רון דה סנטיס ודונלד טראמפ
רון דה סנטיס ודונלד טראמפצילום: רויטרס

מושל פלורידה, רון דה סנטיס, הצפוי להודיע רשמית על התמודדותו לראשות המפלגה הרפובליקנית בדרך להתמודדות על נשיאות ארה"ב, מבקר בישראל. על משמעות הביקור ותכליתו וגם על ההתמודדות בתוך המפלגה הרפובליקנית על הנהגה שוחחנו עם יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל, עו"ד מארק צל.

כבר בראשית הדברים קובע עו"ד צל כי ביקורו של דה סנטיס הוא חלק בלתי נפרד מהמירוץ שלו לראשות המפלגה, על אף שטרם הכריז על כך באופן רשמי, ותכלית הביקור היא אמירה לבוחריו בדבר יכולותיו בסוגיות של מדיניות חוץ.

הביקור כולו, מציין צל, הוא חלק מנסיעה בה הוא מבקר גם ביפן ובבריטניה, "הוא שם דגש על ישראל כי זה חשוב לבוחרים במפלגה, שהם פרו ישראליים. זה לא הביקור הראשון שלו. הוא ביקר בארץ כמה פעמים גם כציר בקונגרס וגם בתחילת כהונתו כמושל פלורידה. הוא הגיע אז לאוניברסיטת אריאל בשומרון. הייתי אז יו"ר הועד המנהל של האוניברסיטה. הוא חתם על הסכמי שיתוף פעולה בין אוניברסיטת פלורידה לאוניברסיטת אריאל, והוא אחד התומכים החזקים ביותר בישראל", קובע צל הסבור ש"כמעט כל מועמד רשמי או פוטנציאלי במפלגה הרפובליקאנית הוא טוב לישראל, בניגוד למה שקורה אצל הדמוקרטים".

על המתרחש במפלגה הדמוקרטית, אומר צל כי שם "גם הנשיא ביידן בעייתי. הוא אוהב את נתניהו אבל לא הוא הקובע את מדיניות החוץ של ארה"ב. אחרים עושים את זה, והם לא אוהבים את נתניהו ולא את ישראל. הם פועלים להתקרבות מול איראן, אנחנו מכירים את הצביעות של ארה"ב בקשר למדיניות החוץ במזרח התיכון, מה שגרם נזק לא רק לנו אלא גם לבני ברית אחרים כמו מצרים, סעודיה, האמיראתים ואחרים. זו פאשלה גדולה של ארה"ב וישראל משלמת את המחיר".

באשר לעמדתו של דה סנטיס בסוגיה האיראנית מזכיר עו"ד צל את דבריו בנאומו בירושלים ובו קבע כי איראן היא האיום המסוכן ביותר במזרח התיכון ויש להתאחד על מנת להתמודד עם האיום הזה ולעשות את כל הנדרש כדי למנוע מהאיראנים נשק גרעיני.

בהתייחס למירוץ להנהגת המפלגה, מציין צל כי לפי שעה טראמפ מוביל בפער משמעותי על כל המתחרים מולו, אך מוקדם להכריע בשלב זה, בין השאר משום שעדיין לא כול המועמדים הפוטנציאליים הכריזו רשמית על התמודדותם, ובשל התסבוכת המשפטית בה מצוי טראמפ, מה שעשוי לפגוע בסיכוייו להיבחר שוב לנשיאות, גם אם ינצח בבחירות להנהגת המפלגה. משום כך, סבור צל, יש להיזהר בהכרזות מוקדמות כל כך אודות סיכוייו של מועמד כזה או אחר.

"ביידן והממשל שלו הם כישלון מוחלט, והסקרים אומרים שרוב מוחץ גם אצל הדמוקרטים לא רוצים אותו לעוד ארבע שנים, גם בגלל הכישלונות שלו וגם בגלל הסגנית שלו שהיא כישלון לא פחות", אומר צל ומציין כי לפי שעה לא ברור אם אותם מתנגדים יישארו בבית או שממש יעברו צד עד כדי תמיכה ברפובליקנים. "השאלה היא אם טראמפ יוכל להתגבר על החסרונות שלו בקרב ציבור המצביעים הזה. טראמפ מוביל בשלב הזה ויש לו תמיכה רבה דווקא בגלל הניסיונות של הממשל להוריד אותו מהמירוץ באמצעות החקירות והמשפטים".

בארה"ב, מציין מארק צל, החוק אינו מונע ממי שנחקר משפטית, ואף ממי שהורשע ואפילו יושב בכלא, להתמודד לנשיאות, בניגוד למה שקורה בישראל. "זה לא יקרה, אבל אפילו אם טראמפ יורשע ואפילו אם ישלחו אותו לכלא הוא יוכל לרוץ לנשיאות, אבל זה לא יקרה".

"מבחינת הדמוקרטים זה לא משנה אם הוא יורשע או לא. הם רוצים עצם קיום ההליכים המשפטיים עד יום הבחירות, כי זה ייתן להם את הנרטיב שיאפשר לתקוף אותו כמי שאינו ראוי וכו'. לדעתי הוא ייצא מכל ההליכים האלה זכאי, אבל אנחנו לא יודעים מה יהיה בפועל. מדובר בהליכים משפטיים וערעורים שיכולים להימשך שנים, וזה טוב לדמוקרטים".

בדבריו מזכיר צל כי על המועמד לזכות בהנהגת המפלגה ולאחר מכן לזכות בבחירות הכלליות, ולא בטוח שהעובדה שטראמפ חזק במפלגה פנימה תסייע לו בהתמודדות הכללית. "מחוץ למפלגה המצב הוא אחר לגמרי. אנחנו לא יודעים איך הוא יוכל להתמודד אפילו נגד ביידן שהוא כישלון. לכן לא ניתן לדעת מה יקרה. על הבוחרים יהיה להכריע מי יוכל לא רק לייצג את המפלגה אלא מי יוכל להביס את הדמוקרטים ואת הנשיא ביידן".

משמעות דבריו של צל היא שגם אם טראמפ צפוי לנצח בנקל את המתמודדים מולו במפלגה פנימה, המציאות המשפטית עשויה להקשות עליו מאוד לנצח את ביידן ויתכן ועדיף מישהו שזוכה לאהדה פחותה במפלגה פנימה, אך בהתמודדות הכללית יוכל להכריע את ביידן. "על זה יהיה העימות הציבורי בתוך המפלגה. מי מסוגל לזכות בנובמבר 24'. זה כל הסיפור. אנחנו מוכרחים לבלום את הדמוקרטים ולהחליף אותם גם בית הלב וגם בסנאט ולשמור על היתרון בבית הנבחרים כי הדמוקרטים גורמים לנזק כבד לארה"ב ולעולם כולו".