
עו"ד משה פולסקי מספר בראיון לערוץ 7 על הנסיבות שבהן נעצר תושב יצהר על אף שהערכאות השונות של בית המשפט לא קיבלו את בקשת המשטרה לבצע מעצר.
"לא מדובר רק במעצר תמוה אלא מעצר לא חוקי באופן ברור", קובע עו"ד פולסקי המייצג את העצור מטעם 'חננו', "מדובר במעצר שגם מבטא זלזול מוחלט בערכאות משפטיות, בית משפט שלום ובית משפט מחוזי. ימ"ר ש"י ביקש אישור מעצר על סמך הראיות שבידיהם ובית המשפט, שבדרך כלל מקל באישור מעצרים, סירב לכך".
על האירוע עצמו שהוביל למעצר, מספר פולסקי: "לפני כשבוע היה חיכוך בין תושבים לחיילים. ככל הנראה היה חשד לאירוע תג מחיר ובעקבותיו הייתה נוכחות מוגברת של חיילי גולני שבשגרה לא אמורים להיות בין שבילי הישוב. הגיעו כמה כוחות לביצוע מעצר, מה שלא ברור לי למה חיילים עושים את זה ולא שוטרים, ולפעמים יש חיכוכים שמתעצמים בעקבות נוכחות של תושבים. היו שם גם חבר'ה שהתווכחו עם החיילים ואולי גם טענו נגד הפעלת הכוח המוגבר, טענה שאולי הייתה מוצדקת ואולי לא".
באירוע עצמו, מציין פולסקי, לא היה מעצר, "אבל שבוע לאחר מכן ימ"ר ש"י של המשטרה מבקש לבצע מעצר, אבל מאחר ולא מדובר במעצר מיידי נדרש צו שיפוטי שיאשר את המעצר. הם הלכו לבית משפט שלום ונדחו, הלכו למחוזי וגם שם נדחו, ולמרות הדחיות הם ביצעו את המעצר". פולסקי מחדד את הצורך של המשטרה לבסס בפני השופט חשד סביר לביצוע מעצר, ושמדובר בעבירה שיש לה עילת מעצר, ומאחר ולא היה את כל אלה בית המשפט בשתי ערכאות הורה את שהורה, ולמרות זאת המשטרה עשתה את שעשתה.
"בתי המשפט אמרו שמה שהוצג בפניהם לא מצדיק צו מעצר, אבל זה לא שינה ובחמש בבוקר פשטו כדי לבצע מעצר, עיכבו לחקירה שניים וחשוד נוסף נלקח לתחנת המשטרה ואחר כך הוא גם נעצר. בית המשפט שאל מה השתנה מאתמול כשלא היה אישור למעצר והורה על שחרור".
פולסקי מספר כי אירוע שכזה נדיר עד כדי כך שהוא עצמו מעולם לא נתקל בדומים לו. זאת בניגוד למקרים בהם המשטרה תירצה בפני בית המשפט מדוע כלל לא ביקשה אישור, אך מקרה בו הוגשה בקשת אישור, סורבה ולמרות זאת בוצע מעצר, לא מוכר מהעבר.
לשאלתנו אם בכוונת העצור לתבוע את המשטרה על מעצרו, משיב עו"ד פולסקי כי "יכול להיות שהתיק מצדיק תביעה על מעצר שווא, אבל לא אכפת לאף אחד כי הקנס לא יוצא מהכיס של אף אחד. מי שמשלמים אותו הם אני ואתה, האזרחים. רשויות האכיפה מוגנות מתשלום על האקטים שהם מבצעים".
עוד שאלנו אם לא בדיוק לטיפול בתופעות מעין אלה נבחר השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, ועו"ד פולסקי מבקש להתנסח בזהירות ולציין כי מעבר לכך שהשר עדיין חדש בתפקידו ואכן הציבור מצפה ממנו לטפל במערכת אכיפת החוק שלא תכלול אכיפה בררנית וכיוצא באלה, הוא עצמו "לא בטוח שרשויות אכיפת החוק לא נוטלות חירות לעצמן ולמעשה לא סופרות את הממונים עליהם. זה קורה במשטרה ובפרקליטות בוודאי וכנראה שגם בצבא".
בהקשר זה מזכיר פולסקי את הסוגיה ששר עצמו העלה לא פעם, סוגיית היחס למוחים על מותו של אהוביה סנדק ז"ל, מוחים שפונו באלימות על אף שעמדו בכללי החוק, לא הפריעו לתנועה והתמקמו על המדרכה בלבד. "האם זה קורה בבלפור או בחסימות צירי התחבורה הראשיים של מתנגדי הרפורמה?".
"יש גם קציני מנהל אזרחי שסבורים שהם יודעים טוב יותר מהמפקדים ומהשרים הממונים. דרגי השטח חיים את רוח המפקד מזה שנים", הוא אומר. האם אנחנו עדים להתגשמות החשש שדובר בו עוד קודם להקמת הממשלה, החשש שמא מינויו של בן גביר לתפקיד השר האחראי על המשטרה יגרום לציפוף שורות לעומתי מולו? את השאלה הזו מותיר פולסקי תלויה באוויר.
מדוברות המשטרה נמסר כי "במסגרת חקירת משטרה נעצרו מספר חשודים. בסיום החקירה הראשונית שוחררו חלקם ע"י קצין חקירות בתנאים מגבילים וחלקם שוחרר ע"י בימ"ש בתנאים מגבילים".
