כל ילד חדש שנולד משנה את המשפחה שלו, אבל מסתבר שגם את המוח של הוריו. מחקר חדש בוחן את ההשפעה של לידת הילד הראשון על מוח האב ומגלה שינויים משמעותיים בעקבות הלידה וההורות.
על אף שבעבר חשבו כי המוח איננו משתנה בצורה משמעותית לאחר הבגרות, במחקרים בשנים האחרונות התגלה כי ישנה "פלסטיות מוחית" המאפשרת למוח להשתנות. כחלק משינויים אלו, חוקרים רבים בחנו כיצד הלידה וההורות משפיעים על מוח האם, שינוי שזכה לכינוי "מוח אימהי". סריקות מוחיות הראו כי מספר חודשים לאחר הלידה חל שינוי במוח באזורים הקשורים ליכולת הבנה חברתית ויצירת אמפתיה לאחר.
מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Cerebral Cortex בוחן את ההשפעה שיש ללידה ולהורות על האבות הטריים. המחקר נערך בשיתוף פעולה בין חוקרים מאוניברסיטת דרום קליפורניה יחד עם חוקרים ממכון גרגוריו מראנון לחקר הבריאות ובמהלכו נבדקו המוחות 40 גברים מארה"ב ומספרד לפני ואחרי שהפכו לאבות. מוחות הנבדקים נסרקו בפעם הראשונה בבדיקת MRI במהלך ההיריון של בת הזוג ולאחר מכן נסרקו שוב 6 חודשים לאחר הלידה. במקביל לסריקות אלו, נסרקו עוד 17 גברים ללא ילדים על מנת להשוות בין הקבוצות.
בהשוואה בין שתי הסריקות, החוקרים מצאו שינויים הן אצל הנבדקים מארה"ב והן אצל הנבדקים מספרד בעוד אצל הגברים ללא הילדים לא נמצאו שינויים דומים. השינויים שנצפו ב"מוח האבהי" נמצאו באזורים המקושרים לעיבוד ראייה, קשב ואמפתיה שלהשערת החוקרים נועדו לסייע להם בתפקיד ההורות החדש.
על אף הממצאים, החוקרים מסכמים כי מדובר רק במחקר ראשוני על מספר מצומצם של נבדקים וכי יש צורך במחקרים נוספים בתחום. לדבריהם, מחקר נוסף על השינויים הטבעיים במוח האב עשויים להוביל להבנה טובה יותר לגבי ההסתגלות הנדרשת לאבות טריים ולמעורבות שלהם בגידול הילדים.