד מאד".
