הפיגוע ליד בית הכנסת בנווה יעקב בירושלים
הפיגוע ליד בית הכנסת בנווה יעקב בירושליםצילום: Olivier Fitoussi/Flash90

השר לשעבר, תא"ל במיל' אביגדור קהלני, מתייחס בראיון לערוץ 7 לחשש במערכת הביטחון מפיגועי חקיינות בעקבות הפיגועים האחרונים בירושלים.

קהלני אינו סבור שקיימת נוסחה מדויקת להתמודדות עם החשש "כי המפגעים הם אנשים שקמים בבוקר עם ג'ננה, לוקחים נשק ותעודה כחולה ועוברים לצד השני של העיר". עם זאת אומר קהלני כי ישנן מספר פעולות שיש לבצע ואכן המערכות השונות מנסות לבצע את המהלכים הללו. "האחד הוא הטיפול בכלי הנשק, לפחות במקומות שבהם יש אנשים עם תעודות כחולות. על ידי כך מקטינים את הרצון והיכולת שלהם לפגוע".

עוד סבור קהלני כי עלינו לשנות את היחס לאותם תושבים, "להסתכל עליהם בצורה עוינת ולא כעל אזרחים רגילים כי אלו אנשים שהשנאה עדיין מוטמעת בתוכם". על הגברת השיטור הוא אומר כי הוא "לא מאמין בשיטה שבה מצמידים שוטר לכל בעל תעודה כחולה במזרח ירושלים. אני מאמין בלהגיע לבתים שלהם, לבצע סריקה יסודית אחרי מודיעין חזק ולפרק אותם מכל הנשק שנמצא ברשותם".

אביגדור קהלני
צילום: שלומי יוסף

עוד הוא מזכיר את החובה לטפל בהגברת השנאה, בעיקר דרך מערכת החינוך הנתונה תחת שליטה ישראלית. "אנחנו חוששים להיכנס לתוך בתי הספר שלהם ולהחליף את ספרי הלימוד המסיתים". עוד מטיל קהלני אחריות גם על עיריית ירושלים שלדבריו גרמה לשכונות הללו להיות מאוד מוזנחות. "הזבל זרוק ברחובות, מה שלא מגביר את הגאווה שלהם על שהם נושאי תעודת זהות כחולה. צריך לטפל בדבר הזה".

פרט חוש בנוסף הוא "הביטוח הלאומי שאנחנו, כמו חבורת מטומטמים, ממשיכים לשלם למי ששונא אותנו. כל הסוגיה הזו צריכה להיות מטופלת משפטית, ושאנשי המשפט שלנו יהיו מסוגלים להחמיר משפטית. שוטרים שלנו אורבים כל הלילה, עובדים קשה מאוד ובסוף בבוקר השופט משחרר אותם. אני לא מבין את שיקול הדעת של מערכת השיפוט שלנו. העונשים שם מצחיקים, החל מעבודות שירות ועד נזיפות, במקום בתי סוהר לתקופות ארוכות.ללא עבודה הרמונית זה לא יעבוד".

קהלני אינו סבור שיש מקום להטיל אחריות על מערכת הביטחון ככזו שלא נערכה כראוי לאחר המבצע בג'נין לאפשרות של הסלמה. לטעמו לא ניתן היה לנחש מה עובר במוחו של צעיר ולבלום את כוונותיו. "זה נוח לפזר סיסמאות בתקשורת, אבל במציאות זה בלתי אפשרי. צריך לטפל בעץ הממאיר הזה מהשורשים שלו ולא להוריד כאון ענף וכאן עלה. יש טעות בגישה, אבל מתחלפת ממשלה בכל שנה ולא יורדים לעומק התפקידים".

על הסיכוי שאיתמר בן גביר יוכל לחולל הרתעה שלא הייתה בתקופותיהם של קודמיו בתפקיד, אומר קהלני כי "אם הממשלה כולה לא תשלב ידיים הוא לא יצליח. דרוש צוות חכמים שיפעל, לשנות חוקים, לאכוף דרך משרד החינוך, לדרוש מהשופטים להיות נוקשים יותר, לבצע פשיטות יזומות ולהיכנס פנימה כמו שנעשה בג'נין. ממשלה צריכה לקבל החלטות באומץ. שר לביטחון לאומי לא יכול לעשות דברים לבד. קשה מאוד לבחון הצלחה של שר לביטחון פנים. מדובר בתפקיד כפוי טובה שלעולם יבואו אליו בטענות".

איטום בית המחבל שביצע את פיגוע הירי בנווה יעקב*דוברות המשטרה

"אני לא בטוח שההחלטה לכלול את השכונות העוינות האלה בתוך ירושלים היא החלטה נכונה. איזו ישועה הביאו לנו כל שלוש מאות אלף התושבים שם? הם חיים על חשבוננו. מי צריך אותם? ירושלים השלמה? עזוב אותי... אני ימני בדעותיי, אבל אז מה? יש שכונות שלא צריך אותן. מי אמר שיש שם משהו מקודש? מזיזים את הגדר עוד מאתיים מטר ימינה. הם חוגגים עלינו ואנחנו משלמים להם ביטוח לאומי ונותנים להם את כל הזכויות".

בהתייחס להחלטות הקבינט הביטחוני אומר קהלני כי הקבינט אינו יכול לקבל החלטות קשות יותר שכן הבחינה של כל החלטה היא האם כל דבר בג"יץ או לא. "מי שמנהל את ישיבות הקבינט הללו הם יועצים משפטיים שאומרים מה לא ואיך לא. הפרקליטות אורבת לכל השרים שאם יחרגו יפתחו נגדם תיקים".

"אנחנו מדינה שבוחנת דברים לא ל-30-40 שנה אלא לכמה חודשים הקרובים וכל שר בוחן את ההישרדות שלו ואת ההחלטות הוא מקבל בהתאם ליועצים המשפטיים שלו שכבר מזמן הם שמנהלים את המדינה. הכותרות הן שהממשלה החליטה לאטום את בית המחבל כמה שיותר מהר, אבל בעוד יומיים שלושה נשכח מזה".