חאן אל אחמר
חאן אל אחמרצילום: רגבים

המדינה אמורה למסור היום (רביעי) את תשובתה לבג"ץ בעניין הפסיקה לפינוי המאחז הבדואי הבלתי חוקי חאן אל אחמר.

נזכיר כי בג"ץ הוציא לפני עשרה חודשים צו ביניים שחייב את שר הביטחון הקודם בני גנץ להתייצב בבית המשפט ולהסביר מדוע המדינה לא מפנה את היישוב הבלתי חוקי כפי שהתחייבה.

בחודש אוקטובר ניתנה למדינה דחייה נוספת בהגשת תשובתה לעתירה של תנועת רגבים בנוגע לפינוי המאז בשל חילופי הממשלה.

חברי כנסת ופעילים מליכוד בראשות ח"כ דני דנון דורשים לפנות את המקום באופן מיידי ואומרים כי מדובר במבחן לממשלה.

דנון אמר לערוץ 7 כי חייב להיות דין שווה בפינוי מאחזים לערבים יהודים. "ראיתי את הנחישות והמהירות שבה פינו מאחז בלתי חוקי כי הוא לא הוקם על פי הדין. למה אין דין שווה? מה ההבדל בין חאן אל אחמר למאחזים יהודיים? חוק הוא חוק וצריך לקיים אותו ללא חשש ומורא".

לדבריו, "תשובת המדינה צריכה להיות קצרה וללא גמגומים. להגיד שחאן אל אחמר יפונה ולקצוב זמן, שלושים יום, שישים יום ואפילו חצי שנה, אבל בתוך התקופה הזו יימצא הזמן הנכון לבצע את הפינוי. אבל להגיד שבוחנים וכו', אלה תשובות בני גנץ ולפיד ולא תשובות סמוטריץ' ונתניהו".

אתמול נחשפו בערוץ 7 פרטים חדשים על המצוד אחר המחבל אסלאם פרוח שביצע את פיגוע המטענים בירושלים לפני כחודשיים, בו נרצחו אריה שצ'ופק וטדסה טשומה הי"ד.

במהלך המצוד אחר המחבל, ערכה יחידת מרעול חיפושים במאחז חאן אל אחמר. אנשי היחידה תשאלו את תושבי המקום לאחר שעלה חשד כי הבדואים בסביבת חאן אל אחמר לא דיווחו ואף סייעו למחבל להימלט.

גורם ביטחוני סיפר לערוץ 7 כי הבדואים לא שיתפו פעולה עם הכוחות, אך פעולות החקירה שנעשו במרחב הובילו למציאת אמל"ח באזור, פרטי לבוש ואת האופנוע שאיתו נמלט המחבל לאחר הנחת המטענים.

האופנוע של המחבל הוסתר במערה אשר צמודה לחאן אל אחמר, עשרות מטרים בודדים מהמאחז הלא חוקי. את הממצאים איתרו אנשי יחידת מרעול לאחר פעולות שבוצעו בשטח. חלק מהממצאים זוהו בשל שינויים בקרקע אשר הצביעו על הטמנת הפריטים.

פיגוע המטענים בירושלים: המחבל התחבא במערה בחאן אל אחמרפורום עוטף ירושלים

לפי גורמים ביטחוניים, הנחת העבודה היא שרבים במקום ידעו על הימצאות האופנוע ועל חלק מהפריטים במרחב. נעשו תשאולים של הבדואים במאהל ולא היה שיתוף פעולה, אפשר להגיד אפילו הסתרה של מידע. לאחר מאמצים של יחידת מרעול אשר מתמחה בחיפושים ובגששות, אותה יחידה שמצאה את שלושת הנערים והן את המחבלים בבריחה מכלא גילבוע, הצליחה למצוא את הפריטים למרות הסיוע שקיבל המחבל.

גורם נוסף הוסיף "המחבל שהה שם, האינדיקציות מצביעות על כך שתושבי החאן והאזור ידעו על הימצאותו במקום, ויתכן שאף סייעו לו, מהכרות שלנו עם האוכלוסיה, כל אדם שעובר במרחב ובטח שוהה שם, מיד הבדואים במקום יודעים מי הוא ומה מעשיו, יש פה גם מימד של אי דיווח, מאמין שהדברים עוד יחקרו".